ПІДРОДИНА ГАЗЕЛІ (ANTILOPINAE)

Зі словом «газель» у нас асоціюється подання про струнку, витончену й граціозну тварину. Дійсно, усе антилопи, що входять у цю підродину, надзвичайно стрункого й легені додавання, із красиво піднятою головою, прикрашеної тонкими чорними лировидними рогами. У всьому вигляді газелей почувається гармонія й досконалість. Разом з тим, незважаючи на гадану крихкість, газелі сильні й витривалі тварини, здатні переносити важкі умови пустель і напівпустель.
Газелі звичайно високоноги, і ріст їх досягає 100—120 див у холці при масі до 70—85 кг; звичайно ж вони значно менше. Рогу в більшості видів мають як самці, так і самки (у газелей деяких видів самки безрогі).
Фарбування звичайно однотонна сірувато-пісковим або коричнювата з більше світлим низом. Іноді уздовж боків тіла проходить темна смуга, але поперечних смуг на тулуб не буває. Часто голова буває прикрашена так називаним лицьовим візерунком з поздовжніх темних і світлих смуг.
Представники підродини населяють пустелі, степу, савани й сухі світлі ліси Африки, Передньої. Середньої й Центральної Азії.
Види, що ставляться до цієї підродини, відомі в Азії починаючи з верхнього міоцену, і їхня колиска лежить, видимо, у Передній Азії. В Африці, де зараз вони найбільш різноманітні, газелі з’явилися тільки в плейстоцене, можливо наприкінці пліоцену.
По сучасних поданнях, підродина нараховує 7 пологів з 19 видами. Однак систематика газелей недостатньо розроблена, і, імовірно, частина видів роду властиво газелей (Gazella), яких по останніх зведеннях близько 12, виявляться при подальшому вивченні лише підвидами.
Спосіб життя більшості газелей вивчений слабко. Виключення становлять, що живе в нашій країні джейран і деякі газелі, що населяють Східну Африку.
Джейран (G. subgutturosa) – високоногая, струнка газель середніх розмірів: довжина тіла 95-115 див, висота – 60-75 див, маса – 18-33 кг. Самки менше самців й, як правило, безрогі. Рогу в самців чорні, лировидно вигнуті. У підставі вони зближені, потім розходяться в сторони й изгибаются назад, а кінці їх спрямовані усередину. Рогу несуть кільцеві стовщення майже на всьому протязі.

Фарбування верху тіла й боків піщана. Низ тіла, шия й внутрішня сторона ніг білі. Біле «дзеркало» не піднімається на спину вище кореня хвоста. Хвіст зверху різко двоколірний: основна його частина піщана, кінець чорний. Коли переляканий джейран біжить, він піднімає хвіст вертикально і його чорний кінець різко виділяється на тлі білого «дзеркала», за що джейран й одержав назву «чорний хвіст» («кара-куйрюк» – у казахів, «хара-сульте» – у монголів).
У молодих джейранів ясно виражений лицьовий візерунок у вигляді темно-коричневої плями на переніссі й двох темних смуг, що тягнуться вперед від очей. Крім того, від світлого кільця навколо очей проходять світлі смуги; такої ж смуги йдуть по щоках і губам, сходячись із верхніми смугами на носі. У дорослих джейранів від цього малюнка залишаються тільки короткі темні смуги поперед очей.
Розповсюджено джейрана в пустельних областях Ірану, Афганістану, Західного Пакистану, Південної Монголії й Північно-Західного Китаю; у СРСР зустрічається в пустельних районах Азербайджану, Казахстану, Узбекистану, Киргизії, Таджикистану й Туркменії.
Утворить 2—4 слабовираженних підвиди, з яких один або два поширені в нашій країні.
Джейран населяє рівнинні або горбкуваті пустелі, піднімаючись по полонинах і м’яких схилах до 2000— 3000 м над рівнем моря. Предпочитает пустелі із щільними глинистими або кам’янистими ґрунтами, буваючи в пісках звичайно тільки взимку, головним чином під час заметілей.
Любить пастися в злаково-солянкових напівпустелях або напівчагарникових со-лянкових пустелях. Нерідко його можна зустріти й у саксаульниках, але частіше в рідкі й невисокі. У саксаулові ліси й тугаи по берегах рік заходить частіше взимку або провесною під час пилових бур.
Годуються джейрани трав’янистими й чагарниковими рослинами. Навесні вони предпочитают эфемери, особливо злакові, такі, як мятлик і багаття. Улітку тварини вибирають найбільш багатою вологою рослини – ежовник, цибулі, ферули, соковиті каперси – верб пошуках цих рослин широко кочують. У цей час – при нагоді, але далеко не щодня – п’ють воду. У самий сухий і жаркий період, у липні – серпні, основне поголів’я джейранів переселяється на пасовища, розташовані ближче до джерел і річок і регулярно відвідує водопої. самки, Що Годують, у яких витрата вологи особливо велика, починають ходити на водопої раніше всіх. Лише невелика частина тварин, частіше дорослі самці, залишається в безводних пустелях, де строго вибірково годується найбільш соковитими рослинами.
На водопої джейрани ходять за 10— 15 км раз в 3—7 днів. Ідуть вони повільно, по дорозі пасуться й переходи роблять присмерком, уночі або рано ранком. Віддають перевагу водоймам з відкритими, рівними берегами, уникаючи густих прибережних заростей. П’ють не тільки прісну, але й горько-соленую воду, у тому числі п’ють воду з Каспійського моря.
Восени й узимку джейрани годуються солянками, ополонку, прутняком, верблюжою колючкою, эфедрой, пагонами саксаулу й тамариску й інших рослин.
Улітку джейрани пасуться ранком і ввечері, а самий жаркий час дня проводять на лежаннях, заощаджуючи вологу. Лежання найчастіше розташовуються на рівному місці, у тіні хоча б невеликого кустика. Навколо одиночного улюбленого газелями дерева в пустелі нерідко буває кілька лежань. Це один джейран переходить із місця на місце слідом за тінню, що переміщається, від дерева. У тінь тварина ховає в першу чергу голову. Уночі джейрани люблять лежати на гладких такирах. Лежання має вигляд овальної лунки, на краю якої майже завжди є купка калу.
Узимку джейрани пасуться весь день, іноді з невеликими перервами. Лягати, особливо вночі, люблять у зниженнях, у вітровій тіні від пагорба або обриву сухого водотоку.
Піднятий з лежання джейран підхоплюється, як на пружині, і мчиться швидким кар’єром перші 200—300 м. Потім він зупиняється, щоб розглянути небезпека, і йде клуса, описуючи велике коло. Як і всіх копитні відкритих просторів, якщо його переслідують, прагне перетнути шлях переслідувачеві. Швидкість перегони джейрана 55-62 км/ч.
Навесні й улітку джейрани тримаються поодинці або невеликими групами, по 2—5 голів. Восени, наприкінці серпня – вересні, вони починають збиратися в череди по нескольку десятків голів. У січні – лютому череди джейранів бувають особливо більшими, і там, де чисельність джейранів висока, вони можуть утворювати череди по нескольку сотень голів. Розпадання зимових черід починається в березні – квітні, коли вагітні самки першими залишають череду й починають ходити поодинці. Трохи що пізніше залишилися в чередах ялові самки й самці також розходяться й ходять групами по 7-12 голів. Ці групи на початку літа, при переході на літні пасовища, дробляться ще більше. Таким чином, улітку зустрічаються або самки з одним-двома молодими, або одиночні самці, або невеликі групи, що складаються із самців, ялових самок і торішніх молодих.
У північних частинах ареалу джейрана, де взимку випадає сніг, тварини вживають сезонні кочівлі, ідучи зимувати на південь, у безсніжні або малосніжні райони. Літні кочівлі в ряді районів являють собою переміщення джейранів у міру всихання пустельних рослин на більше соковиті пасовища або ближче до водопоїв. Такі кочівлі звичайно незначні по відстані й рідко перевищують 100-200 км по прямій. На більші відстані джейрани кочують тільки при стихійних лихах, таких, як більші пожежі або тривале ви-сокоснежье й ожеледь. Однак до тривалих кочівель на більші відстані джейрани мало пристосовані й при стихійних лихах багато хто гинуть.
Гони в джейранів бувають у жовтні — листопаді в західних частинах ареалу й на місяць пізніше — у східні. Більше пізні строки гонів, а отже, і народження молодняку на сході, тобто в Центральній Азії, визначаються пізньою вегетацією, пов’язаної із сухими веснами. Початку гонів передує пристрій дорослими самцями гонних убиралень. Із середини або кінця вересня самці викопують копитами передніх ніг невеликі ямки, у яких залишають свої екскременти. Інший самець, що знайшов таку ямку й обнюхала її, вигрібає старі екскременти й залишає свої. Очевидно, дорослим самцям, що беруть участь у гонах, ці ямки служать оцінками зайнятий території. У період гонів самці дуже рухливі, увесь час бігають «перевіряти» гонние вбиральні, мало годуються й дуже порушені. Вони збирають гарем з 2-5 самок, яких оберігають, вступаючи в бійки з іншими самцями.
Самці стають статевозрілими в 18— 19 місяців, але звичайно в гонах беруть участь тільки в 2, 5 роки, тому що в більше ранньому віці їх відганяють старші й більше сильні самці. Самки, як правило, уперше беруть участь у розмноженні в 18-19-місячному віці. Ці молоді самки спаровуються звичайно на 1-2 місяці пізніше більше старих, чим і порозумівається розтягнутість періоду гонів у популяції.
Вагітність триває близько 5, 5 місяця. Молоді з’являються у квітні – травні на заході або наприкінці травня – червні – початку липня в східних частинах ареалу.
Перед родами самки відокремлюються від групи й вибирають рівна ділянка звичайно серед негустих чагарників або в лощині, укритої від холодних вітрів. Однак густих заростей і глибоких вузьких ущелин явно уникають. Приносять двох, рідше одного, дуже рідко трьох джейранят. Немовлята звичайно лежать на оголеній ділянці ґрунту, пригорнувшись до землі, витягнувши шию й голову. Піщано-буре фарбування настільки зливається із ґрунтом, що можна буквально наступити на маля, не помітивши його. Тільки більші чорні немиготливі очі, що злякано стежать за небезпекою, що наближається, видають джейранят. У перші дні вони увесь час лежать і встають тільки, щоб посмоктати мати, що приходить 3-4 рази в день. Увечері, погодувавши маленьких, самка лягає на відпочинок недалеко від них, але завжди не ближче, чим за кілька десятків метрів. На світанку, погодувавши маляти, мати йде за кілька сотень метрів від лежання й при поверненні до дитинчат буває дуже обережна. Тільки описавши два-три кола й переконавшись, що небезпеки ні, вона підходить до місцю, де лежать малята, і підкликає їхнім тихим муканням. Самка, що помітила небезпека або прибігла на лемент дитинчат, захищає їх від хижих птахів і лисиць передніми копитами й буцаючись; вовка або людину самка намагається відвести від малят. Уже в 5- 6-денному віці при наближенні ворога дитинча підхоплюється, але, пробігши кілька десятків метрів, знову затаюється.
За матір’ю малята починають ходити приблизно через 2 тижні або небагато пізніше; у цей час вони можуть щипати траву. Приблизно у двомісячному віці джейранята переходять на пашу, відокремлюються від матерів і починають жити самостійно. Однак деякі з молодих відокремлюються небагато раніше; інші, навпроти, ходять із матерями до осені. Таким чином, молочна годівля триває від 1, 5 до 4 місяців, а можливо, у деяких випадках і довше.
Тривалість життя в природі, видимо, 6—7 років; у неволі живуть до 8— 9-літнього віку.
Головний ворог джейрана — вовк. Особливо багато тварин гине від вовків у багатосніжні зими, коли виснажені джейрани із працею пересуваються по снігу. Раніше джейран був постійним видобутком гепарда; тепер, коли ця чудова кішка по всьому ареалі джейрана стала великою рідкістю, значення її як хижака стало мізерно мало. Там, де є тигр і леопард, вони підстерігають джейранів на водопої. Немовлята джейранята іноді бувають жертвою лисиці, бродячих собак і беркута. Висота сніжного покриву всього близько 20 див, особливо при насті, згубна для газелей, і в багатосніжні зими гине дуже багато тварин.
У минулому джейран був улюбленим об’єктом полювання. Він являв собою одне з основних джерел м’яса для чабанів Південного Казахстану й Середньої Азії. Імовірно, тут добували кілька десятків тисяч газелей щорічно. Нерідко полювання на газелей носили спортивний характер, наприклад дуже захоплююче полювання з беркутом.
У цей час полювання на джейрана повністю й повсюдно заборонена й він включений у Червону книгу як рідка й зникаюча тварина. Тільки в Азербайджані, де в 1960 р. жило всього кілька десятків тварин, через 10 років, завдяки вжитим заходам і створенню спеціальних заказників, поголів’я зросло до 2000.
Газель Гранта (G. granti) зовні нагадує нашого джейрана, але в неї як самці, так і самки мають довгі лировидние рога, і вона помітно крупніше: довжина тіла цих газелей 140-175 див, висота – 80-100 див і маса – 35-85 кг. Самки, як у більшості газелей, дрібніше самців. Для цих газелей дуже характерна вузька чорна смужка, що облямовує велике біле «дзеркало».
.
Газель Гранта населяє савани Східної Африки, і в посушливий сезон на рівнинах Серенгети можна бачити сотенні череди цих антилоп. У чагарниках газель Гранта тримається значно більше дрібними групами, причому самці й самки зустрічаються окремими чередами.
У дощовий сезон дорослі сильні самці захоплюють ділянку території, що маркірують купками калу, як наші джейрани. Ділянки в газелі Гранта досить великі, від 0, 5 до 2 км у діаметрі. На цьому просторі самець водить відбитий табунок самок, не випускаючи їх за межі захопленої ділянки. Гареми в газелі Гранта звичайно не перевищують 6-8 самок, але іноді зустрічаються й більші.
Самці, що не мають індивідуальної ділянки, утворять у цей час відособлені групи, які являють собою свого роду «громаду» й у які строго дотримується ієрархія підпорядкування. Звичайно під час переходів такої групи спереду йдуть найбільш молоді й низькі за рангом тварини, а старі й сильні в середині й ар’єргарді. При зустрічі з іншою такою же чередою механічного перемішування членів різних груп не відбувається. Самці приймають позу погрози й нерідко вступають у бійку з одноплемінниками, що зустріли, а потім розходяться. Зрідка більша череда захоплює із собою частина особин з іншої, меншої череди.
Загрожуючи супротивникові, газелі Гранта нахиляють убік голову й кружляють друг навколо друга. Якщо таке залякування не дає ще можливості суперникам з’ясувати, хто сильніше, у них часто спостерігається те, що називають «зміщеною дією»: тварини раптом починають із незалежним видом чиститися, чесатися або щипати траву. Все це теж входить у церемоніал двобою. Останній же акт – сама сутичка, коли супротивники спочатку штовхають один одного чолами, схрестивши рога, а потім, небагато відступивши, із силою збиваються чолами. Замічено, що старі сильні самці доводять справу до бійки набагато рідше, ніж підростаюча молодь, і звичайно обмежуються залякуванням.
Тривалість вагітності в газелі Гранта не відома. Самка приносить звичайно тільки одного дитинчати. Через 20 хвилин після народження маля вже коштує на ногах, а ще кілька хвилин через перший раз у житті ссе матір. Через 40 хвилин обоє залишають місце пологів.
Як й в інших газелей, дитинча перші дні життя проводить затаївшись у високій траві, як правило, на схилі пагорба. У цей час мати стереже його з відстані 100-300 м, уважно оглядаючи навколишню місцевість. Якщо поблизу з’являється шакал, вона безстрашно спрямовується до нього й відганяє ворога ладь ударами рогів. Зовсім по-іншому поводиться самка з появою гієни: вона опрометью кидається до маляти, що затаїлося, захоплює його за собою навколо пагорба й, коли пагорб сховає їх від очей хижака, знову укладає його у високу траву. Після цього самовіддана мати з’являється вже по іншу сторону пагорба й відволікає увагу гієни. Звичайно, такий виверт вдається далеко не завжди, і величезна кількість молодих гине саме в перші дні й тижні свого життя.
Разом з газеллю Гранта часто зустрічається й другий, ще більш численний вид, — газель Томсона (G. thomsoni), або, як її часто називають у Східній Африці, просто томми. Всупереч поширеній думці, обидва види легко розрізняються навіть на значній відстані. Газель Томсона помітно дрібніше (довжина тіла 90-115 див, висота – 55-70 див, маса – 15-30 кг), вона більше короткоро-гая, пофарбована яскравіше, на боці в неї широка контрастна чорна смуга.
Але сама примітна особливість томми — її хвіст: він досить пухнатий, так що здається товстим, майже весь чорний і перебуває в постійному русі, різко й швидко посмикуючись те вправо, те вліво, точно маятник.
.
У газелі Гранта хвіст тонкий, у чорний цвіт пофарбований у нього тільки кінчик, і тримає його тварина в спокійному стані нерухомим.
Чисельність газелі Томсона місцями дуже висока. На рівнинах Серенгети нараховують більше півмільйона цих струнких антилоп, у кратері Нгоронгоро щільність популяції не менше. У дощовий сезон томми тримаються винятково у відкритих низкотравних степах, а в посушливий більша частину їх перекочовує в чагарникову савану, де регулярно відвідує водопої. Однак далеко в буш газелі не заходять, і з першими ж дощами вони знову переміщаються в степ.
Газель Томсона живе більшими змішаними чередами, склад яких непостійний: череда часто розбивається на групи, потім знову поєднується. Однак це справедливо тільки для періоду кочівель; з настанням дощового сезону, а з ним і часу гонів самки й молодих самців утворять роздільні череди, а дорослі сильні самці захоплюють ділянки території й ведуть одиночний спосіб життя.
Розміри індивідуальних ділянок невеликі, діаметр їх звичайно коливається в межах 100—200 м. Власники маркірують границі ділянок, як й інші газелі, купками калу. Коли група самок у повсякденних пошуках їжі перетинає границю такої індивідуальної ділянки, самець намагається удержати їх там на кілька годин. Якщо одна з них готова прийняти його залицяння, самець відбиває її від загальної череди, що, продовжуючи рухатися в пошуках корму, іде за межі його ділянки. Загальна картина, таким чином, складається зовсім не так, як у газелі Гранта, де самець «володіє» гаремом досить довго.
Власники сусідніх ділянок часто вступають у двобої. Приводом звичайно служить бажання уточнити або небагато розширити границі володінь, але не захоплення всього ділянки. молодих самців, Що Випадково заходять на ділянку, власники виганяють без боротьби. Битви сусідніх територіальних самців, як й у газелі Гранта, найвищою мірою ритуализировани й практично нешкідливі для супротивників, незважаючи на їхню гадану запеклість.
Це й не дивно, якщо взяти до уваги, що територіальний самець повинен у день витримати до 20 і більше сутичок. Очевидно, що «захисні механізми», що запобігають серйозні ушкодження, зовсім необхідні. Таким механізмом й є ритуализация битви. Основний елемент бійки двох самців томми – зустрічний удар чолами, причому рога обох тварин перехрещуються. Як й у двобоях газелі Гранта, велике місце займає ритуал погрози й «зміщені дії», коли супротивники зненацька роблять вигляд, що не зауважують один одного й починають спокійно пастися.
Церемоніал, що передує спарюванню, також досить складний. Самець, що переслідує самку, витягає шию горизонтально, а якщо переслідування затяглося, вішає нагору морду. У кульмінаційний пункт погоні він вибиває особливий дріб передніми копитами, після чого обоє тварин якийсь час ідуть спокійно пліч-о-пліч. Цікаво, що якщо під час переслідування самка перейде границю ділянки й виявиться у володінні іншого самця, той негайно поміняє невдачливого сусіда, що у свою чергу повністю відмовляється від подальших зазіхань.
Вагітність у томми триває від 5 до 6 місяців. Таким чином, одна самка протягом року може двічі принести по одному дитинчаті. Немовля, як й в інших газелей, після появи на світло затаюється в траві й протягом двох тижнів бачить мати тільки під час чергової годівлі. Часто такі місця, де затаїлося маля, розташовуються на нейтральній зоні між ділянками двох самців.
Смертність молодняку томми дуже висока. Якщо від шакала самка ще може захистити своє дитинча, то перед гієною, гиеновой собакою або леопардом вона, звичайно, неспроможна. Та й дорослі газелі платять хижакам величезну данину. Незважаючи на те що вони можуть розвивати швидкість до 60 км/ч, гепарди доганяють їх без більших зусиль. Гиеновие собаки також порівняно легко й швидко заганяють навіть дорослих самців, а леопарди й леви скрадають або ловлять їх із засідки.
Спосіб життя інших антилоп цього роду майже зовсім не відомий.
Більшість із них зовні нагадують описаних вище газелей і пофарбовані досить однотипно. Щодо цього виділяється газель-дама (G. dania), що населяє південну половину Сахари від західного узбережжя океану до середнього плину Нила.
.
Основний тон фарбування цієї газелі червоно-коричневий або жовтий. Черево, ноги, голова й пляма на горлі, як і велике «дзеркало», білі. На морді є лицьовий візерунок у вигляді чорних смуг. Рогу короткі з різким вигином усередину. Газель-дама – самий великий представник роду: довжина тіла цих газелей досягає 165 див, висота – до 120 див і маса – 75-85 кг.
Великих розмірів досягає сомалійська газель (G. soemmeringi), що населяє Сомалійський півострів. Найяснішої, майже білуватим фарбуванням виділяється піщана газель (G. leptoceros), ареал якої являє собою дві роз’єднаних плями: одне лежить у Центральній Сахарі, а друге охоплює весь Аравійський півострів.
На описану вище газель Томсона дуже схожа газель Спика (G. spekei), що населяє східний край Сомалійського півострова. Самці цієї газелі в довжині рогів уступають самцям газелі Томсона, а самки, навпроти, відносно більше длиннороги. У тих же місцях Сомалійського півострова зустрічається й газель Пельцельна (G. pelzelni), зовні схожа на попередній вид, але не має настільки яскравої чорної смуги на боці. Нарешті, близька по типі фарбування до них й краснолобая газель (G. rufifrons), що населяє посушливу смугу південніше Сахари, від Сенегалу на схід до Нубії. Характерна ознака краснолобой газелі – червоно-коричнева пляма на чолі й відсутність чорної смуги навколо «дзеркала». Найбільш уклоняющиеся від загального для газелей типу рога має суданська газель (G. tilonura), що живе в Эритрее й південно-східних районах Судану. Рогу цієї газелі S-образної форми, круто вигнуті так, що крючко-видние кінці їх майже стикаються. У фарбуванні суданської газелі немає білого «дзеркала», але є біла пляма навколо ока. Схожі
Усе газелі тією чи іншою мірою — жителі посушливих районів. Одні з них тяжіють до дійсних пустель або напівпустель; для інших, однак, найбільш сприятливими виявляються ділянки відкритих степів або чагарникові савани. Особливо чітко зв’язок з пустельними ландшафтами простежується в піщаної газелі, газель-дама, пустельної газелі, газелі доркас і джейрана. Перша, однак, зустрічається майже винятково на м’яких піщаних ґрунтах з убогою рослинністю, тоді як інші предпочитают кам’янисті пустелі й більш-менш закріплені піски. Газель-дама нерідко заходить й у типову чагарникову савану.
Друга група газелей більше мезофильна й у напівпустелях, а тим більше в дійсній пустелі не живе. Улюблені місцеперебування цих газелей – відкриті злакові низкотравние степи або чагарникова савана, рівнинна або злегка горбиста. Разом з тим різні види проявляють звичайно відому схильність до зовсім певних типів ландшафту. Сомалійська газель уникає горбкуватих районів, краснолобая газель, будучи жителем степів, проте часто заходить у сухі редкостойние лісу; суданська газель і газель Спика нерідкі в передгір’ях, де піднімаються до 1500- 2000 м над рівнем моря; звичайна газель більше сухолюбива й предпочитает савани з піщано-кам’янистим ґрунтом.
У виборі їжі Газелі невибагливі, вони рівною мірою годуються травою, листами й пагонами чагарників, деякі, як, наприклад, краснолобая газель, нерідко заходять пастися на посіви проса й інших культур. У дощовий сезон газелі подовгу можуть обходитися без води, але в посуху, особливо там, де є джерела й інші водойми, вони регулярно ходять на водопій. Більшості видів властиві міграції, іноді дуже тривалі. Багато хто з газелей зараз сильно скоротилися в чисельності. Так, крім згадуваних уже газелі доркас і звичайної газелі, під погрозою повного винищування коштують газель-дама, піщана, суданська й пустельна газелі й газель Спика. Деякі підвиди цих газелей уже знищені.
Близько до дійсних газелей коштують центральноазіатські дзерени роду Ргосарга, що включає 2 види.
Монгольський дзерен (Ргосарга gutturosa) зовні добре відрізняється від джейрана коротким світлим хвостом і більше світлим загальним фарбуванням. Крім того, у дзе-рена немає лицьового візерунка, коротше рога й сильно розвинена гортань у самців виступає знизу шиї у вигляді зоба. Він більше щільного додавання, чим джейран: довжина тіла 100-145 див, висота – 54-84 див, маса – 20-40 кг.

Дзерен широко розповсюджений у Монголії, за винятком північних лісових і високогірних районів. З Монголії він проникає в суміжні частини Північного Китаю й у СРСР – на південь Тувинської області, південний схід Алтаю й у Східне Забайкалье.
Дзерен населяє рівнинні й горбисті степи, злакові напівпустелі й пологі степові схили гір. На безкрайніх просторах ковилових степів Східної Монголії й зараз ще восени можна зустріти сотенні й тисячні табуни цієї антилопи.
Дзерени дуже рухливі, і, швидко переміщаючись по пасовищах, череда проходить за день багато десятків кілометрів, рідко затримуючись в одному районі більше двох днів. Тільки на початку липня, коли молодняк ще не зміцнів, самки з малятами біля тижня проводять поблизу місць народження.
Улітку дзерени пасуться раннім ранком і ввечері, а день і ніч проводять на лежаннях, частіше де-небудь у зниженнях або з подветренной сторони пагорба. Восени й узимку пасуться у світлий час дня.
Дзерен — одна із самих витривалих і швидких антилоп: зі швидкістю 60—65 км/ч він без видимої напруги пробігає 12—15 км. Біжить дзерен галопом, час від часу стрибаючи нагору. Однак він із працею рухається по снігу висотою більше 20 див й уникає пісків, грузлої глини й пухкого ґрунту. Легко перепливає широкі й швидкі ріки.
Улітку череди дзеренов складаються звичайно з 20—30 голів, але вже в серпні — вересні частіше зустрічаються табуни по 60— 80 і більше особин. Узимку відбувається ще більша концентрація тварин. У випадку снігопадів у разнотравних степах, де скапливаются дзерени, їхньої череди досягають декількох тисяч і навіть десятків тисяч голів. Більші зимові скупчення починають розпадатися тільки в травні або червні, після кінця весняних кочівель.
Кочуючи влітку по ковильковим степах, дзерени до осені йдуть звичайно до півночі в ковилові степи; якщо випадають снігу, вони йдуть далі до півночі, у разнотравние степу, які богаче як пасовища й у них менше снігу. Під час таких сезонних кочівель дзерени приходять до нас у Східне Забайкалье й у південну частину Тувинської області. Частина дзеренов, навпроти, іде взимку на схід, до хребта Великий Хінган, або на південь, до Гобий-скому або Монгольського Алтаю. У роки незвичайно більших снігопадів такі сезонні кочівлі приймають характер швидких масових міграцій і нерідко спричиняють загибель багатьох тварин.
Гони в дзеренов буває з кінця листопада й триває весь грудень. У цей час самці дуже рухливі й видають голосні гортанні лементи, що гаркають, переслідуючи самок. Однак гаремів у самців немає й бійки між самцями не носять завзятого й запеклого характеру.
Тривалість вагітності дзеренов 5, 5—6 місяців. Починаючи з останніх чисел квітня вагітні самки йдуть у горбкуваті ділянки й у мелкосопочник, так що на відкритих рівнинах залишаються тільки самці і ялові самки.
У червні — липні самки приносять молодих, як правило, одного, дуже рідко двох. На пологи в зниженні серед пагорбів збираються звичайно по 20-30 самок, але відомі скупчення в таких «родильних будинках» до тисячі породілей.
Як й в інших газелей, немовлята лежать на голій землі, де-небудь під кустиком карагани, пригорнувшись до землі, витягнувши шию й заклавши назад вуха. Тільки через тиждень малята починають вставати й супроводжувати матір, але до двох тижнів при небезпеці затаюються.
Найбільша кількість дзеренов знищують вовки, особливо багато антилоп гине від вовків узимку при багатосніжності., На немовлят нападають лисиці, корсаки, манули й беркути.
У Монголії дзерен здавна служить мисливським-промисловим об’єктом. У СРСР у зв’язку з невеликою чисельністю полювання на дзерена повністю заборонена.
Другий вид роду — тибетський дзерен (Ргосарга picticaudata), розповсюджений у гірських степах і напівпустелях центральної частини Північного Китаю й Тибету, майже зовсім не вивчений. Він трохи стрункіше й легше монгольського: довжина тіла близько 100 див, висота близько 95 див і маса- 20-25 кг. Фарбування більше темна, коричнювата, предглазничние й межкопитние залози, на відміну від монгольського дзерена, повністю відсутні. Живуть вони на висоті 2000 – 5000 м. Гони бувають наприкінці грудня – січні.
По зовнішньому вигляді й способу життя особняком у підродині газелей коштує гарна (Antilopa cervicapra). Це невелика антилопа з дуже стрункою й пропорційною статурою, що досягає маси 25-45 кг і висоти 60- 85 див. Рогу, які мають тільки самці, довгі, штопорообразно звиті й не схожі на роги інших газелей. Довжина їх від 45 до 70 див. У фарбуванні гарни ми спостерігаємо дуже різкий підлоговий диморфізм: самці зверху інтенсивно чорно-бурі, знизу білі, навколо очей біла контрастна пляма; у самок фарбування спини й боків жовтувато-коричнева .
.
Поширена гарна в Індії. Але до теперішнього часу збереглася лише в деяких місцях й у невеликому числі.
Населяє відкриті рівнинні й горбкуваті місцевості з піщаним або кам’янистим ґрунтом і невисокою травою. Нерідко заходить на оброблені поля, а густого чагарнику, дійсного лісу й гористих ділянок виразно уникає. Тримається чередою по 10-30, навіть до 50 тварин. Як правило, череда складається із самок з молодими під предводительством дорослого сильного самця, що не терпить конкуренції у своєму гаремі й рішуче виганяє підростаючих синів. Молоді самці часто поєднуються у відособлені холостяцькі череди.
Їжу гарни становить трава й у значно меншому ступені листи й пагони чагарників. Часто пасуться на оброблених полях. Годуються звичайно в ранкові й вечірні годинники, а печеня час доби проводять на лежанні в тіні дерева.
Період розмноження не пов’язаний з певним сезоном року, але гони частіше бувають із лютого по березень. Церемоніал, що передує спарюванню, багато в чому нагадує те, що ми бачимо в дійсних газелей. У позі импонирования самець високо вішає ніс, закинувши на спину рога. Поза погрози – різкі нахили голови убік супротивника. У гарни сильно розвинені предглазничние залози, протоки яких широко відкриваються при збудженні тварини. Виділення залоз служать для маркірування території й самок, що ставляться до даного гарему.
Вагітність триває близько 6 місяців, і самка приносить одного або двох дитинчати. Два кали в рік у гарни не представляють рідкості.
Гарна утворить 4 підвиди, з яких північно-західний і північно-східний підвиди в природі практично знищені. Кілька років назад гарна була завезена в Аргентину для акліматизації, однак про подальшу долю цього експерименту поки нічого не відомо.
Дуже своєрідна зовнішність геренука, або жираф’ячої газелі (Litocranius walleri), що населяє Сомалійський півострів і доходить до півдня до Кенії й Північної Танзанії. У статурі геренука насамперед вражають непропорційно довгі шия й ноги.
.
Подібність із жирафом доповнює маленька суха голова з більшими рухливими вухами, увінчана в самців витонченими лировидними рогами. Фарбування геренука майже однотонна, піщано-руда, маса – 35-52 кг, висота в холці – 100-105 див.
Геренук населяє рівні або горбкуваті місцевості, часто майже безводні, кам’янисті або піщані. Головна вимога – достатня кількість густого чагарнику, листами, пагонами й бруньками якого харчується ця антилопа. Надзвичайно своєрідна манера годуватися: тварина піднімається на задні ноги й, балансуючи, може об’їдати листя, не доторкаючись до галузей передніми копитами. Частіше, однак, геренук все-таки використає стовбур або суки як опора для передніх ніг. У водопої майже не має потреби. Є спостереження, що в зовсім безводних районах ге-ренуки, відшкодовуючи недолік вологи, п’ють сечу своїх одноплемінників. Ця здатність дозволяє антилопі існувати там, де ніхто іншої з парнокопитних жити не може.
Геренуки тримаються поодинці, парами або, рідко, невеликими групами, причому вони дуже пов’язані з постійним районом. Діяльні ранком і ввечері, а жаркі годинники проводять, укрившись у тіні. При тривозі геренук спочатку надходить як випь: він завмирає, витягнувши нагору шию й зливаючись із навколишніми його кущами. Якщо небезпека наближається, геренук кидається навтіки, тримаючи шию й хвіст горизонтально. На бігу, що значно повільніше, ніж в інших газелей, геренук часто робить високі стрибки. Біжить клуса, лише зрідка переходячи на галоп. Геренуки не маркірують своєї території, але самці залишають пахучі мітки у вигляді виділень подглазничних залоз на морді й крупі самок з гарему. При зустрічі тварини уважно обнюхують саме ці місця. Період спарювання не пов’язаний з певною порою року. У шлюбному церемоніалі велике значення має легкий удар витягнутою горизонтально передньою ногою в область плеча. Цим ударом самець демонструє самці свою симпатію. Вагітність триває 7 місяців, а період отелення частіше буває в жовтні – листопаді або квітні – травні. Самка приносить звичайно одного, рідше двох дитинчати.
Геренук місцями досить численний, тому що сомалійці не полюють на нього й не їдять його м’ясо. Вони вважають геренука родичем верблюда. По народних повір’ях, убивство геренука спричинить загибель верблюдів, які становлять головну цінність кочівників.
Судячи з наскальних зображень, що ставиться до 4000—2900 р. до н.е. і знайденим на правобережжя Нила (у Вади Саб), спроби приручити геренука вживали вже древніми єгиптянами.
У багатьох відносинах на геренука схожий дибатаг (Ammodorcas clarkei). Зовні ці антилопи найкраще розрізняються за формою рогів: у дибатага вони не лирообразние, а плавно й некруто загинаються вперед, подібно рогам редунки.

Крім того, дибатаг значно дрібніше й більше легкого додавання: при масі 22—31 кг він досягає висоти в холці 80—88 див. Ареал дибатага дуже малий: це лише деякі східні райони Сомалійського півострова.
Дибатаг населяє посушливі піщані або трав’янисті степи з густими заростями колючих чагарників і розкиданими там і сям окремими деревами, особливо характерний він для красноземних ґрунтів. Тримається поодинці, парами або невеликими групами, по 3-5, рідко до 10 тварин. Таку групу очолює звичайно самець, у підпорядкуванні в якого перебувають самки з молодими. Більшу частину року дибатаги кочують у пошуках корму, і тільки самки з маленькими живуть більш-менш оседло. Часто дибатаги поєднуються з жираф’ячими газелями. Їжу дибатага становлять переважно листи, бутони, пагони й галузі чагарників, рідше – трав’янисті рослини. Поїдаючи листя, дибатаг, подібно геренуку, піднімається на задні ноги, передніми опираючись об стовбур або галузі. Дибатаги по многу днів можуть обходитися без водопою. Не виключено, що в природі вони взагалі не п’ють, задовольняючись вологою, що втримується в їжі. Дибатаг, як і геренук, типовий іноходець, причому на бігу він тримає шию й чорний хвіст строго вертикально. За цією ознакою його легко відрізнити від геренука навіть при швидкому погляді.
У шлюбному поводженні дибатага й геренука багато загального. Вони так само маркірують самок виділеннями предглазнич-ной залози, так само церемонно завдають символічного удару передньою ногою. Разом з тим у поводженні дибатага є одна особливість, який не спостерігається в геренука: на строго певнім місці й у певні годинники доби самець і самка, що живуть парою, зустрічаються й лижуть сечу один одного. Безперечно, це свого роду обмін інформацією. Період спарювання падає переважно на березень – травень, тобто на дощовий сезон. Вагітність триває 6-7 місяців, у калі завжди одне дитинча.
Дибатаг, як і геренук, часто стає жертвою гепардів і леопардів, але людина його переслідує мало. Разом з тим ще недавно загальна чисельність дибатага оцінювалася в 1500-2500 тварин, на підставі чого вид був включений у Червону книгу. Останнім часом, однак, німецький зоолог X. Шомбер вніс істотні виправлення в цю оцінку: по його даним, чисельність дибатага визначається числом не менш 12 000 особин, і небезпека зникнення цій антилопі не загрожує.
Один з найцікавіших представників підродини газелей — спрингбок (Апtidorcas marsupialis). Це невелика газель, що досягає маси 30-45 кг при висоті в холці 70-90 див. Лировидние рога є як у самців, так й у самок.
.
Верхня сторона тіла жовто-коричнева, нижня, включаючи черево й горло, а також морда білі. На боці, на границі жовто-коричневих і білих полів, проходить контрастна бурувато-чорна смуга. Така ж смужка проходить по морді від ока до носа. Але сама чудова особливість спрингбока – велика поздовжня шкірна складка на спині. Складка починається приблизно із середини спини й доходить майже до кореня хвоста, вона покрита зсередини довгим сліпучим-білим хутром, шкіра її багата залозами. Коли тварина спокійно, краю складки зімкнуті й про її існування можна не підозрювати.
Спрингбок — мешканець Південної Африки. Однак у скільки-небудь значних кількостях він зберігся тільки в Калахарі так у деяких національних парках і резерватах. В Анголі й Капской землі він практично винищений.
Найбільш характерні місцеперебування спрингбока — посушливі низкотравние напівпустелі з кам’янистим або піщаним ґрунтом і розрідженою чагарниковою рослинністю. Високої трави, як і дійсної пустелі, спрингбоки уникають, а в густі чагарникові зарості заходять тільки взимку, рятуючись від холодних вітрів. Харчуються вони трав’янистою рослинністю, пагонами, бруньками й листами чагарнику, місяцями обходяться без водопою; живуть невеликими групами або чередами, що нараховують від 5 до 50 тварин. Часто череди спрингбоков поєднуються з конгони, беломордими бубалами, ориксами або страусами.
Одна з удивительнейших особливостей спрингбока полягає в тім, що, углядівши небезпеку, тварина починає підстрибувати на місці, відштовхуючись одночасно всіма ногами, без видимих зусиль, точно гумовий м’яч. Приводом для стрибків може служити й зустріч із незнайомим предметом або явищем. Наприклад, спрингбок починає стрибати, наткнувшись на свіжий слід автомобільних коліс. Стрибки спрингбока колосальні: до 2 м у висоту. Під час стрибка тварина низька опускає голову, збирає всі копита в одну крапку й круто вигинає спину. Від цього краю шкірної складки широко розходяться і її біле хутро, що вистилає, починає блискати сліпучою плямою. Спрингбок робить звичайно кілька таких стрибків, і для всіх мешканців савани, у тому числі, звичайно, і інших спрингбоков, вони служать сигналом про небезпеці.
Спрингбок знаменитий своїми мандрами. На жаль, говорити про їх тепер доводиться лише в минулому часі: вони припинилися разом з різким скороченням чисельності спрингбока. Але ще в середині минулого століття це явище по грандіозності не уступало кочівлям мандрівних голубів або переміщенням черід бізонів або північних оленів. От як писав про міграції спрингбоков очевидець, англійський мандрівник Г. К е м м и н г: «Кожен, що бачив маси, якими йде спрингбок під час своїх переселень, і бажаючий дати вірний і правдивий опис того, що він бачив, повинен уже заздалегідь побоюватися відомої недовіри з боку читача: так неймовірно грандіозно це видовище… 28 грудня я мав задоволення побачити перший раз у житті череда, що переселяється, спрингбоков. Години за два до світанку я прокинувся від воркотні самців, що лунала приблизно в 200 кроках від мого візка. Я припускав, що біля мого табору пасеться яка-небудь велика череда спрингбоков, але коли стало світле, то виявилося, що вся рівнина била буквально засіяна неймовірною безліччю цих тварин. Спрингбоки рухалися повільно, расхаживая взад і вперед, від проходу в довгому ряді пагорбів на заході, через який вони начебто вливалися, як вода великої ріки… Коли ми ввечері піднялися на низький ланцюг пагорбів, через прохід якої текли вдень череди спрингбоков, поглядам моїм представилася рівнина, покрита вже не окремими чередами, а буквально однією суцільною масою тварин, що зайняла всі схили пагорбів. Вся місцевість кишіла ними, наскільки вистачав око, а далі смутно розрізнялося ціле море з живих істот».
Сучасники оцінювали чисельність мігруючих черід спрингбока в сотні тисяч і навіть мільйони голів. Череди мігрантів рухалися вперед, змітаючи на шляху всі перешкоди й знищуючи рослинність. Німецький лікар Э. Кречмар в 1853 р. став навіть свідком того, як хвиля спрингбоков поглинула й затоптала на смерть африканця, оказавшегося на її шляху. Та ж доля осягала нерідко й хижаків, що супроводжував череди. Під час останнього великого переселення спрингбоков, в 1896 р., тварини щільною масою покривали ділянку шириною близько 25 км, а довжина колони становила 220 км.
У деяких місцях хвилі міграції досягали моря, де тварини жадібно пили солону воду й відразу гинули. Гори трупів нагромаджувалися тоді уздовж береги суцільним валом протягом більше 50 км\
Переміщення спрингбоков відбувалися з інтервалами приблизно в 10 років. Передбачається, що головною причиною цього був недолік води і їжі. Однак, за свідченням очевидців, що мігрують тварини були добре упитани. А без води, як з’ясувалося останнім часом, спрингбоки можуть обходитися місяцями.
Період гонів у спрингбока падає на лютий — травень. Шлюбне поводження схоже на те, що спостерігається в газелей. Вагітність триває 171 день. Отелення відбувається із серпня по грудень, більшість самок народжує в листопаді. Самка приносить одного, рідше двох дитинчати.
Останній і самий великий представник підродини газелей — импала (Aepyceros melampus). Маса дорослих самців доходить до 90 кг, а висота в холке-до 1 м. Добірністю й пропорційністю додавання импала не уступає дійсним газелям, а красою рогів навіть перевершує їх. Рогу тонкі, довгі (від 50 до 92 див), правильно лировидние, кінці їх майже паралельні. Самки без такої прикраси. Фарбування импали однотонна, яскраво-руда, що лише ледве світлішає на крупі й череві. Уздовж стегна позаду проходить вузька чорна смуга.
.
Область поширення импали досить велика. Її ареал тягнеться від Кенії й Уганди до півдня через Танзанію, Замбію й Південну Родезию до Мозамбіку, Ботсвани, Анголи й Південно-Західної Африки. У Танзанії й Кенії импала – одна з найбільш численних антилоп.
Импала — типовий мешканець чагарникової савани, галерейних лісів і сухих рідколісь. Дуже рідко й ненадовго з’являється вона у відкритих степах. Импала тримається невеликими групами, що складаються з 6-15 тварин, лише місцями утворюючи череди до декількох десятків особин. Старі самці часто живуть поодинці. Типова структура череди импали – група із самця й декількох самок з молодими, тобто те, що ми називаємо гаремом. Підростаючих самців ватажок виганяє із череди. Окремо від сімейних груп тримаються разновозрастние самці, образуя холостяцькі череди. Групи импали часто поєднуються з іншими антилопами, наприклад газелями Гранта або болотних козел, із зебрами або слонами, однак такі союзи недовговічні. Під час переміщень череди на чолі його звичайно коштує стара самка, а предводительствующий самець замикає групу й стежить, щоб вона не розбрідалася. У випадку, якщо хто-небудь зі членів групи затримується або намагається відійти, самець повертає його на місце загрозливими рухами рогів.
Харчуються импали листами, бруньками й пагонами чагарників, але часто їдять і трав’янисті рослини. Вони мають потребу в щоденному водопої й ніколи не віддаляються від джерел. Годуються, як і більшість інших антилоп, ранком і ввечері, а жаркий час дня проводять, відпочиваючи й пережовуючи жуйку в тіні кущів або зонтичних акацій. У світлі місячні ночі импали теж часто відправляються на пасовище.
Чудові стрибки импали: здійнявшись у повітря, тварина точна повисає на мить, підтискаючи в цей час всі ноги й відкинувши назад голову. У висоту такі стрибки досягають 3 ле, а в довжину навіть 10 м. Рятуючись від погоні, импали несуться, раз у раз буквально перелітаючи через кущі, що зустрічаються на шляху.
Відносно территориальности импали думки суперечливі. Можливо, що тут позначаються місцеві особливості. У всякому разі, ритуализированние бої самців у період гонів не становлять рідкості. Властиво період спарювання в різних частинах ареалу протікає в різний термін: у Південно-Західній Африці він падає на лютий – березень, у Східній Африці – на жовтень – листопад. Вагітність триває 6, 5 місяця, у калі звичайно буває одне дитинча.
Незадовго до пологів самки відокремлюються від череди. Після пологів кілька таких самок поєднуються, і тільки тоді, коли малята зміцніють і почнуть випливати за матір’ю, ці групи знову вливаються в загальну череду.