ПІДРОДИНА КОРОВ’ЯЧІ АНТИЛОПИ (ALCELAPHINAE)

Коров’ячі антилопи — тварини з досить своєрідною зовнішністю. Витягнута вузька голова із сильно скривленими, більш-менш S-образними рогами, різко похила від плечей до хрестця спина й довгий, що закінчується пишною кистю хвіст дозволяють із першого погляду відрізнити представників цієї підродини серед всіх інших антилоп Африки. Рогами збройні як самці, так і самки. Систематика коров’ячих антилоп складна через широку географічну мінливість і лише останнім часом детально розроблена німецьким зоологом Т. Хальтенортом. Надалі викладі (за невеликими виключеннями) ми дотримуємося системи, запропонованої цим дослідником. Сімейство коров’ячих антилоп включає 3 роди й 6 видів.
Рід звичайних бубалов (Alcelaphus) складається, по сучасних поданнях, лише з одного виду — звичайного бубала, або конгони (A. buselaphus); усе раніше описані види цього роду (тора, каама, бубал Ліхтенштейну, лелвел й ін.) розглядаються зараз як підвиди.
Конгони — досить велика антилопа
,
сягаючих розмірів однорічної телиці. Невелика, високо піднята голова з довгою сухою мордою увінчана порівняно невеликими товстими рогами, форма яких варіює в різних підвидів: в одних вони паралельні, але сильно изгибаются спочатку вперед, а потім гачком назад; в інших від самої підстави розходяться в сторони, а потім зближаються кінцями. Фарбування конгони руда, іноді світліше, іноді інтенсивніше, але в цілому майже однотонна.
У минулому конгони зустрічалися по всій Африці (за винятком лісів басейну Конго) і навіть на Аравійському півострові. Зараз підвид, що населяв Сахару й Аравію, повністю винищений. Деяким краще положення конгони в Південній Африці. У помітних кількостях ця антилопа збереглася тільки в національних парках і резерватах.
Конгони живуть переважно в безлісних місцевостях, рівнинних або горбкуватих, що поростили чагарником або порівняно відкритих. Це типові жителі африканської савани. Конгони – одні із кращих бігунів серед всіх антилоп, навіть кінь неспроможний наздогнати їх. Біжать конгони інохіддю, пригорнувши до шиї кінець морди. При переслідуванні тварини переходять на галоп, що перемежовується дикими стрибками вперед. Череда яскраво-рудих конгони, що скакають у високої, по плечі, зеленій траві, – видовище, що не швидко забудеш.
Харчуються конгони трав’янистою рослинністю, часто пасуться на місцях колишніх пожеж. Звичайно регулярно відвідують водопої, але можуть по нескольку днів обходитися без води. На водопої вони часто стають на «коліна» і труться рогами й чолом об вологу землю, а після витирають голову об боки.
Більшими чередами конгони зустрічаються рідко; звичайно можна спостерігати групи по 10—20 тварин. Самки й самці тримаються порізно. Частина дорослих самців відокремлюється від череди, заволодіває більш-менш значною територією, маркірує її по границях виділеннями предглазничних залоз і купками калу й ревно охороняє від вторгнення інших самців. Бої самців за територію ведуться по досить своєрідному ритуалі: після фиркання, що залякує, і бодання кущів і землі тварини спочатку стають щока до щоки й намагаються натиском убік пересилити шию супротивника. Наступна фаза – бійка рогами: супротивники стають на «коліна» і схрещують рога, намагаючись іноді вдарити ворога й по корпусі. Двобої конгони, таким чином, набагато менш ритуализировани й необразливі, ніж в інших антилоп. Переможець звичайно переслідує переможеного, наносячи удари рогами.
Церемоніал, що передує спарюванню, також відрізняється від порядку дій в інших антилоп. Звичайно самець, піднявши хвіст, витягнувши вперед шию й пригорнувши вуха, спрямовується назустріч самці, що перейшла границі його ділянки, потім повертається й робить кілька кроків ладь, до центра ділянки, як би запрошуючи самку випливати за собою. Якщо самка скористається цим запрошенням, партнери стають поруч або під гострим кутом друг до друга, головами назустріч, і взаємно обнюхуються. У тому випадку, коли самка готова прийняти залицяння, церемоніал закінчується спарюванням.
Вагітність у конгони триває біля-8 місяців, а отелення звичайно збігається з початком сезону дощів. Самка приносить щорічно лише одного дитинчати.
Конгони часто стають жертвою левів, гиенових собак й інших хижаків, однак головний їхній ворог — людин. М’ясо конгони по смаку значно перевершує м’ясо більшості африканських копитних, і переслідування конгони мисливцями завжди було досить інтенсивним.
Судячи із древніх фресок, єгиптяни тримали конгони североафриканского підвиду як напівдомашня тварина.
Другий рід підродини — лиророгие-бубали (Damaliscus). Вони відрізняються менш вигнутими, здебільшого лировидними рогами, але додаванням багато в чому нагадують конгони, хоча й дрібніше ростом. Рід включає 3 види.
Найбільше широко розповсюджений і численний драговини (D. lunatus), представлений дев’ятьма підвидами, деякі з яких, як, наприклад, південноафриканська сассаби (D. 1. lunatus), до останнього часу розглядалися як самостійні види.
Поширення драговини багато в чому нагадує поширення конгони. Як і конгони, драговини пов’язаний із сухими, більш-менш відкритими ландшафтами, саванами й не заходить в область тропічних лісів Центральної Африки й узбережжя Гвінейської затоки. Разом з тим цей вид, на відміну від конгони, у більшій мері пов’язаний з водою й не мириться з посушливими умовами: його немає ні в Калахарі, ні на Сомалійському півострові.
Улюблені місцеперебування драговини — поросшие чагарником, злегка горбисті рівнини з окремими групами дерев. Африканці під час сухого періоду випалюють на таких рівнинах траву, що з першими дощами починає знову відростати, покриваючи землю свіжим зеленим килимом. Саме відновлення рослинності й визначає звичайно міграційні шляхи драговини, череди яких знаходять тут рясний соковитий корм.
Зовні драговини багато в чому схожі на конгони: та ж суха довга голова, так само помітна високо піднята передня частина тулуба. Однак фарбування й форма рогів дозволяють видали пізнати драговини: вони темно-гніді із синювато-чорними плямами на стегнах і лопатках, зі світло-рудими, точно в панчохах, ногами. Рогу драговини досить довгі (до 70 див), товсті, з добре помітними поперечними кільцями й значно прямее, ніж у конгони, а формою нагадують ліру.
.
Як і конгони, драговини здаються нескладними, але це враження зникає, коли бачиш тварин на бігу: сила, легкість і добірність драговини проявляються тоді дивним образом. Перелякані драговини скакають швидким галопом, роблячи іноді гігантські стрибки нагору.
Чисельність драговини за останні десятиліття сильно скоротилася, однак у деяких районах (наприклад, у національних парках Куин-Элизабет або Серенге-ти) ще можна зустріти многосотенние череди цих антилоп.
Драговини люблять годинниками стояти на якому-небудь піднесенні, наприклад на термітнику. У колишні роки таких антилоп розглядали як вартових. Зараз установлено, що це не завжди вірно. Очевидно, коштуючи «на вітерці», драговини рятуються від перегріву. Крім того, кожен самець у період гонів, тобто із грудня по березень, має свій оберігати участок, що, і позиція на термітнику в центрі ділянки полегшує йому спостереження за одноплемінниками.
Індивідуальна ділянка самця досить великий — від 200 до 400 м у діаметрі. Власник маркірує його границі виділеннями предглазничних залоз і купками калу. Крім того, він кілька разів у день залишає спостережний пункт і галопом проскакує по всій границі. Звичайно робиться це тоді, коли на ділянці немає самок. Самки своєю територією не володіють і залишаються на ділянці самця протягом 3-4 днів. Самець ходить у голові табунка й намагається відвести його від границі, щоб удержати самок. У цей час він постійно тримає голову високо піднятої, підійнятої, тоді як звичайне її положення – урівень із плечима.
Час від часу хазяї сусідніх ділянок роблять найвищою мірою своєрідний ритуал. Вони залишають центр ділянки, сходяться в границі й стають віч-на-віч або паралельно один одному, відвернувши голови в протилежні сторони. При цьому обоє посилено чешуть рогами власні плечі, фиркають, риють копитами землю, испражняются, падають на «коліна» і буцають землю. Цей церемоніал проделивается одночасно обома самцями, або по черзі. Іноді справа закінчується тільки демонстрацією. В інших же випадках суперники високо підкидають голів, взбрикивают передніми ногами, падають на «коліна» й, нарешті, схрещують рога. Битва, однак, займає всього кілька секунд, після чого супротивники схоплюються на ноги й мирно розходяться по своїх ділянках, підтвердивши в такий спосіб свої права на зайняту територію.
Коли на ділянку самця вступають самки, вона спрямовується їм назустріч із витягнутим горизонтально хвостом, підійнятою головою й широко розставленими вухами, повільно й високо піднімаючи передні ноги, точно маршируючи «гусячим кроком». Після цього параду самець виганяє самку, якщо вона не розташована приймати залицяння, або супроводжує неї з піднятою головою й вигнутою шиєю, присідаючи на задні ноги.
Вагітність у драговини триває 7—8 місяців, отелення наступає незабаром після початку дощового сезону. Як й в інших коров’ячих антилоп, теля не затаюється, а з перших же днів супроводжує матір, хоча відпочивають значно довше, ніж дорослі тварини. Самки з одновіковими дітьми поєднуються звичайно в окремі череди, причому телята лягають разом під наглядом однієї з матерів, тоді як інші пасуться неподалік. У випадку тривоги кожна самка знаходить своє теля й захоплює його від небезпеки.
Звуки, видавані драговини, різноманітні. Крім тривожного фиркання, дуже характерний заклик, що гарчить, самця, глухе ревіння самки, що кличе теляти, і його дзвінкий відповідний лемент.
Дивно гарний другий представник роду — беломордий бубал, або бонтбок (Damaliscus dorcas). Він дрібніше (маса до 100 кг) і стрункіше драговини, рога його изящнее, небагато коротше. Фарбування хутра сірувато-червона з контрастними білими плямами на чолі й морді, ногах і заді.
.
У минулому бонтбок багатотисячними чередами населяв Південну Африку, однак уже до початку нашого століття був майже повністю вибитий бурами й зберігся лише в обмеженій кількості в деяких спеціальних резерватах і приватних володіннях. Однак тривала охорона позначилася благотворно, і бонтбоки були врятовані від остаточного зникнення. Зараз чисельність їх у національних парках ПАР і на приватних фермах настільки зросла, що з’явилася можливість реакклиматизировать бонтбока в окремих ділянках ніколи великого ареалу.
По своїх звичках беломордий бубал, очевидно, мало відрізняється від драговини; самці також мають ділянки, які по границях маркірують більшими купами калу й виділеннями предглазничних залоз. Вагітність триває близько 230 днів.
Бубал Хантера, або хирола (D. hunteri), населяє дуже обмежену територію до півночі від ріки Тан, на границі Кенії й Сомалі. Систематичне положення цієї антилопи дотепер неясно. Одні зоологи вважають її лише підвидом драговини, інші виділяють навіть у самостійний рід Beatragus. Цілком ймовірно, вірніше буде вважати її окремим видом лиророгих бубалов.
Хирола дрібніше бонтбока й досягає всього 110 див у холці. Фарбування рудувата, черево й хвіст білі, на чолі вузька біла поперечна смужка, що з’єднує очі. Рогу відносно тонкі й довгі (до 66 див), правильно лировидние, нагадують рога импали.
Хирола живе звичайно групами по 10— 20 тварин, зрідка зустрічаються череди до 40—50 особин. Вона населяє посушливі місцевості, що поростили густим чагарником. Самок з телятами зустрічають у жовтні – листопаді. Інших відомостей про спосіб життя хироли немає.
Останній у підродині коров’ячих антилоп рід гну (Connochaetes) складається із двох видів. Хоча систематична близькість гну з бубалами не викликає сумнівів, зовні вони мало схожі. Гну так своєрідні, що, раз побачивши ця тварина, його довідаєшся завжди. Коротке, щільне тіло з похилою спиною, відносно тонкі ноги з гострими копитами, більша важка голова на сильній короткій шиї, густо опушений, схожий видали на кінський, хвіст, кошлата грива на горлі, чолі й зашейку, гладкі, вигадливо вигнуті роги, що нагадують роги африканського буйвола в мініатюрі, – от основні риси зовнішнього вигляду гну.
Голубой гну (Connochaetes taurinus) — одна з деяких антилоп, які у величезній кількості збереглися в Африці й донині, і не тільки на охоронюваних територіях національних парків і резерватів. У парку Серенгети, наприклад, зараз налічується більше 300000 гну, у кратері Нгоронгоро (на площі 250 км2) пасеться 14 000. По обох сторони шосейної дороги, що йде до півдня від Найробі до На-манге й минаючої по неохоронюваних районах, у поле зору постійно попадають десятки й навіть сотня гну.
.
Голубой гну — досить велика тварина, ріст дорослих самців досягає 130—145 див у холці при масі 250—270 кг. Загальний тон фарбування короткої гладкої вовни блакитнувато-сірий, з боків тварини проходять темні поперечні смуги, грива й хвіст чорнуваті, у блакитного гну восточноафриканского підвиду впадає в око біла «борода» (білобородий гну С. t. jubatus).
Голубой гну населяє Східну й Південну Африку, майже не заходячи до півночі за широту озера Вікторія. Улюблені місцеперебування гну – типові савани й великі низкотравние рівнини, іноді плоскі, іноді злегка горбисті. Однак аж ніяк не рідкість зустріти гну серед заростей колючих чагарників й у сухих редкостойних лісах. Харчується тну травами певних видів. Тому в більшості місць череди гну ведуть кочовий спосіб життя, двічі в році мігруючи туди, де пройшли дощі і є підходящі кормові рослини. Мігруючі гну. протянувшиеся правильними нескінченними ланцюжками від обрію до обрію або незліченних мас рассипавшиеся по степу, – видовище хвилююче й неповторне.
У природно відмежованих районах, як, наприклад, у кратері Нгоронгоро, гну не мігрують, а лише регулярно переміщаються протягом дня зі схилів до низин, де лежать місця водопою. У води тварини подовгу відпочивають, валяються на спині, як коня, грають. Як й інші коров’ячі антилопи, гну ставляться до територіальних тварин. Особливо чітко простежується территориальность гну в кратері Нгоронгоро, де окремі бики володіють своїми ділянками протягом тижнів, місяців і навіть років. Величина такої ділянки не перевищує звичайно 100-120 м у діаметрі. В інших місцях, однак, гну территориальни тільки в період гонів і ділянки існують недовго.
На відміну від драговини, самці гну не маркірують всю границю ділянки, а лише подекуди залишають на траві виділення предглаз-ничних залоз; крім того, на кожній ділянці є вбиральня, що служить головним заявочним стовпом. Бої, що виникають на границях ділянки, ведуться як й у драговини – на «колінах».
Період гонів у гну починається у квітні, під час дощового періоду, і триває до червня, а іноді й до липня. Масове отелення проходить у лютому – березні, у деяких районах навіть пізніше. Поява першого теляти – хвилююча подія для череди, і матері доводиться затратити багато сил, відганяючи родичів, що бажають познайомитися з немовлям. Теля покрите рівним бурим хутром, що зовсім не нагадує вбрання дорослих гну. Як й в інших коров’ячих антилоп, теля гну з перших же годин свого життя треба за матір’ю. Гну часто, іноді частіше інших звірів, стають жертвою левів і гиенових собак, але від інших хижаків, у всякому разі вдень, відбиваються успішно. Удень самка гну може гнати гієну досить довго. Інша справа вночі – у темряві й загальній паніці тварини виявляються беззахисними й перед леопардом, і перед гієнами. Особливо багато гине від хижаків телят гну.
Перелякані гну скакають швидким галопом, стрибаючи іноді високо нагору. Нерідко спокійно пасущиеся тварини раптом починають скакати майже на місці по колу, взбрикивая задніми ногами й роблячи загрозливі випади головою. Кілька таких диких стрибків – і все знову заспокоюється. Голос гну – голосне, коротке, гугняве рохкання.
Белохвостого гну (Gonnochaetes gnou), що обитали в Південній Африці
,
поселенці-бури нещадно переслідували й до початку XX в. це колись численна тварина виявилася на грані повного зникнення. На щастя, невелика кількість їх збереглося в національних парках, де вони благополучно існують і зараз. Хоча погроза вимирання й минула, белохвостий гну продовжує залишатися однієї з найрідших антилоп Африки.
Белохвостий гну дрібніше блакитного й рідко досягає маси більше 160—270 кг. Він темно-бурий, із чорною гривою й білим хвостом. Рогу короткі й сильно вигнуті вперед.