СІМЕЙСТВО УШАТИЕ ТЮЛЕНІ (OTARIIDAE)

По ряду ознак ушатие тюлені в меншій мері, чим інші ластоногие, відхилилися від своєї предковой групи — наземних хижаків. У них є хоча й рудиментарні, але все-таки виразно помітні вушні раковини. Задні ласти можуть згинатися в п’ятковому зчленуванні, і, будучи спрямованими вперед, вони, як і передні ласти, служать для опори тулуба й беруть участь при пересуванні по твердому субстраті.
Ці ласти значною мірою оголені від вовни й кінчаються фестончатой шкірно-хрящовою облямівкою. На відміну від дійсних тюленів пальці задніх ластів не можуть широко розсовуватися. Крайні пальці не мають пазурів, добре розвинених на середніх пальцях.
Передні ласти дуже великі: довжина їх не менш 1/4 довжини тіла, а в ряду видів ще більше. Як і задні ласти, оли на значному протязі від кінця оголені. Пазурів на пальцях передніх ластів ні, або вони в зародковому стані.
Зуби досить добре диференційовані. Молочні зуби переміняються через кілька місяців після народження.
Зубна формула:
Розміри тварин переважно великі: довжина тіла до 3, 8 м. Характерна різка різниця в розмірах самців і самок. Всі види полигамни.
Поширені в помірних поясах обох півкуль: у північній півкулі — тільки в Тихому океані; у південному — у всіх океанах.
.
Ушатие тюлень-типові геофили, що утворять залежання в сезон розмноження тільки на берегах.
Копалини ушатие тюлені відомі вже з раннього міоцену з відкладень західного узбережжя Північної Америки, що вважають центром виникнення цього сімейства.
У сучасній фауні 5 загальновизнаних пологів: північний морський котик (Callorhinus), південний морський котик (Arctocephalus), каліфорнійський морський лев (Zalophus), південний морський лев (Otaria), сивуч (Eumetopias).
Північний морський котик (Callorhinus ursinus) — самий дрібний представник свого сімейства. Довжина тіла дорослих самців 135-200 див, маса – 100-188 кг. Самки, як й в інших видів цього сімейства, помітно дрібніше й більше ніжної статури. Дорослі самки мають довжину тіла звичайно 110-135 див, зрідка до 150 див. Маса їх частіше 25-40 кг, зрідка спостерігали самок до 61 кг. Загальний тип статури в котиків масивний, хоча вони й не позбавлені свого роду добірності.

Шия в них досить рухлива й більше довга, чим в інших ушатих тюленів. Морда коротка, але помітно загострена. Очі маленькі й широко розставлені. Ласти дуже довгі, сплощені. Коли задні ласти відігнуті вперед, їхні пальці можуть досягати підгорнутих до тіла передніх ластів. Пазурі на передніх ластах майже не розвинені, на задні пазурі є, але тільки на трьох середніх пальцях.
Волосяний покрив досить своєрідний. Він складається із двох добре виражених шарів: грубої, твердої ості й низької, густий, м’якої підпуши. На 1 див2 шкіри нараховують близько 30-50 тисяч волосків підпуши. Найбільш довгі волосся перебувають на задній частині шиї. На тулуб вовна коротше всього в області хрестця. Більша частина передніх і задніх ластів позбавлена шерстного покриву. Фарбування хутра в старого самця (сікача) темно-бура зі слабко вираженими брижами, що виникають тому, що багато волось, особливо на передньому відділі тулуба, шиї й на потилиці, мають палеві вершини. Подпушь іржаво-бура.
Хутро дорослої самки сіро-бурий, більше темний у старих і з перевагою сірих тонів у молодих. Статевонезрілі мають коричнювато-сіре фарбування, більше світлу на нижній стороні тіла. Немовлята одягнені блискучим бурувато-чорним хутром, що зберігається протягом перших трьох місяців, після чого вони линяють, і нове хутро в них буває сірого цвіту.
Описуваний вид котика розповсюджений тільки в північній частині Тихого океану, де він тримається переважно в районах, не дуже далеко віддалених від берегів. Якщо врахувати обриси цієї частини Тихого океану, то стане очевидним, що ареал котика рисується у вигляді дуги, зверненою вершиною на північ. Ліва, азіатська частина цієї дуги простирається від районів, що примикають до східного узбережжя Камчатки, на південь уздовж Курильської гряди до Японії й берегів Корейського півострова. В ареал котика входить значна частина Японського моря, південна частина Охотського моря й омивающие Японські й Курильські острова частини відкритого Тихого океану. Права, північноамериканська частина ареалу у вигляді широкої смуги простирається від Берингового моря на південь уздовж західного узбережжя Північної Америки до Каліфорнії.
Котики — широко мігруючі тварини, у зв’язку із чим сезонні особливості поширення в них досить своєрідні. Улітку в період розмноження більша частина поголів’я зосереджує в деяких й обмежених районах: на островах Прибилова, Командорських, острові Тюленьем (у східного узбережжя Сахаліну), на деяких Курильських островах й у водах, безпосередньо омивающих перераховані острови. Восени котики залишають берегові лежбища на островах й откочевивают на значні відстані. Під час міграцій і зимівлі на берег не
виходять. Найбільше далеко на південь відходять самки й статевонезрілі звірі. Котики командорської череди зимують у берегів Японії, котики з острова Тюленьего йдуть у південні райони Японського моря до берегів Кореї, нарешті, звірі, що розмножуються на островах Прибилова, мігрують уздовж узбережжя Північної Америки й зимують біля Каліфорнії. Самці-виробники (сікачі) не вживають настільки ж тривалих мандрівок і в міру настання зими лише трохи відходять до півдня. Командорські сікачі зимують трохи південніше Алеутської гряди.
У період розмноження більшість статевозрілих звірів тримається не в море, а на певних місцях узбереж островів, які здавна позначаються як лежбища.

Звичайно це ділянки піщаного або галькового пляжу або зайняті уламками каменів, іноді досить великими. Лежбища розташовуються як на виступаючим у море мисах, так і на вузькій прибережній смузі, розташованої іноді під високими стрімкими скелями. Останній тип лежбищ особливо характерний для острова Мідного із групи Командорських островів. Звичайно на кожнім лежбищі можна бачити дві досить добре виражених ділянки: сімейні, на яких розташовуються сікачі, плодующие самки й немовлята, і холостяцькі, де лежать холостяки, тобто самці, що не беруть участь у розмноженні. Бувають і такі лежбища, де розташовуються тільки холостяки й не сікачі, що мають гаремів.
Першими в районі лежбищ з’являються сікачі. Це буває звичайно в першій половині травня; найбільш інтенсивний підхід сікачів спостерігається в середині або навіть у другій половині травня. Незабаром після появи сікачів у ділянок лежбищ вони виходять на берег і розташовуються на деякій відстані друг від друга. Після зими, протягом якої звірі інтенсивно годуються, сікачі підходять до лежбищам повні сил й енергії. Вони ревниво охороняють зайняті ними ділянки – місця майбутніх гаремів, особливо коли до берега підходять самки. До цього часу сікачі відганяють із сімейних лежбищ холостяків. Ці останні підходять до лежбищам трохи пізніше сікачів: із середини травня до середини червня.
Матки з’являються в лежбищ наприкінці травня — початку червня, а масовий підхід буває наприкінці червня. У перші ж дні появи в островів вони виходять на берег, де їх чекають сікачів, що намагаються захопити й відігнати у свій гарем можливо більше число самок. Котики – стадні тварини, і матки без видимого опору йдуть у гарем. Бувають випадки, коли два сікачі, маючи намір захопити тих самих самок, вступають у бійку. Трапляється й так, що під час їхнього двобою третій сікач, користуючись цим, відганяє спірних маток до свого гарему. Гаремні самки ревниво охороняються самцями-власниками, хоча бувають випадки умикання маток з гарему. На цьому ґрунті також виникають бійки між сікачами.
Через 1—4 дні після виходу на лежбище самка народжує свого єдиного дитинчати. Двійні бувають як виключення. Незабаром після пологів у самки починається тічка, а через 2-6 днів відбувається спарювання. Таким чином, вагітність триває близько 360 днів. Настільки більша її тривалість обумовлена тим, що ембріон розвивається на початку вагітності, потім його розвиток припиняється або, у всякому разі, різко сповільнюється.
Відношення сікачів до маток у період їхнього знаходження в гаремі по-різному залежно від полового стану. Особливо ревниво ставляться вони до вагітного й до що народили, але ще не заплідненим маткам. Сікачі намагаються не відпускати їх з гарему й завзято втримують біля себе. Навпаки, запліднені матки можуть вільно йти годуватися в море, а між отлучками триматися на суші не більше 2-3 днів. У цьому зв’язку число немовлят на лежбище завжди буває помітно більшим (іноді у два рази), чим число самок, що перебувають на березі. На початку гаремного життя сікачі перебувають на березі, на вже в середині її регулярно йдуть у море для годівлі або на холостяцькі лежбища для відпочинку. Розмір гарему із цієї причини визначити важко. У всякому разі, бувають гареми в 100 самок і навіть трохи більше, а поряд із цим спостерігаються сікачі, що задовольняються одними-двома самками. На Командорах недавно в гаремі налічувалися в середньому деякі десятки маток, на островах Прибилова – 30-40 самок.
Самці досягають полової зрілості на 3—4-м року життя, і до цього часу насінники в них опускаються в мошонку. Однак родинами сікачі обзаводяться значно пізніше, у віці 8-9 років. Самки стають здатними бути заплідненими вже у віці двох років, але більшість їх бере участь у розмноженні лише із чотирирічного віку. Відтворна здатність у самок зберігається приблизно до двадцятилітнього віку.
Котики народжуються, маючи масу близько 2 кг і довжину тіла близько 50 див. Новонароджений видючий покритий короткою чорною шерсткою, їх і називають чорними або чорненькими. Перший час вони зовсім безпомічні, тримаються біля матерів і плавати не вміють. Але незабаром вони відповзають убік від гаремів у безпечні місця, де скапливаются групами. У таких «дитячих садах» вони захищені від пагубної дії морського прибою й від ажіотажу, що панує в гаремах серед самців. Матки регулярно підходять до «дитячим садам» для молочної годівлі немовлят.
Замічено, що кожна самка годує тільки свого дитинчати, якого довідається, видимо, по тонких відтінках його заходів й, бути може, по невловимим для людського погляду особливостям зовнішнього вигляду.
У місячному віці чорні котики зовсім відокремлюються від мешканців гаремів і збираються групами по нескольку сотень голів. У цей час вони мають довжину тіла близько 60-75 див і масу близько 7 кг. Трохи пізніше вони здобувають здатність плавати й тримаються в бухточках між каменями. У серпні (у віці близько 2, 5 місяці) буває перше линяння й замість чорного хутра котики покриваються сірою шерсткою. Линька закінчується в середині вересня. До цього часу довжина тіла збільшується до 80-100 див. Сірі котики більше тримаються на воді, а не на березі. Молочна годівля триває до пізньої осені.
Максимальна тривалість життя перевищує 20 років. На островах Прибилова спостерігали мічених сікачів у віці 20 років, а самок – у віці 22 років (вагітних). Однак більшість особин доживає до меншого віку, приблизно до 15-18 років.
Дорослі котики годуються рибою (тріску, минтай, бички, камбала, зубатка, рідко лососеві й ін.), головоногими молюсками, рідше — ракоподібними. Найбільша маса їжі, виявлена в одного із сікачів, добутого в море, досягала 17 кг (або 7% від маси тіла), а в самки – 4 кг (9% від маси тіла). Середня маса їжі близько 5 кг, тобто 6-7% від маси тварини. У шлунках котиків часто виявляється галька, що, видимо, служить для механічного перетирання їжі.
Линяння дорослих буває з кінця липня до листопада; більш інтенсивно вона протікає у вересні-жовтні. Процес линяння йде повільно, і навіть у розпал її тіло котиків покрите густим хутром, непроникним для води.
Лежбищний період триває до осені. На початку вересня на Командорах спостерігаються більші череди звірів (по 200- 300), які тримаються в прибережних районах моря. Уже в жовтні починається масовий відхід на південь. Лише окремі сікачі залишаються й пізніше. З острова Тюленьего міграція на зимівлю буває наприкінці початок-початкові-жовтні-початку листопада. Увесь час до наступного лежбищного періоду котики проводять у море, посилено харчуючись.
Донедавна вважалося, що котики, що мають лежбища на островах Командорських, Прибилова й Тюленьем, утворять ізольовані, несмешиваю-щиеся череди. Масове мечение не підтвердило повну правильність цього подання. Відомий ряд випадків переходу котиків з однієї череди в інше.
Котики заражаються гельмінтами із трематод (наприклад, Phocitrema furiformis), цестод (Adencephalus septentriona-lis, Diphognoporus sp.), нематод (Uncinaria lucasi, Porrocoecum decipiens), кліщами (Helarchnae), що паразитують у трахеї й бронхах. Деяку втрату приносять косатки й акули. Відомо багато відомостей про винищування котиків особливо молодими косатками.
Промисел котиків виробляється тільки в лежбищний період їхнього життя, і видобуток у море заборонений на основі міжнародних угод.
Південний морський котик (Arctocephalus australis) у морях південної півкулі раніше був розповсюджений досить широко. Він водився в узбережжя Південної Америки, від Чилі й Ла-Плати до південного краю материка, у південно-західного узбережжя Африки й берегів Австралії, Тасманії, Новій Зеландії, біля островів Південна Георгія, Південні Шетландские, Кергелен і ряду інших, крім Антарктики. Думають, що найкраще котики збереглися на Фолклендських островах, на острові Нова Георгія й в узбережжя Патагонії. Немає єдиного погляду й на систематику південних котиків. Багато дослідників уважають, що є кілька видів південних котиків, наприклад новозеландський (Аг. forsteri), южноавстралийский (Аг. doriferus), тасманийский (Аг. tasmanicus) і ін.
По способі життя південні котики багато в чому схожі на своїх північних побратимів. У них також є два біологічних періоди: зимовий – морські й літній – береговий, протягом якого котики утворять лежбища, де народжують дитинчати, спаровуються й линяють. На лежбищах формуються гареми. Це буває навесні, починаючи з листопада. Гареми існують біля двох місяців.
Барвистий опис поводження пата-гонских котиків на лежбище дає відомий англійський зоолог і письменник Дж. Д а р р е л л:
«Колонія, що нараховувала до семисот тварин, розтяглася смугою уздовж пляжу. Ширина смуги була в десять – дванадцять тварин. Тісно збившись, вони перевертали, пересувалися, золотисто блищачи на сонце, і все разом нагадували неспокійний рій бджіл».
«Першими обертали на себе увага дорослі самці, тому що вони були дуже масивними. Я ніколи не бачив тварин, у яких був би такий гордий, такий незвичайний вид. Вони сиділи, задерши морди нагору, закинувши кошлаті шиї, так що жир на зашийку збирався в могутні складки».
«Коли самці проходжувалися, їх величезні жаб’ячі лабети стирчали в різні сторони, а жирні тіла коливалися в ритмі румби. Це було неймовірно зворушливо й смішно. Цвіту вони були від шоколадного до жовтий-жовтого-жовтий-темно-жовтого, перехідного в червонясто-коричневий на кошлатих плечах і шиї. Величезні й незграбні самці були схожі на бочки, і від цього ще прекрасніше й соблазнительнее виглядали поруч із ними їхньої дружини, одягнені в сріблисті й золотаві шубки. Граціозні, витончені, чарівні, кокетливі, з нагостреними гострими мордочками й більшими ніжними очами, вони були втіленням жіночності».
«Котики мали у своєму розпорядженні пляж довжиною миль у шість, однак воліли лежати, збившись у тісну купу, займаючи не більше чверті милі пляжу. По-моєму, якби вони хоч небагато розосередилися, то всі безладдя в колонії скоротилися б принаймні наполовину, тому що в цієї теснотище самці постійно нервували через своїх дружин, і в колонії раз у раз виникали бійки. Треба сказати, що найчастіше винно в цьому бували самки. Як тільки їм починало здаватися, що чоловік не спостерігає за ними, вони, граціозно ізвиваючись, відповзали до сусідньої групи й всідалися там, томно поглядаючи на чужого самця».
«І починався бій. Найчастіше ці бійки були чисто символічними, і після декількох наскоків, що супроводжувалися разеванием пащі й ревінням, самолюбство самців задовольнялося. Але іноді обоє самця шаленіли, і тоді відбувалося щось неймовірне й страшне – два масивних і на вид отечних істоти перетворювалися у швидких, спритних і нещадних бійців. Галька розліталася в усі сторони, два величезних звірі рвали один одному могутні шиї, і кров хльостала струменем на піднесених дружин і дітей».
Більшість черід південного котика не робить настільки довгих сезонних кочівель, як північні котики. Після закінчення лежбищного періоду вони йдуть у море, але тримаються не дуже далеко від узбереж. Так, наприклад, поводяться новозеландський і капский котики.
Південного котика добували здавна. У цей час видобуток південного котика заборонена, і треба сподіватися, що череди цієї коштовної тварини будуть тією чи іншою мірою відновлені.
Каліфорнійський морський лев (Zalophus californianus) загальним виглядом трохи схожий на котика, але незначно крупніше.
Довжина тіла дорослих самців 215—230 див, зрідка до 240 див, у статевозрілих самок довжина тіла звичайно 150—175 див, рідко до 185 див. Фарбування хутра однотонна коричнювато-бура, іноді з жовтуватим відтінком. Коли звірі перебувають у воді або незабаром після виходу з її, мокра шкіра здається майже чорною. Шерстний покрив істотно інший, чим у котиків, з низьких твердих остьових волось, підшерстя ж, настільки характерний для котиків, у морських левів відсутній. Ласти опушені зовні приблизно наполовину, а по внутрішній стороні опушення немає.
Каліфорнійський морський лев розповсюджений тільки в Тихому океані, у його екваторіальних широтах і трохи північніше їх (на північ приблизно до 50° с. гл.). Область поширення цього виду представлений трьома далеко віддалений друг від друга ділянками. Перший район перебування — це води, омивающие Галапагосские острова, другий — узбережжя Північної Америки від Каліфорнійської затоки на півдні й на північ приблизно до 40° с. ш., третій район перебування — південно-східна частина Японського моря й прибережні частини відкритого Тихого океану до сходу від Японських островів.
Розмножуються, подібно котикам, на суші, але вибирають частіше не пологі ділянки узбережжя (пляжі), а скелясті острови, на каменях яких й утворять залежання. Як й інші ушатие тюлені, морські леви полігамори, і на лежбищах формуються гареми: біля одного самця концентрується приблизно 15-20 самок. Статевонезрілі тварини лежать окремо. Гаремний період триває приблизно 3-4 місяці.
На півдні Каліфорнійського узбережжя він доводиться на травень — серпень, а в Японському морі — на червень — жовтень. Пологи відповідно бувають у травні – червні.
Самки народжують одного дитинчати незабаром після виходу на лежбище й слідом за цим знову запліднюються. Таким чином, і в цього виду вагітність дорівнює приблизно року, але значну частину цього часу запліднене яйце не розвивається (латентна фаза вагітності). Немовля має золотаво-буре фарбування.
Після закінчення лежбищного періоду, протягом якого відбувається й линяння звірів, вони залишають береги й всю іншу частину року проводять у море. На відміну від котиків далеких міграцій не роблять й узимку тримаються в 5-20 км від берегів. Годуються переважно головоногими молюсками й рибою. Уважають, що місцями вони шкодять рибальству не тільки тим, що знищують рибу (наприклад, оселедець), але й псуванням сетних знарядь лову.
У цей час чисельність морських левів повсюдно невелика, і в силу цього вони не мають великого промислового значення.
Південний морський лев (Otaria byronia) систематично близький до тільки що розглянутого виду. Крім особливостей будови кістяка, зовні він характеризується великими розмірами, довжина тіла самців-виробників досягає майже 3 м. У дорослих самців на шиї й в області передньої частини груди волосся подовжені й утворять подобу гриви. Волосяний покрив на інших частинах тіла рідкий, твердий, без пухових волось. Підшкірний шар жиру значний, він і виконує функцію термоізоляції. Фарбування в загальному буро-сіра, більше темна на череві. Самки темніше самців, сірувато-чорні, майже вдвічі менше самців. Немовлята мають більше густий коричнювато-бурий мех.
Південний морський лев розповсюджений у прибережних водах Південної Америки, у Вогненної Землі, Фолклендських островів, в острова Південна Георгія.
Біологічно досить близький до каліфорнійського морського лева й взагалі до іншим ушатим тюленям. Навесні (у жовтні) в островів або узбережжя материка з’являються дорослі самці, які незабаром виходять на берег і займають певні ділянки – місця майбутніх гаремів. Самки підходять до лежбищам у листопаді, і до грудня більшість гаремів виявляються вже сформованими. Величина гарему невелика й звичайно не перевищує десятка самок на один самця.
Народження молодих буває приблизно в грудні — січні. Перші дні дитинчата тримаються біля самок, які не сходять у воду. Але після покриття самки регулярно бувають у море, де годуються, а немовлята звичайно залишають місця залягання батьків і концентруються на віддалених недалеко відособлених ділянках. Замічено, що кожна самка годує тільки свого дитинчати, якого довідається, видимо, по заходу й голосу. До місячного віку дитинчата плавати не вміють, хоча й роблять спроби борсатися в прибережних калюжах. Пізніше вони сходять у море, де самки вчать їх плавати. Молочна годівля в південного морського лева тривале, як думають, не менш 5 місяців.
На початку лютого гареми розпадаються, і звірі переходять до морського способу життя. Больших міграцій у цього виду не буває. Характерно, що у квітні лежбища заповнюються знову. Звірі виходять на них для линяння.
Промислове значення невелике, що пов’язане з малоцінністю продукції, що може бути отриманої при видобутку морських левів.
Сивуч (Eumetopias jubatus) — найбільш великий вид сімейства ушатих тюленів. Довжина тіла статевозрілих самців 300-325 див, максимальна до 340 див (а при вимірі по вигинах спини до 365 див). Самки, як й у всіх видів цього сімейства, значно, принаймні на 1 м, менше, ніж самці. Маса дорослого самця близько 1000-1120 кг, самок – близько 300-350 кг

На відміну від котиків у сивучей ласти оголені не повністю й позбавлені волосся лише в кінцевій частині. Хутро рідкий, коротк і твердий, без підпуши. Фарбування хутра в дорослих на спині золотаво-солом’яна, на череві – рудувато-бура. Самки трохи темніше самців. Немовлята темно-бурого цвіту, що поступово світлішає з віком.
Сивучи поширені в північній частині Тихого океану, від Берингове протоки на півночі на південь до Корейського півострова по західному узбережжю й до Мексики по східному. У деталях поширення носить досить переривчастий характер і присвячений до прибережних вод. Сивучи зустрічаються в південно-західного узбережжя Чукотського півострова, у східного узбережжя Камчатки, у Командорських островів, уздовж островів Курильської гряди на південь до острова Хоккайдо й північного узбережжя острова Хонсю. Бувають місцями в Охотське море, за винятком його західної частини.
Поширення сивучей міняється по сезонах. Улітку вони бувають на лежбищах північніше, ніж узимку в морях. Найбільш великі скупчення цих звірів у водах СРСР спостерігаються на острові Іони (Охотське море), на Курильських островах, на островах Ямського архіпелагу, по східному узбережжю Камчатки.
Як і для інших ушатих тюленів, для сивучей характерні берегові лежбища, які в північних льодовитих районах перебування утворяться в період розмноження, а в південні спостерігаються в різні сезони року. Сивучи виразно уникають льодів, і лише зрідка доводиться спостерігати одиночних звірів на весняних льодах. Думають, що це те звірі, які при міграціях до місць розмноження зустріли льоди й залягли на них для відпочинку.
Лежбища розташовуються на скелястих островах, на окремих каменях рифів, рідше — на піщаних і галькових обмілинах. Бувають випадки залягання сивучей на скелях, що піднімаються над водою на висоту 20-25 м. З такої великої висоти сивуч кидається у воду без видимої напруги. Необхідно, щоб глибина в берега була великий, що дозволяє звірові, що стрибнув, піти досить глибоко у воду. Для утворення щенних залежань важлива наявність на каменях хоча б невеликої площадки, на якій можуть розташуватися самки з немовлятами.
Щенние залежання утворяться влітку: на Курильських островах — у середині травня, на островах Охотського моря — наприкінці травня — початку червня, на Камчатці в середині — кінці червня. Сивучи по-лигами, і на лежбищах формуються гареми з 5-20 самок. Характер розмноження в основі такий же, як й в інших видів сімейства. Самки народжують одного дитинчати в перші дні виходу на лежбище; спарювання буває через кілька днів після пологів; вагітність триває, таким чином, майже рік, але є латентна фаза розвитку зародка (див. вище). Немовлята великих розмірів і становлять 8-9% маси матері, а по довжині приблизно половину матері (100-120 див). На лежбищах завжди панує пожвавлення й багато шуму. Самці ревуть низьким басом, лемент самок трохи схожий на мукання корови, лемент дитинчати – на бекання вівці.
Літні берегові лежбища існують до перших морозів, після чого сивучи йдуть у море. Однак у районах, де взимку немає постійних льодів, залежання утворяться й у цей час. Такі, наприклад, зимові залежання дорослих самців на Командорських островах; на Алеутських островах узимку залягають звірі різного віку й підлоги. Далеких міграцій сивучи не роблять, що особливо живуть у південних частинах ареалу.
Харчуються різноманітним кормом: рибою (тріску, минтай, навага, сайка, камбала, корюшка), головоногими молюсками (кальмари, восьминоги, каракатиці), рідко молоддю тюленів. У шлунках сивучей виявляється галька (до 15 кг), що, видимо, заковтується частиною випадково, частиною навмисно: вона поліпшує механічне здрібнювання їжі в шлунку.
У цей час сивучей добувають дуже обмежено. Товарного промислу цих звірів у нашій країні немає.