ПІДРОДИНА ЛОСІ (ALCINAE)

Підродина містить тільки один рід з єдиним видом.
Лось (Alces alces) — самий великий сучасний олень. Дорослі самці мають довжину тіла до 300 див, висоту в холці до 235 див і масу до 580-600 кг.
По загальному вигляді лось добре відрізняється від інших оленів.
.
Він дуже високоногий, з потужною грудною клітиною, відносно коротким тулубом і важкою горбоносою головою. Верхня губа роздута й сильно нависає над нижньою. Дуже більші, широкі й рухливі вуха. Під горлом свешивается вниз м’який шкірястий виріст – «серга», що досягає 25-40 див.
Рогу лося складаються з короткого стовбура й широкої сплощеної, трохи ввігнутої лопати. Від лопати вперед, назовні й назад відходять відростки, що більш-менш рівномірно обрамляють лопату (на розі може бути до 18 відростків). Однак рога лося дуже мінливі по будові, і звичайно плоска частина лопати буває невелика, а відростки довгі. Іноді вперед від лопати відходить потужний відросток, роздвоєний на кінці. Бувають рога оленячого типу, тобто без лопати, короткий стовбур дає відростки в горизонтальній площині, спрямовані вперед, у сторони й назад і злегка загнуті догори.
Фарбування лося бурувато-чорна. Ноги від середини гомілки й передпліччя вниз ясно-сірі, майже білі. Дзеркала немає.
Лось розповсюджений дуже широко, населяючи пояса північних лісів Євразії й Північної Америки.
У середині минулого сторіччя й, повторно, на початку нашого сторіччя відбувалося різке скорочення ареалу лося в Європі. У результаті охорони лося, омолодження лісів і скорочення числа вовків починаючи з 20-х років й особливо швидко наприкінці 40-х почалося відновлення ареалу лося й швидке розселення його до півдня й південно-заходу. У результаті лось знову дійшов до Карпат і Кавказу. Розселившись зі СРСР, з’явився в Польщі, Угорщині й Чехословакии. Розширення ареалу відбулося й в азіатській його частині.
За межами нашої країни лось був винищений у Західній Європі ще в XVIII сторіччі й, крім країн Східної Європи, ніде не відновився. У Північній Європі лось населяє Норвегію, Швецію й Фінляндію. В Азії за межами СРСР водиться в Північній Монголії й Північно-Східному Китаєві.
У Північній Америці лось населяє ліси Канади, де живе близько 500 тисяч лосів. Ареал у США сильно скоротився, і чисельність лося тут зараз незначна.
Лось утворить 6—7 підвидів, з яких 4—5 населяють СРСР й 2 — Північну Америку. Самі великі лосі з найбільш потужними рогами лопатою ставляться до американського підвиду A. a. gigas й східно-сибірському A. a. pfizenmayeri; самий дрібний лось із оленеобразними рогами ставиться до уссурійського підвиду А. а. cameloides.
Лосі населяють всілякі ліси, заросли верболозів по берегах степових рік й озер, а в лісотундрі тримаються по березняках й осичнякам. Як у степу, так й у тундрі зустрічаються влітку й удалині від лісу, іноді на сотні кілометрів. У гірських лісах дотримуються широких долин, пологих схилів і плато, уникаючи різко пересіченого рельєфу.
Улітку лосі віддають перевагу гарам і лісосіки, де багата поросль листяних дерев, буйно розростається високотравье, у тому числі улюблений корм лося — кипрей (іван чай). Велике значення для лося мають лісу з болотами, тихими ріками, струмками й озерами, де вони годуються водною рослинністю.
Узимку для лося необхідні змішані й хвойні ліси з густим підліском або гарним подростом молодняку, особливо сосни, осики або берези, горобини й ін. Уникають лосі одноманітних високоствольних масивів лісу.
На значній частині ареалу, де висота сніжного покриву не більше 30— 50 див, лосі живуть оседло, роблячи лише невеликі переходи з одних угідь в інші. Однак там, де висота сніжного покриву 70 див і більше, лосі роблять кочівлі, виходячи в менш сніжні райони. Так, із західних схилів Північного Уралу лосі переходять у Печоро-Иличский заповідник і далі на південний захід, проробляючи шлях у кілька сотень кілометрів. Подібні кочівлі бувають у Західному Сибірі, на Далекому Сході й в інших районах. Перехід лосів до місць зимівель звичайно відбувається поступово й триває з жовтня по грудень або січень, тобто протягом двох і більше місяців. Частіше першими йдуть самки з лосенятами, останніми – дорослі самці й самки без лосенят. Зворотні, весняні перекочівлі відбуваються швидше, звичайно під час танення снігів, і тварини йдуть у зворотному порядку: першими – дорослі самці, останніми – самки з лосенятами.
Зима — важкий період у житті лося. Високі сніги утрудняють рух цього величезного оленя. Лось прагне ходити по пробитих стежках, годується біля второваних їм доріг, щоб при небезпеці, вискочивши на стежку, урятуватися від вовків. Чим більше снігу, тим менше ходить лось, і в березні, коли висота снігу буває найбільшої, лось за добу проходить усього 700-900 м; череда лосів нерідко кілька днів залишається на ділянці всього лише в кілька гектарів. У сприятливих місцях, де багато корму, збирається дуже багато лосів. Така ділянка російські мисливці образно називають «стійбищем» лосів, а канадські траппери – «двором» лосів. Наприклад, у при-окских соснових борах в 50-х роках узимку на деяких ділянках збиралося до 100 і більше лосів на 1000 га, а в Печоро-илич-ском заповіднику концентрація лосів досягала неймовірної величини: до 1000 тварин на 1000 га.
Улітку лосі бродять багато ширше, і їхні добові переходи становлять 5—6 км, а іноді й багато більше.
Лосі протягом доби не мають певних періодів годівлі й відпочинку; це дуже типові поліфазні тварини. Улітку 5-6 періодів годівлі чергуються з періодами спокою. Однак удень, у жару, вони частіше відпочивають, при цьому люблять заходити в прохолодні місця, де менше гнусу, у хащу хвойного молодняку, густі чагарники, у болота, на береги рік й озер. Вони люблять лежати на обмілинах або у воді на мілководдя, іноді заходять у воду по шию. Навпроти, уночі вони більшу частину часу годуються.
Узимку в лосів 8—10 періодів годівлі переміняються періодами спокою, при цьому вони рівною мірою діяльні як удень, так і вночі. У більші морози тварини люблять лягати в пухкий сніг так, що над його поверхнею стирчать тільки холка й голова, що скорочує тепловіддачу. У бурани й сильні вітри отлеживаются в хащі хвойного подроста. Перед тим як лягти, лосі повертаються під вітер, звичайно роблячи півколо, і лягають убік сліду. Величезні вуха в лежачої тварини час від часу повертаються, як эхолокатори. На слух лось найбільше й покладається. Добре розвинено в нього й нюх, але зір розвинений слабко; наприклад, нерухомо вартої людини він не бачить на відстані деяких десятків метрів.
Тримаються лосі поодинці або невеликими групами. Улітку дорослі самки ходять із лосенятами, іноді до них приєднуються прошлогодки. Самці й неодружені самки живуть поодинці або невеликими групами по 3-4 тварин. Узимку до самок з молодими можуть приєднуватися самці, полуторагодовики, неодружені самки й утворюватися череди до 8-10 голів. Навесні ці череди розпадаються.
Лосі годуються всілякими трав’янистими, деревинно-чагарниковими рослинами, мохами, лишайниками й грибами. Найбільш різноманітні корми лося влітку; самий бідний набір кормів УЗИМКУ.
ЛИСТИ дерев і чагарників — основний корм лосів у літню пору. Захопивши гілку губами, лось обриває з її всі листи. Найкраще лосі поїдають листи осик, горобин, верб, беріз, жостеру, черемшини, кленів, ясена. Тварини охоче годуються восени навіть опалими листами. Люблять лосі годуватися водними й око-ловодними трав’янистими рослинами, такими, як вахта, калужница, кубушки, латаття, хвощі, а також високими травами на гарах і лісосіках – зонтичними, кипреем, щавлем і т.д. Наприкінці літа лосі відшукують шляпочние гриби, гілочки чорниці й брусниці з ягодами.
Восени, звичайно у вересні, лосі починають скусивать пагони й галузі дерев і чагарників і до листопада майже цілком переходять на харчування гілковим кормом. До числа основних зимових кормів ставляться верба, сосна (у Північній Америці – ялиця), осика, горобина, береза, малина, жостір. При цьому лосі однаковою мірою поїдають пагони як листяних порід, так і сосни: останні не являють собою змушений корм лося. У дерев і чагарників лосі скусивают пагони товщиною звичайно до 10 мм.
Кору, головним чином, молодняку осики й сосни, гризуть протягом всієї зими, але тільки у відлизі.
Лось дуже пластичний у харчуванні й у різних частинах свого ареалу використає вкрай різноманітний набір кормів. Нерідко одні корму, поїда охоче лосем, наприклад сосна в європейській частині ареалу, майже зовсім не використаються лосем у Східному Сибірі. Нерівномірна поедаемость тих самих рослин може залежати як від їхнього хімізму, кількості змісту живильних речовин, наприклад вуглеводів, так і від ступеня доступності й достатку інших кормів.
За добу дорослий лось з’їдає влітку близько 35 кг корму, а взимку — 12—15 кг. Усього за рік з’їдають близько 7 т, з яких близько 4 т становлять пагони листяних і хвойних порід, близько 1, 5 т – листи дерев і чагарників, близько 700 кг – кора, стільки ж трав’янисті рослини й чагарнички.
Оскільки лосі багато споживають дре-весно-кустарникових кормів, вони при великій своїй чисельності псують багато подроста й ушкоджують лісові розплідники. У різних типах лісу залежно від складу деревних порід, їхнього віку й густоти, збиток, наносимий лосями, буде різний. Однак шкода, заподіювана лосями лісовому господарству, звичайно буває перебільшений. Як показали спеціальні дослідження останнього років, ушкодження, наносимие лосями, не позначаються помітним образом при остаточному формуванні лісу, звичайно якщо щільності популяції лося не надмірно високі. При більших концентраціях лосів єдина раціональна міра захисту коштовних насаджень – регулювати поголів’я тварин.
Майже всюди лосі відвідують солонці, де п’ють солонувату воду й гризуть багату сіллю ґрунт або лижуть камені.
У період гонів біля самця дуже рідко буває більше однієї самки; самець лося не збирає гареми, як більшість інших оленів. Правда, відомі випадки, коли самці лося ходили з 2-3 самками, ревниво охороняючи їх від інших самців, що перебувають поблизу. На лосефермах й у мисливських господарствах, де різко переважають самки, також відзначені випадки, коли один самець запліднює до 7 самок, але всі ці випадки не можна вважати нормальними.
У серпні або вересні, звичайно на світанку й увечері, самці починають стогнати, як називають мисливці ревіння лосів. Неголосний голос лося нагадує глухе мукання. У цей час самці порушені, ламають рогами галузі й верхівки невеликих дерев, вибивають копитами ями, відшукують самок, ходять за ними, відганяючи молодих лосів. За однією самкою ходять часто два й більше самці, між самцями іноді виникають бійки. У період гонів самки й особливо самці втрачають звичайну обережність, бродять по дорогах, не бояться людей, так що восени завжди створюється враження, що лосів у лісі стало більше, ніж улітку. Весь період гонів, від початку стогону до останніх випадків спарювання, триває до двох місяців і закінчується в жовтні, іноді в листопаді.
Самки беруть участь у розмноженні на другу або третю осінь. Самці – на рік пізніше. Вагітність у лосиць триває 225-240 днів. Отелення відбувається у квітні – травні, іноді, у північних районах, на початку червня. Лосиця приносить одного або двох лосеняти, залежно від місця й умов року. Друге лосеня в парних поносах часто гинуть.
Лосенята народяться світло-рудими, однотонними, без плям. Звичайно біля тижня залишаються на одному місці, при небезпеці затаюючись у траві або кущах. З тижневого віку ходять за матір’ю. Із цього часу лосенята вже об’їдають листи з берізок й осинок, однак згинати й заламувати молоді деревця навчаються тільки до осені. Траву дістати через своєї длин-ноногости вони на початку не можуть. Тільки в місячному віці або пізніше лосенята здобувають навичку під час годівлі плазувати на «колінах». Молочна годівля звичайно триває 3, 5- 4 місяці, але самки, які не приймають участі в гонах, годують до листопада – грудня. Молоко лося в травні – червні має жирність 8-13%, тобто воно в 3-4 рази масніше коров’ячого й в 5 разів більше містить білків (12-16%). За добу лосеня випиває до 1-2 л молока. На лосеферме Печоро-Иличского заповідника лосиці давали за весь період лактації від 150 до 430 л молока.
Новонароджені лосенята мають масу від 6 до 16 кг, швидко ростуть і до осені досягають 120—130 кг, іноді 200 кг.
Перші роги виростають у самців через рік — у квітні — травні; наприкінці липня — серпні вони тверднуть. Ці роги звичайно не мають ще відростків. Рогу з добре вираженою лопатою з’являються тільки на п’ятому році життя. Дорослі самці скидають роги в листопаді – грудні, рідко пізніше. Нові роги починають рости у квітні – травні. Поки рога м’які, вони чутливі до ударів й укусів комах. Твердіють вони в липні, а в серпні-вересні самці очищають їх від шкіри.
Лосі живуть до 20—25 років, але більшість тварин у природі гине значно раніше. Так, на півночі, у багатосніжних районах, провесною, коли ведмеді виходять із барлогів, вони часто нападають на лосів. Стельних лосиць вони переслідують іноді багато кілометрів. Ще частіше видобутком ведмедя стають новонароджені лосенята; правда, лосиця захищає своє потомство, і не завжди безуспішно. Відомі випадки, коли лосі вбивали або важко ранили ударом передніх копит нападаючих на них ведмедів. Тому ведмеді прагнуть підкараулити або загнати лося в густі зарості, де лось не може вільно відбиватися передніми ногами.
Дуже небезпечні для лосів можуть бути вовки. Але на дорослих лосів вовки нападають тільки зграєю, та й то уникають кидатися попереду. Але молодих і підлітків гине від вовків дуже багато. На відміну від ведмедя, вовки нападають на лосів у малосніжний період, оскільки по пухкому й високому снігу вовкам важко погнатися не тільки за дорослим лосем, але й підлітком.
Багато маленьких лосенят гине в затяжні весни з поверненням холодів і снігу. Чимало їх ламає свої тендітні ніжки об бурелом у тайзі або тоне при переправах через ріки під час льодоходу.
Лось — найважливіша мисливська-промислова тварина як у нашій країні, так й у Швеції, Фінляндії, Канаді. Від нього одержують гарне м’ясо й коштовну шкіру.
Досвіди одомашнювання лосів проводилися давно в Якутії, Прибайкаллі, Скандинавії й Прибалтиці. Для рішення в проса про методи одомашнювання лосів в 1949 р. у Печоро-Иличском заповіднику була створена досвідчена лосеферма, що довгі роки керував ентузіаст лосе-водства Е. П. Кнорре.
Багаторічний досвід лосеферми показав, що процес приручення будь-якого дикого новонародженого лосеняти надзвичайно просте. Він починається й закінчується першою же годівлею молоком із пляшки із соскою. Лосеня привязивается до його людини, що годує, на все життя. Був випадок, коли на вільному випасі в тайзі пропала однорічна лосиця. Через два роки вона зустрілася в тайзі зі своїм «годувальником» й, почувши його голос, відразу ж підбігла до нього, стала обнюхувати особу, руки й тикати мордою в кишеню, з якого колись діставала ласощі. Лосиця пройшла за людиною близько 10 км до лосеферми й залишилася там жити. За два роки життя в тайзі з дикими лосями вона анітрошки не здичавіла. Бували випадки, що лосі, що пішли з лосеферми, самі поверталися назад.
На лосеферме лосиці живуть по 15 років і більше, дають потомство протягом 8—10 років підряд. На лосеферме народилося близько 100 лосенят й є лосі вже четвер-того-пятого покоління. Лосі швидко звикають до доїння, при цьому вони переносять свій материнський інстинкт на доярок, до яких надзвичайно прив’язані. У сідлі лось може нести 80-120 кг, а запряжений у сани – до 400 кг. Правда, улітку лосі можуть використатися тільки в нічний час, тому що дуже страждають і навіть гинуть удень під час роботи від перегріву. Узимку лосів можна використати на роботі й удень. Вони дійсно незамінні при тайговому бездоріжжі, у заболочених, захаращених лісах, а також у весняне бездоріжжя.
Таким чином, лосеферма показала повну можливість приручення й виховання цієї тварини. Однак розведення лосів у широких масштабах натрапляє на труднощі, тому що на малих площах неможливо прокормити велика кількість тварин, що вимагають дуже багато деревинно-чагарникових кормів.
Не менш важливі успіхи лосеферми полягають у тому, що на лосях, що втримуються на фермі при вільному випасі, удалося докладно вивчити багато питань біології, фізіології й хвороб тварин, чого не можна було зробити на диких лосях у природі.