ПІДРОДИНА КОЗЛА Й БАРАНИ (CAPRIПАЕ)

Ця підродина поєднує досить різноманітних по зовнішньому вигляді полорогих, що ставляться до 11 родів й 16—20 видам. Незважаючи на помітні відмінності в розмірах, будові й формі рогів, види, що входять у цю підродину, являють собою єдину групу, крайні члени якої зв’язані між собою довгим ланцюжком родинних форм.
Підродина складається із трьох груп, яким сучасні систематики надають значення триб. По кількості пологів, що входять у підродину, у фахівців немає розбіжностей, але залишається неясним число видів дійсних козлів (Сарга) і баранів (Ovis).
Представники підродини відомі з верхнього міоцену Євразії. Пізніше, уже в плейстоцене, деякі види розселилися в Африку й Америку, однак і зараз найбільшої розмаїтості вони досягають в Азії.
До цієї підродини ставляться два види важливих сільськогосподарських тварин — кози й вівці.
Горал (Nemorhaedus goral) — щільної статури тварина, по вигляду напоминающее домашню козу. Ноги й шия відносно короткі, голова маленька, ока більші, темні, з овальною зіницею. Хвіст довгий, 13 – 18 див, з довгими волоссями на кінці. Вуха більші. Довжина тіла 106-125 див, висота – 70 – 75 див, маса – 32 – 42 кг.
.
Рогу в горалов чорною, невеликі, довжиною 19—23 див, поставлені майже паралельно й небагато дугоподібно вигнуті назад. В основній половині вони несуть поперечні кільця. У самок рога небагато менше й тонше, ніж у самців. Зимове хутро довгий і пишний, по верху шиї проходить грива, що стирчить, бороди немає. Літнє хутро багато коротше й рідше. Фарбування зпмнего хутра рудо-бура або сіра. Від носа через голову й по хребті проходить розпливчаста темна смуга. Горло, губи, підстава й кінець хвоста світлі, майже білі. Літнє хутро помітно темніше. Утворить 6 підвидів, з яких один живе в СРСР.
Розповсюджений горал у горах Південно-Східної Азії, у Гімалаях, Східному Тибеті, Північній Бірмі, Південно-Східному, Східному й Північно-Східному Китаєві, Кореї й у СРСР — на Сіхоте-Аліні й у Буреинских горах. Повсюдно охороняється як рідка тварина.
Горали населяють круті кам’янисті схили гір і скелі від узбережжя моря до 4000 м над рівнем моря. В Уссурійськом краї вони живуть на берегових стрімчастих скелях з пов’язаними з ними схилами сопок і на крутих лісистих горах удалині від моря на висоті 500-1000 м. Вони дуже прив’язані до своїх ділянок перебування й не йдуть далі 2-3 км від скель, де знаходять порятунок від небезпеки. Тримаються горали поодинці або невеликими групами. Переляканий горал видає шиплячий звук й, якщо був захоплений на галявині, великими стрибками йде в скелі. У місцях, де живуть горали, можна зустріти вузькі тропи. До тривалого бігу вони не здатні, але по кручах пересуваються з великою спритністю, стрибаючи на 2-3 м. Уникають пухкого снігу висотою більше 25-30 див.
Годуються горали як травою, так і листами дерев і чагарників, охоче використають жолуді й інші плоди. Узимку їдять тонкі галузі, пагони й бруньки листяних порід, рідше – хвою, лишайники й гриби.
З кінця вересня до початку листопада дорослі самці й самки тримаються парами. У цей час відбуваються гони, але без гучних бійок між самцями. Вагітність триває 250-260 днів, і в червні (іноді наприкінці травня або в липні) самка приносить одного, рідко двох цапеняти. Протягом першого місяця життя цапенята більше лежать у недоступних скелястих ділянках, часто в кам’янистих нішах або під навісами більших каменів, що вкривають їх від дощів, настільки частих у цю пору року. Цапенята починають щипати траву і є листи дерев у липні, а в серпні вже можна бачити молодих, спритно лазающих по скелях за матір’ю. Молочна годівля триває до пізньої осені, і цапенята тримаються із самками до наступної весни. Половозре-лость наступає на другому році, але деякі самці перший раз беруть участь у розмноженні на третьому році життя. У багатосніжні зими в північній частині ареалу горали гинуть від бескормици й вовків. На дорослих горалов на півдні їхнього ареалу часто нападають леопарди. Цапенята гинуть від харзи й орланів. Тривалість життя до 15 років.
Серау (Capricornis sumatraensis) близький до горалу, від якого відрізняється присутністю окологлазничной залози, рядом особливостей будови черепа й більших розмірів. Довжина тіла серау 120-180 див, висота – 70-105 див, маса – 55-140 кг. Крім того, у серау більше довга грива, що часто звисає на шиї (у тваринних двох підвидів грива коротка); вся вовна більше густа й довга. Іноді розвиваються бакенбарди від вуха до кута рота. Навколо очей і ніздрів часто є кільця рудої вовни, а уздовж верхньої й нижньої щелеп проходить світла смуга до білому горлівка плямі, вираженому в різному ступені у тварин, що ставляться до різних підвидів. Утворить 14 підвидів, з яких 7 перебувають під загрозою зникнення.
Розповсюджений серау в горах Японії, острова Тайвань, у гірських районах Південного Китаю, Непалу, Східного Тибету, Північної Індії, Бірми, В’єтнаму, Лаосу, Камбоджі, Таїланду, півострова Малакка й острови Суматра.
По способі життя серау нагадує горала, але в гори піднімається до 2700 м над рівнем моря. Там, де він зустрічається разом з горалом, живе серед чагарників вище границі лісу, а горал живе в скелях лісового пояса. Серау прив’язані до певної ділянки, де пробивають постійні тропи між місцями відпочинку в скелях і пасовищами. Тримається невеликими групами, до 7 голів, або поодинці. Харчується травою й листами чагарників. Вагітність триває близько 8 місяців. Молодих у Бірмі спостерігали у вересні-жовтні.
Такин (Budorcas taxicolor) — один з найменш вивчених видів диких копитних. Він скоріше схожий на бика своєю важкою головою із широкою мордою, дуже потужними, особливо передніми, стовбуватими ногами й великими розмірами: довжина тіла такина 170-220 див, висота – 100-130 див, маса – до 350 кг. Рогу в самців і самок нагадують рога буйвола; вони в підстави близько поставлені, розширені й сплощені, відходять спочатку в сторони, закриваючи чоло, потім изгибаются назад. Сплощена половина, що йде від підстави рога, ребриста, кінцева-гладка. Середні копита широкі, округлі; бічні – довгі. Хвіст короткий (15-20 див), густо-густо-опушений зверху й знизу. Вовна густа, на нижній стороні шиї, боках тіла й ногах подовжена. Волосся тонкі, дуже жирні, що охороняє тварин від дуже високої вологості й туманів, постійних у їхніх місцях перебування. Пофарбовані в золотаві, червонуваті або сірувато-руді дуже гарні тони. Утворить 3 підвиди, що відрізняються головним чином фарбуванням.
..
Такин розповсюджений у горах північного сходу Індії, Тибету, Непалу, провінцій Сичуань і Шэньси Китаю.
Такини живуть у горах на висоті 2000— 4500 м над рівнем моря. Населяють гірські ліси з підліском з рододендрона й бамбука. Дуже прив’язані до постійних ділянок, які неохоче залишають навіть при рубанні лісу, ховаючись у заростях бамбука. Тримаються вони невеликими групами, але взимку, спускаючись нижче по схилах гір, іноді збираються в череди до 100 голів. При переляку можуть швидко бігти, але, захоплені врасплох, притискаються до землі, витягають шиї й затаюються так, що на них можна наступити. У постійних місцях перебування пробивають гірські тропи до солонців. Гони бувають у липні-серпні, молоді народжуються в березні-квітні. Статевозрілими стають не раніше, як на третьому році життя. Рогу повністю формуються на четвертому році життя.
Сарна (Rupicapra rupicapra) — струнке й досить легеня тварина, з тонкою шиєю, невеликою головою й міцними ногами. Хвіст дуже короткий. Вуха довгі, на кінці загострені, ока більші, опуклі. Предглазничних залоз ні, але на потилиці за рогами розташовані дві більші мешковидние залози. Рогу в самців і самок невеликі (7-10 див), чорні, гладкі. Вони поставлені вертикально й тільки на кінцях загнуті крутим гачком униз. Копита відносно більші, але вузькі, із сильно загостреними передніми краями. Бічні копита добре розвинені. Фарбування тулуба влітку руда, узимку чорно-бура. По спині проходить більше темна смуга; такі ж чорно-бурі смуги проходять по низі боків, різко відмежовуючи боку від світлого іржаво-жовтого фарбування черева. Нижня щелепа й горло жовті або білясті. На морді розвинений лицьовий візерунок, частіше у вигляді смуг, що йдуть від підстави вух через око до кутів рота. Розміри сарн мінливі у тваринних різних підвидів. У більшості випадків довжина тіла 125-135 див, висота – 70-8
..
Ареал сарни займає гірські райони Центральної й Південної Європи, від Піренеїв до Балкан і Карпат, Малої Азії й Кавказу. У цей час ареал роздроблений на велику кількість ізольованих ділянок. У СРСР сарна поширена тільки по Головному Кавказькому хребті.
Населяє сарна дуже круті й скелясті схили гір як у лісовому, так й в альпійському поясі, на висоті від 100—200 до 3500—4500 м над рівнем моря. Сарни, що живуть улітку на альпійських лугах, на зиму звичайно спускаються в ліси.
Сарни, що постійно живуть у лісі, живуть оседло, тримаються групами в 5—6 голів на площі 100—200 га. Тварини, що населяють альпійський пояс, з’являються тут у травні, поступово піднімаючись усе вище в гори. У жовтні-листопаді вони залишають високогір’я й збираються в лісовому поясі на крутих скелястих схилах, покритих листяним або хвойним лісом. Розмах таких сезонних кочівель становить на Кавказі до 20-25 км по схилах і до 1500 м по вертикалі.
Улітку в альпійському поясі сарни тримаються змішаними чередами або групами, що складаються окремо із самок з молодими й прошлогодками, і чередами самців. Восени череди сарн бувають самі більші й іноді досягають ста й більше голів.
У літні жаркі дні сарни з’являються на альпійських лугах ранком і ввечері, а вдень піднімаються до сніжників і на гребені гір або йдуть на лежання в ліс. Сарни дуже спритно рухаються по крутих скелястих схилах як нагору, так і вниз. Але довго бігти не здатні. На крутих схилах, спускаючись униз, вони часто сідають по-собачі, на задні ноги.
У сарн добре розвинено як зір, так і слух і нюх. У густому тумані, почувши шерех, сарни звичайно забігають із подветренной сторони й, тільки зачувши захід, видають протяжливий шиплячий свист і тікають.
Улітку сарни годуються травою, предпочитая суцвіття, бутони, насінні коробочки зонтичних, клеверов, сложноцветних й інших рослин, Видимо, вони досить розбірливі у виборі кормів. Узимку годуються зеленими й сухими злаками, а також тонкими галузями, пагонами й бруньками верби, дуба, горобини, ожини, клена, жимолості й інших порід. Восени збирають опалі жолуді й каштани.
Гони в сарн починається наприкінці жовтня й триває весь листопад (на півдні Європи — до січня). У цей час тварини дуже рухливі, часом видають приглушене бекання, парні залози за рогами збільшуються й видають різкий мускусний захід, самці іноді б’ються, намагаючись відігнати суперника. Самці збирають гареми, що складаються з 2-6 самок. Вагітність триває 160- 170 днів, і з кінця квітня до середини травня (на півдні Європи до середини червня) у малодоступних місцях, у лісі, самка приносить одного, рідко двох цапеняти. Уже на другий день малята всюди випливають за матір’ю, молоко ссуть до кінця літа, але траву починають щипати в місячному віці. Перші прямі ріжки з’являються в серпні; на другому році життя вони починають загинатися. У цей час, у віці біля півтора років, цапенята залишають матір. Самки стають статевозрілими на другому році життя, але перший раз приносять потомство звичайно в три роки. Самці беруть участь у розмноженні з 3-4-літні віки. Тривалість життя в неволі 15-18 років. Більшість сарн у природі живуть до 10-літнього віку. Деяка втрата поголів’ю сарн на Кавказі наносить рись, у деяких випадок-вовк. У горах Західної Європи більша загибель сарн буває від виснаження, у результаті захворювання железницей, викликуваної кліщем (Demodex саргае), що паразитує в піхвах волось. У дуже сніжні зими чимало сарн гине від лавин. У більшості районів Кавказу полювання на сарн у зв’язку з різким скороченням їхньої чисельності була заборонена. У цей час чисельність сарн у багатьох місцях початку відновлюватися й досягла на Кавказі 35-40 тисяч голів, збільшившись за 50 років приблизно в 10 разів.
У Західній Європі служить об’єктом спортивного полювання.
Сніжна коза (Oreamnos americanus) робить враження масивної щільної тварини. Довжина тіла 150-175 див, висота – 90-105 див, маса – 80-135 кг. Характерна прогнута лінія спини через підняту за рахунок гриви холки й потужного крупу. Голова довга, ока маленькі, розташовані близько під рогами. Рогу невеликі, злегка вигнуті назад. Узимку роги й копита чорні, улітку – сірі. Вовна біла, довга, дуже густа; особливо довга вовна на потилиці, холці, хрестці й верхній половині ніг.
..
Підшерстя («пухнув») дуже тонкий і легкий. У минулому, коли сніжних кіз було багато, індіанці збирали лин-ную вовна зі скель і пряли з її пряжу, що дуже цінувалася.
Сніжні кози населяють тільки Скелясті гори Північної Америки. У цей час вони збереглися майже винятково в заповідниках США, де живе всього 1200 голів, і Канади, де налічується близько 2000 голів. Акліматизовані на островах Баранова й Кадьяк в Аляски.
Більшу частину пори року сніжні кози живуть вище верхньої границі лісу, ведуть осілий спосіб життя й нерідко місяцями тримаються на тому самому місці. Як виключення на короткий період, звичайно на початку літа, спускаються в ліс до солонців. Маючи неймовірну здатність до скелелазіння, сніжні кози ходять по зовсім стрімких скелях з ледь помітними уступами й карнизами; здається зовсім незрозумілим, як такі великі тварини можуть там удержатися. Рухаються вони повільно, ліниво й дуже рідко стрибають. При цьому якщо стрибають, то звичайно вниз, іноді на 6— 7 м, на ледь помітний, нерідко зледенілий уступ. У випадку занадто малої площі уступу, на який стрибнула коза, вона не намагається затриматися на ньому, а лише відштовхується від нього й стрибає на наступний, іноді повертаючись у повітрі чи ледве не на 180°. При небезпеці сніжна коза не кидається навскач, як інші гірські козла, а також повільно йде, і за нею можна довгий час іти, не упускаючи з поля зору. Імовірно, немає іншої тварини настільки зовсім пристосованого до життя в скелях. Не випадково з верхнього пояса Скелястих гір узимку йдуть всі тварини, крім сніжних кіз. Вони майже не мають ворогів, тільки пуми влітку зрідка вирішуються нападати на кіз, але й від пуми вони з успіхом захищаються гострими рогами, скидаючи хижака з карниза. Лише при переходах у долини до солонців бувають випадки нападу на сніжних кіз гризли, чорних ведмедів і вовків. На цапенят нападають білоголові орлани.
Тримаються поодинці або маленькими групами, більшу частину часу окремо самці й самки із цапенятами.
Під час гонів, що буває в листопаді, самець відшукує групу самок і приєднуються до неї. Іноді в невеликій череді самок бувають два самці, що тримаються на деякій відстані друг від друга. У цей час звичайно білосніжна вовна самців має брудні плями на череві й стегнах. Це відбувається тому, що збуджені самці сідають по-собачі на задні ноги й, копаючи передніми «гонние ямки», закидають брудом черево й боки. Секретом залоз, розташованих, як й у сарн, позад рогів, козла маркірують камені й скелі.
У сніжних кіз самка на ієрархічній градації коштує над самцем, і під час гонів самець бігають за самкою на напівзігнутих ногах і з висунутим язиком, у позі, що виражає смиренність і підпорядкування. Потім він звертається до неї з ритуальним «ударом на бігу». Якщо самець поводиться не так, як того хоче самка, вона б’є його ударами рогів під ребра.
При зустрічі самців у період гонів вони встають боком друг до друга, головами в різні сторони, витягаються на ногах, вигинають спину й вздибливают вовна, демонструючи свою міць. Якщо така демонстрація не приводить у мирному рішенню питання «хто сильніше?», самці починають кружлятися навколо один одного, зберігаючи взаємне положення, і прагнуть ударити рогами по задніх ногах або частіше такі бійки швидко кінчаються безкровно, але іноді козла все-таки наносять один одному важкі й навіть смертельні рани.
Один або два цапенята з’являються у квітні-червні. Уже через кілька годин вони можуть ходити по карнизах за самками.
Полювання на сніжних кіз повністю заборонені. У минулому столітті на них полювали заради шкір і винятково тонкої, м’якої й легкої вовни.
Рід властиво гірських козлів (Сарга) поєднує тварин середнього розміру, щільної статури, із сильними але гами, типового «цапиного» вигляду. У самців козлів більші масивні роги, загнуті назад в одній площині або скручені в спіраль. Предглазничних і пахових залоз ні, у деяких розвинені копитні залози, і завжди є залози на нижній, голій поверхні хвоста, що видають різкий цапиний захід. На підборідді самців довгі волосся утворять бороду, на шиї й грудях іноді розвивається підвіс.
Питання про число видів, що входять у цей самий великий рід, дотепер неясний. Одні дослідники поєднують всіх козлів в 1-2 види, інші вважають самостійними 9-11 видів. Нам здається найбільш правильним прийняти існування 8 видів і близько 20 підвидів. До цього ж роду ставиться домашній козел, що звичайно йменується Сарга hircus. Однак в утворенні домашнього козла брали участь не тільки його основний предок – бородатий (безоаровий) козел Сарга aegagrus (-hircus), але й інші види, у тому числі альпійський, винторогий, а можливо, і інші. Всі види й підвиди козлів схрещуються в неволі. Спосіб життя дійсних гірських козлів досить подібний. Нижче ми дамо короткий опис біології лише деяких видів.
Бородатий, або безоаровий, козел одержав свою назву за густу й довгу бороду. Рогу в самців чорні, довгі, саблеобразно вигнуті.
.
Вони сильно стислі з боків і на переднім вузькому ребрі мають рідкі бугри. Рогу самок короткі й без бугрів на переднім ребрі. Фарбування хутра на спині й боках улітку рудувато-бура, узимку – сірувато-бура. Уздовж спини тягнеться чорно-бура смуга; звичайно така ж темна смуга охоплює підставу шиї у вигляді хомута. Передня нижня сторона голови, борода, передня сторона ніг і хвіст майже чорні. Задня сторона нижньої половини ніг і нижня поверхня тіла білі. Порівняно з іншими козлами він невеликих розмірів: довжина тіла 120- 160 див, висота – 70-100 див, маса – 35-40 кг, рідко до 60 кг. Утворить 3 або 4 підвиди, з яких 2 живуть у СРСР.
Розповсюджено бородатого козла від Егейських островів, Криту через Малу Азію (Туреччину, Іран, Ірак, Ліван) до Західного Афганістану й Північно-Західної Індії. У СРСР живе на Кавказі (Вірменія, Грузія, Азербайджан, Дагестан) і в горах Туркменії.
Бородатий козел населяє скелясті гори на висоті майже від рівня моря до 4200 м, на Кавказі частіше зустрічається в поясі гір від 1500 до 2500 м. Предпочитает він круті й скелясті схили із чагарниками, що чергуються з ділянками гірничо-степових лугів. Веде осілий спосіб життя. На зиму спускається нижче по схилах. Пасеться по ранках і ввечері. Годується трав’янистою рослинністю, листами й галузями чагарників. Дорослі самці й самки більшу частину роки тримаються окремо, образуя невеликі групи по 2-7 голів. Восени іноді утворять череди до 30 і більше голів.
Гонам бородатих козлів проходить із середини листопада до половини грудня. Між самцями бувають бійки. Наприкінці квітня- початку червня (частіше в травні) самка приносить 1-2 цапеняти в затишних, важкодоступних місцях; статевозрілими вони стають на другому році життя. Самці перший раз беруть участь у розмноженні в 3-4 роки. Цапенята відокремлюються від матері частіше в однорічному або півторарічному віці. Тривалість життя 12- 15 років.
У СРСР бородатого козла став рідким видом і полювання на нього заборонена. У минулому за ним посилено полювали, особливо в Європі й Передній Азії, через безоара (минерализованних відкладення їжі,, що знаходять іноді в шлунку або кишечнику цього козла). Звідси одне з назв цього виду. Безоару приписували магічні лікувальні властивості, що зціляють при отруєнні. Безоар зустрічається й в інших копитних, але його лікувальні властивості медициною не підтверджуються. У цей час бородатий козел у деяких країнах, наприклад у Туреччині, служить об’єктом спортивного полювання, головним чином заради гарних рогів.
Бородатий козел — один із предків домашніх кіз Передньої Азії й, імовірно, Європи. Кількість порід кіз
порівняно невелико. Найбільшою популярністю користуються кашмірські пухові кози, ангорські, що дають дуже гарну вовну, швейцарські молочні кози, цікаві дуже дрібні камерунські кози, добре лазающие по деревах і кормящиеся плодах і листами, і ін.
Сибірський гірський козел (С. sibiriса) — один із самих великих представників роду: довжина тіла 130—165 див, висота — 80—110 див, маса до 100— 130 кг. Рогу дуже більшою й масивні, довжиною 100-150 див, із широкою й плоскою передньою поверхнею, з високими буграми у вигляді поперечних валиків (на відміну від бородатих козлів). Рогу в самок невеликі, до 40 див. Фарбування сірувато-бура, дуже мінлива. Уздовж хребта звичайно проходить темна смуга. Утворить 3 або 4 підвиди, з яких 2 відомі в СРСР
.
Сибірський гірський козел широко розповсюджений у горах Саянів, Алтаю, Саура, Тарбагатая, Тянь-Шаню, Памиро-Алая, а також Монголії, Афганістану, Північно-Західного Китаю й Північно-Західної Індії.
Як й інші гірські козла, він живе на крутих схилах гір, що буяють скелями й кам’янистими осипами, вище границі лісу, на висоті до 5000ле над уровнемморя, частіше в поясі гір від 2500 до 4000 м. Пасуться козла на альпійських або степових галявинах, ховаючись при небезпеці в скелях, на зиму спускаються нижче по схилах, іноді в лісовий пояс, або переходять на малосніжні схили. Тримаються вони невеликими чередами, від 3-5 до 30- 40 голів. Дорослі самці часто утворять відособлені групи до 10 голів і живуть більшу частину року в самих важкодоступних місцях окремо від самок і молодих.
У теплі літні дні козла піднімаються з лежань перед світанком і направляються на пасовища. Жаркі годинники дня проводять під навісами скель, на обдувають гребнях, що, гір або сніжниках, відновляючи пасіння надвечір. Узимку нерідко пасуться майже весь день.
Залежно від місцевості й погодних умов гони в сибірських козлів буває в листопаді або грудні. Тривалість гонів близько 10 днів, але в деяких випадках він буває розтягнуть до 20 і більше днів.
Дорослі самці у віці 5—6 років і більше збирають більші гареми, з 5—15 самок, і оберігають їх від інших самців, головним чином відганяючи молодих самців. Бійки між дорослими самцями рідко носять запеклий характер. Самки вперше приносять потомство в 2-3-літньому віці. Тривалість вагітності 170-180 днів. У більшості місць наприкінці квітня – травні (у деяких районах – у червні) народиться один, рідко два цапенята (як виключення 3). Цапенята в перші ж дні можуть ходити за матір’ю, але звичайно біля тижня лежать, забившись між каменями або серед чагарників. Самка годує цапенят молоком до глибокої осені, але поїдати траву вони починають у місячному віці. Із самкою ходять до народження нових цапенят, а іноді й довше. Тривалість життя в природі 15- 17 років. У зоопарках живуть до 18-20 років. Вік самців може бути визначений шляхом підрахунку поперечних валиків на рогах. Вік буде дорівнює половині числа валиків плюс одиниця (вік самок цим способом визначити не можна).
Там, де багато сніжних барсів, вони в значній мірі існують за рахунок козлів. Барси, як і вовки, на думку зоолога О. В. Егорова, частіше нападають на козлів узимку, переслідуючи головним чином старих самців, що ослабшали за період гонів. Улітку барси ловлять переважно цапеняти. На молодих цапенят нападають і беркути. У деякі роки багато козлів гине від бескормици під час ожеледі, а в багатосніжні зими – від лавин.
Сибірський гірський козел служить об’єктом спортивного й промислового полювання. Але в ряді областей через різке падіння чисельності полювання зараз заборонене. Загальні запаси в СРСР близько 500 тисяч.
По деяких особливостях будови ближче всього до сибірського козла коштують кавказькі тури
.
У цей час прийнято вважати, що на Кавказі живуть 2 види турів: кубанський, або западнокавказский, тур (С. caucasica) і дагестанський, або восточнокавказский, тур (С. cylindricornis). Обидва види – великі козла, що мають довжину тіла 120-180 див, висоту 78-112 див, масу самців до 155 кг (звичайно 120-140 кг). Фарбування їх рудувато-сіра, але в дагестанського тура звичайно добре виражений темний «ремінь» на спині, якого немає або він ледь помітний у кубанського. Добре відрізняються ці козла по будові рогів: у кубанського тура вони вигнуті дугоподібно і їхні вершини спрямовані вниз й усередину. У дагестанського тура рога вигнуті розтягнутою спіраллю й кінці їх спрямовані нагору.
Кубанський тур розповсюджений у західній частині Головного Кавказького хребта, а дагестанський — у східній. На площі близько 400 км2 обоє тура зустрічаються разом і нерідко утворять гібриди. Спосіб життя турів дуже подібний. Краще вивчена біологія кубанського тура, на якій ми коротенько й зупинимося.
Живуть тури в скелястих ділянках альпійського пояса гір й у скелях лісового пояса. Протягом року вони переміщаються в межах одного хребта або гірського відрога, але не вживають далеких кочівель. З настанням весни в горах, у квітні – травні, тури, що зимували в альпійському поясі, спускаються до верхньої границі лісу, збираючись на сонячних схилах. Сюди ж піднімаються тварини, які зиму провели в лісах. У підсумку обидві до того роз’єднані популяції з’єднуються знову. На деяких ділянках, де в першу чергу з’являється зелень, у цей час утворяться череди до 100 і більше голів. Пізніше, у міру танення снігу, тури піднімаються вище, і в червні-липні основна маса тварин збирається в альпійському поясі. У другій половині літа тури тяжіють до ділянок, де збереглися снежники і є льодовики, у яких вони проводять жаркий час дня.
Наприкінці серпня — вересні частина турів, головним чином самки з молодняком, спускаються до верхньої границі лісу, де по вологих лощинах і тіньових схилах ще зберігається свіжа зелень. Наприкінці жовтня або в листопаді, з появою снігу, одна частина турів спускається в лісовий пояс, інша піднімається вище, на місця зимівель в альпійському й субальпийском поясі, і тримається на «видувах» й «вигревах»- ділянках, звідки вітер здуває сніг або він швидко випаровується під променями сонця й дією вітру.
Улітку в альпійському поясі тури годуються майже всіма трав’янистими рослинами. Особливо охоче вони поїдають злаки, такі, як запашний колосок, овсяница, мятлик. Не уникають вони й отрутних для домашніх тваринних рослин: чемериці, анемонов, борця й ін. Узимку вони годуються дрантям (сухою травою), а також їдять пагони горобини, клена, осики, сосни, ялиці, інших дерев і чагарників. Випробовуючи недолік у мінеральних солях, тури охоче відвідують штучні солонці, приходячи до них за 15-20 км.
Восени, узимку й провесною тури пасуться у світлий час доби. Улітку денні годинники, з 9-10 годин ранку до 3-4 годин дня, проводять на лежаннях.
На пасовищах тури рідко зустрічаються з іншими дикими копитними, у тому числі й сарнами, відганяючи останніх, якщо вони наближаються до їхніх пасовищ. Цікаво, що тури зовсім не обертають уваги на ведмедів, які нерідко бувають поблизу від пасущихся турів, як би підкреслюючи цим, що ведмідь не настільки спритний у скелях, щоб заподіяти їм яка-небудь шкода. Разом з тим до тур дуже важко підійти, особливо до великої череди. Постійно один або трохи тварин насторожуються, піднімаючи голову, і з появою найменшої небезпеки видають різкий свист, службовець сигналом тривоги. Зір у турів розвинено чудово, і вони зауважують людину на дуже великій відстані, однак звичайно не проявляють занепокоєння доти, поки бачать небезпеку. Але коштує людині зникнути в ущелину або за хребтом, як тури швидко йдуть. Дуже добре розвинено в турів і нюх: запах людини вони чують за кілька сотень метрів.
Гони в турів починається в другій половині листопада й триває до кінця грудня — початку січня. Проходить він спокійно, і ніяких особливо запеклих бійок між самцями не буває. Самці турів б’ються в цей час небагато частіше, ніж у будь-яку іншу пору року. Бійки самців завжди ритуальни: два самці, зустрівшись, застигають один проти іншого, потім, уставши на задні ноги, різким рухом опускаються вниз, у результаті чого зіштовхуються рогами. Удар буває настільки сильним, що звук чутний більш ніж за кілометр. Звичайно після одного-двох ударів самці розходяться.
За багаторічними спостереженнями В. А. Котова, ніяких гаремів у турів не буває. Тварини в період гонів тримаються змішаною чередою від декількох особин до сотні й більше голів, тільки підлітки частіше тримаються небагато віддалік від дорослих самців і самок з молодими.
Самці в цей час багато бродять від однієї групи самок до іншої. Вибравши одну із самок, кавалер витягає вперед голову й у такому положенні з опущеними уздовж лопаток рогами, дрібними семенящими кроками підбігає до неї. Якщо самка не приймає залицяння самця, вона наносить йому швидкі, короткі удари рогами, і невдачливий кавалер іде. Іноді за однією самкою ходять, проявляючи до неї увага, два-три самця, але по відношенню друг до друга вони поводяться досить миролюбно.
Вагітність триває 150— 160 днів. Основна маса самок приносить потомство з кінця травня до середини червня. Перед родами самки тримаються окремо у верхній частині лісового або в субальпийском поясі гір. Як правило, самка приносить одного туренка, дуже рідко – двох. Перші дні туренок лежить в укритті, але через тиждень починає супроводжувати матір. Більшість самок уперше бере участь у розмноженні в трирічному віці й приносить першого туренка в чотирирічному віці; у зоопарках полової зрілості досягають у два роки.
Велика кількість турів гине взимку від сніжних лавин. Навесні й на початку літа, коли тури тримаються у верхніх границь лісу, на них нападають вовки. На самок і молодняк нападає також рись.
У цей час на Кавказі живе близько 25 тисяч кубанських турів й 15 тисяч дагестанських. При цьому більша частина поголів’я зосереджена в заповідниках. Так, у Кавказькому заповіднику в цей час живе близько 15 тисяч кубанських турів і щільність популяції в середньому становить близько 200 голів на 1000 га. Зараз тут можна зустріти череди турів до 300 голів, а в перші роки Існування заповідника на всій території його було менше 1000 турів. У цей час полювання на турів повсюдно заборонена.
Уживали досвіди одомашнювання й схрещування турів з домашніми козами. Виявилося, що гібридне потомство дуже скоростигле; самки дають до 2 л молока в день. Однак досвіди ці носили аматорський характер і не були доведені до кінця.
Як ми вже говорили, альпійського гірського козла (С. ibex) і пиренейский козел (С. pyrenaica) дуже близькі до сибірського козла й кавказьких тур; відрізняються від них присутністю копитних залоз на передніх ногах і деталями будови рогів. Рогу альпійського козла схожі на роги сибірського, а пиренейского – більше на роги турів. Альпійський козел населяє Європейські Альпи, у багатьох районах був винищений, але тепер знову реакклиматизирован. Пиренейский козел, що живе в скелястих горах Іспанії, перебуває на грані зникнення. Два підвиди вже вимерли, а один (С. р. hispanica) зберігся в кількості лише декількох десятків голів.
Цікавий близький до альпійського козла нубийский гірський козел (С. nubiana), що утворить два підвиди. Один з них (С. п. nubiana) населяє Аравійський півострів і Північну Африку до сходу від Нила, оббита в скелястих горах на висоті до 2800 м над рівнем моря й у вапняних скелях на березі Мертвого моря. Гони в козлів у Синае буває в жовтні-листопаді, і цапенята народжуються в березні-квітні, а в козлів у Судані гони ще раніше, у липні, коли починається період дощів. Нубийские козла в сухий період року мають потребу в регулярному водопої, де їх і підстерігають мисливці-бедуїни. Велика втрата поголів’ю козлів наносять леопарди.
Другий, південний підвид (С. п. walie) живе тільки в горах Семиен в Ефіопії на висоті до 4000 м над рівнем моря, серед скель і чагарникових заростей з вереска-эрика. Усього збереглося близько 150 голої цього козла, і він включений у міжнародну Червону книгу.
Винторогий козел, або мархур (С. falconeri), коштує особняком від інших дійсних козлів, і його нерідко виділяють в особливий підрід. Рогу самців спірально закручені: лівий ріг, уважаючи від звіра вправо, правий – уліво, число оборотів досягає двох-трьох. Стовбур рога сильно сплощений, стислий з боків і має добре виражені переднє й заднє ребра. Підстави рогів зближені, далі вони розходяться під різним кутом, але вісь рога залишається прямій. У самців є більша борода, на шиї й грудях підвіс, особливо пишний і довгий у зимовому хутрі. Фарбування рудувато-піщана або сірувато-руда. Підвіс світлий, білуватий. На передній поверхні ніг чорні смуги. Розміри великі: довжина тіла 140-170 див, висота до 100 див, маса самців 80-120 кг, самок – 40-60 кг. Утворить 4-5 підвидів, у СРСР – один підвид.
.
Розповсюджений мархур у горах Північно-Західної Індії, Східного Пакистану й Афганістану. У СРСР ареал розбитий на три ділянки: гори Кугитанг (на південно-сході Узбекистану й південно-заході Таджикистану), хребет Бабатаг і гори, прилежащие до Пянджу в Таджикистані. Усюди рідкий і внесений у Червону книгу. У межах нашої країни живе всього кілька сотень голів цього козла.
Населяє схили скелястих ущелин, що поростили чагарниками або арачевим рідколіссям, звичайно на висоті 1500— 3000 м над рівнем моря; так високо, як сибірський й альпійський козли, не піднімається. Узимку нерідко спускається в нижній пояс гір, іноді в пустельний-степовий пояс на висоті 800-900 м над рівнем моря. Годується трав’янистою рослинністю, листами й пагонами чагарників. Регулярно відвідує водопої, звичайно ввечері. Улітку пасуться вночі, рано ранком і ввечері; узимку – весь світлий час доби. Більшу частину року дорослі самці й самки тримаються окремо, невеликими групами, по 3-5 голів. Восени під час гонів й узимку утворять змішані череди до 20-30 голів.
Гони у винторогих козлів відбувається в листопаді-грудні. Цапенята з’являються наприкінці квітня – травні. Самки приносять од-ного-двух цапеняти. Із другого дня життя цапенята починають супроводжувати матір. Молочна годівля триває до осені. У зоопарках статевозрілими стають на другому році життя. У неволі живуть до 10-12 років, розмножуються й дають помісі з іншими видами козлів. Імовірно, козла цього виду брали участь в утворенні домашніх кіз деяких районів. Полювання на винторогих козлів повсе местно заборонені.
Тар (Hemitragus jemlahicus) рівною мірою може бути віднесений і до козел, і до баранів. У нього коротка голова, відносно товсті в підстави рога, з ясним кілем на передньому краї. Рогу досить короткі: у самців до 43 ледве довжиною, у самок до 35 див. Вони дугоподібно изгибаются, і їхні кінці спрямовані назад і небагато в сторони.
Форма й товщина рогів у різних підвидів істотно відрізняються. Хвіст короткий, цапиного типу: з нижньої сторони голий і має пахучі залози. Невеликі межкопитние залози є тільки на задніх ногах. Вуха маленькі, на кінцях загострені. Очі більші. Вовна густа, з тонким підшерстям. Самці тарів, що ставляться до двох північних підвидів, на шиї, плечах і грудях мають довгі волосся, що утворять пишний «комір». Тари аравійського підвиду мають подовжені бакенбарди на морді, підвіс й «манжети» на скакальних суглобах. У тарів южноиндийского підвиду розвивається тільки невелика грива на шиї. Розміри досить великі: довжина тіла 130-170 див, висота – 60-100 див, маса до 105 кг. Самки приблизно на одну чверть менше самців. Утворять 4 підвиди.
Ареал тара складається із трьох ділянок. У Гімалаях (Північна Індія, Південний Тибет, Непал), іншої – на крайньому півдні Индостана (гори Нильгири) і останній на північно-східному краї Аравії – в Омані. Гімалайські тари ще на початку нашого століття були завезені в Нову Зеландію, де успішно акліматизувалися й широко розселилися в горах.
Гімалайські тари живуть на скелястих схилах у лісовому поясі гір; самки влітку піднімаються вище границі лісу. Нильгирийский тар живе у важкодоступних ділянках гір з обривами й глибокими ущелинами, вище верхньої границі лісу. Тримаються тари чередами до 20-40 голів. Самці поза періодом розмноження утворять окремі групи. Аравійський тар живе у верхньому поясі пустельних гір, де пасеться невеликими групами по степових ділянках. У тарів у Гімалаях гони бувають у грудні. У нильгирийского й аравійського тарів немає певного часу гонів, і молоді зустрічаються в різні місяці, але в нильгирийского частіше в жаркий сезон, а в аравійського- узимку. Вагітність триває 180- 242 дня. Гімалайські тари приносять частіше одного дитинчати, а нильгирийские – двох.
Тривалість життя 10— 14 років, у неволі доживають до 20 років.
Нильгирийский (Н. j. hylocrius) і аравійський (Н. j. jayakari) перебувають під загрозою зникнення й включені в міжнародну Червону книгу рідких й охоронюваних видів. Нильгирийского тара залишилося всього близько 400 голів.
Гривистий баран (Ammotra gus lervia), як і тар, теж займає проміжне положення між козлами й баранами, але по ряду ознак він скоріше козел, чим баран. Хвіст у нього знизу голий і має залози, але предглазничних і межкопитних залоз немає. Рогу схожі на роги кавказьких турів, у поперечному перерізі трикутні, довжина їх у самців до 80 див, у самок до 40 див. Бороди немає. Величезний підвіс із довгих волось на шиї й грудях у сильних самців спускається майже до землі.
.
Фарбування тіла однотонна сірувато-піщана, підвіс світліше. Голова подовжена, ока більші, вуха маленькі. Ніздрі косо поставлені й оточені вузьким голим простором, що проходить униз у вигляді смужки до верхньої губи. По новітніх дослідженнях білок крові гривистого барана все-таки ближче до білка крові баранів, чим козлів. Розміри досить великі: довжина тіла 130-165 див, висота – 75-100 див, маса – 100-140 кг у самців й 40-55 кг у самок. Утворять 6 підвидів.
Гривистий баран розповсюджений у важкодоступних районах Північної Африки, на захід від Нила. Тримається поодинці або невеликими групами серед скель. Спритно й легко стрибає до 2 ле у висоту. Годується травою й лишайниками. Регулярно відвідує водопої. Пасеться по уграх, увечері й уночі.
У листопаді самці, до того живучі поодинці, приєднуються до груп самок. Між дорослими самцями в цей період гонів бувають ритуальні бійки. Зустрівшись, самці приймають бойову позу: опускають голову й витягаються на ногах. Якщо суперник не зайняв такої позиції, барани розходяться. Якщо ж він прийняв виклик, те, розігнавшись, барани вдаряють один одного в чоло. В інших випадках, уставши паралельно один одному, головами в різні сторони, барани кладуть роги на спину супротивника й намагаються пригорнути його до землі. Якщо бійці виявилися головами в одну сторону, вони зчіплюються рогами й прагнуть перетягнути один одного, випробовуючи силу.
Вагітність триває 150—165 днів. Народжується 1-2, дуже рідко 3 дитинчати, які вже до кінця першого дня життя спритно ходять і стрибають по скелях. У тижневому віці малята починають щипати траву, але молочна годівля триває близько 6 місяців.
У зоопарках гривистий баран стає статевозрілим у полуторалетнем віці, розмножується й дає життєздатні гібриди з домашніми козами. Тривалість життя в неволі 12-17 років. В 1950 р. акліматизовані в горах Нью-Мексико й Каліфорнії (США).
В Африці на гривистого барана інтенсивно полюють, і чисельність його швидко падає.
Голубой баран, або кукуяман (Pseudois nayaur), теж ще не дійсний баран, про що свідчить і назву роду «помилкові барани». Назва «голубой» він одержав за сіро-блакитний відтінок у фарбуванні вовни, особливо добре вираженої у тварин у першу зиму їхнього життя. Дорослі тваринні сіро-коричневі зі світлим низом і чорними смугами на передній поверхні ніг. Рогу в підстави близько зрушені, товсті й розходяться в сторони, а кінці їх вигнуті також убік і назад. На задній поверхні рога добре виражений кіль. Поверхня рога покрита вузькими поперечними валиками. Довжина рогів у самців до 80 див, у самок до 20 див. Хвіст на нижній поверхні голий тільки в підстави, де розташовані слабко розвинені залози. Предглазничних і межкопитних залоз немає. Розміри середні: довжина тіла 115-165 див, висота – 75-90 див, маса- 25-80 кг; самки багато менше самців. Утворить 3 підвиди.
Розповсюджено блакитного барана в Гімалаях, Тибеті й прилежащих гірських підняттях. Живе на плоскогір’ях і відкритих схилах на висоті 3000-5500 м. Уникає лісів і чагарників і тільки взимку буває у верхньої границі лісу. Правда, тварини одного, самого дрібного підвиду (Р. п. schaeferi), описаного тільки в 1963 р., були зустрінуті в скелях лісового пояса гір; на відміну від баранів інших підвидів вони трималися невеликими групами й були діяльні тільки присмерком.
Інші блакитні барани живуть більшими змішаними чередами в кілька десятків і сотень голів. Узимку у верхньої границі лісу утворять скупчення в тисячі голів, які пасуться весь світлий час доби. У літню пору дорослі самці звичайно утворять окремі групи. Годуються травою й лишайниками.
Гони відбуваються в жовтні-листопаді. Ягнята з’являються наприкінці травня – початку червня. Самка приносить одного ягняти. Тривалість вагітності не відома. Доживають до 12-15 років.
Гірський баран (Ovis ammon) надзвичайно мінливий по загальному вигляді, будові рогів і розмірам.
.
Щодо цього він не має собі рівних серед всіх ссавців миру. Відомо близько 25 підвидів (у СРСР – 10-11) гірського барана, і крайні підвиди в географічному ряді відрізняються сильніше, ніж багато видів. Однак між крайніми формами є повний ланцюг поступових переходів.
Гірський баран — дуже гарна, струнка тварина, легені додавання, на високих ногах, з тонкою шиєю й високо поставленою головою. Рогу красиво вигнуті, іноді дуже більші.
У баранів деяких підвидів розвинений пишний підвіс на шиї й грудях. Фарбування боків і спини однотонна желто- або коричнево-сіра різних відтінків; у верхній частині боків іноді бувають велика світла пляма. Бороди немає. Хвіст зверху й знизу покритий волоссями й не має пахучих залоз. Є предглазничние й копитні залози на всіх кінцівках.
Барани, що ставляться до самих дрібних підвидів, наприклад кіпрський і кримський муфлони, мають висоту в холці всього 65—75 див і масу 25—40 кг. У них звичайно невеликі слабко вигнуті роги.
Навпроти, памірський архар й алтайський аргали мають висоту в холці 120—125 див, масу 200—220 кг. Рогу в них надзвичайно потужні, загорнені в спіраль. Між цими крайніми типами є всі переходи. Самки завжди менше самців.
Розповсюджено гірського барана від островів Корсика, Сардинія, Кіпр на заході через гори Малої Азії, Ірану, Афганістану, Східного Пакистану й Північно-Західної Індії до Південно-Східного Тибету й Великого Хінгану на сході. У СРСР розповсюджений у Закавказзі, горах Середньої Азії, Казахстану, Алтаю, Туви; недавно ще барани були в Південно-Східному Забайкалье. Акліматизований у ряді країн Європи й у нас у Криму.
Гірські барани віддають перевагу великим відкритим просторам з мягкопересе-ченним рельєфом, покриті степами або лугами, пологі гірські схили, плато, увалистие передгірні рівнини, мелко-сопочник. Крутих скель, стрімчастих схилів або вузьких ущелин виразно уникають; цим барани різко відрізняються від козлів. У скелях вони лише знаходять притулок від ворогів або змушені бувають жити на крутих кам’янистих схилах, куди їх відтискує домашню худобу. Не бувають гірські барани в зімкнутих лісах, але в не> які районах живуть у дійсній пустельній місцевості. Надзвичайно широкий діапазон їхнього вертикального поширення: вони живуть від узбережжя моря до 5500 м над рівнем моря.
Улітку дорослі самці баранів тримаються вище в горах, чим самки з молодняком. У більшості районів гірські барани роблять сезонні кочівлі. У деяких випадках, наприклад на Східному Памірі, Тянь-Шані й у Закавказзя, барани йдуть на зимівлі за 50-70 км від літніх місць перебування. Розмах кочівель залежить від стану пасовищ і міняється по роках. У деяких випадках, особливо в передгір’ях й у пустельному мелкосопочнике, барани оседли й весь рік дотримуються тих самих місць. Годуються барани головним чином трав’янистою рослинністю, віддаючи перевагу злакам. Рідше поїдають листи й галузі карагани, мигдалю, фісташки й інших чагарників і дерев. Тільки в Криму муфлони часто заходять у ліс й об’їдають тонкі галузі й листи граба, дуба, кленів й інших дерев. У пустельних місцевостях у жарка пора року регулярно відвідують водопої. Як і більшість інших копитних, гірські барани влітку пасуться по ранках, увечері й частково вночі, відпочиваючи в жаркі годинники дня; узимку активний весь світлий час доби.
Улітку дорослі самці утворять окремі череди й тримаються осторонь від самок з молодими. Череди гірських баранів, якщо загальна чисельність тварин велика, досить більші, до декількох десятків голів, а в деяких випадках до сотні голів. Великі череди утворяться восени в період гонів й існують всю зиму, розпадаючись тільки навесні, з кінця березня до червня, коли самки відокремлюються перед родами.
Строки гонів гірських баранів у різних частинах ареалу бувають із жовтня до середини січня, частіше в листопаді, і тривають біля місяця. Самці приходять у череди самок з молодими, і кожен дорослий самець тримається близько 5-20 самок. Однак дійсних гаремів, видимо, не утвориться, а бійки між самцями носять ритуальний характер. Зайнявши позицію головами друг до друга, барани піднімаються на задні ноги й, різко опустившись, стукаються чолами. Після декількох таких ударів суперники розходяться, не заподіявши один одному помітної шкоди. Не переслідують дорослі самці й молоді самці, що перебувають у череді, але близько до самок їх все-таки не підпускають.
Вагітність триває 155—170 днів, і із середини березня до середини червня (у різних районах і в різні роки), частіше наприкінці квітня — травні, самка приносить одного, рідше двох ягняти. Через 4-5 днів після ягнения самка з молодим приєднується до череди. Молочна годівля триває до осені, але траву ягня починає щипати з місячного віку. Самки стають статевозрілими на другому, а самці – на третьому році життя.
Основний ворог гірського баран-вовк. У деяких районах гірські барани бувають основним видобутком сніжного барса й леопарда. Велика втрата маленьким ягнятам наносять пастушачі собаки. Серйозним конкурентом гірським баранам майже повсюдно є домашня худоба, ви-тесняющий їх із кращих пасовищ.
Гірські барани в деяких місцях являють собою важливий об’єкт промислового й спортивного полювання.
Домашня вівця виведена від гірських баранів.
Родоначальниками, мабуть, були підвиди муфлонів, розповсюджених у Південній Європі й Передній Азії. Раніше всього, близько 9 тисяч років до нашої ери, муфлон був одомашнений у країнах Передньої Азії й близько 4 тисяч років – у Європі. Деякі дослідники думають, що в Центральній Азії був незалежно одомашнений аргали. У результаті подальшого схрещування й добору людиною було створено більше 150 порід домашніх овець. Серед цієї великої розмаїтості розрізняють кілька типів овець: короткохвості вівці, куди ставляться такі породи, як романовская вівця; довгохвості вівці, такі, як мериноси; жирнохвості вівці, до яких ставляться каракульская вівця, курдючні вівці, що утворять багато сальний-сальних-сальні-м’ясо-сальних порід, і ін.
Неодноразово ставилися досвіди по гібридизації диких баранів різних підвидів (муфлонів, архарів) з домашніми вівцями. У результаті були виведені нові коштовні породи, такі, як гірський меринос, архаромеринос й ін.
Сніжний баран, цибух, або толсторог (Ovis canadensis), відрізняється від гірського барана відносно важкою статурою, досить товстою короткою шиєю. На шиї й грудях не буває підвісу. Рогу важкі, товсті, із широкою лобовою поверхнею, але відносно короткі. Поверхня рогів більше рівна, без різких поперечних складок. Довжина тіла самців 148-182 див, висота в холці 95- 115 див, маса – 70-140 кг. Самки менше. Утворить 10-12 підвидів, з яких 4 поширені в СРСР.
.
Сніжний баран розповсюджений у горах від Північного Прибайкалля й заленской частини Східного Сибіру до середньої й північної частини Далекого Сходу, включаючи Камчатку; населяє гори західної частини Північної Америки, від Аляски до Північної Мексики й півострова Каліфорнія.
Сніжні барани, на відміну від гірських баранів, предпочитают скелясті, важкодоступні схили гір, що чергуються з пологими ділянками, і цим нагадують гірських козлів. Живуть вони від приморських скель до горнотундрового пояса, бувають й у гірничо-тайгових лісах; у деяких районах живуть оседло, в інші роблять регулярні сезонні кочівлі, ідучи влітку в гольцовий пояс гір, а взимку в малосніжні ділянки, нерідко на відстані до 25-30 км. Годуються трав’янистою рослинністю, особливо люблять бобові й злаки, викопують копитами кореневища різних рослин, їдять гриби й наземні лишайники. Як узимку, так і влітку поїдають чагарниковий-чагарникові-деревинно-чагарникові корми, особливо пагони й листи верб.
Сніжні барани тримаються невеликими групами, звичайно 4—5 голів. Восени утворяться великі змішані череди, але рідко більше 20-30 голів, які розпадаються навесні.
Період гонів бувають із середини листопада до початку січня, залежно від місцевості й умов року. У цей час барани тримаються змішаними чередами, лише молоді самці бувають трохи осторонь від основного табуна. Двобої між самцями не відомі. Ягнение відбувається в травні – червні. Самка приносить одного ягняти, як виключення – двох. Статевозрілими самки стають на другому році життя, але в більшості місць беруть участь у розмноженні на третьому році. Самці беруть участь у гонах, видимо, тільки на третю осінь. Основний ворог сніжних баранів – вовк, для ягнят більшу небезпеку представляє росомаха. У Північній Америці в природі доживають до 12-14 років; у Якутії – до 18-20 років, а можливо, і більше.
Сніжний баран служить об’єктом полювання як у нашій країні, так й у Північній Америці. Однак у ряді районів, де чисельність різко скоротилася, полювання заборонене.
Сніжний баран не приймав участі в утворенні домашніх порід овець, але досвіди, проведені в США, показали, що сніжний баран легко дає гібриди з домашньою вівцею. Було б цікаво продовжити ці експерименти й спробувати створити нову породу овець, здатну існувати в суворих умовах Півночі.
Мускусний бик, або овцебик (Ovibos moschatus), як показали сучасні дослідження, коштує ближче до баранів, ніж до биків, як передбачалося раніше. Це досить велика тварина
,
щільної статури: довжина тіла 180— 245 див, висота — 110—145 див, маса — 200—300 кг. Самки приблизно на одну чверть менше самців. Голова більша, морда широка. Рогу в підставі сплощені, розширені й покривають у самців чоло, далі вони загинаються вниз у самої голови, і їхні кінці вигнуті нагору. Вовна густа й надзвичайно довга, вона на 60-80% складається з пухових волось. Довга ость на грудях і боках досягає 60-90 див. покриваючи все тіло тварини, вона звисає майже до землі. Літнє вбрання темно-коричневий, зимовий – майже чорний.
У порівняно недавнім минулому мускусний бик був широко розповсюджений в Арктиці. У Євразії він вимер, видимо, у раннеисторическое час по неясних причинах. На Алясці зник у середині минулого століття, але знову був завезений в 1930 р. В 1936 р. овцебик був завезений на острів Нанивак, в 1969 р. – на острів Нельсона в Берингове море й у заповідник на північному сході Аляски. У цей час на Алясці й прилежащих островах живе близько 800 овцебиков. У Північно-Східній Гренландії зараз живе близько 3 тисяч овцебиков, а в Східній Гренландії – понад 15 тисяч. У Північно-Західній Канаді налічується більше 1500 тварин і на арктичних островах більше 3500. Крім того, майже 150 голів живе зараз на Шпицбергене, куди вони були завезені ще в 1929 р. Таким чином, в усім світі близько 25 тисяч овцебиков. Спроби акліматизації овцебика в Ісландії, Швеції й Норвегії не мали успіху.
У зимовий час мускусні бики тримаються на плато, звідки сніг здуває вітром або де він невисокий і тварини можуть добувати корм, що складається з лишайників, верби, осок, хвощів, пухівки, карликових берізок і злаків. Улітку тварини дотримуються ділянок з найбільш багатою рослинністю – річкових долин і приморських терас, покритих тундрою. Ці сезонні переміщення незначні по відстані, і тривалих кочівель овцебики не роблять.
Улітку овцебики пасуться звичайно невеликими чередами, що складаються із самок з молодими (по 4—7 голів). Самці в цей час тримаються окремо. У період гонів у липні-серпні, іноді у вересні, утворяться змішані череди в 12-25, рідко до 50 і більше голів, і ці череди існують всю зиму. Під час гонів між самцями бувають турнірні бої, що не носять запеклого характеру. Самці порушені й видають різкий мускусний захід.
Вагітність триває близько 9 місяців; самка приносить, як правило, одного, дуже рідко двох дитинчати наприкінці квітня. У цей час можуть бути ще сильні морози, і дитинчата нерідко обмерзають, не встигнувши ще обсохнути після народження. Через кілька днів мати з дитинчам приєднується до череди. Молочна годівля триває дуже довго – біля року. Молоко овцебика відрізняється високою калорійністю. Воно містить 11% жиру, 5, 3% білка й 3, 6% молочного цукру. Полової зрілості овцебики досягають на четвертому році життя. Самки приносять потомство через рік. Тривалість життя в природі 20-23 року.
Вовки й ведмеді небезпечні тільки для одиночних тварин. Череда овцебиков не тікає від хижаків, а утворить захисне коло, усередині якого перебувають телята, а по периферії дорослі тварини. При нападі хижака це кільце не порушується, лише найближчий овцебик підкидає нападаючими рогами, а сусіди затоптують його ногами. Саме ця хоробрість овцебиков виявилася для них трагічної, коли з’явилися люди з вогнепальною зброєю. Мисливцеві не становило праці з одного місця перестріляти вся череда, що зайняла кругову оборону. До останнього звіра вони стояли на місці, не роблячи спроби врятуватися втечею.
Овцебики легко переносять будь-які морози, але для них згубні високі сніги, особливо покриті крижаною кіркою. Так, у Східній Гренландії в зиму 1953/54 р., коли випав сніг до 3 м висотою й утворився наст, загинули всі молоді тварини й більша частина дорослих, які були не в змозі розкопувати сніг і добувати собі корм.
Мускусний бик строго охороняється, і дозволена дуже обмежений видобуток його канадським і гренландским ескімосам.