СІМЕЙСТВО КАБАРГИ (MOSCHIDAE)

Оскільки сімейство містить тільки один вид, його характеристика наведена при описі виду. Відзначимо лише, що по будові черепа кабарга коштує ближче до оленькам, чим до оленів, так само як і по деяких інших анатомічних особливостях.
Кабарга (Moschus moschiferus) — невелике оленеобразное тварина. Довжина її тіла рідко перевищує 90 див, висота – 70 див і маса – 15-17 кг.
.
Загальний тон фарбування кабарги бурих або коричневий різних відтінків. Від кутів нижньої щелепи по шиї, через груди до передніх кінцівок тягнуться світлі смуги. У молодих тварин на боках і по спині розкидані нечіткі ясно-сірі плями. Рогів немає. Але в самців розвиваються незвичайно довгі шаблеподібно вигнутого верхнього ікла, що виступають з-під верхньої губи на 7-9 див. Перед-очноямкові залози відсутні. На череві самців розташована більша, довжиною близько 6 див і товщиною 3 див, мускусна залоза, наповнена густим гостро, що пахне секретом. Мисливці здавна використали вміст «кабарожьей струменя» для виготовлення принад на хижаків. У минулому мускусний секрет залози використався в медицині. Зараз він знайшов застосування в парфумерній промисловості як фіксатор заходів. Крім мускусної залози, у самців кабарги на внутрішній поверхні хвоста є залози, що виділяють секрет з різким «цапиним» заходом. При дефекації екскременти, стикаючись із залозою, здобувають цей захід. Є залози й на стегнах, значення яких не з’ясовано.
Дуже характерний загальний вигляд кабарги: задня частина тіла дуже масивна й задня ноги приблизно на одну третину длиннее передніх. Тому задня половина тулуба тварини піднята, що разом з м’якою ходою, що присідає, надає кабарзі вид звіра, готового до стрибка. Дійсно, кабарг-чудовий стрибун, по маневреності, імовірно, що не має собі рівного. Кабарга здатна на стрімкому скаку, не зменшуючи швидкості, змінювати напрямок ходу на 90° або, миттєво гасячись і знову набираючи таку ж швидкість, мчатися у зворотному напрямку.
Поширено кабаргу на Алтаєві, у Саянах, Східному Сибірі й на Далекому Сході, крім північно-східних районів, а також у горах Кореї, Монголії, Східного Китаю, Тибету й у Східних Гімалаях. Утворить, видимо, 6 підвидів, з них 3 поширені в нашій країні.
Населяє кабарга круті скелясті схили гір, що поростили хвойним лісом. На території СРСР тримається переважно в середньому поясі гірської тайги на висоті 600-900 м, рідко до 1600 м над рівнем моря. У Тибеті й Гімалаях піднімається на висоту до 3000 м і більше. Відомий тільки спосіб життя підвидів кабарги, що живуть у нашій країні.
Улюблені місця перебування кабарги — темнохвойні ділянки тайги з розсипами й виходами скель, з достатком труску, поблизу від річки, ключа або глухого тайгового озера. Такі місця не займають більших площ, тому ділянки, населені кабаргою, розкидані мозаїчно. На цих ділянках звірі живуть оседло, поодинці, займаючи індивідуальні ділянки в середньому від 300 га влітку й до 10-20 га взимку. За добу кабарга проходить усього від декількох сотень метрів до 3-4 км.
Де-небудь у скелястому розпадку, що поростив кедром, із працею можна помітити кабаргу, що визирає через валежини або камінь. Затаївшись і розставивши в сторони свої тупозакругленние вуха, вона уважно дивиться убік небезпеки, нічим не виявляючи себе. Зненацька підхопившись, вона двома-трьома стрибками мигне серед дерев й як крізь землю провалиться.
Кабарга дуже обережний і потайливий звір. Незнайомий з життям тайги людина може роками ходити в місцях, де живе кабарга, і не підозрювати про існування цієї тварини. Рятуючись від переслідувача, кабарга, подібно зайцеві, заплутує сліди, розібратися в які дуже важко. С. К. Устинов, багато років изучавший кабаргу, писав, що, ідучи по сліду кабарги, незабаром виявляєш: слід пропав. Тільки після ретельного огляду переконуєшся, що звір пішов назад своїм слідом, настільки точно потрапляючи в нього, що помітити це при швидкому огляді неможливо. Повернувшись метрів на п’ятдесят, кабарга робить стрибок убік, причому намагається приземлитися за валежиной або за маленьким пухнатим деревом, але завжди так, щоб слід був не видний з того місця, звідки вона стрибнула. Так повторюється багато разів, поки вона не зупиниться, сховавшись у затишному місці. Нерідко пишуть, що коштує тільки кабаргу вспугнуть, як вона негайно кидається до скель і завмирає де-небудь на недоступному для чотириногих хижаків місці, тобто стає на «відстій». Насправді переслідувана тварина прагне до скелі – «відстою» тільки тоді, коли переконається, що погоня серйозна й іншого виходу немає. Тільки деякі собаки можуть поставити кабаргу на «відстій», а більшість спеціально не наношених собак годинниками безцільно бігають за кабаргою, увесь час гублячи її сліди.
На своїй ділянці кабарга залишає кал тільки в певних місцях, і там він накопичується у вигляді невеликих купок. Такі вбиральні служать покажчиком для інших кабарог про те, що ця територія вже зайнята.
Годується кабарга головним чином бородатими й листостебловими лишайниками, що ростуть на деревах, які становлять 65—95% по обсязі від її кормового раціону в зимовий період. Ця особливість харчування визначає розподіл кабарги по вгіддях – її тяжіння до темнохвойної тайги, де багато деревних лишайників. Щоб дотягтися до лишайників, кабарга часто ходить по валежинам, піднімається на пні, і її завжди залучають зламані вітром, що обростили лишайниками галузі. Поїдає вона також хвою ялиці й кедра, наземні лишайники, деякі трав’янисті зонтичні, листи чорниці, папороті, хвощ й інші рослинні корми, але без деревних лишайників жити не може.
Гони в кабарги бувають звичайно в грудні або в листопаді й триває 2—3 тижня. У цей період тварини зустрічаються парами; відзначені випадки, коли в період гонів спостерігали по 3-5 тварин разом. Вагітність триває 185- 195 днів, і в травні – червні самка приносить двох, рідше одного й дуже рідко трьох дитинчати (середня плідність 1, 8 дитинчати на самку). Молоді перший час безпомічні, і самка ховає їх у затишному місці. Тільки наприкінці липня – у серпні вони починають супроводжувати матір, що у випадку небезпеки намагається всіляко привернути увагу хижака й відволікти його від малят. Молоді починають вести самостійне життя тільки глибокої восени, а іноді лише з весни наступного року. Полової зрілості досягають у віці 15-18 місяців. Тривалість життя в природі дуже мала – усього 4-5 років. У кабарги багато ворогів. На Далекому Сході її основний ворог – харза, що полює на кабаргу родинами по 2-4 харзи разом, наносячи велике спустошення в деяких місцях. Нерідко підстерігає кабаргу на годівлі рись. Переслідують кабаргу росомаха й лисиця.
У минулому кабаргу добували у великій кількості, і в багатьох районах вона була майже повністю винищена. У цей час чисельність кабарги в нашій країні повсюдно відновилася й у деяких районах щільність її популяції досягла 25-30 і навіть 50-70 голів на 1000 га. У результаті в останні роки знову дозволене полювання на кабаргу, але не заради мускусу, а для одержання гарного м’яса й шкіри, що йде для виготовлення замші.