ПІДРОДИНА САБЛЕРОГИЕ АНТИЛОПИ (HIPPOTRAGINAE)

Великі, сильні й разом з тим строй-вие, збройні довгими, прекрасної форми рогами, саблерогие антилопи ставляться до найбільш гарних тварин Африки. Підродина нараховує 3 роди з 5 видами.
Найбільш великий представник підродини — кінська антилопа (Hippotragus equinus), що досягає висоти в холці 160 див і маси до 300 кг. Толста шия із твердою стоячою гривою й чалим фарбуванням роблять цю антилопу дійсно віддалено схожої на коня.
.
Масивні, але гострі роги, вигнуті, як турецька шабля, досягають 90—95 див у довжину. Зовнішній вигляд кінської антилопи доповнюють більші вуха з пензликами й характерні білі плями на чорній морді.
Кінська антилопа населяє всю Африку, крім Сахари, пустельних частин Сомалійського півострова, Калахарі, області тропічних лісів басейну Конго й узбережжя Гвінейської затоки. Крім того, на самому півдні материка, де жив особливий підвид, що відрізнявся блакитнувато-сірим фарбуванням, воно була повністю винищена ще до 1800 р. Улюблені місцеперебування кінської антилопи – сухі редкостойние лісу, савани, га-лерейние лісу. Тримається вона групами, що складаються зі старого самця й декількох самок, і лише зрідка зустрічається чередами до 40-50 голів. Молоді самці утворять відособлені групи. Живуть кінські антилопи майже оседло, однак ділянка, де живе кожна череда, дуже велика, так що тварини залежно від сезону року використають по черзі те одну, те іншу його частину. Вони можуть по двох-трьох дня обходитися без води, але, якщо водопій є, відвідують його регулярно. При зміні пасовища звичайно самець-ватажок робить свого роду розвідку й уже потім переводить всю череду на нове місце.
Пасуться кінські антилопи ранком, у другу половину дня, можливо, і вночі, причому харчуються винятково трав’янистою рослинністю й зовсім не торкають листів і пагонів чагарників. У жаркий час доби коштують у тіні дерев або відпочивають лежачи у високій траві. Тривожний сигнал кінської антилопи – голосне фиркання. тварини, Що Тікають від небезпеки, тримають голову горизонтально, витягнувши її вперед. Кінські антилопи часто пасуться разом із зебрами, жирафами й іншими копитними, майже завжди їх супроводжують буйволови птаха.
Час спарювання й отелення не присвячено до певних сезонів року. Вагітність триває 270-280 днів, самки приносять лише одного теляти. Старі самці, що заперечують першість, б’ються на «колінах», подібно гну й драговини. Взагалі кінські антилопи знають ціну своєму озброєнню й при переслідуванні часто замість втечі самі переходять в атаку. Крім лева й людини в них немає серйозних ворогів.
Дуже близька до кінської антилопи чорна антилопа (Н. niger). Вона трохи дрібніше, але здається більше масивної через тверді волосся, що стирчать, на нижній стороні шиї.
.
Рогу чорної антилопи изумительно гарні: серповидние, потужні, незвичайно гострі, вони досягають 170 див довжини. Фарбування самців вугільно-чорна блискуче, самок – темно-каштанова. В обох підлог на морді білий складний малюнок, біле черево й біле «дзеркало».
Чорна антилопа зустрічається в Кенії, Танзанії, Замбії, Південної Родезии, Малаві, Анголі, Мозамбіку, Ботсвані, рідше в Південно-Західній Африці. З півночі її ареал обмежують лісу басейну Конго; немає її й на південному краї материка. Вона віддає перевагу рідколіссям і пагорби, що поростили чагарником, з окремими групами дерев. На відміну від кінської, чорна антилопа тримається більшими чередами, що нараховують до двох-трьох десятків тварин. Потривожена череда йде галопом тісною групою, а не розтягшись у ланцюжок, як це роблять кінські антилопи. На бігу антилопа тримає голову високо, злегка вигнувши дугою шию. В іншому спосіб життя чорної антилопи такий же, як у кінської. Б’ються чорні антилопи, як і кінські, на «колінах» .
Чорна антилопа — сильне, добре збройне й, якщо можна так виразитися, відважна тварина. Зовсім недавно вдалося зняти на кіноплівку, як одиночний дорослий самець вийшов переможцем із сутички із прайдом левів. Леви оточили антилопу, однак довго не насмілювалися перейти до рішучих дій, тому що вона по черзі кидалася з опущеною головою на кожний, хто робив крок уперед. Скінчилася справа тим, що антилопа сама стрімко атакувала одну з левиць, звернула неї у втечу й, прорвавши оточення, уникла небезпеки.
На жаль, краса рогів чорної антилопи залучає мисливців-спортсменів, і протягом останнього років чисельність чорної антилопи катастрофічно скорочується. Особливо в угрожаемом положенні перебуває найбільш великий підвид, що живе в Анголі.
Зовсім іншою зовнішністю володіє орикс (Oryx gazella), що ставиться до роду сернобиков.
.
Це великі антилопи, що досягають висоти в холці 120— 140 див і маси більше 200 кг; серед всіх інших парнокопитних вони виділяються довгими (до 120 див), прямими, точно шпага, рогами. Рогу мають як самці, так і самки, тільки в самців вони массивнее, хоча часто бувають і коротше. Фарбування орикса жовтувате- або сірувато-піскова, іноді більше світла, білувата або рудувата. Верхня частина ніг і смуга, що проходить уздовж боку, чорні; іноді чорна, що розширюється у хвоста смуга тягнеться й уздовж хребта. Голова й морда здаються строкатими через складне чергування білих і чорних смуг.
Ареал орикса представлений трьома ізольованими ділянками, кожний з яких населяє один або кілька підвидів. Деякі підвиди до останнього часу розглядалися як самостійні види. Найбільш нечисленний зараз так званий білий орикс (О. g. leucoryx), що населяє пустелі Південної Аравії. По самих оптимістичних підрахунках, збереглося всього близько 500 цих антилоп. Ще недавно улюбленою розвагою нафтових компаній, що служать, було полювання на білого орикса з автомашин і навіть літаків. Зараз виданий закон про охорону орикса, але контроль за його дотриманням навряд чи можливий.
Щоб уберегти білого орикса від повного знищення, в 1962 р. була організована спеціальна експедиція по вилові живих тварин. Експедиції вдалося піймати самця й двох самок, які були доставлені в зоопарк Фенікс у штаті Аризона (США). Пізніше було придбано ще трохи тварин, який приєднали до першої групи. Зараз напівдомашня череда розмножується й досягла чисельності в 17 голів. Погроза вимирання, таким чином, минула. Трохи антилоп навіть перевезене в Африку, у Кенію. Інші підвиди ще досить численні. Восточноафриканский орикс, або, як його часто називають, бейза (О. g. beisa), населяє Сомалійський півострів, Судан, Ефіопію, Кенію, Уганду, Танзанію. Інший підвид – капский орикс (О. g. gazella) розповсюджений у Південній і Південно-Західній Африці.
Орикс — сухолюбивое тварина. Улюблені його місцеперебування – рівнинні й горбкуваті місцевості, що поростили чагарником, рідше виходить він у відкриті степи. Крім чагарникової савани, він часто зустрічається в дійсній пустелі, як, наприклад, у Калахарі.
Тримаються орикси звичайно невеликими групами по 6—12 тварин і лише зрідка становлять череди до 30—40 особин. Старі самці часто живуть поодинці. Харчуються травою й молодими пагонами чагарників, а в посушливих районах (у Калахарі) часто поїдають утримуючі багато вологи дикі дині і їхніх корінь, викопуючи їх з піску копитами. Як і багато інші копитні, у сухий сезон орикси роблять далекі міграції. Пасуться вони в ранкові й вечірні годинники, а печеня час доби проводять лежачи в тіні дерева або куща. Рогу орикса – грізна зброя. Відомі випадки, коли орикси успішно оборонялися від левів і навіть убивали їх. Проти побратимів, однак, роги застосовуються «безпечно». При рішенні територіальних суперечок самці ориксов буквально фехтують рогами й лише в крайнім збудженні хльостають ними один одного, точно прутами.
Іноді битва ведеться на «колінах», але набагато рідше, ніж це буває в кінських антилоп або гну.
Тривалість вагітності близько 9 місяців, отелення частіше у вересні — грудні. Самка приносить одного теляти в рік. На початку теля лежить в укритті, часто поблизу термітника, а мати залишає череда й перебуває поблизу.
Властиво саблерогая антилопа (Oryx dammah) — статурою й розмірами нагадує орикса.
.
Фарбування її, однак, світліше, без чорних смуг на тілі й кінцівках. Голова біла із чорними плямами в очей і на чолі, шия рудувата. Але головна відмінність саблерогой антилопи від орикса – форма рогів, які изгибаются назад гарною пологою дугою й трохи нагадують рога чорної антилопи.
За давніх часів саблерогая антилопа жила на величезній території Північної Сахари. Зараз вона збереглася в порівняно невеликій кількості по південній крайці колишнього ареалу. Як і білий орикс, саблерогая антилопа належить до числа видів, перед якими реально коштує погроза винищування.
Саблерогая антилопа — постійний мешканець пустель. Тривалий час вона може обходитися без водопою, задовольняючись убогою вологою, що втримується в рослинах. Залежно від стану рослинного покриву антилопа робить тривалі міграції. Вона активна рано ранком, увечері й навіть уночі, а вдень ховається від жари в укритті.
Судячи із численних єгипетських фресок і скульптур, саблерогая антилопа була напівдомашньою твариною в древніх єгиптян. Очевидно, вона відігравала роль жертовної тварини. Єгиптяни тримали їх у стійлах й, що особливо цікаво» винайшли особливий спосіб захисту від гострих рогів: за допомогою спеціальних затисків вони надавали рогам молодих тварин круто вигнуту, крючкообразную форму.
Останній представник підродини саблерогих антилоп — аддакс (Addax nasomaculatus). Додаванням аддакс нагадує орикса, але стрункіше й дрібніше.
.
Маса аддакса лише в рідких випадках досягає 120—125 кг при висоті в холці 95—115 див. Фарбування аддакса, на відміну від більшості інших антилоп, піддана сезонним змінам: узимку вона сірувато-бура, а влітку – піскова, іноді майже біла. Голова чорна зі своєрідною білою «напівмаскою». Зимова вовна длиннее й грубіше літньої. Рогу аддакса досить масивні, часто лировидние, а в старих самців приймають навіть форму пологої спіралі. Широко розставлені копита становлять примітну особливість будови аддакса: вони полегшують пересування по сипучому піску.
Як і саблерогая антилопа, аддакс — житель північно-африканських пустель, і древні єгиптяни також тримали його в неволі. Але за останнє сторіччя область перебування аддакса сильно скоротилася. Ще наприкінці XIX в. він повністю зник з Тунісу, Алжиру, Лівії, Сенегалу. ДО 1900 р. не стало аддакса й у Єгипті, а зараз він зберігся лише в центральних і південних частинах Сахари.
Аддакс — прекрасний приклад високої спеціалізації для життя у вкрай посушливих умовах. Невеликими групами (лише в рідких випадках по 10- 15 тварин), очолюваними старим самцем, аддакс постійно кочує в пошуках пасовищ, угамовуючи голод убогою пустельною рослинністю. Тижнями й місяцями він може обходитися без водопою. Аддакси активні ранком, увечері й уночі, а день проводять у глибоких ямах, які викопують копитами в піску, звичайно під захистом якого-небудь стрімчака або одиночної скелі. Розмноження не пов’язане з певним сезоном року. Вагітність триває до 12 місяців, що дуже тривало для парнокопитних. Самки приносять лише одного теляти в рік, частіше провесною або взимку, і майже слідом за родами спаровуються знову.
У бігу аддакс уступає верблюдам, коням і собакам кочових жителів пустелі. Саме тому полювання є причиною катастрофічного скорочення його чисельності. Бедуїни високо цінують м’ясо й шкіру цієї антилопи.