ПІДРОДИНА КАРЛИКОВІ АНТИЛОПИ (NEOTRAGINAE)

Як і дукери, карликові антилопи ставляться до числа самих дрібних представників сімейства полорогих. Підродина нараховує 8 пологів з 14 видами, хоча цілком сталий і загальноприйнятим такий підрозділ назвати не можна.
Карликова антилопа (Neotragus pygmaeus) дійсно карлик серед копитних.
.
Висота її не перевищує 25 див, фарбування однотонна бура з білим черевом. У самців є прямі, чорні ріжки, які досягають лише 1, 5- 2 див у довжину. Поширено карликову антилопу в лісах Західної Африки (від Сьерри-Леоне й Ліберії до Нігерії). На жаль, про спосіб життя цього винятково потайливої й обережної тварини ми нічого не знаємо.
Зовні дуже схожі на карликову антилопу представники роду антилоп-крихіток (Nesotragus), з яких краще вивчена суни (N. moschatus). Вона трохи крупніше, ніж карликова антилопа, і досягає 30-35 див у висоту, а маси 8-9 кг. Ріжки самців також прямі, близько 7-9 див у довжину. Су не живе в лісистих і районах, що поростили чагарником, Кенії, Танзанії, Замбії й Мозамбіку, зустрічається на Занзибаре, тримається поодинці або парами. Удень суни відпочивають у густих заростях, а по ранках й у вечірні сутінки виходять пастися на галявини. У водопої ця тварина не має потреби. Спугнутая антилопа рятується стрімкою втечею, виписуючи круті зиґзаґи серед кущів і дерев. Голос її – глухуватий неголосний гавкіт або різкий свист. Подглазничние залози суни виділяють різко пахне мускусом секрет. Дитинчата народжуються звичайно в листопаді – грудні.
Цими відомостями й вичерпуються наші знання біології антилоп-крихіток, тому що другий представник роду — антилопа-крихта (N. batesi), що населяє центральні частини Африки, ще більш рідка й потайлива й зовсім не вивчена.
Дуже своєрідні антилопи дикдики характеризуються трохи подовженою мордочкою, що закінчується рухливим хоботком, і гострим чубчиком із твердих волось, як у звичайного дукера. У цей час дикдиков підрозділяють на два самостійних роди – дійсних дикдиков (Madoqua) і хоботкових дикдиков (Rhynchotragus).
Дикдики — винятково витончені тварини, з тонкими кінцівками, з яких задні длиннее передніх; розмірами дикдики лише ледве перевершують карликову антилопу. Їхня висота 30- 35 див, маса -3-5 кг. Тільки самці мають роги, але вони так малі, що майже не видно. Самки помітно крупніше самців. Величезні чорні очі й рухливі більші вуха завершують зовнішній вигляд цих дивно милих антилоп.
Найбільш відомий рижебрюхий дикдик (Madoqua phillipsi,
)
і малий дикдик (М. swaynei) зустрічаються тільки на півострові Сомалі, гірський дикдик (М. saltiana) — в Эритрее, дикдик Гюнтера (Rhynchotragus guentheri) — у Північній Кенії й Ефіопії. Більш широко розповсюджений звичайний дикдик (Rh. kirki), ареал якого розпадається на дві ізольовані частини: одна включає Кенію, Танзанію й Північну Уганду (район Карамоджа), інша – Анголу й Південно-Західну Африку.
По способі життя дикдики нагадують сірого дукера. Вони предпочитают сухі, що поростили бушем райони, де дотримуються галерейних лісів уздовж рік, тимчасових русявів і водотоків, скельних остан-цов у передгір’ях. Звичайно дикдики живуть парами, але іноді їх можна спостерігати й у невеликих чередах. Кожна пара має свою ділянку, що використає протягом декількох років. Границі ділянки самець маркірує купками калу й пахучих виділень подглазничной залози, які він залишає на кущах і каменях. Величина такої ділянки може бути різної, іноді тварини задовольняються територією близько 50-100 м у діаметрі, в інших випадках – до 500 м. Місця відпочинку частіше розташовуються по периферії ділянки.
Годуються дикдики ранком і присмерком, хоча їх нерідко можна бачити й удень. У місячні ночі вони пасуться до перших ознак світанку. Тривожний лемент дикдика -досить голосний свист. Рятуючись від ворога, антилопа робить величезні стрибки і як оком змигнути зникає серед стовбурів дерев, кущів і каменів.
Дитинчати дикдики приносять після шестимісячної вагітності, звичайно наприкінці періоду дощів. Немовля затаюється, і довгий час мати відвідує його лише потім, щоб погодувати.
Повного росту дикдик досягає у віці року, хоча полова зрілість наступає значно раніше. Саме в цей час батько виганяє підрослого сина зі своєї ділянки. Звичайно такий вигнанець не йде далеко й намагається «застолбить» власну ділянку на нейтральній землі між батьківською ділянкою й сусідньою парою.
Дикдики досить довірливі до людини. Це властивість дорого їм обходяться: африканці легко вбивають їхнім простим кидком ціпка. Шкіра дикдиков іде головним чином на рукавички, а тому що на парі рукавичок потрібні шкурки двох звірків, легко собі представити темпи винищування цих антилоп. Укажемо, що в 1960 р. із Сомалі було вивезено більше 400 000 шкурок дикдиков.
Єдиний представник свого роду бейра (Dorcatragus megalotis) живе на Сомалійському півострові. Це невелика (висота в холці 55-60 див, маса 9- 11 кг), рудувато-сіра, з білим черевом антилопа, граціозна й витончена, з короткими, широко розставленими прямими ріжками, які мають тільки самці. Як й в інших карликових антилоп, у бейри більші рухливі вуха, величезні чорні очі. Морда помітно коротше, ніж у дикдиков, і широколоба.
Бейра населяє сухі, що поростили чагарником горбкуваті або гористі місцевості, але скрізь дуже нечисленна. Живе парами або невеликими групами, до складу яких входять самець і кілька самок, пастися виходить на відкриті місця в ранне-утренние або передвечірні годинники. Вона дуже обережна й при небезпеці моментально зникає. Інші подробиці життя цієї рідкої антилопи невідомі.
Дуже цікава антилопа клиппшпрингер (Oreotragus oreotragus), часто іменована ще стрибуном або сассой. Розмірами з бейру, досить високоногая, зі злегка закругленою спиною, більшими вухами й очами, з короткими прямими рогами, сасса різко відрізняється від своїх родичів своєрідним пристроєм копит: при ходьбі й стрибках тварина опирається лише на твердий передній край їх і начебто ходить навшпиньках.
Зовнішній шар рогової речовини твердіше внутрішніх, тому кінчик копита згодом не робиться плоским, а, навпаки, затачивается й при стрибках сасси по схилах відіграє роль шипів на гірських черевиках, не даючи тварині поскользнуться. Спокійно варта антилопа зрушує всі чотири копита майже в одну крапку, що характерно взагалі для гірських тварин. Не менш примітна вовна сасси: вона густа й складається із твердих, грубих, ламких волось, зовсім несхожих на волосся інших антилоп. Коли тварина струшується, чутний шум, подібний з тим, що видає дикобраз своїми голками. Якщо схопити сассу руками, вона легко виривається, залишаючи в пальцях переслідувача цілі пригорщі волосся. Примітна й фарбування кл иппшпрингера: дрібна-строката, цвіту «перцю із сіллю», що злегка віддає в зеленуватий тон.
Розповсюджений клиппшпрингер у всій східній половині Африки, від Ефіопії й Сомалі до Південно-Африканський Республіки. Незважаючи, однак, на загальний вигляд гірської тварини, у дійсних горах він не зустрічається, віддаючи перевагу окремим грядам і виходи скель і каменів серед сухих, що поростили чагарником рівнин. Нерідкий клиппшпрингер і просто в горбкуватій місцевості з кам’янистим ґрунтом.
Ці антилопи тримаються поодинці або парами, зрідка невеликими групами. Вони дуже прив’язані до певної скелястої ділянки, але в посушливий час роблять тривалі міграції. Пастися вони виходять на рівні галявини поблизу скель, куди рятуються з раптовою появою небезпеки. У випадку тривоги тварина видає пронизливий свист, а при сильному переляку – голосний трубний лемент. Стривожений клиппшпрингер часто перед втечею робить кілька високих стрибків на місці.
Границі індивідуальних ділянок caeca маркірує виділеннями подглазничних залоз, а більші купи калу, які зустрічаються там, де живуть клиппшпрингери, очевидно, свого роду вбиральні. Клиппшпрингери дуже миролюбні, і бійки між самцями – виняткова рідкість. Вагітність триває близько 200 днів, самка приносить одного, рідше двох дитинчати.
На цю антилопу часто полюють заради смачного м’яса. Пружна вовна її в минулому йшла на набивання сідельних подушок.
Рід ориби (Ourebia) також включає лише один вид (О. ourebi). Серед карликових антилоп ориби – сама велика й досягає величини газелі, але здається більше витонченої й тендітною.
.
Рогу в ориби прямі, паралельні, досягають довжини 12 див. Самки безрогі. Фарбування яскраво-руда, на крупі – невелике біле «дзеркало», хвіст із чорним кінчиком. На щоці, трохи нижче ока, розташоване чорна цятка, що, як і темний кінчик хвоста, дозволяє з першого погляду відрізнити ориби від схожого на неї стенбока. Поширена ориби по всій Африці південніше Сахари.
Систематично й екологічно дуже близький до ориби рід стенбоки (Raphicerus), до якого ставляться 3 види: звичайний стенбок (К. campestris), стенбок Шарпа (R. sharpei) і грисбок (R. melanotis). Всі вони живуть у Східній і Південній Африці.
Як ориби, так і стенбоки населяють рівнини або горбкуваті місцевості з високою травою й кущами, савани й рідко стойние сухі ліси; тримаються парами або дуже невеликими групами. Ці тварини ведуть потайливий спосіб життя, укриваючись у траві й кущах і виходячи пастися лише раннім ранком і присмерком. У водопої ориби й стенбоки майже не мають потреби. Як й у сасси, сигнал тривоги в них – голосний свист. Перелякані тварини спочатку кидаються у втечу, роблячи іноді, подібно газелям, високі вертикальні стрибки, але, відбігши небагато, лягають і затаюються у високій траві. При завзятому переслідуванні стенбоки іноді вкриваються в нори бородавочников.
Певного періоду гонів у стенбо-ков й ориби немає. Вагітність триває близько 7 місяців, самка приносить 1 дитинчати.
Численні наприкінці минулого століття, стенбоки й ориби зараз сильно скоротилися в числі, хоча переслідування людини позначилося на них набагато менше, ніж на великих антилопах. Вони уживаются й на сільськогосподарських угіддях, але все-таки добре збереглися тільки в національних парках.