СІМЕЙСТВО КОНЯ (EQUIDAE)

Коня — найбільш прогресивні й високоспециализированние в пристосованості до швидкого й тривалого бігу непарнокопиті. У них на передніх і задніх кінцівках є тільки по одному (III) пальці; від бічних пальців збережені лише рудименти (II й IV) у вигляді так званих грифельних кісточок, схованих під шкірою. Зубов – 40-44. Волосся щільно прилягають до тіла. На шиї грива, хвіст із довгими волоссями, по всієї репице або на кінці утворююча кисть.
Природний ареал сучасних коней обмежений Старим Світлом й охоплює Південну Африку, Південну й Середню Азію; ще в історичний час коня жили в степах і лесостепях Європи.
Коні з’явилися в Північній Америці, де протікала значна частина їхньої еволюції, і тільки в третинному періоді вони проникнули в Старе Світло.
Древній предок коня эогиппус (Еоhippus), знайдений у нижньому эоцене Північної Америки, був ростом з невеликого собаку, мав чотирипалі передні й трипалі задні кінцівки. Кутні зуби эогиппуса були низькі з буграми на жувальній поверхні. Жив він у субтропічних лісах і харчувався соковитою рослинністю. Більший, розміром з борзого собаку, мезогиппус (Mesohippus), знайдений в олігоценових відкладеннях, мав уже тільки по трьох пальця на обох кінцівках, але бічні пальці в нього ще досягали землі, і коронки кутніх зубів були низькі, хоча й мали плоску, складчасту жувальну поверхню. Видимо, він жив у лісі й по способі життя нагадував тапірів. Такою же будовою задніх кінцівок, але більше короткими бічними пальцями, що вже не дістають до землі, і значно більшими розмірами тіла відрізнялися протогиппус (Protohippus) з міоцену Північної Африки й гиппорион (Hipporion), широко розповсюджений у міоцені Євразії (бічна галузь кінських).
Наступні пліоценові й четвертинні коні характеризуються вже однопальними кінцівками й довгими коронками кутніх зубів, жувальна поверхня яких була плоска й покрита складними складками.
Крім згаданих третинних коней, відомо дуже багато інших копалин видів як із західного, так і зі східної півкулі. Однак до кінця плейстоцена в Америці коня вимерли повністю й не дожили до зустрічі з людиною. Тільки після відкриття Америки європейцями домашній кінь був завезений на континент. Що бігли й здичавіли коні швидко розмножилися у величезні табуни мустангів, які бродили кілька сотень років по степах Америки, поки не були знищені.
Сучасних представників сімейства коней розглядають як стосовних до одного роду, або виділяють пологи (або породи) коней, ослів і зебр.
Найбільш примітивними кіньми варто вважати африканських зебр, яких зараз залишилося 3 види. Біля ста років тому був винищений четвертий вид – квагга (Equus quagga), що жив у Південній Африці.
.
Квагги були землисто-піскового цвіту зверху й білі знизу. Тільки голова, шия й плечі були у вузьких світлих смугах. Вони населяли відкриті степові рівнини й савани. На волі останні квагги були вбиті близько 1880 р. й остання у світі квагга вмерла в Амстердамському зоопарку в 1883 р.
Зебри — порівняно невеликі смугасті коні, мають довжину тіла 2 — 2, 4 ле, висоту в холці 1, 2—1, 4 ле, хвіст із подовженими волоссями на кінці — 45—57 див. Маса зебри до 350 кг. По ясно-сірому або буруватому тоні тіла зебр ідуть поперечні чорні або чорно-бурі смуги. Це фарбування, що здається на фотографіях яркою, у дійсності роблять зебр малопомітними, особенпо в саванах. Зебри тримаються невеликими табунами або поодинці, рідко образуя більші скупчення. Часто їх можна бачити в змішаних чередах з антилопами гну. Одиночні зебри постійно супроводжують жирафів. Біг у зебр не такий швидкий, як у коней, і вони менш витривалі. Приручити зебр можна, хоча й досить важко. Зебри дикі, злісні, від ворогів захищаються зубами й частіше передніми, чим задніми, копитами. Оскільки приручені зебри значно уступають коневі й ослові по своїх робочих якостях, досвіди по їхньому прирученню не одержали широкого поширення. З ослом і конем зебри дають марну помісь- зеброидов.
У природі основний ворог зебр — лев. Корінні жителі Африки полювали на зебр, використовуючи їхнє м’ясо й шкіри. Гарна шкіра й порівняна легкість полювання на зебр залучали незліченних мисливців-європейців – аматорів і професіоналів. У результаті менше ніж за сторіччя колонізатори перебили величезну кількість цих тварин. Одні види, як квагга, зникли зовсім, інші сталі рідкими або збереглися тільки в заповідниках. Зараз полювання на деяких зебр заборонені зовсім, інших дозволяють добувати лише в деяких районах у строго обмежених кількостях. Шкіри вживають на виготовлення дорогих сувенірів.
У зоопарках зебри розмножуються й легко переносять помірний клімат. У за поведнике Аскания-Нова випасаются в степу зебри всіх трьох видів.
Гірська зебра (Equus zebra) набагато дрібніше інших, у неї довгі вуха і є подгрудник. Чорні смуги на крупі утворять ґрати. Загальний вигляд у гірської зебри трохи більше ослообразний, чим в інших зебр. Колись цей найбільш південний вид був широко розповсюджений на півдні Африки. Зараз один підвид властиво гірська зебра (Е. z. zebra) збереглася тільки в Національному парку «Гірська зебра», у числі близько 70 особин. Інший підвид (Е. z. hartmannae) живе в Південно-Західній Африці й Південній Анголі в гірському ланцюзі, що простягнувся паралельно пустелі Наміб. Чисельність цієї зебри продовжує падати, тому що її пасовища займають каракулеві вівці. Загальна чисельність гірських зебр не перевищує 1500-2000 голів.
Пустельна зебра, або зебра Грэви (Е. grevyi), — сама велика із зебр.
.
Світле фарбування черева піднімається досить високо на боки. Смуги вузькі. Волосся, що утворять кисть на кінці хвоста, відносно короткі. Лемент її, більш ніж в інших зебр, нагадує лемент осла.
Пустельна зебра поширена в центральних частинах Східної Ефіопії, Сомалі й Північної Кенії. Живе вона в пустелях і напівпустелях, де віддає перевагу некрутим гірським схилам і плато; у Кенії іноді утворить змішані череди із саваною або бурчелловой зеброю.
Саванна, або бурчеллова, зебра (Е. burchelli) — найбільш звичайний і широко розповсюджений вид зебри, що утворить 4 підвиди добре отличимих по числу смуг на шиї й розташуванню смуг на ногах.
.
Властиво бурчеллова зебра (Е. b. burchelli), що жила в Жовтогарячій республіці в Бечуана ленде, винищена. Зебра Чапмана (Е. b. antiquorum), розповсюджена від Південної Анголи до Трансваалю, має відносно вузькі смуги на тілі, які, спускаючись по ногах, не доходять до копит. В селоусской зебри (Е. b. selousi), що живе в Замбії, Південної Родезии й Мозамбіку, ноги смугасті до копит, як й у зебри найбільш північного підвиду – зебри Беме, або зебри Гранта (Е. b. bohme), що відрізняється малим числом чорних смуг на шиї й розповсюдженої в Південному Судані, Південній Ефіопії, Кенії, Уганді, Танзанії й Замбії. Для зебри цього виду в цілому характерні відносно невеликі вуха, відсутність подгрудника, а також те, що темні смуги на крупі не утворять ґрати.
Населяючи савани й степи, бурчеллова зебра віддає перевагу злаковим і злаково-чагарниковим пасовищам, особливо розташовані на пагорбах і пологих схилах невисоких гір. Ця зебра погано переносить безвіддя й у посушливий сезон іде в більше зволожені райони, нерідко в ліси, або піднімається в гори, роблячи правильні міграції.
Саванні зебри живуть постійними сімейними табунами, у яких буває не більше 9—10 голів. Частіше в такому табуні 4-5 (національний парк Крюге-ра) або 6-7 тварин (національний парк Нгоронгоро). На чолі табуна коштує жеребець у віці не моложе 5 років, інші самки й молодняк. Склад сімейного табуна дуже постійний, хоча при нападі хижаків на водопої або в період міграцій він може тимчасово розпадатися або поєднуватися з іншими сімейними табунами. Члени сімейного табуна добре довідаються один одного навіть на значній відстані.
На водопій або пасовище табун завжди веде стара досвідчена самка, за нею йдуть лошата в порядку збільшення віку, потім у тій же послідовності інші самки з молодими, а іде позаду жеребець. Місця відпочинку, водопою й пасіння табуна відносно постійні, але вони не захищаються членами табуна від зебр інших табунів. Табуни протягом року вільно переміщаються на великій території, розділяючи її із тваринами інших табунів. Надлишкові дорослі самці утворять окремі табуни холостяків або тримаються поодинці.
Старого або хворого жеребця інші жеребці звичайно виганяють із сімейного табуна, що супроводжується бійками. Однак бійки між дорослими жеребцями, які водять табуни, або між косячними жеребцями й холостяками бувають рідкі. Як правило, жеребець, що коштує на чолі табуна, криє самок тільки свого табуна. Неодружені жеребці іноді намагаються відокремити молоду самку від череди, але навіть після покриття вона знову повертається у свій табун. Молоді жеребці відокремлюються від материнської групи у віці одного-трьох років, до цього антагонізму між косячним жеребцем і молодими жеребцями в табуні не буває. Відокремившись від табуна, молодий жеребець іде в холостяцький косяк, тому що встати на чолі сімейного табуна він може тільки в 5-6-літньому віці.
Перша тічка в кобил буває у віці 13—15 місяців, але косячний жеребець криє самок, починаючи з полуторалетнего віку. Однак запліднення відбувається не раніше чим через 2, 5 роки, і вперше самка приносить лоша не раніше чим в 3, 5 роки. У зоопарку самець стає статевозрілим в 3 роки.
Зебри не мають певного сезону розмноження, і лошата з’являються в усі місяці року, частіше в дощовий сезон. Наприклад, по дослідженнях у відомому заповіднику Нгоронгоро (Танзанія), у січні – березні (сезон дощів) народиться 61% лошати, а у квітні – вересні (сухий сезон) – тільки 14, 5%. Вагітність триває 361-390, частіше 370 днів. Лоша вже через 10-15 хвилин після появи на світло встає на ноги, через 20 хвилин роблять перші кроки, ще через 10-15 хвилин проходить помітні відстані, а через 45 хвилин після народження може стрибати. Звичайно перші дні після появи лошати самка нікого не підпускає до нього ближче чим на 3 м. Косячний жеребець, як правило, буває поблизу від кобили, що народжує, і якщо буде потреба захищає неї. Якщо немовляті загрожує небезпека (частіше від гієн, які бродять у пошуках новонароджених копитних), мати ховається з дитинчам у табуні, і все зебри беруть участь у захисті маленького, з успіхом виганяючи хижака. Звичайно зебри приносять лошати раз в 2-3 роки, але близько 15% їх жеребиться щорічно. Кобили здатні жеребитися до 15-18 років.
Дикий осел (Equus asinus) у давній давнині, мабуть, був широко розповсюджений у пустелях Північної Африки. Цей предок домашнього осла має типовий вигляд довговухої тварини, ростом помітно менше коня (висота в холці 1, 1-1, 4 м), з важкою головою, тонконогого, з невеликою гривою, що доходить тільки до вух. Хвіст осла має кисть подовжених волось тільки на кінці. Фарбування сірувато-піщана, уздовж спини проходить темна смуга, що на холці іноді перетинаються з такою же темною плечовою смугою.
У цей час два підвиди дикого осла ще збереглися в невеликому числі, головним чином на пагорбах в узбережжя Червоного моря, у Сомалі, Эритрее й Північної Ефіопії.
Сомалійський осел (Е. a. somalicus) небагато крупніше нубийского й темніше по фарбуванню. Ноги в нього в темних смугах. Кілька сотень голів збереглося тільки поблизу узбережжя Аденської затоки в Сомалі й, можливо, в Ефіопії.
Нубийский осів (Е. a. africanus) дрібніше попереднього, більше світлого фарбування, з яскраво вираженим «спинним хрестом»
,
розповсюджений в Эритрее, Судані й Північній Ефіопії. Невелика ізольована ділянка його ареалу лежить у центрі Сахари, на границі Лівії й Нігерії. Можливо, більша частина тварин, яких спостерігали в останні роки, – здичавілі свійські тварини.
Дикий осел майже зовсім не вивчений. Живе в пустелі й напівпустелі, де годується переважно трав’янистою й чагарниковою рослинністю. Тримаються, як зебри, сімейними табунами, у яких під предводительством жеребця ходять близько 10 кобил і молодих. Дуже обережний і широко кочує.
Домашній осел, або ішак, в утворенні якого брали участь, мабуть, обидва підвиди, досить мінливий по фарбуванню й розмірам. Зустрічаються білі, коричневі, чорні осли, але частіше сірі всіх відтінків. Вони можуть бути гладкошерсті, довгошерсті й кучерявенькі.
Одомашнювання осла відбувалося десь у Верхньому Єгипті й Ефіопії ще у верхньому неоліті 5—6 тисяч років тому. Домашні осли з’явилися раніше коней і довгий час були основною транспортною твариною. У древньому Єгипті, Месопотамії й Передній Азії вони широко застосовувалися як верхівкові й в’ючних тваринних багато тисячоріч. Наприклад, осли використалися при будівлі єгипетських пірамід. Дуже давно осли проникнули в Середню Азію й Південну Європу, у тому числі Грецію, Італію, Іспанію й Південну Францію, де вони здавна завоювали більшу популярність. Були виведені сильні, рослі породи домашніх ослів, такі, як хомадские – в Ірані, каталонські – в Іспанії, бухарські – у Середній Азії.
Осли використаються людиною в країнах із сухою печенею влітку й короткою зимою. Вони погано переносять холод й особливо затяжні дощі.
Як робоча тварина в жарких країнах осіла має ряд переваг перед конем: він витривалий, не вимогливий до кормів, менше підданий захворюванням і більше долголетен. Як тварина для дрібних перевезень і підсобних господарських робіт осіла не втратив свого значення дотепер. У нас він застосовується в Середній Азії й Закавказзі. Дуже широко використають осла в країнах Африки (особливо в Північної, Східній і Південної), а також у Південно-Західній Азії, на півдні Північної й у Південній Америці.
Домашні осли спаровуються навесні й на початку літа. Через 12, 5 місяця ослиця приносить одного осляти, якого годує молоком до 6 місяців. Вона дуже до нього прив’язана. Повного росту осля досягає до двох років, але працездатним стає лише в 3 роки.
Давно, ще із часів Гомера, відома помісь осла з конем — мул. Строго говорячи, мул – це помісь, що відбулася від осла й кобилиці, а ослюк – від жеребця й ослиці. Однак часто будь-яку помісь осла й коня називають мулом. Мули марні, тому для їхнього одержання постійно необхідно тримати виробників – ослів і коней. Перевага мула полягає в тому, що він настільки ж невибагливий, як й осів, але має силу гарного коня. Раніше муловодство особливо процвітало у Франції, Греції, Італії, країнах Передньої Азії й у Південній Америці, де розводили мільйони цих тварин.
Кулан, або онагр (Equus hemionus), якого іноді невдало називають азіатським диким ослом або напівослом, у дійсності являє собою примітивного коня й поєднується з іншими кіньми в один підрід.
.
По зовнішньому вигляді кулан легкий, стрункий, високоног. Однак голова в нього відносно важка й вуха длиннее, ніж у коня, хоча набагато коротше ослиних. Хвіст короткий, із чорно-бурою кистю на кінці, як в ослів і зебр.
Фарбування кулана піщано-жовтого цвіту різних відтінків і насиченості (у тваринних різних підвидів). Черево й внутрішні частини ніг білі. Від холки до крупу й далі по хвосту йде вузька чорно-бура смуга. Грива невисока, стояча, чорно-бура, простягається від вух до холки. Довжина тіла 200-220 див, висота в холці 110-137 див, маса – 120-127 кг.
У раннеисторическое час кулан населяв пустелі, напівпустелі й почасти степу Східної Європи, Південного Сибіру, Передньої, Середньої й Центральної Азії, Тибету й Західної Індії. Однак цей величезний ареал уже давно став скорочуватися, особливо швидко останні сто років. Зараз у СРСР кулан зберігся тільки в Бадхизском заповіднику (Туркменія) на границі з Афганістаном й Іраном, де живе близько 700 тварин. Завезено кулана на острів Барсакельмес в Аральське море, де живе близько 60 голів. За межами нашої країни він розповсюджений в Ірані, Афганістані, Монголії, Північно-Західному Китаєві, Тибеті, Непалі й Західній Індії.
По способі життя кулани всіх підвидів дуже подібні, хоча в минулому, коли кулан населяв величезну територію від Східного Забайкалья й Барабинського степу в Західному Сибірі до Тибету, пустелі Західної Індії й Аравії, місця перебування його були досить різноманітні. Вони мінялися в різні сезони року й мали свої специфічні особливості для кожного підвиду.
У Північному Китаєві кулан віддає перевагу сухим степам передгір’їв, кам’янисті напівпустелі, рідше пустелі. По долинах рік на хребті Няньшань кулан піднімається більш ніж на 3000 м над рівнем моря. У Тибеті кулани (кианг) піднімаються ще вище на високогірні плато, покриті кобрезией, мятликом, типчаком й осоками, до 5000 м над рівнем моря.
У Монголії кулани пасуться в невеликих межгорних долинах або улоговинах озер, а також на мелкосопочнике в підніжжя гір.
У Бадхизе кулан тримається по напівпустельних рівнинах і пологих схилах пагорбів на висоті 300—600 м над рівнем моря. При зимових сніжних буранах і весняних пилових бурах знаходить притулки у вузьких долинах й ярах. Як й у Монголії, він уникає незакріплених і слабко закріплених пісків, де важко пересуватися й убогі корми.
У цей час, коли ареал і чисельність кулана різко скоротилися, важко представити загальну картину його сезонних міграцій. Разом з тим немає сумніву, що в минулому куланові, точніше північним популяціям цього виду, були властиві регулярні переміщення на багато сотень кілометрів. При цьому по загальному напрямку осінніх пересувань міграції в західній (казахстанської) частини ареалу й у східній (монголо-забайкальської) були протилежні один одному.
Так, зі степу Північного Казахстану, де кулани проводили літо (наприклад, з Акмолинской області й Барабинському степу), в XVIII й XIX сторіччях вони в серпні откочевивали в пустелю Бетпак-Дала. Окремі косяки збивалися в більші череди й, образуя величезні скупчення (до тисячі голів), рухалися до півдня. З початку танення снігів кулани пускалися у зворотні мандри й у квітні знову бували на літніх пасовищах. Частково кулани откочевивали на південь і з Північного Прибалхашья й Илийской долини. Від північного берега озера Балхаш кулани пізньою осінню йшли за ріку Чу, а в березні – з південно-заходу до північного сходу по північному березі Балхашу. Зимові скупчення куланів, що приходять із півночі, були на Устюрті в дельті Сирдарьи, на ріці Чирчик й у гір Каратау.
Протилежна картина мала місце в північно-східній частині ареалу. У Монголії у зв’язку з осіннім збіднінням пасовищ у напівпустелях і випаданням снігів кулани мігрували головним чином до півночі в степові райони Східної Монголії й Барги аж до Забайкалья. Кочівлі до півночі в степові райони визначалися тим, що тут у разнотравних степах багато богаче зимові пасовища, чим у напівпустелях, і значно менш потужний сніговий покрив. Нині, як відгомони минулих міграцій, так само в осінньо-зимовий час спостерігаються регулярні заходи куланів у степу Східної Монголії й рідкі забіги їх у Забайкалье.
Про кулана часто писали як про степову тварину, що, будучи витиснуто зі степів людиною, знайшло собі притулок у пустелі. Ця омана виникла в результаті того, що кулан, приходячи під час літніх кочівель у степу, головним чином тут і був відомий мандрівникам і натуралістам минулого.
Кулани, як і коня, годуються дуже багатьма трав’янистими рослинами, число видів яких зараз відомо більше ста. Найбільше значення в його харчуванні мають злаки, полині й солянки. Залежно від місця, сезону й умов року значення різних рослин у харчуванні кулана помітно міняється. Навесні там, де є эфемери, кулани годуються ними, віддаючи перевагу ефемерним злакам (наприклад, мятлик і багаття). Улітку, коли багато рослин засихають, тварини відшукують найбільш соковиті з них, у тому числі солянки. Восени, якщо пасовища знову зазеленіють після дощів, кулани годуються, як і навесні, злаками, якщо ні, ретельно відшукують краще зберегли вологу солянки й полинь. Узимку там, де снігу немає або він невисокі й пухкий, тварини без праці знаходять всі ті ж корми. Але якщо сніг покриває пасовища шаром в 15- 20 див, кулани розкопують сніг ударами копит-тебенюют. Високі сніги, тривалий час покриваючу землю, тварини переносять важко, багато сил витрачаючи на тебеневку. Вони прагнуть піти в яри, западини й ущелини, де нерідко годуються галузями саксаулу й інших чагарників, а в особливо багатосніжні зими вживають масові кочівлі. Дуже важко кулани переносять ожеледь. Ноги, якими вони змушені добувати корм з-під кірки льоду, бувають стерті до крові; кулани голодують і нерідко гинуть.
У житті кулана важливу роль грають водопої. У посушливий і жаркий період року, коли вологість кормів низька, кулан повинен регулярно пити. Водопої визначають літнє розміщення його по території, добовий ритм і поводження. Навесні, коли корму соковиті, тварини одержують із кормом 10-15 л води й можуть обходитися без водопою, але охоче п’ють, якщо водойми є поблизу. Як тільки рослини висохнуть (їхня вологість упаде нижче 50%), кулани откочевивают на пасовища, що лежать не далі 10-15 км від водопою.
Кулани йдуть до води незадовго до заходу сонця. Ідуть вони не поспішаючи, годуючись по дорозі й бувають у води вже в темряві. Вибравши яке-небудь джерело, табун куланів постійно відвідує його, так що утвориться добре набита стежка, що пролягає частіше по відкритих низинах. Вузьких ущелин, густих чагарників або очеретяних заростей кулани уникають, але до самої води можуть спускатися по крутих схилах.
У будь-який час доби куланів можна бачити що годуються або відпочивають; строго певних годин пасіння або відпочинку в них ні, але все-таки кулани вночі пасуться менше, ніж удень. Протягом доби найбільша кількість часу тварини витрачають на пасіння – частіше 13-15 годин, на переходи – 2-5 годин і на відпочинок – 5-8 годин.
Дорослі самці в табуні більше рухливі, чим самки, і менше їх відпочивають. Маленькі куланята в перші дні після народження майже увесь час лежать і встають тільки для того, щоб посмоктати мати.Вони ссуть через кожні 3-10 хвилин, випиваючи від 100 до 300 м молока. У десятиденному віці куланенок ссе вже через кожні 20-30 хвилин, випиваючи за добу 5-1л молока. Для того щоб погодувати маля, самка відходить убік від табуна.
Перед тим як ссати, куланенок кілька разів підштовхує вим’я; під час ссання він голосно чмокає й вертить хвостиком. Куланята ссуть до 8-10-місячного віку, а у випадку прохолостания самки – до 14-16 місяців.
Перші спроби є траву куланенок робить на 3—5-й день свого життя. Перш ніж відкусити травинку, він довго жує її. По-справжньому куланята пасуться з місячного віку. У цей час вони ще дуже високоногие й, для того щоб дістати траву, приймають забавну позу, широко розставляючи передні ноги, іноді згинаючи їх у зап’ястних суглобах.
Під час сильних вітрів або зимових заметілей кулани перестають пастися й ідуть куди-небудь у затишок, стаючи з подветренной сторони ярів або чагарників (звичайно задом до вітру). Куланята завжди ховаються за дорослих. Цікаво, що зміну погоди кулани почувають за 10-12 годин і майже за добу до сніжного бурану йдуть в укриття.
Більшу частину року кулани тримаються табунами, кожний з яких складається з дорослого самця, самок і молодих по першому й другому роках. У середньому такий сімейний табун складається з 5-11 тварин, іноді більше. Частина самок з немовлятами може відбитися від табуна на короткий період на початку літа. У період гонів нерідко зустрічаються одиночні самці, головним чином ті, які вперше беруть участь у розмноженні.
Восени й узимку табуни поєднуються в череди, розміри яких залежать від загальної чисельності кулана в районі й від ємності пасовищ.Нерідко такі череди бувають до 100 і більше голів, а в минулому мандрівники зустрічали в Казахстані й Центральній Азії тисячні косяки.
Сімейний табун очолює самець-ватажок, але водить табун стара самка. Самець пасеться осторонь від табуна, але увесь час спостерігає за ним. Якщо йому потрібно направити куди-небудь табун, те, пригорнувши вуха, витягнувши шию й злегка нахиливши голову, він змахами голови підганяє самок. На неслухняних самець кидається з вискаленою пащею.
В. А. Рашек, багато років наблюдавшая за куланами на острові Барсакельмес, затверджує, що ватажок добре знає самок зі свого табуна. Розрізняючи всіх куланів острова «в особу», вона спостерігала, як один раз змішалися два табуни, в одному йз яких у цей момент не було самця. Самець-ватажок негайно відібрав своїх самок; інших не тільки не намагався приєднати до свого табуна, а, навпроти, відігнав; при цьому в першу чергу відігнав свою матір. Разом з тим іноді, особливо в період гонів, самці приєднують трохи самок з іншого табуна. Через цих самок між самцями й спалахують бійки.
У табуні, крім ватажка, завжди є старша самка (не обов’язково за віком), що водить табун. Є ще дві-двох-дві-одна-дві самки, які слухають старшу, але командують всіма іншими, і ті їх слухають і бояться.
Між деякими тваринами в табуні існує особливе розташування друг до друга; такі тварини майже завжди ходять поруч, не торкають друг у друга кула-нят, частіше чешуть один іншого, що є ознакою розташування.
Думка деяких авторів про те, що в табуні куланів, як й інших стадних тварин, один зі членів несе сторожову службу, позбавлено підстав. Всі кулани пасуться або відпочивають одночасно, але кожний з них час від часу піднімає голову, удивляючись у далечінь, і прислухається. Коштує одному що-небудь помітити підозріле, як він насторожується, і моментально те ж роблять всі інші тварини. Сигналізація між членами табуна зорова, яких-небудь звуків при небезпеці вони не видають. Налякані кулани кидаються безладно бігти проти вітру або боком до нього, але незабаром зупиняються, удивляються й насторожено прислухаються.
Незважаючи на обережність, кулани дуже цікаві. Побачивши що-небудь незнайоме, вони обов’язково якийсь час дивляться убік предмета, привлекшего їхня увага, а потім біжать до нього, намагаючись зайти з подветренной сторони. Спереду звичайно біжить самець або неодружена самка, а матері з малятами, як більше обережні, залишаються позаду. Якщо кулани бачать, що предмет їхньої цікавості не представляє небезпеки, вони не обертають на нього уваги й спокійно йдуть.
Кулан — надзвичайно швидке й дуже витривала тварина. Він може розвити швидкість до 64 км/ч, а 7-10-денний кула-ненок – до 40 км/ч і витримує такий темп протягом декількох кілометрів. На коротких дистанціях ( у кілька сотень метрів), наприклад, на такирах, швидкість кулана до 68-72 км/ч і більше.
Про спробу переслідувати кулана на коні дуже образно пише М. Леваневский: «Легкості й швидкості перегони кулана потрібно дивуватися. Він як би жартуючи, граючи, віддаляється від пренаступного мисливця. Як не скакай за ним, якої швидкості не будь під сідоком кінь, а відстань між ним і куланом, що тікає, залишається те саме. Але от, видимо, норовливій тварині набридло бачити за собою настирливу погоню – він на хвилину зупиняється, як би з подивом оглядається назад, потім, ударивши себе хвостом по одному, іншому боку, підкидає задніми ногами, ще хвилина – і перед здивованою людиною хмара пилу на далекому обрії показує напрямок, по якому унеслось шляхетна тварина».
Кулани легко бігають по крутих і кам’янистих схилах гір, уникаючи лише вузьких ущелин. Вони добре плавають і без праці переправляються через широкі ріки.
Кулани дуже кмітливі. Довго жив на острові Барсакельмес самець по кличці Тюльпан постійно заходив на садибу й навчився відкривати всі вертушки, засувки на хвіртках і навіть знімати висячі замки, не закриті на ключ. Цей самець часто нападав на домашніх коней, а коли його відганяли батогом, він вистачав батіг зубами й виривав його з рук кривдника.
У куланів дуже добре розвинені зір, слух і нюх. Підійти до кулана непоміченим ближче чим на 1-1, 5 км майже неможливо. Однак мимо нерухомо лежачої людини він може спокійно пройти на відстані 10-15 ле, тобто зір у кулана, як говорять мисливці, верхнє. Разом з тим на предмет, що рухається по землі, він реагує досить добре, і підповзти до кулана непоміченим на 150-200 м вдається рідко.
Кашель або щиглик фотоапарата в укритті кулани чують, залежно від напрямку вітру, на відстані 30—60 м. Звук літака, що летить, або лемент іншої тварини вловлюють раніше людини, причому дуже добре визначають напрямок, звідки виходить звук.
Нюх у кулана гостре, але в пустелі, де висхідні струми нагрітого в ґрунту повітря перешкоджають поширенню заходів по поверхні, воно не грає великої ролі в одержанні тваринами інформації.
Кулани мовчазні й кричать досить рідко. Частіше лемент кулана служить закличним сигналом. Так кричить самець, підкликаючи табун; кричить самка, підкликаючи відсталого куланенка.
Лемент кулана нагадує лемент домашнього осла, але звуки більше глухі, сиплі, складаються як би із хрипкого вдиху й більше голосного видиху у вигляді уривчастих звуків «з… з…» без заключного ослиного ревіння. При невдоволенні кулани взвизгивают. Як і коня, вони хропуть і фиркають.
До більшості тварин іншого виду кулани ставляться миролюбно. Часто можна бачити куланів, пасущихся разом із джейранами поруч із табунами коней.
Між куланами й іншими тваринами існує взаємна сигналізація: варто пробігти джейранам, як кулани насторожуються й біжать у ту ж сторону. Почувши тривожний лемент птаха або бабака, вони піднімають голову й перестають пастися. На пасовищах куланів часто супроводжують птаха (трясогузки, шпаки), що снують біля ніг й у морди тварини в пошуках комах. Узимку в копанках годуються хохлатие жайворонки, у період линяння на спину куланів часто сідають галки й висмикують для своїх гнізд волосся.
Однак деяких тварин кулани не люблять, наприклад овець, і часто нападають на них. Кидаються кулани й на собак, намагаючись кусати й бити їхніми ногами. Розсерджений кулан дуже лютий. Ока в нього наливаються кров’ю, і в цей момент він перестає боятися навіть людини. При захисті й нападі кулан пускає в хід задні й передні ноги й зуби. Збивши жертву з ніг, він топче й рве її зубами.
Самка кулана досягає полової зрілості в 2—3-літньому віці й уперше приносить лошати в 3—4 роки. Самець досягає зрілості також в 3 роки, але бере участь у розмноженні, досягши 4-5 років, коли йому вдається відбити табун самок. Самець-ватажок водить табун звичайно до 9-10 років, тобто всього близько 5 років, після чого молоді відбивають у нього самок, а самого виганяють із табуна. Самки приносять приплід до 15 років, найчастіше до 13-14 років.
Період гонів і спарювання в кулана спостерігається із травня до серпня, залежно від місцевості й умов року; на сході ареалу пізніше, ніж на заході. Частіше покриття самок буває в травні – липні. Підлоговий цикл (час між тічками) триває від 17 до 28 днів, у середньому 23 дня. Перша тічка після пологів наступає на 5-8-й день, і нове покриття частіше на 7-10-й день після пологів. Якщо самка в першу післяпологову тічку залишається непокритої, то вона запліднюється в наступну тічку.
У період гонів у куланів бувають «шлюбні ігри». Незадовго до початку гонів самець починають гарцювати серед самок, високо піднявши голову. Нерідко він бігає навколо табуна, стрибає й кричить перед самками, іноді качається на спині, «фле-мует», рве зубами й підкидає нагору пучки трави. Самець і самка труться друг об друга головами, шиями, боками, стикаються ніздрями, тихенько штовхаються й мелодійно взвизгивают. Часом вони падають на зап’ястя, злегка взбрикивая, ганяються один за одним.
Ще до початку гонів, у квітні або раніше, самець-ватажок виганяє зі свого табуна всіх інших самців, що досягли однорічного віку, але якщо молодий самець ще ссе матір, ватажок його не торкає.
Вигнані з табуна молоді самці ходять поодинці або поєднуються з іншими самцями під предводительством старого самця, вигнаного з табуна більше сильним молодим, що став ватажком. Ці холостяцькі табунки на період гонів часто розпадаються, тому що самці розбрідаються в пошуках самок. При спробі такого самця проникнути в табун із самками або при зустрічі двох ватажків між ними відбуваються запеклі бійки.
Ощиривши пасти, пригорнувши вуха, з палаючими очами вони кидаються один на одного, намагаючись схопити супротивника за скакальний суглоб. Якщо одному з них це вдається, то він починає крутити схопленого навколо своєї осі, поки той не впаде. Негайно налігши на поваленого, переможець гризе йому шию. Якщо суперникові все-таки вдається вирватися й бігти, найсильніший доганяє його й вистачає за хвіст, чим зупиняє й не дає бити задніми ногами. Улучив момент, він знову вистачає його за скакальний суглоб. Іноді, уставши дибки, обоє суперника, обхватившись передніми ногами, гризуть один одному морди або один з них, найсильніший, давить своєю шиєю на шию супротивника, вишукує момент, щоб схопити його зубами. При цьому він прагне якнайвище підняти зігнуті в зап’ястях передні ноги, щоб супротивник не зміг дістати до них зубами.
У період гонів самці ходять у шрамах, у деяких бувають дуже більші рани, але смертельні исходи бійок не відомі й, імовірно, бувають дуже рідко.
Після гонів самці-ватажки на якийсь час залишають табун і тримаються поодинці, набираючись сил.
Вагітність у кулана триває від 331 до 374 днів, у середньому 345 днів, тобто 11, 5 місяця. Тривалість вагітності навіть в однієї й тієї ж самки в різні роки може відрізнятися на два тижні, а в різних самок у табуні – до місяця.
Куланята народяться із квітня до серпня. При цьому на сході ареалу, де весна суха й запізнюється, народження молодих зрушене на більше пізні строки.
В останні дні перед родами самка пасеться осторонь від табуна й нікого до себе не підпускає, навіть свого однорічного куланенка.
Відразу після пологів вона облизує дитинча, злегка прихоплюючи зубами шкіру й обкушуючи м’які кінчики копит. Перші годинники після народження, якщо дитинча лежить і довго не ссе, мати піднімає його й підштовхує до сосок. Уже через кілька годин самка йде пастися разом з малям. У перший день у немовляти широко розставлені задні ноги заплітаються й завалюються те на одну, то на іншу сторону, але час від часу він все-таки потроху біжить за матір’ю, іноді взбрикивая.
Самки з малятами приєднуються до табуна через 2—3 дні після пологів. Побачивши самку з немовлям, кулани оточують їх, намагаючись обнюхати куланенка, а іноді намагаються кусати його, але мати, взвизгивая, запекло захищає дитинча, пускаючи в хід копита й зуби. Познайомившись із новим членом табуна, кулани відходять, але те один, те інший час від часу знову підходять до куланенку.
Підрослий куланенок стає дуже активним і рухливим. Якщо мати лежить, а маля хоче їсти, він ходить навколо матері, копає ногою землю біля її черева, ставить ноги на шию матері. Вимагаючи молока в матері, що йде, куланенок забігає вперед, стає поперек її шляху, взвизгивает, сердито змахує головою.
Чужого куланенка самка звичайно не підпускає до себе, але бувають виключення, коли самку ссуть одночасно два малята, і в цей час вона не підпускає матір приставшего до неї куланенка. Повзрослев, куланята довідаються мати на відстані.
Маленьких куланят іноді намагаються бити годовики або двухлетки, але матері оберігають маляти. Самець-ватажок куланят не торкає, навпроти, захищає від нападу молодих куланів або чужих самок. Однак на хворих куланят нападають всі кулани, іноді навіть мати, виганяючи їх з табуна доти, поки вони не поправляться.
При сприятливих умовах самки приносять потомство щорічно, особливо молоді, іноді підряд 5—6 років. Старі (13-15-літні) самки часто залишаються яловими. У посушливі роки, особливо після суворих, багатосніжних зим, приносить потомство менше половини дорослих самок табуна. У середньому приріст череди становить близько 20%.
Кулан оберігається у всіх країнах як чудовий пам’ятник природи. У нас Бадхизский заповідник (у Туркменії) створений головним чином для охорони й вивчення кулана.
Кінь Пржевальська (Equus przewalskii) — цілком типовий кінь, щільного додавання, з важкою головою, товстою шиєю, міцними ногами й невеликими вухами. Хвіст у порівнянні з домашнім конем короткий, і верхня частина репици покрита короткими волоссями. Грива короткого, стояча, чубчика немає.
.
Фарбування піщано-жовта або рудо-жовта, білувата на нижній поверхні. Грива й хвіст чорно-бурі, і посередині спини від гриви до кореня хвоста проходить чорно-бурий ремінь. Такого ж цвіту ноги нижче скакального суглоба. Кінець морди білий.
Улітку волосся короткий, припасований і фарбування яскрава. Узимку волосся довге, густий і фарбування його світліше й брудніше літньої, спинний ремінь у передній частині слабко помітний
.
Довжина тіла 220—280 див, висота в холці 120—146 див, маса — 200—300 кг.
Великий російський мандрівник і дослідник Центральної Азії Н. М. Пржевальськ в 1879 р. уперше відкрив цю єдину нині живучого дикого коня в Північно-Західному Китаєві, недалеко від границі з Монголією.
Колись кінь Пржевальська був поширений від Північно-Західного Китаю й Південно-Західної Монголії до Західного Казахстану. Однак уже наприкінці минулого століття, у момент відкриття Н. М. Пржевальська, ареал її на півночі був обмежений Монгольським Алтаєм, на півдні — Східним Тянь-Шанем. На заході ареал доходив приблизно до 86° в. буд., а на сході — до 95° в. буд. Таким чином, цей кінь жив у важкодоступному районі Китаю й Монголії, що здавна має географічну назву Джунгария. У середині 40-х років, коли вдалося знову обстежити район перебування дикого коня, її ареал, у порівнянні з тим, що було відомо, скоротився приблизно вдвічі. Коня Пржевальська в той час трималися до півночі й півдня від хребтів Байтаг-Богдо-Нуру й Тахиин-Шара-Нуру, на границі Китаю й Монголії. Цікаво, що кінь Пржевальська монгольською мовою називається тахи, так що назва одного із цих хребтів можна переводити, як «хребет дикого жовтого коня». В 40-х роках у цьому районі не тільки зустрічали табуни диких коней, але й піймали декількох лошат, у тому числі одна з кобилок, піймана в 1947 р., була подарована розпліднику Ас-кания-Нова й живе там дотепер під ім’ям Орлиця III. Це єдина у світі з живучих у неволі диких коней, що народилася на волі. Тому вона вважається міжнародним еталоном й являє виняткову цінність.
Кінь Пржевальська живе в напівпустелі, почасти пустелі на висоті від 700 до 1800 м над рівнем моря. Місцевість ця горбкувата або являє собою пологі схили невисоких гір, прорізані численними великими й дрібними сухими водотоками і ярами. Ґрунт кам’яниста, піски ніде не утворять великих масивів. У зниженнях звичайні глинисті такири, іноді пухкі солончаки й невеликі горько-соление озерця. У підніж хребтів, що дуже важливо для коней, численні джерела й невеликі струмки, що зникають у низов’ях і часто пересихающие. Велика кількість відкритих джерел води особливо важливо, тому що клімат Джунгарии посушливий і винятково континен-тален. У рік випадає не більше 200 мм опадів, при цьому дуже нерівномірно по роках. Весна вкрай суха, і перші дощі випадають тільки в червні. Часті сильні, що висушують вітри, що переходять у пилові бури, і добові коливання температур досягають 25°. У результаті тут не розвиваються эфемери й зелена трава з’являється дуже пізно — не раніше середини квітня. Літо печеня (до 40° С), але не надмірно, тому що місцевість значно піднята над рівнем моря, і відносно часті дощі (улітку випадає 90% річних опадів), звичайно у вигляді злив. Тому самими богатими пасовища бувають у серпні, коли розвиваються однолітники. Зима сонячна, безсніжна, удень не холодно, але вночі нерідкі морози до — 35°. Суха осінь і зима добре зберігають рослини на корені, і пасовища взимку багаті соковитими кормами.
Там, де живе кінь Пржевальська, панують солянковие напівпустелі, покриті ежовниками, нанофитоном, ополонку, а по схилах гір і пагорбів — сухі ковильковие степу. У зниженнях звичайні саксаульники. Уздовж сухих водотоків ростуть високі куртини чия й кущі карагани. На піщаних буграх – тамариск і селитрянка.
Така розмаїтість місць перебування дозволяє коневі Пржевальська робити лише невеликі сезонні кочівлі, і, імовірно, це послужило важливою причиною збереження її саме в цьому районі. Узимку й навесні вона тримається в північних ділянках, де є плями снігу, пасовища більше соковиті й можна знайти вкриття від частих пилових бур. Улітку коня йдуть на південь, де в цей час після дощів розвиваються соковиті рослини й дрібні озера наповнюються водою. Якщо рік видається посушливим, коні тримаються біля ключів або струмків, які влітку завжди мають воду через високе залягання ґрунтових вод у Джунгарській Гобі.
Розмах сезонних кочівель коней у цей час не перевищує 150—200 км по прямій. У минулому, коли коня доходили взимку до Монгольського Алтаю й Східного Тянь-Шаню, він був приблизно в 2 рази більше. Разом з тим, табуни коня Пржевальська дуже рухливі й постійно переміщаються, не затримуючись довго на одному місці. Це визначається як відносно вбогими зимовими пасовищами, так і нерівномірним по території випаданням опадів, що приводить до плямистого розподілу рослинності. Постійне життя кочівника, імовірно, привела до вироблення великої витривалості коня Пржевальська.
Табуни коня Пржевальська складаються з 5—11 кобил і молодих під водійством жеребця. Про спосіб життя їх відомо дуже мало. Наприкінці минулого століття в Джунгарській Гобі кілька разів зустрічав диких коней мандрівник Г. Грумм-Гржимайл о. Він писав, що «дикий кінь – житель рівнинної пустелі й виходить на пасіння й водопій уночі; з настанням же дня повертається в пустелю, де й залишається відпочивати до повного заходу сонця…» Одну зі своїх зустрічей з табуном він описував так: «Я став з великою обережністю підніматися на бугри. Нарешті, з одного з них, кроках в 800, я побачив табун у вісім коней, у числі їх було й лоша. Коня не йшли юрбою, а дотримувалися однієї лінії. Своїми рухами й видом точнісінько нагадували наших домашніх коней, коли ті в жаркий день тягнуться одна за іншою в лісочок або на водопій або із заходом сонця йдуть по селу, направляючись до своїх дворів. Ліниво погойдуючись, помахуючи хвостами й пощипуючи очерет, що попадався, вони тихо брели…»
Незважаючи на свій невеликий ріст, коня Пржевальська дуже сильна. З бійок з домашніми кіньми дикі жеребці завжди виходять переможцями. Д. Цэвэгмид писав, що кобила дикого коня легко справлялася з вовком.
Уже через кілька років після відкриття коня Пржевальська були початі спроби піймати живими диких коней і привезти їх у Європу.
На прохання відомого фахівця зі ссавців Е. Бихнера, а також творця й хазяїна заповідно-акліматизаційного парку Аскания-Нова в Південній Україні Ф. Фальц-Фейна дослідник Центральної Азії Д. Клеменц узявся за організацію цієї важкої справи. Через купця Н. Ассанова в м. Кобде були знайдені два досвідчених мисливці – Власов і Захаров, які вперше навесні 1898р. у Джун-гарской Гобі піймали новонароджених лошат. Лошати привели в Кобдо, однак по недогляду вони були напоєні не кобильим, а овечим молоком, і три з них упали, незабаром упав четвертий. Улітку того ж року Д. Клеменц купив у Джун-гарской Гобі в торгоутского вану (князя) двох гібридних лошат, що відбуваються від домашнього коня й дикого жеребця.
Навесні 1899 р. мисливці Н. Ассанова піймали ще 6 кобилок й одного жеребчика, з яких 5 кобилок восени були відправлені в Бійськ; туди ж відправили й гібридних коней торгоутского вану. У Бійську їх чекав Е. Бихнер, з більшими труднощами доставивший лошат в Аска-нию-Нова.
Це й були перші коні Пржевальська, доставлені в Європу.
Довідавшись про перших диких коней у парку Аскания-Нова, відомий торговець тваринами в Гамбурзі К. Гагенбек підстелив в Асканию-Нова своїх агентів, які вивідали в служителів парку імена постачальників коней Пржевальська, і в 1901 р. відправив представників своєї фірми в Бійськ, де вони й умовили Н. Ассанова віддати їм 28 лошати. На наступний рік ними було куплено ще 11 лошати. Ці коні були продані К. Гагенбеком у різні зоопарки миру.
Наприкінці XIX— початку XX в. були доставлені в Європу 52 чистокровні коні Пржевальська й 2 гібриди. Однак тільки три пари коней послужили вихідним матеріалом для розведення коней у Європі. У цей час всі живучі в зоопарках і розплідниках миру коня Пржевальська, крім Аскании-Нова, де живе піймана на волі Орлиця III й її потомство, – нащадки цих трьох пар. В Аскании-Нова за 66 років було виведено 47 чистокровних лошат коня Пржевальська.
Відомості про родоводи й кількість коней Пржевальська у всіх розплідниках і зоопарках миру наведені в спеціальних племінних книгах, видаваних щорічно в Празі.
На 1 січня 1971 р. в усім світі (у неволі) жили 182 чистокровні коні Пржевальська, з них 41— у Чехословакии, 36— у США, 23— у ФРН, 18— у Голландії, 11— у СРСР і по 2—6 коней — в інших країнах. В Аскании-Нова живе 8 чистокровних коней й в 2 рази більше гібридних, 2 коня живуть у Таллинском зоопарку й одна – у Московському.
Країни, що володіють кіньми Пржевальська, взяли на себе міжнародне зобов’язання всіляко сприяти множенню поголів’я цієї тварини, що має винятковий науковий інтерес.
Коня Пржевальська вже було присвячено два міжнародних симпозіуми й створений спеціальний комітет при Міжнародному союзі охорони природи і її ресурсів, що має своєю метою вивчення й охорону цього дивного виду.
Степовий тарпан (Equus gmelini) був сірого (мишачого) цвіту, чорний спинний ремінь його ширше, ніж у коня Пржевальська, кутні зуби дрібніше.
.
Жив тарпан у степах і лісостепу Європейської частини СРСР від ріки Прут до ріки Урал. На більшій частині ареалу (із приазовских, донських і кубанських степів) він зник ще наприкінці XVIII- початку XIX сторіччя. У причорноморських степах тарпани жили до середини минулого століття, і, видимо, останній з них був убитий у таврической степу в села Агаймон, в 35 км від Аскании-Нова, у грудні 1879 р. Останній кінь у неволі, піймана біля Херсона в 1866 р., упала наприкінці 80-х років у Московському зоопарку. Зоотехнік Н. П. Леонтович писав, що тарпан (імовірно, по крові не цілком чистий) дожив в одному господарстві Полтавської губернії як косячний жеребець до 1918 або 1919 р.
Спосіб життя степових тарпанів мало відомий. Паслися вони в степу, широко кочували, улітку трималися біля степових озер, куди приходили на водопій. Табуни складалися з 10, іноді 15 голів під водійством жеребця. Ватажок-жеребець охороняв косяк і вступав у запеклі бійки з іншими жеребцями, питавшимися відбити в нього кобил. Тарпани іноді відбивали домашніх кобил, легко здобуваючи перемогу над домашніми жеребцями. Це служило однієї із причин переслідування тарпанів. Крім того, вони взимку поїдали заготовлене селянами сіно.
Полювали на тарпанів і заради м’яса й шкіри. Пійманих лошат приручали, використовуючи на роботі і як верхівкових коней.
У лісах Білорусії, Литви, Польщі, Німеччини й, можливо, у деяких інших країнах Європи жив лісовий тарпан (Е. g. silvaticus).
Лісовий тарпан був схожий на степового й відрізнявся від нього тільки меншими розмірами й більше слабким додаванням.
У Центральній Європі він був винищений у раннім середньовіччі, але в Польщі й Східній Пруссії дожив до кінця XVIII — початку XIX сторіччя. Останні лісові тарпани жили у звіринці в Замостье (Польща) і були роздані селянам в 1808 р. Вільно схрещуючись із домашніми кіньми, вони дали так називаного польського коник-невелику тарпановидную конячку мишачого цвіту з темними ногами й чорним ременем на спині. В 30-х роках Т. Ветулани почав роботу з «відновлення» тарпана. Він зібрав у селян найбільше тарпановидних коней, перевіз їх у Біловезьку пущу й шляхом селекції «відновив» коня, зовні дуже схожу на тарпана, але з довгою висячою гривою й пишним хвостом. Ці роботи продовжує в Польщі на березі Мазурських озер Т. Пруски. Частина коней на півострові Попельно, що далеко вдасться в озеро, живе на волі, трохи коней утримується в Біловезькій пущі.
Подібні роботи з «відновлення» тарпана проводилися в Німеччині, застосовувалася також гібридизація польського коника з конем Пржевальська й поні. Частина цих, «тарпанів» загинула під час другої світової війни, кілька десятків голів живе й зараз у Мюнхені.
Звичайно, ці «тарпани» мають незначну частку крові дійсних тарпанів й являють собою домашню породу коней, лише зовні схожих на тарпана.
Випущені на волю домашні коні швидко дичавіють, але зовні не повертаються до вихідного типу. Так, мустанги (здичавілі коні іспанських завойовників в Америці) надзвичайно розмножилися, широко розселилися, їхнє поголів’я досягало декількох мільйонів. Однак за сторіччя вільного життя вони мало змінилися, залишившись типовими домашніми кіньми.
Табун здичавілих коней з’явився на Аграханской косі західного берега Каспійського моря в перші роки революції й прожив тут близько 20 років. Коні залишалися різномастими, типово домашніми. Здичавілі коні є й у Західній Європі, наприклад у заповіднику Камарг (устя Рони, Франція).
Походження домашнього коня (Equus caballus) залишається не цілком ясним. Перші свідчення про домашніх коней знайдені в Месопотамії й Малій Азії наприкінці III- початку II тисячоріччя до н.е. Але одомашнювання відбулося раніше (5000-6000 років тому), імовірно, у кочівників десь у Південному Сибірі, Монголії або Казахстані. Подальше поширення домашнього коня по Євразії супроводжувалося виведенням різних типів і порід. При цьому в їхньому утворенні брали участь кілька видів (або підвидів) диких коней, у тому числі й кінь Пржевальська. Можливо, конярство в Північній Азії і Європі виникло незалежно, шляхом самостійного приручення місцевих диких коней.
Походженню домашніх коней і різних порід, яких відомо більше ста, присвячена величезна кількість спеціальних досліджень. Приручені коні спочатку використалися як забійні тварини. Пізніше їх стали застосовувати на полюванні й війні, а ще пізніше – як робочу силу.
На пам’ятниках Древнього Сходу, близько 2000 років дон. е., коні зображувалися вже в колісницях. У середині I тисячоріччя до н.е. краще конярство Азії відомо в Ірані й суміжних країнах, де коня були високі, сухого стрункого статури. У цей же час славилася своїми кіньми Індія, відомо було туркменське й арабське конярство. У Європі виводилися породи сильних коней, що одержали особливо широке поширення в середні століття для їзди лицарів, закованих у важку збрую. Пізніше в Європі були виведені породи ваговозів для транспорту й землеробства.
Існує багато класифікацій порід коней. Звичайно розрізняють породи південних коней – переважно бистро-аллюрних, верхівкових, таких, як арабські, донські, англійські кревні, ахалтекинские. Північні коні бувають двох груп: більше дрібні східні, як сибірські, монгольські, якутські, і більші й важкі, як арденнские, брабансони, володимирські. Існує багато порід змішаного походження, у тому числі знамениті орловські рисаки, киргизькі, терские коня й багато хто інші.
Кінь для багатьох країн і районів ще залишається важливою свійською твариною. Успішно розвивається кінний спорт, у тому числі й у СРСР. Наші наїзники, що виступали на конях вітчизняних порід, одержали багато вищих нагород на міжнародних змаганнях.