ПІДРОДИНА ВОДЯНІ ОЛЕНІ (HYDROPOTINAE)

Ця підродина безрогих оленів включає тільки один вид із двома підвидами, розповсюдженими в Східному Китаєві, до півночі від долини Янцзи, і в Кореї.
Водяной олень (Hydropotes inermis) не має рогів, і в самців потужні верхні шаблеподібноі вигнуті ікла на 5—6 див виступають з-під верхньої губи. Цим, як і зовнішнім виглядом, водяний олень нагадує кабаргу. Однак вони різко відрізняються будовою черепа й інших анатомічних особливостей. Водяні олені безсумнівно ставляться до сімейства оленів, а не кабарог.
Довжина тіла водяного оленя 75—100 див, висота — 45—55 див, маса — 9—15 кг. Невеликий хвіст (5-8 див) ледь помітний. Загальне фарбування бурувато-коричнева, верхня губа й кільця навколо очей білі. Літня вовна коротка, зимова пухната, але підшерстя рідкий.
Спосіб життя майже не відомий. Живе в трав’янистих заростях по берегах рік й озер і по болотах. Живе поодинці або парами. Веде нічний спосіб життя й дуже обережний.
Гони бувають у грудні, і в цей час самці б’ються іклами, намагаючись розрізати супротивникові шию. Після гонів часто зустрічаються самці з більшими шрамами на морді й шиї. Під час бійок самці видають голосні деренчливі звуки. Вагітність триває близько 6 місяців, і в червні – липні народиться 1-2, рідко 3 плямистих оленяти (але не 4-6, як писали про це раніше). Немовлята кілька днів лежать затаївшись у густих заростях і не раніше чим через тиждень починають супроводжувати матір.
У природі дуже рідкий і підлягає охороні.