СІМЕЙСТВО ЦЕБИДИ (CEBIDAE)

Цебиди характеризуються середніми розмірами тіла й струнких довгих ніг. Хвіст довгий і часто хватальний, за винятком представників роду короткохвості саки, або уакари (Cacajao). У ревунів (Alouatta), паукообразних мавп, або коат (Ateles), шерстистих мавп (Lagothrix) і мирики (Brachyte-les) нижня поверхня довгого хватального хвоста гола й покрита шкірними, або дотикальними, папиллярними гребінцями. Такий хвіст відіграє роль додаткової (п’ятої) кінцівки. У белоплечего капуцина (Cebus capucinus) на нижній частині хвоста є рідкі волосся.
Всі пальці цепкохвостих мавп мають склепінні нігті. Великий палець стопи добре розвинений і може сильно відсуватися убік. Навпроти, великий палець кисті короткий, у деяких видів сильно скорочений і навіть відсутній (коата). Ходять цебиди на чотирьох кінцівках, повністю опираючись на долонну й підошовну поверхню.
Волосяний покрив густий, фарбування його сильно варіює. Зубна формула:
Є одна пара грудних сосків. Народжується одне дитинча. Горлівка мішки й сідничні мозолі відсутні. Живуть цебиди в Центральній і Південній Америці. Ведуть чисто деревний, денний, стадний спосіб життя.
Сімейство Cebidae підрозділяється на підродини: нічні мавпи (Aotinae) з родами Aotus й Callicebus; чортові мавпи, або саки (Pithecinae), з родами Pithecia, Chiropotes й Cacajao; ревуновие мавпи (Alouattinae) з одним родом Alouatta; капуциновие мавпи (Cebinae) з родами Cebus й Saimiri; паукообразние мавпи (Atelinae) з родами Ateles, Brachyteles й Lagothrix. Усього в сімействі 11 пологів, що включають 29 видів.
Рід звичайних нічних мавп, або дурукули (Aotus), — єдині мавпи, що ведуть істинно нічний спосіб життя. Рід включає 1 вид з 9 підвидами.
Дурукули трехполосная (A. trivirgatus) широко поширена в лісах Центральної й Південної Америки до злиття рік Парани й Парагваю, на заході – до Анд. Вона схожа на кішку. Маса тіла її 800-1200 м, хвіст майже такої ж довжини (22-42 див), як голова й тулуб (24-47 див), пухнатий, у молодих особин напівхватальний, у дорослих не є хватальним. Тіло покрите густою м’якою вовною коричневий і сіруватий кольори, з більше світлим фарбуванням на животі. Цвіт і густота вовни індивідів може трохи варіювати залежно від сезону року. Мордочка конічна, тупа. На мордочці волосся рідкі. На голові три темні смуги, звідки й назва виду – дурукули трехполосная. Ці смуги над очами розділені білими полулуниями. Очі великими, золотаво-коричневі, оточені променеподібно розбіжними довгими волоссями й звернені в сторони. Перегородка між ніздрями вузька. Вуха дуже маленькі й заховані в густій вовні. Коли натуралісти вперше познайомилися з дурукули й відразу не помітили їхні вуха, вони назвали цих тварин Aotus, що
Великий палець кисті дурукули добре розвинений. Нігті небагато склепінні, стислі з боків. Задні кінцівки длиннее передніх.
Завдяки величезним очам, схованим у густій вовні вухам і нічному способу життя дурукули нагадують сов, і тому їх іноді називають «совині мавпи». Подібно совам, вони безшумні в рухах, що, без сумніву, допомагає їм у полюванні на всякого роду дрібний видобуток. Вони полюють на маленьких пташок, кажанів і комах, яких схоплюють лабетами за крильця. Їдять також плоди й листи. У неволі їх годують яйцями, хлібом, молоком, фруктами. Будучи нічними тваринами, вони майже не мають потреби у свіжій воді, цілком задовольняються росою й молодими ніжними пагонами рослин, тому часто зустрічаються на берегах висохлих рік.
Удень дурукули сплять у дуплах дерев. Вони дуже чуйні тварини, легко пробуджуються від шуму й визирають із гнізда подивитися, що відбувається. Це полегшує полювання на них. Вони бігають на чотирьох кінцівках, добре карабкаются й стрибають по гілках, використовуючи
хвіст як балансир. Відпочивають на чотирьох кінцівках й іноді хвостом обвивають гілку.
Живуть дурукули невеликими сімейними групами, що включають батьків і дитинчат різних віків. Територія перебування строго обмежена. У таких сімейних групах очолює самець. Дурукули, як і багато лемурів, обмивають сечею кисті й стопи, а також гілки, де вони живуть. Можливо, це означає маркування території свого перебування.
У дурукули дуже голосний голос, що пов’язане з розширенням трахеї й наявністю горлівка повітряних мішків. Звуки дуже різноманітні й нагадують голосу кішок, собак й ягуарів.
Про розмноження й розвиток дурукули мало відомо. У самки народжується одне дитинча й перші кілька днів тримається на животі матері, потім перелазить на її спину. Після 10 днів життя про дитинча більше піклується батько й віддає його матері лише на час годівлі. Підростаючі дитинчата мало грайливі, що відрізняє дурукули від інших мавп.
До роду стрибунів, або тити (Gallicebus), ставляться 3 види: тити-вдовушка (С. torquatus), тити-маска (С. moloch), темний тити (С. personatus), що поєднують 14 підвидів. Живуть тити в Бразилії, Перу, Болівії, Парагваєві, Еквадорі, Колумбії й Венесуелі. Зустрічаються поблизу рік, у кронах високих і низьких дерев, на землю спускаються рідко.
Стрибуни приблизно таких же розмірів, як і дурукули, але помітно відрізняються від них широкою носовою перегородкою, витягнутою мордочкою й зверненими вперед очами, які значно менше, ніж у дурукули.
Вовна тити довга, пухната, блискуча. Хвіст нехапальний, пухнатий, багато длиннее, ніж голова й тулуб. Різні види розрізняються головним чином по фарбуванню вовни.
Тити ведуть денний або сутінковий спосіб життя. Звичайно зустрічаються парами або невеликими сімейними групами (3-5 особин). Родина займає невелику фіксовану територію для відпочинку й харчування. Коли на границях таких територій зіштовхуються дві сімейні групи, члени їх видають загрозливі звуки, вигинають спини, б’ють хвостом по гілках, вовна їх дибиться. Голос у тити голосний, пронизливий. Їх «концерти» раннім ранком особливо характерні для лісів рік Оріноко й Амазонки.
Домінування самців у сімейних групах не спостерігається. Відносини самця й самки стабільні. Вони постійно тримаються разом. Під час відпочинку й сну їх можна спостерігати сидячими близько друг до друга, у дуже характерній для них позі – тіло небагато згорблене, чотири кінцівки міцно тримаються за гілку, хвости опущені й обвивають один одного. Для їхнього пересування характерна белкоподобная здатність карабкаться й стрибати. Харчуються тити фруктами, комахами, дрібними птахами і яйцями. У неволі легко приручаються. Після народження дитинчати всю турботу про нього бере на себе батько, а самці передає його тільки для годівлі.
Представники роду звичайних чортових мавп, або саки (Pithecia), живуть до півдня від Оріноко, на сході до берегів Гвіани, у басейні Амазонки, обмежуючись рікою Тапажос на сході й підніжжям Анд на заході. Звичайно вони зустрічаються уздовж берегів рік у дощових лісах, часто на границі із саваною. Тут вони збирають ягоди з повзучих рослин і виноградних лоз, але харчуються також листами, квітами, маленькими пташками, мишами. По землі вони пересуваються слабко, але дуже швидкі на деревах, де звичайно бігають на чотирьох ногах. Іноді коштують і бігають на задніх кінцівках, а передні тримають над головою.
Саки крупніше стрибунів і дурукули, маса їхнього тіла дорівнює 1400—1600 м, довжина хвоста 25—55 див, голови й тулуби 30—48 див. Хвіст нехапальний, дуже товстий і пухнатий, загострений на кінці. Тіло покрите густою довгою вовною. Ніс широкий. Борода відсутня. Задні кінцівки багато длиннее передніх.
Бледноголовий саки (P. pithecia) характеризується яскраво вираженим половим диморфізмом у розфарбуванні тіла. Густа вовна самки має рівне чорнувато-сірувате фарбування. У самця вовна на тілі трохи темніше, ніж у самки, а чорна мордочка оточена кремовато-белими більше короткими волоссями й у цілому виглядає як біла маска клоуна. У масі й розмірах тіла помітних розходжень не спостерігається.
Сак-чернець (P. monachus) відрізняється тим, що його плечі й голова покриті довгими волоссями на зразок чернечого каптура. У цілому фарбування вовни строката. Особа темне зі світлими косими смугами з кожної сторони носа. Рот широкий, з небагато опущеними куточками рота, що надає меланхолійність вираженню їхньої особи.
Сплять чортові мавпи (саки) згорнувшись, як кішки, на відкритих гілках. Тримаються невеликими групами (3-5 особин), але зустрічаються й парами. Голос їх голосний і пронизливий, хоча взагалі вони досить мовчазні. У неволі чортові мавпи погано уживаются. Вони дуже збудливі, легко піддаються паніці. Іноді гинуть від шоку просто тому, що їхня клітина або клітина сусіда переставлена.
Саки народжують одного дитинчати, якого мати носить спочатку на животі, а потім на спині.
Рід волохаті саки, або хиропот (Chiropotes), живе приблизно в тих же районах, де й звичайні чортові саки, в основному по берегах рік. Вони повністю деревні тварини.
Хиропоти крупніше чортові саки: маса 2700—3100 м, хвіст (35—38 див) коротше голови й тулуби (40—46 див). Хвіст дуже товстий, пухнатий і не загострюється на кінці. Задні кінцівки значно длиннее передніх. Ніс широкий, ніздрі спрямовані в сторони. Нігті вузькі, стислі з боків. Вовна густа, довга, в основному темна. Добре розвинена довга борода.
Чорний волохатий саки (Ch. satanas) із чорною оголеною особою, волосся на плечах, спині й кінцівках з коричнюватим відтінком. По середній лінії голови є проділ, від якого йдуть довгі волосся, спадаючи по обох сторони голови. У старих самців добре розвинені бакенбарди й борода. В белоносого волохатого саки (Ch. albinasus) все тіло чорне, ніс і верхня губа розоватие. Волохаті саки живуть маленькими групами, харчуються плодами. Воду п’ють із пригорщі, як коати й гібони. Про їхнє розмноження й розвиток нічого не відомо.
Рід короткохвості саки, або уакари (Cacajao), розповсюджений в. Західної Бразилії й Східному Перу по берегах Амазонки і її припливів.
Уакари (какахао) — тварини середніх розмірів з довжиною голови й тулуби 45—48 див. Хвіст короткий (15-18 див), пухнатий і майже не використається як балансир. Тіло уакари покрите довгою кошлатою шовковистою вовною. Особа й чоло голі, яскраві кольори. Чоло опуклий. Волосся на тімені короткі й гладкі. Вушні раковини велик і голі, прилягають до голови. Щоки небагато обвислі. Три види уакари відрізняються друг від друга в основному по фарбуванню вовни й особи.
Лисий уакари (С. calvus) має особа й чоло рожеві, вовна сріблисто-сіру або білу.
В чорноголового уакари (С. melanocephalus) особа майже чорне, вовна каштаново-коричнева із чорними кінчиками. Рудий уакари (С. rubicundus) відрізняється яскравою малиновою особою й червоно-коричневою вовною.
Уакари звичайно тримаються на великих галузях у кронах високих дерев і на землю майже ніколи не спускаються. Пересуваються на чотирьох кінцівках, добре карабкаются, але стрибають рідко. Іноді вони ходять на задні (більше довгих) кінцівках, а передні витягають нагору. У такій позі при швидких рухах і вітрі їхня довга вовна спадає назад. Живуть вони невеликими чередами. Харчуються плодами, бруньками, насіннями, листами. Звичайно народжується одне дитинча, який мати носить на своїй спині.
Про життя уакари мало відомо. Це боязкі тварини, у неволі рідко стають ручними, але в зоологічних садах іноді живуть 5-8 років. Вони дуже незграбні в рухах, а коли їх потривожать у клітинах, виражають невдоволення сильним почервонінням особи й чола. Говорять, що самець буває агресивним, якщо хто-небудь стурбує його дружину або дитинча. У таких випадках він сильно трясе гілку, на якій сидить, вчепившись довгими пальцями чотирьох кінцівок.
Рід ревунів (Alouatta) містить 5 видів й 21 підвид.
Ревуни — одні із самих великих тварин серед американських мавп, розміром з більшого собаку. У середньому маса тіла ревунів 5700-7400 а, голова й тулуб (37-72 див) коротше хвоста (49-75 див). Самка ревуна значно менше самця. У довжині хвоста підлоговий диморфізм мало помітний.
Хвіст хватальний, дуже рухливий і чутливий — на нижній поверхні його кінця оголена шкіра покрита папиллярними (шкірними) гребінцями. Вовна довга, різноманітна по фарбуванню. У всіх видів особа оголене й сильно пигментировано. Вуха оголені. Ніздрі зближені. Під нижньою щелепою є здуття, більше виражене в самців. Це гортанні мішки, свого роду резонатори, що підсилюють звуки. У зв’язку з розвитком гортанних мішків тіло під’язичної кістки ревунів роздуто у великий кістковий міхур. Голова низько сидить на плечах. Морда витягнута. Задні й передні кінцівки майже рівної довжини. Пальці довгі. Живуть ревуни в дощові й гірські (до 2000 м над рівнем моря) лісах Центральної й Південної Америки.
Рудий ревун (A. siniculus) живе у Венесуелі й Гвіані. В обох підлог все тіло покрите червонясто-рудуватою вовною
Відрізняється найбільшим розвитком камери під’язичної кістки. Як й інші види ревунів, розмножується цілий рік. Народжується одне дитинча, але відомі рідкі випадки народження двійні. Немовлята досить великі, з довжиною голови й тулуби 17- 24 див, хвіст длиннее (23-31 див). Лактація триває 18-24 місяця, полової зрілості досягають в 3, 5-4 роки.
Ревун з мантією (A. villosa) звичайно зустрічається в берегових лісах Мексики й північних областей Південної Америки. Чорна вовна цих ревунів особливо подовжується в плечах, образуя свого роду мантію. За даними К. Р. Карпентера, вони живуть групами в середньому близько 18 особин. Звичайно такі групи включають 3 дорослих самців, 8 дорослих самок, 3 маленьких дитинчати й 4 підлітків. Кожна група займає певну територію, що вона захищає ревінням, супроводжуючи його струсом і сламиванием гілок. Самець і самка рівною мірою піклуються про дитинчат. У череді різкого домінування самця не спостерігається.
Ревуни — чисто деревні тварини. Вони дуже прив’язані до дерева й у рідких випадках спускаються на землю, добре карабкаются й бігають по гілках дерев, дуже рідко стрибають, довжина стрибків при цьому буває до 3-4 м і навіть більше. Для ревунів дуже характерне полубра-хиация – підвішування за допомогою передніх кінцівок й особливо чіпкого хвоста. Вони можуть висіти на хвості й передніх кінцівках підносити їжу до рота. Харчуються вони листами, бруньками, квітками, плодами. Відпочивають сидячи із зігнутими коліньми й вчепившись всіма кінцівками за гілку. Хвіст міцно обвивається навколо гілки. Сплять у такій же позі. Іноді лежать животом на гілці, звісивши кінцівки й вчепившись за гілку хвостом.
Удень ревуни тримаються на вершинах дерев. При настанні сутінків вони повільно направляються на спочинок у хащу низьких дерев, де різні кучеряві рослини переплітають гілки, образуя своєрідне ложе для сну.
Віддавна ревуни стали відомі мандрівникам завдяки їх незвичайним «концертам», що слишимим за кілометри. Сімейна група ревунів найбільш активна раннім ранком. Сидячи на високому дереві, самець починає «концерт», що підхоплюють самка й дитинчата. Ревуни викрикують звуки на різні лади; при цьому вони серйозно дивляться один на одного. Їхні звуки нагадують те рохкання свині, то ревіння ягуара. Припускають, що таким співом з раннього ранку ревуни локалізують положення групи й заявляють право на певну територію.
Рід капуцинів (Cebus) (4 види з 33 підвидами) широко розповсюджений від Гондурасу до Бразилії. Вони повністю деревні тварини й на землю спускаються для того, щоб напитися, або в деяких місцях для набігу на плантації. Харчуються в основному плодами й комахами, у неволі вони всеїдні. Ці мавпи мають середні розміри, масу тіла 1100-3300 м і довжину голови й тулуби 32-57 див. Самка небагато менше. Хвіст (29-56 див) такої ж довжини, як і тулуб, або небагато менше. Задні кінцівки капуцинів небагато длиннее передніх або рівний ім. Великий палець кисті добре розвинений. Ікла більші, особливо в самців.
Хвіст хватальний, але весь обволо-шен, тільки в белоплечего капуцина на кінці є дотикальна поверхня. Під час відпочинку хвіст може спірально обвиватися навколо гілки. Тому їх іноді називають мавпами зі спірально, що завивається хвостом. Назва «капуцин» означає «чернець із каптуром» і відбувається завдяки наявності волось на їхній верхівці на зразок чернечого клобука, що у представників «бес-хохолкових капуцинів» розрізняється в основному по фарбуванню вовни (С. capucinus, С. nigrivittatus, С. albifrons), а в «хохолко-вого капуцина» (С. apella) клобук дійсно має вигляд шапки із двома виступаючими чубчиками.
Белоплечий, або білогрудий, капуцин (С. capucinus) з Гондурасу має чорне фарбування вовни з коричнюватими відтінками; особа, горло, груди, плечі й верхня частина передніх кінцівок білуваті. Ці тварини дуже боязкі, ховаються в густих кронах дерев і майже недоступні для спостереження. Тримаються вони невеликими групами (10-12 особин), де переважає число самок. Самка народжує одного дитинчати, якого протягом першого тижня тримає на своїх грудях, а потім носить те на спині, то в руках. Мати ніжно й довго піклується про маля, постійно спостерігає за ним, облизує й очищає його шкурку.
Своя першість у череді самець-ватажок виражає різними рухами, звуками й вираженням особи. Взагалі емоції, вираження відчуттів у капуцинів високо розвинені. Спостереження в неволі показали, що вираження, наприклад, згоди або задоволення супроводжується відтягуванням назад куточків рота без відтворення яких-небудь звуків. Таке вираження в них Ч. Дарвін назвав посмішкою. Коли вони плачуть, їхні очі наповнюються слізьми, які ніколи не течуть по щоках.
Бурий чорноголовий капуцин, або фавн (С. apella), живе головним чином у гірських областях Північно-Східної Бразилії. Тіло його покрите темно-коричневою вовною. На голові волосся довгі, чорні, із двома чубчиками, від верхівки до підборіддя по обидва боки голови – по чорній презадушливій смузі (що робить особу квадратним). Фавни тримаються групами в 10-30 особин на певній території, усередині якої ніколи не вступають у конфлікт із ревунами. Після 180 днів вагітності народжується одне дитинча, маса тіла його становить 8, 5% від маси тіла матері. Двійні вкрай рідкі. Одна особина бурого капуцина жила в зоопарку Сан-Дієго близько 40 років.
Капуцини дуже рухливі мавпи, вони бігають і ходять на всіх кінцівках, рідко на двох ногах, іноді стрибають. Хвіст використають у локомоції. Є повідомлення, що капуцини вміють плавати. Вони відпочивають і сплять у позі, характерної для інших широконосих мавп, іноді лежать животом на гілці, звісивши кінцівки й міцно вчепившись за гілку хвостом. Їхні голоси повні різноманітних звуків.
Саймири, або білячі мавпи (Saimiri), відрізняються від капуцинів насамперед більше дрібними розмірами. Це самі маленькі мавпочки із сімейства Cebidae, вони не крупніше білки. Вовна коротка, зеленувато-сірувата, на спині, боках і на голові темно-маслинова, нижні частини тіла й кінцівки білувато-жовтуватий або жовтогарячі, кінчик хвоста чорний. Пучки вушних волось і кола навколо більших і зближених очей білі, мордочка чорна; це нагадує маску, а звідси і їхня інша назва – «мертві голови». Хвіст нехапальний. Задні кінцівки длиннее передніх. Помітний підлоговий диморфізм: по масі й розмірам тіла самка менше самця. Ікла в них менше, ніж у капуцинів. Потилиця дуже подовжена
.
Звичайні білячі мавпи (S. sciureus) широко розселені на півночі Південної Америки. Вони живуть більшими групами (100 і більше особин) по берегах рік. Тримаються в кронах дерев, у чагарниках і на землі. Спритні, швидкі й рухливі, але, за спостереженнями И. Сандерсона, стрибають вони рідко. Хвіст служить як балансир, а під час відпочинку й сну він обвивається навколо тіла. Сплять білячі мавпочки пригорнувшись друг до друга й опустивши голову між коліньми, кінцівками чіпляються за гілку.
Після 168—180 днів вагітності народжується одне дитинча, двійні рідкі. Мати тримає його спочатку на животі, а потім на спині, де він залишається навіть під час її пересування, сну й харчування. Їжу саймири становлять плоди, комахи, думають, що також жаби й маленькі пташки. Верхівка в цієї мавпи маслиново-зелена.
Білячі мавпи часто живуть і розмножуються в зоопарках. Повідомляється, що одна самка саймири жила в лабораторних умовах 21 рік. В останні роки саймири у великій кількості виловлюються для лабораторних цілей.
Рід паукообразних мавп, або коат (Ateles), включає 4 види з 16 підвидами. Вони живуть від Північної Мексики до Південно-Східної Бразилії.
Коати приблизно таких же розмірів, як і ревуни. Самки небагато крупніше самців. Хвіст хватальний, з оголеною ділянкою на нижній стороні свого кінчика, значно длиннее (61—92 див) голови й тулуби (34—66 див). Тут добре розвинені шкірні гребінці, які, як й у ревунів, ідуть у вигляді «ялинки» під кутом в 45°. Тіло коати струнке, з подовженими кінцівками, з яких передні длиннее задніх, і кисті длиннее стіп
..
Великого пальця кисті ні, рідше він сильно скорочений. Голова маленька, з добре виступаючою мордочкою. Вовна варіює по твердості, довжині й цвіту навіть у межах виду. Волосся на чолі спрямовані назад, а з потилиці – уперед, на верхівці вони сходяться на зразок діадеми.
Чернорукая паукообразная мавпа (A. geoffroyi) має золотаву, червонувату або темно-коричневу вовну на тілі, груди й нижні частини кінцівок більше світлі, кисті й стопи чорні. Живуть чернорукие коати від Південної Мексики до північних районів Південної Америки, у низинних або гірських лісах на схилах Анд, звичайно на невеликих галузях високих дерев. Зустрічаються невеликими родинами або чередами до 100 особин. У таких співтовариствах на один самця доводиться 1, 6 самки. Домінування самця не завжди виражено, частіше сполучною ланкою є самка з дитинчатами. Серед молодняку спостерігаються різноманітні активні ігри. Дитинча до 6 місяців чорний (у цей період він майже повністю залежить від матері), фарбування дорослого здобуває до 10 місяців і пізніше
..
Для паукообразних мавп характерно швидке пересування способом по-лубрахиации, коли тварина підвішується до гілок чіпким хвостом і довгими передніми кінцівками. Коата таким способом може також робити довгі стрибки у вертикальному й горизонтальному напрямках. Хватальна кисть її з відсутнім або дуже рудиментарним більшим пальцем служить як гачок. По землі коата пересувається на чотирьох кінцівках, але іноді опирається тільки на задні; хвіст при цьому тримає майже паралельно спині або загнутим дугою нагору.
Довгий чіпкий хвіст коати з дотикальною поверхнею на кінці дійсно служить їй як додаткова, п’ята кінцівка. Таким хвостом коата може схоплювати маленькі порції їжі й підносити їх до рота. Харчуються коати головним чином соковитими плодами й горіхами, але їдять також бруньки, квітки, комах. Після 140 днів вагітності коата народжує 1 дитинчатиати, який мати тримає на животі майже до 4 місяців, і він своїм хватальним хвостом часто чіпляється за хвіст матері.
Рід мирики, або брахителесов (Brachyteles), дуже близький до роду паукообразних мавп, або коат.
У роді брахителесов один вид — мирики бура (В. arachnoides), що живе в тропічних лісах Бразилії. По розмірах тіла бура мирики така ж, як коата, або ледве менше. Вовна густа, варіює по фарбуванню від сірого до коричневого з різними відтінками жовтого цвіту, більше вираженого в самців, чим у самок. Особа голе, у молодих воно м’ясного цвіту, але з віком темніє. Хвіст хватальний. Великий палець кисті відсутній. На стопі великий палець добре розвинений. Склад їжі й спосіб пересування такий же, як у коат. Відпочиває підвісившись передніми лабетами й хвостом або всіма кінцівками.
Рід шерстистих мавп, або лаготриксов (Lagothrix), живе в екваторіальні й гірські (до 3000 м над рівнем моря) лісах басейну ріки Амазонки.
У лаготриксов, на відміну від коат, великий палець кисті є, передні кінцівки небагато коротше задніх. Тіло їх більше щільне, чим у коат, з масою до 10 кг. Хвіст (55-75 див) длиннее голови й тулуби (39-58 див), у підстави він товстий і поступово звужується до кінця. На оголеній ділянці шкіри кінчика хвоста шкірні гребінці іноді утворять простий візерунок. Самці крупніше й важче самок, у них більше довгі ікла, але в самки длиннее хвіст. Вовна густа, щільна, на животі дуже довга. У її фарбуванні підлоговий диморфізм відсутній, але вона піддана сезонним змінам.
Рід Lagothrix включає тільки два види.
Шерстиста, або волохата, мавпа Гумбольдта (L. lagothricha) поєднує чотири підвиди, які в основному відрізняються по фарбуванню вовни тіла й голови, що варіює від сірого або блідо-коричневого до чорнуватого. Живуть вони невеликими сімейними групами. Харчуються фруктами, листами й незрілими горіхами. Щоб насититися, вони поглинають велику кількість їжі, отчого животи їх здуваються.
Золотистохвостая, або Гендиева, шерстиста мавпа (L. flavicauda) відома тільки з північної області Перу. Її особа, як й у мавпи Гумбольдта, чорне або коричнювате, але навколо носа є ще жовтувата ділянка. Тіло цвіту цінної деревини, на нижній половині хвоста вовна яскраво-жовта.
Шерстисті мавпи, як і коати, полубрахиатори (пересуваються за допомогою підвішування на передніх кінцівках), але більше повільні- По землі вони пересуваються на чотирьох кінцівках. У неволі часто ходять на двох ногах. Сплять лежачи, вчепившись за гілку кінцівками, хвіст обвивається навколо тіла. Відпочивають у сидячій позі. Можуть іноді на короткий період відпочивати вчепившись хвостом за гілку.
Зустрічаються лаготрикси групами в 15—25 особин, не вважаючи дитинчати, на певних територіях, які вільно розділяють із мавпами з пологів Alouatta, Cebus, Ateles, не вступаючи з ними в конфлікти. Південноамериканські індіанці їдять м’ясо шерстистих мавп і часто на них полюють.
Вагітність у шерстистих мавп триває близько 225 днів. Лактація триває до 12 місяців і навіть більше. Зрілість наступає до 4 рокам. Тривалість життя лаготриксов 20-25 років.