СІМЕЙСТВО НОСОРОГИ (RHINOCEROTIDAE)

Носороги — важкої статури тварини, із трипалими кінцівками й товстою шкірою, майже позбавленої волосся, одним або двома (іноді більше) рогами, що сидять на носових і лобових костях. Ці роги являють собою шарувате утворення, що начебто складається зі склеєних волось. Однак по своїй структурі ці роги ближче всього не до волось і рогів полорогих, а до рогової частини копит.
Сучасні носороги мають довжину тіла від 2 до 4 м, висоту в плечах 1—2 м і масу від 1 до 3, 6 т. Вони поширені в Південно-Східній Азії й Африці; населяють савани й тропічні ліси; харчуються трав’янистою й чагарниковою рослинністю. Вагітність триває 419-550 днів. Самка народжує одного дитинчати.
Нині живучі носороги об’єднані в 5 видів, що ставляться до 4 родам, і являють собою залишки ніколи дуже багатої видами групи непарнокопитих.
Палеонтологічна історія цього сімейства дуже складна.
Носороги походять із раннетретич-ной групи носорогів, що бігають (Нуга-chyidae) Америки, що нагадують древніх коней. Серед цих носорогів були тварини як легкої статури, так і важкі, коротконогі. Дійсні носороги з’явилися в эоцене й до олігоцену утворили велику кількість пологів і видів. Особливо широко були поширені різні групи носорогів у Євразії.
Порівняно недавно, у раннечетвер-тичний період, у лісах Євразії жив великий носоріг Мірка (Diceros merki), майже до голоцену дожив эласмотерий (Elasmotherium) і зовсім недавно вимер шерстистий носоріг (Coelodonta antiquitatis), покритий довгою вовною, трупи якого знайдені в багатьох місцях Європи й Сибіру. Знайдено й залишки його їжі, серед яких визначена хвоя їли, ялиці, модрини, листи верби, берези, брусниці й злаків. На думку И. Г. Пидопличко, шерстистий носоріг вимер тільки в X в. у результаті переслідування його людиною.
Всі носороги, особливо азіатські, імовірно, більше, ніж будь-яке інше сімейство копитних, з давніх часів випробовували на собі переслідування людини через легенди про цілющі властивості їхніх рогів. І зараз носорогам грозить винищування, тому вони взяті під охорону.
Суматранский носоріг (Dicerorhinus sumatrensis) — самий древній вид нині живучих носорогів, близький до третинних викопних видів. У нього ще є різці, тіло покрите негустими волоссями й пензлика волось розвинені на вухах. На морді два роги, передній з яких до 25 див довжиною, а задній лише у вигляді тупого піднесення. Це самий дрібний вид: довжина тіла 2, 5-2, 8 м, висота в плечах 1, 1-1, 5 м.
Раніше цей носоріг був широко розповсюджений у Східному Пакистані, Східній Індії, Бірмі, Таїланді, Камбоджі, Лаосі, Малакці й Індонезії, у тому числі на островах Суматра й Калимантан. Зараз живе всього 100-150 особин, з них на Суматрі – кілька десятків, у Бірмі – 20-25, одиничні особини збереглися на Калимантане, у Таїланді, Камбоджі й Малакці.
Вирубка лісів, розширення плантацій сільськогосподарських культур, а також переслідування носорогів браконьєрами ставлять під сумнів можливість його подальшого існування. Самка су-матранского носорога була піймана на волі в 1959 р. і привезена в зоопарк Копенгагена. Вона жива дотепер, але всі спроби знайти їй партнера, для того щоб розводити суматранских носорогів у неволі, поки безуспішні.
Індійський, або панцирний, носоріг (Khinoceros unicornis) зберігся краще інших азіатських видів. Це сама велика тварина в Азії після слона: довжина його тіла до 4, 2 м, висота в плечах до 2 м і маса до 2 т. Гола шкіра цього носорога поділена складками на більші ділянки, що звисають, як панцир. Толсті шкірні пластинки, особливо в задній частині тіла, несуть шишкуваті здуття.

Лише на хвості й вухах є невеликі пензлики твердих волось. На плечі панцирного носорога глибока складка, загнута назад. Єдиний ріг буває до 60 див довжиною (частіше близько 20 див).
У давній давнині індійський носоріг була широко розповсюджена в Південно-Східній Азії. Але, як й інші носороги в Азії, він здавна переслідувався людиною через легенди про цілющу силу рога.
І зараз людина, що вбила носорога, може неабияк розбагатіти, тому боротьба із браконьєрством надзвичайно важка, і носорогам грозить повне винищування.
Уже в XVIII в. носороги зникли на заході Індії й у Бірмі, а в XIX в.— з долини Гангу. До початку нашого століття носороги збереглися лише в Ассамі (Індія), Північної Бенгалії й Непалі. Із загальної кількості носорогів в усім світі (приблизно 750) більше 400 живе в Казиранге – спеціальному заповіднику в Ассамі.
Панцирний носоріг живе в болотистих саванах і через свою величезну силу майже не має ворогів, крім людини. Могутній слон відступає перед носорогом, навіть тигр не нападає на дорослого носорога. Однак для тигра улюблені ласощі – дитинчата носорогів, яких він не ладь потягти при всякому зручному випадку. Індійський носоріг захищається не стільки рогом, скільки іклами нижньої щелепи, наносячи ними ріжучі удари.
Не почуваючи небезпеки, носоріг не тікає з появою інших звірів або людини, а продовжує пастися. Він кидається на порушника свого спокою тільки в крайньому випадку. Важкий і гадан неповоротким, він досить швидкий і може бігти зі швидкістю до 35-40 км/ч, перестрибуючи через більші канави. Носоріг добре плаває; наприклад, у Казиранге відомі випадки, коли носоріг перепливав дуже широку Брахмапутру.
Індійський носоріг — травоїдна тварина, що харчується водяними рослинами, молодими пагонами очерету й слоновой трави. У жаркий час дня носороги відпочивають у маленьких озерцях або калюжах, часто наповнених рідким брудом.
Більшу частину часу носороги живуть поодинці, маючи свою індивідуальну ділянку площею близько 4000 м2. У цю ділянку входять густі зарості слоновой трави, а також калюжа, маленьке озерце або частина берега великої водойми. Свою територію тварини мітять більшими купами калу. Проходячи або пробігаючи повз таку купу, носоріг обов’язково обнюхає її й відкладе свій кал. Непрохідні зарості слоновой трави пересічені численними тропами носорогів.
Є загальні тропи, по яких ходять багато тварин до грязьових ванн, є й «частки», які ведуть до індивідуальних ділянок, і ці тропи хазяїн ревно захищає. У воді або грязьовому болоті можна бачити трохи носорогів, що мирно лежать поруч. Однак, коли носороги виходять на берег, їхнє мирне співіснування кінчається й нерідко виникають бійки. У багатьох носорогів видні шрами, що залишилися в результаті таких боїв.
Носороги можуть бути досить небезпечні. Нерідко роздратований носоріг, особливо самка з малям, кидається із храпом на їздового слона й не завжди махауту (погоничеві слонів) вдається удержати слона. Якщо слон добре навчений і махаут досвідчений, то при атаці носорога слон залишається на місці, а носоріг, не добігши кілька кроків, зупиняється або звертає убік. Але якщо слон не витримає, поверне й почне втікати через високу траву й кущі, то сідокові важко удержатися на його спині. Утекти від нападаючого носорога майже неможливо.
Потривожений носоріг видає голосний храп. Самка, імовірно, підкликаючи дитинчати, хрюкає. Таке ж рохкання час від часу видають мирно пасущиеся тварини. Ревіння видають поранені або піймані носороги, а під час гонів буває чутний ще особливий, свистячий звук, що видає самка.
Гони в носорогів бувають кожні півтора місяця. У цей час самка переслідує самця. Уперше самка бере участь у розмноженні в 3-4-літньому віці, самець – в 7-9 років. Через 16, 5 місяця народжується дитинча масою близько 65 кг, рожевий, з усіма складками й виростами, але без рога й зі свинообразной мордочкою. Живуть носороги близько 70 років.
Яванский носоріг (Rhinoceros sondaicus) менше індійського, і в нього передня складка шкіри не загнута назад, а піднімається нагору.
Колись він був розповсюджений у Бірмі, Індії, Східному Пакистані, Таїланді, Камбоджі, Лаосі, В’єтнамі, на Малаккском півострові, на островах Суматра і Ява. У Бірмі він зник в 20-х роках, у Малакці й на Суматрі – в 20-30-х роках, на Яві, крім спеціального заповідника Уджунг-Кулон, також зник у середині 30-х років. У заповіднику Уджунг-Кулон, розташованому на крайньому заході Яви, збереглося всього 25-30 носорогів – останніх представників цього виду в усім світі.
Яванский носоріг живе в трав’янистих і чагарникових заростях на узліссях тропічного лісу, а також у тих ділянках лісу, де багато галявин, прогалин і молодого подроста. Годується він листям головним чином молодих дерев, рідше – чагарників і ліан. Звичайно носоріг навалюється на невелике дерево, ламає або пригинає його, щоб об’їсти листи крони. Зустрічається яванский носоріг і на занедбаних полях, що заростають лісом. Він веде одиночний спосіб життя, лише дитинча його якийсь час тримається біля матері. Прокладаючи постійні тропи, носоріг широко бродить по заповіднику (очевидно, через відносну бідність кормами); любить лежати на мілководдя струмків або в болоті, рятуючись від жари. У води в тих самих місцях, як й інші носороги, яванский залишає більші купи калу.
На четвертому або п’ятому році життя яванский носоріг приносить одного дитинчати. Вагітність триває близько 17 місяців. Цей носоріг вивчений дуже погано й перебуває зараз на грані зникнення.
Із двох видів африканських носорогів більше звичайний і краще вивчений чорний носоріг (Diceros bicornis). Назва це умовне, тому що він настільки ж не чорний, як другий африканський представник сімейства – білий носоріг (Ceratotherium simum) – у сутності не білий. Цвіт обох тварин залежить від цвіту ґрунту, на якому вони живуть, тому що вони охоче валяються в пилу й бруді, і вихідний шиферно-серий цвіт їхньої шкіри здобуває те білуватий, те червонуватий, а в районах із застиглою лавою й чорний відтінок.
.
Чорний носоріг — велика й могутня тварина, що досягає маси 2 т, довжини до 3, 15 м при висоті 150—160 див. Морду його прикрашають звичайно два роги, але в деяких місцевостях (наприклад, у Замбії) – три й навіть п’ять. У розтині в підстави ріг округлий (у білого носорога – трапецієподібний). Передній ріг найбільший, частіше його довжина 40-60 див. У вигляді виключення зустрічаються тварини з величезними рогами. Так, у Національному парку Амбоссели (Кенія) довгий час найбільшою визначною пам’яткою була самка носорога по кличці Герт, ріг якої досягав 138 див. Її так часто фотографували, що, порівнюючи знімки різного років, удалося встановити швидкість росту рога: 45 див за 6-7 років!
Зовнішньою відмінністю чорного носорога від білого є пристрій верхньої губи: у чорного носорога вона загострена й звисає хоботком над нижньою. За допомогою цієї губи тварина захоплює листя з гілок чагарнику.
На початку минулого сторіччя чорні носороги жили на величезній території Центральної, Східної й Південної Африки. На жаль, вони не уникли загальної долі всіх великих африканських тварин, і зараз збереглися майже винятково в національних парках, хоча в цілому конфігурація ареалу залишилася майже незмінною (повністю вони винищені лише в Південній Африці).
В 1967 р. на всьому Африканському континенті жило від 11 000 до 13 500 цих тварин, причому тільки в Танзанії їх налічувалося до 4000.
Чорний носоріг — житель сухих ландшафтів, будь те редкостойние лісу, чагарникові й акацієві савани або відкриті степи. Зрідка зустрічається навіть у напівпустелі. Однак у вологі тропічні ліси басейну Конго й Західної Африки він не проникає. У горах Східної Африки він знайдений на висоті 2700 м над рівнем моря.
Цей носоріг майже не вміє плавати, і вже невеликі водні перешкоди для нього виявляються непереборними. Добре відома прихильність носорога до певної ділянки території, який він не залишає протягом всього життя. Навіть сильні посухи не змушують цього велетня до міграції. Однак в останні роки з’ясувалося, що якщо більшість носорогів дійсно оседли, те частина їх все-таки веде бродячий спосіб життя.
Харчується чорний носоріг переважно молодими пагонами чагарників, які, точно пальцем, захоплює верхньою губою. При цьому тварини не обертають уваги ні на гострі шипи, ні на їдкий сік. Навіть на відкритих рівнинах вони воліють відшукувати дрібні чагарники, які висмикують із коренем. Годується чорний носоріг ранком і ввечері, а найбільш жаркі годинники звичайно проводить у півсні, коштуючи в тіні дерева. Сплять носороги вночі по 8-9 годин, підігнувши під себе ноги й поклавши голову на землю; рідше тварина лежить на боці, витягнувши кінцівки. Щодня вони відправляються на водопій, іноді за 8- 10 км, і подовгу валяються в прибережному мулі. Відомі випадки, коли носороги настільки захоплювалися грязьовими ваннами, що вже не могли вибратися із грузлого мулу й ставали жертвою гієн. У посуху носороги часто користуються для водопою ямами, які вириті слонами.
Чорні носороги ведуть одиночний спосіб життя. Часто, що зустрічаються пари, складаються звичайно з матері й дитинчати. Однак, на відміну від азіатських носорогів, африканські не мають строго індивідуальної ділянки й не охороняють його границь від собі подібних. Більші купи калу, яким раніше приписувалося значення «прикордонних стовпів», очевидно, можна розглядати як своєрідні «довідкові бюро», де минаючий носоріг одержує інформацію про своїх попередників.
Зір у чорного носорога дуже слабке. Навіть на відстані 40-50 м він не може відрізнити людини від деревного стовбура. Слух розвинений значно краще, але основну роль у розпізнаванні зовнішнього миру грає нюх. Навіть на відкритому місці дитинчати, що втратилося, мати розшукує по його слідах. Якщо немає вітру, носоріг може із цікавості наблизитися до людини буквально впритул, але досить слабкого подуву, щоб він розпізнав небезпеку й кинувся навтіки або перейшов в атаку. До речі, бігають ці носороги швидко, важкої клуса або незграбним галопом, розвиваючи на коротких відстанях швидкість до 48 км/ч.
Чорні носороги майже ніколи не бувають агресивні стосовно своїх родичів. Іноді справа доходить навіть до взаємодопомоги: в 1958 р. єгер Національного парку Найробі (Кенія) африканець Эллис бачив двох самок, які вели, підтримуючи своїми тілами, третю, очевидно вагітну. Помітивши спостерігача, тріо додало крок.
Якщо носороги все-таки затівають бійку, то серйозних каліцтв не буває, бійці відбуваються легкими ранами на плечах. Нападає звичайно не самець на самця, як в оленів й інших парнокопитних, а самка на самця. По-іншому складається бій, якщо носоріг не поступиться дороги або водопою слонові: такі двобої часто кінчалися смертю носорога. Дитинчата носорогів нерідко стають видобутком левів і навіть гієн.
Зі своїми сусідами — буйволами, зебрами, гну — носороги живуть у світі, а серед птахів у них є навіть друзі. Невеликі бурий-буру-буре-бура-маслиново-бурі із червоним дзьобом пташки волоклюи, або буйволови птаха із сімейства шпакових, постійно супроводжують носорогів, лазают по спині й бокам, виклевивая кліщів, що присмокталися там. По звичках і манері пересування вони дуже схожі на наших повзиків. Допомагають носорогам звільнитися від кліщів й єгипетських чапель. Дуже цікаві взаємини в носорога з водяними черепахами: коштує носорогові влягтися в мулі для прийняття грязьової ванни, як з усіх боків до цього місця спрямовуються черепахи. Наблизившись, вони уважно оглядають гіганта й починають висмикувати напившихся кліщів. Очевидно, ця операція досить хвороблива, тому що іноді носоріг з голосним фирканням схоплюється на ноги, але потім знову лягає в бруд. Буйволови птаха також часто роздзьобують шкіру носорога до крові.
Звичайно чорний носоріг голосно фиркає, але при переляку він може видавати пронизливий свист.
У чорних носорогів немає певного сезону розмноження. Спарювання буває в різну пору року. Після 15-16 місяців вагітності самка приносить одного дитинчати. Немовля має масу 20-35 кг, крихітний (до 1 див) світлий ріг і вже через десять хвилин після появи на світло може ходити, а через 4 години починає ссати матір.
Протягом двох років дитинча харчується молоком матері. До цього часу він досягає досить значних розмірів, і, щоб добратися до сосків, йому доводиться ставати на коліна. Не розстається з матір’ю він до 3, 5 років.
Людина безжалісно винищує чорного носорога. Браконьєрство в національних парках розвинене й зараз. Найчастіше носорогів убивають отруєними стрілами, рідше використають вогнепальну зброю, ями або петлі зі сталевого троса. Убивають носорога заради рога, що цінується в 4 рази дорожче слоновой кости й нібито має цілющі властивості.
Живуть чорні носороги більше 35 років.
Набагато малочисленнее так званий білий носоріг (Ceratotherium simum). Властиво, білого в ньому нічого ні, і назва це, очевидно, відбулося при перекручуванні бурського слова wijde (широкий, широкопикий), що англійці по звучанню переробили в white (білий). Від англійців назва перейшла в інші язики. У дійсності фарбування цього носорога темна, шиферно-серая, лише ледве більше світла, чим у чорного.
Білий носоріг — самий великий представник сімейства. Маса старих самців буває до 3 т (в окремих випадках навіть до 5 т), довжина тіла 3, 6-4 ле, висота – 1, 6-2 ле. Як й у чорного, у білого носорога два роги, передній з яких завжди длиннее (рекорд 1, 58 м). Задній ріг часто майже не розвинений. Передбачається, що основна функція переднього рога – розсовувати чагарник при ходьбі й годівлі. У всякому разі, він завжди буває ідеально відшліфований, а передня поверхня його злегка сплощена. Головна відмінність білого носорога – широка плоска верхня губа (у чорного губа загострена у вигляді хоботка). Така будова цілком відповідає її призначенню: основну їжу білого носорога становить не чагарник, а трав’яниста рослинність. При пасінні тварина скусивает траву в самої землі, причому гострий ороговілий край нижньої губи відшкодовує відсутні різці.
Судячи з наскальних малюнків, у стародавності білий носоріг був широко розповсюджений на всьому Африканському континенті. Європейці, однак, зштовхнулися з ним уперше лише в Південній Африці. Посилене переслідування привело до того, що вже в 1892 р., тобто всього через 35 років, після того як білий носоріг був відкритий відомим мандрівником Бурчелломг цей звір був оголошений вимерлої. На щастя, висновок виявився передчасним: у Натале (ПАР) у долині ріки Умфолози, у малодоступній місцевості білі носороги все-таки збереглися. Уже з 1897 р. цей район узятий під охорону. В 1900 р. на Верхньому Нилі було виявлене інший вогнище перебування білих носорогів. Адміністративно цей район належав Судану, Уганді й Конго. Всі ці країни також включилися в охорону зникаючої тварини. У цей час в Умфолози налічується більше 950 носорогів-(в 1930 р. їх було тільки 30), а в Судані близько 2000. У Конго в 1963 р. було приблизно 1000 білих носорогів, а до теперішнього часу їх збереглося не більше сотні. В Уганді чисельність їх упала з 300 в 1951 р. до 80 в 1962 р. Однак у цілому білого носорога можна вважати поза погрозою вимирання. В Умфолози навіть створилося перенаселення й стало можливо частина тварин передати в інші національні парки й у деякі зоопарки Європи й Америки. Вилов живих носорогів не склав особливих труднощів: тварин обездвиживали наркотизирующими кулями, а потім за допомогою піднімального крана вантажили в транспортні клітини. Таким шляхом з 1962 р. у зоопарки перекочувало 42 білих носорога, і ще близько 150 звірів було переселено в інші національні парки Південної Родезии, Уганди й ПАР.
Білі носороги живуть звичайно невеликими групами, однак іноді зустрічаються дійсні череди, що нараховують до 16—18 звірів. Група найчастіше складається із самок, разом з якими тримаються малята й підлоги дорослі, що харчуються самостійно, але не матерів, що кидають. Старі самці приєднуються також до цих груп, однак самки з дитинчатами терплять їх лише в тому випадку, якщо самець не вживає спроб до спарювання. У противному випадку він негайно виганяє самками, причому справа іноді доходить до вбивства самця. У свою чергу самець зовсім не терпить у період гонів ніякого, навіть мнимого суперництва, і дитинча, що супроводжує матір у такий час, постійно піддається небезпеки бути вбитим самцем. Ще більш агресивні самці по відношенню друг до друга, і запеклі бійки між ними аж ніяк не нагадують у загальному необразливих турнірів чорних носорогів. Нерідко вони закінчуються смертю одного із супротивників.
У випадку небезпеки група білих носорогів займає оборонну позицію, як овцебики або бізони: тварини стають у тісне коло головами назовні, прикриваючи безпомічних дитинчат.
Старі самці маркірують ділянки, де вони постійно пасуться, пахучими мітками, оббризкуючи сечею кущі й траву.
Добовий ритм життя білих носорогів значно залежить від погоди. У жарку сонячну погоду тварини вкриваються в тіні дерев і виходять пастися на відкриті місця лише при настанні сутінків. При похолоданнях і дощі вони також шукають захисти в бушеві. При помірній температурі білі носороги пасуться більшу частину дня, а іноді й всю ніч. Водопій і грязьові ванни для них так само необхідні, як і для чорних носорогів. У місцях купання білих носорогів, як і чорних, чекають десятки болотних черепах, які висмикують зі шкіри лежачого в бруді тварини напившихся кліщів.
Розмноження білих носорогів майже не вивчено. У червні 1967 р. у зоопарку Преторії (ПАР) самка народила дитинча, але була піймана вже вагітної. Половозрелость наступає у віці 7-10 років. Час гонів падають звичайно на період з липня по вересень, хоча відомі й виключення. У резерваті Умфолози було встановлено, що вагітність триває 18 місяців. Самка звичайно приносить одного дитинчати. Уже через добу після появи на світло маля може супроводжувати матір, через тиждень починає харчуватися травою, але до року не кидає ссати молоко. У дорослої здорової самки інтервал між родами звичайно 2, 5- 3 роки.
З органів почуттів у білого носорога, як й у чорного, найбільш розвинений нюх. Слух й особливий зір відіграють другорядну роль. При сприятливому вітрі людин може обережно підійти до пасущемуся тварини на відстань 30-35 м. Більшість дослідників відзначають у білого носорога меншу в порівнянні із чорним агресивність: білий носоріг звичайно тікає від людини, навіть не намагаючись напасти, тоді як чорний часто переходить в атаку. Перелякана тварина біжить спокійної рівної клуса зі швидкістю близько 25-30 км/ч, причому може пробігти значна відстань. Лише у виняткових випадках і на коротких дистанціях носоріг переходить у галоп, досягаючи швидкості 40 км/ч.