СІМЕЙСТВО КАШАЛОТОВИЕ (PHYSETERIDAE)

Кашалотів довідаються по голові й зубам. На голові велика жирова подушка, заповнена спермацетом; вона виступає різко вперед за кінчик вузької нижньої щелепи, і вся ротова щілина виявляється знизу голови. Зуби (від 8 до 30 пар) функціонують тільки на нижній щелепі, а на верхньої їх не більше 1-2 пару. Порожнина рота покрита шорстким епітелієм, що заважає вислизанню видобутку. Щілина закритого дихала опуклістю звернена убік. Череп різко асиметричний, у його лицьовій частині утвориться ложе для жирової подушки.
У сімействі 2 роди (з одним видом у кожному): кашалоти (Physeter) — космополіти й карликові кашалоти (Kogia) — мешканці помірного й теплого поясів океану.
Кашалот (Physeter catodon) — найбільший зубатий кит: самці досягають 20 м, а самки — 15 м. Величезна, притуплена попереду й здавлена з боків голова становить 1/4-1/3 всієї довжини тіла; у самців вона крупніше, ніж у самок. Дихало зміщено в лівий передній кут голови й витягнуто по осі тіла. Правий носовий канал, не відкриваючись назовні, зв’язаний попереду й позаду великими повітряними мішками. Будова рота (відсутність верхніх зубів, довгі нижні щелепи й поглиблення знизу голови, у яке входять зуби) дозволяє кашалотам активно всмоктувати видобуток. Спинний плавець має вигляд товстого й низького горба, за ним ще кілька горбів поменше. На нижній щелепі 18-30 пар зубів без емалі. Найбільші зуби майже по 1, 6 кг. Грудні плавці широкі й тупо закруглені. Фарбування тіла варіює від сірувато-бурою до чорно-коричневої, знизу ледь світліше. Область пупка й губи звичайно білі.
Самці поширені на більшій площі, чим самки, мігрують далі самок і влітку на півночі досягають Девисо-ва протоки, Баренцева й Берингового морів, а на півдні — Антарктики. Самки живуть у гаремах, розмножуються в тропіках і рідко виходять за межі субтропічної зони. До півночі від екватора більшість гаремів літо проводить між 25 й 40° с. ш., а зиму — між 0 й 25° с. ш. У північній півкулі кашалотів буває більше в берегів Африки, Азорських островів і Східної Азії, чим у берегів Північної Америки, а в південній півкулі найбільші скупчення зосереджені у водах Чилі, Перу й Наталя (Південна Африка). У водах СРСР самці кашалота найчастіше зустрічаються біля Курильської гряди, у південних частинах Охотського моря, у Командорських островів і Камчатки, але рідкі в Японському морі, улітку досягають південних частин Анадирского затоки. Звідси північна границя поширення цього виду проходить по смузі різкого зменшення глибин до островів Прибилова. У західних берегів Севернои Америки кашалот частіше зустрічається біля Аляски й Британської Колумбії. В Атлантиці через вплив Гольфстріму заходи на північ бувають далі, ніж у північній частині Тихого океану. Сезонні міграції виражені добре, що може бути пов’язане з переміщенням головоногих молюсків – головної їжі кашалотів. Отримані назад мітки не підтверджують далеких переходів кашалотів з однієї півкулі в інше. Холостяцькі мігруючі групи самців у розмноженні участі не приймають. Вони утворяться після того, як самки виженуть зайвих самців з косяків, залишаючи на шкірі вигнанців сліди своїх зубів. самці, Що Залишилися, запекло б’ються між собою за місце глави гарему й наносять один одному удари масивною головою, іноді ламають зуби й ушкоджують щелепи.
У гаремі звичайно 10—15 самок, сисунці й великий самець. Якщо гареми поєднуються в череду, то при ньому тримаються трохи самців. Вагітність триває 16-17 місяців. Самки народять раз у три роки, переважно навесні й улітку. Звичайні розміри немовлят – 4-4, 5 м (самки на 12 див менше), маса – близько 1 т. Лактаційний період триває 5-6 або ж, можливо, 17-18 місяців і закінчується при довжині дитинчати 6, 5-7, 8 м. Самці дозрівають в 5 років, коли в зубах буває 9-10 шарів дентину, насінники масою 0, 5-1 кг і більше; тіло досягає в довжину 9, 5-10 м. Самки дозрівають в 4-5 років, при 8-10 шарах дентину в зубах і середній довжині тіла 8, 9-9, 3 м. Фізично зрілими далекосхідні самки стають в 15-17 років, маючи довжину тіла 11 м, а самці – в 23-25 років, при довжині 15, 9 м.
Повільний ріст цих китів доводить мічений молодий самець: за 4 роки він виріс лише до 10, 67 м. Кашалоти живуть, судячи із зубів, не більше 45-50 років.
Провідне місце в харчуванні займають головоногие молюски, серед них майже 20 видів кальмарів, у тому числі гігантські архитеутиси довжиною більше 10 ле, і кілька видів восьминогів. З риб поїдаються (переважно в північних водах) морські окуні, алепизаври, корифени, скати, дрібні акули, тріскові, глибоководні риби – макруриди й вудильники. Дивовижні кальмари, захищаючись від кашалота, залишають на його голові сліди своїх присосків у вигляді втиснених кружечків діаметром до 20 див. Один раз в Антарктиці зі шлунка сорокатонного кашалота витягли живого кальмара масою 200 кг. Щупальця цього молюска витикалися з пащі кашалота, чіпко присмоктавшись до його голови.
У погоні за головоногими молюсками й рибою ці кити поринають більш ніж на кілометр. На такій глибині вони можуть зашкодити телеграфні кабелі, протягнені по дну океану. Зрідка кашалоти нападають на тюленів, а іноді вистачають із дна крабів, раків, губок і навіть камені. Такі камені стійкі до кислот, не руйнуються шлунковим соком й, видимо, використаються, як жернова, для механічного перетирання їжі. У прямій кишці самців іноді виявляють шматки пахучого й дуже коштовного продукту – амбри, використовуваної в парфумерному виробництві. В одного кашалота в Антарктиці був знайдений шматок амбри масою в 420 кг.
кашалот, Що Годується, поринає до 50 хвилин, але може залишатися під водою й до півтори годин. При цьому він іде круто вниз, виставляючи над водою хвостові лопати. Здійнявшись після такої паузи, він дихає з фонтанами 60-70 разів з інтервалами в 20-30 секунд. Якщо кит, поринаючи, не показує хвоста, він поринає дрібно. Фонтани звичайно 2-3 м висотою, нахилені вперед і ледве вліво. Великі (старі) кашалоти фонтанів дають більше й поринають довше, ніж дрібні (молоді). Різна здатність до пірнання й харчування на різних глибинах викликає вікові угруповання самців з рівними можливостями. Самки частіше повертаються на поверхню, чим дорослі самці. Швидкість пасущегося кашалота 5-6, ходового – 9-13, переслідуваного або пораненого – 16-30 км/ч. Ходові кити, на відміну від пасущихся, поринають неглибоко, наполегливо дотримуючись одного напрямку. Збуджені кашалоти цілком вискакують із води, падаючи з оглушливим сплеском, голосно ляскають по воді хвостовими лопатами або піднімають ними хмару бризів. Іноді «стовпом» виставляють голову з води або подовгу лежать на боці.
Під водою вони чудово орієнтуються за допомогою слуху й эхолокации, видаючи три типи звуків: короткі й часті клацання, що стогнуть скрипи й частий тріск. Обсихаючи на березі, кашалоти видають сильне ревіння.
Із численних эндопаразитов небезпечний для кашалота гігантський (довжиною до 8, 5 м) круглий хробак плацентонема, що живе в плаценті самок. З эктопаразитов на зубах тварини поселяється усоно-гий рак – конходерма ауритум, а на шкірі – веслоногий рачок-пенелла із гронами конходерми виргатум.
Кашалот — найважливіший об’єкт китобійного промислу. Великі самці дають 7-10т жиру й до 6 т спермацету.
Карликовий кашалот, або когия (Kogia breviceps), має тіло дельфинообразной форми довжиною 2, 4—3, 3 м (самці ледве більше самок), масою до 300 кг. Закруглена попереду голова в 6 разів коротше довжини тіла. Щілина дихала подкововидная, ледве повернена й зрушена від тімені. Верхніх зубів немає або не більше 1-2 пара, а нижніх (звичайно скривлених) від 8 до 15 пар. Вузька нижня щелепа, закриваючи рот, входить у поглиблення знизу голови, як у кашалота. Спинний плавець серповидно вирізаний, сидить на середині спини, ледве ближче до хвоста, чим до голови. Грудні плавці короткі й загострені. Тіло зверху темне, знизу сіре. Череп різко асиметричний, з дуже коротким ростру-мом (його утворять лицьові частини черепа). Верхній отвір правої кісткової ніздрі в 7-20 разів менше отвору лівої.
Ці китоподібні живуть у теплому поясі океану й дуже рідкі. Відомо всього лише біля сотні обсохлих і викинутих на берег тварин. Одинака заходять на північ до берегів Голландії, Франції, півострова Нова Шотландія, Японії, штату Вашингтон, а на південь – до острова Тасманія, Нової Зеландії (20 знахідок), затоки Імперіал (Чилі) і мису Доброї Надії. Основна їжа – головоногие молюски й глибоководні риби, додаткова – краби й креветки. Роберт Броунел у шлунках трьох когий, добутих у Японії біля Вакаями, знайшов 153 отоліта, 18 видів глибоководних (у тому числі світних) риб із трескообразних, макрурусових, у греоб-разних, лососевих й ін.
Вагітність самки триває близько 9 місяців. Пологи бувають частіше навесні. Немовлята мають довжину 1-1, 2 м і масу близько 16 кг. Відома знахідка зародка 20 див довжиною в самці, що годує, при якій було дитинча 171 див довжиною.
Карликові кашалоти живуть поодинці, парами або групами до 5 особин. При спробах містити когий в океанариумах Флориди й Нової Зеландії тварини загинули через 2-3 доби. У неволі дуже флегматичні. Господарського значення не мають.