СІМЕЙСТВО МАРТИШКООБРАЗНИЕ (СЕГСОPITHECIDAE)

У підродину мартишкових мавп (Cercopithecinae) входить 8 пологів.
Рід звичайних макак (Масаса, або Macacus) включає тваринних середніх і великих розмірів з масою тіла 3, 5— 18 кг, самки значно менше. Для всіх представників цього роду характерно щільна статура; кінцівки майже рівної довжини; кисть хватальна, великий палець кисті, хоча й короткий, повністю протипоставлений іншим. Між пальцями кистей і стіп є невеликі шкірні перетинки. Вовна щільна, по фарбуванню варіює в різних видів. Морда помірковано подовжена й округлена. Особа оголене. Над носом й очницями є товстий кістковий валик, більше виражений у самців. Ніздрі розташовані не на кінці морди й у вигляді вузьких носових щілин звернені вперед і нагору. Вуха голі, із загостреною верхівкою. Під щитовидною залозою розташований непарну горлівку (гортанний) мішок, що грає роль резонатора. Защічні мішки добре помітні, коли набиті їжею. Довжина хвоста в різних видів варіює.
До цього роду ставиться 12 видів (46 підвидів), які широко розселені на півночі Африки й в Азії від Пакистану до Японії й Тайваню й від Тибету до Цейлону, а також на островах Малайського архіпелагу до Філіппін. Зустрічаються в тропічних дощових і гірських лісах (до 4000 м над рівнем моря), у помірних лісах Китаю і Японії, а також у трав’янистих і сухих областях серед чагарників і кактусів в Індії й на Цейлоні.
Макаки — напівдеревні, напівназемні тварини. Щоб уберегтися від хижаків, вони сплять на деревах або ховаються в стрімчаках і скелях. Їжа їх різноманітна – плоди, корінь, молоді листи, комахи, личинки, молюски, ракоподібні. Вони часто роблять набіги на плантації й посіви, де поїдають рис, цукровий очерет, кукурудзу, картоплю.
Поводження й взаємини макаков добре вивчені в природі й у лабораторних умовах. Макаки живуть більшими групами, у які входять більш ніж один самець, трохи самок і дитинчата різних поколінь. У таких групах яскраво виражена ієрархія. Центральне місце займає сильний самець, потім самки й дитинчата. Іноді підлеглі самці живуть изолированно. Череда займає певну територію в кілька квадратних кілометрів. Часто ареали перебування окремих черід перекривають один одного, але бійки між чередами бувають рідко.
Відповідно до їх складного «соціальною» життям макаки мають широкий розмах емоцій для спілкування один з одним. У них відзначено понад 30 різні звуки. Крім того, добре описане вираження особи – ворушіння брів, чмоканье губами й т.д. Кожний зі звуків і жестів означає певне відношення друг до друга. Так, наприклад, випрямлення хвоста означає жест домінування.
Варварийская мавпа, або магот (М. sylvanus), — єдиний безхвостий вид з роду макаков. Кінцівки магота довгі, тонкі, пальці кистей коротше, ніж стіп. Вовна на верхній стороні тіла густого й червонясто-маслинового цвіту, на нижньої – рідка й більше світла. На щоках густі бакенбарди. Оголена зморшкувата особа червонувате, кисті й стопи світло-тілесного цвіту. Довжина тіла близько 75 див. Маготи живуть у Тунісі, Алжирі й Марокко. Зустрічаються також на Гибралтарі, куди були здавна завезені. Відомо, що знаменитий римський лікар й анатом К. Г а л е н (близько 130- 200 р. н.е.) проводив на маготах анатомічні дослідження. Маготи живуть чередами на скелях, де з-під каменів добувають собі хробаків, скорпіонів і різних дрібних хребетних тварин. Харчуються також рослинною їжею. Нерідко роблять набіги на культурні посіви. Сплять в ущелинах стрімчаків й у печерах. Добре лазают по деревах.
Яванский макак, або крабоед (М. fascicularis), займає широкий ареал поширення від Східної Індії через Бірму, Сіам, на островах Малайського архіпелагу до Філіппін. Відповідно до цього вид розпадається більш ніж на 20 географічних форм, або підвидів. У крабоедов хвіст такої ж довжини, як голова й тулуб, разом узяті. Із всіх видів даного роду вони найбільше легені, причому маси тіла самця й самки ставляться як 100 до 65. Вовна густа, на верхніх частинах тіла зеленувато-коричнювата, на нижніх – світліше. На особі – довгі білі бакенбарди, вуси й борода, які виростають у період подового дозрівання.
Живуть крабоеди поблизу берегів морських рукавів і широких усть рік, у мангрових болотах, головним чином на деревах, уміють добре плавати. Улюблені ласощі яванских макаков – молюски й краби. крабів, Що Виповзають на берег, вони вистежують сидячи на дереві. Потім обережно спускаються на землю й підкрадаються до крабів з каменем у руці. Ударами вони розбивають панцир краба й поїдають свою жертву.
Як й в інших представників цього роду, у крабоедов звичайно народжується одне дитинча. При народженні ока його закриті, але протягом перших двох годин відкриваються. Полової зрілості досягають близько 4 років, але ріст повністю завершується в самців до 10 років, у самок – в 6 років.
Яванские макаки — спокійні й ручні тварини. Тому вони часто зустрічаються у звіринцях.
Із всіх видів макаков найбільш відомий макак резус (М. mulatta). Тисячі особин цього виду щорічно експортуються з Індії й інших країн Південно-Східної Азії в зоопарки миру й особливо для медичних цілей. Це досить великі щільні тварини, з тьмяним зеленувато-жовтуватим фарбуванням вовни. Кінцівки майже рівної довжини. Хвіст становить лише половину довжини голови й тулуби. Особа, вуха й кисті блідо-м’ясного цвіту, сідничні мозолі червоні.
Живуть резуси більшими чередами (до 20 і більше особин) у лісах або на відкритих гірських схилах. Зустрічаються в Гімалаях від Непалу до Північної Бірми. Це дуже живі й непосидючі тварини. Вони постійно переслідують один одного, щебечуть, швидко ворушачи губами, і кричать. Мати люто захищає своє дитинча. Але вони також швидко заспокоюються й, забувши про свій гнів, » починають мирно обшукувати один одного. Резуси не бояться води, добре плавають і поринають. Індійці вважають їхніми священними тваринами й іноді залишають для них неприбраної частина врожаю на своїх полях.
Вагітність триває 164 дня, народжується 1 дитинча, який мати годує до року. Полова зрілість наступає в 4 роки.
Із всіх видів макаков своєю незвичайною зовнішністю виділяється львинохвостий макак сильний, або вандеру (М. silenus), з Південно-Західної Індії (інакше його ще називають «білобородий старий»). Хвіст силена середньої довжини й з пухнатим пензликом на кінці, як у павіанів. Навколо особи довга сіро-коричнювата мантія, що переходить у світлу бороду. Вовна на тілі щільне, густа, фарбування її чорнувата або темно-коричнева. У самок мантія менш виражена. Живуть силени в густих гірських лісах чередами до 20 особин. Це боязкі й соромливі тварини, які звичайно тримаються на високих деревах, де ховаються при наближенні мисливців.
Червоновидий, або ведмежий, макак (М. speciosa) характеризується коротким, як би підрубленим хвостом і кремезною статурою. Особа його яскраво пофарбована, вовна довга, густа. Цей вид живе від Ассаму до Південно-Східного Китаю, часто на великій висоті, а також в областях, де бувають суворі, холодні зими. Їжа червоновидих макаков дуже різноманітна. Вони викопують соковиті коріння, перевертають камені й колоди в пошуках комах й інших дрібних тварин, на морських обмілинах вишукують ракоподібних або забігають на плантації, де поїдають фрукти й листи. У зимовий час вони розкопують сніг у пошуках їжі. Тримаються більшими чередами.
По зовнішньому вигляді й способу життя до червоновидих макак дуже близький японський макак (М. fuscata) — велика, щільне тварина, з масою тіла 11—18 кг. Для повідомлення один з одним у них спостерігаються різні звуки, жести, міміка. Вони прекрасно плавають і поринають. У турботі про потомство часто бере участь самець. У деяких групах є звичай мити їстівні об’єкти в море, перед тим як поїдати їх.
До великих представників цього роду ставиться також лапундер, або свинохво-стий макак (М. nemestrinus), з Південної Бірми, півострова Малакка, островів Суматра й Калимантан. Його маса тіла досягає 14, 5 кг. Лапундера називають свинохвостим за короткий загнутий догори хвостик (16-25 див). Лапундери дуже тямущі тварини. Вони легко приручаються, і місцеве населення нерідко використає їх для збирання кокосових горіхів з важкодоступних вершин кокосових пальм. Щоб тварина не втекла, хазяїн прив’язує його за довгу мотузку. Лапундери прекрасно виконують своє завдання – вони скидають на землю тільки спілі горіхи.
Чорний макака-маг (М. maurus) живе на острові Сулавеси. Це середніх розмірів тварина (8-10 кг), з довжиною хвоста не більше 4-6 див, цвіт вовни чорний або темно-коричневий, з більше світлими нижніми частинами тіла. Чорні макаки звичайно тримаються на скелях більшими групами, полюють на дрібних тваринах, але їдять також комах і рослини.
До роду чорних сулавесских хохлатих павіанів (Gynopithecus) ставиться тільки один вид С. Niger
с 2 підвидами. Сулавесских павіанів іноді вважають проміжною формою між макаками й павіанами. Їхнє тіло покрите чорної або дуже темно-коричневою густою вовною. На тімені волосся дуже довгі, тверді, стирчать нагору у вигляді чубчика, що у самця розвинений сильніше. Надочноямковий валик дуже великої. Особа чорне й оголене, по обидва боки носа йдуть довгі кісткові гребінці, більш сильно розвинені в старих самців. Верхня губа довга й широка. Вуха великі й гострі. Сідничні мозолі складаються із двох гладких безволосих рожевих подушок. Защічні мішки більші. Кінцівки майже рівної довжини, хвіст скорочений до 1-2 див, маса тіла близько 10 кг.
Хохлатие чорні павіани живуть на острові Сулавеси, але, на відміну від своїх сусідів — чорних макаков, зустрічаються невеликими групами або навіть парами. Вони ведуть деревний спосіб життя в лісах низинних і гірських областей, на землю спускаються, щоб відвідати плантації й фруктові сади. У низинних районах їх зустрічають також уздовж берега моря, де вони вишукують дрібних тварин у додавання до свого рослинного раціону. У чорних павіанів розвинені звукова сигналізація, а також вираження емоцій у вигляді ворушіння бровами й чубчиком, оскаливания зубів і т.д.
Хохлатие павіани зустрічаються в зоопарках. Вагітність триває близько 165 днів.
У північних районах Сулавеси місцеве населення ставиться до чорних павіанів як до священних тварин і вважає їхнім предком свого племені.
Рід мангобеев, або чорномазих мавп (Cercocebus), розповсюджений у Центральній і Західній Африці. Це деревні, досить великі мавпи, зі струнким тілом, довгими кінцівками й довгим хвостом. Між пальцями є шкірні перетинки. Череп і морда подовжені. Сідничні мозолі зливаються в напівмісячне утворення.
Мангобеев звичайно підрозділяють на дві групи: звичайні мангобеи з білим «коміром» і хохлатие мангобеи. У представників першої групи вовна на тілі коротка, у її фарбуванні переважають темно-сірі тони, кінцівки більше темні, чим тіло. Чубчик на верхівці відсутній, але «шапочка» на голові по цвіті різко відрізняється від загального розфарбування. Верхнє віко й шкіра у верхнеглазничной області яскраво-білі. Розмір голови й тіла самців 50-58 див, хвіст багато длиннее (69-78 див). Самки звичайно менше самців. До цієї групи ставиться мангобеи червоноголовий, або мангобеи з білим «коміром» (С. torquatus), з Камеруну, Нігерії й Конго (Браззавіль). У цієї мавпи «шапочка» каштаново-червона, волосся на шиї й щоках довгі, яскраво-білі й утворять як би «комір». Другий вид – димчастий, або «закопчений» мангобеи (С. atys), із Сьерри-Леоне И Ліберії, має темно-коричневу «шапочку», вовна на тілі темно-димчастого цвіту, особа жовтувато-буре, плямисте. У швидкого мангобея (С. galeritus) з Кенії вовна світло-коричнювата.
Хохлатие мангобеи небагато крупніше мангобеев з білим «коміром». Вовна на тілі довга, на голові добре виражений чубчик. У серощекого мангобея (С. albigena) чубчик на верхівці чорний, волосся з боків голови, на щоках, шиї й плечах подовжуються у вигляді мантії, вони сірого цвіту й різко відрізняються від чорного цвіту інших частин тіла. Горло біле. Верхнє віко темне. Ця мавпа живе в Центральній Африці, від східного берега до західного. Чорний мангобей (С. aterrinus) з Конго (Браззавіль) характеризується чорним фарбуванням вовни, з більше світлими нижніми частинами тіла. Чубчик на голові стирчить вертикально. Верхнє віко світле.
Хохлатие мангобеи повністю деревні мавпи. Мангобеи ж з білим «коміром» багато часу проводять на землі, забираються на дерева в пошуках їжі або для сну. Відпочивають і сплять мангобеи в сидячій позі. Під час відпочинку або їжі хвіст часто обвивається навколо гілки. Ці мавпи добре бігають по галузях і по землі, карабкаются й стрибають на деревах. Хвіст при русі тримають вигнутим у вигляді дуги, часто над спиною, кінчиком до голови. Говорять, що С. torquatus швидко плавають.
Живуть мангобеи групами в 20—40 особин (С. albigena), але сплять уночі по 4-—5 мавп разом. Старі самці часто живуть поодинці. Мангобеев уважають мовчазними тваринами, але в них добре розвинена міміка – оскаливание зубів, ворушіння губ, брів, різні загрозливі рухи. Харчуються вони горіхами, насіннями, соковитими плодами, листами. Їхні небезпечні вороги – леопард й орел-обезьяноед (Stephanoaetus coronatus).
Мангобеи часто живуть і розмножуються в зоологічних садах. Тільки за період з 1959 по 1963 р. у зоопарках миру зафіксовано 49 народжень мангобеев.
Рід павіанів (Papio) поєднує 5 видів з 11 підвидами, що займають широкий ареал по всій Африці, до півдня від Сахари, а також у західній частині півострова Аравія.
Павіани — великі тварини, з масою тіла до 25 кг і більше. Самки майже в 2 рази легше самців. У павіанів довга морда, що виправдує їхню назву – собакоголовие. Ікла сильно розвинені.
Надбрівні валики павіанів більші, ока з-під яких дивляться вниз. Ніздрі широко відкриті й перебувають на кінці морди.
Плащеносний павіан гамадрил (P. hamadryas) у цей час живе в Ефіопії, Північному Сомалі, Північно-Східному Судані й у Південно-Західній Аравії. За давніх часів гамадрили зустрічалися й у долині Нила. Древні єгиптяни високо почитали гамадрила й присвячували його богові Сонця Ра, а трупи гамадрилів часто муміфікували.
Гамадрили — нерідкі мешканці зоопарків. Один гамадрил жив у зоопарку Калгари (Канада) близько 30 років. Вони також використаються як експериментальні тварини для дослідження вищої нервової діяльності, моделювання вірусних захворювань людини й т.д.
Тіло гамадрилів покрите густою вовною довжиною 5—6 див темно-сірого цвіту з маслиновим відтінком. У статевозрілих самців добре розвинена сріблиста грива (мантія) з довжиною волось до 25 див. От чому гамадрилів іноді називають плащеносними павіанами. У самок грива коротше, цвіт вовни темно-маслиновий; дитинчата схожі на матір. Особа гамадрилів рожево-м’ясного цвіту, сідничні мозолі червоні.
Тримаються гамадрили на схилах скелястих гір, іноді великими чередами в 80—100 і більше особин. Такі співтовариства павіанів характеризуються яскраво вираженою ієрархією. Кожна група складається з дорослих особин, підлітків і дитинчат. Відносини між членами череди ґрунтуються на пануванні й підпорядкуванні. Пануюче положення займає сильний дорослий самець, що своє право ватажка нерідко завойовує в бійці. Ватажок оберігає череду від розсіювання, стежить за порядком, рознімає що б’ються. Як правило, він першим зауважує небезпеку й особливий лемент сповіщає про цьому інші. У його гаремі є кілька дорослих самок, з яких виділяються їм більше улюблені фаворитки. Самка з немовлятами й дитинчата також займають привілейоване положення. Гірше всіх у череді доводиться підліткам і старим самкам. Іноді підлеглі майже статевозрілі самці локалізуються на периферії групи.
Череда павіанів займає звичайно 2—3 км2. Сплять вони в ущелинах і під навісами скель, найчастіше сидячи, пригорнувшись друг до друга, дитинчата – під захистом матерів. Просипаються вони на сході сонця й починають активне життя в пошуках їжі й розваг.
Павіани всеїдні: харчуються соковитими плодами, молодими пагонами рослин, коріннями, ящірками, комахами, яйцями птахів, а іноді їдять і самих птахів; роблять набіги й на поля, сади й городи, приносячись їм велике руйнування. У проміжках між їжею павіани відпочивають, при цьому нерідко обшукують один одного. Ця процедура складається в очищенні вовни від смітинок, комах й опалих волось. І тут проявляється принцип панування й підпорядкування – підлегла особина обшукує пануючу, намагаючись їй догодити. Самки обшукують дитинчати. Дитинчата грайливі й багато часу проводять в іграх і забавах.
У череді павіанів часто відбуваються сварки, бійки й бійки, у які, як верховний суддя, втручається ватажок. Все це супроводжується різними звуками й мімікою. Як показали спостереження, у спілкуванні один з одним гамадрили використають біля шістнадцяти різних звуків-сигналів, що мають певне значення. Крім звуків, вони користуються виразними жестами, мімічними рухами й навіть поглядами. Так, наприклад, ватажок одним суворим поглядом може втихомирити що сваряться. Але череда завжди буває згуртованим у випадку зовнішньої небезпеки й навіть вступає в боротьбу з леопардами й левами, щоб захистити свого побратима.
Павіан анубіс, або догеровский (P. anubis, або P. doguera), небагато крупніше гамадрила: маса його тіла дорівнює 25-30 кг, довжина голови й тулуби близько 80 див, довжина хвоста 50-60 див. Самки, як правило, менше самців. Тулуб анубисов більше подовжене, чим у гамадрилів, а мантія в самців відсутній. Цвіт вовни темно-сірий з коричневим відтінком, шкіра особи, долонь і підошов чорна.
Анубиси широко розселені від Гвінеї (на заході) до Ефіопії (на сході). Анубиси, як і гамадрили, ведуть наземний спосіб життя, але ночують не на скелях, а на деревах.
Череда анубисов складається з дорослого самця-ватажка, декількох самок, дитинчат і підлітків. Ночують вони звичайно на тому самому місці, сплять, сидячи друг біля друга, на товстих гілках сикомори або інші великі дерева, в 5-6 м від землі. Просипаються зі сходом сонця, спускаються з дерева, п’ють воду, обшукують один одного й дитинчати. Взаємини в череді анубисов такі ж, як й у гамадрилів.
Після ранкового «туалету» череда на чолі з ватажком відправляється на годівлю в ліс або на плантації. Їдять вони комах, яйця птахів і рептилій, корінь рослин, пагони, плоди, насіння. Після їжі анубиси повертаються до свого місця нічлігу, п’ють воду, відпочивають і через години два знову відправляються на пошуки їжі. Увечері повертаються до своєму «будинку» і після жвавої метушні, сварок, ігор молодняку й «воркування» укладаються на нічліг.
Голосові реакції, міміка й жести анубисов трохи бідніше, ніж у гамадрилів. Анубиси – обережні тварини, при найменшій небезпеці ватажок видає попереджувальний лемент («оуу»), і череда тікає.
Вороги анубисов — отрутні змії, удави, леопарди. Але леопарди рідко нападають на анубисов, тому що мавпи роблять їм колективний опір.
Павіан бабуин, або жовтий павіан (P. cynocephalus), менше анубіса й гамадрила. Цвіт його вовни ясно-жовтий, і тому бабуинов іноді називають жовтими павіанами. Живуть бабуини від Північної Анголи до Північного Мозамбіку, а також у Кенії й Південному Сомалі. Із всіх павіанів бабуини найбільш деревні.
Гвінейський павіан, або павіан сфінкс (P. papio), із Сенегалу й Гвінеї має довгу червонувату вовну. У самців на плечах добре розвинена мантія. Сідничні мозолі яскраво-червоні. Гвінейські павіани більшу частину часу проводять на землі, але сплять на деревах.
Із всієї групи павіанів самий великий чакма або ведмежий павіан (P. ursinus),
з Південної Африки. Велике, сильне тіло чакми покрите зеленувато-чорнуватою вовною. Довгі шовковисті чорні волосся утворять холку уздовж спини й кінцівок. Морда подовжена, собакообразная, темно-червона, а навколо очей білувате кільце. Ока сидять глибоко під навислим надбрів’ям.
Чакми, як і гамадрили, живуть і сплять на скелях. Харчуються коріннями, ящірками, скорпіонами. Говорять, що перед тим як поїдати скорпіонів, вони спритно витягають у них жало. Звичайно, коли череда ведмежих павіанів «пасеться», дві або три мавпи охороняють його й у випадку небезпеки видають застережливий лемент. Бігає череда галопом, залишаючи слабкі сліди на піску. Чакми не тільки роблять набіги на плантації, але говорять, що вони нападають на череди овець, вистачають маленьких ягнят-сисунців і прогризают у них зубами стінку живота, щоб добути молоко з їхнього шлунка. Вони не бояться мисливських собак, вступають із ними в бійку й легко перемагають їх.
Вагітність у павіанів триває 154— 183 дня. Як правило, народжується одне дитинча, який мати годує 5-8 місяців. У нього чорна вовна й рожева мордочка. Після чотирьох місяців особа темніє, і поступово міняється фарбування тіла до сірий або коричнюватий кольори. Повністю фарбування дорослих установлюється після 12 місяців. Павіани досягають полової зрілості в 4-6 років.
До роду мандрилів (Mandrillus) ставляться два види: мандрил (М. sphinx) і дрил (М. leucophaeus). У будові зубів і деяких інших ознак мандрил і дрил подібні з павіанами, але багато в чому й відрізняються від них. Зокрема, пальці кистей і стіп у них більше довгі, чим у павіанів. Довжина хвоста лише 7 див (мандрил) – 12 див (дрил).
Мандрил — одне з найбільш дивних яскраво пофарбованих тварин серед ссавців
.
Тіло мандрила велике, розміром із собаку колі, голова величезна з масивною виступаючою мордою. З боків довгого носа тягнуться здуття, порізані поздовжніми борознами (у дрила вони менше). Цвіт здуттів ярко-голубой, а ніс, що виступає довгою смужкою між ними, і ніздрі червоні. Щічні чубчики й вуси білуваті, борода жовта або жовтогаряча. Ока сидять глибоко; вуха м’ясного цвіту. Вовна на тілі довга, густа, на верхній стороні тулуба вона маслиново-коричнювата, на нижньої – сріблисто-сіра. Околохвостовая гола шкіра червонясто-фіолетова, сідничні мозолі фіолетові. Самки мандрилів помітно відрізняються від самців: вони в 2-3 рази легше самців, у цілому менш яскраво пофарбовані, у них відсутні сині щічні здуття.
Живуть мандрили в Західній Африці від Конго (Браззавіль) до Іспанської Гвінеї. Тримаються звичайно в дощових і скелястих лісах, більшу частину часу проводять на землі, але харчуються й сплять на деревах. Як і павіани, мандрили всеїдні. Зустрічаються сімейними групами. Життя мандрилів на волі мало вивчена й оточена легендами. Мандрили – люті, агресивні й забіякуваті тварини. Вони часто відвідують сусідні з лісом посіви й села. Говорять, що місцеві жителі бояться їх, як левів.
Вагітність триває до 245 днів. Малята мандрили забавні й грайливі. З віком вони поступово здобувають риси будови дорослих і вдача їх псується. У неволі мандрили злісні, часто б’ються, і в результаті багато хто з них виявляються зі знівеченими кінцівками.
Дрил небагато менше мандрила й не так яскраво пофарбований. Вовна його маслиново-зеленувата, з боків і знизу білувата, морда й вуха чорні, борода й щічні пучки волось білі. Живуть дрили в тих же районах Західної Африки, що й мандрили, а крім того, зустрічаються також на острові По.
По способі життя дрили подібні з мандрилами. Живуть вони невеликими групами, бродять по лісі, копаються в опалому листі й перевертають камені в пошуках їжі. Кисті рук дрилов з тонкими, добре розвиненими рухливими пальцями нагадують людські. Дрили такі ж неприборкані й агресивні, як і мандрили. При захисті й нападі вони кидаються вперед з оголеними іклами, шпурляють ціпки й камені. Їх бояться навіть леопарди.
Рід гелад (Therupithecus) відомий з Ефіопії. Гелади водяться приблизно в тих же горах, де зустрічаються павіани гамадрили, але трохи вище – приблизно на висоті 2000-5000 м над рівнем моря.
Гелади — великі мавпи, масою тіла 20 кг і більше
;
хвіст їх непухнатий, з пензликом волось на кінці; довжина хвоста (45—50 див) менше, ніж довжина тулуба й голови (70—75 див). Морда округла, в області щік є глибокі западини, а над ними – гребені. Ока сидять глибоко під надбрівними валиками. Верхня губа висока. Дивна фізіономія гелади трохи схожа на цифру 8. Особа темно-коричневе, верхні віка білуваті. Кисті й стопи чорні. Вовна довга, шовковиста, бурувата. У самців щічні пучки волосся сильно розвинені й спрямовані назад. Дорослий самець має довгу мантію, що покриває передню частину тіла. Самки значно дрібніше самців, і мантія в них відсутній.
Цікавою особливістю гелад є бліді голі ділянки шкіри на шиї й грудях. У самок ці голі ділянки оточені м’ясистими наростами у вигляді «намиста». При збудженні й у період полових циклів нарости переповняються кров’ю й стають багряними. Крім того, на груди в самок два соски сидять настільки близько друг до друга, що дитинча захоплює ротом відразу обидва соски й ссе молоко з обох.
Сідничні мозолі гелад невеликі й слабко пофарбовані. Кисть гелади невелика, пальці короткі, особливо II й I, у зв’язку із чим здатність до схоплювання ослаблена. Великий палець стопи також короткий. На долонях і підошвах подушечки добре виражені.
До роду гелад ставиться один вид Т. gelada з 2 підвидами.
Як правило, гелади тримаються дуже великими чередами, чисельність яких може доходити до 300—400 індивідів.
Практично гелади — чисто наземні тварини й ніколи не карабкаются по деревах. Сплять вони на невеликих виступах стрімких скель. У зимовий час, коли високо в горах температура падає до нуля, гелади спрямовуються вниз, рятуючись від холоду й у пошуках їжі.
Харчуються гелади травою, комахами, молодими пагонами диких і культурних злаків й їхніх зерен. Вони часто набігають на плантації й приносять їм великою втрата не тільки під час дозрівання врожаїв, але також під час сходів і росту зернових культур. Л. Г. Воронін, що спостерігав гелад в Ефіопії, бачив, як, скориставшись відсутністю караульщика на поле, гелади розкопували землю й вибирали зерна тільки що посадженої кукурудзи. Селяни змушені завжди вартувати свої поля аж до зняття врожаю й при всякій можливості прагнуть знищити гелад. Тому гелади досить обережні й бояться людини.
По жестах і міміці гелади нагадують павіанів. Захищаючись або нападаючи на ворога, вони вдаряють передньою кінцівкою по землі, роблять жувальні рухи, широко відкривають упасти, оголюючи ікла, які в самців досягають 3-4 див довжини. При цьому вони голосно верещать. Від найменшої небезпеки вони прагнуть укритися в горах.
Рід мавп (Cercopithecus) — самий численний по кількості видів рід приматів. У цей час до нього відносять 23 виду з 71 підвидом, багато хто з яких різними авторами зводилися раніше в ранг самостійного виду. Мавп підрозділяють на 3 підроди.
У підроді звичайних мавп (Cercopithecus) виділяють 9 груп, що включають 21 вид з 67 підвидами. Вони широко розселені в Африці від Сенегалу на заході, до Ефіопії й Судану на сході, а до півдня до Анголи.
Звичайні мавпи — мавпи середніх розмірів, масою тіла 3—6 кг і із хвостом (55—100 див) більше довгим, чим голова й тулуб (40—65 див). Самки дрібніше самців. Вовна густа, м’якому й коротка; по фарбуванню вона сильно варіює в різних видів, але зелені, жел
тие й чорні кольори переважають. Крім того, для роду характерні яскраві локалізовані плями, смуги, вуси й борода. Мордочка помірної довжини. Защічні мішки й сідничні мозолі невеликі. Передні кінцівки коротше задніх. Пальці на кисті довгі з добре розвиненим більшим пальцем.
Мавпи зустрічаються головним чином у дощові й гірські (до 3000 м над рівнем моря) лісах. Дуже швидкі в рухах, добре бігають по землі. Можливо, деякі види вміють пла вать. Сплять у густому листі сидячи. Харчуються листами, молодими пагонами, плодами, часто роблять набіги на плантації.
Тримаються мавпи чередами в 40— 50 особин. Але склад і розмір череди варіює в різний час дня. Найчастіше в період пересування в пошуках їжі череда складається з 10-15 особин, а сплять маленькими групами в 3-5 особин з одним дорослим самцем. Вороги мавп – орел-обезьяноед і леопард. Вагітність у мавп триває 180-213 днів. Лактація триває до 6 місяців. Тому що в самок соски розташований близько друг до друга, дитинча може відразу захоплювати ротом обидва соски, як у гелад. У сім днів дитинча може самостійно ходити, а повністю незалежний після 6 місяців.
Із всіх мавп найбільш відома зелена мавпа (С. sabaeus), що часто зустрічається в зоопарках, у різного роду розплідниках і часто використається в медичних цілях. Тому можна сказати, що останнім часом найнебезпечнішим ворогом цього виду мавп є людина. Зелені мавпи живуть у горах Ефіопії (1000-2000 м над рівнем моря). Вони крупніше домашньої кішки. Плечі, спина й хвіст покриті короткою сірою вовною з жовтувато-зеленуватим відтінком, нижні частини тіла світлі, «шапочка» на голові зелена, бакенбарди й вуси білі. Шкіра на особі чорна, на підошвах і долонях жовта.
Живуть вони головним чином біля рік, де ховаються в густих галузях сикомор. Харчуються на землі. Кожна череда має своє місце на деревах. Череди дуже гучні, крикливі. Часто бувають сварки й бійки, особливо серед дорослих. До дитинчат відношення м’яке. Вони можуть навіть безкарно віднімати їжу у ватажка, чого ніколи не може бути в павіанів. Взагалі в зелених мавп не спостерігається такого домінування з боку самця-ватажка, як, наприклад, у гамадрилів. Самки й дитинчата можуть брати їжу й поїдати її в присутності ватажка. Але самці равнодушно ставляться до дитинчат і не піклуються про їх.
У мавп череди менш організовані, чим у павіанів, менш виражені, звукова сигналізація більше слабка, особа мавп менш рухливе й міміка бідніше. Самець-ватажок й у мавп виконує сторожові функції. Коли череда опускається на землю в пошуках їжі, ватажок часто стає на задні кінцівки й оглядає околиці. У випадку небезпеки він особливим лементом подає знак череді, що рятується втечею.
Зелена мавпа ставиться до ефіопської групи, у яку разом з нею включається гвиретка (С. aethiops) з довгими білими пучками волось на щоках і верветка (С. pygerythrus) з темними кистями й стопами й червонуватими волоссями у хвоста (на спині).
Мавпа діана (С. diana) із Західної Африки — одна із красивейших представниць підроду. Вовна на її груди біла, на спині й хрестці пурпурно-коричнева, на нижніх частинах тіла кремова, на внутрішній поверхні стегна оранжево-коричнева, а із зовнішньої сторони над стегном – біла смуга. Особа чорне, борода біла
.
Група мавпи мони (С. топа) із Західної й Центральної Африки характеризується червонясто-коричневим розфарбуванням верхніх частин тулуба, а нижні частини тіла, груди й внутрішні поверхні кінцівок білі. У підстави хвоста по обидва боки по білій плямі. На особі є жовтуваті щічні пучки й жовті надбрівні смуги.
Підрід алленових мавп, або алленопитеков (Allenopithecus), представлений одним видом темно-зелена мавпа Аллена (A. nigroviridis) з Конго. Це кремезна мавпа з короткуватими й сильними кінцівками. Хвіст майже такої ж довжини (50 див), як голова й тулуб (45-50 див). Вовна м’яка, шовковиста, на голові, плечах, спині волосся чорні з жовтуватими смужками. Підборіддя, горло, груди, живіт і внутрішні частини кінцівок білі. Хвіст чорнуватий. Сідничні мозолі більше розвинені, чим в інших мавп, а кисті більше короткі. Це маловідома мавпа.
Підрід карликових мавп, або талапойн (Miopithecus), включає самих дрібних з мавп. Маса їхнього тіла близько 1300 м, хвіст (35-37 див) такої ж довжини, як голова з тулубом. Самки ледве менше самців. Цвіт вовни зеленуватий, на грудях, животі й внутрішніх частинах тіла більше блідий, хвіст на кінчику чорний, навколо очей – жовтогарячі кільця, щічні пучки жовті. Мордочка в них сильно скорочена в порівнянні з великою черепною коробкою. Кисть із короткими пальцями, між якими є невеликі шкірні перетинки.
До цього підроду ставиться один вид — карликова мавпа талапойн (М. talapoin) із заболочених лісів Габону.
До роду червоних мавп гусарів (Егу-throcebus) ставляться наземні мавпи сухих трав’янистих і напівпустельних зон Африки, розташованих до півдня від Сахари й до півночі від тропічних дощових лісів. У цей рід включений один вид – звичайна мавпа гусарів (Е. patas) із чотирма локальними підвидами.
Гусари — великі мавпи (маса тіла 7—13 кг), самки майже в 2 рази легше самців. У гусарів подовжена, як у макаков, морда, із сильними іклами. Тіло струнке, як у мавп, з довгими кінцівками; хвіст майже такої ж довжини, як голова й тулуб (60-75 див). Вовна в молодих м’яка, шовковиста, з віком стає грубої, кошлатої. Цвіт її на верхній стороні червонясто-рудий, на нижніх частинах тіла – рожево-білуватий. Щічні пучки волось завжди добре розвинені, по фарбуванню жовтуваті. Над очами – темна смуга, що розширюється до вух. Вуси розвинені в обох підлог, у дорослих вони білі, а в молодих чорні. Ніс виступає. В звичайного гусара, або патаса (Е. patas patas), із західних областей Африки ніс покритий чорною вовною; в белоносого гусара, або нисни (Е. patas pyrronotus), із Судану на носі білі волосся. Кисть і стопа гусарів подовжені, але пальці короткі, особливо більші пальці.
Будучи наземними тваринами, гусари добре пристосовані до беганию на чотирьох кінцівках. Але вони також можуть карабкаться по скелях або на ізольованих деревах, розташованих у місцях їхнього перебування. Гусарів можна бачити й на двох ногах у період тривоги, коли вони лякливо визирають із високої густої трави або несуть у передніх кінцівках їжу. Хвіст часто при стоянні використається як третя нога, на яку гусари опираються.
Гусари зустрічаються невеликими групами, що складаються з дорослого самця, декількох самок і дитинчат різних поколінь. Самець завжди перебуває на чолі череди й несе сторожові функції. Іноді самці віддаляються від групи, і тоді одна із самок «веде» череду, але постійно перебуває у візуальному контакті із самцем. Цікавою особливістю гусарів є звичай при сильному збудженні стрибати з місця на місце. Гусари досить боязкі й полохливі тварини. Вони дуже мовчазні, а для повідомлення використають лише 4-5 звуків. Самки обшукують один одного або дитинчати. Гусари звичайно сплять на деревах, але постійних місць для сну не мають. У денний час у пошуках їжі череда часто розсіюється, але так, що завжди бачать один одного. Їжа гусарів різноманітна – трава, плоди дерев, насіння, комахи, ящірки, птахи і їхні яйця, мед. У зоопарках живуть довго й розмножуються.
Підродина тонкотелих мавп (Соlobinae) поєднує тварин, що характеризуються струнким тілом і дуже довгим хвостом. З 6 пологів тільки толстотели живуть в Африці, інші- у Південно-Східній Азії.
Рід звичайних тонкотелов, або лангуров (Presbytis), розповсюджений майже по всій Індо-Малайській області. Вони займають широкий ареал – високогірні області в Гімалаях до 3600 м над рівнем моря, сухі зони Індії й Цейлону, дощові ліси Ассаму й Індокитаю, мангрові болота півострова Малакка й острови Калимантан.
У звичайних тонкотелов округла голова й укорочена морда, довгі стрункі кінцівки. Кисті й особливо стопи дуже подовжені; великий палець кисті короткий, але добре протиставляється іншим. Хвіст (50-110 див) длиннее голови й тулуби (41-78 див),
разом узятих. Це тварина середніх і великих розмірів, масою тіла від 4 до 20 кг. Шлунок складний, складається із трьох відділів. Повітряна горлівка мішок є. У самців великі ікла, у самок вони значно менше. Вовна довга; на голові волосся утворять чубчик або «шапочку». Як правило, особа, долоні й підошви чорні. Цвіт вовни варіює в різних видів – чорний, сірий, коричневий, золотавий. З віком фарбування тварин сильно міняється.
До цього роду ставляться 14 видів з 84 підвидами, яких поєднують у чотири групи.
Перша група представлена тільки одним видом — гулъманом (P. entellus). Він широко розповсюджений у Пакистані й Індії, де шанується як священна мавпа за назвою гануман.
Гульмани — самі великі з роду звичайних тонкотелов, із сильно розвиненим надочноямковим валиком. Волосся надбрів’я стирчать уперед, а на тімені вони спрямовані назад. Цвіт вовни в немовлят гульманов чорнувато-коричнюватий, у дорослих – сірий і жовтуватий, надбрівний гребінець чорний, невелика борідка жовтувата.
Близько 80% денного часу гульмани проводять на землі, але завжди перебувають поблизу дерев. Вони часто живуть у містах і селах, де, користуючись своїм положенням «священних мавп», приносять велику шкоду полям і садам.
Гульмани — дуже рухливі й спритні тварини. По галузях і на землі вони швидко бігають рачки; по деревах часто роблять більші стрибки (довжиною 4-10 м), при цьому задні кінцівки й хвіст відкидають назад, а передні кінцівки тримають поперед голови.
Живуть вони чередами в 25—30 особин, які локалізуються на території від 6 (густі ліси) до 13 км2 (сухі відкриті місцевості). Розмір череди варіює – є дрібні групи односамцовие й більші многосамцовие. Самець – ватажок, він домінує навіть у виборі дерева для сну і їжі. У многосамцових групах самець завойовує першість у бійці із суперником.
Звичайна череда тримається поблизу рік і струмків. Гульмани багато годин, вільних від пошуків їжі, проводять у ритуальному обшукуванні один одного. Підростаючі дитинчата зайняті іграми, що складаються в стрибань, погоні один за одним, у боротьбі. Дорослі самці не приймають участі в турботі про дитинчат. Як тільки народиться дитинча, дорослі самки оточують піклуванням його й мати. Через кілька годин після народження мати навіть дозволяє іншій самці тримати свого дитинчати. Але як тільки цвіт вовни дитинчати починає мінятися, інтерес самок до нього поступово зменшується. Мати піклується про дитинча до кінця лактації (15 місяців). Полової зрілості самка досягає до 4 рокам. Але самець досягає фізичного розвитку з повністю прорізаними іклами лише до 6-7 років.
До другої групи звичайних тонкотелов ставляться два види. Найбільш відомий з них – тонкотел пурпур поліцій білобородий (P. senex) з Південно-Західної Індії й Цейлону. Ці мавпи більше деревні, чим гульмани. Цвіт вовни дорослих особин чорний або сірий, з тенденцією до альбінізму; немовлята – сірі, з білими щоками.
Третя група поєднує чотири локальних види, розповсюджених у Південному Таїланді, на півострові Малакка, а також на островах Суматра, Ява й Калимантан. Тонкотел чернохохолковий смугастий (P. melanophos) у дорослому стані має чорний, сірий або коричневий цвіт вовни; немовлята – білі, із чорною смугою уздовж тіла – від голови до хвоста. З віком темна смуга розширюється й тільки нижні частини тіла залишаються світлими.
Група хохлатих тонкотелов включає сім видів, що живуть в Індокитаєві, на півострові Малакка й Зондских островах. Представники цієї групи при народженні покриті яскраво-жовтою або жовтогарячою вовною, що після 6 місяців змінюється до чорною, коричневої або сіркою. Всі види відрізняються друг від друга деталями у фарбуванні тіла.
Звичайні тонкотели, крім плодів, поїдають у великій кількості листи, який набивають свій складний шлунок. На відміну від мавп це похмурі, тихі тварини. У неволі вони погано пристосовуються й смертність їх велика. Але деякі тонкотели живуть у зоологічних садах довго (до 20 років).
Рід гімалайських носатих тонкотелов, або ринопитеков (Rhinopithecus), відомий з Північного В’єтнаму, Південного й Західного Китаю, можливо, зустрічається в Тибеті. Ринопитеков називають також кирпатими тонкотелими мавпами за короткий підійнятий ніс, що у старих особин іноді сильно загинається догори й майже досягає чола. Тіло їх щільне, з відносно короткуватими ногами. Довжина хвоста дорівнює 61-92 див, голови й тулуби -56-83 див. Вовна довга й густа, з віком стає длиннее, густіше і яскравіше пофарбованої. Особа навколо очей і носа голе, блідого зелено-блакитного цвіту.
Цей рід поєднує два види. Рокселланов ринопитек (R. roxellanae) представлений трьома підвидами. З них найбільш відомий золотавий рокселланов ринопитек (R. г. roxellanae) з довгої (10 див) золотавою вовною на спині; на зовнішній стороні кінцівок цвіт вовни шоко-ладно-коричневато-сероватий; чоло, щоки, вуси, горло, внутрішні сторони кінцівок, а також кисті й стопи золотаво-жовтогарячі в самців, блідо-жовті в самок. Хвіст коротше, ніж голова й тулуб, цвіт його темний жовтувато-сіруватий.
Рокселланови ринопитеки — деревні тварини. Живуть вони в горах (до 3000 м над рівнем моря) Південного й Західного Китаю, у хвойних лісах і бамбукових заростях. Коли місця їхнього основного перебування покриваються снігом, мавпи спускаються в долини, де відвідують сади й городи.
Тонкинский ринопитек (R. avunculus) живе головним чином у тропічних дощових лісах Північного В’єтнаму. Цвіт вовни його в основному чорний; по обидва боки хвоста є по білій плямі; внутрішні сторони кінцівок жовті; кисті й стопи чорні; горло жовте, а вуси й щоки білі. Хвіст длиннее голови й тулуби, темний, з жовтуватим пензликом на кінці. У тонкинского рино-питека кінцівки більше стрункі й пальці длиннее, ніж у рокселланова ринопите-ка. Живуть ринопитеки більшими групами.
Рід пигатриксов (Pygathrix) розповсюджений у тропічних дощових лісах Лаосу, В’єтнаму й острова Хайнань. Ці мавпи досить щільної, кремезної статури, з довжиною тулуба й голови 55-82 див; хвіст (60-77 див) майже такої ж довжини. Самки, як й у більшості мавп, дрібніше самців. Передні кінцівки лише злегка коротше задніх. Хутро короткий, на голові чубчика немає й волосся гладко спрямовані назад.
У роді пигатриксов один вид — немейский тонкотел (P. nemaeus) з підвидами властиво немейский тонкотел (Р. п. nemaeus) і немейский тонкотел черно-стопний (Р. п. nigripes). Фарбування вовни немейского тонкотела яскрава й незвичайна. На перший погляд здається, що тварина одягнена у святкове вбрання.
Його так і називають —«одягнена мавпа», а також «мавпа-герцог». Верхня поверхня тіла й боку сірі; шия, груди, плечі, а також верхня частина передніх і задніх кінцівок чорні; на руках білі «рукавички»; на ногах червонуваті «носки»; хвіст і трикутна пляма в його підстави білі; напівокружна червона стрічка у вигляді намиста йде по верхній частині грудей до плечей. Причому один цвіт в іншій переходить відразу різкою границею. Оголена особа, долоні, підошви й сідничні мозолі жовті. Щічні пучки білі. У черностопного немейского тонкотела «рукавички» сірі, а всі задні кінцівки чорні, шкіра особи чорнувата.
У роді носачів звичайних (Nasalis) один вид — носач звичайний, або кахау (N. larvatus), з острова Калимантан. Носачі мають середні й великі розміри тіла, масу 12-24 кг. Самки майже в 2 рази легше самців. Довжина голови й тулуби (55-72 див) носачів ледве менше довжини хвоста (66-75 див). Своя назва ці мавпи одержали за виступаючий ніс
який у самців досягає дуже більших розмірів і звисає треба ротом; ніс самок менш розвинений й як би злегка підрублений. Вовна носачів довга, цегляно-червоного цвіту на голові, плечах, спині й верхніх частинах кінцівок, а на інших частинах тіла вона сірувата. «Шапочка» на голові темно-червона й волосся спрямовані назад, щічні пучки кремові, довгі. Гола особа рожево-коричнювате. У дитинчат особа блакитне, ніс тупуватий, у молодих самців він короткий і звернений догори. Кисті й стопи носачів довгі; великий палець кисті протипоставлений іншим, використається при захоплюванні листів і перепровадженні їх у рот. На ногах між II й III пальцями є шкірні перетинки. Сідничні мозолі більші.
Носачі — деревні тварини. Вони живуть у лісах і мангрових заростях уздовж берегів рік і заток. Звичайно тримаються на великих галузях, прекрасно стрибають на велику відстань, можуть пересуватися способом підвішування (полубрахиация). Вони часто й вільно плавають, здатні пропливти під водою 9-12 ле. Живуть групами до 20 особин. У череді може бути кілька дорослих самців. Іноді зустрічаються самці поза чередою. Особини череди сплять порізно, на відстані до 300 м друг від друга; тільки матері й дитинчата сплять разом. Звичайно по ранках і вечорам череда збирається й улаштовує «концерти». У випадку небезпеки самці видають голосні застережливі звуки, схожі на «ка-хау» (звідси й друга назва носачів).
Вагітність у носачів триває близько 166 днів. Немовля має масу 450 м, його блакитна особа до 3 місяцям стає сірим і далі здобуває коричнювате фарбування дорослих.
Рід короткохвостих носатих тонкотелов, або симиасов (Simias), також включає тільки один вид — симиас одноколірний (S. concolor). Ареал перебування симиасов обмежений островами Сиберут, Сипора й Пагай (острова Ментавай, західніше Суматри). Хвіст (13-19 див) симиасов становить близько 1/3 довжини голови й тулуби (49-55 див), він майже голий, з пензликом на кінці. Передні й задні кінцівки майже рівної довжини. Вовна темно-коричнева, світліше й длиннее на верхівці, голові й плечах, коротше й темніше у хвоста й на нижніх частинах тіла й кінцівок. Кисті й стопи майже чорні. Особа чорне. Ніс кирпатий, як у ринопитеков, але менш розвинений. Сідничні мозолі добре розвинені. Кисті короткі, з довгими пальцями, але великий палець короткий.
Рід толстотелов, або гверец (Colobus), — африканські представники тонкотелих мавп. Вони широко розселені в Африці від Сенегалу до Ефіопії й до півдня до Анголи й Танзанії. Гвереци – стрункі, гарні мавпи із шовковистим хутром і довгими хвостами. Вони характеризуються порівняно широкою носовою перегородкою й виступаючим носом, кінчик якого злегка звисає над верхньою губою. Гортанні мішки відсутні. Защічні мішки слабко розвинені або також відсутні. Стопи довгі, з помірковано розвиненим більшим пальцем, навпроти, на кистях перший палець скорочений до горбка. Сідничні мозолі розвинені помірковано. По фарбуванню вовни толстотели сильно варіюють, у зв’язку із чим них підрозділяють на 41 підвид, які поєднуються в 5 видів й 3 підроди.
До підроду чорно-білих гверец (Colobus) ставляться 22 підвиду, об’єднані у два види — гвереца з мантильєю, або королівська гвереца (С. polykomos), і абиссинская гвереца, або гірська (С. guereza).
Представники цього підроду гверец займають найбільш широкий ареал поширення в тропічних дощових і гірських лісах Африки. Це досить великі тварини
Довжина голови й тулуби абиссинской гвереци 55—70 див, а хвоста —67—89 див. У королівської гвереци хвіст ще длиннее. Вовна чорно-білих гверец глянцево-черная, шовковиста й довга, особливо в гірських форм. Прикраси з білої вовни варіюють в обох видів. В абиссинской гвереци дуже довга, важка біла бахрома йде уздовж боків тулуба, у середині нижнього відділу спини над хвостом обидві бахроми зустрічаються, образуя біле півколо. Хвіст пухнатий, повністю білий або тільки з білим кінчиком. Надбрівна смуга, бакенбарди, вуси й борідка білі. Чорні волосся на верхівці коштують сторчма у вигляді капелюшка. У королівської гвереци капелюшок відсутня, а біле хутро обмежується вузькою надбрівною смугою, далі на щоках, шиї, плечах, стегнах і на хвості. Королівська гвереца сатана (С. polykomos satanas) вся чорна. В обох видів полові розходження у фарбуванні й розмірах тіла незначні.
Гарна декоративна шкіра гверец здавна привертала увагу людей. Ще багато сотень років тому солдати Ефіопії використали хутро гверец для прикраси військових щитів. Крім людини, що полює на гверец заради шкіри й м’яса, ворогами їх є леопарди.
Живуть гвереци невеликими групами (5—20 особин) на певній території. Сплять на одному дереві по 3-5 індивідів. Нерідко зустрічаються ізольовані самці. Між групами іноді виникають територіальні конфлікти, у яких беруть участь головним чином самці. Тримаються вони на високих деревах, причому королівські гвереци найчастіше в гущавині крон, у той час як абиссинская гвереца видна й у високих, більше світлих кронах. На землю спускаються рідко. Пересуваються головним чином на чотирьох кінцівках, але часто підвішуються передніми лабетами до гілок, а кисті зі скороченими першими пальцями служать при цьому «гаком». Основна їжа їх – листи.
Розмножуються толстотели цілий рік. Новонароджені дитинчата зовсім білі, потім поступово здобувають фарбування дорослих.
Зелена гвереца (С. verus), або «бенеденов толстотел», виділяється в окремий підрід зелених гверец (Procolobus). Цей вид живе в Західній Африці. Вони дрібніше чорно-білих гверец: маса їхнього тіла дорівнює 3-4, 5 кг. Вовна більше коротка, маслиново-сіро-бурого цвіту, без прикрас. Нижні частини тіла світліше. Довгий хвіст по цвіті такої ж, як і тіло. Особа голе, щічні пучки бліді, невеликий гребінець волосся йде від надбрів’я уздовж чола.
Підрід чорно-червоних гверец (РШосоlobus) поєднує два види з 19 підвидами, розповсюдженими в Західній, Центральній і Східній Африці. По масі й ростам вони близькі до зелених гверецам. У чорно-червоної гвереци (Colobus badius) голова, шия, плечі, спина й верхні відділи кінцівок чорні; інші частини тіла, включаючи чоло, червоні; хвіст червоний у базальній половині, а в нижній частині чорний. В 19 підвидів червоної гвереци взагалі фарбування вовни дуже сильно варіює. В гвереци Кирка, або занзибарской (С. kirkii), гребінці й пучки волось на голові відсутні; пальці на кистях длиннее, ніж у чорно-білих і зелених толстотелое, а великий палець зовсім відсутній. Фарбування вовни варіює.