СІМЕЙСТВО СОБАЧІ (CANIDAE)

Сімейство поєднує типових хижаків, у своїй більшості середніх величин, добре пристосованих до активного добування тварин, переслідуючи їх або скрадаючи. Тулуб у всіх представників сімейства подовжене, спочиваюче на струнких, високих або порівняно коротких ногах. На передніх лабетах у собачих 5 пальців, на задніх – 4; тільки в гиеновидной собаки й на передніх лабетах їх 4, а в домашніх собак на задніх лабетах іноді буває 5-пальців. Вони збройні міцними, але-тупими пазурами. Голова подовжена, з більш-менш витягнутою мордою, стоячими, звичайно гострими, іноді дуже великими вухами. Хвіст у всіх видів густо покритий волоссями, довгий. Волосяний покрив густий, іноді досить пухнатий. Фарбування вовни різноманітна: однотонна, краплиста, плямиста, іноді дуже яскрава. Білому песцеві властива сезонна зміна фарбування.
Відповідно до м’ясоїдного характеру харчування зубна система різко вираженого ріжучого типу: сильно розвинені ікла й хижацькі зуби. У більшості видів налічується 42 зуба; у роду Guon останні нижні корінні відсутні й загальне число зубів скорочується до 40, а в південноамериканського чагарникового собаки (Speothos) немає й задніх верхніх корінних, так що налічується всього 38 зубів. Навпроти, в африканської ушастой лисиці (Otocyon) в обох щелепах є по 4 корінних і загальне число зубів досягає 48. У підсумку зубна формула здобуває наступний вид:
Представники сімейства поширені по всіх материках, не крім Австралії, і населяють всі ландшафти, від арктичних тундр і тайги до степів, пустель, саван, тропічних лісів і гір. Особливо численні у відкритих місцевостях. Ведуть поодиноко-сімейний або груповий спосіб життя. Останній характерний для хижаків, що активно переслідують великих копитних тварин. Більшість видів м’ясоїдні, але нерідко харчуються падлом, комахами, рослинною їжею. Діяльні цілий рік, за винятком енотовидной собаки, що у північних районах перебування впадає в неглибокий зимовий сон. Потомство собачі виводять у норах, природних притулках або в лігвищах на поверхні землі. У більшості випадків вони- моногами; розмножуються один раз у рік, відрізняються високою плідністю.
Сімейство має велике практичне значення: представники ряду видів собачих мають коштовне хутро і їх навіть розводять у неволі; деякі є шкідниками тваринництва й небезпечними в епідемічному відношенні. До сімейства належить домашній собака з її численними породами й поріддями.
Сімейство нараховує (за різним даними) 3 підродини, до 14 пологів і близько 35—37 видів. З них у СРСР водиться 8 видів й 4 роди. Більша частина видів входить у підродину Caninae. Його центральним родом є вовк (Canis), що поєднує вовків, койота, собак, шакалів – найбільш великих і самих типових представників сімейства.

Вовчі

Звичайний, або сірий, вовк (Canis lupus). Весь зовнішній вигляд цього хижака свідчить про його міць і відмінну пристосованість до невтомного бігу, переслідуванню й нападу на своїх жертв.
По величині запеклий вовк більше великої вівчарки. Довжина тіла в середньому 105- 160 див, хвоста – 35-50 див, висота в плечах 80-85 див і до 100 див. Маса звичайно 32-50 кг. У літературі згадуються вовки, що нібито мали масу більше 90 кг, однак серед багатьох сотень точно зважених вовків з різних частин СРСР не було ні одного важче 79 кг, та й тих налічувалися одиниці. Максимальна маса вовка з Північної Америки також не перевищує 79 кг.
Фарбування й розміри вовків піддаються сильної індивідуальної й географічної мінливості. Тільки на території нашої країни водяться вовки майже 8-9 підвидів, ще більше їх у Північній Америці. Самі великі звірі живуть на Крайній Півночі, дрібні – на півдні. Перші пофарбовані в дуже світлі тони, а взимку майже зовсім біліють. Лісовій зоні властиві вовки найбільше інтенсивно пофарбованих підвидів, тоді як на півдні, у пустелях, їх поміняють звірі тьмяно-піщаного фарбування.
Вовк розповсюджений досить широко. Він зустрічається на Пиренейском півострові, в Італії, Польщі, Скандинавії, Фінляндії, майже по всій території Радянського Союзу, починаючи від ряду арктичних островів й узбережжя Північного Льодовитого океану до південних меж країни (крім Криму) і аж до Тихого океану. На Сахаліні й Курильські островах вовк відсутній. В Азії за межами СРСР він населяє Корейський півострів, частково Китай і півострів Индостан, Афганістан, Іран, Ірак, Аравійський півострів, знищений у Японії. У Північній Америці вовк, колись розповсюджений майже по всьому материку, тепер сильно винищений.
Вовк відрізняється великою екологічною пластичністю. Він живе в найрізноманітніших ландшафтах, але віддає перевагу відкритим степам, напівпустелі, тундру, лісостеп, уникаючи суцільні лісові масиви. Тому причиною служить достаток корму, насамперед наявність диких і домашніх копитних тварин, а також умови полювання на них, особливо в голодний, зимове час, коли на розподіл і чисельність хижака вирішальний вплив робить глибина сніжного покриву. Справа в тому, що в пухкому, глибокому снігу в лісах вовк сильно провалюється й не може наздогнати лося або оленя. Положення міняється тільки навесні, під час міцних настов, легко утримуючих хижаків, але ламких під вагою копитних звірів, що біжать. Полювання вовків у малосніжних відкритих просторах незрівнянно ефективніше, ніж у тайзі.
Для вовків типовий сімейний спосіб життя. Пари в них утворяться на невиразно довгий ряд років, практично на все життя. Основу зграї становить виводок сеголетков з родителями, до яких можуть приєднатися торішні прибилие звірі й неодружені самці. У зграї лише зрідка буває більше 10-12 особин. Вовки досить прив’язані до раз обраному лігвищу й полюють у межах відомого, досить великого району. Якщо їх не переслідують, вони завзято дотримуються вподобаної місцевості. При цьому ділянки окремих родин ізольовані один від іншого, ніколи не налягають і строго охороняються своїми хазяями. Границі зайнятий території вовки позначають за допомогою сечових крапок або випорожнення в певних, добре помітних пунктах – на окремих купинах, кущах, біля дерев, стовпів і т.д. Цей «нюховий телефон» служить важливим і точним засобом взаємної інформації звірів, запобігаючи зіткнення між хазяями ділянки й прибульцями, а в період розмноження, навпаки, сприяючи зустрічі самців і самок.
Лігвищем вовкам служать звичайно ті або інші природні притулки — під вивернутими коріннями дерев, серед бурелому, у нішах, на схилах ярів, в ущелинах скель і т.п. Іноді вовки пристосовують нори борсуків, бабаків, песців й інших звірів, рідше риють їх самостійно. Своє житло хижаки розташовують у глухих, важкодоступних місцях, обов’язково недалеко від водойм, ретельно його маскують і на підході до нього дотримують усіляких мір обережності, щоб не відкрити ворогам, де перебуває потомство. На противагу цьому відомий ряд випадків, коли вовченяти знаходили в зовсім несподіваних місцях: у старих скиртах соломи, залишених у поле; у штабелях дров і снігозахисних щитів біля проїзної дороги; на хлібному полі в 300 м від села; у коноплянике в 10 ле від садиби. Характерно, що вовки ніколи не промишляють поблизу від свого житла, а на відстані 7-10 км і далі, що, звичайно, теж сприяє безпеці виводків. Після того як вовченята підростуть, звірі перестають користуватися постійним лігвищем, а влаштовуються на відпочинок у різних, але надійних місцях.
Вовк — типовий хижак, що добуває їжу самостійно, активним пошуком і переслідуванням жертв. Повсюдно основу харчування вовків становлять копитні тварини: у тундрі – дикі й домашні північні олені; у лісовій зоні – лосі, олені, козулі, кабани, домашні вівці, корови, коні; у степах і пустелях – антилопи, свійські тварини.
Поряд з великими тваринами в харчуванні вовків більшу роль грають дрібні — зайці, ховрашки, мишевидние гризуни, особливо в роки їхнього масового розмноження. У теплу пору року вовки ловлять безліч полівок, лемінгів й інших звірків і на цій їжі добре відгодовуються до зими й навіть жиріють. Улітку вовки не пропускають нагоди з’їсти кладку яєць, пташеняти, що сидять на гніздах або годуються на землі тетерячих, водоплавних й інших птахів. У районі скупчення гусаків, що линяють, і утік вовки також нерідко ловлять їх з великою спритністю. Часто хижаки добувають і домашніх гусаків. Видобутком вовків часом стають лисиці, енотовидние собаки, корсаки, а також домашні собаки, за яких вовки полюють спеціально, зухвало викрадаючи на сільських вулицях, прямо знадвору й чи ледве не на очах у мисливців. Зрідка голодні вовки наважуються нападати на сплячим у барлогу ведмедів. Вовкам свойствен і канібалізм. Відомо багато випадків, коли вони розривали й з’їдали ослабілих звірів, поранених мисливцями або сильно потерпілих у міжусобній бійці в період гонів.
На відміну від деяких інших хижих звірів вовки часто повертаються до недоїдених залишків власного видобутку, особливо в голодну пору року. Не гидують вони трупами домашньої худоби, а на морських узбережжях – тушами тюленів й інших морських звірів, викинутими хвилями.
У степах і пустелях звичайною їжею вовків є всілякі плазуючі, жуки й сарана (у роки масового виплода).
Вовки, особливо в південних районах, поїдають і деякі рослинні корми — різні ягоди, плоди конвалії, дикі й садові фрукти (падалицю), навіть гриби. У степах вони часто роблять набіги на баштани кавунів і динь, задовольняючи не стільки голод, скільки спрагу, тому що мають потребу в регулярному, рясному водопої.
Вовк відомий своєю ненажерливістю. Дійсно, якщо він голодний, те здатний з’їсти до 10 кг м’яса. Однак у звичайних умовах добова норма дорослого звіра становить усього близько 2 кг, інше м’ясо він просто розтаскує й ховає про запас, з’їдаючи пізніше, що не завжди приймається в увагу й сприяє перебільшеним поданням про ненажерливість вовка. З іншого боку, цей звір має дивну здатність голодувати, не втрачаючи при цьому життєвих сил. У Ямальской тундрі поранений вовк пролежав, не міняючи місця й не полюючи, тобто будучи голодним, 17 днів. Він сильно схуд, але повністю оправився від ран і біг, як здоровий.
У процесі полювання вовків за великою дичиною особливо добре видно, наскільки це високорозвинені хижаки, якою складністю відрізняється їхнє поводження. Навіть полюючи вдвох у летвее час, вовки нерідко практикують поділ обов’язків, коли один стає загоничем, а іншої ховається в засідці. Перший з них діє дуже обережно, поступово, методично направляючи намічену жертву до свого напарника. У зграї, що переслідує лося, оленя або сайгу, часто одні хижаки біжать по п’ятах жертви, а інших – напереріз або бояться не поспішаючи й, відпочивши, поміняють передових. При цьому хижаки виявляють разючу невтомність, нещадну наполегливість і рано або пізно домагаються свого. Іноді вони заганяють ізюбра в скелі, «на відстій», і, оточивши, чекають, Коли той, стомившись, спробує прорватися й утекти. Нарешті, вовки вміло виганяють козуль й оленів на слизький голий лід тайгових рік або ріжуть їх у глибокому, пухкому снігу або по насту. Однак в інших умовах хижаки не можуть наздогнати здорового оленя й після короткої погоні припиняють полювання.
Гони бувають узимку, у різних районах ареалу — із грудня по березень. У старих вовків гони звичайно протікають у досить мирній обстановці, якщо тільки їхня пара збереглася або якщо не з’явився інший, неодружений самець. Біля молодих й одиночних старих вовчиць може збиратися група самців. Між ними виникають запеклі бійки, часом зі смертельним результатом для більше слабких, поки не утвориться пара. Цьому сприяє надлишок самців, що часто спостерігається в популяціях вовків Євразії й Північної Америки.
Вагітність триває від 62 до 75 днів. У виводку в середньому налічується 5-6 вовченяти, зрідка до 14-15, а іноді всього 1-2. Вони народяться навесні, сліпими, із закритими вушними отворами, покриті рідкою бурою шерсткою. Прозрівають через 9-12 днів; в 3-тижневому віці починають виповзати з лігвища; півтора місяця вигодовуються молоком, але ще до цього приймаються їсти напівпереварене м’ясо, отригнутое самцем, що все це час постачає вовчицю й вовченят їжею. Ростуть вони швидко: за перші 4 місяці їхня маса збільшується майже в 30 разів, але потім темп росту помітно падає. Поступово вовченята привчаються умерщвлять дрібних тварин, яких їм приносять батьки, а потім учаться дійсному полюванню. Хоча дорослі вовки досить уважно піклуються про своє потомство, проте багато щенят гинуть у перший рік життя. Смертність вовченят у цей період може досягати 60-80%. За спостереженнями за канадськими тундровими вовками, у вихованні вовченят нерідко бере участь, крім батьків, що залишився неодруженим дорослий самець, очевидно, що складається з ними в кревному спорідненні.
Вовчиці досягають полової зрілості на другий рік життя, а самці тільки в трирічному віці, та й то нерідко не знаходять собі пари. У природі вовки доживають максимум до 15-20 років, але вже в 10-12 років у них виявляються ознаки старості.
Вовки активні переважно в нічні годинники, але іноді їх можна зустріти й удень. G своїй присутності вони нерідко сповіщають голосним виттям, що сильно відрізняється за своїм характером у запеклих самців, вовчиць і молодих, а також залежно від ситуації. Справа в тому, що за допомогою різного роду завивань вовки обмінюються інформацією про присутність видобутку, появі інших вовків, людей й інших важливих для них подіях. Досить різноманітні вираження морди вовків, пози й рухи тіла, положення хвоста, що відбиває розходження емоційного стану звірій і має першорядне значення для встановлення контактів між особинами або, навпроти, запобігання зіткнення. З аналізаторів у вовка найкраще розвинений слух, трохи слабкіше – зір і нюх.
Добре розвинена вища нервова діяльність сполучається у вовків із силою, спритністю, швидкістю перегони й іншими фізичними даними, сильно підвищувальні шанси цього хижака в боротьбі за існування. При необхідності вовк розвиває швидкість до 55-60 км/ч, здатний робити переходи до 60-80 км за ніч, а в середньому за добу проходити (у лісовій зоні) більше 20 км. Спокійно йде або біжить вовк вражає легкістю рухів. Він немов стелиться над землею; не міняючи алюру, переборює більші відстані без тіні утоми. Якщо вовків пари або група, то вони йдуть гуськом, ступаючи строго слід у слід, і лише на повороті або на місці відпочинку, де звірі розходяться, можна визначити їхнє число. Відбитки лабетів на землі дуже виразні, чим відрізняються від незрівнянно більше розпливчастих слідів великих собак.
Вовк володіє не тільки швидкістю й невтомністю в русі, але й великою силою. Він без видимої праці може потягти в зубах вівцю, несучи її перед собою або закинувши на спину.
У тундрі, а також у горах вовки роблять сезонні кочівлі слідом за чередами диких і домашніх копитних тварин. Іноді спостерігається помітне збільшення чисельності хижаків у якій-небудь місцевості внаслідок різкого погіршення умов існування по сусідству.
У Північній Америці поряд зі звичайними вовками живе ще один вид — рудий вовк (С. niger); він дрібніше й червоно-бурого фарбування. Його ареал обмежений півднем США. По способі життя він близький до звичайного вовка.
У вигляді й способі життя койота є щось близьке до шакалів. У біоценозах американських прерій він займає подібне з ними місце. У ліси він забігає лише випадково. Харчується зайцями, кроликами, луговими собачками, дрібними гризунами й падлом, а також ловить птахів, ящірок, комах, іноді рибу, їсть плоди. На домашніх овець, кіз, диких оленів і вилорогов нападає дуже рідко. Людей не торкає зовсім, а в національних парках часом настільки до них звикає, що навіть бере з рук корм.
Пари в койота, очевидно, утворяться на все життя. Гони відбуваються в січні – лютому. Вагітність триває 60-65 днів. У виводку налічується 5-10, іноді до 19 дитинчат. Вони народжуються в якій-небудь печері, ущелині серед скель, у дуплі поваленого дерева або в глибокій норі, причому в самому лігвищі не буває ніякої підстилки. У сімейних турботах беруть участь обоє батька. Перші дні самка зовсім не виходить із нори, а їжу добуває самець. Він приносить і залишає у входу гризунів або відригає напівпереварену їжу. Іноді так надходить і самка. Надалі обоє батьків змушені цілі дні проводити на полюванні. У віці 6 тижнів щенята починають виходити із притулку. Восени вони стають самостійними, виводок розпадається й молоді звірі пускаються на пошуки власної мисливської ділянки. Багато хто з них гинуть від голоду й ворогів. Живуть койоти приблизно до 13 років. Іноді вони схрещуються з домашніми собаками.
Серед скотарів поширене думка, що койоти — шкідливий хижак. Насправді він знищує масу шкідливих гризунів.
Койот відрізняється досить розвитий вищою нервовою діяльністю. Він прекрасно пристосовується до середовища, що змінюється, перебування й, незважаючи на переслідування, за останні роки навіть трохи розширив свій ареал. Полює койот як поодинці, так і зграєю, розвиваючи при цьому швидкість до 64 км/ч. По вечорах у преріях, де живуть койоти, далеко розноситься їх своєрідне голосне виття, що становить невід’ємну особливість цього ландшафту.
Як ми відзначали, подібними з койотом біологічними особливостями володіють шакали. У фауні Африки, Південної Азії й Південної Європи налічується 4 види. Найбільше широко розповсюджений і вивчений азіатський, або звичайний, шакал (С. aureus). У деяких місцевостях у нас його кличуть чекалкой. По зовнішньому вигляді шакал схожий на дрібного вовка.
Довжина тіла в нього 71—85 див, хвоста — 20—36 див, висота в плечах 45—50 див, маса від 7 до 13 кг. Фарбування вовни взимку палева, грязно-жовта, з помітним рудим і чорним відтінками; хвіст бурі-буру-буре-бура-рудо-бурий, із чорним кінцем.
Шакал розповсюджений від Центральної Африки через Середній Схід, Південно-Східну Європу, Середню Азію аж до Индостана. У Радянському Союзі він живе на Кавказі, у Середній Азії, іноді з’являється в Молдавії.
Шакал віддає перевагу густим заростям чагарників й очерету на рівнинах, біля рік, озер і морів. Рідше він зустрічається в передгір’ях, не піднімаючись вище 1000 м над рівнем моря; дуже часто живе поблизу населених пунктів. Як притулки звичайно використає різні природні ніші й поглиблення, ущелини серед каменів, іноді нори борсуків, дикобразів, лисиць, зрідка риє їх самостійно. Відомий випадок, коли шакал оселився під житловим будинком. До притулків його звичайно ведуть добре помітні тропи.
Харчується шакал найрізноманітнішою їжею, переважно дрібними звірками й птахами, а також ящірками, зміями, жабами, снулой рибою, сараною, жуками, іншими комахами, равликами й т.п. Важливу роль у його харчуванні грають падло, залишки видобутку великих хижаків, усілякі покидьки. Шакал їсть багато плодів й ягід, у тому числі виноград, кавуни, дині, цибулини рослин, корінь дикого цукрового очерету. У Таджикистані восени й узимку він харчується переважно плодами лоха. Живучи біля сіл, іноді тягає курей. У суворі зими, коли замерзають водойми, шакал у безлічі винищує зимуючих водоплавних птахів й акліматизованих нутрій.
Пари утворяться на все життя, і самець бере діяльну участь у пристрої нори й вихованні виведення. Тічка в шакалів, що живуть у СРСР, спостерігається з конпа січня до лютого й навіть до березня. Гони схожі на описаний для вовка. Вагітність триває 60-63 дня. Молоді народжуються з кінця березня до кінця травня. Їх звичайно буває 4-6, зрідка до 8. Самка годує дитинчат молоком 2-3 місяці, але вже в 2-3-не-діловому віці починає підгодовувати відрижкою. Восени молоді стають самостійними й полюють поодинці або по 2-4. Полової зрілості самки досягають приблизно через рік, а самці – через два. Тривалість життя навряд чи перевищує 12-14 років.
Шакал дуже спритний, можна навіть сказати, нахабний хижак. Остання властивість особливо характерно для тих звірів, які живуть біля населених пунктів і постійно зіштовхуються з людьми. Він діяльний переважно в нічні годинники, але нерідко й удень. Перед виходом на полювання шакал видає голосне виття, схожий на високий, що скиглить крик, що негайно ж підхоплюють всі інші особини, що перебувають поблизу. Вони починають завивати й по інших приводах, наприклад при дзенькоті дзвонів, звуці сирени й т.д. Полюють шакали частіше поодинці, парами, зрідка невеликими групами. Вони спритно підкрадаються до жертви й моментально неї схоплюють, а промишляючи вдвох, женуть видобуток один на інший. Мисливський пошук шакал веде, труся дрібної рисцой, часто зупиняючись, щоб принюхатися й прислухатися. Там, де є великі хижаки, шакали випливають за ними, для того щоб скористатися залишками їхнього видобутку. Шакали – осілі звірі й не роблять сезонних міграцій, але іноді йдуть далеко від постійного місця перебування в пошуках поживи й з’являються в районах, де був масовий падіж худоби або диких копитних.
Шакалів далеко не всюди можна вважати шкідливими, з огляду на їхню санітарну функцію в природі. Лише в інтенсивних мисливських господарствах, зокрема в нутриевих й ондатрових, а також на зимівлях пернатої дичини вони можуть бути нетерпимі. Доводиться враховувати й те, що шакали іноді є джерелами небезпечних захворювань – сказу й чуми м’ясоїдних. Значення їх у хутровому господарстві мізерно, тому що шкіра груба й не має великої цінності.
Не тільки щенята, але й дорослі шакали добре приручаються. Недарма в давній давнині вони, імовірно, дали початок деяким примітивним породам домашніх собак.
У Східній і Південній Африці живуть ще два види шакалів: чепрачний (С. mesomelas) і смугастий (С. adustus). На північному сході цього материка вони зустрічаються разом з азіатським шакалом. Чепрачний шакал
одержав свою назву по чорної, на зразок чепрака, фарбуванню спини. Кінець хвоста в нього теж чорний, тоді як у смугастого шакала – білий, крім того, у смугастого з боків тіла тягнуться по двох темні й світлі смуги.
По способі життя ці шакали дуже схожі на азіатського. Вони живуть у саванах, удень ховаючись у заростях чагарників і лише випадково в глибині лісу. Полюють парами, головним чином за дрібними хребетними, включаючи маленьких дитинчат антилоп, а також харчуються комахами й рослинами. Дитинчати (2-7) вони виводять у норі, що нерідко риють самі. Вагітність від 57 до 70 днів. Щенята ростуть швидко й з 6 місяців починають супроводжувати на полювання батьків. Африканські шакали – постійні супутники й захребетники левів.
Чепрачние шакали в деяких районах помітно шкодять птахівництву.

Динго

Динго (С. dingo) ще здавна представляв важку загадку для зоологів, які дотепер не прийшли до єдиної думки про його походження й систематичне положення.

Ця своєрідна дика, а точніше сказати, удруге здичавілий собака — єдиний хижак у тубільній фауні Австралії. Очевидно, динго завезли туди ще в кам’яному віці мисливці й рибалки, лрибившие з Малайського архіпелагу. Не випадково динго близький до диких суматрской і недавно вимерлої яванской собакам. В Австралії сбежавшие від своїх хазяїв або кинуті ними динго знайшли прекрасні умови перебування – масу дичини, повна відсутність ворогів і конкурентів, розмножилися й розселилися майже по всьому материку.
У силу сказаного про ймовірне походження динго, деякі вчені розглядають його лише як підвид домашнього собаки. Однак більшість фахівців з повною підставою вважають динго цілком самостійним видом.
Динго представляє відмінно складеного собаку середньої величини. У нього струнке тіло, сильні, прямі ноги, пропорційна голова зі стоячими вухами, не дуже довгий, пухнатий хвіст. Во-досяной покрив густий, але не довгий, досить м’який. Типове фарбування – іржаво-руда або рудо-бура, з білими кінцями лабетів і кінцем хвоста. Однак іноді зустрічаються особини майже чорного цвіту, сірі, білі, пегие.
Динго живе переважно на відкритих рівнинах або в розріджених лісах. Тут він полює за кенгуру й іншою дичиною, поодинці, парами або цілою родиною, діючи подібно вовкам. З початком масового розведення овець динго став нападати й на них, що спричинило його знищення фермерами.
Самка приносить 4—6 щеняти, який народжує в норі або природному притулку в лісі або серед скель. Самець бере участь у їхньому вихованні. Чистокровний динго не гавкає, а тільки дзявкає й завиває. Відмінні мисливські властивості динго й гарний екстер’єр неодноразово спонукували зайнятися його одомашнюванням. Однак навіть виховані щенятами динго відрізняються, як правило, такою недисциплінованістю й настільки невгамовним поводженням, що тримати їхнього будинку неможливо. Динго вільно схрещуються з домашніми собаками.
В 1956 р. дикий собака, подібна динго, але тільки більше дрібна, була виявлена в лісах Нової Гвінеї. Її назвали Canis dingo hallstromi. На жаль, біологія цієї тварини невідома.

Собаки

До описуваного роду ставиться сучасний домашній собака (С. familiaris). Незважаючи на незвичайну розмаїтість її порід, всі вони становлять один вид. Зважаючи на все, домашні собаки походять від вовків, шакалів і подібних з ними хижаків, які одомашнені ще в кам’яному віці. Звичайно всі породи домашніх собак (табл. 25 й 28) ділять на три основні групи (залежно від призначення собак або використання людиною): службові, мисливські й декоративні.
До службових собакам ставляться древні догообразние собаки, їздові й оленегонние лайки, вівчарки, доберман-пінчер, боксер, ризен-шнауцер, ердельтер’єр, чорні тер’єри й ін. Вони використаються для охорони черід і різноманітних об’єктів, для розшуку злочинців, пошуку корисних копалин. Під час війни собаки розшукували поранених і вивозили їх з йоля бою, допомагали зв’язківцям (іноді самі виконували роль зв’язківців), винищували фашистські танки, відшукували міни. На Крайній Півночі собаки ходять у санних запряжках. Багато службових собак люди тримають заради спорту і як сторожів.
Група мисливських собак охоплює велику кількість порід лайок, гончих, лягавих, спанієлів, норних, хортиць, виведених для різних видів промислового й спортивного полювання на звірів і птахів.
Декоративні собаки не мають господарського значення й розводяться аматорами свійських тварин. По числу й розмаїтості порід ця група посідає перше місце. У неї входять усілякі породи болонок, карликові породи тер’єрів, пуделі, шпіци, пекінські і японські собачки, мопси й багато хто інші.
Поряд з породистими собаками існує багато безпородних «дворняжок» і помесей. Іноді можуть здичавіти й домашні собаки й вести життя майже зовсім диких звірів. Такі, наприклад, численні собаки, що живуть на деяких з Курильських островів, де їхній один час приймали навіть за вовків. Аж ніяк не рідкі випадки схрещування домашніх собак з їхніми лютими ворогами – вовками й одержання плідного потомства зі змішаними ознаками.
Незважаючи на всю розмаїтість морфологічних особливостей і поводження собак, можна відзначити деякі загальні для них риси, зокрема відносно біології розмноження. Період вагітності в них у середньому 62-63 дня. Кал звичайно нараховує 6-8 щеняти, які прозрівають через 9 днів, а на 12-14-й день починають чути. Вигодовування молоком триває півтора місяця. Полова зрілість наступає в 10-місячному віці. Тривалість життя близько 15 років.
Крім безпосереднього практичного значення, собак використають як лабораторних тварин. Недарма в Ленінграді (на території Інституту експериментальної медицини) спорудять пам’ятник собаці в знак її неоціненних заслуг перед людством.

Лисі

Другим, не менш важливим родом сімейства собачих є рід лисиць (Vulpes), що нараховує 6 видів. На відміну від вовків, у лисиць довге, але більше приосадкувате тіло, голова з подовженою гострою мордою, більші загострені вуха, очі з вертикально-овальною зіницею. У самок звичайно буває 6 сосків.
Найпоширенішийо й гарно відома звичайна руда лисиця (V. vulpes). Розміри її крупніше, ніж в інших представників роду: довжина тіла 60-90 ледве, хвоста – 40-60 див, маса – 6-10 кг. У більшості випадків фарбування спини яскраво-руда, з неясним темним візерунком, черево біле, але іноді чорне.
Фарбування у тварин з південних районів ареалу тьмяна. Поряд з типово пофарбованими «огневками» зустрічаються особини з більше темним хутром: сиводушки, крестовки, чорно-бурі. Зрідка спостерігаються альбіноси.
Поширено лисицю дуже широко: у Європі, Північній Африці, більшій частині Азії (аж до Північної Індії, Південного Китаю й Індокитаю), у Північній Америці до півдня до північного узбережжя Мексиканської затоки.
Раніше вважали, що в Америці водиться особливий родинний вид (V. fulvus), але тепер його розглядають лише як підвид рудої лисиці.
Фарбування й розміри лисиць відрізняються великою географічною мінливістю. Тільки на території СРСР існує 14-15 підвидів, а для іншої частини ареалу відомо більше 25 підвидів, не вважаючи безлічі іншими, описаними систематиками, але сумнівних форм. Загалом, до півночі лисиці стають крупніше і яскравіше, до півдня – дрібніше й тьмяніше пофарбованими. У північних районах із суворими кліматичними умовами частіше зустрічаються чорно-бурі й інші меланистические форми фарбування.
Відзначена розмаїтість фарбування й величини лисиці пов’язане із просторістю її ареалу й більших розходжень умов існування в окремих його частинах. Досить сказати, що лисиця населяє, правда з різною щільністю, всі ландшафтно-географічні зони, починаючи з тундри й лісів аж до степів і пустель, включаючи гори. При цьому лисиця водиться не тільки в дикій природі, але й у культурних ландшафтах, включаючи найближчі околиці сіл і міст, у тому числі великих промислових центрів. Більше того, часом в освоєної людиною місцевості лисиця знаходить особливо сприятливу для себе обстановку.
Усюди лисиця віддає перевагу відкритій місцевості, а також ті райони, де є окремі гаї, переліски, а також пагорби і яри, особливо якщо взимку сніжний покрив там не занадто глибокий і пухкий. Тому на території нашої країни найбільше лисиць живе не в лісах, а в лесостепях, степах і передгір’ях Європейської й Азіатської частин.
Лисиця, хоча й належить до типових хижаків, харчується найрізноманітнішою їжею. Серед кормів, що поїдають нею, у нашій країні більше 300 видів одних тільки тварин, не вважаючи декількох десятків видів рослин. Повсюдно основу її харчування становлять дрібні гризуни, головним чином полівки. Можна сказати, що від їхнього достатку й доступності значною мірою залежить добробут популяцій цього хижака. Більші ссавці, зокрема зайці, грають незрівнянно меншу роль, хоча в деяких випадках лисиці ловлять їх, особливо зайчати, досить часто, а в період заячого мору поїдають їхні трупи. Іноді лисиці нападають на маленьких дитинчат козуль. Птаха в харчуванні лисиці не настільки важливі, як гризуни, хоча хижак ніколи не пропустить нагоди піймати кожну з них, оказавшуюся на землі (починаючи від самих дрібних і до найбільш великих – гусаків, глухарей й ін.), а також знищити кладку й пташенят. Навіть домашніх птахів лисиця викрадає не так часто й не в настільки великому числі, як прийнято думати.
У південних районах СРСР лисиці часто добувають плазуючих; на Далекому Сході, живучи біля рік, вони годуються лососевою рибою, що загинула після нересту; майже повсюдно в літні місяці поїдають масу жуків й інших комах. Нарешті, охоче використають усіляке падло, а в голодний час – і різні покидьки.
Рослинні корми — плоди, фрукти, ягоди, рідше вегетативні частини рослин — входять до складу чи їжі не всіх лисиць, але особливо на півдні ареалу. Взагалі характер харчування й видовий склад кормів сильно відрізняються не тільки в різних географічних районах, але й в особин суміжних популяцій, що населяють неоднакові місцеперебування.
Індивідуальна ділянка, що займає пара або родина, повинен забезпечувати звірів не тільки достатньою кількістю їжі, але й зручними, безпечними місцями для пристрою нір. Лисиці риють їх самі або (і дуже часто) займають принадлежавшие борсукам, бабакам, песцям й іншій тваринам, пристосовуючи їх до своїх потреб. Найчастіше лисиці селяться на схилах ярів або пагорбів, обираючи ділянки з добре дренированним піщаним ґрунтом, захищені від заливання дощовими, поталими й ґрунтовими водами. Навіть якщо нора вирита самостійно, не говорячи про борсукові й песцевих, вона звичайно має кілька вхідних отворів, що ведуть через більш-менш довгі, похилі тунелі у велику гніздову камеру. Іноді лисиці використають природні притулки – печери, ущелини скель, дупла в товстих упалих деревах. У більшості випадків (але далеко не завжди) житло буває добре вкрито в густих заростях. Але його демаскують далеко, що тягнуться тропи, а поблизу – більші викиди ґрунту біля входів, численні залишки їжі, екскременти й т.д. Нерідко на лисих городках розвивається пишна бур’яниста рослинність.
Як правило, лисиці користуються постійними житлами тільки в період виховання молодих, а в іншу пору року, зокрема взимку, відпочивають у відкритих лігвищах у снігу або в траві й у моху. Однак, рятуючись від переслідування, лисиці нерідко норятся в будь-який час року, ховаючись у першій норі, що попалася, яких буває чимало в місцях її перебування.
Подібно вовку, лисиця належить до моногамам, що розмножується тільки один раз у році. Тічка в неї відбувається із грудня по березень у різних областях СРСР і триває в кожної самки всього кілька днів. Час гонів і його ефективність залежать від погоди й угодованості звірів. Бувають роки, коли до 60-70% самок залишається без потомства. Вагітність у лисиць триває від 49 до 58 днів. У виводку налічується 4-6 і до 12- 13 щенят, покритих темно-бурим пухом. У двотижневому віці вони починають бачити, чути, у них прорізаються перші зуби. Півтора місяця лисенята вигодовуються молоком, але ще до цього вони з’являються біля нір і поступово привчаються родителями до звичайної їжі, а також до її добування. Загалом, із часу гонів і до остаточного виходу лисіють із нір проходить близько 6 місяців. У їхньому вихованні беруть участь обоє батька. Підрослі щенята рано починають відлучатися з «будинку» і часто зустрічаються далеко від нього, будучи ще зовсім невеликими. До осені вони цілком виростають. Деякі самки вже на наступний рік починають розмножуватися й у всякому разі досягають полової зрілості у дворічному віці. У неволі лисиці живуть до 20-25 років, але в природі всього кілька років.
Лисиця досить оседла. У більшості районів їй невластиві регулярні міграції. Вони відомі тільки в тундрі, пустелях і горах. Наприклад, одна з позначених у Малоземельской тундрі лисиця була добута в 600 км до південно-заходу. Молоді, що розселяються тварини в середній смузі СРСР добувалися на відстані від 2-5 до 15-30 км, а одна лисиця пішла на 120 км від місця кільцювання.
Полюють лисиці в різний час доби й там, де їх не переслідують, зустрічаються вдень, причому не виявляють якого-небудь занепокоєння побачивши людей. У противних випадках лисиця відрізняється крайньою обережністю й дивною здатністю, ідучи від погоні, заплутувати сліди й пускатися на всілякі виверти, щоб обдурити собак. Разючі звички виявляє лисиця й при полюванні. Недарма в чи фольклорі не всіх народів, знайомих з лисицею, вона незмінно служить, так сказати, символом хитрості й спритності. Дійсно, в умовах суворої боротьби за існування в лисиці виробилися досить складні форми поводження, причому в деяких особин вони досягли великої досконалості.
Спокійно, що йде лисиця, треба по прямої лінії, залишаючи на снігу чіткий ланцюжок слідів. Перелякана, вона може бігти дуже швидко, галопом або буквально розпластавшись над землею й далеко витягнувши хвіст. Чудове видовище представляє лисиця, що займається взимку мишкованием, тобто полюванням на полівок, де-небудь на засніженому полі. Вошедшая в азарт, вона те прислухається до писку гризунів під снігом, то робить граціозний стрибок, починає швидко ритися, розкидаючи навколо сніжний пил, прагнучи наздогнати й схопити видобуток. При цьому хижачка часом настільки захоплюється, що підпускає до себе дуже близько. Втім, зір у лисиці не відрізняється гостротою й до нерухома вартій або сидячій людині вона може підбігти майже впритул. Зате нюх і слух розвинені дуже гарна й служать основними аналізаторами.
Під час гонів або в стані збудження лисиця видають досить голосний, уривчастий гавкіт, начебто тявканья. Що б’ються або розлючені звірі пронизливо верещать.
Чисельність лисиць у природі помітно коливається по роках. На її стані позначається достаток гризунів, метеорологічні умови, масові хвороби. У голодні роки не тільки падає плідність самок і виживає мало молодих, але й виникають умови, що сприяють поширенню епізоотії, що іноді охоплює великі простори. Такі епізоотії сказу, чуми м’ясоїдних, зудневой корости й ряду невідомих захворювань. Іноді при цьому знаходять десятки трупів звірів, а в оставшихся в живі різко погіршується якість хутра.
Лисиця має велике практичне значення як коштовний хутровий звір й енергійний ворог шкідливих гризунів і комах. Збиток, заподіюваний домашньому птахові й дичині, не витримує ніякого порівняння з користю, принесеної цим хижаком.
У заготівлях хутра в СРСР шкурки лисиці по їхній вартості коштують на четвертому місці (у середньому щорічно заготовлюється більше 480 ТОВ шкурок лисиць). Дуже велика їхня кількість добувається й в інших країнах, особливо в США й Канаді.
Наприкінці XIX в. була штучно створена порода сріблисто-чорних лисиць. Шляхом селекції не тільки була істотно поліпшена якість шкурок сріблисто-чорних лисиць, але й виведені зовсім нові породи – платинова, бакурианская й ін.
У степах, напівпустелях і почасти в пустелях Азії й Південно-Східної Європи поряд з рудою лисицею водиться дуже дрібна, тусклоокрашенная лисичка корсак (V. corsac). Довжина його тіла дорівнює всього 50-60 див, хвоста – 25-35 див, висота в плечах близько 30 див. Звертають увагу великі, широкі в підставі вуха. Зимова вовна дуже пухната, шовковиста й, незважаючи на світле фарбування, гарна.
У Європейській частині СРСР корсак розповсюджений до Волгограда й південних районів Татарської АРСР, а в Азіатській частині — у Казахстані, Середній Азії й Забайкалье. Звідси окремі особини іноді забігають до півночі. За межами СРСР корсак зустрічається від Північного Ірану й Афганістану до Монголії й Північно-Східного Китаю.
Корсак належить до типових мешканців напівпустель і сухих рівнинних степів, узимку малосніжних або з ущільненим сніжним покривом. Тут корсак полює переважно на звірків не крупніше молодих зайців і бабаків, а в літні місяці їсть також птахів, що плазують, комах, але рослинні корми майже не торкає. Із гризунів видобутком корсака стають головним чином полівки, пеструхи, ховрашки, тушканчики й т.п. При їхньому недоліку він їсть падло й усіляких покидьків. Як й інші хижаки, корсак непохитно переносить голод і навіть через тиждень, а те й дві повністю зберігає свою активність. У воді він не має потреби.
Для житла корсак використає нори бабаків, пристосовує нори ховрашків, зрідка займає принадлежавшие борсукам і лисицям, а сам риє їх лише у вигляді виключення. Викидів землі біля входів звичайно не буває, тому що вона розрівнюється. Іноді нори розташовуються групами, але тільки одна з них є жилою.
Полює корсак переважно присмерком, але нерідко й удень, якщо тільки (улітку) не занадто пекуче. Він обережно, поступово визирає з нори, потім сідає біля її, озираючись по сторонах, і лише потім відправляється на промисел. Корсак має гарний нюх і слухом. Полюючи, він повільно йде або боїться проти вітру й, зачувши видобуток, скрадає її або прагне наздогнати. Людини, а тим більше автомашину корсак часом підпускає дуже близько. Іноді, не маючи можливості зникнути, він дуже спритно причиняється мертвим, але з першою ж нагодою тікає.
Цьому дрібному й слабкому хижакові нерідко доводиться туго, особливо після снігопаду, тому що він сильно грузне в снігу. Тому в багатьох районах восени корсаки откочевивают до півдня, іноді слідом за чередами сагайдаків, які ґрасують сніг і тим полегшують корсакам пересування й полювання. Масове виселення корсаків може бути також викликано степовими пожежами, катастрофічним вимиранням гризунів і т.д. Під час таких міграцій корсаки з’являються далеко за межами ареалу й навіть забігають у міста.
Корсак — моногам. Виниклі пари, очевидно, зберігаються все життя й розпадаються лише у випадку загибелі одного зі звірів. Гони спостерігаються в січні – лютому, звичайно по ночах, і супроводжується гавкотом самців. Спарювання відбувається в норі- Тривалість вагітності точно не встановлена, але, імовірно, дорівнює 52 дням. У виводку звичайно буває 3-6 щенят, але відомий випадок, коли з нори викопали 16 дитинчати однакового віку. Новонароджені щенята покриті світло-бурим, пухлявим волоссям. Прозрівають вони на 14- 16-й день; у місячному віці починають їсти м’ясо. Ростуть корсачата швидко й рано розселяються. Однак з настанням холодів вони знову збираються разом, так що в одній норі зустрічається по нескольку штук. Самки стають статевозрілими вже на наступний рік.
Гарна, пухната шкурка корсака має значну цінність. Крім те-те, корсак приносить чималу користь, винищуючи багато шкідливих гризунів.
На крайньому півдні Туркменської РСР дуже рідко добувають дивно дрібну афганську лисицю (V. сапу). Довжина її тіла всього 40-50 див, хвоста – 33- 41 див, висота вуха близько 9 див. Фарбування зимової вовни бурувато-сіра, з помітним чорним нальотом, що поширюється й по верху дуже довгого пухнатого хвоста.
У нашу країну афганська лисиця, очевидно, забігає тільки зрідка. В основному вона поширена в Східному Ірані, Афганістані й Північно-Західному Индостане. Її біологія зовсім не вивчена, у колекціях немає цілих черепів і дуже мало шкурок. Тому будь-які відомості про цей звірка становлять великий інтерес.
На корсака й афганську лисицю у відомій мері походять американські карликові лисиці (V. velox, V. macrotis). Довжина їхнього тіла дорівнює всього 38-50 див, хвоста -23-30 див, висота в плечах близько 30 див, маса до 3 кг. У карликових лисиць, особливо карликової моторної лисиці (V. macrotis), дуже великі вуха, майже як у фенека. Фарбування вовни буро-жовта, кінець хвоста білий. Карликові лисиці населяють низкотравние рівнини західної частини Північної Америки. Вони ведуть нічний спосіб життя, дуже боязкі й у випадку небезпеки стрімко тікають, раз у раз миттєво міняючи напрямок. Ці нерозбірливі хижаки харчуються пацюками, кроликами, птахами, комахами й іншими дрібними тваринами. Цілий рік вони живуть у глибоких, довгих норах, що іноді мають кілька входів. Тут, звичайно у квітні, народиться 3-7 дитинчати. Близько 10 тижнів вони харчуються молоком. У вихованні беруть участь обоє батька, з якими лисенята не розстаються до кінця літа – початку осіни.

Песець

Особливий рід песців (Alopex) включає тільки один вид — песець (A. lagopus). У деяких країнах його називають полярною лисицею. Це порівняно невелика тварина: довжина тіла 50-75 див, хвоста – 25-30 див, висота в плечах приблизно 30 див, маса взимку близько 6 «г, а в рідких випадках навіть 10-11 кг.
На відміну від лисиці, тіло песця більше приосадкувате, мордочка вкорочена, вуха короткі, закруглені, що слабко виступають із зимової вовни. Песець – єдиний представник сімейства собачих, котрому свойствен різко виражений сезонний диморфізм фарбування. Улітку звірок одягнений у коротке хутро грязно-бурого цвіту зверху, жовтувато-сірого знизу. Узимку переважна більшість особин носить пишний сніжно-білий волосяний покрив і лише в деяких, так званих блакитних песців (табл. 26), зимове вбрання темний, різних відтінків – від піскового й світло-кавового до темно-сірого із блакитнуватим відблиском і навіть коричневого зі сріблом. Блакитне фарбування представляє темну, спадкоємну фазу, що не має таксономического значення.
Блакитні песці зустрічаються у всіх популяціях, але на материках вони дуже рідкі, а на деяких островах, навпроти, переважають.
Найбільш типовими місцями перебування песцеві служать відкриті тундри з горбкуватим рельєфом. На піщаних сопках, високих вододілах і берегових терасах він риє нори, що представляють складні підземні лабіринти з багатьма вхідними отворами. Підходящих місць для будівництва нір у тундрі мало, тому песці використають їх рік у рік, іноді протягом 15-20 років підряд, а вважаючи з перервами – сотні й навіть тисячі років, розширюючи й удосконалюючи житла, так що деякі пагорби бувають суцільно пориті соединяющимпся ходами з безліччю (до 60-80) входів, з яких використаються 10-12. У таких великих городках можуть одночасно жити 2-3 родини. Однак звичайно житлові нори розташовуються не ближче чим в 200 м одна від іншої. На викидах ґрунту біля нір, удобрених залишками їжі й виділеннями звірів, розвивається різноманітна трав’яниста рослинність, що виділяється яскравою зеленню серед загального тьмяного тла тундрового ландшафту. Узимку песець нерідко задовольняється простим лігвищем у снігу, а під час пурги й сильних морозів викопує нору в сніжному заметі й іноді не залишає її кілька днів підряд.
Песець харчується найрізноманітнішою їжею. Тільки для території СРСР установлене поїдання песцем 125 видів тварин й 25 видів рослин. Однак для материкових песців основу існування становлять лемінги, від достатку й доступності яких залежить чисельність, розподіл, осілість й інші особливості екології хижака.
Період розмноження в песців починається у квітні. Як правило, ці звірі моногами, хоча іноді (особливо на Командорських островах) спостерігаються випадки полігамії. За самкою бігають 1-2 самці. Тічка в самки триває 4-5 днів. При достатку їжі й гарної вгодованості звірів гони протікають дружно, більша частина самок приносить потомство, так що іноді навіть не вистачає нір і деякі змушені щенитися прямо на поверхні землі, під захистом трави й кущів. Вагітність 49-56 днів. За 1-2 тижні до пологів самка підшукує нору й починає неї чистити й обновляти. Масова поява щенят у травні – червні, але іноді у квітні й липні. Песці відрізняються досить великою плідністю. У середньому вони приносять 8-9 дитинчати. У сприятливі роки в матках налічується до 22-24 ембріонів, а в норах – до 20 щенят.
Треба, однак, мати на увазі, що самки нерідко виховують по нескольку приймаків, а у великих норах можуть з’єднуватися дві родини й тоді в одній такій колонії виявляється до 40 і більше молодих звірків.
Дитинчата песців ростуть і розвиваються швидко (швидше, ніж лисенята). Розмножуватися вони можуть уже на наступний рік, хоча повного розвитку досягають лише на другий рік.
Умови існування в тундрі досить суворі. Хоча песці прекрасно до них пристосовані, у деякі роки й вони виявляються в дуже важкому положенні. Особливо згубно на песцях позначаються періоди різкого падіння чисельності лемінгів, коли хижаки втрачають свого основного корму. Ці депресії повторюються досить регулярно через кілька років і майже незмінно спричиняють відповідне падіння чисельності песців на великих просторах. Великий вплив на чисельність місцевих популяцій песців роблять міграції. Щоосені безліч звірів, населяю щих тундри північного сходу Європи, Азії, направляється уздовж морських узбереж і рік до півдня, концентруючись багатьма сотнями й тисячами в деяких районах, що лежать на їхньому шляху. Навесні песці поступово повертаються назад. У голодні роки ці переселення приймають особливо масовий характер. Якщо звичайно песці спускаються до півдня на кілька сотень кілометрів, те, як показали результати мечения, іноді вони виявляються за тисячі кілометрів від «будинку». Наприклад, один песець, окільцьований на Таймирі, був добутий на Алясці, тобто приблизно за 5000 км. Звичайно, багато хто з таких звірів, що кочують, гинуть.
Серед песців, особливо якщо вони ослабнули від голоду, нерідко спалахує епізоотія дикования — вірусного арктичного енцефаліту тварин.
У тундрі песець служить основним об’єктом хутрового промислу.

У піщаних пустелях Північної Африки, Синайського й Аравійського півостровів живе дивно своєрідна, мініатюрна лисичка з роду фенеков (Fennecus) — фенек (F. zerda).
Маса звірка всього 1, 5 кг. Довжина його тіла не перевищує 41 див, висота – 31 див, тоді як вуха досягають 15 див і більше. Вовна у фенека ніжна, довга, зверху рудувато-кремова, палева або майже біла, знизу біла; кінчик пухнатого хвоста чорний.
Фенек не виносить тривалого прямого сонячного висвітлення й тому день проводить у норі, а вночі виявляє велику моторність, уміння високо й далеко стрибати. У випадку небезпеки він миттєво закопується в пісок. Величезні вуха дозволяють йому вловлювати найлегший шерех, вироблений його жертвами. Фенек харчується дрібними гризунами, птахами і їхніми яйцями, ящірками, комахами (зокрема, сараною), падлом, а також рослинами. Видобуток при нестатку він викопує з піску. Охоче п’є воду, але, очевидно, подовгу може обходитися без її, оскільки нерідко зустрічається далеко від водопоїв. У березні – квітні, після вагітності, що триває 50-51 день, самка приносить 2 – 5 дитинчати в норі із гніздовою камерою, вистеленою травою, пір’ям і вовною.

Великий інтерес представляють властиві американській фауні сірі лисиці (види: Urocyon cinereoargenteus li U. littoralis). По зовнішньому вигляді вони нагадують звичайних лисиць, але тільки з більше короткими мордою й вухами.
Верхня частина тіла, голова й хвіст у них сірі, із чорним відтінком, що згущається на хребті й хвості в чорний ремінь. З боків голови, шиї й тулуби розвинений іржавий цвіт, а весь низ – білий. Перший зі згаданих видів більший; довжина його тіла 53- 69 див, хвоста – 28-45 див, масса-до 7 кг.
Типова сіра лисиця поширена від границі між США й Канадою аж до Панами. Другий зі згаданих видів населяє деякі острови Каліфорнії. Сірі лисиці живуть тільки там, де є дерева. Вони – єдині представники сімейства собачих, що вміють добре лазать по деревах. Їх подекуди навіть називають деревними лисицями. Вони вільно забираються по стовбурі до крони, ходять по галузях, улаштовуються там на відпочинок, ховаються від переслідування, а при нагоді розоряють гнізда білок і птахів. Втім, основними притулками сірим лисицям служать нори, ущелини серед каменів і скель, печери, дупла в повалених деревах.
Ці хижаки полюють переважно по ночах. Вони харчуються всілякими дрібними звірками, птахами, комахами, іноді тягають курчати. Більше інших видів лисиць вони мають схильність до рослинної їжі, так що часом плоди й зелені частини рослин навіть переважають у їхньому раціоні.
Після 63 днів вагітності самка приносить навесні до 7 щенят, покритих чорною шерсткою. Через півтора місяці вони починають харчуватися звичайною їжею, а пізнім летом або ранньою осінню приступають до самостійного життя, тоді як батьки продовжують жити спільно.

У лісах Південно-Східної Азії досить широко поширене оригінальне по зовнішньому вигляді й екології тварина з роду Nyctereutes — енотовидная собака (N. procyonoides), звичайно називана нашими мисливцями уссурійським єнотом. По фарбуванню морди й деяких особливостей будови черепа цей хижак дійсно схожий на американського єнота-полоскуна. Енотовидная собака середньої величини, із кремезним тілом на тонких коротких ногах, з досить коротким хвостом, невеликою гострою мордою, гострими вухами. Зимова вовна надзвичайно довга, густа, але груба; з боків голови розвинені баки. Загальний тон фарбування бурі-буру-буре-бура-грязно-сірувато-бурий із чорним нальотом. На морді добре помітний темний малюнок у вигляді маски, як у єнота-полоскуна.
Природний ареал енотовидной собаки в межах СРСР дуже невеликий. Він займає лише Уссурійський край і південну частину Амурського краю. В основному ж вона населяє лісові області Північно-Східного Індокитаю, Китаю, деяких Японських островів і Корейського півострова. Починаючи з 1934 р. енотовидную собаку неодноразово випускали в Європейській частині СРСР. Тут вона відмінно акліматизувалася й заселила великий простір від Карелії до Кавказу, а потім проникнула у Фінляндію, Швецію, Польщу, Румунію, Чехословакию, ГДР і ФРН. Аналогічні досвіди в Азіатській частині СРСР успіху не принесли, хоча подекуди в Середній Азії, Казахстані й Сибірі енотовидние собаки в невеликому числі прижилися.
З біологічної точки зору досвід акліматизації енотовидной собаки становить великий інтерес.
Притулками енотовидной собаці звичайно служать нори, що належали борсукам, лисицям або виритие самостійно, а також ніші серед корінь, ущелини скель і т.д. Такі притулки розташовуються в глухих, зарослих ярах, на схилах пагорбів, нерідко близько від доріг і сіл. У районах колишніх бойових дій єноти часто селяться в старих бліндажах, окопах. На торф’яних болотах житлові гнізда знаходили в штабелях торфу, купах вирубаних дерев і кущів. Одним словом, у виборі житла енотовидная собака невибагливий.
Досить нерозбірлива вона й відносно їжі. По суті, енотовидная собака поїдає всяку живність, що знаходить, шастаючи у своїх угіддях. Однак найважливішу роль грають мишевидние гризуни, а вже потім птаха, їхнього яйця, жаби й деякі плазуючі, комахи, молюски, снулая риба, падло й ін. У великій кількості використаються ягоди, плоди, зерно вівса й інших культур.
Енотовидная собака діяльний переважно присмерком і вночі, але нерідко попадається на очі й удень. За одне полювання в теплу пору року вона часом проходить до 10-12 км, тоді як узимку всього лише кілька сотень метрів. На відміну від лисиці енотовидная собака звичайно йде не по прямої лінії, а раз у раз звертає убік, не поспішаючи обстежуючи всілякі затишні місця, де є надія чим-небудь поживиться. Нерідко вона бродить по мілководдях у берегів лісових водойм. У снігу хижак сильно грузне й борознить його черевом і короткими лабетами. Будучи застигнуть людиною або собакою, вона воліє не битися, а затаюватися, верещати й т.д., так що з ним швидко справляється навіть звичайна дворняжка.
Незвичайним ддя сімейства собачих властивістю енотовидной собаки є зимовий сон. Восени вона сильно відгодовується, так що її маса збільшується на 2 «г і більше. У теплі зими в себе на батьківщині й у деяких південних районах акліматизації енотовидная собака бодрствует всю зиму, відсиджуючись у притулок тільки в дні сильних морозів і буранів. На Далекому Сході в суворі зими, а на Півночі щорічно із грудня – січня по лютий – початок березня звірі впадають у сонний стан, однак виходять назовні під час відлиг. Дійсної зимової спячки в них ні, але все-таки інтенсивність обміну речовин знижується приблизно на 25%, що полегшує існування за рахунок внутрішніх жирових ресурсів.
Енотовидние собаки — моногами. Пари в них утворяться ще в жовтні – листопаді, і тому гони в лютому – квітні звичайно буває парним, рідко супроводжується бійками між самцями. Тічка в самки триває не більше 6 днів, але повторюється через 20-24 дня. Вагітність у середньому дорівнює 59 дням, але іноді затягується до 70 днів, а за деяким даними, навіть до 79 днів. Щеняти звичайно відбувається в травні, зрідка у квітні або, навпаки, у червні. Новонароджених дитинчат траплялося знаходити навіть у вересні. У середньому їх налічується 6-7, іноді до 16. Плідність сильно коливається залежно від угодованості звірів і погодних умов.
Багато енотовидних собак знищують вовки, а також рись, лисиця, бродячі собаки. Масові спустошення роблять епізоотії піроплазмозу. Відомі випадки сказу. Велика втрата поголів’ю енотовидних собак у заплавах рік може заподіяти високе, затяжне весняне повіддя, особливо якщо воно довелося на час виховання виводків у норах.
Енотовидная собака належить до хутрових звірів.

Однак хутро в неї грубий і не дуже гарний, але міцний. У районах масової акліматизації цього хижака добувають значно більше половини всього видобутку його. У звірорадгоспах через малу рентабельність енотовидних собак не розводять.

У Південній Америці широко поширені своєрідні дикі собаки роду Dusicyon, що нараховує 6 або навіть 8 видів. Довгої, остромордой головою з більшими вухами, а також довгим пухнатим хвостом вони нагадують лисицю, але по будові тіла й високих струнких ніг скоріше схожі на невеликого койота. У довжину вони досягають 60 -100 див, хвіст 30-35 див. Густе довге хутро на тілі буває рудуватим, коричнюватим або чорнуватим з жовтим відтінком, а на голові й шиї – рудим.
Одні із цих звірів населяють плоскі, відкриті рівнини, інших — горбкуваті ліси, а деяких — схили Анд до висоти 4000 м над рівнем моря. Тут вони знаходять притулки серед скель, у порожнечах корінь дерев або в норах вискач. Діяльні звичайно по ночах, але нерідко спостерігаються й удень.
Всі ці хижаки всеїдні, харчуються гризунами, кроликами, птахами, включаючи домашніх, сараною й іншими комахами, жабами, ящірками, а також плодами, цукровим очеретом й ін.
Навесні (у жовтні — листопаді) вони приносять 3—6 дитинчати. У їхньому вихованні беруть участь обоє батька, причому самка самовіддано захищає щенят від ворогів. В 2-3 місяці молоді хижаки починають полювати з дорослими.

Стосовна до роду Cerdocyon саванновая лисиця, або майконг (С. thous), досить схожа на звичайну лисицю. Тіло її довжиною 60-70 див, хвіст – близько 30 див. Фарбування короткого хутра дуже мінливе в окремих особин, але в більшості випадків палево-сіра або бурувата, часто з жовтим відтінком. Кінці вух чорні.
Майконг населяє відкриті, лісисті й трав’янисті рівнини Південної Америки від Північної Аргентини до Колумбії й Венесуели. Він харчується дрібними гризунами, комахами (переважно прямокрилими), ящірками, жабами, крабами, птахами. Важливу роль грають рослинні корми: фіги, банани, манго, ягоди й ін. Деякі звірі спеціально розшукують яйця черепах, іноді викрадають курчат й утік. Нерідко майконга називають лисицей-крабоедом. Однак ракоподібні поїдаються їм аж ніяк не частіше багатьох інших тварин. Полюють майконги вночі, поодинці або парами.
Біологія розмноження вивчена недостатньо. Вагітних самок добували у квітні й серпні, сліпих дитинчат знаходили у вересні. У неволі дитинчата народжувалися в березні й серпні. У виводку налічується всього 2-5 щеняти.
Саванновая лисиця добре приручається. Її шкурки цінуються дешево. У сухий сезон року вона іноді стає джерелом сказу.

Надзвичайно оригінальний вид має представник роду Chrysocyon південноамериканський гривистий вовк, або гуара, агуа-рачай (С. brachyurus). Він схожий на звичайну лисицю, але тільки на надзвичайно довгих, струнких ногах. Завдяки подовженій морді й витягнутій шиї його тіло здається коротким. Непропорційність статури підкреслюється більшими стоячими вухами й коротким хвостом. Про це ж свідчать його розміри: довжина тіла приблизно 125 див, хвоста близько 30 див, висота в плечах до 75 див, маса – 20-23 кг. Фарбування довгої, досить м’якої вовни теж оригінальна: у загальному вона жовтувато-руда, але ноги й нижня сторона значно темніше, майже чорні, тоді як хвіст дуже світлий, до кінця білий. Вовна на верхній стороні шиї й холці має вигляд стоячої гриви.
Гривистий вовк розповсюджений у Бразилії, Парагваєві, Болівії, Уругваєві, Північній Аргентині. Тут він зустрічається в пампасах і по окраїнах боліт, що поростили високою травою. У цих умовах довгі ноги досить необхідні агуара-чаю; вони допомагають разглядиванию видобутку поверх високої травив Полює звір переважно на дрібних тваринах: агути, паку, а також на птахів, що плазують, комах; їсть фрукти й іншу рослинну їжу; іноді тягає домашнього птаха й дуже рідко, зібравшись групою, нападає на овець. Дитинчата народжуються взимку. Їх буває всього 2-3, майже чорні фарбування, з білим кінчиком хвоста.
Наступна підродина собачих (Simiocyoninae) включає тільки 3 роди з одним видом у кожному. По зовнішньому вигляді звірі цих пологів дуже різні, але по будові зубної системи й деяких анатомічних ознак подібні.

Чагарниковий собака (Speothos venaticus) з Південної й Центральної Америки володіє найменшим серед собачих числом зубів — їх усього 40, а іноді навіть 38. По будові тіла вона почасти нагадує борсука, але не настільки масивна й кремезна, почасти схожа на невелику дворняжку. Її тіло має довжину 58-75 див, хвіст – 13-15 див, маса – 5-7 кг. Тулуб у неї не занадто подовжене, товсте. Голова більша, з короткою, тупою мордою, короткими, немов підрубленими вухами, досить великими очами. Хвіст не пухнатий, але з довгими волоссями. Вовна довга, гладка, тверда, пофарбована в одноманітний темно-бурий, майже чорний цвіт, лише голова й плечі бурувато-жовті.
Чагарниковий собака населяє ліси й савани Центральної й Південної Америки. Вона прекрасно пристосована до життя в густих заростях по берегах рік, вільно пробирається крізь їхню хащу. До того ж чагарникові собаки відмінно плавають, поринають й іноді навіть ловлять у воді водосвинок. Полюють ці собаки по ночах, звичайно цілою групою, до 10 особин, знищуючи всіх невеликих тварин, який зустрічають на шляху. М’ясо вони ковтають не розжовуючи, із чим функціонально зв’язане зменшення числа кутніх зубів і слабкий розвиток що залишилися.
До цієї ж підродини належить червоний вовк (Guon alpinus). Це досить великий звір з довжиною тіла 76-103 див і хвоста – 28-48 див, масою – 14-21 кг. У його зовнішньому вигляді сполучаються ознаки вовка, лисиці й шакала.

Подібному до враження сприяє густа довга вовна, довгий пухнатий хвіст, порівняно вузька морда, більші вуха. Загальний тон фарбування рудий, що сильно змінюється в окремих особин й у різних частинах ареалу. Ця мінливість у сполученні із широким поширенням спричинили опис цілого ряду локальних форм, які один час уважалися самостійними видами, а фактично є підвидами. Від інших пологів сімейства собачих червоний вовк добре відрізняється зменшеним числом кутніх зубів (їх по 2 у кожній половині щелепи) і більшою кількістю сосків (6-7 пара).
Червоний вовк у невеликій кількості зустрічається в горах Далекого Сходу, Західному Саяне, Середньої Азії. Основна частина ареалу доводиться на гірничо-лісові області Центральної й Південної Азії, включаючи Індокитай, півострів Малакка, острови Суматра і Ява.
Майже всюди червоний вовк живе переважно в горах, піднімаючись до альпійської зони. У південній частині ареалу він тяжіє до лісів. Нерідко робить сезонні перекочівлі, іноді з’являється в невластиві йому ландшафтах – лісостепу, степу й навіть у пустелях.
Червоний вовк типовий хижак. Полює він переважно вдень, невтомно переслідуючи своїх жертв. Поза періодом розмноження він тримається зграями, що часом нараховують десятки особин. Очевидно, у такі групи поєднується ряд родин або тварини декількох поколінь. Харчуються вони головним чином різними дикими копитними. Відомо також, що ці хижаки влітку регулярно їдять рослинну їжу.
Біологія розмноження вивчена недостатньо. Червоні вовки – строгі моногами; їхні самці беруть участь в охороні й вихованні молодняку. У зоопарках звірі спаровуються в січні – лютому; щеняться у квітні (після 62-64-денної вагітності), приносячись по 5-9 дитинчат. В Індії молодих знаходять протягом цілого року, але частіше в січні – лютому.
Новонароджені щенята покриті короткою темно-коричневою шерсткою. Зуби в них прорізаються на 14-й день. У шестимісячному віці щенята досягають маси дорослих. Притулками їм звичайно служать ущелини скель, печери й ніші в схилах, тому що червоні вовки майже ніколи не риють нір.
Найближчим родичем червоного вовка вважається африканська гиеновидная собака (Lycaon pictus), хоча вони зовні зовсім не схожі. Це хижак завбільшки з вовка. Довжина його тіла 76-102 див, хвоста – 31-41 див, висота в плечах близько 60 див, маса – 16-23 кг. По екстер’єрі гиеновидная собака – струнке, міцно складене тварина із сухощавим тілом, довгими сильними ногами, досить довгим хвостом. Порівняно велика голова має потужні щелепи, збройними гострими зубами. Більші овальні вуха надають звірові подібність із гієною. Незвичайна яскраве, плямисте фарбування короткого грубого хутра. Подібної немає ні в кого із представників сімейства. По загальному темно-бурому тлу розкидані плями неправильної форми жовтої, чорної й білої квіток.

Цей барвистий малюнок не повторюється ні в однієї з особин. Іноді серед них бувають зовсім чорні.
Гиеновидная собака широко поширений до півдня від Сахари, від рівня моря до верхньої межі лісу в горах. Вона найбільш характерна для савани з її достатком копитних звірів, службовців основним видобутком цьому лютому й невтомному хижакові. Зграї гиеновидних собак до 40-60 і більше голів діяльні в будь-який час доби. Вони переслідують різноманітних антилоп аж до великих саблерогих. Тварина середньої величини вони наздоганяють за яких-небудь чверть години, більшого наполегливо переслідують до повної його знемоги. При цьому хижаки поміняють один одного, біжать напереріз, поки не досягнуть мети. Звичайно, у першу чергу гинуть хворі, увечние й старі особини, так що гиеновидние собаки виконують приблизно ту ж селекційну роль, що й полярні вовки в тундрі Аляски. Ненажерливість собак змушує їх часто й далеко кочувати в пошуках багатих дичиною місцевостей. При недоліку великої дичини вони змушені задовольнятися очеретяними пацюками й іншими звірками, а також птахами. Про вихід гиеновидних собак на полювання стає відомо по голосному, досить мелодійному лементі «хо-хо!», яким звірі обмінюються між собою. Крім того, вони видають різкий, сердитий гавкіт й, подібно мавпам, особливе щебетання.
Приблизно в березні зграя розпадається у зв’язку з початком періоду розмноження, Вагітність у гиеновидних собак триває від 63 до 80 днів. Самки щеняться в норах, розташованих у чагарниках біля водопою, причому нерідко поблизу одна від іншої, на зразок колонії. У виводку налічується 6 – 8 дитинчати. Самка рано починає підгодовувати їх отригнутим м’ясом, і порівняно незабаром молоді звірі приступають до полювання разом з дорослими. Живуть вони 9-10 років.
Основні вороги гиеновидних собак — гієни й леви. Людей вони не дуже бояться, але поступово зникають із населених місцевостей, де їх винищують мисливці.

Підродина Otocyoninae включає тільки один рід і вид — африканську большеухую лисицю (Otocyon megalotis). Своя назва вона одержала через величезні вуха, висотою 11 -14 див і до того ж дуже широких.
Вони здаються тим більше великими, що сама тварина середньої величини: довжина тіла 46—58 див. Якщо не вважати вух, то в іншому большеухая лисиця досить схожа на звичайну лисицю. Вона в основному пофарбована в жовтувато-бурий або жовтий цвіт, за винятком чорних лабетів, кінців вух і хвоста. Чудовою особливістю виду є зубна система, що нараховує 48 зубів, у тому числі 4 предкоренних й 4 корінних у кожній половині щелепи. Це максимальна кількість для наземних плацентарних ссавців.
Большеухая лисиця живе в пустелях. Раніше вона була поширена дуже широко в Східній і Південної Африкеt але тепер сильно винищена й у багатьох місцевостях близька до повного вимирання. Цьому сприяє те, що большеухая лисиця не уникає близькості людини, дуже цікава й необережна. Будучи в основному нічною твариною, вона нерідко спостерігається й удень, коли бродить поодинці, парами або групою до 6 особин. Харчується большеухая лисиця переважно термітами й іншими комахами, а також плодами, цибулинами, дрібними звірками, іноді падлом. Майже ніколи вона не нападає на свійських тваринах. Період вагітності 60-70 днів. Дитинчата (2-5) з’являються найчастіше із грудня по квітень, але нерідко й в інші місяці року.