СІМЕЙСТВО НОТОПТЕРОВИЕ (NOTOPTERIDAE)

Для нотоптерових риб характерно сильно стисле з боків тіло, у деяких видів круто вигнута спина й дуже довгий анальний плавець, що тягнеться уздовж майже всього нижнього краю тіла й зливається із хвостовим. За формою тіла ці риби трохи нагадують ніж з товстим черешком і приостренним лезом, чому їх називають також ножетелими рибами або рибами-ножами (Messerfisch). У цьому сімействі всього 2 роди. Нотоптер, або Спинопер (Notopterus), з 3 видами, називаний так тому, що спинний плавець у нього маленький і вузький, що стирчить на спині на зразок перинки. Другий рід – Ксеномист, або Помилковий спинопер (Xenomystus), – взагалі не має спинного плавця. Всі спинопери прісноводні риби, але можуть жити й у солонуватих водоймах. Поширено вони в Індії, на Індокитайському півострові, островах Індо-Малайського архіпелагу (Notopterus notopterus, N. chitala) і в Африці (N. afer, Xenomystus nigri).
Фарбування дорослих риб звичайно зеленувато-бурих і коричневих тонів, молоді пофарбовані яскравіше. В індійського спинопера (N. chitala) на нижній частині тіла й анальному плавці по шоколадно-ко-ричневому тлу йде візерунковий малюнок світлих ліній, що переплітаються. Такий же візерунок, але темних ліній по розоватому або жовтуватому тлу покриває майже все тіло молодих африканських спиноперов (N. afer). Луска у всіх видів дуже дрібна. Рот досить великий і збройний численними дрібними зубами. Плавальний міхур у спиноперов служить додатковим органом подиху, і, щоб заковтнути пухирець повітря, ці риби часто піднімаються до поверхні води.
Спинопери живуть у тихих, густо зарослих ділянках більших рік. Удень вони поодинці або зграями тримаються в укритті стовбурів затонулих дерев або товстого шару плаваючої рослинності. Уночі спинопери опускаються до дна й полюють за дрібними донними тваринами: хробаками, личинками комах, рачками й дрібною рибою. Великі екземпляри спиноперов – активні хижаки й харчуються переважно рибою.
Плавають спинопери звичайно за допомогою ундулирующих рухів анального плавця, і тільки тоді, коли потрібно рухатися швидше, у роботу включається хвостова частина тіла.
Всі спинопери піклуються про потомство. Відкладені на різні донні предмети ікринки охороняються самцем, що не тільки захищає їх від хижаків, але очищає від осідаючі на них мулу й коливальних рухів хвоста створює приплив свіжої води. У Таїланді організована охорона місць, де відбувається нерест індійського спинопера. У таких умовах кожна самка залежно від розміру відкладає за сезон від 5 до 10 тис. великих ікринок. Цікаво, що в цього виду одночасно дозріває ікра тільки в одному яєчнику. Розвиток відкладеної ікри при температурі води близько 30°С триває 5—6 днів.
Найбільш великий вид сімейства — індійський спинопер — досягає довжини 75—90 див. Інші дрібніше, але, так само як і він, усюди є об’єктом місцевого промислу. М’ясо їх хоча й кощаве, але смачно й високо цінується. Спинопери добре живуть в акваріумах, Особливо підходить для цього африканський помилковий спинопер (Xenomystus nigri), що досягає в довжину всього 20 див. На відміну від дуже агресивних спиноперов роду Notopterus у помилкового спинопера мирна вдача, і він добре уживается з іншими рибами.