СІМЕЙСТВО СВИНІ (SUIDAE)

До цього сімейства ставляться найбільше широко розповсюджені нежуйні тварини з витягнутою мордою, що кінчається п’ятачком, на якому відкриваються ніздрі. Кінцівки чотирипалі з добре розвиненими, але більше короткими бічними пальцями. Ікла більші, верхні вигнуті; кутні зуби тупобугорчатие. Шлунок простій, з додатковим мішком. Всеїдні. З’явилися в нижньому олігоцені Європи, звідки розселилися в Азію й Африку. 9 сучасних видів об’єднані в 5 пологів.
Кистеухая, або річкова, свиня (Potamochoerus porcus), що населяє Африку до півдня від Сахари й острів Мадагаскар, дуже мінливий по фарбуванню й розмірам; утворить багато підвидів, що добре відрізняються друг від друга. Раніше виділяли 5 видів річкових свиней, зараз їх відносять до одного виду.
.
Кистеухие свині, особливо тварини, що ставляться до підвиду, що живе в Камеруні (P. p. pictus), дуже гарні: вони яскраво-руді, з білою смугою на спині, білими волоссями на морді й пензликами довгих волось на вухах. Це фарбування має сигнальне значення, і тварини, углядівши один одного, вигинають убік спину й нахиляють голову; при цьому вуха з пензликами приймають горизонтальне положення. Інші підвиди пофарбовані не так яскраво, у них буро-жовте або коричневе загальне фарбування й малюнок на морді виражений не настільки різко. Однак усе свині, що ставляться до цього виду, характеризуються тим, що в самців між очами й носом утворяться кісткові бугри, у старих самців имеющие вид двох невеликих рогів, спрямованих назад. Ікла не дуже довгі, але гострі. Вуха довгі, на кінцях загострені. На кінці хвоста – пензлик волосся. Довжина тіла 100-150 див, висота – 55-80 див, маса до 80 кг.
Населяють чагарникові зарості й лісові гаї, чому їх нерідко називають на півдні Африки чагарниковими свинями. Виходять й у відкриті ділянки саван, а також на поля, де знищують посіви арахісу, кукурудзи, плантації винограду, кавунів й ананасів. У зв’язку із цим кистеухих свиней усюди переслідують. Однак кількість їх залишається більшим, оскільки майже повсюдно знищений леопард – природний регулятор чисельності свиней. Спроба боротися зі свинями отруєними принадами виявилася малоудачной, оскільки свині добре чують отруту.
Крім рослинних кормів (головним чином підземних частин рослин і плодів), поїдають тваринні корми, падло, а також новонароджених копитних, у тому числі овець і цапеняти. Нерідко вбивають мисливських собак, яких відразу з’їдають. Діяльні вночі, дуже обережні. Тримаються чередами, іноді до декількох десятків голів. Приносять до 4 смугастих поросят. У зоопарках кистеухих свиней годують м’ясом, рибою, курчатами.
Кабан, або дика свиня (Sus scrofa), — самий широко розповсюджений вид. Населяє всю Європу на північ до Скандинавського півострова, Ладожского озера, Калузьких, Тульської областей, середнього плину Волги й Південного Уралу. В Азії живе всюди до Південного Сибіру, Забайкалья й Далекого Сходу до півночі. Населяє й тропічні райони материка, а також острова Сулавеси, Ява, Суматра, Нова Гвінея й ін. Був у Північній Африці (Алжир, Марокко, Єгипет й інші країни), але в більшості районів винищений. Акліматизований у ряді місць Північної й Центральної Америки, а також в Аргентині.
Надзвичайно мінливий по розмірах, пропорціям тіла й фарбуванню.

Відомо більше 25 підвидів (на території СРСР — 5), але всі вони мають типовий вигляд кремезної тварини з довжиною тіла 130—175 див, висотою до 100 див, рідко трохи більше й масою тіла частіше 60—150 кг (до 275 кг). Голова дуже більша, клиновидно витягнута вперед. Вуха довгого й широкі, ока маленькі, рило з п’ятачком. Тіло покрите пружною щетиною, узимку більше довгої й густий, з подпушью. На спині щетина утворить гребінь, що стовбурчиться при збудженні тварини. Фарбування від світло-бурою або сіркою до майже чорної. Поросята смугасті.
Живе в найрізноманітніших місцях — від темнохвойної тайги до тропічних лісів і пустель. У горах може бути зустрінутий у всіх поясах, до альпійських лугів включно.
У Європі особливо любить дубові й букові ліси, що чергуються з галявинами, лугами й болотами. На Кавказі, особливо восени, живе у фруктових лісах, а в горах Середньої Азії й Казахстану частіше зустрічається в ялинових і листяних лісах, але також віддає перевагу орехово-плодовие гаям. Нерідко тримається по чагарникових долинах гірських рік. На Далекому Сході кабан живе як у кедровниках, так й у змішаних лісах. Усюди, особливо в горах, він кочує залежно від урожаю тих або інших кормів.
Плавні, очеретяні й чагарникові зарості по берегах рік й озер степової, пустельної й саванної частини ареалу кабана — найважливіші місця його перебування. Звідси кабани періодично виходять пастися – у піски, степи й пустелі. Усюди можуть робити набіги на сільськогосподарські вгіддя, особливо при неврожаї природних кормів.
Спосіб життя кабана в тропіках майже не відомий; навпроти, у Західній Європі й у нашій країні, де кабан — важливий мисливський звір, він вивчений досить повно. Харчується кабан різноманітною їжею, яку можна розділити на чотири групи:
1) кореневища, бульби, корінь, цибулини рослин, що добувають кабаном більшу частину року по всьому ареалі й складові від 18 до 96% маси інших кормів;
2) плоди фруктових дерев, горіхи, ягоди, насіння, які кабан використає після їхнього дозрівання й у випадку гарного врожаю взимку добуває з-під снігу. Наприкінці літа й восени ці корми можуть становити до 80-98% від маси всіх інших кормів;
3) вегетативні надземні частини рослин; зелені частини трав’янистих рослин споживаються головним чином навесні, а кора, гілки, пагони й дрантя як змушений корм нерідко використаються взимку;
4) тваринні корми: земляні хробаки, комахи і їхні личинки, молюски, риби, гризуни, комахоїдні, яйця птахів, ящірки, змії, жаби, падло й т.д.— служать кормом кабанів частіше в теплий період року, але тією чи іншою мірою можуть використатися цілий рік.
У середньому близько 2/з усього корму кабан добуває із ґрунту або лісової підстилки. Риття – дуже характерний для кабана спосіб добування їжі.
Протягом великого ареалу склад кормів кабана істотно змінюється як за значенням тієї або іншої групи кормів, так і по видовому складі кормових об’єктів. Це залежить від набору кормів у природі, їхнього достатку й доступності. За добу кабан споживає від 2, 5 до 6 кг кормів.
Розміри ділянки перебування кабана залежать від наявності кормів і захищеності вгідь. Улітку за добу групи кабанів, як правило, проходять 4-8 км по прямій; узимку залежно від снігового покриву – від декількох сотень метрів до 3-5 км, рідко більше. Восени при неврожаї природних кормів, коли кабани відвідують поля, вони роблять переходи по 6-12 км. Більшу територію займають самотні кабани; мінімальна ділянка перебування мають свині з маленькими поросятами. У гірських областях кабани роблять сезонні вертикальні міграції, пов’язані зі зміною кормности вгідь і висоти сніжного покриву. Перезимовуючи в нижньому й середньому поясах гір, де вони звичайно проводять й осінь, годуючись горіхами й плодами, навесні кабани піднімаються у верхні пояси гір або спускаються в долини рік. На Далекому Сході у випадку одночасного неврожаю кедрових горіхів і жолудів у сполученні з високим сніговим покривом сезонні міграції іноді переростають у масові кочівлі на сотні кілометрів. Такі масові неперіодичні кочівлі можуть бути викликані в Сибіру лісовими пожежами, у Прибалтиці – ожеледдю, на рівнинах Азії – пересиханням озер або палами очеретяних кріплень.
У межах ділянки перебування кабана перебуває його лежання. Улітку звірі лягають прямо на землю, лише розгрібаючи підстилку або камені; у горах часто лежать між великих каменів, під скелями, на крутих північних схилах; у пустелях – у тіні дерев або кущів. Зимові лежання в лісі перебувають під захистом густої крони дерева або в хащі молодня-ков; у горах – на сонячних схилах. Зимове лежання являє собою поглиблення серед наношеного дрантя, мохів, гілок, хвої й т.д. В очеретяних заростях – у великій купі стебел і листів. Узимку кабани нерідко використають стоги сіна. Лігвище самки перед опоросом, у якому поросята проводять принаймні перші два тижні життя, має товсті стінки, м’яку підстилку й, як правило, дах з гілок або сухої трави.
У місцях перебування кабана завжди є купальні, що представляють собою поглиблення або ями, наповнені водою й брудом. Поблизу купалень ґрунт поцяткований слідами, дерева або камені несуть сліди тварин, що чесалися про їх. Особливо інтенсивно кабани купаються в жару, у період линяння й під час гонів.
Кабан має відносно рухливі середні пальці й добре виражену додаткову опорну площу у вигляді задньої частини підошви й копит бічних пальців, завдяки чому він порівняно легко пересувається по болотистому м’якому ґрунті й неглибокому снігу. Однак короткі кінцівки перешкоджають пересуванню по високому снігу, і критична висота сніжного покриву для кабана всього 30-40 див. Згубний для кабана наст, яким тварини ранять ноги.
Кабани, за винятком дорослих самців і самок з маленькими поросятами, ведуть стадний спосіб життя.
Найбільші череди кабани утворять восени на початку періоду гонів, коли самці приєднуються до груп свиней з молодняком. Особливо зростає стадність, якщо період гонів збігаються з концентрацією кабанів у місцях урожаю на-жировочних кормів. Абсолютні показники стадності для різних періодів, особливо зимов й осінніх, можуть випробовувати сім-восьмикратні коливання, пов’язані із загальною чисельністю кабана, урожаєм кормів і характером снігового покриву.
Улітку череда кабанів виходить на годівлю перед заходом сонця й жирує до світанку; самці виходять пізніше самок з поросятами й підсвинками. З настанням холодів, у жовтні – листопаді, час добової активності починає зрушуватися на денні годинники. Узимку в більшості районів кабани залишають лежання ранком і годуються протягом дня. Навесні свиня з поросятами залишає лігвище вдень.
Роль кабана в житті лісу, безсумнівно, дуже велика, але вивчена недостатньо. Найбільше значення має діяльність, що риє, кабана. Спушуючи більші площі землі в лісі, по узліссях і на галявинах, кабан сприяє закладенню насінь, а тим самим поновленню деревних порід. Щодо цього особливо важлива роль кабана в дібровах Європи, мохових ялинниках Тянь-Шаню й кедровниках Східного Сибіру й Далекого Сходу. Більша користь кабана в лісовідтворенні очевидна при невисокій або середній щільності його популяцій. Однак у випадку високої чисельності, особливо штучно створеної в мисливських господарствах, де природних кормів мало, кабани кілька разів переорюють той самий ділянку й викопують уже пророслі насіння. Саме в цих випадках кабан сприяє зміні деревних порід, зокрема заміні дубових лісів березовими або заміні дуба ялиною. Давно відоме значення кабана в знищенні шкідників лісу. Так, годуючись личинками хруща , кабан знижує їхня чисельність на 30-40%. Винищує кабан сосновий п’ядак й інших шкідників лісу. При місцевих підйомах чисельності шкідників кабани настільки їх придушують, що усувають спалах. Однак, якщо спалах уже відбувся й охопив більші площі, кабани не здатні різко вплинути на її плин.
У тих випадках, коли кабани живуть по сусідству з городами, садами й полями, вони завдають шкоди, викопуючи картоплю, ушкоджуючи дині, кавуни, качани кукурудзи, поїдаючи культурні злаки починаючи зі стадії молочної спілості й т.д. Однак шкода від кабана частіше перебільшують. Тільки на невеликих ділянках полів, серед лісів або очеретів, коли чисельність кабанів висока, вони приносять істотну втрату культурним рослинам. Помітна втрата кабани можуть наносити навколишнім полям у роки неврожаю природних кормів, знищуючи й ґрасуючи на узліссях посадки й посіви на 30% і більше.
Гони в кабанів, як правило, буває в листопаді — січні, але тривалість гонів у даному році в тому самому місці не перевищує одного-півтора місяців. Самці розшукують череди із самками, широко бродять і мало годуються. З гуртів самці виганяють кабанчиков-подсвинков й, переслідуючи самок, ганяють їх по колу. Сікачі вступають у запеклу бійку із суперниками й до кінця гонів нерідко бувають сильно изранени, виснажені, гублячи в масі до 20%. Кабанам властива обмежена полігамія, оскільки на один самця доводиться звичайно 1-3 самки.
При неврожаї основних кормів строки гонів зрушуються на більше пізніше час, на лютий — березень; відомі випадки гонів у квітні, травні, червні й навіть у серпні. Видимо, у деяких випадках гони можуть проходити у два строки, оскільки іноді знаходять маленьких поросят у січні й тім же віці – у квітні. У тропіках виведення поросяти бувають в усі місяці.
Самки, як правило, уперше беруть участь у гонах на другому році життя, у віці 18—20 місяців, а самці — на четвертому або п’ятому році. Але в роки дуже гарного врожаю кормів до 50% прибилих самок можуть брати участь у розмноженні, оскільки фізіологічної полової зрілості самки досягають в 8- 10 місяців, а самці – в 18-20 місяців.
Тривалість вагітності 124— 140 днів, у середньому 130 днів; у самок, що розмножуються перший раз, вона коротше, ніж у старих свиней. Масовий опорос свиней на більшій частині ареалу буває в березні – травні, частіше у квітні. Відповідно зміні в строках гонів зрушуються й строки народження молодняку.
Число поросят у виводку піддається дуже різким коливанням і залежить від угодованості самки і її віку. Прибилие самки приносять приблизно в 2 рази менше поросят, чим дорослі. Залежно від урожаю кормів число молодих у виводку може змінюватися в 2-3 рази й більше. У середньому свиня приносить 4- 6 поросяти. Максимально відоме число поросят у виводку – 10-12.
Новонароджені поросята мають масу 600—1650 м, у середньому близько 850 р. Перший тиждень після народження вони не залишають лігвища й при відсутності самки тихо лежать, тісно пригорнувшись друг до друга. Перші дні свиня повертається до гнізда з поросятами через кожні 3-4 години й залишає поросяти після 15-20-хвилинної годівлі. Ніч самка проводить із поросятами. Нерідко, ідучи із гнізда, самка прикриває поросят частиною підстилки. Починаючи з тижневого віку, іноді раніше поросята виходять із маткою, повертаючись на відпочинок у гніздо. Приблизно до двотижневого віку поросята при небезпеці розбігаються, ховаються під трусок, у траву або нерухомо коштують у густих заростях чагарників або очерету. Смугасте фарбування, що зберігається до липня, робить їх непомітними.
Мати годує поросяти 2, 5—3, 5 місяці. У тижневому віці поросята роблять спробу рити м’який ґрунт, але це поки тільки придбання навички – корм із ґрунту вони ще не беруть. Добувати невелика кількість кореневищ і тваринного корму вони починають у віці двох-трьох тижнів.
Основний ворог кабана на більшій частині ареалу — вовк. Особливо велика втрата поголів’ю кабанів наносять вовки в багатосніжні зими, знищуючи майже цілком поросяти, підсвинків і свиней. Порівняно рідко вовки нападають на сікачів, відомі випадки загибелі вовків від ударів іклів кабана. Густі зарості чагарнику або очерету – гарне вкриття для кабанів, де вовки дуже рідко вирішуються нападати не тільки на сікачів, але й на свиней.
У минулому в Закавказзі, Середній Азії, Казахстані й на Далекому Сході кабан був основним видобутком тигра. У цей час в Індії й інших країнах, де ще зберігся тигр, він віддає перевагу кабанові всякій іншому видобутку. Рись, ведмідь, леопард й інші хижаки нападають на кабанів порівняно рідко.
Пожежі в тайзі й особливо в очеретяні й тугайних заростях приводять до загибелі значна кількість поросяти й кочівлі дорослих. У дельтах рік велика кількість кабанів гине при високих паводках, виснаження бескормицей при багатоденному перебуванні у воді.
Кабан — важливий мисливський-промисловий звір.
Кабан з’явився родоначальником домашньої свині. Але походження домашньої свині досить складно, багато в чому ще не ясно. Очевидно, було три центри одомашнювання кабана різних підвидів, як європейських, так й азіатських, і наступне змішання вже домашніх порід.
Можливо, домашні свині Больших Зондских островів відбулися від бородатої свині.
У Європі свині одомашнені наприкінці новокам’яного століття. Уже в древньому Єгипті, Римі й Греції були домашні свині з потужними окостами. Одночасно в Східній Азії з’явилися скоростиглі з достатком сала китайські свині. Пізніше, уже в XVIII в., азіатських свиней стали ввозити в Європу й схрещувати з місцевими породами, у результаті чого був виведений ряд англійських порід свиней, що одержали широке поширення. З європейських порід найбільшою популярністю користуються біла англійська і йоркширська. У нашій країні виведена степова українська біла свиня, що відрізняється скоростиглістю, плідністю й гарною пристосованістю до пасовищного змісту.
Бородата свиня (Sus barbatus) такого ж розміру, як кабан, або небагато дрібніше (довжина тіла 100—160 див, маса близько 100 кг), але відносно більше високо-нога. Своя назва вона одержала за подовжену світлу щетину, що обрамляє морду від кутів рота майже до вух. Тіло покрите рідкою щетиною, крізь яку просвічує сіре або сірувато-рожеве тіло. На морді між очами й іклами, як і між очами, є бородавки, особливо сильно розвинені в самців. Утворить 6 підвидів, розповсюджених на півострові Малакка, островах Суматрі, Яві, Калимантане, Палаване й ряді дрібних островів Індонезії.
Населяє тропічні ліси й мангрові зарості, де годується лісовими фруктами, коріннями, молодими проростками сагових пальм, комахами, хробаками й іншими безхребетними тваринами. Нерідко вживає спустошливі набіги на поля ямса й маніоки. Звичайно живуть родинами, і сімейний табунок бородатих свиней любить супроводжувати череди, що кочують, гібонів і макак, підбираючи плоди, скинуті мавпами з дерев.
У більшості місць живуть оседло, але на північному сході острова Калимантан, по описі Пьера Пфеффера, у серпні — вересні вживають масові кочівлі. У таких кочівлях беруть участь тисячі свиней, які групами по 20-30 тварин безупинно йдуть на південь, майже не годуючись по дорозі, перепливаючи на своєму шляху швидкі гірські потоки й широкі ріки. Місцеві жителі (даяки) добре знають міграційні шляхи свиней й, коли ті входять у ріки, перерізують їм шлях на пирогах і б’ють списами. Свиней, викинутих нижче за течією ріки, збирає все населення села. У деякі роки кочівлі бувають особливо грандіозні й даяки добувають така кількість свиней, що їхніми трупами наповнюються ріки. В 1954 р., коли більше тижня йшло полювання даяков на бородатих свиней, магометани Калимантана, що живуть нижче за течією й не вживають свининою, оголосили даякам війну за те, що вони опоганили воду.
Розмножуються бородаті свині цілий рік, приносячись по 2—8 поросят (частіше 2—4 поросяти). Для немовлят самка будує гніздо з галузей, листів пальм і папоротей. У такому гнізді, висотою до 1 м й 2 м у поперечнику, поросята живуть біля двох тижнів. Вони відокремлюються від матері у віці біля року. Основні вороги поросят – димчастий леопард, пітон і малайський ведмідь.
Близький до бородатої свині вид — яванская свиня (Sus verrucosus), що населяє острова Ява, Сулавеси й Філіппіни; багатьма дослідниками поєднується з нею в один вид. Вона дуже мінлива (описано 11 підвидів) і характеризується трьома бородавками на морді (перед очами, під очами й на задньому куті нижньої щелепи). Поселяється частіше в чагарникових долинах рік, болотах й у високотравних саванах.
Карликова свиня (S. salvanius) – самий дрібний вид. Довжина тіла карликових свиней усього 50-65 див, висота – 25-30 див. Різко відрізняються ці свині й по будові черепа. У самок 3 пари сосків (а не 6, як в інших видів роду Sus). На цій підставі карликових свиней іноді відносять до особливого роду (або п одроду) Porcula. Пофарбовані однотонно в сіро-коричневі тони, на щоках є пучки білуватої щетини.
Поширені в подножья й на південних схилах Гімалаїв, у Непалі, Сиккиме, Бутані й Північно-Західному Ассамі. Дуже потайливі, ведуть нічний спосіб життя. Самець постійно живе в череді, що складається із самок і молодих, і енергійно захищає свою череду від ворогів, нападаючи з різким рохканням навіть на людину. Частіше в череді буває 5-6 тварин, іноді до 15-20 голів. У калі звичайно 3- 4 смугастих поросята.
Карликові свині стали дуже рідкі. Уже багато років нікому із зоологів не вдавалося зустріти їх на волі. Узяті під охорону, як зникаючі тварини.
Бородавочник (Phacochoerus aethiopicus) одержав свою назву за величезні шкірні бородавки на морді. Вони розташовуються під очами, позад очей, між кутами рота й очами й збоку на нижній щелепі. У старих самців бородавки сильно розростаються й приймають вид подовжених шишок. Ікла також дуже більші, особливо в самців. Щетина однотонна сіра, рідка на тілі й більшій частині довгого хвоста. На шиї й спині утвориться грива, на морді – бакенбарди, на хвості – пензлик

У дорослих тварин усього 16 зубів, тому що частина корінн і корінних випадає, а задній кутній зуб стає дуже більшим і приймає на себе основну роботу з пережовування їжі. Розміри великі: довжина тіла 145-190 див, висота – 65- 85 див, маса – 50-150 кг. Утворить 7 підвидів.
Широко розповсюджений в Африці до півдня від Сахари. Бородавочника немає тільки в зоні тропічних лісів Західної Африки й на крайньому півдні континенту.
Населяє савани, світлі чагарникові зарості й рідколісся, уникаючи густих лісів. Там, де бородавочников мяо-го, вони утворять череди до 100 і більше звірів на 1000 га. Живуть групами, що складаються з 1-3 самок з поросятами. У найбільш великих чередах нараховували до 17-18 голів. Дорослі самці живуть окремо, іноді образуя свої череди. На відміну від інших свиней, діяльні вдень, а ніч проводять у норах. Часто використають нори трубкозубів, лише небагато розширюючи їх, але можуть рити й самі.
Дорослі самці забираються в нору, задкуючи задом, молоді з виводка залазять головою вперед, а самка влазить останньої тим же способом, що й самець, закриваючи своєю широкою головою вхід.
Відрізняються бородавочники від інших свиней кормом і способом добування їжі. Годуються вони травою й, коли пасуться, встають на коліна (зап’ястя). На колінах вони пересуваються під час пасіння, і як пристосування до такого незвичайного пересування в них на зап’ястях розвиваються більші, товсті мозолі. Таких коленоприклоненних плазуючих бородавочников найчастіше можна побачити рано ранком і по вечорах.
Розмножуються цілий рік, але поросята з’являються частіше в дощові періоди. Статевозрілими стають у віці 17-19 місяців. Під час гонів самці переслідують самок, видаючи звуки, що нагадують стукіт мотора. Іноді між самцями бувають бійки, але, як правило, безкровні, незважаючи на їх потужні, гострі ікла. Особливо довгі в бородавочников верхні ікла, спрямовані в сторони й загнуті нагору й усередину. До їхньої внутрішньої поверхні прилягають більше короткі нижні ікла, образуя разом з ними гострі кинджали. Однак своя зброя, якою вони з успіхом захищаються від лева, леопарда або гиенових собак, вони не пускають у хід під час бійки один з одним. Зустрівшись, самці бородавочника вздибливают гриву й чолами намагаються зрушити один одного з місця. Під час такої боротьби вони встають на коліна, страшно ричать і збуджено б’ють хвостами з боків. Вагітність триває 171-175 днів. У норі самка приносить 3, рідше 4 поросяти, сірувато-рожевих, без смуг.
Поросята дуже чутливі до холоду й перші дні зовсім не залишають нору, де температура цілодобово буває біля +30° С, а вологість 90%. Самка бородавочника, на відміну від інших свиней, не натаскує підстилку в гніздо й залишає поросят одних на цілий день. Тільки раз у день вона повертається, щоб погодувати їхнім молоком. Приблизно через тиждень поросята починають вилазити з нори й проводжають мати на коротку відстань. Ці проводи щодня подовжуються, і ще через тиждень поросята повертаються в нору тільки ввечері разом з матір’ю. В одній норі з матір’ю молоді живуть біля року.
На бородавочников полюють, і в ряді районів Африки вони стали рідкі, але в більшості країн ще досить звичайні. У зоопарках, якщо їх годують травою, а не звичайним кормом для свиней, живуть добре по 10-12 років.
Більша лісова свиня (Hylochoerus meinertzhageni) — сама велика із всіх відомих диких свиней: довжина її тіла 155—180 див, висота до 110 див, хвіст близько 30 див і маса до 250 кг. Голова широка з дуже більшим п’ятачком (до 16 див у поперечнику). На морді величезні бородавки; у самців вони так розростаються, що займають весь простір від перенісся до середини вуха й виглядають як наплив (кап) на дереві. Шиферно-серая шкіра більших лісових свиней покрита більш-менш густими, довгими чорними волоссями, що утворять гриву на чолі й шиї. Довгий хвіст із кінцевим пензликом, як у бородавочника, під час швидкого бігу стирчить вертикально.
.
Описано 3 підвиди, що відрізняються головним чином розмірами.
Населяє незаймані тропічні ліси екваторіальної Африки. Предпочитает непрохідні високоствольние лісу, що чергуються з густими чагарниками, у яких прокладає тунелі. Незважаючи на більші розміри, оббита в таких важкодоступних місцях, ця свиня довго залишалася невідомої для науки й уперше була описана тільки в 1904 р.
Дотепер спосіб життя лісової свині й навіть її ареал погано відомі.
Живуть родинами: самець, самка й 3— 4 молодих. Видимо, моногами, і самці захищають поросят і самку. Описано випадок, коли дорослі тварини намагалися витягти молоду свиню, що потрапила в яму. Родина займає велику ділянку, де в густих чагарниках щодня влаштовує нові лежання, а годуватися виходить удень у високоствольний ліс. Кормом для свиней служать трава, листи й пагони дерев, фрукти. Поросята народяться протягом цілого року.
Бабирусса (Babyrousa babyrussa) різко відрізняється по вигляду від всіх інших свиней. У неї порівняно маленька голова, короткі вуха, сильно вигнута спина, високі й тонкі ноги.

Хвіст короткий без кисті на кінці. Шкіра зморшкувата й покрита такою рідкою щетиною, що тіло здається голим. Верхні ікла, особливо в самців, дуже довгі (до 30 див). Вони пронизують шкіру морди й загинаються назад. У дуже старих самців ікла изгибаются так сильно, що утворять повне кільце і їхні кінці вростають у верхню щелепу. Нижні ікла коротше верхніх, але також більші, і кінці їх спрямовані нагору й назад.
Поширена бабирусса на острові Сулавеси, де утворить 4 підвиди, що розрізняються по розмірах, густоті й фарбуванню щетини.
Бабирусси живуть поодинці або невеликими родинами в болотистих лісах і заростях очерету. Добре плавають й у пошуках їжі перепливають широкі ріки й навіть морські затоки. Годуються листами, пагонами, соковитими трав’янистими рослинами, але землю не риють. Самки приносять двох, завжди одностатевих поросят, без смуг на тілі, яких ревно охороняють. При збудженні бабирусси голосно клацають зубами, як пекарі, але можуть хрюкати й верещати, як інші свині.
Посилені рубання лісу й полювання привели до різкого скорочення чисельності бабирусси, і вона взята під охорону. Місцеві жителі часто тримають бабирусс у селі, як домашніх свиней, і вони швидко стають ручними. У зоопарках розмножуються й живуть до 10 і більше років.