ПІДРОДИНА САГАЙДАКИ (SAIGINAE)

Тварини, об’єднані в цю підродину, займають проміжне положення між газелями й козлами. Крім сагайдака, сюди звичайно відносять також орон-го, або чиру, – мало вивчене копитне з Тибету.
Сагайдак, або сайга (Saiga tatarica), зовсім своєрідна тварина, по вигляду схоже на вівцю на тонких високих ногах. Саме примітне в сагайдака – роздута горбата морда з нависаючим над ротом м’яким рухливим хоботком.

На кінці хоботка близько друг до друга розташовані круглі, спрямовані вниз ніздрі. Рогу в самців сагайдака напівпрозорі, світлого воскового кольори, поставлені майже вертикально; вони злегка лирообразно изгибаются й на більшій частині несуть кільцеві валики. Улітку фарбування звірів жовтувато-руда, без світлого «дзеркала» в області хвоста. Узимку фарбування дуже світла, глинясто-сіра. Довжина тіла 100-145 див, висота – 55- 80 див, маса – 20-50 кг. Самки менше самців.
В XVII—XVIII сторіччях сагайдак населяв всі степи й напівпустелі від передгір’їв Карпат на заході до Монголії й Західного Китаю на сході. На північ він доходив у ті часи до Києва й Барабин-ской степу Сибіру. Але й цей величезний ареал був залишком ніколи ще більшого. У часи мамонта, гиппариона й шерстистого носорога сагайдак населяв всю Європу до Англії на північно-заході й ріки Печори на північному сході. В Азії він жив по долинах таких сибірських рік, як Іртиш, Єнісей і Лена, проникаючи до Новосибірських островів у Льодовитому океані. Залишки його були знайдені навіть на Алясці.
Однак у другій половині XIX сторіччя людин швидко заселяв степу Європейської Росії, і сагайдак майже зник з Європи. Різко скоротився ареал і чисельність сагайдака й в Азії.
У підсумку до моменту видання в нашій країні закону в 1919 р., повністю заборонне полювання на сагайдак, він зберігся в Європі тільки в самих глухих районах нижнього плину ріки Волги, а в Азії — по Устюрту, Бетпак-Дала, у межиріччя Або — Каратал, в улоговинах західних озер Монголії й деяких інших місць. На всьому протязі величезного ареалу, що багаторазово розривався, залишалося навряд чи більше декількох сотень сагайдаків.
Однак це «жива копалина» виявилося досить життєздатним. В 40-х роках сагайдаки з’явилися там, де їх не пам’ятали старожили. Перші обліки чисельності показали, що в Казахстані в цей час жило вже близько 700 тисяч, а в європейській частині ареалу – небагато більше 50 тисяч сагайдаків. Це був початок «вибуху чисельності», і до 1960 р. загальна кількість сагайдаків досяглася приблизно 2 мільйонів голів й ареал виду займала близько 2, 5 млн. км2.
Швидке відновлення сагайдака звернуло на себе увага зоологів. Наприкінці 40-х й особливо в 50-х роках почалося інтенсивне вивчення до того малодослідженого виду. Як виявилося, спосіб життя сагайдака дійсно досить цікавий.
Живе сагайдак у сухих степах і напівпустелях із щільними кам’янистими або глинистими ґрунтами, на рівнинах. Він уникає не тільки гір, але навіть пагорбів і місцевості, пересіченої ярами й долинами. Не зустрінеш сагайдака й у пісках. Тільки під час сніжних буранів у суворі зими він зрідка заходить у горбисті піски, що поростили чагарником, де шукає захист від льодових вітрів. Прихильність сагайдака до рівнин із щільними ґрунтами визначається його глибокими й древніми пристосуваннями до бігу інохіддю. Такий тип перегони дозволяє сагайдаку на рівній поверхні розвивати швидкість до 80 км/ч, але робить його безпомічним у пересіченій місцевості. На бігу сагайдак не здатний перестрибнути навіть вузьку пришляхову канаву.
Годуються сагайдаки всіма степовими травами, у тому числі й отрутними для свійських тварин. Улітку вони віддають перевагу злакам, а взимку – солянки. У сухий період року вибирають ті рослини, вологість яких не менш 50-65%. Відшукуючи соковиті корми, величезні череди сагайдаків кочують по степах, і, чим більше сохне трава, тим подвижнее стають тварини. У червні – серпні, коли трава вигорає під променями сонця й не буває дощів, сагайдаки підходять до озерам і рікам на водопій. Так, один раз на березі озера Сарпа, де табір нашої експедиції стояв на початку липня, ми чотири дні спостерігали, як щоранку безупинно йшли до води череди сагайдаків. У кожній череді було від 50 до 1000 тварин. Напившись, вони ще якийсь час стояли у воді або на березі, а потім не поспішаючи йшли в степ за 25-30 км, де паслися до наступного ранку. На п’ятий день пішов дощ і сагайдаки зникли, не видали ми їх в озера й наступного дня.
Незважаючи на те що сагайдаки відшукують у степу соковиті рослини, ретельно скусивая кожен зелений пагін, вони дуже неохоче заходять на поля, де посіяні пшениця, кукурудза, люцерна або інші сільськогосподарські рослини. Пухкий ґрунт полів заважає швидкому бігу, а високі, густі рослини нахлестивают ока сагайдакам, які завжди біжать із низько, майже до землі, опущеною головою.
Хоча сагайдаки завжди тримаються сотенними або тисячними чередами, вони ніколи не витравляють пасовища. Постійно, що перебуває в русі тварина, годується на ходу, скусивая одне із сотень рослин, повз які проходить.
Зиму сагайдаки проводять там, де немає снігу або він не більше 15—20 див висотою. Звідси, з півдня, у березні або початку квітня, подібно птахам, вони спрямовуються до півночі. У цей час самки, які повинні принести потомство, відшукують самі глухі куточки степу, де поблизу немає води, а отже, і немає вовків.
На початку травня в самок, тих, що зібралися в таких «родильних будинках», з’являються немовлята. Уперше самка приносить одного дитинчати вже в однорічному віці, самки старше року приносять двох. Вся популяція після появи молодняку збільшується приблизно на 115%. Така висока плідність і дуже раннє настання полової зрілості в самки забезпечують надзвичайно швидке відновлення чисельності виду.
«Родильні будинки» самки утворять там, де трав’яний покрив розріджений і багато голих місць, зовсім позбавлених трави. Ці ділянки добре прогріваються, і холодна травнева роса швидко зникає під першими променями сонця. Немовлята й одно-и дводенні малята завжди лежать на зовсім голих ділянках ґрунту, зливаючись із нею. При наближенні вони затаюються, закривають ока. Такого дитинчати важко помітити навіть у двох-трьох кроках. Але якщо придивитися, то весь степ навколо виявляється покритої малятами. У середньому буває 5-6 немовлят на 1 га.
Як тільки малята небагато зміцніють, сагайдаки знову почнуть міграції до літніх пасовищ. Ці кочівлі залишають у глядача незабутнє враження. Один раз, на початку червня 1957 р., наша експедиція зупинилася в центрі калмицьких степів. Раннім ранком на північному сході, у тремтячому мареві на обрії, з’явилася сіро-жовта смуга пилу, вона росла й наближалася. Чувся гул від безугавного бекання сайгачат і самок, що відгукуються їм. Цей спочатку неясний звук незабаром заповнив всі навколо. У хмарах пилу вже миготіли сагайдаки, і степ здавався живий, поточної. Суцільний потік тварин, як вода ріки, обтікав нашу машину. Незабаром від обрію до обрію весь степ виявився покрита ними. Сагайдаки бігли повільно, деякі групи зупинялися, і тільки в машини вони прискорювали біг, низько опустивши горбоносу голову з м’яким, рухливим хоботком. сагайдак, Що Біжить, дивно нагадує дитячу іграшку на коліщатах, що швидко тягнуть за мотузочку по гладкій підлозі. Завдяки іноході тварини рухалися зовсім рівно, тільки зрідка деякі підстрибували, майже вертикально ставлячи тулуб, щоб розглянути небезпека. Наша машина простояла там, де неї застали сагайдаки, більше двох днів; повз нас пройшло більше 60 тисяч тварин…
Пізньою осінню сагайдаки йдуть далі на південь, і тут на початку грудня наступає в них шлюбний сезон.
Кожен дорослий самець намагається заволодіти можливо більшою кількістю самок. У запеклих бійках через самок самці збирають кожен свій гарем, що складається з 4-6, а іноді 15-20 самок. Полігамія самців також дуже важлива біологічна особливість виду, що забезпечує нарівні з високою плідністю й раннім настанням зрілості самок швидке наростання чисельності.
У степах, де живуть сагайдаки, через кожні 10—12 років повторюються дуже суворі зими, коли сніжні заметілі супроводжуються сильними морозами, випадають високі сніги або землю покриває товста кірка льоду. У такі зими гине багато тварин і першими гинуть дорослі самці, що ослабшали в бійках під час шлюбного періоду. Однак завдяки полігамії це не приводить до тривалої депресії чисельності, і череда сагайдаків швидко відновлюється.
Велике значення в житті сагайдаків має їхня здатність за короткий строк переборювати сотні й тисячі кілометрів. Під час сніжних заметілей значна частина популяції звичайно йде з району стихійних лих, безперервно рухаючись із великою швидкістю протягом багатьох днів.
Вивчення способу життя сагайдаків, особливо тих рис їхньої біології, які визначили швидке відновлення чисельності й ареалу виду після заборони полювання, дозволило вченим дати рекомендації з його раціональної експлуатації й мір охорони.
У цей час державні мисливські господарства, одне йз яких розташовано в Астрахані на правом бережу Волги, інше — у Бетпак-Дала (Казахстан), добувають сагайдаків, здійснюють ветеринарний нагляд, охороняють тварин від браконьєрів, улаштовують штучні водопої, у суворі зими підгодовують тварин, розкидаючи сіно з літаків, і т.д.
Сагайдак — важлива промислова тварина, у нього використаються м’ясо, шкіра й роги (як лікарська сировина).
Щоб сагайдаки знову не перетворилися в рідких тваринах, зараз підсилюється їхня охорона, організуються мисливські заказники, збільшується кількість штучних водопоїв.
Інший вид цієї підродини — оронго, або чиру (Pantholops hodgsoni), маловідомий. Довжина його тіла 120-130 див, висота – 90-100 див, маса – 25-35 кг. В оронго немає такого ясного хоботка, як у сагайдака, але носова область, особливо з боків, ясно роздута. Рогу в самців такі ж напівпрозорі, воскові й вертикально поставлені, як у сагайдака. Однак вони дуже довгі, значно перевершують довжину голови. В оронго, на відміну від сагайдака, немає межпальцевих і предглазничних залоз.
.
Оронго розповсюджений у високогірних степах Тибету. Живе на горбкуваті плато на висоті 4500-4700 м над рівнем моря. За спостереженнями Н. М. Пржевальська, живе невеликими групами, які взимку можуть утворювати великі череди. Пасуться по ранках і ввечері, а в середині дня й уночі відпочивають у ямках, які викопують передніми ногами. Ці ямки захищають їх від постійних холодних вітрів. У таких же ямках народжують дитинчати.
Гони бувають у листопаді — грудні, і в цей період самці збирають гареми з 10—12 самок. З появою суперника самець глухо й уривчасто мукає. Між самцями бувають бійки, видимо досить запеклі, оскільки нерідко взимку зустрічаються самці із глибокими ранами. Оберігаючи свій гарем, самець прагне зібрати всіх самок у щільну групу, видаючи що мукають і бекають звуки, він безперервно підганяє їх, стукаючи копитами об землю й піднявши хвіст догори. У період гонів на морді самців біля ніздрів шкірні залози набухають до розмірів голубиного яйця. Після гонів змарнілі самці бродять поодинці.
Вагітність близько 6 місяців. Самка приносить у липні 1-2 дитинчат.