ЗАГІН ТРУБКОЗУБИЕ (TUBULIDENTATA)

До цього загону ставиться одне сімейство (Orycteropodidae) з одним родом й єдиним сучасним видом — африканський трубкозуб (Orycteropus afer).
Він розповсюджений по всій Африці до півдня від Сахари й на цьому великому ареалі утворить 3 підвиди, що відрізняються фарбуванням волось хвоста й розмірами.
Своя назва трубкозуб одержала завдяки своєрідній будові зубів, у вигляді зрослих дентинових трубочок, без емалі й корінь, з постійним ростом. В ембріонів заставляються численні зуби, але в дорослих немає різців й іклів, а з’являється лише 2 предкоренних й 3 кутні зуби в кожній половині щелепи. Будовою зубів і мозку трубкозуб подібний із древніми копитними. Його подібність із муравьедами із загону неполнозубих чисто зовнішнє й пов’язане з тим, що він, як муравьед, годується головним чином термітами й мурахами. Походження трубкозуба залишається неясним. У викопному стані трубкозуби, близькі до сучасного виду, відомі з эоцена – олігоцену Північної Америки, эоцена – пліоцену Європи, плейстоцена Мадагаскару й починаючи з міоцену до наших днів Африки.
Зовні трубкозуб нагадує свиню з довгою мордою, ослиними вухами й сильним мускулистим хвостом, звідки й відбулася його місцева назва аардварк, що значить «земляна свиня». Довжина тіла трубкозуба 100-158 див, хвоста – 44- 61 див, висота в плечах – 60-65 див, довжина вух 15-21 див, маса до 82 кг, частіше 50-70 кг. Потужні передні лабети з 4 пальцями; задні – п’ятипалі. Всі пальці, особливо на передніх лабетах, збройні сильними пазурами, які по своїй будові подібні з копитами. Толста шкіра покрита рідкими, щетинистими волоссями тьмяний коричнево-сірий або жовто-сірий кольори, в одного підвиду волосся на хвості білі. На ногах волосся звичайно темніше, ніж на тулуб. На морді багато твердих, довгих вибрисс. Особливо довгі вони (до 2, 5-2 див) біля очей й у круглих ніздрях, розташованих на свинообразном п’ятачку.
Трубкозуб живе у всіляких ландшафтах, уникаючи тільки густих лісів. Це потайлива, малопомітна тварина, активне тільки вночі. Зрідка його можна побачити ранком, коли він гріється на сонце в нори. Навіть у твердому, сухому ґрунті він швидко риє глибокі нори передніми лабетами, далеко відкидаючи фонтани землі задніми ногами й хвостом. Житлова нора має хід до 3 м довжиною й закінчується просторою камерою з підстилкою із сухих листів. Тваринне одиночне, але в улюблених місцях збирається багато трубкозубів, де вони риють свої нори, які іноді мають ходи повідомлення.
На пошуки корму цей звір відправляється після заходу сонця, звичайно вже в повній темряві. Рухи його повільні й незграбні. Він часто зупиняється, опирається на хвіст і поводить вухами. Слух розвинений дуже добре, і при найменшому підозрілому шереху трубкозуб ховається в нору, а якщо нори поблизу ні, швидко закопується. Захоплений врасплох, він обороняється передніми лабетами або падає на спину й захищається всіма лабетами й мускулистим хвостом. Основні вороги його – лев, леопард, гиеновие собаки. Більше дрібні хижаки впоратися із трубкозубом не можуть.
За ніч трубкозуб проходить близько 12 км, відшукуючи «дороги» термітів і мурах, по яких приходить до гнізд комах, розламує їх і годується. Довга мова трубкозуба може витикатися з рота на 30 див. Він покритий клейкою слиною, дуже рухливий, але не червоподібний, як у муравьедов, а скоріше схожий на сплюснену мотузку. Трубкозуб поїдає також сарану й інших комах, а за деяким даними, фрукти і ягоди. У неволі трубкозуби їдять борошняних хробаків, м’ясо, молоко, фрукти, кашу.
У жовтні — листопаді (на початку сезону дощів) самка приносить одного, рідко двох дитинчати, які народяться в норі; вони безволосі, рожеві й близько 2 тижнів не залишають нори. Пізніше починають супроводжувати матір, з якої не розстаються протягом 6 місяців. Потім риють власну нору або йдуть жити в одну з вільних запасних. У неволі можуть жити до 10 років.
У багатьох районах Африки чисельність трубкозубів різко знижена. Місцеві жителі полюють за ними, розриваючи нори. М’ясо цих тварин використається в їжу не у всіх країнах, але міцна шкіра повсюдно йде на сідла, ремені, браслети; з пазурів виготовляють прикраси.