СІМЕЙСТВО КУНЬИ (MUSTELIDAE)

Сімейство поєднує велике число филогенетически родинних видів, однак досить що сильно розрізняються будовою тіла, способом життя, адаптивними особливостями, що відповідає розмаїтості умов існування, до яких вони пристосувалися в процесі історичного розвитку.
Переважне число куньих має дрібні й навіть дуже дрібні розміри, деякі — середні. Довжина їхнього тіла коливається від 15 до 120-150 див, маса від 100 м до 40 кг. Тулуб звичайно сильно витягнуте, дуже гнучке, зрідка коротке, масивне.
Куньи відрізняються добре розвиненим волосяним покривом, у багатьох видів на півночі взимку він дуже густий і пухнатий, у водних форм надзвичайно густий, з ніжної подпушью. Але на півдні в деяких тіло покрите грубої, майже щетинистою вовною, правда з досить м’якої подпушью. Фарбування вовни досить різноманітна: однотонна, смугаста, плямиста, іноді знизу значно більше темна, чим зверху. По сезонах сильно змінюється пишність і густота вовни, а у двох видів фарбування її взимку стає білосніжною.
Більшість куньих веде наземне існування, багато хто добре лазают по деревах, деякі вміють рити глибокі нори й добувати з-під землі їжу. Окремі види в різному ступені пристосовані до водного способу життя, причому деякі стали цілком амфибиотическими тваринами.
Поширені куньи дуже широко. Вони водяться у всіх ландшафтах, а також у ріках, озерах, океані, на всіх материках, крім Австралії (де деякі види акліматизовані людиною).
По числу видів і пологів сімейство куньих одне із самих богатих у загоні хижих. У ньому налічується приблизно 65-70 видів, які поєднуються в 24-29 пологів й 5 підродин. У фауні Радянського Союзу представлено 8 пологів й 18 видів, включаючи акліматизовану американську норку.
Серед куньих є винятково коштовні хутрові звірі. Вони служать об’єктами полювання, а деяких розводять у клітинах й акліматизують у природі. Багато видів досить корисні як винищувачі шкідливих гризунів і комах; окремі м’ясоїдні види можуть приносити відомий збиток птахівництву, оленярству, мисливському господарству.

Першу підродину становлять властиво куниці. Воно включає 10 пологів й 31-35 видів.

Пещення (Mustela nivalis) — самий дрібний звірок із всіх хижих.
У неї тонке, витягнуте, дивно гнучке тіло з коротким хвостиком без чорного кінця. Улітку зверху пещення світло-бура, знизу біла або жовтувата, узимку на півночі ареалу цілком сніжно-біла. Довжина тіла – 13-28 див, хвоста не більше 9 див, маса – 40-100 р.
Пещення поширене майже по всій території СРСР, за винятком деяких районів Крайньої Півночі, пустель Середньої Азії. Вона зустрічається по всій Європі, Північній Африці, більшій частині Азії, у Північній Америці.
Пещення водиться там, де особливо численні мишевидние гризуни, — на полях, серед бур’яну, чагарників, на вирубках, що заростають, по узліссях, на окраїнах селищ, у скиртах соломи, стогах сіна, але лише у випадку відсутності свого конкурента – горностая. На півночі ареалу вона значно малочис-леннее горностая, а на півдні, навпаки, переважає. Пещення з дивною спритністю й енергією знищують мишей, полівок, переслідуючи їх навіть у норах і притулках і при нагоді вбиваючи більше, ніж може з’їсти. Цим пещення приносить неоціненну користь.
Біологія розмноження вивчена недостатньо. Вагітні самки й немовлята спостерігаються й улітку й узимку. Тривалість вагітності невідома. У виводку налічується від 3 до 10 дитинчат. Число їх збільшується в роки достатку гризунів.
Горностай (М. erminea) у загальному схожий на пещення, але крупніше її й добре відрізняється чорним кінчиком хвоста. Довжина тіла коливається від 16 до 38 див, хвоста від 6 до 12 див, маса до 260 м, але звичайно менше. Як і пещення, на зиму горностай біліє й лише кінчик хвоста залишаються чорним.
Розповсюджено звірка від Піренеїв, Альп, Ірландії й далі по всій Європі, за винятком більшої частини Югославії, а також Албанії, Греції, Болгарії, Туреччини. На території СРСР зустрічається від узбережжя Північного Льодовитого океану до низов’їв Дону, Волги, до півночі від Аральського моря. У Криму відсутній. Изолированно живе на Кавказі, а на сході відомий аж до Камчатки й Сахаліну. За межами СРСР в Азії живе в Афганістані, Монгольській Народній Республіці, Північно-Східному Китаєві, Північній Японії й, імовірно, на півночі Корейського півострова. Нарешті, горностай водиться в Гренландії й розповсюджений майже до самого півдня Північної Америки.
Горностай належить до самих звичайних хижаків. Найбільшої чисельності він досягає в лісостепових районах Західного Сибіру й Північного Казахстану. Його стациальное розподіл в основному визначається достатком дрібних гризунів. Він віддає перевагу переліскам, захаращені узлісся лісів, чагарники, що заростають вирубки, заплави рік, полючи й т.д. Тут він ловить усіляких гризунів аж до водяних полівок і хом’яків. Часто розоряє гнізда птахів; при недоліку гризунів їсть жаб, рибу й ін., а в голодні роки – навіть ягоди ялівця й покидьки. При достатку їжі із залишків видобутку влаштовує запаси. Подібно пещенню, горностай полює не тільки на поверхні землі, але й у ходах більших гризунів й, знищивши хазяїв, часто селиться в їхніх гніздах. Він відмінно плаває й спритно забирається на дерева й кущі. По снігу він біжить рівними стрибками, раз у раз поринаючи під купи хмизу й корінь, а іноді рухається в товщі сніжного покриву.
Розмножується він один раз у році. Спарювання, як правило, відбувається навесні або на початку літа. Вагітність (з латентною стадією) триває 9-10 місяців, так що молоді (від 3 до 18, у середньому 4-8) з’являються навесні наступного року. Немовлята мають масу 3-4 р. Вони прозрівають у місячному віці й залишають нору через 2 місяці. Полової зрілості самки досягають дуже рано, у віці 2-3 місяців, і, може бути, тоді ж запліднюються, а в самців ця стадія наступає лише через рік. Плідність і чисельність у горностаїв сильно коливається, різко підвищуючись у роки достатку гризунів, а після їхнього вимирання катастрофічно падаючи.
Горностай діяльний у самі різні годинники доби, нерідко вдень. У сильні морози й бурани він може подовгу ховатися в притулок під захистом засніженого бурелому, у норах гризунів, серед корінь й в інших затишних місцях, які звірок часто міняє в межах своєї ділянки. Линяє горностай два рази, причому строки линяння в загальному збігаються із середніми датами встановлення й сходу сніжного покриву в даній місцевості.
Шкурка горностая досить високо цінується в хутровому господарстві. Хижак приносить також користь людині, винищуючи шкідливих гризунів.
На горностая схожий солонгой (М. altaica), але він крупніше, одягнений у більше пухнате хутро з більше пухнатим і довгим хвостом. Довжина тіла до 29 див, хвоста до 15 див, маса до 350 р. Вовна взимку зверху бліда, палево-охристая, що світлішає донизу. Верх голови небагато темніше спини, мордочка знизу біла. Літнє фарбування солонгоя темніше, інтенсивніше зимової.
Солонгой населяє переважно безлісні гори, почасти рівнини Центральної Азії, Сибіру, Далекого Сходу, Китаю, починаючи з Паміру, Тянь-Шаню, Алтаю аж до Забайкалья, Приамур’я. Там, де багато колонків, горностаїв, перев’язок, солонгой відсутній. Подібно їм, він харчується пищухами, полівками й іншими звірками аж до молодих ондатр, а також птахами, ящірками й ін. Спарювання відбувається взимку або навесні, і через 30-35 днів самки приносять від 2 до 6 дитинчат.
До того ж роду ставиться колонок (М. sibirica). Він значно крупніше горностая й солонгоя й має більше щільну статуру. У довжину його тіло досягає 39 див, хвіст – 21 див, маса – 650- 820 р. Його пухната зимова вовна пофарбована в однотонний яскравий рижевато-охристий цвіт. На мордочці впадає в око її білий кінець і чорна маска біля очей. Хвіст звичайно яскравіше спини. Літнє фарбування більше темна.
.
Колонок в основному мешканець Азії. Він розповсюджений по схилах Гімалаїв, на значній частині Китаю, у Японії, на Корейському півострові, півдні Далекого Сходу, у Південному й Середньому Сибірі аж до Уралу, що колонок недавно перетнув і розселився в Татарської АРСР і Куйбишевській області.
На настільки великому просторі стовпчиків, звичайно, живе в різноманітних умовах, але всюди предпочитает лісу — темнохвойні або, навпаки, листяними, багатими дрібними гризунами, але переважно біля рік й озер. Нерідко колонок зустрічається в населених пунктах, де ловить пацюків і мишей, а разом з тим нападає на домашніх птахів. Гризуни, як й у раніше описаних видів, становлять основу харчування стовпчик, однак цей хижак частіше полює на пищух, цокоров, ондатр, бурундуків, білок, тушканчиків. Він охоче поїдає птахів, а місцями – кедрові орешки і ягоди. При недоліку гризунів колонок починає ловити рибу. У деякі роки спостерігаються масові перекочівлі колонків.
Гони в колонка відбуваються в лютому— квітні. Вагітність триває 28-42 дня. У виводку налічується 4-10 дитинчати.
Колонок — коштовний хутровий звірок. З волось його хвоста виготовляють кисті для художників.
До узбереж водойм ще більш чітко, ніж колонок, присвячені європейська норка (М. lutreola) і американська норка (М. vison). Ці звірі відмінно плавають, поринають і володіють рядом пристосувань до амфибиотическому способу життя. По зовнішньому вигляді норка нагадує колонка й тхора, але тіло її ще більш приосадкувате, голова сплощена, вуха менше, вовна значно щільніше, з дуже густий подпушью. Фарбування однотонна, темно-бура, більше рудувата в європейського виду. У нього ж на обох губах розташована біла пляма. В американської норки воно звичайно буває тільки на нижній губі .
.
Європейська норка помітно дрібніше й слабкіше американської. Довжина її тіла дорівнює 32-43 див, хвоста -12-19 див, маса – 550-800 м, тоді як американська норка часто буває більше 45 див довжиною, хвіст у неї досягає 15-25 див, маса – до 1, 5 кг. Ці два види відрізняються також деякими особливостями будови зубів і черепа.
Ареал європейської норки розірваний. Изолированно вона зустрічається у Франції, а потім від ФРН й Югославії до Фінляндії, Польщі, Румунії й майже у всій Європейській частині СРСР, крім Кольського півострова на півночі й Крим на півдні. Ділянка перебування норки на Кавказі, очевидно, відірваний від іншого ареалу. На відомому протязі Уралу норка просунулася до сходу від нього й досягла середнього плину Обі.
Американська норка населяє майже всю Північну Америку, за винятком північного сходу й крайнього півдня континенту. Крім того, вона акліматизована й широко розселена в багатьох районах Європи й Північної Азії. Поряд зі спеціальними випусками натуралізації сприяє постійна втеча норок зі звероводческих господарств, навколо яких виникають стійкі популяції. У результаті цього американська норка ввійшла у фауну ФРН, Польщі, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Радянського Союзу. У нашій країні норку почали интродуцировать із 1933 р. й у цілому випустили в 15 республіках й областях Європейської частини країни й в 21 області – за Уралом, аж до Камчатки й Курильські островів.
Там, де американську норку випускали в районах перебування європейської, перша, як більше сильна, витісняла й винищувала місцеву, тим більше що вони займають подібні стації. Норки віддають перевагу водоймам із захаращеними, підмитими берегами, де багато надійних притулків серед корінь, у дуплах ит. буд., буяють водяні полівки, ондатри, дрібні гризуни, раки, риба, жаби й ін. Узимку норки тримаються біля полинів або ховаються під захистом льоду й сніги й лише зрідка з’являються на поверхні. Протягом року американські норки регулярно міняють місця перебування й під час кочівель іноді далеко йдуть від водойм.
Спарювання в норок відбувається ранньої навесні, по снігу, причому в європейської приблизно на місяць пізніше, ніж в американської. У цю пору активність звірків різко зростає, нерідко вони роблять переходи по нескольку кілометрів. Біологія розмноження особливо добре вивчена в американської норки, оскільки неї розводять на фермах. Період вагітності в неї коливається від 34 до 78 днів, залежно від тривалості латентної стадії, що змінюється від 14 до 30 днів. Дитинчата з’являються наприкінці весни – початку літа. У виводку їх буває до 9, зрідка до И, а в США спостерігалося до 18. До осені вони досягають величини дорослих.
Тривалість вагітності в європейської норки 42—46 днів. Дитинчата (3-7) з’являються в травні-червні, у віці 2-3 місяців стають самостійними, а через рік досягають полової зрілості.
Норки належать до коштовних хутрових звірків. Їхні шкурки відрізняються не тільки красою, але й великою міцністю. Особливо гарне хутро американських норок. Ще в 70-х роках минулого сторіччя цих звірків почали розводити в клітинах. У цей час норки займають одне з перших місць у світовому звірівництві. Виведено різні породи норок різноманітного фарбування й великих розмірів. Серед них чисто-чорні, чорні зі сріблом, білі, сапфірові, блакитні й інші розцвічення вовни, що володіє високою цінністю.
До норок близькі тхори
Їх налічується 3 види: у Євразії — чорний (Mustela putorius) і степовий (М. eversmanni), у Північній Америці — черноногий (М. nigripes). Так званий африканський тхір (М. furo), мабуть, є альбиноидной формою чорного. Він вільно схрещується з першими двома видами й не є самостійним зоологічним видом.
Зовнішній вигляд тхорів у загальному типовий для дрібних куньих.
.
Від раніше описаних видів вони відрізняються високим, але рідким волосяним покривом, завдяки чому крізь ость добре видна густа світла подпушь. Характерне також темне фарбування лабетів, хвоста (або його кінця), своєрідне розфарбування мордочки, що нагадує маску. У тхорів сильно розвинені анальні залози, що виділяють різко, що пахне рідину.
Серед тхорів самий великий — степовий. Довжина його тіла доходить до 56 див, хвоста – 18 див, маса до 2 кг. Тим часом чорні тхори не перевищують у довжину 48 див, хвіст-17 див, маса – 1, 5 кг.
Споріднення між євразійськими видами тхорів настільки велико, що вони вільно схрещуються, внаслідок чого в районах спільного перебування нерідко попадаються звірки, схожі й на чорного й особливо на степового тхора.
Чорний тхір зустрічається майже у всій Західній Європі, включаючи Англію, і на значній території Європейської частини СРСР, крім Північної Карелії, північного сходу Криму, Кавказу, Нижнього Поволжя. Протягом останніх десятиліть чорний тхір інтенсивно розселяється до півночі у Фінляндії й СРСР.
Степовий тхір на заході зустрічається від Югославії й Чехословакии, а далі до сходу по лісостепу, степам і напівпустелям Радянського Союзу, Середньої й Центральної Азії до Далекого Сходу й Східного Китаю.
В останнє сторіччя ареал степового тхора помітно розширюється на захід і почасти на північ. Аналогічний степовому, чернойо-гий тхір займає невеликий простір прерій до сходу від Скелястих гір – у центрі США. Він настільки близький до степового тхора, що, може бути, є всього лише його підвидом. Звірок цей дуже рідкий.
Основу харчування всіх тхорів становлять гризуни: у чорного тхора — полівки й миші; у степового — ховрашки, хом’яки, пищухи; у черноногого — лугові собачки. Крім того, чорний тхір часто ловить жаб, жаб, почасти диких і домашніх птахів, а іноді й кроликів.
Степові тхори, що живуть біля рік й озер, полюють на водяних полівок і птахів. При надлишку видобутку всі тхори роблять запаси.
Тхори належать до важливих хутрових звірів, особливо це ставиться до степового тхора. Однак промисел його доводиться обмежувати, з огляду на роль цього хижака у винищуванні шкідливих гризунів.
У деяких випадках тхори заподіюють відому шкоду домашньому птахівництву, але подання на цей рахунок звичайно бувають сильно перебільшеними. Поза населеними пунктами тхори, безумовно, корисні або, у всякому разі, нейтральні.
До тхорів у систематичному відношенні близька перев’язка (Vormela peregusпа), що, однак, настільки своєрідна, що становить особливий рід.
Це порівняно невеликий звірок з довжиною тіла до 35 див, хвоста — 10—20 див, масою від 280 до 580 р. По будові тіла перев’язка схожа на тхора, але відрізняється більше грубим хутром, більшими вухами, а головне, надзвичайно строкатої, досить мінливим фарбуванням з вигадливого сполучення чорних, жовтих, білих полів і плям. На морді різко обкреслена темна маска й дві білі поперечні смуги, з яких верхня захоплює й вуха, отчого ті здаються ще крупніше.
Перев’язка належить до мешканців цілинних степів, напівпустель і пустель. Раніше в цих зонах вона була широко поширена не тільки в Азії, але й у Європі, тепер же її ареал тут сильно скоротився, хоча вона усе ще зустрічається подекуди в Югославії, Греції, Туреччині, Румунії, на півдні Європейської частини СРСР. Далі до сходу перев’язка звичайна в Казахстані, Середній Азії, а за межами Радянського Союзу – у Передній, Малій і Центральній Азії до пустельних районів Китаю.
Перев’язка віддає перевагу відкритим ландшафтам, де багато піщанок, ховрашків й інших гризунів, за яких вона в основному полює й у чиїх норах селиться. Іноді вона живе в заростях чагарників, на городах, баштанах і навіть у селищах. У горах зустрічається на висоті до 3000 м над рівнем моря. Крім згаданих гризунів, перев’язка ловить тушканчиків, хом’яків, слепишей, птахів, поїдає їхнього яйця, ящірок, а також ягоди, плоди, м’якоть динь і кавунів.
Біологія розмноження перев’язки подібна з деякими іншими дрібними куньими. Гони відбуваються влітку. Вагітність супроводжується латентною стадією, так що дитинчата (4-8 і до 14) з’являються лише навесні, маса кожного близько 3, 5 м, але ростуть вони швидко й уже в середині червня досягають половини величини дорослого. Не виключено, що у вихованні дитинчат бере участь і самця. У випадку небезпеки перев’язка приймає загрозливу позу, піднімає, закидає хвіст на спину, скалить зуби й голосно ричить.

Наступні представники описуваної підродини належать до роду куниць (Martes), що включає 8, а може бути, тільки 6 видів з фауни Європи, Азії й Північної Америки.

Це насамперед кам’яна й лісова куниці (М. foina, М. martes). Вони помітно крупніше тхорів. Перша з них має тіло довжиною 38-59 див, хвіст-23-32 див, массу-до 2500 м; друга відповідно 38-58 див, 17-26 див, 750-1500 р. Тіло в куниць стрункі, сильне, вуха досить більший, загострені, хвіст у кам’яної куниці далеко видається за витягнуті назад кінцівки. Хутро густий, пухнатий, дуже гарний. У лісової куниці
він звичайно темно-бурого цвіту, у кам’яної — більше світлий, з палевим відтінком, менш густий. На горлі й грудях є велика пляма. У кам’яної куниці воно біле (тому її нерідко називають белодуш-кой), що позаду роздвоюється, а в лісовий жовтуватий-жовтувате-куниц-жовтувате або жовтогаряче, позаду як би з вузьким фестоном. Підошви в лісової куниці взимку густо покриті вовною, а в кам’яної більш-менш голі. Куниці точніше розрізняються по деяких особливостях будови черепа й зубів, чим по зовнішніх ознаках.
Кам’яна куниця — вид більше південний.

Вона населяє Південну й Середню Європу, включаючи Данію й Італію, південь Радянського Союзу. У СРСР вона водиться в прибалтійських республіках, Білорусії, на півдні РСФСР, на Україні, у Криму, на Кавказі, у горах Середньої Азії, Казахстану, Південного Алтаю. За межами СРСР кам’яна куниця населяє Передню, Малу, Середню, Центральну Азію.
Лісова куниця

у Європі поширена ширше, починаючи з Піренеїв, включаючи Ірландію, Англію, весь Скандинавський півострів, всю Європейську частину СРСР, зайняту лісами, включаючи Кавказ. Ареал на широкому просторі перетинає Урал і заходить за Об. Таким чином, області поширення обох видів у сильній мері перекриваються.
Лісова куниця, як треба з її назви, є типовим мешканцем лісу. Вона віддає перевагу старим, захаращеним темнохвойним і змішаним лісам з великими дупластими деревами, а на відкриті місця виходить тільки під час полювання. Кам’яна куниця іноді теж живе в лісах, але частіше водиться на безлісних скелястих схилах гір (до 4000 м), у ярах, каменоломнях, полезахисних смугах, садах, нерідко живе в населених пунктах, навіть у містах (аж до самих великих, начебто Берліна). Притулками куницям служать дупла, білячі гнізда, бурелом, ущелини скель і т.д. Діяльні вони переважно в темні годинники доби, але не настільки рідко їх трапляється бачити й удень. Хоча куниці прекрасно лазают по деревах, а лісова вміє навіть стрибати з дерева на дерево, вони воліють бігати по землі або по снігу, виявляючи при цьому силу, спритність, невтомність, а на дерева забираються лише час від часу.
Кам’яна куниця харчується найрізноманітнішою їжею: усілякими гризунами, птахами, комахами, різними ягодами й фруктами. Рослинна їжа часто навіть переважає. Белодушки, що живуть у селах, нерідко нападають на домашнього птаха, хоча досить іншого корму; втім, вони ж ловлять пацюків і мишей. Лісова куниця, особливо на півдні ареалу, теж постійно їсть ягоди, але в основному це хижак, причому дуже енергійний і сильний. У тайзі вона належить до числа кращих добувачів. Лісова куниця не обмежується дрібними тваринами, але з успіхом ловить зайців, рябчиків і навіть глухарей, а на деревах – білок. Відомі випадки піймання їжаків. Куниця охоче ласує медом і личинками диких бджіл. Після вдалого полювання залишки видобутку вона ховає про запас.
Чудовий інтерес представляє біологія розмноження куниць. Їм свойствен тривалий латентний період ембріонального розвитку, внаслідок чого вагітність займає від 236 до 276 днів, хоча властиво розвиток триває всього 27-28 днів. Гони спостерігаються влітку, у червні-серпні. Дитинчата (2-8) народжуються навесні, прозрівають через 30-36 днів, полової зрілості досягають лише на другому році життя.
Чисельність куниць піддається значним коливанням по роках, головним чином залежно від чисельності кормових об’єктів — мишевидних гризунів, білок, зайців.
Куниці належать до числа досить коштовних хутрових звірів. Але спроби розведення їх на фермах виявилися нерентабельними.
Ще більшою цінністю володіють шкурки соболі (М. zibellina). Цей дуже чудовий звірок по зовнішньому вигляді нагадує куницю.
Однак він більше кремезний, з порівняно коротким хвостом (його кінець не видається за кінці витягнутих назад лабетів), більше короткими округлими вухами, дуже широкими лабетами із суцільно покритими вовною підошвами. Тіло довжиною 32- 58 див, хвіст – 9-17 див, маса – 870- 1800 р. Зимове хутро соболя надзвичайно густий, пухнатий, ніжний, винятково гарного чорно-бурого цвіту. Він дуже гарний навіть у светлоокрашенних підвидів. На горлі й грудях розташована неясно обкреслена жовта пляма. Улітку соболь виглядає зовсім інакше, здається тонким, довгим, на високих ногах, з довгим хвостом, з непропорційно великою головою, але як і раніше широкими лабетами.
Соболь розповсюджений переважно в Радянському Союзі, де населяє лісову зону від Тихоокеанського узбережжя Далекого Сходу до Уралу, а на захід від його в тайзі Верхньої Печори. За межами СРСР соболь зустрічається ще лише в Монгольській Народній Республіці, Північно-Східному Китаєві, на Корейському півострові, у Північній ЯПОНІЇ.
Особливо коштовне хутро в баргузинских соболів, потім якутських і камчатських; інші значно нижче по якості, оскільки мають більше грубу й світлу вовну.
Соболь — типовий мешканець гірської й рівнинної тайги, особливо кедрових лісів, куди його залучає відносний достаток гризунів і врожаї орешков. Рідше соболь селиться в горах у заростях кедрового стланца, у північних рідколіссях, а на Камчатці – у березняках. Він харчується різноманітною тваринною й рослинною їжею, що сильно розрізняється в окремих районах. Повсюдно основу харчування становлять мишевидние гризуни, кедрові орешки, а влітку також ягоди й комахи. Велике значення мають тетерячі птахи; на Далекому В час нересту риба. Роль білки, а тим більше бурундука й пищух невелика, трохи зростаючи лише при неврожаї кедра. Нерідко соболь використає падло.
Полює соболь на своїй індивідуальній ділянці, що залишає лише у виняткових випадках, будучи в загальному досить осілим звірків. Деякі, головним чином дорослі, звірки вживають перекочівлі й, як показало меченье, за кілька місяців ідуть на 120-150 км, іноді перетинаючи високі гірські хребти. У період виховання дитинчати й узимку він живе в постійних гніздах – у дуплах, пнях, під колодником, багато рідше в ущелинах скель й у земляних норах, узимку до того ж під захистом глибокого, пухкого снігу. Соболь досить добре забирається на дерева, однак є типовим наземним хижаком, причому взимку часто поринає в сніг і рухається в його товщі.
Дитинчата в соболя з’являються у квітні-травні. Число їх коливається від 1-2 до 7. Молоді соболюшки менш плідні. Ока в дитинчат прорізуються на 30-36-й день. У півторамісячному віці вони починають виходити із гнізда, а в серпні виведення розпадаються. Полова зрілість у молодих тварин наступає на втор-третій рік. У неволі соболі доживають до 15-18 років. Їхня плідність не можна назвати високої, так що полювання на соболя повинна строго регулюватися, щоб уникнути скорочення поголів’я.
Більша цінність хутра спонукала вітчизняних звірівників почати розведення соболів у клітинах. Соболівництво придбало широкі масштаби.
У західній частині ареалу, де соболь зустрічається в одних місцеперебуваннях з куницею, вони схрещуються між собою, у результаті чого виникають так називані кидуси, або кидаси. В одних гібридів переважають ознаки куниці, в інших – соболі.
Досить близька до лісової куниці й до соболя американська куниця (М. аmеricana). Може бути, вона становить усього лише підвид нашого соболя, що володіє більше грубим і менш коштовним хутром. Американська куниця присвячена до темнохвойних лісів і раніше була широко поширена в США й Канаді, але піддалася сильному винищуванню й лише за останнім часом стала відновлювати свою чисельність. Вона добре пристосована до лазанию по деревах, де по ночах ловить білок у гніздах. Харчується також кроликами, бурундуками, куріпками й іншими невеликими тваринами, а іноді й падлом. Меченье звірків показало, що одні з них живуть оседло, тоді як інші кочують. До останніх, зокрема, належать молоді тварини, що стали самостійними. Біологія розмноження американської куниці подібна з розмноженням інших видів цього роду. Вагітність у неї триває в середньому 267 днів. У виводку налічується до 7 дитинчат (у середньому 3-4).
У лісах Північної Америки живе илька, пекан, або рибалка (М. pennanti). Цей звір значно крупніше раніше описаних видів: довжина тіла до 60-70 див, хвоста – 34-43 див, маса 6-7 кг і навіть 8 кг. Загальне фарбування пекана темно-бура, лабети й хвіст більше темні, а голова світла. Вовна густа, довга, але груба. Многочисленнее всього він у штатах Нова Англія й Нью-Йорк. Хоча пекан у своєму поширенні також присвячений до зони лісів, але значно менш пов’язаний з деревним ярусом. Його улюбленим видобутком є деревні дикобрази. У період глибокого снігу іноді нападає навіть на оленів. Період вагітності в нього становить від 338 до 358 днів. У виводку, що народжується навесні, налічується до 5 дитинчат.
До розглянутого роду належить також дуже велика, своєрідна по будові тіла і яркою фарбуванню харза (М. flavigula). Вона настільки відрізняється від інших куниць, що нерідко неї виділяють в особливий рід. Харза – великий і сильний звір з дуже витягнутим мускулистим тілом, довгою шиєю, невеликою головою, довгим, не занадто пухнатим хвостом. Довжина тіла доходить до 80 див, хвоста-до 44 див, маса – до 5, 7 кг. Навіть узимку вовна в харзи порівняно коротка, гладка, блискуча, груба. По фарбуванню харза нагадує яскрава тропічна тварина.
.
У сутності в нашій фауні харза є вихідцем із тропіків, тому що основна частина її ареалу охоплює Більші Зондские острова, Малаккский півострів, Індокитай, передгір’я Гімалаїв, Китай, Корейський півострів. Окремий ізольований район перебування відомий на півдні півострова Индостан. У нашій країні харза зустрічається на вузькій території Примор’я й Приамур’я.
Харза живе у хвойних і змішаних лісах маньчжурського типу по схилах гір і біля рік. У Бірмі вона селиться на болотах, а в Пакистані – у пустельних, безлісних горах. Цей сильний, невтомний хижак не задовольняється дрібними тваринами, але регулярно нападає на дрібних копитних, особливо на кабаргу, що взимку належить до основних об’єктів полювання харзи. Успешнее всього кабаргу переслідують виводки харз, заганяючи жертву по глибокому снігу або на слизькому льоді тайгових річок або, нарешті, «ставлячи на відстій» на яку-небудь скелю. Рідка кабарга вислизає від свого нещадного ворога. Харза нападає також на поросят кабана, на телят оленів, на зайців, гризунів, птахів (рябчика, фазана) і ін. Жертвою харзи іноді стає навіть соболь і колонок. Їсть вона й отнерестившуюся рибу. Кедрові орешки і ягоди служать лише додатковим кормом.
Промислове значення харзи дуже невелике, оскільки вона зустрічається рідко, а її грубе хутро не представляє великої цінності. Але не слід перебільшувати заподіюваний нею шкода: настільки чудовий хижак заслуговує дбайливого до себе відносини.
Від описаних видів куньих сильно відрізняються своєрідні південноамериканські й африканські види й серед них велика тайра (Тауга barbata) з лісів Південної Мексики, Центральної й Південної Америки.
У довжину вона досягає 60—68 див, хвіст — 38— 47 див, маса її 4—5 кг. Довге тіло тайри на високих ногах, морда подовжена, вуха невеликий, округлі, хвіст довгий. Тіло покрите грубою короткою вовною чорний або темно-коричневий кольори, а голова й груди – більше світлі.
Тайру можна зустріти парами або виводками в будь-який час доби. Вона відмінно бігає, лазает, плаває. Харчується різними невеликими ссавцями (агути, зайцями, білками, сумчастими й навіть дрібними оленями-мазама), а також птахами. Крім них, вона їсть фрукти (зокрема, банани) і іноді шкодить плантаціям. У період спарювання тайри збираються групами, У виводку налічується 2-4 дитинчати. Притулком їм служать дупла, нори, а іноді просте лігвище в траві.
Приблизно в тих же країнах, що й тайра, поширено 2 види гризонов (Grison vittatus, G. cuja). Обоє вони середньої величини. Перший з них має тіло довжиною 48-55 див, хвіст близько 16 див, масу до 3, 2 кг; другий, називаний малим гризоном, трохи дрібніше й більше короткохвостий. Досить оригінальне фарбування гризонов: знизу від голови й до кінця тіла, включаючи ноги, фарбування чорна, а зверху від тімені до хвоста світла, димчасто-сіра (G. vittatus) або жовтувато-сіра (G. cuja).
Гризони живуть у відкритих і лісистих місцевостях, селяться в норах вискачей й інших тварин, серед корінь дерев або в ущелинах скель. Гризони часто живуть групами. Вони, як і тайра, відмінно бігають, лазают і плавають й, імовірно, добре риються в землі. Харчуються різними дрібними тваринами й плодами, іноді тягають курчати.
В Африці водяться два невеликих звірки зі смугастим фарбуванням, що трохи нагадують перев’язку або, скоріше, американського скунса. З них зорилла (Ictonyx striatus) поширена майже по всьому материку, а плямистий тхір (Poecilictis lybica) присвячений до Північної Африки. У довжину зорилла не перевищує 30-35 див, не вважаючи хвоста (13- 30 див). Знизу ці звірки темні, майже чорні. На спині в зорилли широкі поздовжні темні й білі смуги, а на голові строкатий малюнок, як у перев’язки. У плямистого тхора спина світла, з неясним плямистим візерунком, на морді – темна маска.
Зорилла звичайно живе поодинці в різноманітних місцеперебуваннях, ховаючись на день у чужі або самостійно виритих норах, а зрідка в ущелинах скель і навіть під будинками. У норі ж народжуються 2-3 дитинчати. Зорилла харчується головним чином мишевидними гризунами, великими комахами, іноді яйцями птахів, зміями й іншими тваринами. З появою собаки або іншого ворога зорилла скуйовджує вовна, піднімає хвіст, а потім пускає в хід анальні залози. Запах їхніх виділень мало уступає смороду скунса.
Представник цієї ж підродини — росомаха (Gulo gulo) по величині й будові тіла сильно відрізняється від інших видів, але близька до них по будові черепа й особливо зубної системи. Це великий звір довжиною тіла 70-105 див, хвоста – 18-23 див, масою до 19 кг. Тіло росомахи масивні, укорочене, лабети потужні, широкі; голова відносно невелика, з невеликими ж округлими вухами.
Масивність тіла підкреслюється довгою, кошлатою й грубою вовною. Фарбування росомахи в загальному темно-бура, за винятком двох світлих смуг, які починаються в потилиці й тягнуться з боків тіла до огузка на зразок шлеї. Ступінь розвитку, обриси й цвіт цієї шлеї дуже мінливі. Взагалі фарбування хутра росомахи досить різноманітна.
Росомаха поширена на величезному просторі тайги й тундри Європи, Азії й Північної Америки. У Європі вона збереглася на півночі Скандинавського півострова й у Фінляндії. У СРСР границя ареалу проходить через Ленінградські, Вологодські, Пермську області. У Сибіру росомаха поширена досить широко. За межами СРСР вона водиться в ряді північних провінцій Китаю й у Монгольській Народній Республіці. Точно провести границі її ареалу дуже важко, з огляду на бродячий спосіб життя звіра і його здатність до далеких кочівель. Відомі, наприклад, заходи росомахи в Прибалтику, Білорусію, на Україну, у лісостеп Західного Сибіру й т.д.
На всьому протязі свого ареалу росомаха — одиночний звір. Лише в окремих випадках, наприклад біля великого падла, в одному місці може зібратися кілька особин, але й те на короткий час. Цей хижак зустрічається в різноманітних рівнинні й гірських, лісових і тундрових місцеперебуваннях. Тут він бродить у межах великої індивідуальної ділянки (нерідко займає 1500- 2000 км2). Основу харчування росомахи становить падло, зокрема залишки видобутку вовків і ведмедя – лосі, домашні й дикі північні олені й т.д. Рідше росомаха нападає на копитних звірів самостійно, та й то на хворих, поранених або молодих тварин. росомаха, Що Нишпорить у пошуках поживи, виявляє разючу невтомність, рухливість, силу, спритність, хитрість. Однак назвати її ненажерливої не можна, тому що вона з’їдає значно менше, чим здатний умістити її шлунок. До того ж росомаха намагається частину свого видобутку сховати про запас у затишних куточках.
Досить широко поширена думка про те, що росомаха — небезпечний і шкідливий хижак. Однак насправді вона досить корисна, оскільки виконує в природі важливу санітарну й навіть селекційну функцію, знищуючи неповноцінних копитних звірів й їхні трупи.

Медоед (Mellivora capensis) настільки своєрідний, що багато хто виділяють його в особливе монотипичное підродина. Це досить великий звір.
Його тіло в довжину досягає 77 див, хвіст — 20—30 див, маса до 16 кг. Тулуб масивної, сплощене, ноги короткі, товсті, із широкими лабетами й довгими пазурами. Голова велика, тупомордая, вуха скорочені. Узимку вовна довга, але груба й рідка. Досить оригінальне фарбування: знизу блискучо-чорна, а весь верх сивої (просвічують чорні підстави білих волось). Улітку цей світлий чепрак ще більше втрачає свою білизну.
У Радянському Союзі медоед розповсюджений по всій Туркменії, аж до її північних районів, причому він звичайний на Устюрті. Але це тільки мала частина ареалу, тому що в основному даний вид присвячений до Південної й Центральної Африки, Передньої й Середньої Азії до Индостана включно.
Медоед віддає перевагу відкритому пустельному ландшафту, не крім горбкуватих місцевостей, передгір’їв, ярів, покритих хирлявою рослинністю, але іноді зустрічається в прибережних тугаях. Тут він риє неглибокі (1-3 м), просто влаштовані нори, іноді присвячені до колоній піщанок. Старі житла медоеда можуть перетворитися в ціле містечко. Він використає також ущелини обривів і скель, ніші серед каменів, а в Африці часом поселяється в дуплах дерев. Біля притулку, як у борсука, звичайно є постійна вбиральня. Медоед діяльний переважно присмерком і вночі, а навесні й удень. При повільному русі медоед як би плазує, притискаючись до землі й навіть прогинаючи спину. Разом з тим він може досить довго бігти галопом. Розсерджений звір задирає хвіст. У такому стані медоед дуже агресивний. Голос у нього що хрюкає .
У Туркменії медоед добуває їжу винятково на поверхні ґрунту або викопує її потужними пазуристими лабетами. В Африці й Південній Азії він іноді забирається на дерева, щоб спустошити гнізда диких бджіл. Відшукувати їхньому хижакові допомагає пташка медоуказчик (Indicator indicator). У Туркменії медоед в основному харчується різними рептиліями – дрібними ящірками, степовими черепахами. Останніх він викопує навіть узимку. Часом ловить варанів, піщанок, ушастих їжаків, у великій кількості поїдає сарану й жуків, не уникає падла. У закордонних країнах спостерігалося його полювання на змій, включаючи кобру, і напад на домашніх овець. У неволі медоед їв також рослинну їжу.
Спарювання в туркменських медоедов відбувається восени, хоча не виключено, що буває й в інші сезони. Вагітність триває 6-7 місяців. Новонароджені дитинчата (1-2) найчастіше зустрічаються в травні, але один раз зовсім маленький звірок був пійманий на початку грудня. Молоді досить довго не залишають нори. У спячку, навіть на півночі ареалу, медоеди не впадають.
Біологія медоеда вивчена досить недостатньо. Промислового значення він не має, але, як рідкий мешканець пустель, заслуговує охорони.

Ще більш, ніж медоед, пристосовані до риття звірі підродини борсуків, що нараховує 7—8 видів. З них звичайний борсук (Meles meles) досить звичайний і широко розповсюджений у Радянському Союзі. У довжину досягає 90 див, хвіст – 24 див, маса до 24 кг. Форма масивного тулуба своєрідна, представляючи як би звернений кпереди клин, тому що воно, будучи товстим позаду, різко звужується до кінця тонкої витягнутої морди. Ноги короткі, масивні, стопоходящие, з довгими пазурами, пристосованими до риття. Хвіст короткий. Вовна груба, з довгою рідкою остю й короткої, м’якої подпушью.
Борсук населяє майже всю Європу, крім північних районів Скандинавського півострова, Фінляндії і Європейській частині СРСР, Малу й Середню Азію, Південний і Середній Сибір, південь Далекого Сходу, Японію, Корейський півострів, Східний Китай. На більшій частині ареалу він мешканець лісів, головним чином змішаними, горбкуватими, пересіченими ярами й долинами річок, де багато корму й зручних місць для нір. Борсук зустрічається в поясі лісів й у горах, а на півдні поселяється в степах і напівпустелях.
Борсук відмінно пристосований до риття глибоких нір, у яких проводить значну частину свого життя. Найчастіше він улаштовує їх у схилах лісових ярів, річкових долин або пагорбів із сухим, піщаним ґрунтом, причому гніздову камеру розташовує під захистом водоносного шару, що перешкоджає просочуванню дощових і ґрунтових вод. Звірі з покоління в покоління дотримуються своїх улюблених місць, і, як показали спеціальні геохронологические дослідження, деякі з борсукових городків уперше виникли кілька тисяч років тому. Старі борсукові городки представляють складне, багатоярусне підземне спорудження з декількома (від 2-3 до 40-50) вхідними отворами й довгими (5-10 м) норами, що ведуть в 2-3 великою, чистою, сухою, вистеленою підстилкою гніздові камери, розташовані на глибині 1-3 м, іноді під захистом корінь дерев.
.
Харчується борсук найрізноманітнішою їжею: дрібними звірками, жабами, ящірками, птахами, їхніми яйцями, комахами і їхніми личинками, молюсками, дощовими хробаками, ягодами, фруктами, горіхами, травою. Інший раз за одне полювання борсук добуває 50-70 і більше жаб, сотні комах, їхніх личинок або дощових хробаків. Однак у добу він з’їдає всього близько 0, 5 кг їжі й лише до осені сильно отъедается й нагулює кілька кілограмів жиру, що служить йому джерелом існування протягом тривалого зимового сну.
У південних і західних районах, де зими м’які й нетривалі, борсуки бодрствуют, а якщо засинають, то лише на короткий строк. Але на більшій частині ареалу вже в жовтні — листопаді, а в деякі роки пізніше вони ховаються в норах, зрідка з’являючись зовні під час сильних відлиг, а остаточно — у березні — квітні. У сплячих узимку тваринних температура тіла падає до 34, 5°.
Біологія розмноження в борсука відрізняється складністю. Борсуки належать до моногамам. Пари в них утворяться з осені, але спарювання й запліднення відбувається в різний термін, у зв’язку із чим змінюється тривалість вагітності, що має тривалу латентну стадію. При літнім спарюванні період вагітності становить 271-284 дня, при ранневесеннем – до 365 днів, при зимовому -420-450 днів. Молоді (2-6) народжуються в Західній Європі в грудні – квітні, а в СРСР – у березні – квітні. Через кілька днів самки запліднюються знову. Дитинчата прозрівають на 35-42-й день, ще через місяць починають виходити з нір, грітися на сонце, грати, в 3-місячному віці годуються самостійно. Восени виводки розпадаються. Молоді самки стають статевозрілими на другому році життя, а самці – на третьому.
Знищуючи масу шкідників лісу, зокрема личинок хрущів, копаючись у ґрунті, борсуки приносять більшу користь лісовому й сільському господарству. Вони відіграють важливу роль у біоценозах і тому, що в їхніх норах часто селяться інші звірі (наприклад, лисиці, енотовидние собаки).
Шкіра борсука не має великої цінності, хоча по-своєму гарна. Жир має цілющі властивості, м’ясо цілком їстівне. Як корисний звір борсук заслуговує охорони або, у всякому разі, максимального обмеження відстрілу. Абсолютно неприпустиме розкопування борсукових нір.
До звичайного борсука біологічно близький американський борсук (Taxidea taxus), хоча він ставиться до іншого роду. Він трохи дрібніше – довжина тіла 42- 74 див, хвоста – 10-16 див, маса до 10 кг. Тулуб настільки ж масивне, але не так різко звужується кпереди .
Вовна довга, груба. Фарбування знизу чорна, зверху й боків – сіра або рудувата, із чорними брижами. Уздовж голови й хребта тягнеться біла смуга. На морді плямистий малюнок.
Американський борсук розповсюджений від Південно-Західної Канади до Центральної Мексики в сухих відкритих місцевостях. Він риє глибокі розгалужені нори, звідки з’являється в різні годинники доби й відправляється на полювання за дрібними гризунами, кроликами й іншими тваринами, яких нерідко викопує з їхніх підземних притулків. Іноді борсук полює разом з койотом. На півночі й у горах він упадає в зимовий сон. Спарювання відбувається в серпні – вересні, але імплантація наступає тільки в лютому, так що властиво виношування триває 6 тижнів. Дитинчата (1-5, звичайно 2) вигодовуються молоком близько 6 тижнів і тримаються виводком до кінця літа.
У Південній Азії широко розповсюджений теледу, або свинячий борсук (Arctonyx collaris). По величині він подібний до американського борсука (довжина тіла до 70 див, маса – 7-14 кг), але сильно відрізняється по зовнішньому вигляді й фарбуванню. Він вище й покритий порівняно рідкою вовною. Боки й задні кінцівки в нього жовтуваті або сіруваті; передні кінцівки й спина темні; морда, горло й вуха білі. Величезні пазурі передніх лабетів не чорні, а світлі.
Теледу звичайний як на рівнинах, так й у горах. Удень він ховається в глибоких норах або інших притулках. Під час годівлі борсук риється не тільки пазурами, але й довгою рухливою мордою, немов свиня, чим і заслужив свою назву. Їжею йому служать дрібні тварини й рослини. Про розмноження відомо тільки, що самка з Північного Китаю у квітні принесла 4 барсучат.
У Південній Азії живуть ще 3 види своєрідних звірів, зовсім несхожих на вищеописані й носящих загальну назву тхорячих борсуків (Melogale personata, М. moschata, М. orientalis). Їх виділяють також у рід Helictis. Всі вони невеликі по величині, з довгим пухнатим хвостом, нітрохи не схожі на інших борсуків, але великих тхорів, що дійсно нагадують. У довжину досягають 33-43 див, хвіст дорівнює 15-23 див, маса -1.8 кг. Досить густе хутро на тулуб світло- або темно-коричневий, знизу світлий, жовтогарячий. По хребті до голови тягнеться світла смуга. Груди й більша частина голови, не вважаючи чорної, як у тхора, маски, білі.
Тхорячі борсуки діяльні присмерком і вночі. Притулком їм служать нори, природні ніші, а один з видів (з острова Тайвань) відмінно лазает, ховається в галузях дерев і тому називається деревним борсуком. Всі вони харчуються дрібними хребетними, комахами, земляними хробаками, фруктами й знищують багато шкідників. У травні – червні в норах з’являються дитинчата (1-3).

Підродина скунсів, або вонючек (Mephitinae), властиво тільки Америці. Їх налічується Зрода, 11 -12 видів. Смугастий скунс (Mephitis mephitis) розповсюджений від Південної Канади до Північної Мексики.
Його розміри, як у тхора: довжина тіла 28—38 див, хвоста — 19—44 див, маса —0, 8—2, 5 кг. Вовна дуже густа, пишна, але грубувата, хвіст кошлатий. Фарбування більшої частини тіла темно-бура, майже чорна. На цьому тлі різко виділяються широкі білі смуги, що починаються на голові й тягнуться по обох сторони хребта до хвоста, що покритий чорними й білими волоссями упереміш. Скунс часто тримає хвіст сторчма, він видний здалеку й разом з яскравим розфарбуванням спини служить як би застереженням всім можливим ворогам, які, втім, відмінно знають скунса й предпочитают з ним не зіштовхуватися. Справа в тому, що у випадку небезпеки скунс вибризгивает уміст анальних залоз, що володіє надзвичайно огидним, стійким заходом і сліпучою дією на очі. Ні звірі, ні люди не здатні винести подібну «хімічну атаку». Лише зрідка скунс стає видобутком пуми або пустельної рисі.
Скунси населяють ліси, степи, пустелі. Улітку дорослі тварини живуть поодинці, а на зиму кілька самок, іноді разом із самцем, збираються в одній норі й у північних районах поринають у зимовий сон. Іноді скунси селяться під будівлями. Діяльні вони присмерком і вночі, але часом і вдень. Харчуються різноманітною тваринною й рослинною їжею. Спарювання відбувається наприкінці зими – навесні, і через 63 дня в норі народжуються 4-10 дитинчати, які через рік досягають полової зрілості.
Скунс — коштовний хутровий звірок. Його розводять на фермах, видаливши анальні залози.
На півдні США й у Центральній Америці поширені 2 види плямистих скунсів (Spilogale putorius й S. pygmaea). Маса такого скунса не більше 1 кг. У плямистих скунсів найбільш м’яка вовна, коротка на мордочці й дуже довга на хвості. На загальному темному тлі розкидані великі поперечні й поздовжні плями.
Плямисті скунси діяльні вночі й протягом цілого року. Їхні звички подібні з описаними вище, а дія виділень анальних залоз настільки ж ошеломляюще. Улітку вони харчуються переважно комахами й рослинами, а взимку – гризунами й дрібними хребетними. Плямисті скунси в основному ведуть наземне існування, але добре лазают й іноді відпочивають у галузях дерев. Поза періодом розмноження в одній норі часом збираються 7-9 тварин. Молоді (2-6) народжуються звичайно навесні, а на півдні ареалу – верб інші сезони. Період вагітності близько 120 днів. Дитинчата досягають величини дорослих тварин приблизно через 3, 5 місяці.
Рід Conepatus цієї ж підродини нараховує 6—7 видів, обмежених межами Південної Америки. Типовим з них уважається патагонський скунс (С. humboldtii). Цей й інший представники роду досягають у довжину 30-49 див, не вважаючи хвоста (16-41 див), мають масу 2, 3-4, 5 кг. Вовна їх густа, довга, пофарбована в чорний і білий кольори. Наприклад, в белоносого скунса (С. leuconolus) майже все тіло й голова чорного цвіту, тоді як спина, хвіст і кінець морди зверху білі.
Ці звірки у своїй більшості населяють лісисті й відкриті місцевості, а один вид — С. гех живе на високогірному плато. По своїх звичках і способу життя вони схожі на інших скунсів. Однак період вагітності дорівнює всього 42 дням. У виводку звичайно буває від 2 до 5 дитинчат.

У той час як усе раніше описані види, за малим виключенням, були цілком наземними, звірі з підродини видр (Lutrinae) пристосувалися до напівводного способу життя, відмінно плавають, поринають й, принаймні почасти, а те й повністю, добувають собі їжу у воді. Подібна екологія наклала глибокий відбиток на будову тіла видр. У всіх видр воно дуже витягнуте, сплощене, сильне, гнучке. Голова теж сплощена, що майже зливається з тулубом, що закінчується довгим, мускулистим, непухнатим хвостом. Ноги вкорочені, постачені сильно розвиненими плавальними перетинками. У калана задні кінцівки перетворилися в ласти. Волосяний покрив у видр короткий, щільний, з надзвичайно густий подпушью. Він не намокає й слабко змінюється по сезонах навіть у північних видів.
Підродина нараховує 5 пологів й 17 видів. Більша частина видів належить до роду дійсних видр (Lutra). У їхнє число входить звичайна видра (L. lutra). Довжина її тіла 55-95 див, хвоста – 26-55 див, маса – 6 – 10 кг. Це великий звір, із сильно витягнутим, гнучким тілом типової для підродини обтічної форми. Фарбування хутра зверху темно-бура, знизу світла, сріблиста. Остьові волосся грубі, а подпушь дуже густа й ніжна.
Звичайна видра
поширена на досить великому просторі, що включає майже всю Європу, Азію (крім Аравійського півострова й Крайньої Півночі), Північну Африку. Місцеперебуваннями їй служать переважно лісові ріки, у меншій мері озера, богатие рибою, раками, а по берегах – дрібними гризунами. Перевага віддається рікам з вирами, що не замерзають узимку бистринами, з підмитими водою, сильно захаращеними буреломом берегами, де багато надійних притулків і зручних місць для пристрою нір, вхідні отвори в які відкриваються під водою. Свої лігвища видра влаштовує також у печерах, а іноді на зразок гнізда в заростях біля води.
В оптимальних умовах видра влітку обмежується ділянкою ріки довжиною 2—6 км і не більше 100 м у глиб лісу. Узимку у випадку виснаження запасів риби й замерзання полинів вона змушена кочувати, іноді перетинаючи навпростець високі вододіли. При цьому, спускаючись із крутого схилу, вона притискає лабети й скачується вниз прямо на череві, залишаючи слід у вигляді жолоба. По льоду й снігу видра проходить у добу до 15-20 км.
Харчується видра переважно рибою (сазаном, щукою, фореллю, плотвою, бичками й ін.), причому віддає перевагу більше дрібну. Узимку у великому числі поїдає жаб, досить регулярно – личинок ручейников. Улітку, крім риби, ловить водяних полівок й інших гризунів, місцями систематично полює на куликів й утік.
У біології розмноження видри ще багато неясного. Спарювання залежно від місцевих екологічних умов (головним чином кліматичних) відбувається навесні (березень – квітень) і навіть наприкінці зими або майже цілий рік (наприклад, в Англії). Одне це визначає більші розходження в часі появи молодих. До того ж тривалість латентного періоду, що доходить до 270 днів, піддана сильним індивідуальним і географічним коливанням, тоді як період виношування стабільний, становлячи приблизно 63 дня.
Відповідно до зазначених моментів у північних і середніх областях Радянського Союзу немовлята видрята найчастіше спостерігаються в травні — червні, але іноді навіть узимку, однак шансів вижити в такого запізнілого потомства мало. У виводку налічується звичайно 2 і не більше 4 дитинчати. Прозрівають вони приблизно через 35 днів. Полова зрілість наступає на другому-третьому році.
Хутро видри дуже гарне й міцний. Його носкість у хутровій справі приймається за 100%. У процесі обробки груба ость вискубується й залишається коротка, густа, ніжна подпушь.
У Північній Америці до півдня до Мексики зустрічається канадська видра (L. canadensis). Від звичайної видри вона відрізняється тільки деякими особливостями в будові черепа й більших розмірів. Тут бувають особини масою до 14 кг. Спосіб життя канадської видри такий же, як у звичайної.
Шість видів видр, що належать до того ж роду Lutra, населяють Центральну й Південну Америку (L. аппесtens, L. enudris, L. incarum, L. platensis, L. provocax, L. felina). З них перша заходить на самий південь Північної Америки. Котяча видра (L. felina) – досить спеціалізований вид, властивий морським узбережжям. Ще 3 види видр живуть у Старому Світлі: пестрошеяя видра (L. maculicollis) – в Африці, до півдня від Сахари; суматранская видра (L. sumatrana) – в Індокитаєві й на Малайському архіпелазі; своєрідна індійська видра (L. perspicillata), виділювана в особливий підрід Lutrogale, – у Південній і Південно-Східній Азії.
Сама велика із прісноводних видр живе в Південній Америці. Її недарма кличуть гігантської (Pteronura brasiliensis). Тіло в неї досягає 150 див, хвіст – 70 див, маса до 24 кг. На відміну від інших представників підродини в цієї видри сплощений хвіст. Гігантська видра живе в тихих, повільно поточних ріках, звичайно невеликими групами, причому діяльно переважно вдень. Про її присутність легко судити по голосному, різкому лементі, видаючи який тварина нерідка витикається з води.
У видр роду Аопух надзвичайно скорочені пазурі на обох парах кінцівок. Вони схожі на нігті. Цих видр називають бескоготними. Східна бескоготная видра (A. cinerea) зустрічається в Південній Азії, від Индостана й Китаю до Малайського архіпелагу. У довжину (із хвостом) вона небагато менше 1 м, масою до 5, 5 кг. Вона звичайно темно-бурого цвіту.
Африканська бескоготная видра (А. саpensis) населяє значну частину Африки до півночі до Абіссінії. У довжину (із хвостом) вона досягає 1, 5 м, маючи масу від 14 до 23 кг. Вовна в неї тьмяно-коричнева, з невеликими світлими мітками. Африканська видра населяє повільно поточні ріки на прибережних рівнинах, у напівпустелях і дощових лісах. Вона харчується переважно ракоподібними, а також молюсками, черепахами, рибою, жабами, ящірками, водоплавними птахами й дрібними звірками. У період посухи видра змушена кочувати в пошуках придатних умов і при цьому іноді нападає навіть на овець, що в загальному їй аж ніяк не властиво. Навесні народжується 1-2 дитинчати. Через рік вони досягають полової зрілості.
В Африці є ще один вид (з іншого роду бескоготних видр) — конголезька видра (Paraonyx congica). Вона помітно дрібніше попередніх, з гарним блискучим бурим хутром. На противагу описаним видрам вона воліє жити біля швидких гірських річок, а полювати на різних наземних хребетних тварин, а не за рибою.
Уже серед описаних вище видів видр ми згадували деяких, живучих не тільки в прісних ріках й озерах, але й у прибережних морських водах. Однак один калан (Enhydra lutris) є цілком морським звіром і до того ж найбільш пристосованим до водного способу життя. Це у всіх відносинах дивна тварина, і насамперед по зовнішньому вигляді.
Тулуб його витягнуте, циліндричної форми, масивне. На короткій товстій шиї сидить невелика, округлих обрисів голова з маленькими, як у тюленя, вухами, довгими вибриссами. Задні кінцівки мають вигляд довгих ластів, розставлених у сторони. Передні ж лабети вкорочені, безпалі, що мають із нижньої сторони округлу голу площадку. Хвіст порівняно короткий. Надзвичайна шкіра калана: вона начебто вільно «сидить» на ньому й у плаваючі на спині звіра утворить на черевній стороні глибокі складки. Вовна калана чорно-бура, із сивиною, надзвичайно щільна, тепла, міцна. Калан – великий звір: його довжина 136 див (у рідких випадках до 146 див), довжина хвоста 30-36 див і маса до 40 кг.
Хутро калана, або, як його ще називають, морського камчатського бобра, має таку велику цінність, що цього звіра в минулому нещадно винищували. У цей час чисельність калана помітно зросла. Він зустрічається на Командорських островах, південному краї Камчатки й Курильські островах. Інша популяція населяє Тихоокеанське узбережжя Північної Америки, від Аляски й Алеутських островів до Нижньої Каліфорнії. Тут налічується 20 000- 30 000 каланів.
Місцеперебуваннями каланові служать прибережні частини моря зі скелями, рифами, великими заростями морської капусти (ламінарії). Тут постійно піниться прибій, але разом з тим багато притулків на випадок шторму. Подібні місця, що дуже важливо, важкодоступні для людини. Однак калани не занадто прив’язані до якої-небудь певної ділянки й нерідко залишають його. У тиху погоду вони годуються на дрібних місцях в 18-25 км від берега, а в шторм й узимку тримаються біля берега. Калани діяльні переважно вдень, годуються по нескольку раз у добу, а відпочивають на березі або на воді, зокрема в заростях водоростей, збираючись групами до багатьох десятків голів. У воді калан перебуває в рідній стихії, швидко (до 12- 16 км/ч) плаває, глибоко поринає, грається. Каліфорнійські калани мають чудову здатність використати камені (масою до 3, 5 кг) для відкривання раковин молюсків, розбивання крабів і морських їжаків. Калан поміщає камінь у складки на груди й методично вдаряє по ньому своїм видобутком, поки не розіб’є раковину або панцир. Іноді він по многу раз користується тим самим каменем, зберігаючи його під пахвою.
Харчується калан головним чином морськими їжаками, усілякими молюсками, рибою, морськими зірками, крабами, водоростями. Видобуток він схоплює зубами й передніми лабетами, притискає до грудей, а зринувши, лягає на спину й поміщає корм у складки шкіри. Звідси він дістає одного їжака за іншим, лабетами й зубами обламує голки, прогризает панцир і виедает м’які тканини.
Спарювання не присвячене до певного сезону, але в деяких районах частіше спостерігається навесні. Після 8-9 місяців вагітності самка приносить одного дитинчати. Двійні становлять більшу рідкість. Дитинча народжується вже видючою, одягненою вовною, має 26 зубів, його маса близько 1, 5 кг. Самки дуже дбайливо ставляться до свого потомства. Особливо зворушливо бачити, як самка, плаваючи на спині, бере дитинчати передніми лабетами й пестить його. У віці 2-3 тижнів молоді звірі починають самостійно плавати. До року вони досягають маси 17-19 кг. Полова зрілість наступає на третьому році життя, але багато хто гинуть у молодому віці. Взагалі смертність серед каланів дуже висока.
У результаті охорони чисельність калана, як ми бачили, помітно зросла, але усе ще в багато разів уступає колишньої, що визначає необхідність подальшої охорони. Уживали спроби змісту каланів у вольєрах, а також акліматизації на Мурманськом узбережжя Баренцева моря, але ці досвіди не дали певних результатів.