СІМЕЙСТВО ДЕЛЬФІНОВІ (DELPHINIDAE)

Дельфінові — дрібні (1—10 м), переважно дуже рухливі морські китоподібні стрункого додавання. У більшості дельфінових є спинний плавець, розташований біля середини тіла. У хвостового плавця на задньому краї глибока виїмка. Щілина дихала, розташована на тімені, подкововид-ная й кінцями звернена вперед. На горлі немає борозен. Зуби звичайно численні, і верхні входять у проміжки між нижніми. Череп асиметричний.
Дельфіни живуть чередами. Вони люблять грати біля минаючих кораблів, пересуваються в море стрімко й легко, затрачаючи на це мінімальні підсилив внаслідок прекрасної обтічності й осо бих властивостей шкіри, які попереджають виникнення вихрових потоків навколо тварин, що рухаються.
На дельфінах за посчедние роки зроблений багато досліджень і зроблені важливі відкриття. Виявляється, ці тварини мають дуже високорозвинену нервову систему.
Деякі види дельфінів добре уживаются в неволі, де проявляють дивні здатності до індивідуального й групового дресирування. Вони швидко навчаються цирковим трюкам, по команді з голосу можуть виконувати різноманітні вправи. Мають складну звукову сигналізацію, видають і сприймають звуки й ультразвуки в широкому діапазоні (частотою до 170 кгц) і навіть можуть наслідувати людського голосу (афаліна). Дельфіни превосходно володіють эхолокацией, за допомогою якої знаходять їжу й орієнтуються під водою, незалежно від умов висвітлення. У цей час сімейство дельфінових переживає еволюційний розквіт, поєднуючи 22 роду й 50 видів, що становить більшу частину загону китоподібних. Більшість видів поширена в помірних і помірно-теплих водах, тільки 7 з них заходять в Антарктику й 7 – за полярне коло в Арктику.
Рід афалін (Tursiops) — дельфіни середньої величини: 2, 3—3 м, рідко до 3, 6 м довжиною. Самці на 10-20 див більше самок. Помірковано розвитий дзьоб чітко відмежований від опуклої лобово-носової (жировий) подушки. Спинний плавець високий, стрункий, позаду напівмісячно вирізаний. Грудні плавці в підстави широкі, до кінця загострюються, по нижньому краї опуклі, по верхньому біля підстави опуклі, а далі ввігнуті. Фарбування тіла зверху темно-бура, знизу світла (від сіркою до білої); малюнок на боках тіла непостійні, часто зовсім не виражений. Зуби міцні, конически загострені, 6-10 мм товщиною, 19-28 пара вгорі й на 1-3 пари менше внизу. У старих особин коронки зношуються й оголюється «дупло». Череп досягає в довжину 58 див. Піднебіння плоске, без бічних жолобів.
У роді один широко розповсюджений вид — афаліна (Т. truncatus) з декількома підвидами.
Афаліна в настою шиї час вивчений краще й повніше всякого іншого виду дельфінів. Поширена в помірних і теплих водах Світового океану. В Атлантиці живе від широти Південної Гренландії й Норвегії до Уругваю, Аргентини й Південної Африки, включаючи моря Балтійське, Чорне, Середземне, Карибське, Мексиканський затока. В Індійському океані живе від його північних берегів, включаючи Червоне море, на південь до широти Південної Африки, Південної Австралії. У Тихому океані зустрічається від Японії, Курильської гряди, штату Орегон до Тасманії, Нової Зеландії й Аргентини.
У Світовому океані є не менш 4 підвидів афалін, що незначно розрізняються зовні й рисами черепа. У водах СРСР із них зустрічаються 3: чорноморська, атлантична (у Балтиці) і северотихоокеанская. Четвертий (чіткий) підвид – індійська афаліна деякими зоологами виділяється в самостійний вид (Tursiops aduncus), тому що в неї більше довгий дзьоб і збільшене число верхніх зубів (28 пара замість звичайних 19-24).
Афаліна живе оседло або кочує невеликими зграйками. Схильність її до при брежной зоні порозумівається придонним характером харчування. Головна їжа афалін у Чорному морі – бентосная риба: пікша, камбала, кефаль, лобань, морські йоржі, скати; в інших морях – акули, вугри, головоногие молюски. За одні діб афаліна поїдає близько 16 кг риби. За їжею вона поринає в Чорному морі на глибину до 90 м, у Средиземном-до 150 м. Є відомості, що у Гвінейській затоці вона поринає до 400-500 м. Полюючи за рибою, афаліни рухаються нерівномірно, ривками, із частими крутими поворотами. Їх дихальні варіюють від декількох секунд до 6 -7 хвилин, максимум до чверті Найбільш активні вдень.
Афаліни краще всякого іншого дельфіна уживаются в неволі, де вільно розмножуються, переносять усякого роду експерименти й дружелюбно ставляться до людини.
Плиний Старший описав, як у стародавності один хлопчик на березі Середземного моря навчив афаліну припливати на свій заклик, кормил її з рук, і вона регулярно перевозила його через бухту в школу й назад додому. Щось подібне трапилося в наші дні. У Новій Зеландії (містечко Опонони) молода самка регулярно відвідувала пляж, де грала з купальниками, дозволяла гладити себе руками, дозволяла саджати собі на спину детишек. Перед піднесеними глядачами вона демонструвала, високі стрибки й спритну гру в м’яч. Дельфін залучав на пляж безліч глядачів й одержав кличку Опо-Джэк. Для його охорони губернатор видав закон, що забороняє торкати Опо-Джэка, але він все-таки загинув по невідомих причинах після «гастролей», що тривали півроку.
Розмножується афаліна в наших водах навесні й летомю

Немовля важить 11 —12 кг, маючи довжину 1 м. Розмір найменшої статевозрілої самки був 228 див. В океанариумах установлено, що вагітність афаліни триває 12 місяців, а гони – від 3-4 днів до декількох тижнів. Під час гонів у тварин у неволі спостерігаються особливі пози, згинання тіла, стрибки, «обнюхивание», поглаживание один одного головою й плавцями, легеня покусування й чуються часті верески. Самець, перебуваючи в парі, відганяє від самки всіх суперників. Короткочасна копуляція відбувається на швидкому ходу й повторюється кілька разів. У вагітних самок поступово знижується товариськість, з наближенням пологів з’являється незграбність і повільність у рухах. Дитинча народжується під водою хвостом уперед. Час виходу плода триває від 20 хвилин до двох годин. Кінець пологів збігається із сильним збудженням усього череди. Пупочний канатик рветься легко, і немовля в супроводі матері й од-ни-двох самок спливає до поверхні води похило, щоб зробити перший дихальний акт. До посліду дельфіни, як і самка, ставляться байдуже.
Дитинча, виявивши соски матері, бере їх на початку через 10—30 хвилин, а самка в цей час повертається на бік. У перші тижні дитинча тримається біля матері, пізніше плаває без обмежень. Уперше тверду їжу в неволі він бере у віці 3, 5-6 місяців, але повністю закінчує, молочне харчування лише в 18-23 місяця. Полова зрілість наступає в 5-б років: самка, що виросла в акваріумі, першого дитинчати народить в 7 років.
Афаліни можуть розвивати швидкість до 50 км/ч і вистрибувати на висоту до 5 м. У неволі афаліни виконують складні дії за винагороду: зі стрибка беруть корм із рук людини, плавають у запряжці, буксирують човна, дзвонять у дзвіночок, підносять кинуті у воду предмети, стрибають через затягнутий папером або палаючий обруч, точно закидають м’яч у кошик з відстані 6 м і багато чого іншого. Їхні трюки показують широкій публіці в більших океанариумах у Флориді й Каліфорнії, Эносиме (у Японії) і Монако (на Середземне море), Порт-Элизабете (у Південній Африці) і на Гавайських островах, у Брисбене (Австралія) і Нейпире (Нова Зеландія). В океанариуме біля Гонолулу перед декількома сотнями глядачів афаліни виконують груповий танець із кувирканием й «раскланиваниями», а одна з афалін голосно вимовляє фразу «Yes, о’кеу» («Так, усе в порядку»). Дресирована тут афаліна
,
коли неї випускали в море із прикріпленої до неї портативними апаратурами, вільно плавала зі швидкістю 27 км/ч і слухняно поверталася на заклик мегафона до човна з людьми. Навчених дельфінів зараз намагаються використати як помічників людини для дослідження океану: до тіла їх прикріплюють різні датчики, що інформують про ту або іншу глибину. Дихають у неволі 1-4 рази у хвилину; серце їх б’ється із частотою 80-140, у середньому 100 разів у хвилину ю

Дельфіни мистецьки управляють складним голосовим апаратом, у якому найбільш істотні три пари повітряних мішків, і можуть різноманітити свої звуки. Для зв’язку між собою афаліни видають комунікаційні сигнали частотою від 7 до 20 кгц: свист, гавкіт (при переслідуванні видобутку), нявкання (при годівлі), удари (при ляканні своїх родичів) і ін. При пошуках видобутку й при орієнтуванні під водою вони видають эхолока-ционние клацання, що нагадують скрип дверних іржавих петель, частотою від 20 до 170 кгц. Недавно американські вчені В. Эванси Д. Дрэхеру дорослих афалін записали 17, а в дитинчат тільки 6 комунікаційних сигналів. Очевидно, система сигналів ускладнюється з віком й індивідуальним досвідом тварини. Із цієї кількості 5 сигналів виявилися загальними для афаліни, гринди й звичайного дельфіна.
Сплять афаліни, як і всі китоподібні, у поверхні води, звичайно вночі, а вдень лише після годівлі, періодично відкриваючи віка на 1—2 секунди й закриваючи на 15—30 секунд. Слабкий удар звисаючого хвоста час від часу виставляє сплячого звіра з води для чергового дихального акту.
Афалін зрідка ловлять у Середземне море, а також для потреб океанариумов у берегів США й в інших місцях. У СРСР промисел дельфінів заборонений. Найбільш великі афаліни важать 360-400 кг.
Рід звичайних дельфінів (Delphinus) монотипичен. Сюди ставиться лише звичайний дельфін, або дельфин-белобочка (D. delphis). Це самий звичайний вид сімейства дельфінових. Величина тіла близько 160-260 див, але в Чорному морі не перевищує 210 див. Самці на 6-10 див крупніше самок. На відміну від інших ці дельфіни дуже стрункі, з довгим дзьобом, різко відмежованим від жирової подушки борозенками. На піднебінні два глибоких поздовжніх жолоби. Зуби гострі, численні, угорі й унизу по 40-55 пару (усього 160-220 штук), товщиною 2-3 мм. Фарбування спини й всіх плавців темна, майже чорна, черево біле. На боках два (передні й заднє) витягнуті сірі поля; вони грубо нагадують покладену набік вісімку; крім того, уздовж тіла йдуть 1-3 сірі вузькі смужки; у далекосхідних звичайних дельфінів сірих нулів і смужок на боках немає й чорне фарбування спини різко граничить із чисто-білими боками. Від темних грудних плавців до підборіддя йде темна смужка.
Дельфин-белобочка розповсюджений у Світовому океані настільки ж широко, як афаліна, але дотримується відкритого моря. Зустрічається від широт Північної Норвегії (плоскогір’я Финмаркен), Ісландії, Ньюфаундленду, південної частини Курильської гряди, штату Вашингтон до південних широт острова Тристан-да-Кунья, Південної Африки, Тасманії, Новій Зеландії. У цьому ареалі існує кілька підвидів, у водах нашої країни – три: атлантичний (до нас заходить у Балтійське море), чорноморський (найменший по розмірах) і далекосхідний, або северотихоокеанский. Деякі зоологи дельфіна з подовженою мордою з Південної Африки виділяють як самостійний вид D. capensis, однак і він може виявитися лише підвидом.
У тропіках місцями досить численний.
Один з найбільш стадних, жвавих і швидкохідних китоподібних. Його крейсерська швидкість 36 км/ч, а коли він сідлає корабельну хвилю біля носа швидкісних судів, те навіть більше 60 км/ч. Стрибає «свічкою» нагору до 5 м, а по горизонталі до 9 м.
Харчується пелагической, стайной рибою, а також головоногими молюсками й рідко ракоподібними. У Чорному морі улюблена їжа – шпрот і хамса, у меншій мері пелагические голки, пікша, барабу-ля, ставрида, кефаль, скумбрія. В інших морях поїдає оселедець, мойву, сардину, сайру, макрель, кефаль, навіть летучих риб, зрідка головоногих молюсків. Чорноморська белобочка харчується у верхній товщі моря й не поринає глибше 60-70 м (це показав лов мережами), але океанська форма ловить риб, що живуть на глибинах 200-250 м (світний анчоус, хек, батилагус, отофидиум й ін.). На скупченнях їжі белобочка збирається у великі череди, іноді разом з іншими видами – гриндой і короткоголовими дельфінами. До людини звичайний дельфін ставиться миролюбно, ніколи не кусається, але погано переносить неволю. Пійманий і поміщений у басейн разом з родичами, він починає брати рибу вже із другого дня, однак уступає їжу більше активним дельфінам інших видів.
Розмножується дельфин-белобочка переважно влітку. Під час гонів або спарювання інтенсивність харчування різко знижується, і тоді часто шлунки бувають порожніми; на тілі самців і рідше самок з’являються сліди покусов. Вагітність триває 10-11 місяців. Дитинча народжується 80-90 див довжиною, годується молоком матері 4-5 місяців і стають статевозрілим не раніше чим на четвертому році., при довжині 1, 5-1, 6 м.
Белобочки живуть частіше родинами, складеними, як припускають, з нащадків декількох поколінь однієї й тієї ж самки. Однак самці й самки, що годують, з молодняком, а також вагітні самки утворять іноді окремі (видимо, тимчасові) косяки. У період полової активності спостерігаються також шлюбні групи зі статевозрілих самців і самок.
Дельфіни живуть до 30 років. Це знав ще Аристотель: у його час рибалки робили карби на хвостах дельфінів і знову отлавливали деяких з них через цей строк. Звукові сигнали белобочек настільки ж різноманітні, як й афалін. Є крекіт, виття, писк, квакання, котячий лемент, але переважають свистовие сигнали. У зграйки звичайного дельфіна у водах Каліфорнії американці записали 19 різних сигналів. Незвичайно сильні сигнали, названі «постріл» (тривалістю 1 секунда) і «гуркіт» (3 секунди), були недавно відкриті радянськими гідроакустиками в цього виду. Обидва сигнали, значення яких не встановлене, виявилися з дуже високим звуковим тиском (від 30 до 160 бар) і частотою 21 кгц.
До заборони промислу в нашій країні дельфінів ловили на Чорному морі за допомогою кошелькового невода, у який іноді попадалося до 2000 голів. Продукцію переробляли на рибних заводах.
Рід продельфинов (Stenella) поєднує дельфінів, які величиною тіла, струнким додаванням, довгим дзьобом, численними зубами й навіть способом життя нагадують звичайних дельфінів, але чітко відрізняються плоским піднебінням (без поздовжніх глибоких жолобів) і деталями фарбування. У роді 5 маловивчених видів .
Найбільш відомий смугастий продельфин (S. caeruleoalbus). Довжина його тіла близько 2 – 2.3 м. Характерні блакитнувато-темна спина, світле черево й частина боків. Від очей назад тягнуться вузькі темні смуги: одна або дві – до підстави темного грудного плавця (цим відрізняються два підвиди) і до анальному отвору. Зубов 44-50 у кожному ряді (усього 176-200). Розповсюджений у тропічному, субтропічному й помірному поясах Світового океану. На північ проникає до Нової Шотландії, Південної Гренландії, Шетландских й Оркнейські островів, Японії, Курильських островів, Британської Колумбії, штату Вашингтон, а на південь – до затоки Ла-Плата, Південної Африки, Нової Зеландії. Харчується рибою й головоногими молюсками. Одинично добувається в Китаєві й близько 20 000 у рік у Японії.
Малайський продельфин (S. dubia) довжиною 180-208 див, формою тіла дуже схожий на дельфина-белобочку, але має широкі в підстави грудні плавці й інше фарбування тіла. Для цього дельфіна характерний білий кінчик дзьоба, чорно-блакитнуваті плавці (усе), така ж спина, але із дрібними білими цяточками. Черево й боки яскраво-білі; біле фарбування на боках піднімається дуже високо й заходить у передню частину тіла позаочі – на щоки й боки лобово-носової подушки. Від підстави грудних плавців до нижніх щелеп іде широка темна смуга, а назад до анального отвору тягнеться ясно-сіра розмита смуга. Зубов по 38-45 у кожному ряді.
Живуть зграйками по 100—300 у тропічних частинах Тихого й Індійського океанів, зокрема біля Японії, Гавайських, Філіппінських, Зондских островів й у Бенгальській затоці. Харчуються рибою й головоногими молюсками. Дитинча народиться 105 див довжиною. У неволі більше 10 днів живе рідко, але їжу (макрель і кальмарів) бере з рук людини з першого ж дня. Тубільці острова Малаита, на Соломонових островах, щорічно ловлять кілька тисяч цих дельфінів, виганяючи їх на берег за допомогою човнів і постукування каменями під водою (такий стукіт викликає паніку тварин). М’ясо й жир дельфінів тубільці їдять, а із зубів виготовляють намиста. У місцевих жителів зуби дельфінів служать грошовою одиницею.
Плямистий продельфин (S pernettyi) у довжину досягає 215 див. Він названий так за численні плями, що з’являються з віком. На дитинчатах плям не буває; у дорослих темна спина покрита білими, а світле черево – темними плямами. Плавці темні, без плям. Зубов у кожному ряді 35-37, усього 140-148. Розповсюджений у прибережних атлантичних водах США, у Мексиканській затоці, Карибському морі, у водах Бразилії. Розмножується влітку. Неволю в океанариумах переносить порівняно добре, але гірше, ніж афаліна.
Вуздечковий продельфин (S. frontalis) близький по фарбуванню тіла й числу зубів до попереднього виду, але менше його (не більше 180 див). Зустрічається в теплих водах Атлантики, Індійського океану й у Середземне море.
Краще вивчений щовертиться продельфин, або длиннорилий дельфін (S. longirostris), що заселяє тропічну область Світового океану. Він славиться як відмінний стрибун: у повітрі, поки летить, він устигає 2-3 рази повернутися навколо своєї осі, за що й одержав назву. Рило його сильно подовжене, угорі й унизу має по 52 пари зубів. Іноді до зубів прикріплюються грона усоногих раків з роду конходерми. У море цей дельфін часто плаває в компанії великих риб-тунців. Роберт Броунел у шлунках п’яти дельфінів знайшов тисячі отолітів 15 видів риб; переважали отоліти світних риб – бентосема й лампаниктус, у невеликій кількості були отоліти летучих риб. Добре уживается в неволі на Гавайських островах (в океанариуме Си-Лайф Паренню), де групові стрибки цих дельфінів показують публіці.
Рід длинноклювих дельфінів (Sotalia) — дуже теплолюбні тварини 1, 6— 2, 5 м довжиною, теж з довгим дзьобом, але відрізняються від двох попередніх пологів тим, що їхній спинний плавець менш загострений, нижче й ширше в підстави, грудні плавці більше широкі біля підстави. Фарбування тіла без різких тонів, що контрастують, або світла взагалі. Живуть тільки в тропічних і субтропічних водах біля берегів або в ріках Південної Америки, Африки й Індії, куди недавно переселилися з моря. У роді сім погано вивчених видів.
Амазонський дельфін, або ту каші (S. fluviatilis), довжиною до 165 див, зверху темний або сірий, знизу білий. Зубов 30- 31 у кожному ряді, усього 120-124. Живе в ріці Амазонці і її припливам, тримається зграйками, іноді нападає на иний. Поринає на 0, 5-1, 5 хвилини. Харчується рибою й ракоподібними.
На нього схожий інший вид — гвианский дельфін (S. guianensis), теж темно-сірого цвіту. Він живе у водах від затоки Ріо-де-Жанейро до Венесуели. Заходить в устя рік й озера (Маракаибо). У повіддя плаває по затоплених болотах і лісам, віддаляючись на 1000-2000 км від моря. З появою цих тварин крокодили поринають у воду. Жителі вірять, що гвианские дельфіни виносять на берег тіла потопельників.
У прибережній зоні й ріках Південного Китаю (ріки Кантон, Фухэ, гавань Амой) живе двометровий китайський білий дельфін (S. chinensis). Він молочно-білого цвіту, із чорними очами; зубів у нього по 32 пари вгорі й унизу.
Між Сіамською затокою й островом Борнео зустрічається близький вид — зондский білий дельфін (S. borneensis). Він білий або ясно-сірий кольори, з низьким спинним плавцем і збільшеним числом зубів (до 37-39 у кожному Ряді).
Западноафриканский, або камерунський, дельфін має фарбування від сіркою до темної (S. teuszi). Він живе в бухтах і ріках Західної Африки, від Камеруну до Сенегалу. Довжина тіла самців до 2, 5 м, маса – 166 кг; самки трохи менше. Зуби великі, товщиною 7 мм, 27-30 пара вгорі й 27-28 пара внизу. Харчується рибою й лише випадково захоплює водорості й плоди мангрових дерев.
Рід морщинистозубих дельфінів (Steno) містить один вид — морщинистозубий дельфін (Steno bredanensis). Це длинно-рилие тварини довжиною до 2, 4 м, з витягнутою конічною головою. Дзьоб здавлений з боків і нерізко відокремлюється борознами від лобово-носової подушки. Верхня половина тіла й всі плавці темні, а нижня частина й дзьоб білі, іноді із дрібною плямистістю. Зуби дуже міцні, товщиною 7-9 мм, по 20 – 27 у кожному ряді. Коронки з виразними поздовжніми зморщечками. Тваринні рідкі, але широко поширені в помірному й тропічному поясах Світового океану. Відомі з вод Флориди, Голландії, Франції, Португалії, Південно-Східної Африки (Замбезі), Японії, Бенгальської затоки, Червоного моря, Яви, Нової Зеландії, Гавайських і Галапагосских островів. Японці містили цих дельфінів в океанариумах міст Ито, Мито й Еносиме. Їхні трюки показують на Гавайських островах у Си-Лайф Паренню. Навчений дельфін, випущений у море біля Гавайських островів, посилав звукові сигнали, як показував датчик,
Рід китовидних дельфінів (Lissodelphis) відрізняється по наступному сполученню ознак: тіло тонкою й струнке (довжиною 185—240 див), без спинного плавця, помірної довжини дзьоб, що загострюється, нерізко відмежований від низкою, похилої лобово-жирової подушки. Грудні плавці серпоподібні, невеликі, по нижньому краї опуклі, а по верхньому – увігнуті. Хвостове стебло дуже тонкий і низький. Зуби дрібні, близько 3 мм товщиною, 42-47 пара вгорі й 44-49 пара внизу. Піднебіння рівне, без жолобів. У роді два рідкі, маловивчених види.
Північний китовидний дельфін (L. Ьо-realis) живе тільки в північній половині Тихого океану, від Курильської й Алеутської гряд до південних частин Японії й Каліфорнії. Дельфін весь чорні-чорну-чорне-чорна-оксамитово-чорний, крім яскраво-білих кінчика дзьоба, широкого ромбовидної плями між грудними плавцями й вузькою смужкою на череві, що з’єднує білий ромб із білим фарбуванням нижньої сторони хвостових лопат. Харчується рибою із сімейства Mictophidae і кальмарами. На скупченнях їжі збирається більшими чередами, до 1000 голів, іноді разом із гриндами й навіть китами-полосатиками. Немовлята китовидние дельфіни дрібні (60-70 див довжиною), по фарбуванню подібні з дорослими.
Південний китовидний дельфін (L. регоni) менше по розмірах (до 228 див) і різко відрізняється від попереднього виду фарбуванням: вся його верхня половина тіла від рила до хвоста чорна, а нижня – біла. Зубов у нього 42-43 у кожному ряді. Розповсюджений у помірному поясі південної півкулі; спостерігався у водах біля Південної Бразилії, Чилі, Нової Зеландії, Тасманії, Нової Гвінеї, Південної Африки, а також у північного краю Антарктики.
Рід короткоголових дельфінів (Lagenorhynchus) поєднує тварин, величина яких не більше 3 м. Голова їх укорочений, дзьоб короткий, тільки-но відмежовано від лобово-носової подушки. Великий спинний плавець на задньому краї серпообразно вирізаний так глибоко, що вершиною дивиться прямо назад. Грудні плавці помірної величини. Верхня й нижня крайки хвостового стебла високі, у вигляді гребенів. Фарбування більшості видів яскрава, з контрастирующих чорних і білих тонів. Від підстави грудного плавця до ока йде темна смужка. Зуби численні, по 22-40 пару вгорі й унизу, товщиною 3-7 мм. Піднебіння плоске. Характерно збільшене число хребців. Рід поєднує шість видів, що живуть у помірних і помірно-теплих водах Світового океану; деякі з них заходять до окраїн Антарктики й Арктики.
Краще вивчений добре, що уживается в неволі вид, смугастий дельфін (L. obliquideus). Самці досягають 2, 3 м і маси 180 кг; самки – 2, 2 м й 100 кг. Тіло (зверху), кінчик рила, передні частини спинного й грудного плавців і лопати хвоста темні; груди, задні частини тих же плавців, нижня крайка хвостового стебла й черево білі. По спині від дихала до боків хвостового стебла симетрично тягнуться два яскраво-білих ремені (смуги), а від підстави грудних плавців – по двох чорних ременя: до оку, а іншої до нижнього гребеня хвостового стебла, відмежовуючи біле черево від менш світлих боків. Біле фарбування на боках у передній і задній половинах тіла роз’єднані нижче спинного плавця широкою й косою темною смугою

Зубов угорі 30—32 пари, унизу 28—32 пари, товщиною 4—5 мм.
Живуть тільки в північній частині Тихого океану — до півдня від Алеутської гряди до широти Японії, Кореї й Мексики, де досить численні. У нас найбільш звичайні біля Курильських островів і Сахаліну. Тримаються зграйками, іноді з одновікових особин. Величезні скупчення й міграції цих тварин пов’язані з переміщенням їхньої їжі – риби (оселедця, сардини, сайри, анчоуса, ставриди, лососів) і кальмарів. У Каліфорнії, наприклад, анчоуси й дельфіни підходять узимку одночасно й ідуть звідси влітку. Іноді вони годуються разом з іншими видами китоподібних – із гриндой, звичайним і китовидним дельфінами. Розмножуються влітку. Самці довжиною 124 див ще годуються молоком. Активні звичайно вдень. При свіжому вітрі грають і випливають за судами, стрілою розрізаючи воду поперек ходу корабля. Добре піддаються дресируванню, беруть їжу з рук, стрибають через обруч. У неволі добре уживаются із гриндой, У Каліфорнійському океанариуме їх навчили виконувати групові стрибки у висоту до 5 м. Регулярного промислу не існує.
Білобокий дельфін (L. acutus) звичайно має довжину тіла 2, 3-2, 7 м. Весь верх тіла чорний, а низ – від підборіддя до кінця хвоста – білий. Грудні плавці, як і спинний, чорні, прикріплені до светлоокрашенной частини тулуба, від них до ока йде чорний ремінець. На боках у задній половині тіла виділяється витягнуте біле поле. Зверху воно граничить із чорним, а знизу із сірим цвітом. Зубов 30-40 у кожному ряді, товщиною до 4 мм.
Живуть у помірних водах Північної Атлантики. Найбільш численні в Норвезькому й Північному морях. До нас зрідка заходять у Балтійське море, а можливо, і до берегів Мурмана. Стадні, харчуються рибою й головоногими молюсками. Іноді обсихають разом із гриндами. Молоді народяться влітку, довжиною 108 див. Лов існує лише у водах Норвегії.
Беломордий дельфін (L. albirostris), на відміну від білобоких дельфінів, ледве крупніше (рідко до 3 м) і набагато темніше. Його спина, боки й плавці темні, майже чорні, дзьоб і черево білі. Темне фарбування на боках спускаються низько, дощенту грудних плавців. Зуби його толще (6-7 мм), по 22-28 штук у кожному ряді. Біологія й поширення майже такі ж, як у попереднього виду, однак далі проникає на північ. Він часто зустрічається між областю Фин-марк й островом Ведмежим. У Північно-Західній Атлантиці досягає Гренландії (селища Суккертоппен), у СРСР зустрічається біля Мурманського узбережжя й у Балтійськом море до Фінської затоки. Харчується рибою (мерланг, тріску, пікша, оселедець, морскай камбала, йорж-камбала-йорж, мойва, навага), зрідка головоногими молюсками й ракоподібними.
Три інших дельфіни цього роду живуть у південній півкулі.
Хрестоподібний дельфін (L. cruciger) довжиною 150 – 180 див. Фарбування з різко, що контрастують тонів, – чорного й білого. Верх тіла, кінець морди й всі плавці чорні. На білому тлі уздовж обох боків тіла від ока й підстави грудних плавців до хвоста тягнеться чорна смуга; своїм різким розширенням на середині тіла під спинним плавцем вона віддалено нагадує хрест. У деяких особин (в Антарктиці) це розширення замикається із чорним фарбуванням спини. Зубов 28 у кожному ряді, усього 112. Живе лише в південних частинах Тихого й Атлантичного океанів від крайки льоду до північної частини Чилі, Ла-Плати, Південної Африки, Тасманії.
Тьмяний дельфін (L, obscurus) має довжину тіла до 180 див. Верх тіла чорний, низ ясно-сірий або білий, іноді із сірими плямами. У нижню область светлоокрашенних боків з боку спини нижче плавця спускаються дві гострих чорні мови, спрямованих назад. Зубов 32 пари вгорі й 30 пара внизу. Живе у водах Південної Африки, Нової Зеландії, Чилі й у Північній Антарктиці (у Фолклендських островів і Кергелена). У Новій Зеландії (м. Нейпир) і Австралії (м. Брисбен) цього дельфіна успішно містять в океанариумах і навчають різним трюкам для показу публіці.
Дуже близький до цього виду австралійський дельфін (L. australis). У нього вся голова поперед очей і горло між нижніми щелепами, а також тім’я, спина, хребет хвостового стебла й всі плавці чорні. Черево біле. Від підстави грудного плавця до анального отвору тягнеться темний ремінь. Зубов по 30 пару вгорі й унизу, усього 120. Знайдений у мису Горн, Фолклендських островів, Патагонії.
Рід бесклювих дельфінів (Peponocepha1а) був описаний лише в 1966 р. зоологами М. Нисиваки (Японія) і К. Норою-рисом (США). Специфічні для роду фарбування тіла, форма голови, широкий череп із глибокими предглазничними виїмками й шийний відділ хребта, у якому срослись перші три хребці.
У роді один вид — бесклювий, або широкопикий, дельфін (Peponocephala electra). Довжина тіла цього дельфіна близько 260 див. У нього широка, опукла й тупозаостренная попереду голова, без дзьоба, із трохи втисненими «щоками», зовні нагадує голову карликової косатки. Грудні плавці як у чорної косатки.
Фарбування тіла чорно-сіра, тільки-но більше світла на череві. Лише губи, пляма в області пупка й ділянка між грудними плавцями білі. Число зубів 25 пар угорі й 24 пари внизу. Хребців 80-84. Вид широко розповсюджений у тропіках і субтропіках Світового океану, на північ іде до Японії (затока Сагами), на південь до Антарктики (Південні Шетландские острова); відомий у водах Карибського моря, Західної Африки, Бенгальської затоки, Гавайських островів, Сулавеси.
Рід саравакских дельфінів (Lagenodelphis) був описаний уперше тільки в 1956 р. по кістяку тварини, добутого наприкінці XIX в. в устя ріки Лутонг, на острові Борнео, у колонії Саравак. У роді єдиний вид – саравакский дельфін (L. hosei). Зовнішній вигляд тварини й фарбування дотепер невідомі, але, судячи з кістяка, довжина тіла досягає 2, 1- 2, 4м. Череп сполучає в собі риси звичайних дельфінів (жолоба на піднебінні, число зубів від 160 до 176, форма зрослих посередині межчелюстних костей) і короткоголових дельфінів (широкі череп і рострум, порівняно товсті зуби).
Рід сірих дельфінів (Grampus) з єдиним видом сірий дельфін (G. griseus). Довжина його тіла близько 3, 7 м. Дзьоба він не має, голова закруглений, «чоло» круто піднімається від переднього кінчика рила. Щілина рота різко нахилена вперед. Нижня щелепа до кінця морди не доходить. Грудні плавці вузькі й довгі. Спинний плавець високий, глибоко вирізаний на задньому краї й ледве зрушений у передню половину тіла. Загальне фарбування сіра або темно-сіра, на череві світліше, на плавцях така ж, як і на спині. По тілу розкидані світлі плями, смужки, подряпини, нанесені зубами родичів і гаками головоногих молюсків. Зубов 2-7 пар, тільки нижні (верхніх немає) зрушені вперед і легко випадають. Товщина коронок до 13 мм, а корінь – до 19 мм. Характерна широка форма рострума із впалими краями й широкі межчелюстние кістки.

Цей дельфін розповсюджений широка у Світовому океані, крім полярних морів.
Він віддає перевагу теплим і помірно-теплим водам. На північ проникає до Курильських островів, Каліфорнії, штату Массачусетс, Англії, Швеції, на південь – до Австралії, Нової Зеландії, Південної Африки. Є в Середземне й Червоному морях. Живе невеликими зграйками (по 4-12), які зрідка збираються в більші косяки. Віддає перевагу відкритим частинам моря, де порівняно рідкий, але ще більш рідкий біля берегів. На зиму переміщається в більше низькі широти, де народжує дитинчати 150 див довжиною.
Головна їжа цього дельфіна — головоногие молюски. У зв’язку з такою дієтою в нього втрачені верхні зуби й частина нижніх. Образ його життя вивчений мало. Японцям в Эносимском океанариуме вперше вдалося одержати потомство сірих дельфінів, які народили трьох дитинчати.
Рід гринд, або шароголових дельфінів (Globicephala), включає великих дельфінів до 6, 5 м і масою 2, 9 т із шарообразно закругленою головою, майже позбавленої дзьоба. Щілина рота попереду здається широкої, а збоку короткої й косо спрямованої вниз. Грудні плавці посаджені низько, вузькі й довгі, зі збільшеним числом фаланг на другому й третьому пальцях. Спинний плавець загнуть назад і зрушать у передню половину тіла. Зубов угорі й унизу по 6-12 пару. Вони зміщені в передню частину щелепи, до старості зношуються й частково випадають. Живуть у помірному й теплом поясах, але зрідка заходять у холодні води Північної Атлантики й Антарктики.
У роді 3 види. З них краще вивчена звичайна гринда (G. melaena). Вона майже вся чорна, але уздовж по череву з білим малюнком у вигляді якоря. Зрідка бувають світла заочноямкова пляма й сідло за спинним плавцем. Грудні плавці в цих дельфінів длиннее, ніж у двох інших видів (від 1/4 до 1/5 довжини тіла), а зуби многочисленнее (8-11 пара вгорі й 9-12 пара внизу). Маса найбільших самців досягає 3 т.
Поширена в Північній Атлантиці, від Південної Гренландії, Канади й Норвегії до Середземного моря. У тропіках заміщена іншим видом, а в помірних водах південної півкулі з’являється знову – біля Південної Африки, Південної Австралії, Тасманії, Новій Зеландії, Перу до північної частини Антарктики (Кергелен, Фолклендські острова). Сезонні міграції гринд мало вивчені. У них дуже розвинений стадний інстинкт й інстинкт збереження виду. Групи не розпадаються, коли їм загрожує небезпека, а при обсиханні навіть однієї особини може загинути вся череда, що кидається допомагати родичеві у відповідь на його сигнали небезпеки. Близько підходити до берегам гриндам трапляється при полюванні за зграями головоногих молюсків. Головна їжа – кальмари, додаткова – риба (макрель й ін.). Грин-ди здатні розвивати швидкість до 40 км/ч.
Самці народяться довжиною 183 див, а самки — 176 див, через 15—16 місяців після спарювання. У Канаді встановлено, що сисунці починають годуватися головоногими молюсками у віці 6-9 місяців, але закінчують молочне харчування тільки в 21-22 місяця. Самки дозрівають в 6-7 років, при середній довжині 350-370 див, а самці в 12 років, при довжині 490 див. Повністю же виростають (до 5, 5-6 м) лише в 18-20 років. Весь підлоговий цикл займає не менш трьох років. У море молоді гринди по 2-3 м довжиною збираються в окремі групи. Відокремлюються також самки в останній стадії вагітності, що годують самки й холостяцькі череди з великих особин обоего підлоги (можливо, старі особини).
Найбільш старі (судячи із зубів й яєчників) самки доживають до 50 років і за цей час народжують до 9 разів. У неволі гринда з’їдає за день близько 30 кг їжі (кальмарів і риби), швидко звикає до людини й навчається різним трюкам, які показує глядачам в океанариумах. Їй властиві різноманітні сигнали – високочастотні свисти, чмоканье, скрипи, звуки тривалої відрижки, пхикання й т.п.
Регулярно й здавна гринд добувають на Ньюфаундленді й Фарерські островах (виганяють череди на пологий берег), а нерегулярно — у Норвегії, на Шетландских й Оркнейські островах.
Тропічна гринда (G. macrorhyncha) заміщає звичайну й чорну гринду в тропіках. Вона відрізняється самими короткими в роді грудними плавцями (близько 7у довжини тіла або ще коротше), зубів усього 6-8 у кожному ряді. Біологія її вивчена слабко. Живе в теплому поясі Світового океану.
Чорна, або северотихоокеанская, гринда (G. scammoni) має різне фарбування: або всю темну, або сіру, коричнювато-сіру, або з таким же малюнком на череві, як у звичайної гринди, але більше тьмяним. По довжині грудних плавців і числу зубів займає проміжне положення між звичайною й тропічної гриндами. Поширена в помірних водах північної частини Тихого океану до Курильські, Командорського й Алеутського островів і штату Вашингтон. Поводження й біологія її багато в чому подібні зі звичайної гриндой. Іноді поринає майже вертикально вниз на 3-5 хвилин і зринає від місця занурення в 400 м.
Спостерігалися вертикальні пози з виставленої з води головою на висоту до 1, 5 м. Добре уживается у величезному Каліфорнійському океанариуме, де демонструє трюки: стрибки, балансування на воді м’ячем, вправи з гантелями й т.п.
Цих гринд нерегулярно добувають у водах Японії.
Рід косаток (Orcinus) монотипичен. До нього ставиться один вид-косатка (О. огса). Це найбільші й дуже моторні м’ясоїдні дельфіни. Самки їх досягають 8 м довжини, а самці 10 м й 8 т маси. Навіть один зовнішній вигляд указує, що перед нами небезпечні хижаки, що нападають на великий видобуток. Голова помірної величини, широка, зверху злегка сплощена, постачена потужними жувальними м’язами, що забезпечують украй сильний прикус. Лобово-носова подушка низька, дзьоб не виражений. Всі плавці сильно збільшені, але особливо спинної: у старих самців він у вигляді вузького рівнобедреного трикутника 160- 170 див висотою, а в самок і молодих не вище 1 м і серпообразно вирізаний на задньому краї. Грудні плавці широкі, овальні. Зуби масивні, по 10-13 штук у кожному ряді, сплощені назад; у поперечному перерізі їхніх корінь чотирикутні. Товщина найбільших зубів по більшому діаметрі 30-50 мм. Зуби сидять винятково міцно в розширених міцних щелепах і спеціалізовані до втримання й розривання вел
Косатка — дійсний космополіт: живе у всіх океанах від Арктики до Антарктики, де далеко заходить у плавучі льоди. У нас косатка не зустрічається лише в Чорному морі й морі Лаптєвих, але спостерігається навіть у таких арктичних морях, як Карське й Східно-Сибірське (Чаунская губа). У тропіках зустрічається рідше, ніж у холодних і помірних водах. Тут вона концентрується поблизу тюленьих і котикових лежбищ, біля потужних косяків риби й у районах китобійного промислу, де ласує язиками вбитих китів. Очевидно, робить сезонні міграції, як полосатики. Її головна їжа – риба, головоногие молюски й морські ссавці. На щільних косяках риби вона може мирно пастися поруч із іншими китоподібними. Але якщо немає ні риби, ні молюсків, може піти напад на будь-який вид полосатиков і сірих китів, на багато видів дельфінів і ластоногих, на каланів і пінгвінів. Розправляючись із великою жертвою, хижаки діють чередою, при цьому самки з дитинчатами тримаються осторонь, але дуже активні при поїданні видобутку. У киту косатки відкривають упасти, упиваються зубами в його горло, батують масивна мова, кусають плавці, палять жертву, не дозволяючи їй зринати на поверхню для подиху.
Якщо вони рвуть видобуток, то роблять це, різко гребучи назад грудними плавцями. Череда дельфінів, тюленів або моржів косатки спочатку оточують, а потім знищують вроздріб. Ударом спини по крижині вони скидають у воду дрімаючих на крижинах тюленів.
На людину косатки не нападають, але й не проявляють перед ним страху, наближаючись до китобійних кораблів, катерам і човнам. У неволі косатки миролюбні, швидко звикають до людини й беруть корм із його рук. У відгородженій ділянці затоки Инглиш-Бэй (біля м. Ванкувер, США) молода косатка (самець 467 див довжиною й 1 т масою) прожила 3 місяці; вона поїдала 12-15 великих лососевих риб у день, але відмовлялася від м’яса й охоче підставляла своє черево для почісування відвідувачам. Інша косатка (дорослий самець Наму довжиною 655 див і масою 3, 5 т) потрапила в мережу в червні 1965 р.
Її помістили в клітину й, не виймаючи з води, за допомогою корабля доставили в загін бухти м. Сиэтла. Тут їй скармливали до 160 кг червоної риби в добу. Косатка подружилася із дресирувальником, охоче катала його на своїй спині по бухті, дозволяла йому управляти своїми рухами й дуже любила, коли неї чесали щіткою. Тепер уже відомо більше дюжини випадків змісту косаток у загонах й океанариумах США й Канади. У круглому басейні Сан-Дієго й в інших містах Америки публіці показують навчених косаток: вони у весь свій ріст стрибають у повітря, грають і підкидають високо м’яч, стрімко возять на спині дресирувальника, відкривають упасти, у яку кладе свою голову людин; у загонах ці хижаки добре уживаются з іншими видами дельфінів.
Звукові сигнали косаток різноманітні: від високого тону, що варіює, до гучних стогонів і лементів березневих кішок. Серед сигналів не чулося свистів і вересків, характерних для дельфінів, але відзначалися сигнали небезпеки. Схильні до полігамії. Частіше спаровуються взимку. Вагітність триває 16 місяців, тому пологи доводяться звичайно на весну й початок літа. Дитинчата народяться довжиною близько 2, 7 м, бувають дуже грайливі, кувиркаются навколо батьків, які своєю головою їх можуть підкидати високо в повітря. Підлоговий цикл повторюється через три роки.
Одну примітну косатку, по кличці Старий Том, рибалки затоки Туфолд, в Австралії, знали протягом 50 років: вона разом з іншими косатками під час полювання рибалок на горбачів заважала китам вийти із затоки, чим сприяла успішному лову.
Добувати косаток важко, тому що вони дуже швидкохідні (до 55 км/ч), часто міняють курс і швидко розпізнають небезпеку. Ловлять їх переважно японці й норвежци заради м’яса й жиру, але регулярного промислу ніде немає. На Камчатці й Командорських островах м’ясом косаток, викинутих морем, годують собак і песців.
Рід чорних, або малих, косаток (Pseudorca) з єдиним видом—чорна, або мала, косатка (P. crassidens).
Це дуже великі, стрункі, одноманітно темні, майже чорні дельфіни; самки — до 5, самці — до 6 м. Голова невелика, зверху сплощена, попереду тупо закруглена, без дзьоба. Грудні плавці вузьк і загострені, становлять лише 1/io довжини тіла. Спинний плавець глибоко вирізаний, розташований на середині тіла або ледве зміщений уперед. Зуби міцні, по 8 – 12 штук у кожному ряді, товщиною до 27 мм. Розтин їх округле, коронка конічна, а корінь циліндричні. Рострум на черепі розширений й укорочений, із украй широкими межчелюстними костями.
Живуть у помірні й теплі (тропічних і субтропічних) водах Світового океану. В Арктиці й Антарктиці невідомі. У СРСР можлива зустріч із ними в Балтійськом море й у Курильських островів. Зненацька вони з’являються в берегів більшими чередами (видимо, в у зв’язку з пересуванням їхньої їжі) і частіше будь-якого іншого виду китоподібних обсихають на суші. Тому знаходять іноді цілі партії кістяків і черепів цих дельфінів, занесених піском. Найбільш велика череда обсохнула в 1946 р. на березі Аргентини біля курорту Мар-дель-Плата: тут загинула 835 тварин, яких за наказом влади відбуксирували й викинули в море.
Чорні косатки харчуються головоногими молюсками й рибою. Дитинчати народять близько 180-190 див довжиною. Іноді дуже завзято переслідують кораблі: одна череда йшла за судном від Бразилії до Ла-Маншу. Їх спеціально ніде не добувають, але містять у великих океанариумах.
Рід карликових косаток (Feresa) з єдиним видом—карликова косатка (F. attenuata).
Довжина самцов—до 244, самок—до235 див. Зовнішністю вони нагадують чорних косаток у мініатюрі. Голова їх відносно маленька, без дзьоба, з невеликим ротом. Спинний плавець високий, трикутної форми, неглибоко вирізаний по задньому краї й розташований на середині довжини тіла. Грудні плавці на кінці закруглені, становлять 1/5 довжини тварини. Фарбування тіла чорна, тільки на череві поперед анального отвору витягнута яскраво-біла пляма. Зуби міцні, угорі 8-12 пара, унизу 10-13 пар, діаметром у ясен 6-7 мм, а в корені – 10 мм.
Карликова косатка вважалася найрідшою твариною: тільки два черепи з невідомої місцевості й два дельфіни з Японії й Сенегалу (Західна Африка) були відомі до 1962 р. В1963 р. піймали целую групу (7 самців й 7 самок) у затоці Сагами біля Токіо й одного самця зі зграйки в Гавайських островів. Піймані тварини були доставлені в найближчі океанариуми – Эносимский і Гавайський. У першому група загинула протягом тижня й тільки один прожив 22 дня (він став харчуватися сардиною на 4-й день), а в другому океанариуме єдиний самець загинув через 20 днів. Цей самець проявляв різку агресивність: він пугал дресирувальників сигналами погрози, переслідував дельфінів інших видів і навіть убив молоду гринду. За добу один дельфін поїдає 8 кг риби.
У роді орцелл (Orcella) єдиний вид — иравадийский дельфін (О. brevirostris). Це бесклювие дельфіни до 2, 2 м довжиною. Шарообразно закруглена попереду голова – коротка й широка. Помірковано довгі грудні плавці розширені в підстави. Серпообразно вирізаний на задньому краї спинний плавець сидить помітно ближче до хвоста, чим до голови. Загальне фарбування тіла шиферно-серая, знизу трохи світліше; зубів 12- 14 у кожному ряді, товщиною 0, 5 див.
Иравадийский дельфін живе в прибережних водах Південно-Східної Азії, від Мадраса до Банкока, включаючи Бенгальську затоку, Андаманське море, Сіамська затока. Річковий підвид цього виду живе в ріці Іраваді в Бірмі, піднімаючись на 500-1700 «ле від її устя, а також у великих ріках півострова Малакка й Зондских островів. Місцеві рибалки люблять цього дельфіна за те, що він допомагає їм заганяти рибу в мережі. На цьому ґрунті виникали навіть судові справи, тому що траплялося, що дельфін одного села заганяв рибу в мережі іншого селища. Дихають орцелл и 3-5 разів з 10-секундним інтервалом, потім поринають на 0, 5-1, рідко до 2, 5 хвилини й пропливають за одне занурення від 100 до 900 м. Іноді випускають дихалом струмінь води вперед або нагору. Живуть дрібними групами (по 3-5). Промисел їх відсутній.
Рід клювоголових дельфінів (Cephalorhynchus) — дрібні, пестроокрашенние дельфіни помірних вод південної півкулі, від 120 до 180 див довжиною. Дзьоб не виражений, тому що він непомітно переходить у голову (звідси й береться назва «клю-воголовие»). Рот маленький, спинний плавець у вершинці закруглений або слабозаостренний. Фарбування тіла скомбіноване з білих і темних тонів; всі плавці чорні. Зуби дрібні, конічні, по 25-31 у кожному ряді. У роді щонайменше чотири види.
Дельфін Коммерсона, або пегий дельфін (С. commersoni), має довжину тіла до 158 див і пегую фарбування: вся голова, крім білого горла, груди й грудні плавці чорні. За головою тулуб з усіх боків (до спинного плавця) біле, а хвостова частина, включаючи спинний плавець, знову чорна.
Зубов 29—30 у кожному ряді. Розповсюджений у прибережних водах Південної Атлантики, від Магелланової протоки й Фолклендські островів до широти провінції Байя-Бланка в Аргентині. Цей дельфін харчується головоногими молюсками, ракоподібними й, імовірно, рибою.
Дельфін Хевисайда (С. heavisidei) має довжину тіла до 120 див. Загальною формою тіла й прямокутним спинним плавцем цей дельфін нагадує морську свиню, а фарбуванням – косатку, але без білої надочноямкової плями й сідла за спинним плавцем. Біле фарбування черева вдасться у хвостову область у вигляді трьох язиків – середнього й двох бічних (обоє заходять на нижню частину боків). У дельфіна Хевисайда по 25-30 зубів у кожному ряді. Відомий поки лише з вод Південної Африки (мис Доброї Надії).
Дельфін Гектора (С. hectori) — самий великий вид у роді: довжина його тіла буває 180 див. Морда, «чоло», спина, боки й плавці темно-сірі або чорні, але в деяких «чоло» і рило бувають білі. На череві біле фарбування йде назад у вигляді трьох гострих витягнутих зубців, середній з них досягає майже хвостових лопат, а бічні – середини хвостового стебла. Спинний плавець, у вершині закруглений і низький, відхилений назад. Зубов 30- 32 у кожному ряді. Розповсюджений у водах західної частини Тихого океану, від Південно-Китайського моря до Нової Зеландії.
Чилійський клювоголовий дельфін (С. eutropia) довжиною до 135 див. Спина й боки чорні, черево біле. Бєлих виступів (зубців й язиків) на боці тіла не буває.
Зубов 30—32 у кожному ряді. Водиться в берегів Чилі.
Наступні три роди — морських свиней, бесперих і білокрилих морських свиней — часто виділяються в самостійну підродину морських свиней (Pho-caeninae) як володіють загальними ознаками — залишками рогового панцира на шкірі, розширеної або долотовидной коронкою зубів і деяких особливостей черепа.
Рід морських свиней (Phocaena) поєднує невеликих дельфінів, до 2 м довжиною, з короткою головою й закругленою мордою. Лобово-носова подушка їх полога, дзьоб не виражений. Спинний плавець низький, майже не вирізаний по задньому краї. Грудні плавці невеликі, із затупленими кінчиками. Асиметрія в черепі помітна слабко. Зуби дуже своєрідні: коронка їх здавлена з боків і розширена у вигляді лопатки. Верхніх зубів від 16 до 30 пар, а нижніх від 17 до 25 пар. На передньому краї спинного плавця в дорослих (але не в усіх) видні маленькі горбки. Це залишки шкірного панцира далеких предків (у зародків помітні краще).
У роді 4 види. Краще вивчена звичайна морська свиня (Ph. phocaena).
На відміну від інших дельфінових самки морських свиней крупніше самців. Перші досягають 180 див, а другі -167 див. Найбільша маса їх не перевищує 90 кг, а середня – близько 50 кг, але в самого дрібного підвиду (із Чорного моря) лише близько 30 кг. Спинний плавець у вершині майже прямокутний, висота його в 2, 1-2, 6 рази менше довжини по підставі. Верхня сторона тіла, боку й всі плавці майже чорні, а нижня завжди світліше верхньої й варіює від яскраво-білої до темно-сірої. Границя між темним і білим фарбуванням нерізка, розмита. Частіше, ніж в інших дельфінів, зустрічаються повні й часткові альбіноси. Дорослий повний альбінос (самка із червоними очами; її зародок мав нормальне фарбування), пійманий анапскими рибалками у квітні 1964 р., зберігається в музеї Новоросійської біологічної станції.
Звичайна морська свиня поширена переважно в прибережних областях північної півкулі, від Баффинова затоки й Баренцева моря до штату Нью-Джерсі (США) і Західної Африки (Дакар, Сенегал) і від Чукотського моря (мис Барроу) до Південної Японії й Мексики (затока Бандерас). У наших водах живуть три підвиди – чорноморська (сама дрібна), північноатлантична (Балтійське, Біле й Баренцево моря) і северотихоокеанская (далекосхідні моря). У південній півкулі цей вид заміщають морська свиня Бурмейстера й очкова морська свиня, а в просторі від південної Японії до Південної Африки – бесперая морська свиня.
Морські свині віддають перевагу затокам, бухти, фіорди, нерідко відвідують устя й низов’я рік. Улюблена їжа їх у Чорному морі – бички, хамса, атерина; в Атлантиці – оселедець, мойва, сардини, макрель, тріскові риби. У неволі віддає перевагу ставриді, смариду, неохоче поїдає пеламиду. За день узимку споживає до 5-7 кг риби, а влітку – до 4-5 кг. У пошуках їжі морські свині поринають до 50-75 м і на строк не більше 6 хвилин, але звичайно плавають неглибоко під водою й зринають через 10-30 секунд. З води не вистрибують. Живуть невеликими групами; у більші череди збираються лише на масових скупченнях риби. Народжують одного, рідко двох дитинчати, звичайно влітку після 10 місяців вагітності. Довжина немовляти -70-75 див і маса – 3 кг. Молоком вигодовують молодих не менше чотирьох місяців. Дитинчата починають харчуватися самостійно, як тільки в них прорізуються зуби. Тому й паразити, що попадають у їжу, заражають лише тварин із зубами, що прорізалися.
Дуже близька до звичайного каліфорнійська морська свиня (Ph. sinus). Її відмінності від інших видів цього роду поки виявлені тільки по трьох черепах з Каліфорнійської затоки в 1958 р.
Розмір її тіла менше, ніж у попереднього виду. Характерне тьмяне свинцево-сіре фарбування й трохи більше загострений спинний плавець. Водиться від Каліфорнійської затоки до затоки Бандера. Харчується мілководною рибою.
Очкова морська свиня (Ph. dioptriса) відома тільки по декількох екземплярах з Перу, Аргентини (ріка Ла-Плата), Чилі (ріка Сантьяго); два екземпляри її добуті в Південної Георгієві й Фолклендські островів. Довжина її досягає 2 м.
Форма тіла майже така ж, як у першого виду цього роду, але вершина спинного плавця ще більш притуплена, особливо в самців. Фарбування верхньої половини тіла чорна, а нижньої половини, включаючи грудні плавці й верхні губи, біла. Границя між чорним і білим фарбуванням різка, без перехідних тонів. Хвостове стебло перед хвостовими лопатами оточений білим кільцем. Навколо кожного ока є яскраво-білі ділянки, як окуляри. Зубов по 21 у кожному ряді. Біологія цього виду не вивчена.
Найбільше чітко виділяється серед інших видів роду морська свиня Бурмейстера, або чорна морська свиня (Ph. spinipinnis). Фарбування тіла її одноманітно чорна. Розміри більше, ніж у звичайної морської свині, але ротова щілина коротше, а грудний плавець крупніше. Зуби такої ж форми, але в меншій кількості, по 16-17 у кожному ряді. Особливо специфічний спинний плавець, увігнутий по передньому й опуклий по задньому краї. На його передньому краї багато горбків у вигляді гострих бородавок. Поширена у водах Аргентини, Чилі й Перу. Біологія невідома.
Рід бесперих морських свиней (Neomeris) монотипичен. Його єдиний вид – бесперая морська свиня (N. phocaenoides). Це один із самих дрібних дельфінів, не більше 160 див довжиною, і досягає полової зрілості вже при 120 див. Він легко відрізняється від дельфінів інших пологів відсутністю спинного плавця, шаровидно закругленою попереду головою, наявністю на спинному хребті численних рогових горбків у вигляді плоских бородавок (це сліди колишнього панцира предків).Фарбування тіла темна, майже чорна, лише на череві трохи світліше. Зуби за формою такі ж, як у попереднього роду, по 15-20 штук у кожному ряді. Товщина шийки зубів 2 мм, а ширина лопатки 4 мм. Рострум черепа дуже короткий і широкий. Живе в теплій зоні Тихого й Індійського океанів біля берегів й у ріках, від Японії й Кореї до мису Доброї Надії. Частіше зустрічається по обох сторони Індії, у Зондских островів й у ріках Китаю. По ріці Янцзи піднімається на 1800 км від устя. У СРСР можливі запливи цієї тварини до Курильських
Рід білокрилих морських свиней (Phocaenoides) поєднує дельфінів з довжиною тіла до 2 м, що одержали назву за характерне біле фарбування на боках тіла, різко відмежовану від чорні спини, голів і хвостове стебло. Лобно-носо-вая подушка полога. Дзьоба немає. Загальна форма тіла нагадує звичайних морських свиней, але відрізняється високим верхнім гребенем на хвостовому стеблі й іншій формі спинного плавця. Цей плавець ледве зрушать у передню половину тіла, і профіль грубо нагадує рівнобедрений трикутник з білою вершиною. Зуби дуже дрібні, долотовидние, без розширень у лопатку коронки, товщиною менш одного міліметра. Верхніх зубів 15-24 пари, а нижніх 22-28 пара. На яснах поруч із зубами розвинені рогові горбки, що діють як зуби. У хребті сильно збільшене число хребців (до 92-98), і вони мають довгі остисті відростки.
У роді два близьких види, обоє живуть у північній половині Тихого океану, але один — північніше, а іншої — південніше.
Північна білокрила морська свиня (Ph. dalli) має біле фарбування на боках і череві лише в задній половині тіла, або ледь заходить уперед за вертикаль спинного плавця. Ареал цієї морської свині займає Охотське й Берингового моря, а також прилягаючу акваторію до півдня до острова Итуруп й островів Сан-та-Барбара в Каліфорнії. Тварини, видимо, роблять сезонні міграції. Улітку віддаляються від берегів і трохи просуваються на північ. Поїдають головоногих молюсків і рибу – сайру, ставриду, хека, оселедець, мойву й ін. Тримаються групами (звичайно по 10- 20), відмінно поринають, дуже швидкохідні (розвивають швидкість до 37 км/ч), люблять гратися в носа кораблів, що йдуть, і сідлати корабельні хвилі, якщо швидкість корабля не нижче 20-30 км/ч. Недавно каліфорнійські дослідники в досвідчених басейнах Пойнт-Мугу відкрили досить високі локомоционние властивості цих дельфінів, що підтвердили даними фізіології: зміст кисню в крові білокрилих морських свиней виявилося в 3 рази вище, а відносна м
Південна білокрила морська свиня (Ph. truei) помітно відрізняється від північної тем, що її біле поле на боках і череві охоплює не тільки задню, але й передню половину тіла, простираючись уперед за підставу грудних плавців. Поширена від Курильських островів до Середньої Японії. Є й у Японському морі. Незважаючи на часткове перекривання ареалів північного й південного видів у північно-західній частині Тихого океану, разом вони зустрічаються вкрай рідко. Головна їжа їх – світні риби, додаткова – сайра й кальмари. Добуваються випадково в берегів Японії.
Два останніх арктичних роди — белух й єдинорогів — часто виділяються в підродину белухових (Delphinapte-rinae) на підставі подібності в зовнішньому вигляді й кістяку (сплощена форма черепа, втрата спинного плавця, зміна фарбування тіла з віком і т.п.), а також на підставі особливостей повітряних камер черепа в області середнього вуха.
Рід белух (Delphinapterus) представлений усього лише одним — видом белуха (D. leucas). Найбільші самці белухи досягають 6 м довжини й2т маси, а самки- 5 м й 1, 5 т. На невеликій округлій голові дзьоб не виражений. Спинного плавця ні, а грудні плавці маленькі, овальної форми.
Фарбування тіла однотонна: у дорослих — біла або жовта, у сисунців — аспідно-синя, у молодих (закончивших молочне харчування й достигших полову зрілість) — сіра й блакитна. Зубов по 8-10 пару вгорі й унизу; верхні сильно нахилені вперед, а нижні в у передній частині ряду спрямовані вперед, середні – нагору й задні – ледве назад.
Белуха поширена у всіх морях Арктики й у прилягаючих басейнах — Беринговім й Охотськім морях. У дуже суворі зими спускається на південь до берегів Японії, Великобританії, штату Массачусетс, заходить навіть у Балтику. У наших водах існують три підвиди белух – біломорська, карська й далекосхідна.
Улітку белуха тримається біля берегів, у відкритому морі, на чистій воді й серед льодів. Зимує, видимо, у незамерзаючих ополонках, де ламає молодий лід своєю спиною. У пошуках їжі нерідко заходить у ріки, піднімаючись по них на сотні кілометрів від устя. Харчується вона різними видами стайних риб, а також ракоподібними й головоногими молюсками. У Білому морі поїдає переважно тре-скообразних, камбалу, оселедець, мойву; у Карському морі – сайку, навагу й сигових; у далекосхідних морях – лососевих риб, оселедець, навагу.
Швидкість пересування в пасущихся белух лише 1, 5—2 км/ч, а в наляканих зростає до 22 км/ч. При середній швидкості вони зринають через кожні 1—1, 5 хвилини, але здатні як максимум залишатися під водою до чверті години. Звичайно вони тримаються невеликими зграйками (як припускають, родинами), але на величезних скупченнях риби влітку збираються іноді в багатотисячні череди.
Час розмноження белухи — від весни до осені, але кульмінація спарювання й пологів доводиться на середину або кінець літа. Після 11-12-місячної вагітності народиться темно-синювате дитинча близько 150 див довжини. Полова зрілість самок, судячи із зубів і полових залоз, наступає в 6 років, при середній довжині тіла 275 див, а самців – в 6-9 років при довжині 275-320 див. Оскільки деякі самки спаровуються, маючи при собі ще дуже молодих сисунців, вони, видимо, можуть народжувати два роки підряд (звичайно – через два роки).
Белуха видає досить різноманітні звукові сигнали — свист, вереск, глухі стогони, щебетання, клекіт, скрегіт, пронизливий лемент, ревіння (звідси й відбулося прислів’я «реве як білуга»). Вона може видавати ультразвуки й з їхньою допомогою добре орієнтуватися в навколишнім середовищі.
У минулому були успішні спроби містити белуху в неволі. Сто років тому один самець прожив у Бостонском акваріумі два роки, виявив там більші здатності до навчання й демонстрував трюки перед глядачами.
Белух у нас ловлять спеціальним спорядженням — мережами й неводами біля берегів, на шляхах руху косяків — у Білому, Баренцевом, Карському й далекосхідному морях. За рубежем промисел ведуть у водах Гренландії, Шпицбергена, у затоці Святого Лаврентія й у північних берегів Аляски. Белух цінують за міцну шкіру й високоякісний жир.
В рід нарвалов, або єдинорогів (Monodon), входить один вид — нарвав, або єдиноріг (М. monoceros). Величина тіла, форма його (без спинного плавця), грудні плавці й темне фарбування сисунців такі ж, як у белухи, але темна плямистість на світлому тлі тіла й могутній, спірально закручений лівий бивень, що стирчить уперед на 2-3 м у самців, дозволяють безпомилково визначити нарвала. Правий бивень у самця й обидва бивні в самки сховані в щелепах. Лише вкрай рідко вони розвиваються обоє в самців й у самок. Рот маленький, розташований знизу.
Нарвав розповсюджений у високих широтах — у Льодовитому океані й в арктичних морях. Частіше зустрічається біля Гренландії й північних частин Канадського архіпелагу, а в нас — східніше Землі Франца-Иосифа й північніше Шпицбергена. Дуже рідкий між устям ріки Колими й мисом Барроу, тому що тут мало головоногих молюсків. Плавучі станції «Північний полюс» спостерігали нарвалов улітку північніше острова Врангеля, островів Де-Лонга й між Землею Фран-ца-Иосифа й Північною Землею. Найбільш північні заходи влітку були до 85° с. ш., а найбільш південні (всі взимку) — до Великобританії й Нідерландів, Мурманського узбережжя, Білого моря, устя Печори, острова Беринга, Порт-Моллера (на півострові Аляска). Нарвали пристосувалися жити в розводдях серед льодів, і їх не страшить небезпека задихнутися, коли замерзають ополонки: лід розламують самці, наносячи бивнем фронтальні удари знизу. Через пробитий отвір дихають всі члени череди. У випадку поломки бивня його зубний канал закривається кістковою пробкою.