ПІДРОДИНА ДІЙСНІ ОЛЕНІ (CERLINAE)

Ця підродина поєднує 12—13 видів, що ставляться до 2 родам, які часто розділяють на 7—8 підродів. Для всіх представників підродини характерні короткі пеньки рогів і більші спадаючі частини рогів у самців, що мають не менш трьох відростків. Крім того, їм свойствен ряд особливостей у будові черепа й кістяка кінцівок.
Лань, або даніель (Cervus dama), у всіх віках й убраннях має плямисте фарбування.
Рогу несуть на вершинах більш-менш розвинену вертикально поставлену лопату з відростками по її задньому краї. Другого надочноямкового (льодового) відростка рогів немає. В області полового отвору розвинений пучок подовжених волось. Довжина тіла 130-160 див, висота в холці близько 100 див, хвіст – 16-19 див, маса – 40-80 кг.
У минулому лань була поширена в Средиземноморских країнах Південної Європи (Південної Франції, Греції, Італії й ін.)» Північно-Західній Африці, Малій Азії (Сирії, Палестині, Ірані, Іраку, Месопотамії). Однак винищування лані, вторинне завезення й акліматизація її в Європі й Північній Африці почалися близько 2000 років тому. У цей час лань водиться у всіх країнах Центральної, Західної й Південної Європи, куди завезена людиною. Крім того, акліматизована в Новій Зеландії, Південній і Північній Америці.
У СРСР лань акліматизувалася в деяких районах України, Білорусії й прибалтійських республік.
Лані предпочитают листяні ліси із трав’янистими галявинами й заростями чагарнику в горбкуватій місцевості. Улітку самки з телятами ходять окремо або невеликими групами; самці тримаються поодинці або табунками по нескольку голів. У серпні самки з молодими поєднуються в більші череди.
Годуються влітку трав’янистою рослинністю й листами чагарників. Поїдають також жолуді, каштани, ягоди, гриби; узимку гризуть кору й скусивают галузі верби, осики, ясена, бересклета й інших дерев і чагарників. Пасуться частіше ранком і ввечері. Улітку регулярно відвідують водопої. Зовсім не пристосовані до пересування по високому снігу й при випаданні снігу звичайно не відходять від годівниць.
Гони в ланей бувають у вересні — жовтні. У цей час самці приєднуються до черід самок і відганяють молодих самців. Беруть участь у гонах самці, що досягли 4-5-літні віки, і самки – 2-3-літні віки. У період гонів самці видають уривчасті хрипкі гортанні звуки, який наповнюється ліс у досвітні й вечірні годинники. Самці вступають у запеклі турнірні бої, і глухі удари рогів суперників, що б’ються, чергуються з ревінням. Нерідко найсильніший ламає шийні хребці партнера; іноді гинуть обоє, зчепившись рогами.
Вагітність триває 7, 5—8 місяців, і 1, рідко 2 теляти з’являються в травні — червні. Перед родами самка відокремлюється від череди й протягом тижня пасеться недалеко від теляти, що перші дні більшу частину часу лежить у густій траві або серед кущів. У тижневому віці або небагато пізніше самка з молодим приєднується до череди. У місячному віці теля починає їсти траву, але ссе матір 4-5 місяців, а іноді й довше.
Дорослі самці скидають роги у квітні; до серпня нові роги досягають повного розвитку, і в середині місяця самці труться об стовбури дерев, очищаючи їх від шкіри. Найбільшого розвитку рога досягають у самців в 5-7 років. Тривалість життя лані 25-30 років.
Лань містять у парках як декоративна тварина й у мисливських господарствах головним чином як об’єкт спортивного полювання заради їхніх гарних рогів, які високо цінуються як мисливський трофей. У господарствах проводиться строго вибірковий відстріл під час гонів, залишаючи кращих виробників, а взимку отстреливают тільки дрібних, ослабілих і неповноцінних самок. Узимку ланей підгодовують зерном, сіном й іншими кормами. У результаті турботи людини й спрямованого добору протягом сторіч лань стала напівдомашньою твариною.
У мисливських господарствах нашої країни живе кілька сотень ланей, але лань мало перспективна як мисливська тварина в умовах із суворої й тривалої взимку.
У лісах Південно-Західного Ірану й прилягаючих частин Іраку живе дуже рідка (імовірно, залишилося не більше 30 голів) іранська лань (С. mesopotamica), що відрізняється ледь розвитий лопатою на рогах і трохи більшими розмірами. Багато зоологів уважають її лише підвидом звичайної лані. Спосіб життя не відомий. Молоді з’являються в березні – квітні.
Аксис (С. axis) — невеликі високоногие олені, плямисті в усі сезони, причому плямистість відносно рівна по всьому тілу. Рогу трехконечние, сильно відігнуті назад, з досить довгими пеньками.
.
Довжина тіла 110—140 див, висота — 75—97 див, хвіст — 20—30 див, маса — 75—100 кг. Утворять 2 підвиди.
Поширені аксиси в Індії, на острові Цейлон, у Пакистані, Бірмі, Таїланді, Камбоджі, Лаосі й В’єтнамі.
Вони акліматизовані в Новій Зеландії, Австралії, на Гавайських островах, у Бразилії й Аргентині. Були відомі ще римлянам і завозилися в парки й мисливські господарства Західної Європи; легко акліматизувалися там, де не буває сильних морозів і тривалого високого сніжного покриву. У Європі є череди аксисов, які живуть уже більше 150 років. У Новій Зеландії вони так розплодилися, що загрожують лісам, особливо в деяких національних парках, де їх довелося отстреливать.
На своїй батьківщині аксиси живуть у тропічних і субтропічних лісах, звичайно поблизу від рік й, рятуючись від ворога, кидаються у воду. Годуються травою, листами дерев і чагарників. Тримаються невеликими групами, але іноді утворять череди в 20-30 і більше голів.
Як і всі тропічні олені, не мають певного періоду скидання рогів і розмноження. Самки приносять дитинчати частіше в прохолодну пору року. Дуже плідні, звичайно приносять 2, іноді 1 або 3 теляти. Вагітність триває 7-7, 5 місяців, і нерідко незабаром після пологів самка знову запліднюється, так що небагато більш ніж за рік вона може принести потомство два рази.
Свинячий олень (С. porcinus) схожий на аксиса й ставиться до того ж під роду. Він більше приосадкуватий, має більше компактне тіло, чим аксис; у нього длиннее вуха й менше ока. Світлі плями на тілі розкидані рідше, ніж в аксиса, а свинячі олені одного підвиду зовсім не мають плям. Хвіст пухнатий. Довжина тіла 105-115 див, висота – 60-75 див, маса близько 50 кг. Утворять 4 підвиди.
Поширено свинячих оленів у Північній Індії, Бірмі, Таїланді, Камбоджі, Лаосі, В’єтнамі (два підвиди), один підвид живе на Філіппінських островах (С. p. calamianensis) і один – на острові Бавеан, до півночі від острова Ява (С. р. kuhli). Два останніх підвиди іноді розглядають як самостійні види.
Свинячі олені живуть у болотистих саванах, що поростили чагарниками й слоновой травою, або по трав’янистих лугах по узліссях лісу. Пасуться по ночах, а день проводять на лежаннях у густих заростях. Будучи сполохані, біжать дрібними шажками, надзвичайно нагадуючи під час перегони свиней, за що й одержали свою назву. Живуть поодинці або невеликими групами. Видимо, розмножуються в усі сезони року, також як у різний час самці скидають роги. Під час гонів самці дуже забіякуваті й кидаються на всіх, хто зустрічається їм на шляху, навіть на людину, намагаючись ударити своїми рогами. Вагітність триває 220-235 днів. Звичайно народиться 1, рідко 2 оленяти. У Північній Індії телята з’являються частіше в січні.
У більшості місць у зв’язку з освоєнням болотистих саван і трав’янистих лугів під рисові поля став рідким видом.
Індійський замбар (С. unicolor) — досить великий олень із товстими важкими, звичайно шестикінечними, сильно скульптурними рогами.
.
Пеньки рогів короткі, сильно відхилені назад. Очноямковий відросток рога розташований у самого пенька. Волосся товсті, тверді, на шиї утворять невелику гриву. Фарбування в підвидів, що живуть на материку, дуже темна, коричнева, майже чорна. Довжина тіла 170-270 див, висота – 120-155 див, хвіст – 22-35 див, маса – 150-315 кг, частіше близько 200 кг. Утворить 3-4 підвиди (на думку деяких авторів, 6 підвидів).
Розповсюджений в Індії й на острові Цейлон, у Східному Пакистані, Бірмі, Лаосі, Камбоджі, Південному Китаєві, у Таїланді, В’єтнамі, на островах Суматра, Калимантан. Завезені в Нову Зеландію, Австралію й Флориду (США).
Живе в тропічних і субтропічних лісах, предпочитая лісу, де є густі зарості бамбука. Незважаючи на більші розміри, побачити замбара важко, і він безшумно йде в хащу, почувши найменший шерех. Захоплений врасплох, видає голосний свист й, кинувшись бігти, піднімає хвіст, так що біла нижня сторона хвоста спалахує як сигнал тривоги. Охоче йде у воду й добре плаває. Самці поза періодом гонів живуть поодинці. Самки з молодими тримаються невеликими групами. Годуються травою, листами й дикими фруктами.
Гони в більшості популяцій буває частіше в жовтні, але може бути й в інші місяці року, особливо на півдні ареалу. Під час гонів дорослі самці оберігають свій гарем з 3-5 самок і вступають у турнірні бої із суперниками. Вагітність триває 249-284 дня. Звичайно народжується 1, рідко 2 оленяти. У Центральній Індії оленята з’являються частіше наприкінці періоду дощів, у травні – початку червня, але нерідко народяться в листопаді, грудні й іншим часом.
На замбаров здавна полюють, і там, де збереглися ще первинні ліси, чисельність їх залишається досить високої, тому що полювання на цього обережного оленя досить важкі.
Гривистий замбар (С. timorensis) дрібніше індійського, більше витончений і має порівняно довгу шию, невеликий і не пухнатий хвіст. Волосся тверді, досить довгі, утворять на шиї помітну гриву. Фарбування світліше, ніж в індійського замбара, частіше темно-коричнева. Рогу більше тонкі й легені. Довжина тіла 130- 215 див, висота – 80 – 110 див, хвіст – 10-30 див, маса – 80-125 кг.
Поширені на островах Ява, Сулавеси й Малих Зондских, де утворять 8 підвидів, які раніше вважали самостійними видами. Акліматизовані в Австралії, Новій Гвінеї, на Мадагаскарі, у Маврикієві, на Коморських островах.
Гривистие замбари населяють трав’янисті рівнини або світлі ліси. Пасуться, як правило, на відкритих місцях, а ліс використають як укриття й місце відпочинку, На відміну від індійського замбара мало пов’язані з водоймами й утворять більші череди. Певного часу розмноження не мають.
Раніше місцеві жителі дуже інтенсивно полювали за гривистими замбара-ми, улаштовуючи колективні облави. Верхи на домашніх буйволах оточували велика череда оленів і десятки, а іноді й сотні тварин убивали списами й мечами. У результаті таких полювань й освоєння відкритих ландшафтів під сільськогосподарські вгіддя чисельність гривистих замбаров різко впала, і деяким підвидам їх загрожує повне зникнення.
Філіппінський замбар (С. marianus) — самий дрібний із замбаров: довжина тіла 100—115 див, висота — 55—70 див, маса — 40—60 кг. Ці витончені тварини, найбільш древні з підзагону замбаров, тому що в оленів деяких підвидів (наприклад, С. m. alfredi) досить чітко виражена плямистість.
Філіппінські замбари поширені на Філіппінських островах, де утворять 4 підвиди. Давно завезені іспанцями на острів Гуам.
Вони населяють первинні ліси або болотисті чагарникові зарості, піднімаючись у гори до 2500 м над рівнем моря. Останнім часом стали поселятися й у вторинних лісах серед сільськогосподарських угідь.
Барасинга (С. duvauceli) — один з найкрасивіших оленів миру. Фарбування його бурштиново-жовта або золотаво-коричнева, іноді з неясними світлими плямами. Рогу в самців більші, витончені, з довгими надочноямковими відростками, красиво вигнутим напівмісячним основним стовбуром, що утворить елегантну крону відростків тільки на вершині. Довжина тіла близько 180 див, висота близько 115 див, хвіст – 12-20 див, маса – 230-283 кг.
Розповсюджений у Центральній і Північно-Східній Індії (Ассамі), Непалі. Недавно завезений в Австралію. Раніше жив у Бірмі й Таїланді, де винищений. Утворить 3 підвиди, один із яких, так званий олень Шомберга, вимер у Таїланді до 30-м років нашого сторіччя.
Живе барасинга в болотистих саванах, і його часто можна бачити вартої у воді або пасущимся на зелених галявинах. У цих оленів твердий ненамокаю-щий волосся й широко, що розсовуються копита, що говорить про їхнє давнє пристосування до болотистих місць. Бара-сингу часто називають ще болотним оленем (але ця назва краще не вживати щоб уникнути плутанини з американським болотним оленем; див. нижче).
Навесні й улітку самці й самки барасин-ги живуть окремо, образуя невеликі групи по 3—5 тварин. Узимку вони поєднуються в череди по нескольку десятків голів. Пасуться олені вдень, годуючись соковитою луговою травою й болотними рослинами. Увечері лягають досить щільною групою на відкритих болотистих галявинах.
Розмножуються цілий рік, але частіше молоді з’являються відразу після періоду дощів, у жовтні — листопаді, коли багато свіжої, соковитої зелені. Турнірних боїв між самцями не буває, тому що під час гонів вони часто мають ще м’які зростаючі роги – панти. Але в період гонів самці ревуть, і їхній голос, дуже мелодійний і приємний, із чередующимися низькими й високими тонами, помітно відрізняється від ревіння шляхетних оленів. Вагітність триває близько 250 днів, і самка приносить 1, рідко 2 оленяти.
У зв’язку з освоєнням болотистих саван під рисові поля майже повсюдно зник. Цьому сприяло й пряме переслідування барасинги через його надзвичайно гарні роги й щодо легкого полювання у відкритих саванах. В усім світі збереглося близько 550 оленів
цього виду, з них близько 250 голів у заповіднику Казиранга (Ассам, Індія), що ставляться до номінального підвиду. Олені іншого підвиду (С. d. branded) у кількості також декількох сотень голів живуть у Центральній Індії. Повсюдно охороняються як рідкий, зникаючий вид.
Олень-ліра (С. eldi) ставиться до того ж підроду, що й барасинга, і схожий на нього. Рогу в нього длиннее, ширше розведені в задній частині й відхилені усередину й уперед на кінцях, дійсно образуя як би ліру. Олень-ліра трохи більше легкої статури: довжина тіла близько 180 див, висота – 107-115 див, маса – 80-150 кг.
У минулому був широко розповсюджений у Північно-Східній Індії, Бірмі, Таїланді й Камбоджі, де утворював 3 підвиди. Однак сіамський підвид (С. е. siamensis) майже вимер, індійський підвид (С. е. eldi) зберігся в Ассамі в кількості не більше 100 голів. Тільки в Бірмі (С. е. thamin) за останнє десятиліття збільшився від декількох сотень до 3500 голів.
Як і барасинга, олень-ліра уникає лісів і гір, віддаючи перевагу болотистим рівнинам із чагарниками й невеликими групами дерев. Такий саванний ландшафт швидко освоюється людиною, і олень зникає або виходить пастися на рисові поля й інші сільськогосподарські вгіддя, де його переслідують як шкідника. Приносить 1, рідко 2 оленяти в різні місяці, але частіше після кінця періоду дощів.
Плямистий олень (С. nippon) стрункий, легені статури, літнє хутро у всіх віках плямистий. Узимку плямистість виражена слабко або її зовсім немає. «Дзеркало» дуже мало й на круп вище кореня хвоста не йде.
.
Довжина тіла дорослих самців 173— 180 див, самок — 162—174 див; висота в холці самців — 109—112 див, самок — 94— 98 див; маса самців — 117—131 кг, самок — 73—84 кг (у розплідниках відповідно до 148 й 86 кг). Довжина рогів дорослих 65-79 див (до 93 див). Рогу в нормі четирехконечние, але в деяких старих самців з’являється третій кінцевий відросток (усього 5) і навіть другий очноямковий відросток (усього 6).
Утворить 4—5 підвидів.
Розповсюджений у Північно-Східному Китаєві, до півдня до ріки Хуанхэ, на острові Тайвань, у Північному В’єтнамі, Кореї, Японії й у СРСР — у Південне Примор’я. У Китаєві майже повсюдно винищений, лише подекуди залишилася як украй рідка тварина. Навпроти, у нас у Південне Примор’я ареал плямистого оленя за останнім часом розширилася й чисельність їх зросла. Так, у Судзухинском заповіднику зараз живе близько 300 голів, а загальна чисельність популяцій у межах природного ареалу наближається до 1000 оленів. Починаючи з 1937 р. плямисті олені акліматизовані більш ніж в 25 місцях Європейської частини СРСР, у тому числі на Україні, у Прибалтиці, на Уралі, Кавказі й інших місцях, і кількість плямистих оленів у місцях акліматизації перевищило 10 тисяч голів. Крім того, у господарствах пантового оленярства паркового типу втримується більше 35 тисяч оленів. Акліматизований .також у Новій Зеландії.
На Далекому Сході плямистий олень предпочитает широколиственние, особливо дубові, лісу, богатие підліском з леспедеци. У цей час плямисті олені частіше населяють лісу на різній стадії відновлення після пожеж, де багато низькорослих дубняків і чагарників порослевого походження. Зустрічається й у кедрово-широколиственних лісах, але помітно рідше. Узимку уникає місць, де сніговий покрив вище 45 див. Олені звичайно дотримуються ділянок по південних і південно-східних схилах приморських хребтів, де сніговий покрив, як правило, лежить не більше тижня підряд. Самки й молодняк тримаються нижче по схилах, чим дорослі самці, але останні також рідко піднімаються вище 500 м над рівнем моря.
У місцях акліматизації, у Європі, на Кавказі й Уралі, олені тримаються в листяних і змішаних лісах, вибираючи ділянки з рясним підліском, трав’янистими галявинами й вирубками, що заростають. Предпочитают заплавні ліси, як найбільш багатими чагарниками й різноманітні по складу.
Узимку кращим кормом плямистому оленеві служать жолуді, які він дістає з-під снігу. Їсть він сухі листи, бруньки й пагони дуба, лип, аралії, леспедеци, ільмів, маньчжурського горіха, оксамиту, верби, клена, ясена, рідше бузини й ліщини. Опалі листи, особливо дуба, олені поїдають протягом всієї зими. Навпроти, дрантя й кору плямисті олені їдять неохоче й мало. Улітку основу харчування оленів становлять злаки, зонтичні, сложноцветние, лілейні й бобові. Крім трав’янистої рослинності, у помітних кількостях олені їдять листи дерев і чагарників. На морських узбережжях олені охоче підбирають водорості – зостеру й ламінарії, іноді рибу, крабів й інші викиди моря.
Значення деревинно-чагарникових кормів у літньому раціоні оленів, акліматизованих у Європі, значно менше. Усюди охоче їсть жолуді й плоди бука, тонкі пагони бересклета, дуба, верби, ільма, а із трав’янистих рослин – бор-щевник, перстач, манжетки, таволгу й ін. Узимку добре їдять підгодівлю у вигляді сіна, але найкраще – жолуді.
Улітку площа, зайнята чередою плямистих оленів, приблизно в 3 рази більше, ніж узимку. Ділянка перебування одиночних оленів рідко більше 100-200 га. Самці з гаремами тримаються на площі близько 400 га, а велика череда в 12-15 голів займає 800-900 га. Добовий хід оленя взимку становить – 300-2 500 м, а у випадку рясної підгодівлі не більше 500 м.
Годуються плямисті олені частіше ранком і ввечері; узимку — нерідко й у середині дня. Добре плавають, переборюючи навіть морські протоки більше 10 км шириною. На зиму тварини збираються на крутих південних і південно-східних ділянках схилів або спускаються ближче до моря, тримаючись по долинах, захищеним від холодних західних вітрів. У квітні олені переходять на літні місця перебування. У випадку більших снігопадів олені перекочовують у менш сніжні ділянки.
Самки плямистих оленів стають статевозрілими з півтора років. Більшість із них бере участь у гонах на 3-м, рідше на 2-м року життя. Самці беруть участь у гонах з 3-4-й осіни.
Гони в плямистих оленів відбувається з кінця вересня до початку листопада, найбільш інтенсивне ревіння буває в середині жовтня й триває від 4 до 7 днів. Гони проходять тихо, звичайно без запеклих бійок між самцями. Але в пантових господарствах й в акліматизованих оленів, очевидно у зв’язку з порушенням співвідношення підлог, між самцями звичайні сильні бійки.
Гареми в самців у природі складаються з 3—4 самок; у пантових господарствах — з 6—8 і до 15—20 самок. На зорях дорослі самці видають сильні свистячі звуки, що переходять у хрипке ревіння. Олені ревуть на тих самих ділянках, де самці вибивають копитами площадки – токовища, розміром близько 4 м2. У період гонів самці погано їдять і гублять у масі до 20-25%.
Тривалість вагітності 7, 5 місяця. Масове отелення в Примор’я буває в середині травня (з кінця квітня до середини червня). В акліматизованих оленів – у червні, окремі самки теляться в липні, серпні й пізніше. За рідкісним винятком самка приносить одного оленяти.
Оленята ссуть матір 4—5 місяців, але починають пастися з 10—20-денного віку. Із самкою залишаються до весни наступного року, іноді довше. На 10-м місяці життя в самців на місці майбутніх рогів з’являються «дудки» до 3, 5 див висотою, і у квітні виростають перші, не-ветвящиеся рога, які спадають у травні – червні наступного року. Другі роги вже гілкуються й скидаються щорічно у квітні – травні. Очищаються молоді роги від шкіри у вересні. В акліматизованих оленів скидання старих і ріст нових рогів частіше відбувається із запізнюванням до одного місяця. У природі тривалість життя плямистих оленів звичайно не більше 11-14 років; у пантових господарствах – до 18-21 року й самки старше 15 років можуть приносити потомство.
Головний ворог плямистого оленя — вовк. Частіше олені гинуть у березні – квітні, коли вони ослаблені зимівлею. Рятуючись від вовків, олені йдуть у воду або на відстій. Дуже рідко олень стає жертвою леопарда; немовлята іноді гинуть від лисиць й енотовидних собак, зрідка харзи, рисі, бенгальської кішки, тигра, ведмедя.
Головна причина смертності — виснаження при багатосніжних зимах, особливо в сполученні з настами й полоями на ріках.
Полювання на плямистого оленя повністю заборонені. Він включений у Червону книгу й підлягає всілякій охороні. Акліматизація в Європі й на Кавказі показала, що при охороні від хижаків і зимовій підгодівлі олені дають у деякі роки високий приріст череди (до 30%) і добре перезимовують. Олені мають потребу в підгодівлі при сніжному покриві вище 20 див і температурі нижче — 10°С. Без підгодівлі й охорони від вовків олені швидко гинуть.
Велика кількість оленів (див. вище) утримується в господарствах пантового оленярства. Основна цінність продукції – молоді, неокостенілі роги – панти, з яких виготовляють тонізуючий засіб – пантокрин. Лікувальна цінність пантів плямистого оленя вище такий інших оленів.
Під загальним ім’ям шляхетний олень (С. elaphus) у цей час прийнято поєднувати багато підвидів, які раніше розцінювалися як самостійні види, що відрізняються друг від друга по розмірах, будові рогів і деталям фарбування (європейський олень, кавказька олень, мазав, ізюбр, вапити, бухарський, або тугайний, олень й ін. )- Однак, незважаючи на відмінності, всі ці олені, безумовно, належать до одного виду, що характеризується тим, що літнє хутро дорослих тварин без плям; «дзеркало» велике й піднімається на круп вище підстави хвоста.
.
Рогу дорослих самців не менш чим з 5 відростками, і в багатьох на вершині рога утвориться крона.
Розміри оленів, що ставляться до різних підвидів, різко різні. У мазала й вапити
,
довжина тіла досягає 250—265 див, висота в холці 135— 155 див і маса 300—340 кг, у той час як у бухарського оленя довжина тіла всього 78—86 див, висота в холці 56—60 див і маса 75—100 кг. Так само мінливі й рога. У європейських оленів число відростків буває велико за рахунок розгалуження кінця рога, де утвориться так називана крона. Рогу маралов не утворять крону, але стовбур їхніх рогів дуже потужний, товстий і дає 6-7 відростків, з яких самий великий 4-й, і на місці його отхожде-ния стовбур рога изгибается назад і вниз. У бухарського оленя й інших підвидів із Центральної Азії рога відносно прості, звичайно з 5 відростками й поставлені більш-менш прямо. Загальна кількість підвидів шляхетного оленя 15-18, з них у СРСР живе 7 або 8.
Ареал шляхетного оленя дуже великий. Він розповсюджений по всій Західній Європі на північ до Південної Скандинавії, у Північній Африці (Алжир, Туніс, Марокко), Ірані, Афганістані, Монголії й Південно-Східному Китаєві, Тибеті, Кашмірі, Сиккиме, Бутані. У Північній Америці населяє більшу частину континенту, до Великого Невільничого озера до півночі й на південь майже до Каліфорнії й Мексики.
У СРСР живе в Прибалтиці, Західній Білорусії, Карпатах, у деяких районах України, у Криму, у ряді заповідників центральних і південних районів Європейської частини СРСР (Воронезький, Хоперский, Башкирський, Мордовський, Ільменський й ін.), на Кавказі й у Закавказзя, на Алтаєві, півдні Східного Сибіру й Далекому Сході. Крім того, олень розповсюджений на багатьох хребтах Тянь-Шаню й у заплавних лісах (тугаях) басейну Амудар’ї. У минулому був розповсюджений ще ширше й населяв змішані й листяні ліси, лісостеп, гірські ліси й заплавні ліси в пустелях від Атлантичного до Тихого океану, між 25—30° й 55—60° с. ш.
Акліматизований в Австралії, Новій Зеландії, Аргентині й Чилі.
Місця перебування оленя надзвичайно різноманітні: від тайгових до широколиственних і субтропічних лісів, від чагарникових заростей по берегах пустельних рік до альпійського пояса гір.
У лісах олені вибирають такі ділянки, де багато молодого подроста, чагарників і трав’янистих галявин. У Європі віддають перевагу дібровам і світлі букові ліси. На Кавказі в літню пору оленів найчастіше можна зустріти у верхній частині лісового пояса, де багато високотравних галявин. На Алтаєві й у Саянах марали предпочитают гари, що заростають, або верхні межі лісів, звідки вони виходять на альпійські луги.
У Сіхоте-Аліні улюблені місця перебування ізюбрів — дубові ліси, що заростають гари й вирубки, а також гірські луги. Бухарський олень живе в тугаях, по берегах рік, де утворяться гаї тополі, заросли колючих чагарників й очерету. У Північній Америці вапити зустрічаються головним чином у гірських областях, предпочитая місцевості, де лісу чергуються з відкритими ділянками.
Корму шляхетних оленів також досить різноманітні.
Там, де зима не дуже високоснежная, трав’яниста рослинність цілий рік має дуже велике значення в харчуванні оленів. Найбільшу роль у кормовому раціоні грають злаки, особливо навесні й на початку літа. Часто поїдають сложноцветние, бобові й зонтичні. Узимку в багатолітників олені використають зелені прикореневі листи й стебла. Їдять також дрантя.
З деревинно-чагарникових рослин олені поїдають дуб, ясен, клен, бук, осику, липу, горобину, вербу, бересклет, калину, плющ, омелу й ін. Їдять листи, бруньки, пагони, гризуть кору. При недоліку кормів поїдають також пагони й хвою сосни і ялівця, рідше – ялиці і їли.
Дуже велике значення в харчуванні оленів мають жолуді, які вони використають восени й узимку, якщо можуть дістати їх з-під снігу. Охоче поїдають букові орешки, каштани, кедрові горіхи, насіння липи, горіхи ліщини, а також груші, яблука й інші плоди дерев й ягоди. Їдять олені багато видів грибів, а взимку- деревні й наземні лишайники.
У різних частинах ареалу видовий набір кормів і значення тієї або іншої групи кормів у харчуванні оленя помітно міняється у зв’язку зі специфікою умов і характером рослинності. Кормовий раціон може істотно мінятися й залежно від урожаю або неврожаю основних кормів.
У більшості місць олені відвідують водні або сухі солонці. Вони лижуть виходи солі або лід, гризуть землю, багату мінеральними солями, і ходять пити до мінеральних джерел. Найбільш інтенсивне солонцювання буває в період гонів, навесні й на початку літа.
Улітку, у жарку погоду олені пасуться ранком, удень відпочивають, знову починають пастися надвечір і нерідко пасуться більшу частину ночі. У похмуру погоду можуть пастися весь день. Відпочивають олені на гребенях гір, альпійських галявинах, річкових обмілинах і галявинах, де вітер відганяє кровососущих комах, або, навпроти, забираються в хащу дрібнолісся, чагарників і високотравья. Нерідко в жару вони заходять у воду або лягають на сніжниках. Тугайний (бухарський) олень пасеться звичайно вночі.
Узимку олені пасуться більшу частину доби й при морозі активніше, ніж у відлигу, але при вітрі й снігопадах укриваються в хащі, балках або ярах.
При висоті сніжного покриву 50—70 див оленям стає важко пересуватися. Звичайно індивідуальна ділянка перебування або ділянка череди скорочується в 3-8 разів і більше. Так, якщо влітку невелика череда оленів займає 400- 600 га, те взимку всього 60-100 га. Розміри ділянки перебування залежать від кормности вгідь і щільності популяції оленів.
Олені, видимо, мітять границі своїх ділянок, як індивідуальних, так і стадних, залишаючи задири на корі дерев і пахучі мітки. Олені, що не належать до даної череди, активно виганяють дорослими тваринами.
Щільність популяції шляхетного оленя залежить від якості вгідь і становить для Європи від 4 до 30, частіше близько 15 оленів на 1000 га. У деяких випадках вона може бути 40 і навіть 60 оленів на ту ж площу, але, як правило, такі щільності спричиняють знищення деревного подроста й швидке збідніння оленячих пасовищ.
На рівнинах олені оседли, узимку роблячи лише невеликі переміщення в малосніжні ділянки й улітку міняючи пасовища. У горах тварини, як правило, уживають кочівлі, спускаючись восени в менш сніжні, нижні пояси гір або переміщаючись на подветренние схили, де снігу менше. Такі кочівлі по вертикалі можуть досягати 1000- 1500 м, а по пройденому шляху – 50- 100 км. Переходи до місць зимівель і назад в оленів відбуваються поступово. Першими до місць зимівель починають рухатися самки з молодими, звичайно з першими снігопадами й різким похолоданням. Пізніше, частіше вже на початку зими, переміщаються самці. У випадку утворення насту олені переходять у затінені схили – у хвойні ліси, де сніг залишається пухким.
Навесні, у період бурхливого танення снігу, олені починають повертатися на літні пасовища.
Олені йдуть великим кроком, при переляку переходять на галоп, роблячи стрибки до 5—6 м. Вони добре плавають, і відомі випадки, коли вони перепливали широкі й бурхливі ріки. В оленів добре розвинені нюх і слух, і під час годівлі вони намагаються тримати морду на вітер.
Звичайний розмір череди оленів 3—6 голів, рідко більше. Така череда складається з дорослої самки і її потомства за кілька років. Самці більшу частину року ходять поодинці або невеликими групами. Восени, у період гонів, самці збирають гареми з 2-3, рідко до 15 і навіть 20 самок. Іноді до такого гарему пізньої восени, після кінця гонів, приєднуються підлітки, і утвориться зимова змішана череда в 10-15, дуже рідко 20 і більше голів. Навесні, перед отеленням змішані череди розпадаються.
Гони в шляхетних оленів буває восени, у різних частинах ареалу із серпня до половини жовтня. На початку періоду гонів самці на зорях починають подавати голос, спочатку неголосно, але через тиждень або дві ревуть подовгу вже всі самці, і їхній потужний голос чутний за кілька кілометрів. Ревіння оленів триває біля місяця або більше, але масове ревіння звичайно триває 5-10 днів. У дощову осінь ревіння розтягується й проходить в’януло, ясна й холодна погода стимулює самців.
Ревіння оленів починається з уривчастих і хрипких звуків, що нагадують важкі подихи, після чого треба низьке, потужне й протяжливе мукання. Важко передати словами особливу красу й своєрідність голосів оленів. Здалеку в тихому вечірнім повітрі, особливо в горах, ревіння чутне на відстані до 3-4 км, вона нагадує звуки труби. У цьому закличному звуці, часом тужливому й навіть жалібному, почувається в той же час сила й міць дикого лісового звіра.
Під час ревіння олень закидає роги на спину, витягає вперед морду й сильно роздмухує шию.
У цей період самці сильно вибивають копитами землю, і такі площадки називають крапками. Рогами вони обдирають галузі й кору молодих дерев навколо крапка.
У період гонів самці багато п’ють, майже нічого не їдять і часто валяються в бруді.
У розпал гонів самці збирають гареми, звичайно з 2—3 самок, але іноді в гаремах буває до 15 й, як виключення, до 20 самок. У цей час між самцями спалахують бійки. Зустрівшись, суперники уривчасто гаркають й, нахиливши голову, спрямовуються друг до друга. Із силою зштовхнувшись рогами, олені намагаються збити один іншого. Якщо сили виявляються рівними, то бій швидко припиняється й олені, не перестаючи ревіти, розходяться. Якщо один з них виявляється збитим з ніг або хоча б потісненим, більше сильний із ще більшою жорстокістю насідає на супротивника, що слабшає. Звичайно більше слабкий з усією швидкістю, на яку тільки здатний, утікає з поля бою. При наближенні сильного суперника самець із гаремом умовкає й прагне піти, ведучи із собою самок. Про силу суперника олені судять не тільки по зовнішньому вигляді, але й по характері ревіння: у сильного оленя голос низький і хрипловатий; у молодого – високий і чистий. Як правило, турнірні бої самців не кінчаються трагічно; більше того, що зблизилися суперники обмежуються демонстрацією сили – вони б’ють рогами по деревах, ламають кущі, але не нападають один на одного й незабаром розходяться. Однак відомі випадки, коли під час бійки ламалися роги або один з партнерів одержував важкі каліцтва.
Більшість самців починають ревіти на 3-м року життя, але більше дорослі й сильні самці не підпускають їх до самок. Починають брати участь у розмноженні й збирають гареми самці в 5-6-літньому віці, рідко на рік раніше. Самки, як правило, приносять першого теляти до трьох років, як виключення на другому році життя. Від загального числа статевозрілих самок яловими залишаються 20-25%. Вагітність триває 8, 5 місяця, так що в більшості місць оленята з’являються в другій половині травня – на початку червня. Самки теляться в затишних місцях, часто в густій траві або заростях папороті, по берегах рік і ключів. Народиться один, як найрідше виключення два оленята.
Перші дні оленя більше лежить затаївшись і встає лише для того, щоб посмоктати мати. Яскраве плямисте фарбування добре маскує маля. У перші дні життя це єдиний захист безпомічного оленяти від ворогів. Самка для пасіння відходить на 100-200 м, маляти годує кілька разів у добу, а інший час тримається віддалік, щоб утруднити хижакам знаходження дитинчати. Приблизно через тиждень оленя починає ходити за матір’ю й у цей час ссе 4-6 разів у день. Траву починає щипати в місячному віці, але ссе матір до осені, а іноді й до грудня. Відомі випадки, коли оленята ссали матір до однорічного віку.
Наприкінці першого року життя в самців на лобових костях починають з’являтися кісткові бугри, на яких ще через 2—3 місяці починають розвиватися рога, і до осені другого року їхній ріст закінчується, вони костеніють й очищаються від шкіри. Ці перші роги не мають розгалужень, і їх називають сірниками або шилами, а молодих самців з такими рогами – спичаками або шильниками. Після скидання навесні цих рогів розвиваються роги з 3-4 відростками. У наступні роки збільшується число відростків і розміри рогів з кожним роком до 4-6 років. Найбільшого розвитку й потужності рога досягають в оленів у віці від 6 до 12 років, іноді 14-16 років, після чого звичайно наступає зменшення їхньої маси, розмірів і числа відростків.
У більшості випадків олені скидають роги в березні — квітні, але в деяких місцях уже в січні — лютому.
Після скидання рогів у перші ж дні починають розвиватися нові роги — панти, покриті ніжною шкірою з бархатистою вовною, м’які й дуже чутливі до ударів. Повністю роги сформировиваются наприкінці червня – у липні. Наприкінці липня – у серпні вони костеніють й олені очищають їх від шкіри об стовбури дерев і галузі.
Основний ворог оленів — вовк. Дорослих оленів вовки переслідують зграєю; одиночному вовку впоратися з оленем, особливо самцем, буває не під силу. Олені захищаються передніми копитами, а самці ще й рогами. Рятуючись від вовків, олені шукають притулки у воді або на скелях. У тих місцях, де ще зберігся тигр, він також нападає на оленів. Рідше олень стає жертвою леопарда, рисі й ведмедя. На молодняк нападають багато хижаків.
У суворі, багатосніжні зими в північній частині ареалу багато оленів гине від виснаження, особливо молодняк і дорослі самці, які не встигають відновити сили після гонів. Звичайний приріст череди буває від 12 до 20%. У природі олені доживають до 12-14 років, у неволі – до 25-30 років.
Шляхетний олень здавна улюблений об’єкт полювання. У цей час у багатьох районах на оленів деяких підвидів, наприклад на бухарського оленя, полювання повністю заборонене, і вони взяті під охорону як рідкі, зникаючі тварини.
У СРСР проводяться широкі заходи щодо відновлення чисельності шляхетного оленя і його реакклиматизации, тобто завезенню в ті місця, звідки він зник. У більшості місць зараз поголів’я оленів зростає.
Значна цінність пантів маралов й ізюбрів привела до розвитку особливої галузі тваринництва — пантовому оленярству. Оленів містять і розводять у загонах. Панти зрізують у живих тварин. Радгоспне й колгоспне пантове оленярство особливо розвинене в нас на Алтаєві; одержувана продукція йде на виготовлення коштовного ендокринного препарату – пантокрину.
Беломордий олень (Cervus albirostris) — один із самих маловідомих і рідких оленів. Особливості його будови настільки своєрідні, що він виділяється в особливий підрід (Przewalskium) на честь нашого великого мандрівника Н. М. Пржевальська, уперше його що открили. Цей олень середніх розмірів: довжина тіла 190- 200 див, висота – 120-130 див, маса – 130-140 кг, високоногий, з короткою широкою мордою. Вуха більші й, на відміну від інших оленів, вузькі, сильно загострені. Хвіст, навпроти, короткий (12-13 див), приблизно в 2 рази коротше вуха. Копита високі, короткі й широкі, вони схожі скоріше на копита гірських козлів, чим оленів. При цьому бічні копита (на II й V пальцях) дуже великі й приблизно в 2 рази длиннее, ніж в інших оленів. Предглазничная заліза дуже більша, дорівнює ока або більше його.
Рогу самців більші, сильно сплощені, звичайно з 5 відростками; вони не утворять крону й сильно відхилені назад.
Хутро цього оленя бурувато-коричневий. Ніс, губи й підборіддя до горла білі. «Дзеркало» дуже велике, що заходить далеко на круп. Хвіст одного цвіту з «дзеркалом» – рудуваті-рудувату-рудувате-рудувата-світло-рудуватий. Волосся короткі, товсті й тверді, порожні усередині. Підшерстя немає. На спині самців уздовж хребта волосся мають ворс наперед, образуя своєрідне сідло. Розповсюджений беломордий олень у Східному й Північному Тибеті, у горах Н-аньшаня й на Южно-Кукунорском хребті.
Живе він у безлісних високогір’ях, де є зарості чагарників, на висоті 3500—5000 м над рівнем моря. Олені пасуться в альпійських степах поодинці, парами або невеликими чередами, до 20 голів. У деяких районах олені роблять вертикальні кочівлі. Самки тримаються з оленятами до появи нових малят. У зоопарках Європи й Америки цих оленів ніколи не було. У цей час беломордий олень узятий під охорону як дуже рідке, що перебуває на грані зникнення тварина.
Милу, або олень Давида (Elaphurus davidianus), ще більш своєріднийі, чим олені попереднього виду.
.
Милу високоногий, длиннотелий, досить великий: довжина його 150—215 див, висота—115—140 див, маса — 150—200 кг. Вуха невеликі, вузькі. Хвіст (близько 50 див) длиннее, ніж у всіх інших оленів, з пензликом волось на кінці, що досягає п’яти. Копита широкі, з дуже довгою п’ятковою частиною, здатні широко розсовуватися. Бічні копита дуже довгі.
Рогу самців більші, округлені в розтині. Всі відростки їх, яким буває частіше 4, спрямовані назад, а не вперед, як у всіх дійсних оленів. Нижній відросток самий довгий, прямій, на кінці часто розгалужений, утворюючий до 6 кінців. Створюється враження, що роги поставлені задом наперед.
Фарбування бурувато-руда влітку й сірувато-руда взимку. Волосся довгі, м’які, з подпушью. На боках шиї й під горлом довгі волосся утворять підвіс. Уздовж спини волосся мають зворотний ворс наперед, образуя гребені.
Первісний ареал милу не відомий. Імовірно, він населяв болотні ліси в Середньому Китаєві, де вимер за давніх літ у зв’язку з вирубкою лісів. Однак череди цього оленя втримувалися в імператорському парку до півдня від Пекіна. Парк був оточений 70-кілометровою стіною, за якої заборонялося навіть заглядати під страхом смерті. Місіонер Арманд Давить у середині минулого століття дістав шкіру цього оленя, а пізніше й 2 екземпляри оленів, які були описані в 1866 р. Ще через 3 роки, в 1869 р., олені були привезені в Лондонський зоопарк і потім в інші зоопарки Європи, де розмножилися.
В 1895 р. при розливі Хуанхэ стіна парку, де під Пекіном утримувалися олені, була зруйнована, олені розбіглися, частково загинули при повені, частково були винищені. Останні олені були вбиті в Китаєві в 1900 р., а самка, що жила в Пекінському зоопарку, упала в 1920 р.
У цей час у зоопарках Європи поголів’я милу збільшувалося, і в парку Вобурн Аббей у герцога Бедфордского в 1932 р. уже жили 182 оленя милу. Звідси через 20 років група оленів була передана в Пекінський зоопарк, тобто олені були повернуті на свою батьківщину.
Спосіб життя оленя милу відомий тільки за спостереженнями в зоопарках. Гони в милу буває із червня по липень. Вагітність триває 250-270 днів. Народиться 1 або 2 оленяти із квітня по травень. По-ловозрелости досягають на третьому році життя.