СІМЕЙСТВО РУКОНОЖКОВИЕ (DAUBENTONIIDAE)

Руконожкових називають також айе-айе. Цих тварин в 1780 р. відкрив мандрівник Пьер Соннера на західному березі острова Мадагаскар. Самимадагаскар-ци, яким Соннера показав пійманих звірків, ніколи не бачили їх раніше й голосно кричали від подиву, і Соннера ці вигуки «айе-айе» обрав як назву для відкритого їм істоти.
До сімейства руконожкових ставиться тільки один рід Daubentonia з одним видом руконожка мадагаскарська, або айе-айе (D. madagascariensis).
Руконожка розміром з кішку: довжина тулуба й голови близько 40 див, а хвіст длиннее (близько 60 див). Голова більша, мордочка коротка й широка. Вуха великі, овальні й шкірясті. Очі більші. Вовна рідка, довга, стирчить із густого підшерстя. Хвіст пухнатий. Цвіт вовни темно-коричневий до чорного. Одна пара сосків у паховій області. Кінцівки короткі, причому задні длиннее передніх. На всіх пальцях – пазурі, тільки на великому великому пальці ноги є дійсний плоский ніготь. На передніх кінцівках середній палець дуже ТОНКИЙ і довгий
Завдяки особливостям у зубній системі руконожек колись зараховували навіть до гризунів. Великі передні зуби верхньої й нижньої щелеп айе-айе постійно ростуть із однієї й тієї ж пульпи зуба й покриті емаллю тільки на передній стороні. Зубна формула:
Айе-айе живуть у бамбукових заростях і на великих галузях і стовбурах дерев дощових лісів Мадагаскару. Зустрічаються одинаками, рідше парами. Харчуються фруктами, включаючи плоди мангового дерева й кокосових пальм, серцевиною бамбука й цукрового очерету, люблять також деревних жуків і личинок. Своїми великими передніми зубами вони прогризают у горісі або стеблі рослини отвір і потім довгим третім пальцем кисті виколупують із нього м’якоть або комах.
Руконожки — типові нічні тварини. Вони не люблять і бояться денного світла. При сході сонця вони забираються в дупло або в гніздо, споруджене високо над землею в місці роздвоєння гілки, і укладаються спати. Як і лемури, вони сплять згорнувшись у клубок, мордочку кладуть між ніг й одягають голову хвостом. Із заходом сонця айе-айе пробуджуються й починають активне життя, лазая й стрибаючи по деревах, ретельно досліджуючи всі отвори й щілини в пошуках їжі. При цьому вони видають голосне рохкання.
Про розмноження руконожек нічого не відомо. У зоопарках вони винятково рідкі. Тут їх годують молоком, медом, різними фруктами й пташиними яйцями.