ЗАГІН ФРИНИ АБО ЖГУТОНОГИЕ ПАВУКИ (AMBLYPYGI)

Фрини — невеликий загін тропічних паукообразних середньої величини або великих (до 45 мм). Фарбування темна, червонувата або жовтувата. Головогрудь покрита цільним щитом, більш-менш округлим по обрисі, з парою медіальних й 2-3 парами бічних очей. Членисте черевце компактне, без постабдомена й хвостової нитки. Воно рухливо з’єднане з головогрудью предполовим сегментом, звуженим у стеблинку. Легких дві пари, на другому й третьому сегментах черевця. Хелицери короткі, із крючковидним кінцевим члеником, що згинається донизу. Педипальпи великими, хватальними, збройними шипами, їхні кінцеві членики когтевидние. Ноги довгі, пласко розташовані, з розчленованими тонкими лапками. У деяких форм, крім пари коготков, на кінці лапок розвинені присоски, що дозволяють пересуватися по гладких вертикальних поверхнях. Особливо довгі передні ноги, їхньої лапки мають вигляд дуже довгих гнучких многочленикових джгутів, подібних до антен комах. Як: відзначалося, фрини мають багато загальних озна

Типові місця перебування фринов -вологі тропічні ліси. Ці нічні хижаки вдень ховаються під лежачими стовбурами дерев, під відсталою корою, у тріщинах скель і т.п., предпочитая як укриття різного роду плоскі порожнини. Потрапляючи під яскраве світло, фрин завмирає, розпластавшись на субстраті, але, якщо його торкнути, поспішно тікає. Пересуваються фрини звичайно навскіс або боком, на зразок крабів. При цьому передніми ногами вони безупинно обмацують дорогу в напрямку руху. Їжею фринам служать головним чином комахи, деякі види харчуються в основному термітами, рясними в тропічних лісах. Видобуток схоплюється педипальпами й розривається когтевидними члениками хелицер і педипальп. Фрини не занадто ненажерливі й можуть довго голодувати. Замічено, що вони шукають й охоче п’ють воду. Самки різних видів відкладають від декількох до 60 яєць, які носять під черевцем у пергаментоподобной оболонці, що утвориться з особливих виділень полових шляхів. Черевце самки при цьому уплощается й у вигляді зводу покриває зверху яйцевий пакет. Молодь малорухома, із прозорими покривами, кілька днів залишається під черевцем самки, линяє й потім розходиться. Полова зрілість наступає звичайно тільки на третій рік життя.
Описано близько 50 видів фринов, що належать 18 родам двох сімейств — Charontidae й Tarantulidae, останнє із трьома підродинами. Вони поширені в основному в тропічному поясі й завдяки влаголюбивости майже не виходять за межі лісів. Сімейство Charontidae переважає в індо-малайській фауні, частина видів живе в Африці. Представники цього сімейства, так само як деякі види роду Phryuichus (підродина Phrynichinae), живуть у печерах, на зводах яких іноді збирають більшими групами. Серед печерних є білясті форми, що втратили бічні очі. Деякі види зустрічаються в термітниках. Поширення підродин сімейства Tarantulidae по-різному. Підродина Phrynichinae індо-африканське, підродина Damoninae в основному африканське, але є види, що живуть у Південній Америці, підродина Тагапtulinae центральноамериканське. Деякі фрини в тропічних країнах поселяються в будинках. Виходячи вночі на полювання, вони своїм видом нерідко приводять людей у жах, особливо приїжджих, незнайомих із цими необразливими тваринами. Такі Phrynichus ceylonicus в Індії, Damon medius у Західній Африці й ін.