СІМЕЙСТВО ДІЙСНІ ТЮЛЕНІ (PHOCIDAE)

Види, що належать до цього сімейства, мають досить різноманітні розміри тіла: від 1, 2 до 6, 0 м. На відміну від видів двох попередніх сімейств у дійсних тюленів задні ласти не згинаються в п’ятковому зчленуванні й не можуть служити опорою при пересуванні по суші або льоду; вони завжди витягнуті назад й є основним органом руху при плаванні. Обидві пари ластів покриті волоссями на всьому їхньому протязі й не мають шкірно-хрящової облямівки. Пазурі добре розвинені й розташовані в краю ласта. Зовнішні вушні раковини у всіх видів відсутні. Шия коротка, малорухома. Голова з помітно звуженою мордою. На верхній губі 6-10 рядів вибрисс, значно менш твердих, чим у моржів. Волосяний покрив дорослих без виразно вираженої підпуши. У новонароджених ряду видів хутро істотно відмінне від такого дорослих: він довгий, густий і відносно м’який. Тривалість носіння такого дитячого вбрання не більше трьох тижнів, у деяких і того менш. Фарбування хутра різноманітна, часто плямиста. Зубна форму
Більшість видів поширена в холодних і помірних морях обох півкуль. Є в деяких внутрішніх водоймах, наприклад в озерах Байкал і Ладожском. У СРСР зустрічаються у всіх морях, крім Аральського й Азовського. У Чорному морі вкрай рідкі. Розмножуються й линяють частіше на льодах, а не на берегах, як ушатие тюлені. У світовій фауні близько 20 видів. Морський заєць, або лахтак (Erigna-thus barbatus), – один з наболее великих видів сімейства й самий великий вид у фауні СРСР .
Довжина тіла по прямій від 200 до 225 див, зрідка до 240 див. Загальна маса дорослих мінлива по сезонах залежно від угодованості: у літньо-осінній час звичайно до 265 кг; узимку вона доходить до 300 кг, а іноді й більше того. Розміри самців і самок практично однакові. Фарбування волосяного покриву, загалом, однотонна буро-сіра, на спині більше темна, чим на череві. На останньому іноді виявляються слабко виражені дрібні цятки. Волосяний покрив порівняно негустої й грубий. Вибрисси довгі, товстих і гладкі (а не хвилясті, як в інших тюленів). Самий довгий палець на передніх ластах – третій. Зуби порівняно дрібні, що швидко зношуються, і в цілком дорослих звірів вони лише незначно виступають із ясен. Сосків дві пари.
Морський заєць розповсюджений круго-полярно, переважно в окраїнних морях Північного Льодовитого океану й північних частин Атлантичного й Тихого океанів. В Атлантиці до півдня зустрічається до Гудзонова затоки й прибережних вод Лабрадору включно. У басейні Тихого океану до півдня відомий до північної частини Татарської протоки. Зрідка буває в центральних частинах Північного Льодовитого океану.
Віддає перевагу мілководним прибережним районам, особливо такі, де береги порізані затоками й бухтами, де є групи островів. Відкритих глибоководних частин моря виразно уникає й у районах, де глибина перевищує 50-70 м, звичайно не зустрічається. Така дислокація виду пов’язана з тим, що лахтак харчується переважно донними й придонними тваринами: пластинчатожаберними й брюхоногими молюсками, креветками, крабами. Місцями поїдає й сайку (полярну тріску).
Порівняно осілий вид, у якого бувають лише місцеві пересування. Так, у міру утворення міцного суцільного берегового припаю більшість лахтаков ідуть далі в море, у зону дрейфуючого льоду. У морях Тихого океану в другій половині літа й восени явно тяжіють до прибережних районів, особливо таким, де є галькові коси, острови й обмілини, що оголюються під час відливу. У таких місцях утворяться лежбища, на яких залягають десятки, а місцями й сотні тюленів. Лежбища лахтаков принципово відмінні від лежбищ ушатих тюленів тим, що мають чітко виражений добовий характер. Вони утворяться щодня під час відливу й існують до середини чергового припливу. Берегові лежбища спостерігаються приблизно до кінця жовтня – початку листопада, коли в міру появи льодів лахтаки переходять на них і тримаються поодиноко або групами по 2-3 звіра. Пізніше зустрічаються на льодах частіше, і одночасно можна бачити по нескольку десятків голів. Однак й у цей час лахтаки не утворять настільки масових скупчень, як багато інших видів ластоногих.
Деякі особини й узимку тримаються в прибережній смузі, улаштовують у льоді лазки, через які виходять із води. Іноді лазку заносить товстим шаром снігу, і звірі споруджують у ньому нору.
Весняні скупчення на льодах не бувають масові, концентрованими, звірі залягають распиленно. Залягання на льодах у цей час пов’язане із щенкой, линянням і спарюванням. Лахтаки вибирають низькі рівні льоди й лягають на краю крижини або біля таловини. Лахтак – повільний, важкий звір і не може швидко пересуватися по льоду.
Щеняти буває в березні — травні. В Охотське море вона закінчується у квітні, у Беринговім морі – у травні, у Канадському архіпелазі розпал щенята буває на початку травня. Немовля покрите густими м’якими, але не довгими волоссями темного буро-маслинового цвіту, що зберігається біля трьох тижнів. Це вторинний волосяний покрив, тому що первинний (ембріональний) коричнювато-сірого цвіту буває під час утробного розвитку. Довжина тіла немовляти близько 120 див. Молочна годівля триває близько 4 тижнів.
Спарювання буває на льодах після закінчення лактації; таким чином, і в цього виду вагітність майже річна. На початку вагітності буває затримка в розвитку й імплантація яйця (латентна фаза) тривалістю 2-2, 5 місяці. У деяких самок овуляція буває після того, як самці стають неактивними в половому відношенні, і плодоносіння буває не щорічно. Полової зрілості самки досягають у віці 4-6 років, а самці – в 5-7 років.
Промислове значення морського зайця істотно. Його добувають місцеве населення й спеціальні звіробійні судна. При промислі використають підшкірний жир (40-100 кг зі звіра) і шкіру як шкіряна сировина. Місцями використають і м’ясо (переважно для годівлі хутрових звірів).
Звичайний тюлень, на Далекому Сході — ларга (Phoca vitulina), має середній розмір. Довжина тіла географічно сильно варіює: від 140 до 190 див, рідко до 210 див. Маса міняється залежно від сезону року в межах 50-150 кг. Самці лише трохи крупніше самок. В області Тихого океану живе особливо велика раса. Фарбування також значно варіює, частіше яскраво-плямиста: по світлому кремово-сірому тлу розташовані дрібні (2- 3 див2) темні плями неправильної форми. Бувають і значно більш темно пофарбовані звірі, у яких темні плями значно крупніше й частіше розташовані.
На відміну від попереднього виду у звичайного тюленя самими довгими пальцями на передніх ластах є перший і другий. Сосків тільки одна пара. Вибрисси із хвилястими краями. Зуби великі, ікла добре розвинені.
Область поширення складається із двох роз’єднаних і далеко віддалених ділянок атлантичного й тихоокеанського. У першому цей тюлень зустрічається в південних берегів Гренландії, східних берегів Північної Америки від Баффинова й Гудзонова заток на південь по американському узбережжю приблизно до 35° с. ш. Звичайний у Скандинавії, Ісландії, на південь до Біскайської затоки. Є в південній частині Балтійського моря. По Мурманському узбережжю рідкий. Друга ділянка ареалу присвячена до північної частини Тихого океану, де тюлені живуть у прибережних районах відкритого океану й морях Беринговім, Охотськім й Японському на південь до берегів Корейського півострова включно, а по східному узбережжю – до Каліфорнії.
У звичайного тюленя істотно розрізняються дві географічні раси. Звірі, що населяють Атлантику, виразно уникають льодів, розмножуються й линяють на берегах улітку (наприкінці травня- у червні). Досить примітно, що в цієї більше теплолюбної раси дитинчата поміняють свій перший, ембріональний хутряний покрив в утробі матері або в перші годинники після народження. Ця раса найбільш прив’язана до прибережних районів і веде в загальному осілий спосіб життя. Тюлені тихоокеанської раси (особливо ті, які тримаються в азіатського узбережжя) льодів не уникають, а щеня й линька відбуваються на більших, звичайно дрейфуючих крижинах. Інші в них і строки розмноження. Дітородіння буває в берегів радянського Примор’я (наприкінці лютого – початку березня), у Татарській протоці (у середині березня) і в Берингове море (у квітні).
Дитинчата в далекосхідної ларги народжуються покриті густим довгим майже чисто-білим хутром, що зберігається 3—4 тижня (стадія белька). Після закінчення молочної годівлі, що триває близько 3-4 тижнів, буває спарювання, і, таким чином, вагітність триває приблизно 11 місяців. Однак імплантація зародка наступає тільки у вересні, і, отже, латентна фаза вагітності триває 2-3 місяці. Деякі особини досягають полової зрілості в три роки, але більшість – до чотирьох років.
Линяння відбувається на льодах із середини травня до початку липня. У цей час ларга утворить залежання в десятки, а іноді й сотні голів. Ларга – дуже обережний звір з добре розвиненими слухом і зором. По льодах вона пересувається більш легко, ніж лахтак, і при небезпеці її руху трохи нагадують стрибки.
Після зникнення льодів ларга тримається в прибережних водах, особливо біля усть рік, куди запливають для нересту лососеві риби, якими тюлені годуються. Крім того, ларга часто поїдає оселедець, корюшку, мойву, навагу. Взагалі це переважно рибоядний звір, що місцями істотно шкодить рибальству.
Наприкінці літа й восени звичайні тюлені утворять берегові залежання, які помітні на виступаючим з води рифах, що оголюються під час відливу обмілинах і косах. Як й у лахтака, ці залежання формуються щодня, а розпадаються під час припливу.
Кільчаста нерпа, на Далекому Сході — акиба (Ph. hispida), – один із самих дрібних, численних і широко розповсюджених видів тюленів.
Довжина тіла в нього звичайно в межах 110—140 див, найбільш великі звірі досягають довжини 150 див. Маса, як й в інших тюленів, сильно варіює по сезонах у зв’язку з нагромадженням жиру. Найбільшої вона буває в осінньо-зимовий час, коли більшість звірів (дорослих) досягають 40-80 кг. Самці в цього виду лише незначно крупніше самок. Полового диморфізму у фарбуванні немає. Загальне тло фарбування трохи мінливий індивідуально від сріблистий-сріблистого-світло-сріблистого до темно-сірого. По цьому тлу розташовані темні, неправильної форми плями, облямовані світлими кільцями.
Волосяний покрив щодо густої й довгий, і шкіри нерпи використаються не тільки як шкіряна сировина, але й для пошиття хутряних виробів, наприклад курток.
Нерпа поширена в Північному Льодовитому океані, переважно в його окраїнних морях й у морях північних частин Атлантичного й Тихого океанів, там, де хоча б узимку бувають льоди. До півдня вона зустрічається до берегів Норвегії, Балтійського моря, по Атлантичному узбережжю Північної Америки до затоки Св. Лаврентія, а по Тихоокеанському узбережжю – до півострова Аляска, по азіатському узбережжю – до північної частини Татарської протоки. Є в озерах Ладожском (СРСР) і Сай-манском (Фінляндія).
Хоча нерпа не зв’язана, подібно морському зайцеві, з мілководдями, вона більшу частину року явно тяжіє до прибережних вод, особливо до таким, де береги порізані затоками, де є острова. Больших міграцій не робить, однак залежно від пори року її концентрації спостерігаються в трохи відмінних місцях. Улітку тримається переважно в прибережних водах і місцями утворить на каменях або галькових косах незначні залежання. Восени в міру замерзання моря більша частина звірів іде із прибережної зони в глиб моря й тримається на дрейфуючих льодах. Менше їхнє число залишається на зиму в берегів і тримається в затоках і бухтах. У цьому випадку ще на початку замерзання моря нерпа проробляє в молодому льоді отвору – лазки, через які виходить із води. Бувають отвору й меншого розміру, використовувані лише для того, щоб дихати через них. Нерідкий отвір лазки заноситься товстим шаром снігу, у якому нерпа влаштовує нору без вихідного отвору назовні. У такому зручному місці вона відпочиває, будучи невидимої для ворогів, головним чином білих ведмедів.
Найбільші скупчення спостерігаються навесні на дрейфуючих льодах під час щенята, линьки й спарювання. Особливо характерно це для морів Далекого Сходу, де за один день плавання в льодах можна спостерігати багато сотень, а іноді й тисячі звірів. Частіше нерпи лежать групами по 10-20 голів, але бувають скупчення в сотню й більше звірів. Вони залишаються на льодах до їхнього зникнення. Нерпи менш обережні, чим ларги.
Щеняти відбувається на льодах з кінця лютого до початку травня залежно від району. Звірі, що зимували в прибережній області, частіше щеняться в снігових норах. Іноді такі нори споруджуються й на дрейфуючих льодах. У деяких випадках для дітородіння вибираються міцні крижини, що мають тороси, серед яких і вкривається немовля. Дитинча народжується довжиною близько 50 див і масою близько 4, 5 кг. Він покритий густий, довгої (2-2, 5 див), м’якою вовною молочно-білого або злегка сіруватого кольори, що зберігається близько 2-3 тижнів (белек).
Молочна годівля триває біля місяця, і в цей час дитинчата не сходять у воду, але самка регулярно залишає белька й годується в море.
Полова зрілість у деяких самок наступає на четвертому році життя, у більшості — на п’ятому році, більша частина самців стають статевозрілими у віці 5—7 років.
Незабаром після щенята в дорослих наступає линька, що триває до кінця літа, а іноді й до осені. звірі, Що Линяють, особливо неохоче сходять із льодів у море, і видобуток їх найбільш легка. Однак у цей час угодованість звірів найменша й видобуток їх не настільки вигідний.
Спарювання буває після закінчення молочної годівлі (у липні — серпні). При вагітності в перші 3-3, 5 місяці зародок не имплантируется й майже не розвивається.
Склад їжі досить різноманітнийі: різні ракоподібні й масові види риб — мойва, навага, корюшка. Істотної шкоди для рибного господарства не приносить.
Промислове значення істотно, особливо в морях Далекого Сходу. Основними продуктами промислу є жир і шкіра, що йде на виготовлення шкіряних і хутряних виробів. Вихід сала з одного звіра від 6 до 20 кг. Найбільш угодованої нерпи бувають до кінця зими, найменш – улітку, під час линяння.
Байкальська нерпа (Ph. sibirica) систематично, безсумнівно, близька до тільки що розглянутої кільчастої нерпи, але відрізняється від її одноколірним фарбуванням. Верх тіла цієї нерпи сірі-сіру-сіре-сіра-бурувато-сірий зі сріблистим відтінком; низ тіла трохи світліше. Волосяний покрив, як й у звичайної нерпи, відносно довгий і густий. Довжина тіла дорослих від 110 до 150 див, а по деяких повідомленнях – до 160 див. Маса, як й у всіх тюленів, сильно варіює по сезонах: від 60 до 100 кг.
Зустрічається тільки в озері Байкал, з якого заходить у ріки, наприклад в Ангару й Селенгу.
Походження байкальської нерпи дотепер не з’ясовано. Імовірно, вона проникнула в озеро ще в третинний час через систему існуючих тоді великих, зв’язаних між собою й з морем внутрішніх басейнів, одним зі членів й останньою ланкою розвитку якої є Байкал.
Байкальська нерпа поширена в північних частинах Байкалу більш, ніж у південні. Особливо помітно це взимку й на початку весни. На поверхню льоду нерпа взимку не виходить і дихає в продухах, які споруджує в молодому, ще тонкому льоді.
Вагітні самки нерпи влаштовують у льоді лазки й споруджують у товщі снігу нору, у якій і щеняться. Щенние самки зосереджують переважно біля східних берегів.
Щеняти буває в лютому — березні. Дитинча (довжиною близько 60-70 див і масою 3-3, 5 кг) народиться одягнений бельковим хутром місяця, що зберігається в його протягом.
Молочна годівля триває більше місяця, за деякими відомостями — до 3 місяців.
Наприкінці квітня — у травні спостерігається масовий вихід звірів всіх віків на лід, де вони утворять залежання. Больших скупчень байкальські нерпи не утворять.
У травні — червні на льоді відбувається спарювання, а слідом за цим линяння. Після зникнення льодів тримаються частіше в прибережній зоні, а місцями на каменях і косах утворять нечисленні залежання.
Байкальська нерпа харчується майже винятково непромисловою рибою (бичками, голомянкой) і рибальству не шкодить.
Каспійська нерпа (Ph. caspica) по розмірах неотличима істотно від інших нерп .
.
Довжина тіла 120— 150 див, маса — 40—60 кг, а в період найбільшої вгодованості в деяких особин може досягати 90 кг. Фарбування дорослих самців із численними різної величини темними плямами, розкиданими по сірий-сірім-сірому-сизувато-сірому загальному тлу.
Самки пофарбовані більше тускло, і плям у них менше. Менш розвинена плямистість у статевонезрілих звірів. Бельки мають довжину тіла близько 70 див і масу близько 4 кг. Вони покриті густим м’яким білим волоссям, що зберігається протягом 2-3 тижнів.
Історія походження каспійської нерпи повністю не з’ясована. Найбільше імовірно, що вона є нащадком місцевих південних тюленів, що населяли в раннетретичное час Сарматско-пон-тический басейн, одним із залишків якого є Каспійське море.
У сучасний час нерпа поширена по всьому Каспійське морю, але у зв’язку з масовими сезонними міграціями концентрується в різних частинах моря залежно від пори року. Улітку основна маса нерпи тримається в південній, глибоководній частині моря, південніше устя Тереку – на західному березі моря й біля півострова Мангишлак – на східному. Більшу частину часу вони проводять на воді й лише місцями утворять берегові лежбища. Наприкінці серпня нерпи починають мігрувати в північні частини моря. Причому більша частина звірів іде уздовж східного берега моря. Першими йдуть статевозрілі самки, потім дорослі самці й останніми – статевонезрілі звірі. Масовий хід буває в листопаді – грудні. У жовтні – листопаді нерпи, що скопилися в північній частині моря, утворять більші берегові залежання на піщаних обмілинах островів і кіс. Вони існують до утворення льоду.
У січні самки, ті, що зібралися в череди (косяки), входять у льоди, де утворять щенние залежання, які звичайно розташовуються в центральних частинах крижаних скупчень, на міцних льодах. Найбільш потужні залежання утворяться в північно-східній частині моря. Період щенята в різні роки розтягується з кінця січня по квітень. Немовля лежить у лазки прямо на льоді. Самки більшу частину часу проводять у воді, виходячи на лід тільки для годівлі молодого. Молочна годівля триває близько 4-5 тижнів.
Перед кінцем молочної годівлі щенние самки починають линяти, збираючись при цьому в більші косяки. Наприкінці березня до самок, що линяють, приєднуються самці. Косяки звірів, що линяють, збільшуються. Линька кінчається до початку травня, вчасно зникнення льодів. Не встигли долинять на льодах нерпи утворять невеликі линние залежання па обмілинах і косах.
Спарювання відбувається на льоді, незабаром після щенята, тобто з кінця лютого, і триває протягом майже всього березня. Лише як виключення спарювання буває на березі. Полової зрілості самці досягають, очевидно, на третьому році, самки – на другому.
Після закінчення линяння відбувається зворотна масова міграція тюленів з північних частин моря в південні, де вони проводять літо.
Каспійська нерпа харчується переважно непромисловими видами риб (бичками, атериной) і ракоподібними. В останні роки в харчуванні велике значення має акліматизований рачок – креветка леандр. Істотної шкоди рибному господарству нерпа не приносить.
Сірий, або длинномоодий, тюлень, тевяк (Halychoerus grypus) — це порівняно великий тюлень: самці мають довжину тіла 165—260 див і масу близько 300 кг; самки трохи дрібніше, довжина тіла в них 155—190 див, а маса приблизно 150—200 кг. Морда сильно подовжена, без уступу в області перенісся. Ніздрі дуже великі, розташовані на самому кінці морди. Загальне тло фарбування сірий, по ньому розкидані темні плями різної величини й інтенсивності.
Область поширення у вигляді трьох роз’єднаних ділянок. Один у Північно-Західній Атлантиці – в американського узбережжя, у районі затоки Св. Лаврентія й Гренландії; інший присвячений до Північно-Східної Атлантики, до прибережних вод Британських островів, Скандинавського півострова, Мурманського узбережжя, Шпицбергена; нарешті, третя ділянка – у Балтійськом море, включаючи його затоки.
Цей тюлень веде в загальному осілий спосіб життя, і чітко виражених тривалих міграцій у нього немає. Їжа складається переважно з риби (тріски, камбали, лосося, оселедця), рідше – з ракоподібних. Умови розмноження різні в різних частинах ареалу. Балтійські те-вяки щеняться на льодах частіше в березні. На Мурманськом узбережжя, на Британських островах дітородіння буває восени – на початку зими, звичайно в листопаді, на березі В атлантичної популяції берегові залежання бувають досить численні (до 1000 голів). У цей час спостерігається утворення невеликих гаремів. Спарювання відбувається через два тижні після щенения. Немовлята одягнені білим, густим і довгим хутром, що зберігається біля тижня.
Істотного промислового значення не має. Місцями шкодить рибальству (поїдає рибу й псує мережі).
Гренландский тюлень, або лисун (Раgophoca groenlandica), середньої величини, з досить своєрідним фарбуванням.

Довжина тіла дорослих частіше 180—185 див, крайні варіації 150—193 див. Маса гаси на початку зими досягає 160 кг. Самці й самки по розмірах практично неотличими. У старих самців загальне тло фарбування жовтувато-білий, з боків тіла розташовуються дві симетричних полулунной форми чорного поля; чорний також і верх голови. У самців меншого віку, а також у старих самок поля не чорні, а темно-бурі. Молоді статевозрілі самки пофарбовані в ясно-сірий загальний тон, по якому розкидані темні плями неправильної форми.
Немовля має довжину 85—95 див, покритий білим густим і довгим хутром. Через 2-3 тижні біле ембріональне волосся випадає й заміняється коротким сірим хутром. дитинчати, Що Линяє, називають хохлушей. По закінченні линяння при довжині тіла 110-125 див тюлененок називається серкой. У віці року й двох звірі мають попелясто-сіре фарбування з темними плямами.
Гренландский тюлень населяє північні широти Атлантики й частково Північного Льодовитого океану від східних окраїн Канадського архіпелагу й напівгостро ва Лабрадор на заході до західних районів Карського моря, а в деякі годи—до західних частин моря Лаптєвих на сході. Північною межею поширення служмт границя важких арктичних пакових льодів. На південь цей вид розповсюджений до Ньюфаундленской банки в американського узбережжя, південного краю Гренландії, північних берегів Ісландії, південніше Шпицбергена, до Мурманського узбережжя, Білого моря, Чеської губи, Карського моря біля Нової Землі.
У межах цієї великої області тюлені зустрічаються не суцільно, а в певних районах, знаходження яких міняється по сезонах. Особливо помітно це в зимовий час – до початку весни, коли ясно вимальовуються три добре відособлених й, очевидно, несмеши-вающихся череди, що збираються для розмноження й линяння в трьох обмежені по площі й далеко віддалених районах. Такими чередами є:
1) біломорське , що розмножується переважно в Лійці й Горлі Білого моря;
2) ян-майенское, що утворить детние залежання в районі острова Ян-Майен;
3) ньюфаундлендское, залежання якого присвячені до району острова Ньюфаундленд.
На літо кожна череда мігрує на північ до крайки паку у свій район арктичних широт.
У територіальних водах СРСР перебувають залежання біломорської череди, що летует до сходу від Шпицбергена, іноді проникаючи до західних частин моря Лаптєвих. Восени тюлені масами починають рухатися на південь до місць щенята й линьки. У грудні вони з’являються на сході Мурманського узбережжя й у Горлі Білого моря. Першими підходять статевозрілі самки, самці ж і статевонезрілі запізнюються. На початку лютого починаю! формуватися щенние залежання. Самки вибирають великі й міцні крижини, покриті снігом. Торосистих і битих льодів самки уникають і щеняться на них лише при відсутності підходящих крижин. Щеняти починається з лютого. Самка народжує одного (дуже рідко двох) бельков довжиною близько 85 див і масою близько 8 кг, Перші 7-10 днів вона часто лежить на крижині разом з дитинчам, пізніше виходить на лід тільки для молочної годівлі молодого, а інший час проводить у воді. Лактація триває близько 4 тижнів.
Ньюфаундлендское череда летует розосередження від Лабрадору до Гренландії. Арктику тюлені цієї череди залишають у жовтні – листопаді й рухаються уздовж Лабрадору на південь. У середині лютого вагітні самки з’являються на льодах затоки Св. Лаврентія й у Ньюфаундленду й утворять щенние залежання. Загальна площа їх приблизно 260 км2, а щільність залягання маток у минулому була близько 2-3 тисяч на 1 км2. Щеняти буває наприкінці лютого – початку березня. Приблизно в ці ж строки розмножуються й тюлені ян-майенского череди.
Покриття самок відбувається наприкінці молочної годівлі, наприкінці березня — першій половині квітня. Вагітність триває 11 місяців, але в розвитку зародка буває латентна фаза, що доводиться на перші 2-2, 5 місяці.
У другій половині березня статевозрілі самці (лисуни) збираються в більші череди в Мезенском затоці, у Горлі Білого моря й утворять на льодах линние залежання. Трохи пізніше до залежань лисунов приєднуються самки (утель-ги) і статевонезрілі звірі (серу-ни). Нерідко в одному залежанні буває по нескольку тисяч голів. Залежання, що утворяться в глибині Горла й у Мезенском затоці, із часом поступово виносяться до півночі й до квітня – початку травня вони виявляються в крайки дрейфуючих льодів. Крім того, на початку травня спостерігається активне кочування вже, що вилиняли тюленів, з Білого моря до півночі. Вийшовши з Білого моря, тюлені затримуються на якийсь час у східних берегів Мурманського узбережжя, де посилено харчуються, а потім ідуть до місць летовок.
У районі Ян-Майена линние залежання спостерігаються у квітні — початку травня. У Ньюфаундленду лисуни починають линяти на початку квітня, самки – у другій половині цього місяця.
Полової зрілості самки досягають у віці 4—8 років, самці — близько 8—9 років. Потенційна тривалість життя близько 30 років.
У період летовки їжа тюленів складається з ракоподібних, молюсків, риби.
Восени й на початку зими в раціоні, навпаки, переважає риба (сайка, мойва, оселедець, морський окунь), ракоподібних тюлені поїдають рідше. Під час линяння не годуються й сильно худнуть. Найбільш угодованими бувають восени й на початку зими.
Промислове значення гренландского тюленя дуже велико, і історія його добування нараховує кілька століть.
Людина використає сало й шкіру тюленів, а при видобутку бельков — хутро, що добре піддається імітації під хутро бобра, видри, норки. У Білому морі судновий промисел тюленів заборонений.
Смугастий тюлень, або крилатка (Histriophoca fasciata), має середню величину й дуже своєрідне фарбування. У дорослих самців загальне тло темно-коричневий, часто майже чорний. На цьому тлі розташовуються білі смуги шириною 10-12 див. Одна смуга кільцем переперізує тіло, інша кільцеподібне охоплює область хрестця, нарешті смуги у вигляді овалів є й на боках тіла, де вони оточують підставу передніх ластів.

Самки мають той же тип фарбування, але загальне тло в них світліше, коричнювато-бурий, іноді майже сірий. Статевонезрілі звірі після першого линяння одноцветно сірі. Немовля одягнене довгим густим, білим хутром, що зберігається біля двох тижнів.
Довжина тіла в статевозрілих 150—190 див (частіше до 180 див). Маса – 70-90 кг. Самці й самки приблизно однакових розмірів. Дитинча народиться з довжиною тіла 70-80 див.
Поширення цього тюленя недостатньо з’ясовано. Відомо, що навесні й на початку літа він залягає на льодах в Охотськім і Беринговім морях й у південних районах Чукотського моря. Зрідка буває в цей час і на льодах північної частини Татарської протоки. Віддає перевагу відкритим ділянкам моря, але при дрейфі льодів може виявитися й у прибережних районах. Весняно-літнє залягання на льодах пов’язане із щенкой, спарюванням і линянням.
Після зникнення льодів крилатка йде у відкриті частини морів, але її точні місця знаходження восени й узимку не встановлені.
Залягаючи на льодах, крилатка вибирає тільки міцні й обов’язково чисті білі крижини. Не уникає вона й льодів з торосами, але таких, де є рівні площадки, на яких звір і лягає. Висота льодів істотного значення не має. Тюлень цей дивно спритний і навіть на високо, що піднімаються крижини, підхоплюється енергійним гарним стрибком. Інша характерна риса поводження – це велике занепокоєння. Для того щоб залягти на крижині, тюлень цей те встрибує на неї, то знову йде у воду. Вийшовши на крижину, він якийсь час швидко пересувається по ній, довго вибираючи підходяще місце, і тільки потім засинає.
Перебуваючи на льоді, крилатка малоосторожна, і підкрастися до неї на близьку відстань легше, ніж до многим інших тюленів.
Щеняти буває в березні — квітні. Белек у воду не сходить і при небезпеці ховається серед торосів. На чистих білих льодах його фарбування зливається із загальним тлом місцевості й тільки більші темні очі видають присутність звіряти, що затаїлася.
Спарювання буває на льодах у червні — липні (місцями в травні — червні). Полова зрілість наступає раніше, ніж в інших північних тюленів, уже із другого року життя, але частіше в 3-4 роки.
Линяння проходить у травні — червні дуже бурхливо, і разом зі старим волоссям шматками сходить верхній шар эпидермиса.
Дорослі харчуються переважно рибою (минтаєм, тріскою), головоногими молюсками, рідше — ракоподібними. Молоді звірі, початківці самостійно годуватися, поїдають головним чином ракоподібних.
Промислове значення цього тюленя досить велико. Однак залежання її поширені досить спорадически, і відшукання їх вимагає багато часу.
Тюлень-чернець (Monachus monachus) — досить великий звір, довжина тіла якого досягає майже 3 м (найчастіше 240—275 див), маса близько 300 кг; фарбування чорнувато-коричнева. На нижній поверхні тіла розташовується ромбовидна витягнута пляма довжиною близько 75 див грязно-білого цвіту. Тюлень цей рідкий і зустрічається спорадически в прибережних водах Атлантичного океану: в африканського узбережжя в Середземне море й у деяких районах Чорного моря – у берегів Туреччини й Румунії. У СРСР, імовірно, єдине місце, де тримається невелике число цих тюленів, перебуває в прибережних районах між дельтою Дунаю й островом Зміїним. Біологія вивчена погано. Відомо, що розмножуються вони на березі, вибираючи для цього відокремлені піщані або галькові коси або ділянки кам’янистого берега в заливчиках. Щеняти відбувається, видимо, у розтягнутий термін, з липня по вересень. Дитинча народжується не з білою довгою вовною, як у багатьох інших (північних) тюленів, а з короткої темно-бурої. Близько 2 місяц
.
У районі Вест-Индских островів і Карибського моря розповсюджений інший вид тюленя-ченця — тропічний (М. tropicalis); у районі Гавайських островів — гавайський тюлень-чернець (М. shauinslandi). Це рідкі звірі, що не мають господарського значення.
Хохлач (Cystophora cristata) — порівняно великий тюлень із вигадливим строкатим фарбуванням. Найбільш великі самці досягають у довжину майже 3 м (частіше 200-280 див), маса самця близько 300 кг. Самки помітно дрібніше: довжиною 170-230 див і масою близько 150 кг. Загальний тон фарбування сірий, по якому розкидані темні буро-коричневі або майже чорні плями вкрай різноманітних вигадливих обрисів.
На спині плями розташовані частіше, ніж на череві, де вони нерідко з’єднуються. Немовля не має белькового вбрання й покриті коротким твердим хутром. На спинній стороні він сірого цвіту, на череві майже білого. Ембріональне хутро переміняється ще в утробі матері.
У самців на верхній частині морди є дуже своєрідний парний порожній шкірястий виріст, порожнина якого повідомляється з носовою порожниною. При збудженні ця порожнина наповнюється повітрям, у зв’язку із чим верх голови здобуває досить вигадливі обриси.
Хохлач — арктичний вид тюленя, що населяє північні райони Атлантичного океану й суміжні окраїни Північного Льодовитого океану. Він зустрічається в західного узбережжя Канадського архіпелагу (у Баффиновом затоці й Девисовом протоці до півдня до району острова Ньюфаундленд), в узбережжя Гренландії, особливо в Датській протоці, на схід приблизно до Шпицбергена. У СРСР зрідка буває в північних частинах Білого моря.
На відміну від ряду інших тюленів хохлач не зв’язаний безпосередньо із прибережними водами й дотримується переважно районів біля крайки арктичних льодів. Харчується рибою (тріску, оселедець, морський окунь)і головоногими молюсками. Подібно гренландскому тюленеві в період розмноження зосереджує в деяких обмежені по площі областях. Основними з них будуть райони біля островів Ньюфаундленд й Ян-Майен, де на льодах утворяться щенние залежання. Однак настільки ж великого, як у гренландского тюленя, згущення звіра при цьому не утвориться.
Строки щенята в зазначених двох районах трохи різні. На ньюфаундлендских залежаннях щеняти відбувається наприкінці лютого – початку березня, на ян-майенских залежаннях – у середині березня. Дитинчата в хохлача, що не мають белькового вбрання, годуються молоком близько 2-3 тижнів. Після закінчення лактації буває спарювання. Вагітність із латентною фазою, і загальна її тривалість близько 11 місяців.
Линние залежання утворяться головним чином у Датській протоці (між Гренландією й Ісландією) у червні — початку липня. Промислове значення хохлача дуже велике.
Південний морський слон (Mirounga Ieonina) — один з найбільш великих тюленів: довжина тіла самця може досягати 5, 5 м (за деяким даними, і більше того), маса його до 2, 5 т. Самки помітно дрібніше, довжина тіла в них звичайно менш 3 м. Як й у хохлача, до якого морський слон систематично близький, у самців цього виду розвинений шкірястий мішок, розташований на верхній стороні морди. Коли звір збуджений, мішок трохи розпрямляється й довжина його досягає 60-80 див. При спокійному стані звіра довжина мішка скорочується вдвічі. Деяка подібність цього мішка з хоботом слона, а також великі розміри звіра й послужили причиною тому, що цього тюленя називають морським слоном.

Хутро дорослих короткий, твердий, буро-коричневий. Немовлята покриті густим чорним хутром, що у віці 1-2 місяців заміняється сріблисто-сірим. Підшкірний жировий шар розвинений дуже сильно. Так, дорослий самець довжиною 4, 06 м мав масу 1980 кг, причому на частку підшкірного сала доводилося 34% від загальної маси, на частку м’яса – 21%, костей – 15%, шкіри – 6%. Середній вихід жиру з одного тюленя 420 кг. Настільки сильна ожиренность звіра добре помітна при його пересуванні по суші: тулуб тюленя трясе подібно студенистой масі.
Цей вид тюленя розповсюджений у південній півкулі, у субантарктических водах. Його лежбища розташовуються на Фолклендських, Південних Оркнейських, Південних Шетландских островах, на островах Кергелен, Південна Георгія. Є лежбища й на узбережжя Південної Америки (Патагонія, Чилі, Вогненна Земля). У багатьох районах чисельність морських слонів у недалекому минулому помітно зменшилася. Припинення промислу помітно сприяло відновленню поголів’я цього чудового тюленя, і в цей час знову виробляється його видобуток, але в обмежених межах. Найбільш великі череди на островах Південна Георгія й Кергелен (приблизно по 250-260 тисяч голів).
Морські слони — широко мігруючі звірі. Улітку вони тримаються на берегових лежбищах, де відбувається дітородіння, спарювання й линяння. На зиму більшість іде на північ, у більше теплі води. І тільки незначне число залишається в районах берегових лежбищ. Шляхи міграцій основної маси звірів і місця їхніх зимівель точно не відомі. Для з’ясування цього в недавній час широко розгорнуто мечение переважно молодих звірів на лежбищах.
Лежбища слонів розташовуються на пес-чано-галечних пляжах, нерідко в бухточках і затоках. звірі, Що Не Розмножуються, залягають і на значному віддаленні від моря (на кілька сотень метрів) звичайно по берегах струмків. У цьому випадку вони менш примхливі до ґрунту й лягають на ділянки, прикриті травою або мохами, іноді трохи заболочені. Про характер формування лежбищ існують різні думки. Одні дослідники думають, що першими до берегів підходять статевозрілі самці, а приблизно через два тижні – плодующие самки, з яких самці формують гареми. Народження дитинчат буває вже в гаремах.
За іншими відомостями, до лежбищ спочатку підходять дорослі самки, які вилазять на берег і щеняться на відстані, а трохи пізніше до них підходять самці. Гареми, згідно із цими спостереженнями, формуються лише після того, як пройде щеняти. Можна припускати, що в різних районах можлива різна послідовність утворення лежбищ і формування гаремів.
Статевозрілі звірі підходять до лежбищам навесні, наприкінці серпня — початку вересня. Статевонезрілі особини запізнюються приблизно на місяць. Замічено, що строки появи звірів сильно розтягнуті, і пологи спостерігаються з кінця серпня до початку листопада, але найчастіше з кінця вересня до другої декади жовтня. Народиться, як правило, одне дитинча довжиною 75-80 див і масою 15-20 кг. Спарювання буває незабаром після пологів, вагітність триває близько 11 місяців. Молочна годівля триває біля місяця, після чого дитинчата часто залишають сімейні лежбища й залягають окремо від дорослих. Після закінчення лактації дитинчата кілька тижнів не сходять у воду, нічого не їдять й існують за рахунок підшкірного жиру.
Під час утворення гаремів між самцями бувають бійки. При цьому вони голосно ревуть, розпрямляють «хобот», яким як би розмахують, кидаються один на одного й наносять іклами часом сильні рани. При цьому часто ушкоджують «хобот». Звичайно малорухомі, як би флегматичні, самці під час бійки перетворюють, проявляючи разючу спритність й енергійність. Часом вони випрямляються майже на весь зріст й, енергійно діючи хвостовою частиною тіла, виробляють дивні піруети, часом майже повністю відриваючись від землі. В інший час слони на лежбищах здебільшого сплять, вони мало обертають уваги на сторонні звуки, і до них можна підійти впритул.
Раніше всіх залишає лежбища приплід поточного року. Це буває в середині літа, коли молодим 2-3 місяці. У листопаді гаремні лежбища поступово розпадаються. Сильно виснажені самки якийсь час відгодовуються в море, після чого утворять линние залежання. Приблизно в цей же час, тобто в листопаді, у берегів збирають статевонезрілі слони, у яких незабаром теж починається линяння. Лише частина їх лежить на прибережних обмілинах, а більшість відходить на 100-200 м (іноді й більше того) у глиб суши й розташовується на лугах і торфовищах, нерідко сирих. Пізніше всіх, у березні, відбувається линька в статевозрілих самців. Закінчивши линьку, звірі всіх вікових груп залишають сушу. Більшість звірів іде у відкрите море, де проводить зиму. У районі лежбищ залишаються лише деякі слони.
У районі лежбищ слони годуються головним чином головоногими молюсками, рідше — рибою. Характер харчування в морський період життя точно не відомий, але думають, що в цей час головоногие молюски важлива складова частина їхнього раціону.
Морські слони ще кілька сторіч назад привертали увагу промисловців, що споряджали звіробійні кораблі в субантарктические райони. Звірів добували на численних берегових лежбищах – на островах Південна Георгія, Кергелен, Південні Шетландские й ін. Однак у цей час промисел морських слонів міжнародною угодою строго обмежений.
Північний морський слон (Mirounga ап-gustirostris) зовні й по способі життя досить близький до свого південного побратима й відрізняється від нього головним чином більшими розмірами. У цей час незначні, але череди, що збільшуються по чисельності, тримаються в острова Гвадалупе й в узбережжя Каліфорнії.
Тюлень Уэдделла (Leptonychotes weddelli) — типовий мешканець антарктичних вод. Серед дійсних тюленів Антарктики це один із самих численних видів. Це досить великий звір, довжина тіла якого досягає 300 див, при цьому самці трохи дрібніше самок (довжина до 260 див). Загальне фарбування тілесно-сірувато-коричнева, у багатьох майже чорна зі сріблисто-сірими, іноді майже білими овальними плямами на череві й боках. Волосяний покрив короткий, твердий, без підшерстя. Підшкірний жировий шар, навпаки, розвинений дуже сильно, товщина його в дорослих досягає 7 див, а загальна маса підшкірного жиру в найбільше сильно ожирілих звірів становить майже 30% від маси тіла. Безсумнівно, це служить важливим пристосуванням до перебування при низьких антарктичних температурах.
На поверхню льоду тюлені взимку виходять дуже рідко, що, видимо, пов’язане з низькими температурами повітря й сильних вітрів.
Розмноження буває навесні, у вересні — жовтні, на прибережних або великих плаваючих льодах, на яких тюлені утворять невеликі скупчення. Немовлята мають довжину тіла 120- 130 див і масу близько 25 кг. Вони покриті густим, м’яким і довгим хутром рудувато-сірого цвіту з невеликими більше темними плямами. Таке хутро зберігається протягом 1, 5 місяця. У воду молоді тюлені сходять, ще не закінчивши молочну годівлю, приблизно у віці 6 тижнів.
Спарювання буває незабаром після закінчення періоду молочної годівлі, вагітність триває близько 10 місяців.
Годуються переважно головоногими молюсками й рибою. Поринають при видобутку їжі на значні глибини. За допомогою спеціального приладу, прикріпленого до спини тварини, удалося встановити занурення самок на 320- 395 м, а самців на 335-350 м.
Тюлені Уэдделла мало бояться людини, і до них можна підійти впритул. В. А. Арсеньєв указує, що при наближенні до звірів, що лежать на крижині, вони лише піднімають голів і видають при цьому короткий свист.
Промисел цього виду тюленів розвинений дуже слабко.
Тюлень-крабоед (Lobodon carcinophagus) — також типовий антарктичний вид, при цьому найбільш численний з дійсних тюленів (табл. 39). По розмірах тіла він трохи дрібніше попереднього виду, довжина дорослого близько 2-2, 5 м. Самки й самці по розмірах і фарбуванню нерозрізнені, але вона міняється по сезонах. У другій половині зими й на початку весни загальний цвіт хутра сріблисто-сірий. Восени після линяння тюлені мають сірувато-коричневе фарбування з рідкими світлими плямами.
Крабоеди дотримуються області пакового льоду, північна межа якого визначає північну границю поширення цього тюленя. Дуже рідко окремі звірі заходять на північ до Австралії й Нової Зеландії. До півдня вид зустрічається до берегового припаю Антарктиди. На відміну від тюленя Уэдделла кра-боед більшу частину року, у тому числі й зиму, тримається на дрейфуючих льодах. Улітку, коли в узбережжя материка мало плаваючих льодів, вони утворять і берегові залежання. Восени тюлені в більшості откочевивают до півночі, до крайки плаваючих льодів, де й зимують.
Годуються дрібними ракоподібними, у зв’язку із чим у зубному апарату є риси спеціалізації. Многовершинние зуби верхньої щелепи входять у проміжки між такими ж по пристрої зубами нижньої щелепи, у результаті чого утвориться свого роду ґрати, що вільно пропускає воду, але затримуючого рачків .
Щеняти буває ранньої навесні, у вересні. Немовля довжиною близько 115 див, одягнений пухнатим, густим хутром сірувато-коричневого цвіту. Період молочної годівлі всього близько 2-3 тижнів. Думають, що молоді крабоеди починають сходити у воду раніше, ніж дитинчата більшості інших тюленів, бути може, навіть у віці 2-3 тижнів.
Крабоед дуже енергійна й спритна тварина. його радянські зоологи, Що Спостерігали (наприклад, В. Арсеньєв і В. Земський) особливо дивувалися тієї незбагненної спритності, з якої він вистрибує з води навіть на високі крижини. Вони думають, що ця здатність виникла в кра-боедов у зв’язку з постійною погрозою з боку косаток, від яких вони рятуються, вистрибуючи на лід. У багатьох тюленів на шкірах виявляли численні шрами й свіжі рани.
Промисел тюленя-крабоеда розвинений слабко, хоча місцями, наприклад у районі Фолклендських островів, є значні концентрації звіра.
Тюлень Росса (Ommatophoca rossi) — дуже рідкий звір, що живе в самих важкодоступних південних антарктичних водах. Скупчень не утворить і на льодах тримається поодиноко.
Зовні цей тюлень легко відрізнимо від інших антарктичних видів ластоногих. Тулуб у нього коротке й відносно товсте. Особливо характерна дуже товста, у складках шия, у яку він майже повністю може втягувати голову. Загальне фарбування хутра темно-коричнева, майже чорна, більше світла на боках і череві. Підшкірний жировий шар розвинений так сильно, що доповнює враження про незграбність звіра.
.
Тюлень Росса здатний видавати голосні, мелодійні звуки, природа яких невідома. Людей не боїться, були випадки, коли до тюленя підходили впритул і торкали його руками.
Спосіб життя майже не відомий. При розкритті шлунків у них виявляли головоногих молюсків, рідше – ракоподібних. Промисел заборонений міжнародною угодою.
Морський леопард (Hydrurga leptonyx) — антарктичний тюлень із дуже своєрідною зовнішністю
,
прямо протилежного такого тюленя Росса. Тулуб у леопарда відносно довге, тонке й струнке. Шия також тонка й довга. Голова невелика, і, на думку деяких (наприклад, В. Земського), вона трохи схожа на голову змії. На відміну від інших тюленів у морського леопарда самці дрібніше самок. Максимальна довжина тіла самців 3, 1 м, самок – 3, 6 м. Спина й боки сірі, живіт майже білий. Границя між ділянками з фарбуванням дуже різка. На боках розташовуються темні плями. Хутро дуже короткий, а жировий підшкірний шар розвинений слабкіше, ніж в інших антарктичних тюленів.
Серед антарктичних тюленів морський леопард має найбільш широке поширення, хоча чисельність його ніде не буває високої. Тримається серед льодів, на узбережжя материка й островів, на плавучих льодах. Спосіб життя переважно одиночний, і лише в період розмноження іноді спостерігаються невеликі групи тюленів. Відзначено міграції: улітку на південь до узбережжя Антарктиди, узимку – на північ. Були випадки виявлення цього виду в Австралії, Вогненної Землі; Патагонії.
Розмножуються частіше на льодах, рідше на березі. На Фолклендських островах щеняти буває у вересні – жовтні, на Південної Георгієві – наприкінці серпня – початку вересня. На відміну від багатьох інших тюленів фарбування немовляти неотличима істотно від фарбування дорослого.
Морський леопард — хижак. Він поїдає рибу, головоногих молюсків, пінгвінів, а зрідка й тюленів інших видів. Їсть також м’ясо вбитих китів. Розповсюджене раніше думка про напад на людей помилково. Тільки при переслідуванні тюлень може кинутися на людину.