ПІДРОДИНА ВПНТОРОГИЕ АНТИЛОПИ (TRAGELAPHINAE)

Винторогие антилопи — тварини середніх і великих розмірів, рога їх (за деякими виключеннями) закручені в більш-менш виражену спіраль. Підродина нараховує 4 роди з 10 видами, розповсюдженими в Африці й Південній Азії.
Найбільше яскраво риси підродини проявляються в лісових антилоп (рід Тгаgelaphus), серед яких по красі перше місце, без сумніву, належить великому куду (Tragelaphus strepsiceros). Це струнка, велика (висотою до 1, 5 м у холці) антилопа, ніжний або жовтувато-сірий кольори, з вузькими білими поперечними смугами на боках, з невеликою гривою й підвісом із твердих подовжених волось на горлі.
.
Головна прикраса великого куду — рога, закручені широкою вільною спіраллю й сягаючі більше 1, 5 м довжини. Самки, як й в інших представників роду, рогів не мають. Величезний ареал цієї антилопи охоплює Східну, Південну й частково Центральну Африку, однак у більшості районів вона досить рідка. Взагалі великий куду не з тих антилоп, яких можна часто зустріти. Він віддає перевагу горбкуватій і гірській місцевості з кам’янистим ґрунтом, але живе й на рівнині. Скрізь куду тримається дуже потай. Неодмінна умова для його життя – густі зарості чагарників. Друга умова – доступні водопої, при пересиханні яких у посушливий сезон великий куду робить далекі міграції. Набагато легше мириться він із сільськогосподарською діяльністю людини й, будучи прекрасним стрибуном, без більших зусиль переборює забори висотою 2-2, 5 м.
Звичайно куду тримається невеликими чередами, по 6—10 (зрідка 30—40) голів. Череда складається із самок з телятами й молодих, статевонезрілих самців. Старі бики до гонів живуть поодинці або утворять групи по 5-6 особин. Пасуться більші куду вночі або в ранкові й вечірні годинники. До цього ж часу присвячений водопій. Їжа складається майже винятково з листів різних чагарників, і лише в посушливий період тварини поїдають цибулини й кореневища. Відомостей про маркірування індивідуальних ділянок, до яких куду дуже прив’язаний, ні, хоча є спостереження, що старі самці іноді труться щокою об кору дерев або об камені. Можливо, що це пов’язане із залишенням пахучих міток. Не виключено також, що роль «заявочних стовпів» грає зламаний рогами чагарник, що часто зустрічається в місцях перебування куду.
У період спарювання самці великого куду приєднуються до черід самок. У цей час між самцями виникає гостре суперництво, що проявляється в частих бійках. Нерідкі випадки, коли два старих самці так зчіплюються спіральними рогами, що вже не можуть звільнитися. Поза погрози у великого куду своєрідна: тварина стає боком до супротивника, що наближається, низько опустивши голову й вигнувши дугою спину. Якщо ворог намагається обійти його, антилопа знову повертається до нього боком. Однак, нападаючи, самець обов’язково міняє позицію й обертає до суперника рога.
Спарюванню також передує особливий церемоніал. Самець, наближаючись до самки, приймає позу импонирования: повертається до неї боком з високо піднятою головою, зверненої в протилежну сторону. Якщо самка не розташована приймати залицяння, вона прохолоджує запал самця сильним ударом у бік. У протилежному випадку вона тікає, провокуючи переслідування, під час якого самець на бігу кладе їй голову й шию або один з рогів на спину й намагається зупинити неї. Коли це не вдається, самець своєю шиєю намагається пригнути шию самки до землі.
Вагітність у великого куду триває 7—8 місяців; дитинчата народжуються звичайно під час дощового сезону, однак у деяких місцях, як, наприклад, у Замбії й Південної Родезии, немовляти зустрічали протягом усього року. Немовля куду затаюється в затишному місці, куди мати приходить його годувати.
Голос куду при тривозі — глухий, далеко чутний гавкіт, схожий на кашель.
З хижаків на великого куду нападають леви, леопарди, гиеновие собаки. Молоді й самки часто стають жертвою гепарда. Великий куду з його разючими рогами завжди був самим бажаним трофеєм європейських й американських спортсменів-мисливців.
Малий куду (Т. imberbis) зовні дуже схожий на великого, але трохи дрібніше: самці не перевищують росту 100— 105 див. Крім того, рога малого куду коротше (до 90 див), грива й підвіс на горлі відсутні, а на нижній стороні шиї добре помітні дві білих напівмісячних плями.
Малий куду на відміну від великого населяє порівняно обмежену область у Східній Африці (Кенія, Танзанія, Сомалі), де він дотримується винятково сухим, зарослим колючим чагарником горбкуватих районів. Малий куду живе звичайно невеликими групами, по 5-6 тварин, куди входять самець і самки з молодими. Цікаво, що на відпочинку такі череди малого куду поводяться особливим образом. Якщо небезпека очікується з якої-небудь однієї сторони, а інша захищена природною перешкодою, наприклад яром або скелею, тоді вся череда лягає головами в одну сторону. Якщо ж небезпека можна чекати з будь-якої сторони, то відпочиваючі тварини утворять як би зірку, тримаючи під спостереженням всю околицю. Телята завжди розташовуються в центрі череди.
У харчуванні, розмноженні й поводженні малого куду багато загального з більшим.
Винятково своєрідна зовнішність ньяли (Т. angasi), третього представника лісових антилоп. Ростом вона приблизно з малого куду, рога, злегка закручені, досягають довжини 80 див. Фарбування самців і самок різні: у самців вона темна, сірувато-коричнева, у самок – руда. На боках, як й у куду, білі поперечні смуги. У самців довгі густі чорні волосся на шиї, грудях, череві й стегнах утворять своєрідну «спідницю», що дозволяє довідатися тварина з першого погляду.
.
Ареал ньяли невеликий — він охоплює Мозамбік і Південну Африку. Ця антилопа населяє сухі горбкуваті плоскогір’я, кам’янисті рівнини, що поростили колючим чагарником, галерейні ліси, але завжди зустрічається поблизу води. Тримаються ньяли, як і куду, невеликими чередами, по 7-14 тварин. Склад таких черід різний, іноді це трохи самок на чолі із самцем, іноді одні самки або самці. Пасуться ньяли присмерком і вночі, виходячи на більше відкриті місця, а день проводять в укритті, у гущавині чагарнику.
Лише в 1910 р. була відкрита й описана гірська ньяла (Tragelaphus buxtoni) — одна з найбільш рідких і маловивчених антилоп взагалі. Вона трохи крупніше ньяли, світліше пофарбована, має лише чотири білих поперечних смуги.
«Спідниця» з довгих волось відсутній. Білі напівмісячні плями на нижній стороні шиї надають гірської ньяле подібність із малим куду, однак широко розставлені роги, що утворять лише півтора пологих витка, дозволяють безпомилково розрізняти ці два види. Гірська ньяла живе в дуже обмеженому гірському районі Південної Ефіопії, по площі не перевищуючому 150 км2. Систематично вона найбільш близька до куду. Біологія гірської ньяли зовсім не вивчена.
Зовні нагадує гірську ньялу, але темніше пофарбована ситатунга (Т. spekei); самці сита тунги чорнувато-бурі, самки звичайно рудуваті.
.
Поперечні смуги іноді добре видні, але частіше майже не виражені, і антилопа здається одноколірною. На нижній стороні шиї, як й у гірської ньяли, дві напівмісячних плями. Волосяний покрив досить довгий, густий. Але саме цікаве в будові сита тунги – копита: вони сильно подовжені (до 10 див\) і широко розставлені. Така незвичайна будова пов’язане з напівводним способом життя цієї антилопи: вона зустрічається тільки в сильно заболоченій місцевості навколо озер й уздовж великих рік. Тому, хоча ареал сита-тунги охоплює величезну територію від Сахари до північних меж Південної Африки, поширення її плямисто.
Ситатунга прекрасно плаває й навіть поринає, так що над поверхнею води залишаються тільки ніздрі. Зате на твердому ґрунті вона почуває себе непевно. Не дивно, що при найменшій небезпеці вона прагне вкритися у воді. Особливо предпочитает ситатунга очеретяні й папірусові зарості, де вода досягає глибини біля напівметра. Широко розставлені копита не дають антилопі грузнути в мулистому ґрунті, а їжею їй служать водяні рослини й молоді проростки папірусу або очерету.
Ситатунга — переважно денна тварина. Лише зрідка ці антилопи утворять невеликі групи, частіше ж живуть поодинці. У період спарювання між самцями нерідкі бійки, що нагадують ритуальні бої куду. Вагітність близько 7 місяців, після чого самка приносить одного або двох теляти. Як й в інших лісових антилоп, немовля після появи на світло затаюється, і мати відшукує його, щоб погодувати. При тривозі самка з телям видає неголосне фиркання, схоже на чихание, а застережливий сигнал одиночних самців і самок – уривчастий хрипкий гавкіт.
Ситатунга належить до числа рідких і нужденних в охороні тварин. Африканці успішно полюють на неї із човнів із собаками й швидко вибивають антилоп у їхніх обмежених притулках. На тих островах озера Вікторія, де люди довгий час уже не живуть, ситатунга відновила свою чисельність. Деякі із цих островів зараз перетворені в спеціальний заповідник.
Найбільш численна й частіше інших попадається на очі сама дрібна з лісових антилоп — бушбок (Т. scriptus). Додаванням бушбок нагадує ситатунгу й гірську ньялу
,
але здається трохи горбатим, тому що задні ноги в нього длиннее передніх. Фарбування мінливе, але звичайно переважають коричнево-руді тони. На боках у тварин добре помітний малюнок з білих плям і поперечних смуг. Рогу слабкіше й тонше, ніж в інших лісових антилоп, не перевищують довжини 55 див. Бушбок населяє всю Африку до півдня від Сахари, включаючи Ефіопію й Сомалі. Як у горах, так і на рівнинах він тісно пов’язаний з лісами різного типу; там же, де немає лісів, бушбок задовольняється чагарниковими заростями, причому добре уживается в безпосередній близькості від людських поселень. Побачити його на відкритому місці майже неможливо. Сама назва бушбок походить від слова «буш»- густий колючий чагарник. Подібно ситі-тунгу, бушбок добре плаває й заселив кілька лісистих островів на озері Вікторія.
Бушбоки не утворять черід і звичайно тримаються поодинці або парами. Кожна тварина має свою індивідуальну ділянку, з якого виганяє випадково, що зайшли одноплемінників. Годуються бушбоки в ранкові й вечірні годинники, іноді й після заходу сонця, а день проводять в укритті, у густих, труднопроходимих заростях. Основна їжа – молоді листи й пагони. Там, де на бушбока полюють, він дуже обережний; рятуючись від небезпеки, робить величезні стрибки, що досягають 5-6 м у довжину.
На відміну від лісових антилоп самки близького до них роду оленебиків (Taurotragus) завжди мають рога. Оленебики – могутні, важкі тварини, рога в них значно толще й сильніше, ніж у лісових антилоп, хвіст трохи нагадує коров’ячий. Рід включає всього 2 види.
По красі, шляхетності й величчю серед всіх антилоп Африки першість нарівні з більшим куду тримає бонго (Taurotragus eurycerus). Додаванням бонго нагадує ньялу, але значно массивнее.
.
Старі самці мають масу до 200 кг; рога їх, що утворять слабко виражену спіраль, досягають більше 1 м у довжину. Фарбування яскрава, каштаново-руда, з білими смугами на боках, білими мітками на ногах і напівмісячній плямі на груди. Підвісу з волось на горлі ні, але уздовж хребта – тверда коротка грива.
Бонго населяє Центральну Африку, від Сьерри-Леоне до Кенії й Уганди. Зустрічається ця антилопа винятково в лісах з густим підліском, проникає в гори до 3000 м над рівнем моря. У сухий сезон вона піднімається в гірські ліси, у дощовий – спускається в річкові долини. Дорослі самці тримаються завжди поодинці, самки ж з молодими й телятами утворять невеликі групи. Самки приносять щорічно тільки одного дитинчати, частіше в період із грудня по січень. Бонго дуже обережні й чуйні й при найменшій тривозі, по відкликаннях мисливців, зникають, точно по чарівництву. Крізь густі зарості ліан вони біжать майже безшумно, заклавши рога на спину, отчого в старих тварин хутро за лопатками виявляється навіть витертим. Годуються звичайно раннім ранком і ввечері. Їжу бонго становлять молоді пагони, листи й плоди, іноді тварини викопують рогами різні кореневища. У жаркі дні бонго охоче купаються й приймають грязьові ванни. Голос бонго нагадує мукання теляти.
Винятково потайливий спосіб життя бонго послужив причиною створення численних легенд. Пигмейские племена з лісів Итури дотепер уважають, що переслідувана антилопа може вкритися на дереві, зачепившись рогами за галузі, а потім зстрибнути на нічого не переслідувачів, що підозрюють, що вона харчується отрутними рослинами, а тому м’ясо бонго непридатне в їжу. Відповідно до інших міфів, переслідуваний бонго поринає у воду й залишається там до наступного сухого сезону, причому в цей час харчується під водою рибою й повністю губить вовну.
Бонго — найрідша з антилоп й, безсумнівно, має потребу в повній охороні. На жаль, у деяких країнах, наприклад у Кенії, навіть зараз можна купити ліцензію на відстріл бонго.
Другий представник роду оленебиків — канна (Taurotragus oryx). Це сама велика з африканських антилоп: маса дорослих самців досягає іноді 1 т, а висота в холці -160-180 див. Рогу канни, хоча й прямі, у нижній третині скручені подібно штопору зі спіральними ребрами й досягають довжини більше 1 м. У самок рога коротше й слабкіше.
.
Додавання важке, масивне, на горлі у тварин, особливо в самців, товста складка шкіри — подгрудок. Фарбування досить мінливе, і дослідники колишнього років на основі цієї ознаки виділяли навіть кілька видів канн, які, однак, зараз розглядаються як підвиди. У цілому у фарбуванні переважає блідо- або рудий-рудий-темно-рудий цвіт. Білі поперечні смуги, характерні для всіх винторогих антилоп, у деяких підвидів яскраві й помітні, тоді як в інших відсутні зовсім.
Канна населяє посушливі райони Африки до півдня від Сахари. У вологі тропічні ліси Західної Африки й басейну Конго вона не проникає. Улюблені місцеперебування канни – редкостойние лісу, савани й рівнини, що поростили чагарником. Тварини, що населяють ліси, крупніше й пофарбовані інтенсивніше; канни із саван дрібніше й блідіше.
Незважаючи на запекле переслідування людиною, канни дотепер зберегли відносно високу чисельність. Звичайно вони тримаються групами по 8- 10 тварин, але іноді, особливо під час міграцій, утворять сотенні череди. Міграції канн починаються з настанням посушливого періоду, коли основна маса канн переходить в околиці річкових долин. У вологі сезони року вони віддають перевагу горбкуватим районам і часто пасуться на місцях колишніх степових пожеж, що покриваються в цей час свіжою зеленою травою. Коли немає свіжої трави, канни переходять на харчування листям чагарників, охоче поїдають плоди багатьох диких рослин, у тому числі дикі дині. Щоб дістати верхні галузі, тварини часто пригинають невеликі деревця рогами. Канни подовгу можуть обходитися без води, але, коли водопої є, вони регулярно їх відвідують.
Канни в савані дуже обережні й людини не підпускають ближче 500 м. Така більша в порівнянні з іншими антилопами лякливість порозумівається постійним переслідуванням з боку масаев – племені, що займається скотарством і майже не полює. Виключення масаи роблять тільки для буйвола й канни, уважаючи їхній близькими родичами домашньої худоби, і високо цінують їхнє м’ясо. Канни, що живуть у лісових районах, взагалі на очі людині попадають нечасто.
Потривожена череда канн іде важкої клуса, лише в крайніх випадках переходячи на галоп. На бігу тварини іноді роблять величезні стрибки вперед або навіть перестрибують друг через друга. Призначення таких стрибків неясно, тому що канни стрибають і на зовсім відкритому місці, і, стало бути, розвідувальна роль їх відпадає. канна, Що Біжить, видає сухий звук, що клацає, копитами, подібно північним оленям.
Самці канни маркірують границі ділянок дуже своєрідним шляхом, що не зустрічається в інших антилоп. На чолі й між рогами в них є густий чуб із твердих волось, що тварина, буцаючи землю, сильно бруднить брудом, мулом і власною сечею. Після цього канна треться чолом об стовбури дерев і чагарник, залишаючи, як кистю, грязьові пахучі мітки.
Двобої між самцями канн за верховенство в череді досить часті. Звичайно двобою передує ритуал залякування, коли один із суперників приймає позу погрози, тобто стає боком до ворога, підставляючи могутнє плече й злегка відвернувши високо підняту голову. Якщо супротивник не залишає агресивних намірів, суперники повільно зближаються й обережно стикаються кінцями рогів. Це останнє попередження: якщо по зіткненню тварина почуває, що мускули ворога напружені, рога чинять твердий опір, виходить, виклик прийнятий і бій неминучий. Тварини, зчепившись підставами рогів й упершись чолами, намагаються всією вагою тіла пригнути голову супротивника до землі. Як правило, удари рогами по корпусі не наносяться. Церемоніал, що передує спарюванню, нескладний. Звичайно самець переслідує самку, притискаючи голову до її боку або поклавши голову й шию самці на спину. Вагітність у канн триває 8, 5-9 місяців, самка народжує одного теляти. Пологи частіше присвячені до початку дощового періоду. Голос канни – низьке рохкання, але чути його доводиться рідко. Телята видають неголосне мукання.
Крім людини, дорослим каннам може загрожувати тільки лев. Однак молоді тварини часто стають жертвою леопардів, гепардів і гиенових собак. Відомі випадки, коли череда самок канн в «зімкнутому ладі» проганяло гепардів.
Пасущиеся канни часто поєднуються із зебрами, разом з якими роблять навіть міграції.
Ще з кінця минулого століття вживали кількаразові спроби одомашнити канну. Зараз у ряді країн Східної й Південної Африки фермери містять канн у більших обгороджених загонах, одержуючи головним чином м’ясну продукцію. Тільки в Трансваалі налічується близько 2 тисяч таких ферм. Найбільший успіх у доместикації канни був, однак, досягнуть у нас, в Аскании-Нова. Канни в Асканию-Нова минулого завезені в 1892 р., і череда їх неодноразово поповнювалося згодом. Радянські вчені не тільки одержали цілком продуктивне поголів’я, що дає молоко, але, що не менш важливо, розробили методику змісту, годівлі, розмноження й вирощування молодняку канн у неволі. Зараз асканийское череда канн – цілком одомашнені тварини, кожне з яких занесене в племінну книгу. Молоко канн відрізняється прекрасним смаком, високою жирністю (від 8 до 14%) і калорійністю. Крім того, йому властиві деякі цілющі властивості.
Інші представники винторогих антилоп живуть в Індії, серед них найбільшою популярністю користується нильгау (Boselaphus tragocamelus). Це досить велика, високоногая антилопа, що досягає в холці 150 див при масі близько 200 кг. Самці помітно крупніше самок і мають короткі, прямі, трохи косо поставлені роги. Самки безрогі. Підлоговий диморфізм проявляється й у фарбуванні: основний тон фарбування самців сірі-сіру-сіре-сіра-блакитнувато-сірий, тоді як самки рудий-руду-руде-руда-сіро-руді.
.
Нильгау — типові мешканці розріджених лісів і чагарникових заростей, на відкритих трав’янистих рівнинах вони зустрічаються рідко. Тримаються нильгау невеликими групами або поодинці. Харчуються молодими пагонами й листами, причому, на відміну від інших винторогих антилоп, поїдаючи листя, часто піднімаються на задні ноги. На водопій ходять зрідка, задовольняючись вологою, що втримується в рослинах. Період спарювання, супроводжуваний бійками самців, починається в березні. Вагітність триває близько 8 місяців, народження дитинчат падає на грудень. Самка звичайно приносить двох теляти, рідше – одного. Немовлята нильгау затаюються в хащі чагарнику, де проводять перші дні життя.
Двобої самців нильгау своєрідні. Короткі, прямі й гострі роги могли б бути серйозною зброєю, занадто небезпечним, щоб застосовувати його проти родичів. Тому нильгау вирішують свої суперечки інакше. Перший етап двобою – залякування – полягає в тому, що претендент на панування спрямовується на супротивника з горизонтально витягнутою мордою й шиєю, причому коротка грива в цей час піднімається сторчма. Потім суперники стають «на коліна» друг перед іншому, і кожен головою й шиєю намагається пригнути голову ворога до землі. Цікаво, що ці елементи поводження в більшості африканських винторогих антилоп входять у церемоніал, що передує спарюванню.
Самки також часто виявляються забіякуватими. Але вони, не соромлячись, сильно б’ють своїх товарок чолом у бік: це не небезпечно, тому що рогами самки не збройні.
Дуже своєрідний другий індійський представник винторогих антилоп — четирехрогая антилопа (Tetracerus quadricornis). Своя назва вона одержала у зв’язку з тим, що в самців, крім пари нормальних тонких, злегка вигнутих рогів, іноді є на передній частині чола друга пара близько поставлених коротких (до 3 див) ріжків.
Четирехрогая антилопа — порівняно невелика, струнка тварина, тільки-но сягаючої величини газелі. Основний тон фарбування буруватий, черево біле. Ця антилопа віддає перевагу місцям, де лісові гаї чергуються із заростями густих чагарників, звичайно поблизу води. Тримається завжди поодинці або парами, дуже потай, так що спостерігати її доводиться рідко, хоча чисельність четирехрогой антилопи не занадто низька. При найменшій ознаці небезпеки тварини ховаються в хащі кущів.
У період гонів самці винятково агресивні й пильно охороняють свої ділянки. Спарювання відбувається звичайна в сезон дощів, вагітність триває близько 180 днів, у січні або лютому самки приносять від одного до трьох дитинчат.