ЗАГІН ДАМАНИ (HYRACOIDEA)

Цей загін поєднує одне сучасне сімейство Procavidae, що включає 3 роди й близько 10 видів.
Зовні дамани небагато схожі на кролика, безхвостого бабака або дуже велику сеноставку. Довжина їхнього тіла від 30 до 60 див, хвоста ні, або він усього 1-3 див довжиною, маса звірка від 1, 5 до 4, 5 кг. Морда коротка, з роздвоєною верхньою губою; вуха невеликі, у деяких видів майже сховані у вовні; ноги короткі, але сильні. Передні лабети чотирипалі зі сплощеними пазурами, що нагадують копита; задні лабети трипалі, внутрішній палець несе довгий вигнутий ніготь, а інші мають копитообразние пазурі, як на передніх лабетах. На голих підошвах є подушечки, а центральна частина зводу підошви може підніматися спеціальними м’язами при опорі її на субстрат, що створює вакуум, і лапа присмоктує до поверхні каменю або стовбура дерева. Залози ца підошвах, що виділяють резиноподобний секрет, сприяють міцному присасиванию підошви до субстрату. Завдяки такому пристосуванню дамани можуть бігати, по вертикальних скелях і стовбурам дерев нагору й униз головою з великою спритністю й швидкістю. Молочних зубів – 28, постійних – 34-38, Єдина пара верхніх різців з постійним ростом позбавлена емалі на внутрішній поверхні й нагадує різці гризунів. Широка диастема відокремлює різці від однієї пари іклів (останні можуть отсутствовать). Предкоренние (4/4) і особливо корінні (3/3) зуби подібні із зубами копитних. Шлунок розділений на 2 відділи. На спині даманов є велике секретирующее залозисте поле з 7-8 часток – спинна залоза, значення якої неясно. У молодих вона слабко розвинена, і в самок – менше, ніж у самців. При переляку або збудженні волосся, що покривають залозу (вони іншого цвіту, чим волосся на всій спині), скуйовджуються, оголюючи залозу, з якої виділяється пахуча речовина.
Вовна даманов густа, має м’яке підшерстя й тверді ості. На тілі (особливо на морді над очами й на шиї) – пучки довгих вибрисс. Фарбування хутра частіше коричнево-сіра з різними відтінками, але на спинній залозі завжди є пляма світлих або чорних волось.
Дамани населяють Африку, Південно-Західну Азію (Аравійський півострів). Наземні види даманов живуть на скелях, піднімаючись по схилах гір до висоти 4500 м над рівнем моря, або серед каменів і чагарників на сухих рівнинах. Деревні дамани населяють лісу. Вони растительноядни, але більшість їх їсть також комах й їхніх личинок. Дамани розмножуються цілий рік. Вагітність їх триває 7-7, 5 місяця. Молоді народжуються добре розвиненою, видючою, покритою вовною й незабаром стають самостійними.
Походження даманов неясно. Можливо, вони ближче всього коштують до хоботного. У викопному стані дамани відомі з раннього олігоцену Африки. У пліоцені, крім Африки й Південно-Західної Азії, вони були поширені в Південній Європі.
Деревні дамани (Dendrohyrax dorsalis, D. validus, D. arboreus) живуть у лісах Центральної й Південної Африки. Вони зустрічаються по схилах гір до висоти 4500 м над рівнем моря. Хутро в деревних даманов длиннее й шелковистее, чим в інших видів. Фарбування верху тіла коричнева із сіруватим і жовтуватим нальотом через светлоокрашенних кінчики волось. Спинна залоза покрита білястими волоссями. Короткі білі волосся покривають ободок вух. Нижня поверхня тіла коричнева. Деревні дамани відрізняються деталями будови зубів і відтінками у фарбуванні хутра. Довжина їхнього тіла 40-60 їжі, хвоста – 1-зеле, маса – 1, 5- 2, 5 кг.
Деревні дамани дуже рухливі: швидко бігають по стовбурах дерев нагору й униз, перескакують із гілки на гілку. Ці звірки ведуть нічний спосіб життя й тому малопомітні. Однак по вечорах ліс наповнюється їхніми лементами, що сповіщають, що дамани вийшли на годівлю. Уночі лементи стихають, але знову наповнюють ліс перед світанком, коли звірки повертаються додому. Лемент деревних даманов складається із серії звуків, що каркають, що закінчуються різким вереском. Голосу деревних даманов різних видів добре відрізняються. По лементі можна відрізнити також самця від самки. Кричать дамани тільки на деревах. Імовірно, лементи даманов – сигнали про те, що територія зайнята. Дамани ведуть одиночний спосіб життя. Індивідуальна ділянка цього звірка близько 0, 25 км2.
Дамани годуються листами, бруньками, гусеницями й іншими комахами. Часто вони спускаються за кормом на землю, де їдять траву й збирають комах, день проводять у дуплах або в кроні дерева серед густого листя.
Певного сезону розмноження ні, і приносять вони дитинчати цілий рік. Вагітність триває 7 місяців. Звичайно приносять одного, рідко двох дитинчати. Вони народжуються видючою, покритою вовною, дуже великі (майже в половину довжини матері) і через кілька годин після появи на світло вже лазают по деревах. Полової зрілості досягають в 2 роки.
Головні вороги деревних даманов — леопарди, змії й хижі птахи. При небезпеці дамани приймають характерну позу, повертаючись до ворога спиною й скуйовджуючи волосся на спинній залозі так, що залозисте поле оголюється. Місцеві жителі повсюдно ловлять даманов, тому що м’ясо цих звірків гарної якості. У неволі деревні дамани швидко стають ручними, живуть до 6-7 років.
Рід гірських, або сірих, даманов (Hete-rochyrax) включає 5 або 6 близьких видів, розповсюджених у Центральній і Південній Африці. Довжина тіла 30-38 див, маса – 4, 7-3, 5 кг, хвоста немає. Тіло покрите коротким, досить грубим хутром. Зверху він коричнево-білястий, з темними брижами через окремі групи волось із чорними кінчиками. Спинна залоза покрита жовтувато-білястими волоссями. Низ тіла білий. Види гірських даманов, у тому числі острови, що населяє, на озері Вікторія, розрізняються деталями будови зубів і фарбуванням.
Гірські дамани живуть у гірських, скелястих районах від узбережжя моря до висоти 3800 м над рівнем моря. Вони поселяються колоніями від декількох десятків до сотень звірків.
Гірські дамани діяльні вдень, тому їх легко спостерігати. Ранком, при перших сонячних променях, вони з’являються на скелях і каменях, гріючись на сонце, як ящірки. Спочатку вони мало рухаються й лежать у купі, поки (як показали недавні дослідження) температура їхнього тіла не здійметься з 34 до 39°. Зігрівшись, вони жваве шастають серед каменів, граючи один з одним. Незабаром дамани (у першу чергу самки) починають годуватися. При найменшій небезпеці ці тварини пронизливо взвизгивают і ховаються серед каменів або в ущелинах скель. Однак вони дуже цікаві, і незабаром серед каменів те там, те отут лунають лементи й з’являються мордочки звірків. Якщо нерухомо сидіти серед колонії, то дамани знову затівають гри, продовжують годуватися або ніжитися, розпластавшись на камені. Однак вони дуже добре бачать і чують: найменший рух або щиглик фотоапарата змушує звірків зникнути.
Більшу частину жаркого африканського дня дамани проводять нерухомо, лежачи на каменях, розкинувши лабети в сторони й повернувши підошви нагору, очевидно така типова поза пов’язана з тим, що в даманов потові залози є тільки на підошвах.
До вечора, в 16—18 годин, дамани знову годуються, викопують кореневища, цибулини або ловлять саранових. Ніч вони проводять серед каменів, де будують гнізда, вистелені усередині вовною. У гнізді збирається по нескольку звірків у щільну купу, що допомагає їм підтримувати високу температуру, оскільки в них слабко розвинена терморегуляція.
У такому ж гнізді з вовни самка приносить частіше двох дитинчати, іноді одного або трьох. (В Heterochyrax brucei у середньому 1, 7 дитинчати на самку.) Вагітність триває близько 7, 5 місяця (у середньому 225 днів). Розмножуються гірські дамани цілий рік, але частіше молоді з’являються в лютому – березні, перед періодом дощів. Народяться вони видючою, покритою вовною й через кілька годин уже бігають.
Основні вороги гірських даманов — пітони, мангусти й хижі птахи. Аборигени ловлять гірських даманов й їдять їхнє м’ясо, але воно гірше, ніж м’ясо деревних. У неволі гірські дамани живуть добре, але звичайно залишаються агресивними, хоробро захищаються, пускаючи в хід гострі, міцні зуби.
Рід скелястих, або пустельних, даманов (Procavia) включає 3 види, распростра ненних в Африці й на Аравійському півострові. Довжина їхнього тіла 30-55 див, маса – 1, 4-2 кг. Зовнішнього хвоста немає. Хутро короткий, грубий. Зверху він пофарбований у коричнево-сірий тон, що світлішає на боках. Низ тіла кремовий. Спинна залоза покрита чорними смугами. На морді довгі чорні вуси (довжина вибрисс до 18 див). Скелясті дамани розрізняються головним чином відтінками у фарбуванні, розмірами й деталями будови зубів. Зовні, особливо видали, скелясті дамани, як і гірські, дуже нагадують величезних сеноставок або безхвостих бабаків.
Ці дамани населяють скелі, крупнокаменистие розсипу, останци або кам’янисті чагарникові пустелі. Вони знаходять притулки серед каменів або риють нори між корінь чагарнику.
Скелясті дамани живуть колоніями від 5—6 до 50 звірків. Вони активні вдень, але іноді виходять на поверхню в місячні ночі. На відміну від інших даманов годуються переважно травою, листами й корою чагарників; поїдають і тваринну їжу, особливо саранових. Незважаючи на короткі лабети, звірки дуже рухливі й відбігають від притулку на відстань до 3 км.
Розмножуються цілий рік. Вагітність триває 7, 5 місяця. Самки звичайно приносять потомство в червні – липні, після кінця дощів. У самки частіше буває 2, рідше 3 дитинчата (в Procavia habessinica й P. johnstoni у середньому по 1, 9 дитинчати на самку). Звірки народяться видючі й покриті вовною, через кілька годин вони залишають гніздо (у норі або серед каменів) і починають бігати. Самка капского дамана (P. capensis) приносить до 6 дитинчат, і немовлята в неї менш розвинені, чим в інших даманов, і якийсь час тримаються біля матері.
Основні вороги дамана — леопард, каракал, лисиці, мангусти й хижі птахи. При нападі ворога даман не тільки приймає захисну позу, оголюючи спинну залозу, на якій вовна піднімається сторчма, але й захищається своїми сильними зубами. Місцеві жителі вживають м’ясо дамана в їжу.
У неволі дамани можуть жити до 5—6 років. Молоді бувають забавні й приручаються, дорослі – злісні й агресивні.