ПІДРОДИНА БИКИ (BOVINAE)

Бики — самі великі з полорогих. Це могутні й сильні тварини. Масивне тіло їх спочиває на міцних кінцівках, важка, широка, низкопосажен-ная голова як у самців, так й у самок увінчана рогами, товстими й короткими в одних видів, сплощеними й довгими в інших. Форма рогів також досить мінлива в різних представників: в одних випадках рога нагадують простий півмісяць, в інших S-образно вигнуті. Межкопитних залоз немає. Хвіст відносно тонкий, з кистю на кінці. Волосяний покрив короткий, припасований до тіла, або густий і кошлатий.
Представники підродини поширені в Азії, Європі, Африці й Північній Америці. До складу підродини входять 4 роди з 10 видами, з яких один у дикому стані винищений людиною в історичний час, але існує у вигляді численних порід домашніх корів, які завезені також у Південну Америку й Австралію.
Аноа, або карликовий буйвіл (Bubalus depressicornis), — самий дрібний із сучасних диких биків: висота в холці 60—100 ледве, маса 150—300 кг. Невелика голова й стрункі ноги роблять аноа трохи схожим на антилопу. Рогу короткі (до 39 див), майже прямі, злегка сплощені, загинаються назад.
Фарбування темно-бура або чорнувата, з білими мітками на морді, горлі й ногах. Телята з густим золотаво-бурим хутром. Поширені тільки на острові Сулавеси. Багато дослідників виділяють аноа в особливий рід аноа (Апоа).
Аноа населяють болотисті ліси й джунглі, де тримаються поодинці або парами, рідко образуя невеликі групи. Харчуються трав’янистою рослинністю, листами, пагонами й плодами, які можуть підібрати на землі; часто поїдають водяні рослини. Пасуться аноа звичайно раннім ранком, а печеня час доби проводять у води, де охоче приймають грязьові ванни й купаються. Пересуваються повільним кроком, але у випадку небезпеки переходять на швидкий, хоча й незграбний, галоп. Період розмноження не пов’язаний з певним сезоном року. Вагітність триває 275-315 днів.
Аноа погано миряться із сільськогосподарським перетворенням ландшафту. Крім того, на них інтенсивно полюють заради м’яса й шкіри, що деякі місцеві племена використають для виготовлення ритуальних танцювальних убрань. Тому кількість аноа катастрофічно скорочується, і зараз вид коштує на грані повного зникнення. На щастя, у зоопарках вони порівняно легко розмножуються, і Міжнародний союз охорони природи веде племінну книгу тварин, що втримуються в неволі, для того щоб створити хоча б мінімальний запасний фонд тварин цього виду.
Індійський буйвіл (Bubalus агпее), навпроти, ставиться до числа найбільш великих биків: висота в холці до 180 див, маса самців до 1000 кг. Сплощені, повернені назад роги індійського буйвола величезні – вони досягають у довжину 194 див. Тіло покрите рідкою й грубою чорнувато-бурою вовною
Ареал індійського буйвола сильно скоротився вже в історичний час: якщо ще порівняно недавно він охоплював величезну територію, від Північної Африки й Месопотамії до Середнього Китаю, то тепер обмежується невеликими ділянками Непалу, Ассаму, Бенгалії, центральних провінцій Індії, Бірми, Камбоджі, Лаосу, Таїланду й півдня Китаю. Зберігся індійський буйвіл на крайній півночі Цейлону й північної частини Калимантана. Чисельність індійського буйвола, незважаючи на охоронні заходи, продовжує скорочуватися. Найбільше диких буйволів залишилося в заповідниках Індії. Так, у чудовому заповіднику Казиранга (Ассам) в 1969 р. налічувалося близько 700 голів. Причина скорочення чисельності не тільки в браконьєрстві, хоча воно відіграє істотну роль. Основна погано те, що дикий буйвіл легко схрещується зі здичавілими домашніми й «чистий» вид, як такий, втрачається.
На острові Миндоро (Філіппіни) у спеціальному заповіднику Иглит живе особливий, карликовий підвид, ледве більший, чим аноа, що носить спеціальну назву тамароу (В. a. mindorensis). На жаль, тамароу грозить повне зникнення: до 1969 р. збереглося близько 100 голів.
Індійський буйвіл населяє сильно заболочені джунглі й долини, що поростили густим чагарником, рік. З водою він зв’язаний тісніше, ніж інші представники підродини, і поза річковими системами або болотами не зустрічається. У харчуванні індійського буйвола водні й прибережні рослини грають навіть більшу роль, ніж наземні трави. Пасуться буйволи вночі й на світанку, а весь день починаючи з 7-8 годин ранку лежать, поринувши в рідкий бруд.
Індійські буйволи тримаються звичайно невеликими чередами, до складу яких входить старий бик, два-три молодих бика й кілька корів з телятами. Ієрархія підпорядкування в череді якщо й дотримується, то не занадто строго. Старий бик частіше тримається трохи осторонь від інших тварин, але при втечі від небезпеки він стежить за чередою й ударами рогів повертає корів, що відбилися. При русі дотримується певний порядок: старі самки йдуть у голові, телята – у середині, а ар’єргард становлять молоді бики й корови. У випадку небезпеки череда звичайно ховається в заростях, описує півколо й, зупинившись, очікує переслідувача на своїх власних слідах.
Індійський буйвіл — серйозний супротивник. Особливо неуживчиви, агресивні й небезпечні старі бики, яких молоді виганяють із череди, і які змушені вести життя пустельників. Вони часто ведуть череди домашніх буйволиць, а при переслідуванні нападають навіть на ручних слонів. Навпроти, череди буйволів охоче відпочивають пліч-о-пліч із носорогами. Тигри нападають на буйволів рідко, та й то тільки на молоді. У свою чергу буйволи, зачувши слід тигра, приходять у шаленство й у зімкнутому ладі переслідують хижака, поки не наздоженуть або не втратять слід. Випадки загибелі тигрів відзначалися неодноразово.
Як у більшості мешканців тропічного пояса, періоди гонів й отелення в індійських буйволів не пов’язані з певним сезоном. Вагітність триває 300- 340 днів, після чого самка приносить лише одного теляти. Новонароджений буйвіл одягнений пухнатим жовто-бурим хутром. Період молочної годівлі триває 6-9 місяців.
Людина одомашнила буйвола за давніх літ, приблизно в III тисячоріччі до н.е. Нарівні із зебу домашній буйвіл – одне з найважливіших тваринних тропіків. По самій приблизній оцінці, поголів’я його в Південній Азії зараз досягає 75 мільйонів. Домашній буйвіл завезений у Японію, на Гаваї, у Центральну й Південну Америку й Австралію. Дуже багато домашніх буйволів в ОАР, Судані й країнах Східної Африки, включаючи Занзибар, і на островах Маврикія й Мадагаскар. Дуже давно культивують буйвола в Південній Європі й у нас у Закавказзя. Використають буйвола в основному як тяглову силу, особливо при обробці рисових полів. Перспективно також і молочне розведення буйволів. В Італії при стійловому змісті річна продукція молока на одну корову становить 1970 л. Молоко буйволів містить 8% жиру, значно перевершує коров’яче по змісту білка. В Індії, де корови – священні тварини, буйвіл не попадає під цю категорію й становить головне джерело м’ясних продуктів. Домашній буйвіл винятково невибагливий, стійкий до багатьом хворобам великої рогатої худоби, має мирний характер.
Африканський буйвіл (Syncerus caffer) — самий могутній із сучасних диких биків. Потужне тіло, порівняно невисокі мускулисті ноги, тупа коротка, низько посаджена голова на сильній шиї й маленькі, як би підсліпуваті очі, що підозріло дивляться з-під навісу рогів, надають тварині незламний і похмурий вид. Рогу африканського буйвола зближені широкими підставами, образуя на чолі суцільну броню, потім вони розходяться вниз – у сторони й, нарешті, загинаються нагору й злегка усередину гострими гладкими кінцями. Відстань між кінцями рогів іноді перевищує метр. По розмірах африканський буйвіл трохи уступає індійському, але завдяки більше щільному додаванню перевершує його в масі: старі самці досягають 1200 кг. Тіло буйвола покрите рідкими твердими волоссями, які майже не прикривають темно-бурої або чорної шкіри
.
Сказане ставиться, однак, лише до тварин, що живуть у саванах Східної, Південно-Східної й Південно-Західної Африки. Буйволи, що зустрічаються від Сенегалу до середнього плину Нила, утворять інший, трохи більше дрібен і короткорогий підвид.
Нарешті, лісу басейну Конго й узбережжя Гвінейської затоки населяє третій підвид, так званий червоний буйвіл, що відрізняється зовсім дрібними розмірами (висота в холці 100—130 див), яскраво-рудим густим волосяним покривом і ще більш слабкими рогами.
Місця перебування африканського буйвола різноманітні: його можна зустріти у всіх ландшафтах, починаючи від тропічних лісів і кінчаючи посушливими чагарниковими саванами. У гори африканський буйвіл піднімається до висоти 3000 м і більше над рівнем моря. Однак скрізь він тісно пов’язаний з водою й удалині від водойм не живе.
Крім того, буйвіл не уживается в сільськогосподарському ландшафті. Тому, незважаючи на значну область поширення, буйвіл у більших кількостях зберігся лише в деяких місцях, переважно в національних парках. Тільки там він утворить череди, що нараховують сотні тварин. Наприклад, у Національному парку озеро Маньяра (Танзанія) постійно тримається череду в 450 голів. Звичайно зустрічаються групи по 20-30 тварин, які збираються в череди тільки в посушливий період. Такі групи різні по складу: в одних випадках це корови з телятами, в інші – тільки бики, нарешті, у третіх – бики з коровами. Старі сильні бики часто тримаються поодинці або парами.
У способі життя африканського буйвола багато чорт, що ріднять його з індійським. Харчується він трав’янистою рослинністю, часто поїдає прибережні рослини й лише зрідка гілки й листя, пасеться з вечора до світанку, а день звичайно проводить, коштуючи в тіні дерева або лежачи в болотному бруді або в заростях очеретів. Буйволи – обережні тварини. Особливо чуйні бувають корови з телятами. Досить легкого шуму або незнайомого заходу, щоб вся череда насторожилася й завмерла в оборонній позиції: самці спереду, самки з телятами позаду. Голови тварин у такий момент підняті, роги відкинуті назад; мить – і череда дружно кидається навтіки. Незважаючи на великовагове додавання, буйвіл дуже моторний і швидкий: на бігу він розвиває швидкість до 57 км/ч. Як показали дослідження в Конго, дорослі самці, що живуть поодинці, мають індивідуальну ділянку, до якого дуже прив’язані. Вони щодня відпочивають, пасуться, роблять переходи в строго певних місцях ділянки й залишають його тільки тоді, коли їх починають турбувати або відчувається недолік їжі. Якщо в межі ділянки заходить череда сторонніх буйволів, власник не проявляє агресивності, а примикає до нього й навіть відіграє роль ватажка. Однак, коли череда йде, він знову залишається на ділянці.
З початком гонів такі одинаки приєднуються до черід корів. Між биками тоді виникають ритуальні двобої за панування в череді. Перша фаза бою – залякування: суперники з високо піднятими головами, фиркаючи й підриваючи землю копитами, направляються назустріч один одному й зупиняються в декількох метрах, загрозливо погойдуючи рогами. Потім, нагнувши голови, супротивники кидаються вперед і з оглушливим тріском зіштовхуються масивними підставами рогів. Після декількох таких ударів сЪебе, що визнав, переможеним повертається й тікає.
Вагітність триває 10—11 місяців; масове отелення, коли корови усамітнюються від загальної череди, падає на кінець сухого періоду й початок періоду дощів. Теля ссе матір біля напівроку.
Ворогів у буйволів небагато. Тільки леви регулярно збирають із них данина, нападаючи цілим прайдом на корів і молодих тварин. Із трьох випадків, коли нам самим пощастило бачити левів за їжею, у двох жертвою виявився буйвіл. Разом з тим на старих биків, а тим більше малими силами леви нападати не вирішуються. Відомо чимало випадків, коли буйволи, діючи дружною чередою, обертали левів у втечу, важко ранили їх або навіть убивали. На телят, що відбилися, зрідка нападає леопард.
Буйволи не поєднуються з іншими копитними. Зате постійно біля них можна бачити єгипетських чапель, які часто сідають на спини пасущихся або відпочиваючих буйволів. Нерідкі на буйволах і волоклюи.
Цікаво, що буйволам властиве почуття взаємодопомоги. Бельгійський зоолог Верхайен спостерігав, як два бики намагалися підняти на ноги рогами смертельно пораненого побратима, спонукувані до цьому його передсмертним муканням. Коли це не вдалося, обоє стрімко атакували мисливця, якому ледь удалося врятуватися.
Про те, що буйвіл небезпечний для людини й лютий, у мисливських книгах писалося дуже багато. Дійсно, від рогів і копит буйвола загинуло чимало людей. Поранений буйвіл, тікаючи, описує повне коло й затаюється у власного сліду. У гущавині заростей раптово атакована людина звичайно навіть не встигає вистрілити. Однак такий спровокований самозахист навряд чи можна розцінювати як особливу агресивність або лютість.
Людина переслідує буйвола давно. Масаи, що не визнають м’яса більшості диких тварин, роблять для буйвола виключення, уважаючи його родичем домашньої корови. Більшу цінність для африканців представляла шкіра буйвола, з якої робили бойові щити. Та й у європейських й американських мисливців-спортсменів голова буйвола вважається донині почесним трофеєм. Однак набагато більші спустошення серед буйволів зробили епізоотії чуми рогатої худоби, завезеної в Африку наприкінці минулого століття з худобою білих поселенців.
Рід дійсних биків (Bos) нараховує 4 сучасних види, розповсюджених в Азії.
Гаур (В. gaurus) виділяється серед биків особливою красою, розмірами і якоюсь закінченістю додавання. Якщо вигляд африканського буйвола може символізувати неприборкану міць, то гаур персоніфікує спокійну впевненість і силу. Висота в холці старих самців доходить до 213 див, маса -800-1000 кг. Толсті й масивні роги від підстави загинаються трохи назад, а потім нагору й небагато усередину. Довжина їх у самців досягає 100-115 див, а відстань між кінцями 120 див. Чоло широкий, плоский. Самки гау-ра значно дрібніше, рога їх коротше й тонше. Волосяний покрив щільний, короткий, прилягаючий до тіла, фарбування блискучо-чорна, рідше темно-бура, на ногах у тварин білі «панчохи»
Хоча ареал гаура охоплює величезну територію, що включає Індію, Непал, Бірму, Ассам і півострови Індокитай і Малакка, чисельність цього бика невелика. По суті справи, вона зберігся тільки в національних парках і резерватах. Винні в цьому не тільки мисливці, але й часті епізоотії ящура, чуми й інших хвороб. Правда, строга заборона полювання на всій території й енергійний карантинний нагляд начебто намітили деякий перелом у положенні гаура, і чисельність його в останні роки трохи зросла.
Гаур населяє лісисті місцевості, віддаючи перевагу гірським лісам до 2000 м над рівнем моря.Однак суцільних лісів з густим підліском він уникає й тримається в прояснених ділянках поблизу галявин. Разом з тим гаура можна зустріти й у бамбукових джунглях, а також на трав’янистих рівнинах із чагарниковими заростями. Оброблених земель він рішуче уникає. Улюблену їжу гаура становить свіжа трава, молоді проростки бамбука, пагони чагарників. Він має потребу в регулярному водопої й купанні, але, на відміну від буйволів, грязьових ванн не приймає. Пасуться гаури рано ранком і перед заходом сонця, а вночі й опівдні сплять.
Тримаються гаури невеликими групами, до складу яких звичайно входять 1—2 дорослих бики, 2—3 молодих бика, 5—10 корів з телятами й підлітки. Нарівні із цим нерідкі групи, що складаються тільки з молодих биків. Дорослі сильні самці нерідко залишають череду й ведуть життя пустельників.
У череді гауров дотримується завжди певний порядок. Телята тримаються звичайно разом, і весь «дитячий сад» перебуває під невсипущою охороною матерів. Ватажком череди частіше буває стара корова, що, коли череда тікає, перебуває в голові або, навпаки, в ар’єргарді. Старі бики, як показали спостереження, в обороні не беруть участь і навіть не реагують на сигнал тривоги, що звучить як пронизливе фиркання. Зачувши таке фиркання, інші члени череди завмирають, піднявши голови, і, якщо джерело тривоги установлене, найближча тварина видає рокітливе мукання, по якому череда приймає бойовий порядок.
Винятково цікавий спосіб нападу в гаура. На відміну від інших биків він атакує не чолом, а боком, причому низько опускає голову й трохи присідає на задні ноги, наносячи удар одним рогом убік. Замічено, що в старих биків один з рогів буває помітно більше стертий, чим інший. Зоолог Дж. Шаллер уважає, що такий стиль атаки розвився зі звичайної для гауцов пози импонирования й погрози, коли тварина демонструє свій величезний силует у найбільш значному ракурсі. До речі, двобої гауров, як правило, далі демонстрацій і не заходять.
Період гонів у гауров починається в листопаді, а закінчується в березні — квітні. Одиночні самці в цей час приєднуються до черід, причому між ними нерідкі двобої. Своєрідне закличне ревіння гаура під час гонів схожий на ревіння рогачів-оленів і буває чутний увечері або вночі на відстані більше півтора кілометрів. Вагітність триває 270-280 днів, отелення відбувається частіше в серпні – вересні. На час отелення корова віддаляється із череди й у перші дні буває винятково обережна й агресивна. Звичайно вона приносить одного теляти, рідше близнюків. Період вигодовування молоком закінчується на дев’ятому місяці життя теляти.
Гаури охоче поєднуються в череди із замбарами й іншими копитними. Тигрів вони майже не бояться, хоча тигри й нападають зрідка на молодих тваринах. Особливу дружбу гауров з дикими курми описує зоолог Олів’є, якому в 1955 р. удалося спостерігати, як молодий півень протягом двох тижнів щодня очищав гнійні, ушкоджені роги самки гаура. Незважаючи на хворобливість цієї операції, корова побачивши півня клала голову на землю й повертала ріг убік «санітара».
Гаял є не що інше, як одомашнений гаур. Але в результаті доместикації гаял сильно змінився: він значно дрібніше, легше й слабкіше гаура, морда в нього коротше, чоло ширше, рога порівняно короткі, дуже товсті, прямі, конічні. Гаял флегматичнее й спокійніше гаура. Разом з тим гаялов містять не так, як домашніх корів у Європі. Вони завжди пасуться на повній волі, і, коли потрібно піймати гаял а, його приманюють шматком кам’яної солі або прив’язують у лісі корову. Використають гаяла на м’ясо, місцями вживають як тяглову силу, а в деяких народів Південної Азії він виконує роль свого роду грошей або використається як жертовну тварину. Корови гаяла нерідко спаровуються з дикими гаурами.
Бантенг (В. javanicus) — другий дикий представник властиво биків, населяє острова Калимантан, Ява й півострови Індокитай і Малакка до заходу до Брахмапутри. Усюди чисельність бантенга низка й продовжує падати. По останніх відомостях, на Яві збереглося не більше 400 тварин, у деяких районах Калимантана бантенг винищений повністю.
Бантенг помітно дрібніше гаура: висота в холці 130—170 див, маса —500—900 кг. Бантенг стрункіше, легше й більше високоног. Спинний гребінь, характерний для гаура, у бантенга відсутній. Рогу в підстави сплощені, спочатку розходяться в сторони, а потім більш-менш круто загинаються нагору. Фарбування бантенга мінливе. Найбільше часто бики темно-бурі або чорні з білими «панчохами» й «дзеркалом», самки ж червонясто-коричневі
Улюблені місця перебування бантенга — болотисті ліси з добре розвиненим підліском, трав’янисті рівнини із чагарником, бамбукові джунглі або світлі гірські ліси з галявинами. У гори бантенг піднімається до 2000 м. Як і гаур, бантенг уникає культурного ландшафту й усе більше відтискується в глиб лісів і гір.
Бантенги живуть звичайно групами, до складу яких входять два-три молодих бика й до двох десятків корів, телят і підростаючого молодняку. Старі сильні бики тримаються окремо й примикають до череди лише в період гонів. По легкості й красі рухів ці бики не уступають багатьом антилопам. Як і гаур, бантенг харчується свіжою травою, молодими пагонами й листами чагарників, проростками бамбука. Вагітність триває 270-280 днів, новонароджене теля одягнене жовто-бурим хутром, материнське молоко він ссе до дев’ятимісячного віку.
На Бали і Яві бантенг одомашнений дуже давно. Шляхом схрещування бантенга із зебу отриманий невибаглива худоба, що на численних островах Індонезії використається як тяглова сила і як джерело м’яса й молока.
На початку 30-х років директор Паризького зоопарку А. У р б е н подорожував по Північній Камбоджі. У будинку ветеринарного лікаря Савеля він, до найбільшого свого здивування, побачив роги, які не могли належати жодному з відомих диких биків. Розпити не пролили світла на цю знахідку, і Урбен змушений був виїхати ні із чим. Роком пізніше він одержав від Савеля живого теляти цього бика. По цьому екземплярі, що прожив у зоопарку до 1940 р., Урбен описав новий вид, назвавши його по-латинському на честь доктора Савеля. Так увійшов у науку купрей (В. sauveli). Це було сенсаційне відкриття.
Купрей дрібніше гаура, але трохи крупніше бантенга: висота биків у холці до 190 див, маса до 900 кг. Додавання більше легеня, витончене, ніж у гаура. Ноги в купрея більше високі. Сильно розвинений у нього подгрудок, важка шкірна складка на горлі, що доходить до грудей. Рогу в купрея довгі, досить тонкі, гострі, схожі на роги яка, від підстави вони йдуть спочатку косо в назад, потім нагору, кінці ж загинаються усередину. Фарбування темно-бура, причому ноги, як у гаура, білі.
Рогу купрея мають цікаву особливість: у старих самців неподалік від гострого кінця рога розташований віночок, що складається із частин, що розщепилися, рогового чохла. Він утвориться при росту рога, і це явище відомо для інших полорогих. Однак у всіх цей віночок швидко стирається, і лише в купрея зберігається протягом всього життя. Припускають, що складна форма рогів не дозволяє тварині буцати, як це в збудженні роблять інші бики, і саме тому віночок, що представляє собою залишки «дитячого» рога, не стирається.
Ареал купрея обмежується невеликим районом по обох сторони Меконгу, що адміністративно входить у Камбоджу, Лаос і В’єтнам.
По підрахунках, зробленим в 1957 р., на цій ділянці жило 650—850 тварин. Обстеження, проведені зоологом П. Пфеффером в 1970 р., показали, що в Камбоджі збереглося всього 30-70 голів. Можливо, у прикордонних районах Лаосу й Китаю, у лісах Сасинпана збереглося ще кілька десятків голів. Так чи інакше, купрей повинен бути віднесений до числа найбільш рідких видів биків.
Відомості про спосіб життя купрея вбогі. Як і бантенг, він населяє ліси з густим підліском, паркові савани з розкиданими там і сям кущами й світлі ліси з галявинами. На пасовищах череди купреев нерідко поєднуються з бантенгами. Однак обидва види в чередах, що об’єдналися, повністю не перемішуються, зберігаючи відому дистанцію. Череда складається зі старого бика й декількох корів і телят. Як правило, череда водить одна з корів, а бик іде в ар’єргарді. Частина дорослих биків, як й у гаура, живе поодинці. Гони в купреев падає на квітень – травень. Отелення відбувається в грудні – січні. Корови з телятами усамітнюються від череди й повертаються по закінченні місяця або двох. Як показали спостереження, купрей не приймають грязьових ванн. Вони дуже чуйні, обережні й при найменшій небезпеці намагаються непомітно піти. Уперше в 1969 р. зоологові П. Пфефферу вдалося сфотографувати купрея в природі.
Як (В. mutus) коштує особняком серед властиво биків, і іноді фахівці виділяють його в особливий підрід (Poophagus). Це дуже велика тварина з довгим тілом, відносно короткими ногами й важкої, низько посадженою головою. Висота в холці до 2 м, маса в старих биків до 1000 кг. На холці в яка невеликий горб, отчого спина здається сильно похилою. Рогу довгі, але не товсті, широко розставлені, від підстави спрямовані в сторони, а потім загинаються нагору; довжина їх до 95 див, а відстань між кінцями 90 див. Найбільш примітна риса в будові як-волосяний покрив. Якщо на більшій частині тіла вовна густа й рівна, то на ногах, боках і череві довг і кошлата, утворить свого роду суцільну «спідницю», що майже доходить до землі. Хвіст також покритий довгим твердим волоссям і нагадує кінський
Ареал яка обмежується Тибетом.Можливо, раніше він був розповсюджений ширше й доходив до Саянів й Алтаю, однак відомості, на яких засновані такі припущення, можуть ставитися до домашнього, удруге здичавілому якові.
Як населяє безлісні високогірні щебнистие напівпустелі, пересічні долинами з болотами й озерами. У гори він піднімається до 5200 м. У серпні й вересні яки йдуть до границі вічних снігів, а зиму проводять у долинах, задовольняючись убогою трав’янистою рослинністю, що можуть добути з-під снігу. Вони мають потребу у водопої й лише в крайніх випадках їдять сніг. Пасуться яки звичайно ранком і перед заходом сонця, а вночі сплять, укрившись від вітру за скелею або в балці. Завдяки «спідниці» і щільному хутру яки легко переносять суворий клімат тибетських високогір’їв. Коли тварина лягає на сніг, «спідниця», подібно матрацу, охороняє його від холоду знизу. За спостереженнями зоолога Э. Ш е ф е р а, що совершили три експедиції в Тибет, яки навіть у холодну погоду люблять купатися, а під час буранів годинниками коштують нерухомо, повернувшись крупом до вітру.
Яки не утворять більших черід. Найчастіше вони тримаються групами по 3-5 тварин, і лише молоді збираються в трохи більші череди. Старі бики ведуть одиночний спосіб життя. Однак, як свідчить чудовий мандрівник Н. М. Пржевальськ, що вперше описав дикого яка, ще сто років тому череди корів яка з маленькими телятами досягали декількох сотень, а те й тисяч голів.
Потрібно помітити, що дорослі яки прекрасно збройні, дуже сильні й люті. Вовки вирішуються напасти на них тільки у виняткових випадках великою зграєю й по глибокому снігу. У свою чергу яки-бики, не замислюючись, атакують пренаступної їхньої людини, особливо якщо тварина поранена. Нападаючий як високо тримає голову й хвіст із султаном, що розвівається, волось. З органів почуттів у яка найкраще розвинений нюх. Зір і слух значно слабкіше.
Гони в яків бувають у вересні — жовтні. У цей час бики приєднуються до груп корів. Між биками відбуваються жорстокі бійки, зовсім несхожі на ритуализированние бої більшості інших полорогих. Суперники під час сутички намагаються вдарити один одного рогом у бік. Правда, смертельний результат цих боїв рідкий, і справа обмежується пораненнями, іноді досить серйозними. У період гонів чутне закличне ревіння яка, іншим часом він винятково мовчазний.
Отелення в яків відбуваються в червні, після дев’ятимісячної вагітності. Теля не розлучається з матір’ю біля року.
Як і більшість інших диких биків, як ставиться до категорії тварин, що швидко зникають із нашої планети. Мабуть, його положення особливо жалюгідно. Як не виносить місць, освоєних людьми. Крім того, як – завидний видобуток мисливців, і пряме переслідування довершує те, що почали скотарі, що відтискують яків з їхніх пасовищ. Як внесений у Червону книгу, але мала доступність місць його перебування робить контроль за його охороною практично неможливим.
Ще в стародавності, в I тисячоріччі до н.е., як одомашнений людиною. Домашні яки дрібніше й флегматичнее диких, серед них часто зустрічаються безрогі особини, дуже мінлива фарбування. Використають яка в Тибеті й інших частинах Центральної Азії, у Монголії, Туві, на Алтаєві, Памірі й Тянь-Шані. Як – незамінна в’ючна тварина у високогір’ях. Він дає відмінне молоко, м’ясо й вовну, не вимагаючи відходу. Домашній як схрещується з коровами, і отримані хайники дуже зручні як тяглові тварини.
На жаль, тільки в минулому часі можемо ми говорити про бика турі (В. primigenius). Останній представник цього виду загинув менш чим 350 років тому, в 1627 р. У фольклорі, у стародавніх книгах, у древньому живописі й скульптурі тур, однак, дожив до наших днів, і ми можемо не тільки чітко уявити собі його вигляд, але й з великою впевненістю говорити про його колишнє поширення й спосіб життя.
Тур був набагато стрункіше й легше своїх родичей, хоча майже не уступав їм по розмірах
Високоногий, мускулистий, із прямою спиною й високо посадженою головою на потужній шиї, з гострими й довгими світлими рогами, тур був надзвичайно гарний. Бики були матово-чорні з вузьким білим «ременем» уздовж спини, коров-гніді, рудувато-бурі.
Водився тур майже по всій Європі, у Північній Африці, у Малій Азії й на Кавказі. Однак в Африці він був винищений уже в 2400 р. до н.е., у Месопотамії – до 600 р. до н.е., у Центральній і Західній Європі – до 1400 р. Довше всього тури трималися в Польщі й Литві, де вони останні сторіччя вже жили під охороною, майже на положенні паркових тварин.
В останній період свого існування в Європі тури жили в сирих, заболочених лісах. Цілком ймовірно, прихильність до лісів була змушеною. Ще раніше тури, очевидно, населяли лісостепу й розріджені ліси, що перемежовуються лугами, нерідко заходили навіть у дійсні степи. Можливо, що в ліси вони откочевивали лише взимку, улітку віддаючи перевагу луговим пасовищам. Харчувалися тури травою, пагонами й листами дерев і чагарників, жолудями. Гони в турів відбувалися у вересні, а отелення – навесні. Жили тури невеликими групами й поодинці, на зиму збивалися в більші череди. Вони мали дику й злу вдачу, не боялися людини й були дуже агресивні. Ворогів у них не були: вовки проти турів були неспроможні. Рухливість, легкість і сила робили тура дійсно дуже небезпечною твариною. Князь Володимир Мономах, що залишив після себе цікаві записки й колишній відмінний мисливець, повідомляє, що «тура два меташа мене на розех (рогах) і з конем». Те, що при розкопках палеолітичних і навіть неолітичних стоянок майже не знаходять костей тура, деякі дослідники схильні пояснювати труднощами й небезпекою полювання на нього.
Тур, якщо можна так виразитися, зробив людині величезну, неоціненну послугу. Саме він виявився родоначальником всіх сучасних порід великої рогатої худоби – основного джерела м’яса, молока й шкір. Одомашнювання тура відбулося на зорі сучасного людства, очевидно десь між 8000 й 6000 р. до н.е. Деякі породи домашніх корів, як, наприклад, камаргский худоба й іспанські бойові бики, зберігають основні ознаки дикого тура. Легко простежуються вони й в інших порід: в англійської паркової й шотландської худоби, в угорських степових корів, у сірої української худоби.
Щодо місця одомашнювання тура відомості суперечливі. Очевидно, цей процес протікав незалежно й неодночасно в різних місцях: у Середземномор’ї, Центральній Європі, у Південній Азії. Цілком ймовірно, спочатку домашні бики були культовими тваринами, а потім їх почали застосовувати як тяглову силу. Використання корів для одержання молока прийшло трохи пізніше.
Велика рогата худоба грає в економіці сучасного людства величезну роль і розповсюджений по всьому світлу. Не дивно тому, що, виходячи зі спеціальних потреб і кліматичних умов, людина вивів дуже велику кількість порід
У Радянському Союзі, у Західній Європі й Північній Америці культивують молочні й комбіновані породи, рідше — м’ясні. Серед молочних порід особливою популярністю користуються ярославська, холмогорская, червона датська, червона степова, остфризская, ангельнская. Річні надої молока цих корів становлять 3000 – 4000 л при жирності близько 4%. Ще ширше розводять комбіновані породи, що дають як молочну, так і м’ясну продукцію. До комбінованих порід ставляться костромська, симентальська, червона горбатовская, швиц, шортгорн, червона й строката німецькі. Чисто м’ясне скотарство в Європі й Північній Америці практикується в менш широких масштабах. Основними м’ясними породами можна вважати герефордскую, астраханську , абер дино-ангу сскую. Переважно м’ясне скотарство розвинене в Південній Америці, Аргентині й Уругваєві, де культивуються місцеві, порівняно малопродуктивні, але невибагливі породи.
У Південній і Південно-Східній Азії панує горбатий зебувидний худоба, завезений також в Африку й Південну Америку. Зебу значно менш продуктивні, чим європейські корови (річний надій молока від одного зебу не перевищує 180 л), але вони швидше на ходу, а тому часто використаються як тяглова сила й навіть для верхівкової їзди. В Індії зебувидние корови – священні тварини, їх не можна вбивати. Це приводить до парадоксального факту: на 500 мільйонів чоловік доводиться близько 160 мільйонів корів, які не дають м’яса й майже не дають молока.
Найвищою мірою цікава худоба ватусси одного з восточноафриканских племен. У биків і корів цієї породи обертають на себе увага колосальні роги, обхват яких у підстави доходить до напівметра. Ця худоба має чисто культове значення, становлячи багатство й славу хазяїна. Майже настільки ж малопродуктивна худоба масаев, самбуру, карамоджа й інших пастушачих племен. Крім молока, ці племена використають також кров, що беруть прижизненно, зробивши стрілою прокол у шийній вені. Операція ця нешкідлива для худоби; від бика одержують 4-5 л крові на місяць, від корови – не більше підлоги літра.
Близько 40 років тому двоє зоологів, брати Лутц і Хайнц Хек, у Берлінському й Мюнхенському зоопарках паралельно почали так називане відновлення дикого тура. Вони виходили з того положення, що гени тура розсіяні серед його домашніх нащадків і для відродження тура необхідно лише знову зібрати їх воєдино. Шляхом кропіткої селекційної роботи з камаргским худобою, іспанськими биками, англійською парковою, корсиканською, угорською степовою, шотландською худобою й іншими примітивними породами їм удалося одержати тварин, зовні майже неотличимих від тура.Бики мають типове чорне фарбування, характерні роги й світлий «ремінь» по спині, корови й телята – гніді. Те, що брати Хек змогли відновити навіть різкий підлоговий диморфізм фарбування, що не була ні в однієї з вихідних порід, з безсумнівністю, свідчить про глибоку перебудову спадкоємного коду в отриманої тварини. Але «відновлений» тур являє собою лише форму домашньої худоби.
До роду зубрів (Bison) ставляться також дуже великі й могутні бики, для яких характерні короткі, товсті, але гострі роги, висока, горбом, холка, похила спина, густа грива й борода з довгих волось
.
У статурі впадає в око різка диспропорція між потужною передньою частиною й порівняно слабким крупом. Маса биків іноді доходить до 850-1000 кг, висота в холці до 2 м. Самки значно дрібніше. Рід включає 2 систематично близьких і зовні схожих один на одного виду: європейського зубра (В. bonasus) і американського бізона (В. bison). Обидва види буквально чудом не розділили долю тура, і хоча безпосередня небезпека минула, майбутнє їх цілком у руках людини.
Ще в історичний час зубр жив на більшій частині Європи, а на Кавказі жив особливий підвид (В. bonasus caucasicus), що відрізнявся більше легким додаванням. Зубр населяв розріджені листяні ліси з галявинами, лісостеп і навіть степ із заплавними й вододільними лісами. У міру заселення людиною все більшого простору зубри відступали в глиб недоторканих лісів. У степовій зоні Східної Європи зубр зник в XVI – XVII вв., у лісостепу – наприкінці XVII – початку XVIII в. У Західній Європі він був знищений значно раніше, наприклад у Франції – в VI в. Загнаний переслідуванням людини, зубр довше всього зберігся в суцільних, частиною заболочених або гірських лісах. Однак і тут він не знайшов порятунки: в 1762 р. був убитий останній зубр у Раднанских горах у Румунії, до 1793 р. він був знищений у гірських лісах Саксонії. І тільки у двох місцях – у Біловезькій пущі й на Західному Кавказі – зубр у природному стані дожив до початку XX в. Перша світова війна, громадянська війна, інтервенція й роки розрухи трагічно позначилися на поголів’ї, що залишилося, зубрів: незважаючи на створення Кавказького заповідника, незважаючи на охорону в Біловезькій пущі череда зубрів швидко тануло. Розв’язка наступила незабаром. «Останній вільний зубр Біловезької пущі був убитий 9 лютого 1921 р. колишнім лісником пущі Бартоломеусом Шпаковичем: нехай його ім’я, подібно імені Герострата, збережеться в століттях!» – писала Эрна Мор, великий німецький зоолог. Ненадовго пережили біловезьких побратимів і кавказьких зубрів: в 1923 р. (за іншим даними – в 1927 р.) останній з них впав жертвою браконьєрів в урочище Тигиня. Зубр як вид у природних умовах перестав існувати.
На щастя, у зоопарках і приватних володіннях до цього часу збереглася деяка кількість зубрів. В 1923 р. було створено Міжнародне суспільство збереження зубра. Воно провело інвентаризацію зубрів, що залишилися: їх було всього 56, з них 27 самців й 29 самок. Почалася кропітка й трудомістка робота по відбудові чисельності спочатку в Біловезькій пущі в Польщі, у зоопарках Європи, пізніше й у нас, на Кавказі й в Аскании-Нова. Була видана міжнародна племінна книга, кожній тварині був привласнений номер. Друга світова війна перервала цю роботу, частину тварин загинула в катастрофі, що обрушилася на мир. Однак по закінченні війни боротьба за порятунок зубра відновилася з новою силою. В 1946 р. зубрів стали розводити на території Біловезької пущі, що належить Радянському Союзу (на польській території до цього часу збереглося 17 зубрів, які були зібрані в спеціальний розплідник). В 1948 р. у Приокско-Террасном заповіднику був організований Центральний зубровий розплідник, де частина зубрів була переведена на напіввільний зміст. Звідси частина племінного матеріалу була завезена в інші заповідники країни (Хоперский, Мордовський, Окский й ін.). У Біловезькій пущі й у Кавказькому заповіднику стало можливо перевести зубрів на вільний зміст, причому кавказька череда нараховує зараз близько 700 голів (частина тварин, щоправда, має гібридне походження). Загальна ж чисельність чистокровних зубрів у всіх заповідниках і розплідниках миру становить на 1969 р. більше 900 тварин. Поза охоронюваними територіями, однак, зубра немає ніде.
Сучасні зубри — дійсні лісові тварини. Однак вони дотримуються ділянок з галявинами, із вкрапленням дрібнолісся, лісистих річкових долин із заливними лугами, а в горах віддають перевагу верхньому поясу лісу на границі із субальпийскими лугами. Залежно від вегетації рослинності влітку й стану сніжного покриву взимку зубри роблять сезонні кочівлі, однак розмах їх порівняно невеликий. Харчуються вони трав’янисті й чагарниковою-чагарниковій-деревинно-чагарникової (листи, пагони, кора) рослинністю, причому склад їхніх кормових рослин широкий (не менш 400 видів), у різних місцях перебування неоднаковий і змінюється по сезонах. Майже скрізь у зимовий період зубри використають штучну підгодівлю із сіна, регулярно ходять на солонці.Пасуться зубри ранком і ввечері, виходячи на галявини, а середину дня проводять на лежанні в лісі, пережовуючи жуйку. У жарку погоду зубри двічі в день ходять на водопій. Вони люблять качатися в сухій пухкій землі, але грязьових ванн не приймають. Дістаючи корм з-під дрібного снігу, зубри мордою роблять у ньому ямку; при глибокому снігу нерідко спочатку розривають сніг копитом, а потім поглиблюють і розширюють ямку мордою.
Незважаючи на могутнє додавання, рухи зубра легкі й швидкі. Він дуже швидко скакає галопом, легко переборює забір висотою 2 м, спритно й безбоязно рухається по крутих схилах. З органів почуттів основне значення мають нюх і слух, які прекрасно розвинені; зір порівняно слабке. Голос зубра – уривчасте неголосне рохкання, при подразнення – гурчання, при переляку – фиркання. У цілому ж зубри мовчазні.
Як й інші бики, зубри живуть невеликими групами, до складу яких входять самки з телятами й молодь у віці до 3 років або дорослих самців. Старі бики часто ведуть одиночний спосіб життя. Узимку групи збираються в більші череди, іноді до 30-40 голів, але до весни такі череди знову розпадаються.
Побачивши людини або зачувши його захід, зубри звичайно стрімко тікають і затаюються в хащі лісу. Коли вітер дує від тварин, вони не можуть уловити захід людини й намагаються розглянути його. Будучи короткозорими, як всі лісові звірі, зубри вибудовуються в одну шеренгу із загнутими флангами, напружено вдивляючись. Це часто приймається людьми як підготовка до атаки розгорнутим фронтом. Однак незабаром звірі різко повертаються й зникають у лісі.
Гони в зубрів у минулому відбувався в серпні — першій половині вересня, однак зараз, при напіввільному змісті й підгодівлі, чітка сезонна приуроченість його порушилася. У період гонів дорослі бики приєднуються до черід самок, виганяючи відтіля підлітків старше двох років, і охороняють гарем, у якому звичайно буває від 2 до 6 корів. Тварини в цей час дуже порушені, нерідко б’ються між собою. Бої між сильними биками відбуваються нечасто; питання верховенства в більшості випадків вирішуються демонстрацією загрозливих поз, уникаючи сутички, досить небезпечної при гігантській силі цих тварин. Однак відомі випадки дійсних битв, які закінчуються важким пораненням і навіть смертю одного із суперників. Під час гонів бики майже не пасуться й сильно худнуть, від них виходить сильний захід, що нагадує мускусний.
Вагітність у зубра триває 262— 267 днів. Корова незадовго до отелення йде від череди, але звичайно недалеко. Немовля зубренок має масу 22- 23 кг. Через годину після пологів він уже коштує на ногах, а ще півгодини через може випливати за матір’ю. До череди корова з телям приєднується через кілька днів, коли теля остаточно зміцніє. Зубриха при маленькому постійно насторожі й, побачивши людини, улаштовує демонстрацію нападу. Вона стрімко кидається убік ворога, але, не добігши декількох метрів, зупиняється як укопана, і, круто повернувши, біжить назад до теляти. Теляти вона годує молоком до 5 місяців, іноді до року, але траву він починає їсти вже у віці 19-22 днів.
Природних ворогів у дорослих зубрів практично ні, хоча вовки й можуть становити небезпеку для молоді. Зубри часто гинули від епізоотії, занесених домашньою худобою (ящур, сибірська виразка), від гельмінтозів й інших хвороб. Важко переносили вони й багатосніжні зими, сильно страждаючи від бескормици. Найбільша тривалість життя биків, за спостереженнями в розплідниках, – 22 року, корів – 27 років.
Зубр — чудовий пам’ятник природи, і збереження його — борг людства, що поставив зубра на край загибелі.
Бізон (В. bison) — найближчий родич зубра — розповсюджений у Північній Америці. Зовні він дуже схожий на зубра, але массивнее через ще більш низько посаджену голову й особливо густих і довгих волось, що покривають голову, шию, плечі, горб і частково передні ноги. Волосся досягає довжини 50 див й утворять суцільну поплутану гриву, що майже закриває ока й свешивается з підборіддя й горла у вигляді кошлатої довгої бороди. Рогу бізона короткі, формою нагадують рога зубра, але звичайно тупі. Хвіст коротше, ніж у зубра. Маса старих биків доходить до 1000 кг, висота в холці до 190 див; корови значно дрібніше й легше. Особливо великі й длиннороги так називані лісові бізони, що живуть на півночі ареалу, у зоні лісів. Їх виділяють у підвид В. b. athabascae.
Доля бізонів — одна з найбільш трагічних сторінок в історії взаємин людини й природи. До початку XVIII в. на величезній території, від озер Эри й Великого Невільничого на півночі до Техаса, Мексики й Луизиани на півдні, від Скелястих гір на заході до узбережжя Атлантичного океану на сході, жило понад 60 мільйонів бізонів. Незліченними чередами покривали бізони прерії, виявляючи собою неповторне й грандіозне видовище, що неодноразово викликало замилування й здивування перших білих мандрівників. Існування корінних мешканців Америки, індіанців, їхні звичаї й весь життєвий уклад були тісно пов’язані з бізонами. Однак полювання індіанців, збройних цибулями й стрілами, практично не впливала на чисельність бізонів. І навіть перші білі поселенці, хоча й рушниці, що мали вже, до 1830 р. докорінно не змінили положення, убиваючи тварин лише для задоволення насущних потреб або обгороджуючи свої посіви. Перелом наступив наприкінці 30-х років минулого століття: почалося поголовне винищування бізонів. Особливого розмаху бойня досягла в 60-х роках, коли почалася будівля трансконтинентальної залізниці. М’ясом бізонів годували величезну армію дорожніх робітників, шкіри йшли на продаж. Іноді «полювання» доходила до абсурду: від тварин брали тільки язики, залишаючи гнити незліченні туші. Залізничні реклами обіцяли пасажирам разючий атракціон: стрілянину по бізонах прямо з вікон поїзда. поїзд, Що Проходив крізь череди бізонів, залишав за собою сотні вмираючих або покалічених тварин. Спеціальні загони стрільців переслідували бізонів усюди, і в 70-х роках кількість звірів, що вбивають щорічно, становило приблизно 2, 5 мільйони. Легендарний Вільям Коди, по кличці Баффало-Билл, що постачав м’ясом залізничних робітників, за 18 місяців убив 4280 бізонів! Через кілька років стали утворюватися спеціальні компанії по зборі сотень тонн бізонових костей, які йшли на виготовлення добрив і чорної фарби.
Винищування бізонів мало й іншу мету — приректи на голод індійські племена, що зробили прибульцям запеклий опір. Ціль була досягнута. Зима 1886/87 р. виявилася фатальний для індіанців, вона була нечувано голодної й віднесла тисячі життів.
ДО 1889 р. усе було кінчено. На величезній території, де паслися мільйонні череди, залишилося тільки 835 бізонів, включаючи череду в 200 голів, що врятував у Йеллоустонском національному парку.
І все-таки було ще не пізно. У грудні 1905 р. було засновано Американське суспільство по порятунку бізона. Буквально в останні дні, в останні годинники існування бізонів суспільству вдалося повернути колесо фортуни. Спочатку в Оклахоме, потім у Монтане, Небраске й Дакоте були засновані спеціальні заповідники, де бізони були в безпеці. ДО 1910 р. кількість бізонів подвоїлося, а ще через 10 років їх стало близько 9000.
Розгорнувся рух за порятунок бізона й у Канаді. В 1907 р. було викуплено із приватних рук і переміщене в Уэйн-райт (провінція Альберта) череда в 709 голів, в 1915 р. для деяких уцілілих лісових бізонів заснований Національний парк Вуд-Баффало, між Більшим Невільничим озером й озером Атабаска. На жаль, туди в 1925-1928 р. завезли більше 6000 степових бізонів, які занесли туберкульоз, а головне, вільно схрещуючись із лісовим бізоном, загрожували «поглинути» його як самостійний підвид. Тільки в 1957 р. у віддаленій і важкодоступній північно-західній ділянці парку була виявлена череда чистокровних лісових бізонів чисельністю близько 200 голів. Із цієї череди в 1963 р. піймали 18 бізонів і перевезли в спеціальний резерват за ріку Маккен-зи, недалеко від форту Провиденс, де в 1969 р. їх було близько 30 голів. Ще 43 лісових бізона перевезли в Національний парк Элк-Айланд, до сходу від Эдмонтона.
Зараз у національних парках і заповідниках Канади нараховують більше 20 тисяч бізонів, з них близько 230 лісових; у США — більше 10 тисяч голів. Таким чином, майбутнє цього виду – майже єдиного серед биків! – не вселяє тривоги.
Говорити про спосіб життя бізонів у минулому важко: його винищили раніше, ніж вивчили. Відомо лише, що бізони робили регулярні далекі міграції, на зиму переміщаючись до півдня, а навесні откочевивая знову на північ. Зараз бізони не можуть мігрувати: їхній ареал обмежений національними парками, навколо яких розкинулися землі компаній і фермерів. Для бізонів придатні різні місцеперебування: відкриті прерії, як рівнинні, так і горбкуваті, рідколісся, навіть більш-менш зімкнуті ліси. Тримаються вони невеликими чередами, бики й корови роздільно, причому групи биків нараховують до 10-12 голів, а корови з телятами збираються в групи по 20-30 тварин. Постійних ватажків у череді ні, але керує чередою при русі стара самка.
Харчуються степові бізони травою, а лісові, крім трав’янистої рослинності, широко використають у їжу листи, пагони й гілки чагарників і дерев. Узимку головну їжу становить трав’янисте дрантя, а в лісі – лишайники, галузі. Бізони можуть годуватися при сніжному покриві до 1 м глибиною: спочатку вони розкидають сніг копитами, а потім, подібно зубрам, копають ямку обертовими рухами голови й морди. Раз у добу бізони відвідують водопої, і тільки в сильні морози, коли товстий лід повністю покриває воду, їдять сніг. Пасуться вони звичайно ранком і ввечері, але нерідко й удень, а також і вночі.
З органів почуттів найкраще розвинений нюх: бізони чують небезпеку на відстані до 2 км. Воду вони чують ще далі, за 7-8 км. Слух і зір їх трохи слабкіше, але поганими їх назвати не можна. Бізони дуже цікаві, особливо телята: кожен новий або незнайомий предмет залучає їхню увагу. Ознакою збудження служить вертикально піднятий хвіст. Бізони охоче качаються, як і зубри, у пилу й піску. Голос бізони подають часто: при русі череди постійно чутні звуки, що хрюкають, різних тонів; бики під час гонів видають розкотисте ревіння, що у тиху погоду чутний за 5-8 км. Особливо переконливо звучить таке ревіння, коли в «концерті» беруть участь кілька биків.
Незважаючи на могутнє додавання, бізони винятково швидкі й рухливі. На галопі вони легко розвивають швидкість до 50 км/ч: не кожен кінь міг би состязаться з ними в стрибку. Бізона не можна назвати агресивним, але, будучи загнаний у тупик або поранений, він легко переходить від втечі до нападу. Природних ворогів серед хижаків у нього практично ні, і лише телята так глибокі старі стають жертвами вовків.
Гони в бізонів наступають у травні й триває до вересня. Бики в цей час поєднуються із самками в більші череди, причому в них дотримується певна ієрархія домінування. Між биками часті запеклі двобої, під час яких нерідкі важкі поранення й навіть смертельний результат. По закінченні гонів череди знову розпадаються на дрібні групи. Вагітність триває, як й у зубрів, близько 9 місяців. Звичайно корова при настанні пологів шукає самоти, але іноді народжує теляти прямо серед череди. Тоді всі одноплемінники юрбляться біля немовляти, обнюхують його й вилизують. Теля ссе матір біля року.
У зоопарках бізони уживаются добре й особою рідкості не становлять. Частіше, однак, зустрічаються помісі із зубром, так називані зубробізони, які, на відміну від гібридів з домашньою худобою, необмежено плідні. Тривалість життя бізонів 20-25 років.