СІМЕЙСТВО ВЕЛИКІ ЛЮДИНОПОДІБНІ МАВПИ, АБО ПОНГИДИ (PONGIDAE)

Рід орангутанов (Pongo), як і гібонів, — азіатська форма антропоидов. До нього ставиться один вид – звичайний орангутан (Pongo pygmaeus) з 2 локальними підвидами: орангутан з острова Калимантан (P. p. pygmaeus) і орангутан з острова Суматра (P. p. abelii).
Орангутани — великі мавпи з яскраво вираженим половим диморфізмом. При масі тіла самців орангутанов з Калимантана в 189 кг самки мають масу лише 81 кг. Окремі особини самців можуть досягати 200-250 кг. У загальній довжині тіла (голова, тулуб, ноги) полові розходження менш помітні: 130-140 див у самців, 110-120 див у самок. Орангутани із Суматри по масі тіла помітно уступають кали-мантанским орангутанам: близько 70 кг у самців, 35-40 кг маса тіла самок, але по довжині тіла вони не відрізняються. Вовна орангутанов дуже довга, особливо на плечах й у верхніх відділах рук (до 40 див). Цвіт її рудуваті-рудувату-рудувате-рудувата-червонясто-рудуватий, з віком вона небагато темніє. У суматран-ских орангутанов вовна світліше, ніж у ка-лимантанских, особа голі, широке, вуха маленькі, губи здатні сильно витягатися, особливо нижня, у самців на щоках великі нарости у вигляді валиків з жиру й сполучної тканини, є борода й вуси жовтого цвіту. Чоло, на відміну від інших антропоидов, високий. Щеле
Руки орангутанов дуже довгі (розмах до 3 м), кисті також довгі й широкі, з рудиментарним більшим пальцем; інші пальці довгі, і кисть має вигляд гака. Ноги відносно короткі, пальці довгі, але перший палець коротше, стопа тримається в зігнутому стані й здатна до схоплювання. По чіпкості стопа не уступає кисті – вони пристосовані для деревного життя
.
«Оранг-утан» — малайське слово, воно означає «людина лісовий». (У нашій сучасній орфографії прийнято писати «орангутан» або «орангутанг».) Даяки на Калимантане називають орангутанов «май-ас». Орангутани рідко спускаються на землю. Звичайно вони зустрічаються в болотистих лісах на всіх рівнях високих дерев, де пересуваються повільної, вірніше, обережної брахиацией: вони як би йдуть по гілках. При цьому тіло тримають у вертикальному положенні, ногами намацують гілки, але наступають не всією підошвою, а на зігнуті пальці, руками ж перекидаються з гілки на гілку, попередньо перевіривши їхню міцність. Орангутани ніколи не стрибають, як гібони, але пересуваються з великою швидкістю у вертикальному й горизонтальному напрямку. По землі ходять рачки, опираючись на тильні поверхні середніх фаланг пальців рук і на зовнішній край підошов; іноді при більше швидкому пересуванні задні ноги як би закидають уперед між передніми.
За даними Б. Харриссон (1969), що спостерігала орангутанов у Сараваке, на заході Калимантана, в 1957 р., вони тримаються невеликими групами. Склад таких груп дуже різноманітні: самець і самка з дитинчатами або без них, самка з дитинчам і підлітком, дві-три майже дорослі особини. Іноді попадаються одиночні самці.
Як і всі великі антропоиди, орангутани на ніч будують собі гнізда. Вибравши надійне місце, звичайно в розвилці галузей, вони спритно обламують навколо себе великі гілки й укладають їх у різних напрямках. Рухи розмірян і неквапливі, іноді беруть яку-небудь гілку й перекладають неї по-іншому. Таку підстилку вони втрамбовують. Уночі, особливо в дощовий час, вони часто одягають себе гілками або якими-небудь великими листами. Гнізда будуються в середній частині дерева на висоті 10-20 м від землі, де менш легковажно. Самка з дитинчам спить в одному гнізді. Інші члени групи, як правило, будують собі окремі гнізда, допомагаючи один одному. У цих же гніздах вони проводять і денний відпочинок. Але іноді будують нове гніздо поруч зі старим. Звичайне гніздо використається одну ніч або кілька ночей, якщо мавпи надовго залишаються в тому самому місці.
Сплять орангутани із притиснутими до живота ногами, однієї або обома руками тримаючись за сук. Пробуджуються з першими променями сонця, не кваплячись потягуються й почухуються, куркулями протирають ока й оглядаються. Потім залишають гніздо й направляються снідати. Найчастіше їхній погляд залучають дурьяно-вие дерева висотою до 30 м, з рідким листям. Плоди дурьяна, схожі на шиповатие футбольні м’ячі, – улюблене блюдо орангутанов. Зірвавши плід, вони розкривають його зубами й руками. Потім, засунувши усередину пальці, витягають білу м’якоть і поїдають її. Вони харчуються також деревною корою, листами, плодами рамбутана й інших дерев, яйцями птахів. П’ють воду, склавши губи трубочкою, іноді занурюють кисть у воду й обсмоктують вологу вовну. Більшу частину дня орангутани проводять за їжею: для насичення великого тіла потрібно багато рослинної їжі. У проміжках між їжею відпочивають у гніздах, спілкуються один з одним. Дитинчата й підлітки займаються іграми. Орангутани досить мовчазні тварини й видають мало звуків.
Вагітність цих мавп триває 275 днів, після чого народжується одне дитинча масою тіла 1200—1600 р. Майже до 3—4 років він ссе матір, а потім поступово звикає до самостійного життя. Мати багато займається його вихованням, навчає лазать по деревах і будувати гнізда.
Орангутани часто втримуються в неволі, де можуть розмножуватися. До липня 1964 р. загальне число орангутанов на волі становило приблизно 3800 особин.
Рід шимпанзе (Pan) розповсюджений в Екваторіальній Африці, де його представники зустрічаються в тропічних дощових і гірських лісах (до 3000 м над рівнем моря). Шимпанзе – великі мавпи із загальною довжиною тіла до 150 див, з яких на довжину голови й тулуби доводиться 75-95 див; маса тіла 45-50 кг і навіть до 80 кг. У шимпанзе, на відміну від орангутанов, підлоговий диморфізм менш виражений – по масі тіла, наприклад, самки становлять 90% від самців. Руки значно длиннее ніг. Кисті з довгими пальцями, але перший палець малий. На стопах перший палець великий, між іншими пальцями є шкірні перетинки. Вушні раковини великі, схожі на людські, верхня губа висока, ніс маленький
.
Шкіра особи, а також тильних поверхонь кистей і стіп зморшкувата. Вовна чорна, в обох підлог на підборідді ростуть білі волосся. Шкіра тіла світла, але на особі в різних видів її фарбування варіює. Середня температура тіла 37, 2°.
До роду шимпанзе ставляться два види — звичайний шимпанзе (P. troglodytes) і карликовий шимпанзе, або бонобо (P. paniscus). Перший вид підрозділяється на три підвиди.
Шимпанзе тего (P. troglodytes troglodytes) із Центральної Африки (басейни рік Нігер і Конго) відрізняється веснянкуватою особою на білому тлі, що з віком стає бруднуватим, з більшими плямами. В швейнфуртовского шимпанзе (P. t. schweinfurthii) із Центральної й Східної Африки (басейни рік Луабала й Убанга) у районах озер Вікторія й Танганьїка особа світле, з віком перехідне в темно-бруднувате; вовна більше довга. Звичайний шимпанзе (P. t. verus) із Західної Африки (Сьєрра-Леоне, Гвінея на схід до ріки Нігер) має чорну пігментацію особи, що за формою нагадує бабочкообразную маску (надбрів’я й нижня частина особи більше світлі).
Ці підвиди часто приймають за самостійні види, а відкритий лише близько 40 років тому бонобо деякі автори пропонували навіть виділити в окремий рід. Бонобо, або шимпанзе-пігмей (P. paniscus), має трохи інфантильний вид; він значно менше звичайних шимпанзе, стрункий, шкіра особи його чорна, з боків чола волосся більше довгі
.
Живе бонобо на невеликій території між ріками Конго й Луабала.
Шимпанзе ведуть напівназемний, напівдеревний спосіб життя, на землі вони проводять близько 30% денних годин. Тут вони звичайно пересуваються рачки, опираючись на всю підошву й на тильні поверхні середніх фаланг зігнутих пальців кистей; у такій позі вони можуть швидко бігати, зрідка ходять на двох ногах. По деревах вони пересуваються швидко по способі брахиации, підвішуючись на руках, м’яза яких мають велику піднімальну силу. Але в пересуванні по галузях часто використаються руки й ноги одночасно. Шимпанзе мають хватальну кисть, а їхній великий палець, незважаючи на малі розміри, може протиставлятися іншим. Під час локомоції на деревах кисть служить « гаком, щосхоплює,». Кисть шимпанзе здатна до активної маніпуляції, що включає процес обшукування, будівництво гнізда, «використання знарядь»; сюди ж варто віднести й «малювання» у неволі.
Тримаються шимпанзе групами, чисельність яких не стабільна. Кожна група включає від 2 до 25 і більше індивідів, іноді зустрічаються змішані групи навіть із 40-45 особин. Склад групи також не стабільний. Група може складатися з пари – самець і самка, попадаються тільки самцовие групи, групи – мати з дитинчатами різних поколінь, змішані групи. Видні також одиночні самці.
У стадних взаєминах шимпанзе між індивідами особливої ієрархії не відзначається. Д. Гудолл, що вивчало їхнє життя в природних умовах, указує на рідкі сварки й агресивність, підкреслює терпимість між дорослими самцями й підлітками. Між дорослими особинами поширене взаємне залицяння, обшукування. Спілкуючись один з одним, шимпанзе видають близько 30 різних звуків, більшу роль також грають жести рук і пози тіла. Нарешті, особливе місце займає вираження особи. В антропоидов, мабуть більшою мірою в шимпанзе, добре розвинена мімічна мускулатура особи, а звідси й розмаїтість їхньої міміки. Н. Н. Ладигина-Котс, довгі роки посвятившая вивченню шимпанзе в умовах неволі, описує зміна їхньої особи при «збудженні», «переляку», «плачі», «сміху» і т.д. Цікаво, що при «плачі» вони щільно закривають очі й видають голосний лемент, але, на відміну від людини, сльози з очей не випливають. Одержуючи ласощі, шимпанзе зображує подобу посмішки – куточки око зщулюються, ока блищать, кути губ відтягаються догори. Д. Гудолл описує в шимпанзе знаки вітання й смиренності.
Сплять шимпанзе в гніздах, лежачи на боці із зігнутими коліньми, а іноді на спині з витягнутими або притиснутими до живота ногами. Гнізда вони будують, подібно орангутанам, у середній частині дерева. Для денного відпочинку гніздо будують на землі або на деревах. У неволі гнізда влаштовують із ганчірок і паперу.
Шимпанзе харчуються переважно рослинною їжею, що включає соковиті плоди, листи, горіхи, молоді пагони, насіння, кору дерев, іноді не зневажають термітами й мурахами. Спостерігали, як шимпанзе опускала паличку в мурашину купу й злизувала набіглих на неї мурах. Д. Гудолл розповідає, як у Танганьїці шимпанзе вбивають і пожирають маленьких мавп. По її ж повідомленнях, шимпанзе роблять чашки для питва, звертаючи листи в конус.
Стадне життя шимпанзе складаються в пошуках їжі й у різних взаєминах. Дитинчата й підлітки 3-8 років багато часу проводять в іграх, з віком гри поступово переміняються ритуальним обшукуванням у дорослих.
Шимпанзе розмножуються цілий рік. Вагітність їх триває 225 днів. Як правило, народжується одне дитинча. Відомі випадки народження двійні, наприклад у Московському зоопарку в 1939 р. Дитинча народжується майже голий, безпомічний. Багато місяців він тісно пов’язаний з матір’ю. Полової зрілості самки досягають в 6- 10 років, самці – в 7-8 років. Потенційна тривалість життя шимпанзе 60 років.
Рід горил (Gorilla), як і шимпанзе, живе в Африці. Це самі великі антропоиди. Довжина тіла самців досягає 180 див, маса тіла 250 кг і більше. Наприклад, у самця берегової горили по кличці Бобби з Берлінського зоопарку довжина тіла була близько 2 м, а маса 262, 5 кг. Самки значно легше й менше самців. Тулуб горил масивне з більшим животом; плечі широкі; голова велика, у дорослих самців конічна (завдяки наявності сагиттального гребеня на черепі); очі широко розставлені й посаджені глибоко під надбрів’ями; ніс широкий, ніздрі оточені «валиками»; верхня губа, на відміну від шимпанзе, коротка; вуха маленькі й притиснуті до голови; особа голе, чорного цвіту. Руки горили довгі, із широкими кистями, великий палець короткий, але може протиставлятися іншим. Кисть використається при збиранні їжі, у різного роду маніпулюванні й для будівництва гнізд. Ноги короткі, стопа з довгою п’ятою, великий палець добре відставлений убік; інші пальці з’єднані перетинками майже до ногтевих фаланг. Вовна кор
Рід горил включає один вид Gorilla gorilla

с підвидами: західна берегова горила, або горила низменностей (G. gorilla gorilla), що живе в Камеруні, Габоні, Рио-Муни, майже до Конго (Браззавіль), і східна гірська горила (G. g. beringei) з гірських областей до півночі й сходу від озера Киву й південніше. Крім того, останнім часом виділяється ще третій підвид – східна низинна горила (G. g. manyema) з низинних районів верхів’я ріки Конго (ріка Луалаба) і до півночі уздовж озера Танганьїка. У гірських горил вовна длиннее й густіше, чим у берегових, особливо на руках, дорослі самці мають сіру смугу на спині; особа вже й длиннее; руки коротше. Горила берегова, або рівнинна, трохи дрібніше східних форм, але в іншому дуже схожі, і розходження між ними незначні.
Берегова горила живе в густих вологих тропічних лісах. Лише деякі натуралісти могли проникнути в ці малодоступні джунглі. Тому про життя горили низменностей у природних умовах відомі тільки уривчасті відомості. Гірська горила живе в гірських лісах з помірним кліматом. Райони її перебування досліджені багатьма мандрівниками й ученими.
Про життя цих антропоидов мало було відомо. Лише зовсім недавно американський зоолог й антрополог Д ж. Шаллер у деталях описав їхнє повсякденне життя в африканських нетрях. Майже два роки він провів серед горил у гірських лісах Східної й Центральної Африки, де щодня спостерігав за одинадцятьма групами горил.
Гірські горили живуть невеликими чередами (5—30 особин), розмір яких варіює в різних районах. Склад групи порівняно стабільний: чільний самець зі сріблистою смугою на спині; один або трохи самців більше молодих із чорною спиною, трохи самок, дитинчата й підлітки. Але все-таки чисельність груп постійно міняється: народжуються нові дитинчата, до групи можуть приєднатися яка-небудь стороння самка з дитинчам або окремі особини, нерідко із групи йдуть дорослі самці. Такий склад череди й у західних берегових горил.
Дослідження Дж. Шаллера спростували забобони про войовничість і лютість горил стосовно людини. Багато годинників учений перебував по сусідству з горилами й навіть спав в 10-15 м від них, але ніколи не піддавався нападу. Вони поводилися цілком дружелюбно.
У своїх чередах горили також дивно миролюбні й по відношенню друг до друга проявляють рідку терпимість. Серебристоспинний чільний самець у горил поводиться як ватажок і заступник, а не як деспот. Якщо в павіанів, наприклад, ватажок череди одночасно й глава гарему, то в горил ватажок групи не є владикою гарему. Він не ревнивий, і полові відносини в горил відрізняються м’якістю й носять добровільний характер, на самку самці не нападають.
Ієрархічні відносини й право на пануюче положення в череді горил проявляються в черговості проходження по стежках або при занятті сухих куточків під час дощу. Коли ватажок відправляється на нове місце годівлі, череда вибудовується слідом за ним ланцюжком. Члени сімейства приділяють велику увагу ватажкові. Він часто перебуває осторонь від групи. Самки не бояться його, всідаються з ним поруч і навіть опираються на нього. По сусідству розташовуються й другорядні самці. Дитинчата грають із ним поруч. Іноді ватажок пестить маленького дитинчати.
Спосіб пересування горил по землі й на деревах такої ж, як й у шимпанзе. Зв’язку між членами групи здійснюються різними позами, мімікою й голосом. Шаллер нараховує більше 20 різних звуків голосу в горил.
Життя горил складається з їжі, сну, відпочинку й прогулянок. Шаллер відзначає розмаїтість характерів і темпераментів ватажків груп. Від цього залежить настрій всієї групи й взаємини її зі спостерігачем. У деяких групах ватажки бувають полохливі і їхні не можна подовгу спостерігати, а інші дозволяють спостерігати за собою цілодобово.
Горили, як й інші великі антропоиди, на ніч будують собі гнізда, які ніколи не використають на наступну ніч. Іноді серебристоспинние самці (рідше інші члени групи) улаштовують гніздо під деревом на землі. Східні горили в низинних дощових лісах рідше сплять на землі, чим західні. Денні гнізда зустрічаються частіше в східних горил, чим у західних. Горили не відрізняються охайністю й уночі забруднюють свої гнізда. Сплять вони в різних позах. Просипаються досить пізно, коли зійде сонце. День починається з неквапливих пошуків їжі. У раціон горил входить близько 29 видів рослин (у тому числі дика селера, подмаренник, кропива, пагони бамбука, сині плоди пигеума, іноді кора деяких дерев і т.п.). Однак у неволі вони їдять і м’ясну їжу.
Покинувши нічні гнізда, горили розбрідаються на годівлю. Кожна з них, сидячи на місці, тягнеться за їжею руками в усі сторони навколо себе, потім встає й переходить на інше місце. Їдять вони мовчачи. Дитинчата тримаються біля матерів, спостерігаючи за їхньою годівлею. На їжу йде години два. Після сніданку горили, що наситилися, лежать навколо самця зі сріблистою спиною. Зрідка влаштовують гнізда для полуденного відпочинку. Іноді опоряджаються – чешуться й чистяться, причому самки це роблять частіше, ніж самці, а підлітки частіше, ніж самки. Маленьких дитинчат чистить мати, перебираючи в них волосок за волоском. Мати ніжно піклується про дитинчат і ніколи не шльопає їх на кару. Самки не обшукують один одного, не чистять також самця зі сріблистою спиною. Полуденний відпочинок у молодняку проходить в іграх й обстеженні околиць. Потреба в іграх втрачається в горил рокам до шести. Коли дитинчата не зайняті іграми, вони сидять поруч із матір’ю. Зрідка через дрібниці бувають сварки, найчастіше між самками, а ватажок незворушно слухає їхнє виття. Самки виють і гавкають хрипнуло, уривчасто, як собаки. Іноді вони верещать і кусаються.
Полуденний відпочинок займає 2—3 години, після чого група гуськом перебирається на нове місце, причому цей хід очолює ватажок, а самець із чорною спиною замикає його. Після прибуття на нове місце годівлі череда розбрідається й субординація порушується. Бродять горили по великій території, переборюючи різні природні перешкоди. Ці сильні великі тварини не знають страху. Лише в рідких випадках, коли положення їм здається небезпечним, ватажок починає трясти гілку, ударяти куркулями в груди й голосно скрикувати. ДО 17-18 годинників вечора група починає збиратися навколо ватажка й поступово готуватися до сну. Нічліг вони влаштовують там, де їх застане ніч. Першим, як правило, починає будувати гніздо ватажок, а за ним ідуть всі члени сімейства.
Цілком ймовірно, горили розмножуються цілий рік. Після 251-289 днів вагітності народжується одне голе, безпомічне дитинча, що до трьох років тримається при матері, але іноді перестає неї ссати й в один рік. У цей час відомо з десяток випадків народження горил у неволі. Перший випадок зафіксований у штаті Огайо (США, 1956): у горил Христини й Барона народилася самочка Коло (масою тіла 1870 г). А в зоопарку Франкфурта-на-Майне в травні 1967 р. у Макули й Абрахама народилася двійня: Аліса (1700 г) і Эллен (1900 г).
Думають, що в природних умовах горили можуть жити до 30—35 років. У цей час чисельність гірської горили становить близько 15 000 особин.