ЗАГІН ХОБОТНІ (PROBOSCIDEA)

Копалини предки сучасних слонів починаючи з эоцена населяли майже всі континенти миру (за винятком Австралії й Антарктиди). Це були тварини різної величини, що нерідко не перевищували розмірів коня або такі гіганти, як пліоценовий південний слон висотою 5 м. Жили слони переважно в лісах, саванах і по річкових долинах. Один вид – добре відомий мамонт – при загальному похолоданні клімату пристосувався навіть до суворих умов тундри. До теперішнього часу, однак, збереглося лише два види, що ставляться до одного сімейства, але представляющих два самостійних роди.
У будові слонів особливо вражає хобо т, аналогів якому немає у тваринному світі. Це не ніс, як іноді думають, а верхня губа, що сросли з носом. Завдяки складній системі мускулів і сухожиль хобот має дивну рухливість і величезну силу. Разом з тим особливий пристрій, що вистачає, яким він закінчується, дозволяє йому піднімати із землі дрібні предмети. У зоопарках, наприклад, слони легко збирають із підлоги монети або ґудзика. Хобот для слона набагато більше, ніж рука для людини. З його допомогою слони дихають, добувають їжу, п’ють, захищаються, виражають свої емоції, позбуваються від паразитів, купаються. Слон, що втратився хоботи (а такі випадки в Африці зараз не рідкість -і слони часто саме хоботом попадають у петлі, що розставляють браконьєрами), приречений на голодну смерть. Правда, вони намагаються тоді пастися на колінах, але довго так жити не можуть. Єдиний час, коли слонові при їжі не потрібний хобот – раннє дитинство: материнське молоко слоненя ссе прямо ротом. До речі, молочні залози й два соски в слонихи розташовуються на груди, між передніми ногами, як у приматів, сирен і кажанів.
Чудовий пристрій ноги слона: на підошві, під шкірою, є особлива желеобразная пружна маса, що дозволяє ступати зовсім безшумно. Крім того, коли слон опирається на ногу, підошва розширюється, як би набухає, опорна поверхня збільшується. Але коштує йому розвантажити ногу , як вона приймає первісну форму. Тому слон легко переборює болотисті драговини й не грузне, навіть поринувши в трясовину по черево.
Своєрідна й зубна система слонів. У них немає іклів. Те, що звичайно називають іклами, у дійсності різці, яких у слонів лише пари у верхній щелепі. Крім того, на кожній щелепі розташовано по двох пари предкоренних й однієї пари кутніх зубів із широкою жувальною поверхнею й невисокою коронкою. Усього 26 зубів.
Шкіра слонів товста, майже позбавлена волосяного покриву й порізана частою мережею зморшок. Тільки в мамонта тіло було покрито довгої й досить густою рудою вовною.
Африканський слон (Loxodonta africana) — саме велике із сучасних наземних тварин. Маса старих самців досягає 7, 5 т, а висота в плечах – А м (у середньому самці мають масу 5 т, самки – 3 т). Однак, незважаючи на масивне додавання, слон разюче рухливий, легкий у рухах, без квапливості швидкий. Він прекрасно плаває, причому над поверхнею води залишається тільки чоло й кінчик хобота, без видимих зусиль переборює крутий підйом, вільно почуває себе серед скель. Разюче видовище – череда слонів у лісі.
.
Зовсім безшумно тварини буквально прорізають густі зарості. Так і здається, що вони нематеріальні: ні тріску, ні шереху, ні руху галузей і листя. Рівним, зовні неквапливим кроком слон покриває в пошуках їжі або йдучи від небезпеки величезні відстані, проходячи за ніч десятки кілометрів. Недарма вважається марним переслідувати потривожена череда слонів.
Африканський слон населяє величезну територію до півдня від Сахари. У стародавності він водився й у Північній Африці, але ця година зникла відтіля повністю. Незважаючи на велику область поширення, зустріти слонів нелегко: у більших кількостях вони є тепер тільки в національних парках і резерватах. Так, в Уганді в 20-х роках слони жили на 70% всій території, а зараз вони заселяють не більше 17% площі країни. У багатьох країнах поза охоронюваними територіями слонів немає.
Слони рідко живуть поодинці. Але многосотенних черід, про які писали мандрівники минулого століття, зараз майже немає. Звичайний склад слонового череди – 9-12 старих, молодих і зовсім маленьких тварин. Як правило, у череді є ватажок, найчастіше стара слониха. Однак іноді ватажком бувають самці, особливо під час міграцій. Череда дуже дружна громада. Тварини добре довідаються один одного, спільно захищають дитинчат; відомі випадки, коли слони надавали допомогу пораненим побратимам, ведучи їх з небезпечного місця. Др&нж між слонами рідкість, ж тільки тварини, що страждають від якого-небудь болю, наприклад зі зламаним бивнем, стають неуживчивими й дратівливими. Звичайно такі слони віддаляються від череди, однак невідомо, чи самі вони віддають перевагу самітності або їх виганяють здорові співтовариші. Слон зі зламаним бивнем небезпечний і для людей. Недарма перша заповідь, яку необхідно знати відвідувачам національних парків, говорить: «Не залишати машину! Не перетинати дорогу череді слонів! Не під’їжджати до слонів-одиначок, особливо зі зламаним бивнем!» І це неспроста: слон – єдина тварина, що легко може перейти в атаку й перевернути машину. У свій час мисливці за слоновой кісткою нерідко гинули під ногами поранених гігантів. Крім людини, ворогів у слона майже немає. Носоріг, другий гігант Африки, поспішає поступитися слонові дорогу, а якщо справа все-таки доходить до зіткнення, завжди виявляється переможеним.
З органів почуттів у слона найбільш розвинені нюх і слух. слон, Що Насторожився, – незабутнє видовище: величезні вітрила вух широко розгорнуті, хобот піднятий нагору й рухається зі сторони убік, намагаючись піймати подув вітру, у всій фігурі одночасно й напруженість і погроза. Атакуючий слон притискає вуха, ховає хобот за бивні, які тварина різким рухом виносить уперед. Голос слона – пронизливий, верескливий звук, що одночасно нагадує хрипкий горн і скрегіт гальм автомобіля.
Розмноження в слонів не пов’язане з певним сезоном. Звичайно перед спарюванням самець і самка на якийсь час віддаляються із череди; спарюванню передує складний ритуал, коли тварини пестять один одного хоботом. Вагітність триває 22 місяця. Новонароджене слоненя має масу близько 100 кг при росту близько 1 ле, хобот у нього короткий, бивнів немає. До п’ятирічного віку він має потребу в постійному догляді слонихи й жити самостійно не може. Полова зрілість наступає в слона до 12-20 років, а старість і смерть – до 60-70 років. Звичайно самки приносять дитинчати один раз в 4 роки.
Доля слонів в Африці — одна з найцікавіших сторінок в історії фауни цього континенту. Африканський слон – саме велике, але й одне із самих нещасливих тварин. Його бивні, так називана слоновая кістка, здавна цінувалися майже на вагу золота. Поки в Африку не прийшли європейці з вогнепальною зброєю, слонів добували порівняно мало – полювання була дуже важка й небезпечна. Але потік аматорів легкої наживи, що кинулися в Африку наприкінці минулого століття, різко змінив положення. Слонів убивали зі штуцера-експреса, виламували бивні й кидали у видобуток гієнам і грифам величезні трупи. І десятки, сотні тисяч цих трупів гнили серед лісів й у саванах Африки. Зате великі були прибутку заповзятливих авантюристів. В африканського слона бивнями збройні й самці й самки. Але в самок бивні невеликі. Зате бивні старих самців досягали іноді довжини 3-3, 5 м при масі близько 100 кг кожний (рекордна пара бивнів мала довжину 4, 1 м і масу 225 кг). Правда, у середньому кожен бивень давав усього близько 6-7 кг слоновой кістки, оскільки мисливці вбивали всіх слонів підряд – самців і самок, молодих і старих. Проте через порти Європи пройшло величезну кількість цього трагічного товару. ДО 1880 р., коли торгівля слоновой кісткою досягла свого апогею, щорічно вбивалося від 60 000 до 70 000 слонів. Але вже в 1913 р. були привезені бивні 10 000 слонів, в 1920 – 1928 р. – по 6000 щорічно. Слони ставали рідкістю. Раніше всього вони були перебиті в саванах; найкраще збереглися в недоступних болотах по долинах Верхнього Нила й Конго, куди людині дорога була закрита природою.
Близько 50 років тому безконтрольне полювання на слонів була офіційно припинена, створена мережа національних парків, і африканського слона вдалося зберегти. Місця на землі для нього залишилося небагато – спокійно почувати себе він може тільки в національних парках.
Заповідний режим незабаром благотворно позначився на слонах. Чисельність стала рости, і зараз слонів в Африці нараховують близько 250 000 (очевидно, навіть більше, ніж було 100 років тому). Паралельно росту поголів’я збільшувалася концентрація тварин на обмежених ділянках території. Наприклад, у Національному парку Крюгера в 1898 р. було всього 10 слонів, в 1931 р.- 135, в 1958 р.-995, а до 1964 р.-2374 слона! Здавалося б, всі добре. Але в дійсності таке перенаселення несло в собі нову серйозну погрозу слонам, і «проблема слона» у національних парках стала проблемою номер один. Справа в тому, що дорослий слон з’їдає до 100 кг трави, свіжих пагонів чагарнику або галузей дерев у день. Підраховано, що для їжі одного слона протягом року потрібна рослинність із площі близько 5 км2. При годівлі слони часто валять дерева, щоб добратися до верхніх гілок, нерідко здирають зі стовбурів кору. Однак у минулому череди слонів робили міграції, розмах яких досягав багатьох сотень кілометрів, і рослинність, ушкоджена слонами, устигала відновитися. Зараз, коли рухливість слонів різко обмежена, вони змушені годуватися – по слонячих масштабах – «на п’ятачку». Так, у Цаво на кожного слона доводиться всього близько 1 км2. А в Національному парку Куин-элиза-бет на 1 квадратну милю (2, 59 км2) доводиться в середньому 7 слонів, 40 бегемотів, 10 буйволів й 8 водяних козлів. При такому навантаженні тварини починають голодувати, і подекуди доводиться прибігати до штучної підгодівлі (як додатковий пайок слони одержують апельсини!). Багато національних парків обнесені огорожею із дроту, по якій пропущений слабке токовище, інакше слони можуть знищити околишні плантації.
Зараз при в’їзді в деякі національні парки (наприклад, Мерчисон-Фолс) насамперед вражає вид дерев: обламані галузі, обдерта кора, частина дерев просто повалена або засохла на корені. А там, де лісова рослинність деградує, швидко розвиваються густі зарості колючого чагарнику або злакові степи, зовсім непридатні для лісових тварин, та й для самих слонів.
Все це диктує необхідність скорочення чисельності слонів. Тому в останні роки початий плановий відстріл слонів й у національних парках. У парках Східної Африки (головним чином в Амбоссели, Цаво й Мерчисон-Фолс) в 1966 р. було відстріляно 5000 слонів, а в 1967 р.- 8000. Імовірно, цей тільки початок, тому що проблема ще не вирішена.
Чисельність слонів скорочують, також знищуючи штучні водойми, у свій час спеціально влаштовані в посушливих районах деяких національних парків. Передбачається, що слони, втратившись водопою, підуть за межі парку, де їх будуть добувати по платних ліцензіях. Але потрібно помітити, що слони відмінно знають границі охоронюваної території й при найменшій тривозі спрямовуються за рятівну лінію. Переступивши її, вони зупиняються нецікавістю дивляться на невдачливого переслідувача.
Разом з тим проблема води для слонів має вирішальне значення. Вони мають потребу в щоденному водопої, і в посушливий час навіть риють бивнями в руслах пересохлих рік ями, куди збирається вода.
Цими водопоями користуються не тільки слони, але й багато інших тварин, включаючи буйволів і носорогів.
Слон у господарському відношенні дуже коштовна тварина. Крім бивнів, утилізуються м’ясо, шкіра, кістки й навіть пензлик твердих волось на кінці хвоста. М’ясо використає в їжу місцеве населення у свіжому й вяленом виді. З костей виготовляють кісткове борошно. З вух роблять своєрідні столики, а з ніг – кошика для сміття або табурети. Такі «екзотичні» товари знаходять постійний попит у туристів. Із твердих, схожих на дріт хвостових волось африканці плетуть гарні браслети, які, по місцевих повір’ях, приносять власникові удачу.
Не менше економічне значення мають слони і як принада туристів з інших країн. Без слонів африканська савана втратила б половину принадності. Дійсно, є в слонах щось неизъяснимо притягальне. Чи йдуть тварини неквапливо через рівнину, розсікаючи, точно кораблі, густу високу траву; чи годуються на узліссі лісу, серед кущів; чи п’ють у ріки, вишикувавшись у рівну лінію; чи відпочивають нерухомо в тіні дерев – у всьому їхньому вигляді, у манері почувається глибокий спокій, достоїнство, схована міць. І мимоволі переймаєшся повагою й симпатією до цих гігантів, свідкам давно минулих епох, почуваєш искреннее замилування перед ними.
На самому початку XX в. у Бельгійському Конго були початі роботи з одомашнювання африканського слона. Робота тривала протягом декількох десятиліть й увінчалася деяким успіхом, але практичного додатка не одержала, хоча ще Ганнибал зробив свій похід на Рим саме на африканських слонах, що водилися тоді на півночі Африки й тут одомашнених.
Індійський слон (Elephas maximus) менше африканського.
Маса навіть дуже рослих старих самців не перевищує 5 т, а висота в плечах 2, 5—3 м. На відміну від африканського слона в індійського більші бивні є тільки в самців, і вони в 2—3 рази менше, ніж в африканського, рідко досягаючи довжини 1, 5 м і маси 20— 25 кг. Серед індійських слонів досить часто бувають самці без бивнів, яких в Індії називають махна. Особливо часто такі самці зустрічаються в північно-східній частині країни. Вуха індійського слона багато менше, вони трохи витягнуті вниз і сильно загострені. Індійський слон відрізняється від африканського також деталями будови хобота, кутніх зубів, числом хребців і деякими іншими анатомічними особливостями.
Дикі слони живуть у Північно-Східній, Східній і Південній Індії, Східному Пакистані, Бірмі, Камбоджі, Таїланді, Лаосі, Непалі, на Малакці, Суматрі й Цейлоні. Ще в XVI-XVII вв. слон був розповсюджений багато ширше: він водився в Центральній Індії, Гуджарате й на острові Калимантан, де тепер диких слонів немає. Особливо різко стали скорочуватися ареал і чисельність дикого слона в останні десятиліття у зв’язку з розширенням сільськогосподарських угідь і плантацій евкаліптів, які використаються як основну сировину паперової й віскозної промисловості в країнах Південно-Східної Азії. Крім того, слонів стали знищувати як шкідників сільського господарства, незважаючи на існуючі закони про охорону. Різко скоротився ареал диких малайських слонів, яких залишилося близько 500. У штаті Уттар-Прадеш, де слонів було найбільше в Індії, їх налічується зараз близько 400 голів, а всього в країні не більше 3000-5000. На острові Цейлон, що славився достатком диких слонів, зараз живе близько 2500 тварин. Приблизно та ж кількість живе й у Бірмі. Ще менше слонів в інших країнах.
Індійський слон у значно більшому ступені, чим африканський, лісовий житель. При цьому він віддає перевагу світлим лісам з густим підліском із чагарників й особливо бамбука. Раніше, особливо в прохолодну пору року, слони виходили в савани, але тепер це стало можливо тільки в заповідниках, тому що поза їхня савана майже повсюдно перетворена в сільськогосподарські вгіддя. Улітку слони піднімаються досить у гори по лісистих схилах, і в Гімалаях вони зустрічаються в границі вічних снігів.
Найчастіше дикий індійський слон тримається сімейними групами по 10—20 тварин, але зустрічаються одинаки й череди до 100 і більше голів. У чередах слонів дорослі самці становлять близько 30%, самки – 50% і молоді – 20%. У кожній череді є стара досвідчена самка, який підкоряються інші тварини.
Розмноження індійського слона може відбуватися в різні сезони року. У період спарювання самці протягом приблизно трьох тижнів бувають дуже порушені, зі шкірної залози, розташованої між вухом й оком, у них виділяється чорний секрет. Такий стан самців в Індії називається муст. Слонів у період мусту варто побоюватися, вони можуть напасти навіть на людину. Вагітність триває 607-641 день, тобто 20-21, 5 місяця; народиться один, рідко два слоненята, масою близько 90 кг. Полової зрілості індійський слон досягає в 8-12-літньому віці й живе 60-70 років.
На відміну від африканського слона індійський легко приручається, швидко стає дуже слухняним, разюче легко піддається навчанню й може виконувати складну роботу. У труднопроходимих болотистих і лісових районах слонів використають як верхівкових тварин; на спині слона в спеціальному сідлі, або альтанці, легко містяться 4 чоловік, не вважаючи погонича, або махаута, що сидить на шиї слона. Слони здатні переносити більші ваги – до 350 кг і більше. Найчастіше слонів використають на лісорозробках, де вони не тільки переносять важкі стовбури спиляних дерев, але й виконують складні роботи, укладаючи розпиляні дошки в певному порядку, навантажують і розвантажують баржі, витягають колоди з води й т.д.
У неволі слони розмножуються дуже погано, тому поповнення череди ручних слонів проводиться за рахунок піймання диких, головним чином молодих слонів. Піймання й приручення диких слонів здійснюють також за допомогою домашніх. Звичайно ціла череда диких слонів заганяють у великий загін, побудований з колів.
Ще недавно в Індії, Бірмі й інших країнах Південно-Східної Азії налічувалися десятки тисяч робочих слонів, але останнім часом число їх стало швидко скорочуватися — слонів витісняє трактор. На лісових роботах слони ще використаються в болотистих місцевостях, де трактор без доріг не може пройти. Слони беруть участь в охцте й пишних храмових церемоніях. Велика кількість індійських слонів, як прируча легко й слухняних, купують зоопарки й цирки всього миру.
Про слонів дотепер існують багато фантастичних розповідей. Так, нерідко говорять, що слони нібито бояться мишей, які можуть залізти до них у хобот. Не важко уявити собі, що може трапитися з такою мишею: адже коли слон дує, зі струменем повітря, що вилітає з хобота, летять камені багато крупніше миші. Слони вмирають, як і всі інші тварини, і ніяких цвинтарів з величезною кількістю слоновой кістки не існує. Настільки ж фантастичні розповіді про танцюючих диких слонів, їхньому надзвичайному довголітті й феноменальній пам’яті.