СІМЕЙСТВО КОТЯЧІ (FELIDAE)

Котячі — найбільш спеціалізовані із всіх хижих, цілком пристосовані до добування тваринної їжі переважно шляхом скрадання, подкарауливания, рідше — переслідування й до харчування м’ясом своїх жертв. Подібний м’ясоїдний спосіб життя наклав глибокий відбиток на всю будову тіла й багато інших морфологічних особливостей котячих. Наша домашня кішка може служити типовим представником сімейства. Однак воно відрізняється більшою розмаїтістю. Досить згадати, що поряд із дрібними кішками в сімейство входять такі величезні звірі, як лев і тигр, і настільки своєрідні види, як гепард, по своєму екстер’єрі скоріше схожий на собаку. Довжина тіла в межах сімейства коливається від 50 до 380 див, довжина хвоста від 10 до 114 див, маса від 1, 5 до 275 кг.
Череп округлий, з добре розвиненими скуловими дугами й гребенями. Зубна формула:
Зубна система різко вираженого м’ясоїдного типу. Ікла довгі, вигнуті. Кутні зуби, ряд яких укорочений, мають гострі, ріжучі вершини, особливо потужними в хижацьких зубів. Важливу роль у поїданні м’яса грає надзвичайно шорсткуватий (подібно тертці) мускулиста мова, покрита загостреними, вигнутими роговими сосочками.
Всі котячі ведуть цілком наземне життя, населяючи переважно лісу, почасти пустелі, савани й гори аж до верхнього їхнього пояса. Багато видів прекрасно лазают по деревах, здатні робити величезні стрибки, деякі добре й охоче плавають. Серед котячих є відмінні бігуни. Всі вони що палець-ходять. Харчуються однією тільки тваринною їжею. Діяльні цілий рік. Живуть переважно поодинці або родинами, леви утворять групи (прайди) до 20 особин і більше. Користуються природними притулками на землі й деревах або чужих норах. Більшість видів приносить 1 виводок у рік, найбільш великі розмножуються раз в 2-3 роки. Період вагітності триває від 55 до 270 днів. Дитинчата народжуються сліпими, безпомічними. Самки в більшості видів стають статевозрілими через 12-15 місяців. Тривалість життя до 30 років.
Котячі широко поширені по всіх континентах, крім Австралії, а також Мадагаскару, Вест-Індії й ряду океанічних островів. У своїй більшості присвячені до тропічним і субтропічним, почасти до помірних кліматичних поясів.
У сімействі котячих розрізняють 2 підродини, 4 роди й приблизно 36 видів. З них у фауні СРСР представлені обоє підродини, 3 роди й 12 видів.
Всі види котячих, маючи гарне хутро, мають хутрове промислове значення. Багато хто досить корисні як винищувачі шкідливих гризунів. До складу сімейства входить домашня кішка (Felis catus) з більшим числом порід й отродьев.
Всі види котячих, крім гепарда, ставляться до підродини Felinae. Більшість їх належить до роду кішок (Felis) з безліччю підродів.
Лісова кішка (F. silvestris), іноді називана європейської, або дикої, по зовнішньому вигляді, особливо по фарбуванню, схожа на звичайну сіру домашню кішку, так що нерідко розпізнавати їх буває дуже важко, тим більше що домашні кішки нерідко дичавіють. Лісова кішка більше щільної статури, крупніше, з товстим хвостом, як би підрубленим на кінці. Довжина тіла до 75-80 див, хвоста – 30-34 див, маса близько 6 кг, а іноді до 10 кг.
Поширено вона по всій Західній Європі, включаючи Шотландію, де збереглися підходящі умови, у Малій Азії, а також у Європейській частині СРСР — у Молдавії, на Карпатах, півдні України й головним чином на Кавказі.
Лісова кішка живе переважно в змішаних низинних і гірських лісах до висоти 1500—2000 м, рідше — у заростях чагарників й очерету. Віддає перевагу глухим, безлюдним місцям, хоча зрідка поселяється на горищах будинків. На Кавказі з випаданням снігу переміщається в нижній пояс гір. Індивідуальна ділянка займає близько 2-3 км2. Для притулків дика кішка використає дупла, ущелини скель, старі нори борсуків і лисиць. Полює звичайно по ночах, а при похмурій погоді й удень, головним чином шляхом подкарауливания або скрадання, але відомі випадки переслідування русак-русака-заєц-русака у викрадення. Харчується в основному дрібними гризунами, почасти птахами з горобиних.
Спарювання, супроводжуване запеклими бійками й дикими лементами самців, відбувається в лютому — березні. Період вагітності займає 63-68 днів, так що молоді (3-8) з’являються у квітні – травні. Прозрівають вони на 9-11-й день, вигодовуються молоком протягом чотирьох місяців із зайвим. Самки ревно пестують своє потомство, але проте багато кошенят гинуть у перші місяці життя. Самки досягають полової зрілості вже через 9-10 місяців, тоді як самці лише на третьому році життя. Дикі кішки нерідко схрещуються з домашніми.
Степова кішка (F. lybica) по зовнішньому вигляді схожа на домашню, але трохи крупніше її й іншого фарбування. Довжина тіла дорівнює 63-70 див, хвоста – 23-33 див. Загальний тон фарбування зимової вовни жовті-жовту-жовте-жовта-сірувато-жовтий, з рівномірно неуважними по спині й бокам чорними плямами. На хвості кілька чорних кілець.
Степова кішка поширена на досить великому просторі, що охоплює майже всю Африку, деякі острови Середземного моря, Передню, Середню й Центральну Азію аж до Північно-Західного Китаю. У СРСР цей хижак зустрічається в Азербайджані, Вірменії, на лівобережжі нижньої Волги, у низов’ях ріки Уралу й від східного узбережжя Каспійського моря по Середній Азії й Казахстану.
Степова кішка живе в горбистих піщаних пустелях із заростями чорного саксаулу, на глинистих рівнинах з озерами, у заростях чагарників біля водойм й у передгір’ях, серед гірських яблуневих садів. Нерідко вона зустрічається поблизу населених пунктів. Для її нормального існування необхідна наявність питної води. У період розмноження житлами степовій кішці служать нори лисиць, борсуків, дикобразів, жовтих ховрашків; нори останніх попередньо розширюються. Відомий випадок, коли кішка жила в одному містечку з борсуками. В іншу пору року степова кішка знаходить укриття в густих заростях, ущелинах обривів або в першій підходящій норі, що попалася.
Харчується вона в основному дрібними звірками, головним чином піщанками й будинковими мишами, почасти тушканчиками, ондатрою. Зрідка кішка ловить ховрашків і зайців, досить часто – фазанів й інших птахів, причому дрібних горобиних вистачає прямо на деревах, на яких відмінно лазает. Часом викрадає домашніх курей. Поїдає ящірок, комах, ягоди пустельних чагарників.
Спарювання степових кішок у Середній Азії відбувається в січні — березні, причому за самкою ганяються 2—3 кота. У виводку, що з’являється у квітні – травні, налічується 3-5, а іноді до 10 кошенят. Із середини серпня вони стають самостійними, але ще довго живуть всі разом.
Шкурки степових кішок не мають великої цінності й заготовляются разом з іншими дикими кішками.
У піщаних пустелях живе дуже своєрідна барханна кішка (F. margarita). Розміри її порівняно дрібні: довжина тіла близько 43-57 див. хвоста- 28-35 див, маса – 2, 3-3, 4 кг. Узимку в цієї кішки дуже густа м’яка вовна піщаний-піщаного-тьмяно-піщаного із сірим нальотом цвіту. Цікавою особливістю барханної кішки є суцільно покриті густою вовною підошви, так що п’яткові мозолі не друкуються на слідах.
Ареал барханної кішки має вигляд смуги, що починається в Південному Марокко й простираються через Африку, центральну частину Аравійського півострова й далі на північний схід у пустелі Радянського Союзу. У нас уперше вона була виявлена тільки в 1926 р., а в наступні роки знайдена в Туркменії, Таджикистані, Узбекистані, Казахстані.
У СРСР барханна кішка живе майже винятково в горбистих пісках, що поростили білим саксаулом й іншими чагарниками або піщаною осокою. Зрідка вона зустрічається в глинистій пустелі й на кам’янистих прибережних грядах. Більшу частину року кішка кочує по пустелі. У найбільш жаркі місяці вона веде строго нічне життя. Узимку й провесною її нерідко можна бачити й удень. Притулком їй служать старі нори лисиць, корсаків, дикобразів, а також розширені нірки ховрашків і піщанок. Іноді барханна кішка самостійно риє неглибокі нори або ямки під густими кущами саксаулу, де щільно затаюється при наближенні людини. Видобутком їй служать піщанки, тушканчики, активні по ночах змії і ящірки. Іноді вона ловить зайцев-толаев, птахів і розоряє їхнього гнізда, включаючи розташовані па деревах. Узимку вона іноді наближається до селищ, але на домашніх кішок і птахів не нападає. Очевидно, барханна кішка обходиться без водопоїв. У квітні в неї народжується від 2 до 5 кошенят. Вони живуть виводками до осені, коли майже досягають величини дорослих тварин.
На широкій смузі від Передньої й Малої Азії, Закавказзя, Середньої Азії аж до Индостана, Індокитаю й Південно-Західного Китаю розповсюджений хаус, або очеретяний кіт (Felis chaus). Він крупніше інших наших дрібних кішок: у довжину досягає 73-75 див, маса до 16 кг. Тіло в хауса порівняно коротке, ноги високі, хвіст недовгий, на вухах невеликі пензлики.
.
Хаус прекрасно пристосований до існування в густих заростях очерету й колючих чагарників по низинних берегах рік, озер і морів. Саме в таких умовах він зустрічається на західному узбережжі Каспійського моря, у Закавказзі, Середній Азії, зрідка в Казахстані. Відкритих просторів хаус уникає, хоча влітку постійно відвідує горбисті піски, що поростили саксаулом, поблизу його місцеперебувань. У гори не піднімається вище 800 м. Лише взимку й навесні заходить у культурний ландшафт.
Спарювання відбувається в лютому — березні й супроводжується звичайними для кішок голосними лементами самців. Вагітність триває близько 66 днів. У травні народжується від 2 до 5 дитинчат. Через півтора року вони досягають полової зрілості.
У пустелях і степах Азії від Каспійського моря до Забайкалья, Монгольської Народної Республіки й Північно-Західного Китаю розповсюджений манул (F. mаnul). Розміром він з домашню кішку (довжина тіла 52-65 див, хвоста-21-25див), але массивнее, на коротких товстих ногах, зі сплощеною головою, округлими вухами, невеликими баками, дуже товстим хвостом. Вовна в манула надзвичайно густа й довга.
.
Манул віддає перевагу кам’янистим нагір’ям і безлісним схилам, іноді піднімаючись у гори до 3000 м. Селиться в норах тарбаганів й інших звірів або в ущелинах скель. Годується майже винятково дрібними звірками -пищухами, мишевидними гризунами, почасти птахами. Іноді видає хрипке гурчання або різке фиркання.
На відміну від згаданих тусклоокра-шенних мешканців пустель і степів у лісах південної половини Азії поширені порівняно великі, досить строкаті, плямисті кішки, у їхньому числі далекосхідний кіт (F. bengalensis). Він значно крупніше домашньої кішки: довжина тіла 75-90 див, хвоста – 35-37 див. У далекосхідного кота порівняно довгі ноги, тонкий хвіст, невелика голова.

Ареал далекосхідного кота простирається майже через весь Китай, до заходу — аж до Индостана й до півдня — до Малайського архіпелагу, а на північному сході заходить у СРСР. Цей кіт населяє переважно глухі гірські ліси, почасти заросли чагарників, іноді поблизу від сіл. Харчується мишами, полівками, білками, птахами, часом нападає на зайців, молодих козуль й інших тварин, з якими тільки може впоратися. Спарювання на півночі ареалу відбувається в березні. Вагітність триває 65-70 днів. У виводку налічується до 4 кошенят. За деяким даними, у їхньому вихованні бере участь не тільки самка, але й самець.
Незвичайні для кішок звички в риб’ячої кішки (F. viverrinus), що поширена на сході Индостана, на Цейлоні, в Індокитаєві, Малакці, на Суматрі, Яві, Бали.
Для неї характерна прихильність до сирих місцеперебувань. Зустрічаючись не тільки у вологих джунглях, але навіть у мангрових болотах, вона охоче плаває й, очевидно, поринає в погоні за рибою. Саме риба й ракоподібні становлять основу її харчування. Ловить риб’яча кішка також усіляких птахів і ссавців, аж до порівняно великих, оскільки сама досить велика. У довжину вона досягає 100-120 див (з коротким хвостом). Її грязно-сірувато-бура вовна поцяткована на тулуб великими темними плямами, а на чолі й зашийку- поздовжніми смужками.
Ще більш довгоног і струнким є сервал (F. serval). У довжину його тіло дорівнює приблизно 100 див, хвіст – 30-40 див. Голова мініатюрна, з більшими вухами. Вовна оранжево-коричнева, з темними плямами.
.
Сервал розповсюджений в Африці до півдня від Сахари, населяючи чагарникові зарості поблизу від води. Лише зрідка він зустрічається в лісах і позитивно уникає сухих відкритих рівнин. Завдяки довгим струнким ногам сервал стрімко бігає на короткі дистанції, а у високій траві несеться більшими стрибками, швидко наздоганяючи жертву. При необхідності робить вертикальні стрибки й схоплює птахів, що злітають, в 3 м від землі. Деяких гризунів він викопує з-під землі, а за деревними даманами полює безпосередньо на деревах.
Його видобутком особливо часто стають зайці й дрібні антилопи, а також фран-колини й інші птахи. Дитинчата в сервала народжуються в старих норах дикобразів або в гнізді серед густої трави. Період вагітності становить приблизно два з половиною місяця.
На півдні Африки, у пустелі Калахарі, зустрічається сама дрібна у всьому сімействі черноногая кішка (F. nigripes). У довжину (із хвостом) вона не перевищує 56 див і має масу всього 1, 5-2, 5 кг. У неї короткий загострений хвіст. Фарбування піщані або темно-жовті хутра плямиста, а на ногах смугаста. Своєю назвою ця кішка зобов’язана чорному цвіту п’яткових подушечок. Черноногая кішка всюди дуже рідка. Їжею їй служать різні дрібні хребетні й безхребетні.
У пустелях і степах більшої частини Африки й у пустелях Аравійського півострова, Малої й Середньої Азії на схід до Передньої Індії розповсюджений каракал (F. caracal). Це тварина середньої величини: тіло довжиною 65-82 див, хвіст – 25-30 див, маса – 11-13 кг. По зовнішньому вигляді каракал схожий на рисей
але тіло в нього більше тонке, струнке, на високих тонких ногах. Хвіст більше довгий. Вовна коротка. Фарбування однотонна, рудувато-піщана, з невеликими чорними мітками на морді й вухах, кінці яких прикрашені довгими пензликами. На лабетах розвинена щітка із твердих волось, що полегшує пересування по піщаному ґрунті.
У СРСР каракал у невеликому числі зустрічається майже винятково в пустелях Південної Туркменії. По узбережжю Каспійського моря він доходить до півострова Мангишлак, а на сході іноді з’являється в Бухарській області Узбекистану. Рідкий він й в інших країнах й усюди майже не вивчений. У Туркменії він віддає перевагу рівнинним піщаним чагарниковим пустелям. Діяльний каракал головним чином уночі, але взимку й навесні з’являється й удень. Притулками йому служать нори дикобразів і лисиць, причому іноді він використає їх кілька років підряд. Навесні каракал часом улаштовується на відпочинок у лігвищі під кущами. Він активно розшукує й переслідує видобуток. Хоча в каракала довгі ноги, довго бігти він не може, а тому полює не у викрадення, а скрадаючи жертву й наздоганяючи її більшими (до 4, 5 м у довжину) стрибками. Накоротке каракал доганяє навіть зайца-толая. Маючи надзвичайну швидкість реакції й дуже гострими утяжними пазурами, цей хижак здатний схопити одну за інший трохи птахів зі зграї, що злітає. Однак головною їжею йому служать гризуни (піщанки, тушканчики, ховрашки), зайци-толаи, почасти дрібні антилопи. Іноді він добуває їжаків, дикобразів, рептилій, комах, невеликих хижих звірів, завбільшки з лисицю. Оселившись біля оазису, каракал може викрадати домашнього птаха, нападати на ягнят. Улітку він має потребу у водопої. Дитинчата (від 1 до 4) народяться на початку квітня. Ростуть вони повільно.
Промислового значення цей рідкий звір не має й заслуговує повної охорони. У колишні роки в Індії каракалів дресирували для полювання на дрібних антилоп, зайців, лисиць, пернату дичину.
На відміну від усіх раніше описаних кішок, присвячених до більш-менш південних широт, рись (F. lynx) належить до типових мешканців тайги, почасти змішаних і гірських лісів. По лісовій зоні вона далеко заходить до півночі, де взимку існує в умовах глибокого, пухкого сніжного покриву, у зв’язку із чим має у своєму розпорядженні спеціальні пристосування. Рись – досить великий звір.
.
Тіло її має довжину 82—105 див, хвіст — 20—31 див, маса — 8—15 кг, рідко більше. Тулуб у неї коротке, щільне, на високих сильних ногах з дуже широкими волохатими лабетами. З боків голови розвинені широкі баки, а на кінцях вух -пензлика. Хвіст короткий, на кінці як би підрублений. Зимова вовна дуже густа, м’яка, з фарбуванням, що змінюється від палево-димчастої до іржаво-червонуватої, з більш-менш вираженою плямистістю на спині, боках і ногах. Раніше вважалося, що в Північній Америці водиться особливий вид рисі (F. canadensis), але, зважаючи на все, це всього лише підвид.
У Європі рись збереглася в лісових масивах, головним чином у горах Пиренейского півострова, у Скандинавії, Фінляндії, Польщі, Чехословакии, Угорщини, Румунії, Югославії, Албанії, Греції й далі в межах СРСР, у Малій, Середній і Центральній Азії до Китаю й Монгольської Народної Республіки. У Радянському Союзі рись широко поширена по лісовій зоні аж до Камчатки й Сахаліну. Изолированно від основної частини ареалу рись зустрічається на Карпатах, Кавказі, у горах Середньої Азії. Рись віддає перевагу глухим, сильно захаращеним темнохвойним лісам, хоча зустрічається в найрізноманітніших насадженнях. Вона відмінно лазает по деревах і скелям, здатна далеко плавати. У випадку недоліку корму рисі залишають насиджені місця, пускаються в мандрівки й можуть з’явитися де-небудь далеко в лісостепу. Таким шляхом в 1939 р. рисі вперше проникнули на Камчатку, а в 1953-1955 р. з’явилися там у великому числі й заселили весь півострів. Найчастіше подібні перекочівлі хижаків відбуваються в періоди депресій чисельності заєц-біляків, які становлять основу харчування рисі. Постійно вона полює на тетерячих птахів, дрібних гризунів, рідше – на невеликих копитних, начебто козулі, кабарги, плямистого й північного оленів, іноді нападає на домашніх кішок і собак, а в лісі – на лисиць, енотовидних собак й інших невеликих звірів. Всупереч широко розповсюдженим поданням, рись ніколи не стрибає на свою жертву з дерева, але воліє терпляче підстерігати в засідці біля стежки або безшумно, з надзвичайною обережністю скрадати, а потім нападати більшими стрибками. Взагалі це досить спритний і сильний хижак. Для копитних рись стає особливо небезпечною зимою, коли ті грузнуть у глибокому й пухкому снігу, що добре тримає їхнього ворога. У подібних умовах рись справляється навіть із самками ізюбра.
Спарювання відбувається взимку або провесною, і в цю пору самці, в інший час мовчазні, часто видають голосні лементи. Вагітність триває 63-70 днів. У виводку звичайно буває всього 2-3 кошеняти. Притулком їм служить лігвище під вивернутими коріннями упалого дерева, яка-небудь яма, невелика земляна печера, ущелина скель, стара нора борсука, розташована в затишному, важкодоступному для людей місці. У вихованні потомства беруть участь обоє батька. Рисенята прозрівають на 12-й день. Виводок полює разом з дорослими до настання наступного сезону розмноження. До цього часу молоді з більше пізніх виводків ще не досягають повного росту.
Рись має гарне коштовне хутро. Довгі роки в нас цього звіра відносили до числа шкідливому, підлягаючому винищуванню. Однак насправді, як і багато хижаків, рись грає важливу селекційну роль у лісових біоценозах і заслуговує уважного до себе відносини. Лише в деяких спеціальних мисливських господарствах, наприклад там, де розводять козуль, плямистих оленів, фазанів, присутність рисі небажано.
У південній половині Північної Америки поширена руда рись (F. rufus). По загальному вигляді це типова рись, але більше дрібна, чим попередній вид (маса до 4, 5 кг), не настільки довгонога й широколапая, оскільки не пов’язана з ходьбою по глибокому снігу, але більше довгохвоста. Загальний тон фарбування рудо-бурий із сірим відтінком, з густо неуважними темними плямами.
Руда рись живе в горах і субтропічних заболочених лісах, на голих схилах гір, серед кактусів на пустельних рівнинах, а разом з тим у культурному ландшафті й навіть на околицях більших міст.Вона харчується головним чином полівками, білками й іншими гризунами, але часом нападає на диких індичок, домашніх курей і навіть белохвостих оленів й овець. Період розмноження не присвячений до строго певного сезону, але звичайне спарювання відбувається навесні. Деякі самки можуть приносити 2 виведення в рік. Період вагітності в рудої рисі дорівнює всього лише 50 дням. У виводку звичайно буває 2, але іноді й 4 кошеняти.
У Центральній і Південній Америці поширено кілька видів дрібних і середнього розміру кішок. Серед них досить ефектне враження робить оцелот (F. pardalis) .
У довжину він досягає 135—150 див, з яких 30—40 див доводиться на хвіст. Оцелот – сильний, стрункий звір, з масивною головою. Фарбування в загальному змінюється від піщано-жовтої до вохристо-коричневої із сірим відтінком. По цьому тлу розташовані більше темні поздовжні смуги й плями.
Оцелот розповсюджений на великому просторі від півдня США й по всій північній половині Південної Америки. Він значною мірою веде наземний спосіб життя й населяє не тільки густі тропічні й субтропічні ліси, але й світлі чагарникові зарості, а в Болівії піднімається високо в гори. Оцелот діяльний головним чином уночі. Полює як на землі, так і на деревах, де ловить мавп. Видобутком йому служать багато інших звірів і птахи. Вагітність в оцелота займає близько 70 днів. У виводку налічується 2-4 кошеняти.
У тропічних лісах на півдні Центральної й півночі Південної Америки водиться ще одна кішка — онцилла (F. pardinoides). Вона по величині, як домашня кішка. Малюнок на спині й боках складається з кільцеподібних, неправильних обрисів темних плям, витягнутих поздовжніми рядами. На хвості широкі поперечні темні плями. Розцвічення голови схоже на характерну для нашого далекосхідного кота.
Онцилла живе переважно на деревах, де, як й інші дрібні лісові кішки, полює на всіляких звірків, птахів, неотруйних змій, деревних жаб.
Діяльна вона головним чином присмерком, а вдень відпочиває в галузях, благо строкате заступницьке фарбування робить її зовсім непомітною.
На противагу описаним двом видам з яркою, строкатим фарбуванням хутра, ряд інших американських кішок відрізняється однотонної або мелкокрапчатой розцвіченням. Серед них насамперед треба відзначити ягуарунди (F. yagouaroundi). У цієї порівняно великої кішки надзвичайно витягнуте, гнучке тіло на коротких ногах, довгий тонкий хвіст, що в цілому робить її схожої на мадагаскар-скую фоссу. У довжину тіло ягуарунди дорівнює 55-67 див, хвіст – 33-61 див. Новонароджені звірки плямисті, тоді як дорослі однотонні – чорні, коричневі або сірі.
Іноді в одному виводку цього звіра народжуються кошенята всіх трьох перерахованих колірних фаз.
Ягуарунди розповсюджений від Північної Аргентини до півдня США. Він водиться в густих лісах, заростях колючих чагарників, де з дивною спритністю прослизає серед самої густої трави й хащі галузей, чому сприяє вся будова тіла хижака. На дерева ця кішка забирається лише у випадку гострої потреби. Діяльна вона в різний час доби. Видобутком їй служать усілякі тварини, у тому числі домашні птахи. Більшу частину року ягуарунди живе один. Розмножується вона двічі в рік. У період спарювання коти сильно б’ються й видають голосні лементи. Вагітність триває 63-70 днів. Кошенята (2-4) народжуються звичайно в березні й серпні.
Пампасская кішка (F. colocolo) населяє трав’янисті рівнини Південної Америки. Вона схожа на азіатських степових кішок, особливо на гобийскую, хоча ця подібність чисто конвергентної властивості. Пампасская кішка – середньої величини: довжина тіла близько 76 див, хвіст близько 25 див. Тіло в неї щільне, ноги короткі, голова більша. Груба, кошлата вовна жовтувато-сірого цвіту, з бурими або солом’яно-жовтими подовженими плямами. Уздовж хребта волосся утворять подоба гриви, трохи більше темної, чим інша вовна. Окремі із цих волось досягають у довжину 7 див. Пухнатий хвіст із червоно-бурими кільцями. Пампасская кішка полює на гризунів і птахів, що гніздяться на землі. Лише зрідка вона забирається на дерева.
Андская кішка (F. jacobita) прекрасно пристосована до перебування в суворих умовах гірського ланцюга Анд. Вона до певної міри є мініатюрним аналогом нашого ірбіса. У довжину вона досягає приблизно 70 див, не вважаючи пухнатого, товстого хвоста довжиною близько 50 див. Вовна в андской кішки дуже густа й довга, сріблисто-сіра, з попелястим відтінком. По цьому світлому тлу розкидані неясні жовтуваті плями. Хвіст перетинають широкі, темні кільця.
Останнім, найбільш великим представником підродини у фауні Америки є пума, або кугуар (F. concolor). Цей великий звір досягає в довжину 197 див, при довжині хвоста до 82 див і масі до 105 кг. У пуми сильне подовжене тіло, невелика голова, сильні стрункі ноги, довгий, рівномірно опушений хвіст
Хутро густий, але короткий, одноцветно пофарбований зверху в жовтувато-бурий, знизу у світлий, майже білий цвіт. Кінець хвоста чорний. Кінець морди білий. Поряд з ягуарунди пума – єдиний одноцветноокрашен-ний американський вид кішок. Лише в новонароджених кошенят пуми спостерігається різко виражена плямистість.
У жодного з американських звірів немає такого величезного по довжині ареалу, як у пуми. По Скелястих горах він доходить у Північній Америці до Канади й охоплює практично всю Південну Америку до Патагонії включно. Звичайно, у багатьох густонаселених місцевостях цей хижак винищений, але в ряді інших не становить рідкості. Місцеперебуваннями пумі служать в основному гірські ліси, що дало привід називати її гірським левом. Разом з тим вона зустрічається в заболочених джунглях, рівнинних тропічних лісах і навіть у майже безлісних пампасах. Пума з більшою моторністю бігає по гірських схилах, відмінно лазает на дерева, при необхідності добре плаває.
Полює пума на найрізноманітніших тварин (від мишей, полівок і горобиних птахів до мавп, пекарі, оленів, нанду й навіть молодих тапірів). Дуже рідко пума нападає на домашню худобу й птаха. Вона неодноразово повертається до свого видобутку, поки не з’їсть усе.
Спарювання, як й в інших кішок, супроводжується кривавими бійками й дикими лементами самців. Період вагітності становить близько 90 днів. У виводку звичайно налічується 2-3, зрідка до 5 дитинчат. Хоча вони ростуть досить швидко, самки досягають половою зріле тільки на третьому році життя. Живий^г пуми примерн об 20 років.
Більшою морфологічною й екологічною своєрідністю відрізняється димчастий леопард (Neofelis nebulosa). Тому його варто виділити в особливий рід, що займає проміжне положення між дрібними й великими кішками. Всупереч своїй назві цей хижак не має прямого відношення до дійсних леопардів. У довжину димчастий леопард досягає 62-106 див, не вважаючи довгого хвоста (60-90 див). Маса його від 16 до 23 кг. Тіло в нього витягнутої, гнучке, ноги короткі, із широкими лабетами й твердими голими мозолями, зручними для лазіння по деревах.
Густа вовна в загальному сіруватий або жовтуватий кольори із чудово ошатним малюнком із широких і вузьких міток у вигляді кіл, розеток, овалів, у яких задні краї обкреслені значно отчетливее, чим передні, що ще більше підсилює ефектність розфарбування.
Димчастий леопард розповсюджений у Південній Азії від Непалу, Сиккима, Південного Китаю (включаючи Хайнань і Тайвань) до півдня до Суматри й Калимантана. Він – типовий мешканець дрімучих тропічних лісів, почасти заростей чагарників і боліт, де існує переважно на деревах. У нічний час він спритно лазает і стрибає по деревах, причому довгий хвіст допомагає зберігати рівновагу. Іноді він стрибає на свій видобуток з нависаючим над землею галузей, але нерідко полює прямо на землі.
Димчастий леопард значною мірою спеціалізований у добуванні птахів, але, крім них, нападає на мавп, свиней, оленів, кіз, дикобразів, молодих буйволів. Вагітність у димчастого леопарда займає 86-92 дня. Кошенята (звичайно 2, зрідка до 5) народяться в дуплах. Розвиваються вони порівняно повільно.
У р о д Panthera входять найбільш великі представники сімейства — лев, тигр, леопард, ягуар, ірбіс. Всі вони, за малим виключенням, мешканці тропічних країн.
З них найбільш своєрідний зовнішній вигляд лева (Р. 1ео). Це дуже великий, могутнього статури звір. Його самці досягають у довжину 180-240 див, не вважаючи хвоста (60-90 див). Маса лева від 180 до 227 кг. Тіло його потужне, а разом з тим струнке, можна сказати, сухорляве. Голова надзвичайно масивна, з досить довгою мордою. Лабети невисокі, дуже сильні. Хвіст довгий, з пензликом на кінці.
.
Досить характерна сильно розвинена в дорослих самців довга грива, що покриває шию, плечі й груди, тоді як на всьому іншому тілі вовна коротка, бурувато-жовта. Грива пофарбована значно темніше. Лев – один з деяких видів хижих звірів, у яких різко виражений підлоговий диморфізм. Він проявляється не тільки в менших розмірах левиць, але й у відсутності в них гриви.
Ще в VIII — Хвв. леви водилися навіть на півдні Європи, зокрема на Кавказі, але ареал цього чудового звіра неухильно скорочувався. Якщо раніше він простирався по всій Африці й далі на схід до Индостана, то тепер лев зберігся тільки в Центральній Африці, а потім, у дуже невеликому числі, в індійському штаті Гуджарат, у Гирских лісах.
Всупереч широко поширеній думці, лев аж ніяк не належить до числа мешканців пустель. Для нього найбільш сприятливі савани з їхнім відкритим ландшафтом, достатком різноманітних копитних тварин, наявністю водопоїв. Останні зовсім необхідні для існування левів.
На відміну від інших великих хижаків леви зустрічаються не тільки поодинці й парами, але й великими групами, так називаними прайдами. У прайд звичайно входять 1-2 дорослих самці, кілька дорослих левиць і молодих звірів. Усього їх може бути 7-10 і більше особин. Один раз у прайде було нараховано навіть 30 левів. У денний час звірі переважно відпочивають де-небудь у тіні, а ввечері виходять на полювання. Основними добувачами є левиці. Видобутком їм служать різні антилопи, зебри й інші копитні середньої величини, аж до молодих слонів, носорогів, бегемотів, а також домашньої худоби. Лев їсть падло й усіляких дрібних тварин (навіть мишевидних гризунів). При полюванні на велику дичину хижак спершу обережно підкрадається до наміченої жертви, потім наздоганяє її декількома величезними блискавичними стрибками й убиває за допомогою своїми могутніми, збройними більшими, гострими пазурами лабетів і потужних зубів, здатних роздрібнити будь-яку кістку. Наситившись, леви вгамовують спрагу й лягають відпочивати. Уважається, що прайд із чотирьох левів обмежується одним досить успішним полюванням у тиждень. Окремі, звичайно хворі або одряхлілі звірі, нездатні полювати на копитних, можуть пристраститися до нападів на людей.
Період спарювання в левів не присвячений до певної пори року, внаслідок чого одночасно можна спостерігати левиць із левенятами самого різного віку. Спарювання супроводжується кривавими зіткненнями самців, що іноді приводять до загибелі конкурентів. Вагітність самки триває від 105 до 112 днів. У виводку найчастіше буває 3 левенята, рідше – 2, 4 або 5. Лігвищем їм служить печера, ущелина або яма, розташована у важкодоступному місці. Немовлята дуже малі, близько 30 див у довжину, плямистого фарбування, що потім заміняється одноколірної. Втім, іноді плямистий малюнок зберігається (дуже довго, коли вже є грива, а в окремих тварин залишається на все життя. Полова зрілість наступає на четвертому році, але самці досягають повного розвитку в 6 років. У неволі леви доживають до 20-30 років. Іноді в природі відбувається схрещування лева й леопарда, однак рождающиеся при цьому плямисті гібриди неплідні.
Тигр (P. tigris) по зовнішньому вигляді досить сильно відрізняється від лева, але їхні черепи настільки подібні, що розрізняються із працею. Загальний вигляд тигра значно більше котячий, чим у лева.
.
Тіло в тигра витягнутий, гнучке, голова округла, ноги недовгі, хвіст довгий, рівномірно опушений на всьому протязі. Попри все те це величезний могутній звір, навіть у клітині зоологічного саду виробляюче значне враження, а в природних умовах вражаючою міццю, легкістю й спритністю рухів. У довжину тіло тигра 180-280 див, хвіст приблизно 90 див, маса від 227 до 272 кг. Надзвичайно характерна поперечнополосатая фарбування тигра, малюнок якого сильно варіює в різних географічних районах і служить підставою для виділення ряду підвидів. В Індії іноді зустрічаються й спеціально розводяться білі тигри, у яких по білому тлу розташовані коричневі смуги. У цих звірів блакитні очі.
У зв’язку з постійним переслідуванням з боку людини й несприятливих змін умов перебування чисельність тигра безупинно падає, а область поширення скорочується. Основна частина ареалу тигра доводиться на тропічні й субтропічні широти. У цей час цей хижак, загальна чисельність якого навряд чи перевищує 15 000 особин, зберігся на півночі Ірану, півночі Афганістану, в Индостане (головним чином на півночі півострова), Непалі, Бірмі, Таїланді, Індокитаєві, на Малаккском півострові, Яві, Бали, у деяких провінціях Південного й Північно-Східного Китаю, на півночі Корейського півострова. У межах СРСР невелика, але стійка популяція тигрів (120-150 особин) є тільки на Далекому Сході, головним чином у Приморському краї, де враховане близько 110-130 звірів.
Взагалі тигр відрізняється великою рухливістю й іноді забрідає далеко за межі постійних місць перебування. Відомі, наприклад, випадки заходу тигрів до північного краю Байкалу, у Читинскую область і навіть у Якутію.
У південних районах ареалу тигри живуть у гірському й рівнинному тропічному й субтропічному лісах, непрохідних заростях по берегах водойм, у непролазних хащах колючих чагарників і тому подібних глухих, труднопроходимих для людини місцях. У нашій країні тигр живе у вікових змішаних лісах маньчжурського типу, що покривають схили гір і сопок. Для спокійного існування цього хижака необхідна наявність зручних лігвищ, достаток диких копитних, близькість водопоїв. Одиночні дорослі звірі в Примор’я займають ділянки не менш 400 км2. Тигриця з маленькими тигренятами спершу обмежується територією в 15-20 км2, а потім поступово розширює її.
Тигр безперестану кочує по своїй ділянці, узимку протоптуючи второвані тропи, які полегшують йому пересування, оскільки в глибокому, пухкому снігу він сильно грузне.
Видобутком тигрові служать різні копитні звірі, у першу чергу кабани, , олені, козулі, а потім й інші тварини у включаючи крокодилів, черепах, рибу, крабів, комах. Мешканців водойм тигрові ловити неважко, тому що він любить купатися й добре плаває. За копитними він полює шляхом скрадання або із засідки. При цьому тигр, незважаючи на величезні розміри, виявляє більшу обережність, спритність, уміння маскуватися й зовсім безшумно пересуватися в лісовій хащі. Тигр має таку величезну силу, що, нападаючи, перекушує й ламає хребці навіть великою твариною (наприклад, буйволові), а потім тягне тушу іноді за кілька кілометрів.
При недоліку диких копитних звірів тигри можуть знищувати домашню худобу й собак. Як й у левів, серед тигрів, особливо в тропічних країнах, часом з’являються людожери.
Нерідко вночі в тайзі й джунглях буває чутний голосне ревіння хижака. Він: взагалі діяльний переважно в нічні годинники, тим більше що в тропіках удень іноді страждає від жари, ховається від її в тіні, часто купається й багато п’є.
Розмноження в тигрів навіть у північних широтах не присвячено до певного сезону. Там, де їх мало, за самкою в період спарювання ходить усього один самець. У деяких випадках з’являються конкуренти, між якими розпалюються криваві зіткнення. Вагітність триває 95- 112 днів. У виводку звичайно налічується 2-4 тигреняти, рідко один, ще рідше 5-6. Вони народяться в печері або іншому добре захищеному лігвищі й ростуть під доглядом однієї тільки матері, що не підпускає самця скільки-небудь близько до потомства. Тигренята народяться сліпими, безпомічними, з масою 1, 3-1, 5 кг, але вже приблизно через 6- 8 днів прозрівають. Більше того, за деяким даними, тигренята іноді з’являються на світло вже видючими. Ростуть вони досить швидко й приблизно в місячному віці починають виходити з лігвища. Чимало тигреняти гине в перші місяці їхнього життя, тим більше що тигриця змушена відлучатися для полювання. Вона живе разом з молодими тиграми 2-3 роки, поки вони не стануть самостійними (у чотирирічному віці вони досягають полової зрілості). Із сказаного випливає, що плідність у тигрів досить обмежена. Уважається, що самка за все своє життя приносить 10 – 20 тигреняти, та й з тих виживає навряд чи половина. Прожити тигр може до 40-50 років, але фактично гине значно раніше.
У цей час стає усе більше очевидної необхідність максимально дбайливого відношення до настільки чудового звіра, якої є тигр, щоб забезпечити його схоронність на майбутнє. У ряді країн полювання на нього заборонена повністю. У нас у Хабаровськом і Приморському краях ця заборона діяла в 1947-1954 р. Однак з 1960 р. тут знову стали практикувати вилов тигренят, по нескольку штук у рік.
Леопард (P. pardus) досить часто в нашій країні називається також барсом. Ця чудово гарна кішка володіє витягнутим, гнучким, струнким і разом з тим сильним тілом, округлою головою, довгим хвостом, стрункими, дуже сильними ногами. Тіло в довжину досягає 91-180 див, хвіст – 75-110 див, маса звичайно 32-40 кг, але зрідка перевищує 100 кг. Хутро в леопардів із тропічних країн густий, але не пухнатий, досить яскраво пофарбований .
.
У далекосхідних звірів узимку вовна пухната, більше густа, досить тьмяна. Загальний тон фарбування жовтий з тим або іншим відтінком. По цьому тлу (по всьому тілу, хвосту й ногам) розсіяні чітко обкреслені суцільні й у вигляді кілець чорні плями. У тропічних країнах іноді зустрічаються звери-меланисти, яких називають чорними пантерами. Вони особливо звичайні на Яві. Чорні особини можуть народитися в одному виводку з нормально пофарбованими дитинчатами.
Ареал леопарда досить великий, перевищуючи область поширення будь-якого іншого представника даного сімейства, не крім пуми. Він населяє більшу частину Африки (крім Сахари) і південну половину Азії. У Радянському Союзі леопард ще недавно водився на Кавказі, але в цей час зрідка з’являється тільки в Закавказзя. Іноді він зустрічається в республіках Середньої Азії, а частіше – у південній частині Примор’я.
Леопард живе в глухих тропічних, субтропічних і змішаних лісах маньчжурського типу, на гірських схилах і рівнинах, у саванах, заростях по берегах рік. Часом цей хижак живе неподалік від населених пунктів, тримається поодинці й виходить на полювання вночі. Леопард прекрасно лазает по деревах, нерідко влаштовуючись там на денний відпочинок або в засідці, а часом навіть ловить на деревах мавп. Однак в основному леопард полює на землі. Він винятково спритно підкрадається до жертви й наздоганяє її декількома потужними стрибками або підстерігає в засідці біля звіриної стежки, над нею або у водопою. Леопард в основному харчується відносно дрібними різноманітними видами антилоп, оленями, козулями й іншими копитними тваринами, а у випадку їхнього недоліку – гризунами, мавпами, птахами, навіть плазунами й комахами. Ранком він затаскує залишки великого видобутку на дерево, щоб уберегти від гієн, шакалів й інших некрофагів. Втім, старі леопарди самі їдять падло. Окремі особини спеціалізуються на полюванні за собаками й домашньою худобою. Нарешті, серед леопардів, правда рідше, ніж у левів і тигрів, з’являються людожери. Але по зухвалості нападів на людей леопарди часом навіть перевершують леви й тигрів.
У південних районах перебування леопарди розмножуються цілий рік. На Далекому Сході спарювання відбувається в січні. Як й в інших кішок, воно супроводжується бійками й голосним ревінням самців, хоча у звичайний час леопард рідко подає голос, будучи більше мовчазним, чим лев і тигр. Після 3-місячної вагітності з’являються 1-3 дитинчати. Вони народжуються сліпими, із плямистим фарбуванням. Лігвищем їм служать печери, ущелини, ями під вивернутими коріннями дерев у глухому, відокремленому місці. Молоді леопарди ростуть помітно швидше тигренят і вже через два роки досягають повного росту й половою зрілості, причому самки трохи раніше, ніж самці.
Шкіри леопардів високо цінуються на міжнародному хутровому ринку. Леопард належить до улюблених трофеїв мисливців. До того ж ці хижаки нерідко переслідуються як шкідливі й небезпечні звірі. У результаті щорічно в закордонних країнах знищується дуже велика кількість леопардів й у багатьох місцевостях існування даного виду перебуває під серйозною загрозою. Тим часом, як й інші великі хижаки, леопард відіграє важливу роль у природі, знищуючи хворих і неповноцінних тварин, стримуючи розмноження деяких шкідників, зокрема мавп.
У Радянському Союзі леопарди настільки рідкі, що заслуговують охорони нарівні з тиграми.
У фауні Північної й Південної Америки група великих кішок представлена ягуаром (Р. опса). Він трохи крупніше леопарда: тіло дорівнює 150-180 див, хвіст – 70-91 див, маса – 68-136 кг. Тіло ягуара більше кремезний, масивне, хвіст і ноги відносно коротше, ніж у леопарда, і скоріше він походить на тигра.
.
Ягуар розповсюджений майже по всій Південній і Центральній Америці й на півдні Північної Америки. Для нього найбільш характерні дрімучі тропічні ліси, у меншій мері – посушливі зарості чагарників. Іноді ягуари з’являються навіть у пампасах. Вони ведуть бродяче життя й нерідко переборюють широкі ріки, тому що відмінно, а головне, охоче плавають. Видобутком ягуарові служать олені, пекарі, агути, водосвинки. Він нападає на великих тапірів, коли ті приходять на водопій, викрадає собак і домашню худобу, ловить алігаторів, черепах, рибу, дрібних тварин. Розмножуються ягуари цілий рік. Вагітність триває 100- 110 днів. У виводку налічується до 4 дитинчат. Ростуть вони швидко, але полової зрілості досягають у три роки.
У високогір’ях Середньої й Центральної Азії живе ірбіс, або сніжний барс (P. uncia). Цей дуже своєрідний великий звір відмінно пристосований до суворих умов. По величині ірбіс приблизно з леопарда. У довжину він досягає 120-150 див, хвіст близько 90 див, маса – 23-41 кг. Тіло ірбіса витягнуте, приосадкувате, на порівняно коротких ногах. Хвіст довгий і завдяки рівномірному густому опушенню дуже товстий. Хутро надзвичайно густий, пухнатий, м’який.
.
Такий волосяний покрив служить відмінним захистом від холоду.
Ареал ірбіса в СРСР обмежений горами Середньої Азії й Південного Сибіру до Алтаю й Тувинської автономної області. За межами нашої країни ірбіс водиться в Гімалаях, Тибеті, горах Монгольської Народної Республіки. У більшості районів він живе влітку біля сніжної лінії на висоті 3660-3970 м, узимку слідом за копитними спускається до 1800 м, але в Гімалаях доходить улітку до 5500 м над рівнем моря. Навпаки, у Джунгарському й Таласском Алатау ірбіс тримається на висоті всього 600-1200 м, у поясі деревної й чагарникової рослинності, а в Заалтайському Гобі спускається навіть до скелястих оазисів. Взагалі місця перебування хижака збігаються зі стаціями копитних. У Киргизії відомі випадки, коли ірбіси влаштовувалися на відпочинок у старих гніздах грифів, розташованих на низькорослих деревах. Однак звичайно лігвищем служать печери й ущелини у важкодоступних ущелинах. Діяльний ірбіс переважно присмерком і вночі, але при хмарній погоді й удень. Полює ірбіс головним чином на різні копитні. Крім них, він ловить зайців, бабаків й інших дрібних звірів.
Спарювання в наших широтах відбувається взимку або провесною, на півдні ареалу — у різну пору року. При цьому в горах лунають голосні лементи, що нявкають. Вагітність близько 90 днів. У виводку 3-5 дитинчат.
Зовсім особливий пристосувальний тип являє собою гепард (Acinonyx jubatus). Цей звір настільки своєрідний, що виділяється в окрему підродину. По зовнішньому вигляді й будові тіла гепард скоріше нагадує довгоногого собаку, чим кішку, тому що винятково добре пристосований до швидкого бігу.
Це досить велика тварина: довжина тіла близько 130 див, хвоста — 75 див. Тіло в нього, порівняно з іншими кішками, укорочене, тоді як ноги дуже довгі, тонкі, стрункі, а разом з тим сильні. Пазурі, що дуже характерно, неутяжні. Хвіст довгий, тонкий, рівномірно опушений. Голова невелика. Хутро короткий, негустий. Розвинено невелику гриву. Загальний тон фарбування жовтуватий, піщаний. По всій шкірі, крім черева, густо розсіяні дрібні темні суцільні плями.
Гепард належить до мешканців рівнинних пустель і саван. У цих ландшафтах він розповсюджений в Африці, Передньої, Середньої й Центральної Азії до Индостана, але всюди дуже рідкий. У Радянському Союзі гепард зрідка зустрічається тільки в Південній Туркменії, регулярніше – у Бадхизе.
На полювання гепард виходить переважно вдень або присмерком, рідше — уночі, перед цим відпочивши в лігвищі, під кущем або в траві. Тримається він поодинці або парами, якщо не вважати часу виховання молодняку. У гепарда гострий зір, і він здалеку бачить копитних, за яких полює. Це – газелі, джейрани й інші дрібні антилопи, іноді архари. Харчується він зайцями й птахами. Жертв він спершу скрадає, а потім переслідує, розвиваючи на короткій дистанції (до 500 м) величезну швидкість – до 110 км/ч. Недарма гепард є самим швидконогим з наземних ссавців. Іноді він підстерігає видобуток біля водопоїв.
Період вагітності в гепарда дорівнює 84—95 дням. Дитинчата (1-4) народжуються сліпими, однотонно пофарбованими. Плямистий малюнок з’являється пізніше. Строки розмноження невідомі, але в травні й вересні в Туркменії зустрічаються самки з дитинчатами (завбільшки з домашню кішку або трохи крупніше). У зоопарках молоді гепарди досягають полової зрілості в трирічному віці.
Як рідкий звір гепард промислового значення не має й має потребу в повній охороні на всьому просторі ареалу. В Індії й Ірані гепардів приручали, дресирували й використали для полювання на антилоп. Мисливські гепарди були відомі й у Київській Русі.