СІМЕЙСТВО РІЧКОВІ, АБО ПРІСНОВОДНІ, ДЕЛЬФІНИ (PLATANISTIDAE)

Саме древнє сімейство сучасних зубатих китів. Зародилося воно в міоцені й широко поширилося в океані, але було витиснуто конкурентами й ворогами в ріки. Для річкових дельфінів характерні примітивні риси, успадковані від предков—сквалодонтов: украй витягнуте, вузьке рило й довгий нижнечелюстной симфіз. Зуби зморшкуватого, одновершинні, неоднакового розміру, з розширеними коріннями. У головному мозку число звивин менше, ніж в інших дельфінів. Грудні плавці короткі й дуже широкі. Замість спинного плавця низький, витягнутий гребінь у задній половині тіла. Голова дуже рухливий і може повертатися під кутом 90° до тулуба. Цьому сприяють вільні шийні хребці й шийне перехоплення. Кістяк несе риси вимерлих древніх дельфінів. Тварини добувають риб, молюсків і хробаків не тільки у воді, але й викопують із мулистих відкладень дна. У зв’язку із цим їхній дзьоб, усаджений твердими дотикальними волосками, має підвищену чутливість, а зір ослаблений. Зате у всіх відмінно розвинений слух й
Ареал сімейства реліктовий і розірваний: два монотипических роди живуть у тропічних ріках Південної Америки й два роди в ріках Індії й Китаю.

Гангский дельфін, або сусук (Platanista gangetica), видає характерний звук при подиху, що послужив приводом для назви «сусук». Цей дельфін найбільше різко відхиляється від інших видів сімейства. У довжину досягає 2, 5 м, зверху темно-сірий, знизу світлий. Грудні плавці незвичайної, веерообразной форми, з п’ятьма гребенями уздовж пальців. Закрите дихало щелевидное, а не серповидное, як звичайно в дельфінів. Довгий (20 див), ледве загнутий догори й усаджений волосками дзьоб пристосований до обмацування дна й риттю в мулистому ґрунті. Це головний спосіб розшукування видобутку. Для втримання донних риб, ракоподібних і молюсків сусук має 29-30 пара конічних зубів угорі й 29-33 пари внизу. Передні зуби різко збільшені, а середні й задні зменшені. У зв’язку з донним харчуванням дельфін втратив очний кришталик, зоровий нерв і став сліпим, а слизова оболонка його ока початку виконувати дотикальну функцію. Сусук живе в повільно поточних ріках Індії й Пакистану – Гангу, Брахмапутрі, Ху
Сусук — тварина нечисленне, добувається вкрай рідко, головним чином заради їстівного м’яса й жиру, що йде для висвітлення. У верхів’ях рік ченці й прочани вважають сусука недоторканним і підгодовують його з рук.
Амазонська иния, або боуто (Inia geoffrensis). Самці досягають 2, 5 м у довжину, маючи масу до 130 кг; самки набагато менше. Молоді инии палево-сірі, дорослі зверху блідо-голубі, знизу білі, іноді розоватие; в озерах особини бувають темніше, ніж у ріках. Довгий циліндричний дзьоб із щетинками ледве загнуть униз. Зубов – від 104 до 132, передні служать для схоплювання й утримання видобутку, а задні – для жування. Корінь зубів з бічними виростами. Ока дуже маленькі, але добре функціонують. Инии тримаються поодинці або дрібними зграйками. Живуть у великих південноамериканських ріках: Амазонці, Оріноко, Токантинсе і їхніх численних припливах, що течуть у Бразилії, Болівії, Перу, Колумбії, Венесуелі й Гвіані. Під час розливів рік дельфінів спостерігали вільно плаваючими серед затоплених лісів. Тоді инии й перепливають із одного басейну рік в іншій по затоплюваній суші (наприклад, з Амазонки в Оріноко через Риу-Негру).
Активні як удень, так і вночі. Харчуються рибами й крабами. Жителі вважають цих дельфінів священними й люблять їх за те, що инии розганяють жахливі зграйки рибки-людожера – піраньї. Але є й інша причина: на ріці Тапажос рибалки селища Мото-Гроссо полюють із острогой за допомогою иний, які в потрібний момент виганяють рибу із глибин на обмілині. При видиху дельфіни пускають невеликі фонтани. Зрідка вистрибують або виставляють голову з водиг іноді випливають за каное.
Поводження иний недавно почали ретельно вивчати в океанариумах. У Флориді, у річці Силвер-Спринг, дві инии прожили 12 й 15 місяців. Звичайна швидкість їхнього плавання була 3-4 км/ч, а максимальна-18, 5 км/ч. Довгі дихальні паузи чергувалися з короткими й варіювали від 18 до 130 секунд. Менший самець дихав частіше, ніж великий. Протягом трьох місяців тварини стали цілком ручними, а ще через два місяці підпливали до купальників і грали з ними. За день обоє поїдали 9-16 кг риби. В 1966 р. у зоопарках й акваріумах США жило 19 иний. В акваріумі «Ніагарський водоспад» і у флоридском океанариуме «Мэриленд» в иний було записано 8-12 різних типів звуків, у тому числі эхолокационние клацання, лементи, високотональние верески, сигнали погрози, гавкіт, пхикання, але були відсутні свисти. Сліди зубів на плавцях залишають родичі під час бійок або при виштовхуванні особин під час надання їм допомоги.
Китайський озерний дельфін (Lipotes vexillifer) відкритий в 1918 р. у прісноводному озері Дунтинху в Китаєві, в 1000 км від устя ріки Янцзи. Довжина тіла 180- 230 див, маса – 120 кг. Спина сіра, черево світле. Дихало на тімені зрушено вліво. Грудні плавці широкі, немов підрублені на вільному кінці. Дзьоб дуже довгий, ледве загнуть нагору. Зубов на 2-3 пари більше, ніж у сусука. Зір розвинений дуже погано. Плаває зграйками по 3-4, іноді по 10-12 особин. Спинний плавець, виставляючись із води, нагадує прапорець. Дельфін полює на дні озера, виловлюючи з мулу вугрів, сомів і молюсків; раковини м’якотілих він дробить дуже міцними зубами, що мають на широких коріннях бічні вирости, як у якоря. Поранений дельфін видає звук, як у теляти буйвола. По способі життя близький до инии.
Про розмноження нічого не відомо.
Лаплатский дельфін (Pontoporia blainvillei) — найменше в сімействі й менш інших спеціалізована тварина, що живе й у ріках, і в море. Самці мають довжину 155 див, самки – 170 див, масу – 28-35 кг. Особливо мініатюрні їхні немовлята – тільки по 45 див довжиною. Фарбування тіла блідо-коричнева. Рило дуже довге, зубів – від 210 до 240.
Лаплатские дельфіни живуть в устя ріки Ла-Плата й у прибережних водах Бразилії, Уругваю й Аргентини (між 30 й 45° ю.ш.). Кочують дрібними групами. На зиму, очевидно, залишають устя Ла-Плати, мігруючи на північ уздовж берегів материка. Ці дельфіни годуються рибою, включаючи оселедець, сріблисту кефаль, горбилевих риб, раками й головоногими молюсками; мають тонкими конічними й дуже численними (212-240) зуби. Охоче наближаються до човнів рибалок. Вивчені мало.