СІМЕЙСТВО ПОЛОСАТИКИ (BALAENOPTERIDAE)

Їх безпомилково визначають по численних паралельних смугах-складках ца череві. У задній третині або чверті тіла сидить спинний плавець. Голова відносно сплощена, з низкою й широкою порожниною рота, у якій міститься цедильний апарат з 260- 470 низьких пластин у кожному ряді, із щетиновидной, щодо грубою бахромою. Обидва ряди пластин на передньому кінці з’єднуються за допомогою численних рогових стерженьков. Грудні плавці вузькі. Ротова щілина вигнута слабко. Фонтани одноструминні, нероздвоєні. Узимку полосатики розмножуються в теплих водах, а влітку нагулюють жир у холодних, де швидко збільшуються в масі. Полосатики південної півкулі звичайно крупніше своїх родичів, що живуть у трохи більше теплих умовах північної півкулі. У сімействі 2 роди – дійсні полосатики й горбаті кити.

Рід дійсних полосатиков (Balaenoptera) характеризується превосходно обтічним, струнким тілом, тонким і серпообразно вирізаним по задньому краї спинним плавцем. Вузькі, ланцетоподібні грудні плавці полосатика не більше V8 довжини тіла; помітні відносно дрібні, численні смуги на череві (від 40 до 120); ніяких шишок на голові немає. Коли полосатики перебувають у теплих водах, на їхню шкіру нападають мікроорганізми, деякі эктопаразити й міноги; від цього з’являються на шкірі численні дрібні виразки; ранки гояться при поверненні в холодні й помірні води, але на шкірі залишається безліч ясно-сірих плям і мармуровий малюнок. Кити, що не заходять у теплі води (більшість малих полосатиков і карликових синіх китів), таких слідів на шкірі не мають.
Чотири види: синій кит, финвал, сейвал і малий полосатик — космополіти, а п’ятий — полосатик Брайда водиться лише в теплій зоні Світового океану.

Синій кит (Balaenoptera musculus) — найбільша тварина з коли-небудь, що існували на Землі.
В 1926 р. у Південній Шотландії (в Антарктиці) добули самку довжиною 33 м. Вона не була зважена, але, судячи з розмірів, значно перевищувала 150 т, тобто була важче, чим 50 африканських слонів. У північній півкулі найбільшим виявився кит, що зайшов у Панамський канал 23 січня 1922 р. Довжина його була 30 м. Такої ж довжини велетень, що важив 135 m, був узятий на початку червня 1964 р. у районі Алеутських островів. Однак звичайні розміри самців і самок синіх китів у північній півкулі – 22, 8 й 23, 5 м, а в південному – на метр крупніше. Серце великих синіх китів більше підлоги тонни. Діаметр спинної аорти досягає діаметра цебра, а легені здатні вміщати до 14 м3 повітря.
Тіло синього киту темно-сіре, із блакитнуватим відтінком, поцятковане ясно-сірими плямами й мармуровим візерунком.
.
Плям у задній половині тіла й на череві більше, ніж у передній і на спині. Мініатюрний спинний плавець відставлений далеко назад, висота його становить лише близько 1% довжини тіла. Піднебіння між рядами китового вуса чорне. Пластини китового вуса й бахрома смолянисто-черние. Голова зверху широка, з опуклими в сторони краями.
Синій кит розповсюджений від Чукотського моря, Гренландії, Шпицбергена й Нової Землі до льодів Антарктики. Він дуже рідкий у тропічному поясі, зимує в теплих водах: у північній півкулі – на широтах Південної Японії, Тайваню, Каліфорнії, Мексики, Північної Африки, Карибського моря; у південній півкулі – на широтах Австралії, Перу, Еквадору, Південної Африки, Мадагаскару. Літо синій кит проводить у водах Антарктики, Північної Атлантики, Берингове й Чукотського морів. Усюди він став дуже нечисленний. Тримається ізольованими чередами. Одна добре відособлена череда карликових синіх китів – пігмеїв було відкрито в 1959 р. у південній півкулі біля островів Марион, Крозе, Кергелен і Херд. Японські вчені визначили чисельність цієї череди в 10 ТОВ голів. Пігмеї виявилися на 3 ле менше звичайних синіх китів Антарктики, з більше коротким хвостом і посветленной фарбуванням. Наші зоологи помітили, що плямистість, що з’являється в полосатиков після відвідування теплих вод, у пігмеїв виражена слабко, і на цій підставі уклали, що череда пігмеїв не мігрує й зложилося воно з північноатлантичних переселенців. Не випадково хвостове стебло пігмеїв настільки ж укорочений, як й у ньюфаундлендских синіх китів. Видимо, існують 3 підвиди синіх китів: північні, південні й пігмеї.
Цей полосатик типовий планктоноед; харчується у верхній товщі моря масовими рачками: в Антарктиці — черноглазками (5—6 ледве довжиною), у північній півкулі — більше дрібними рачками. Рибу не їсть. Повний шлунок уміщає 1, 5-2 m рачків. На місцях зимівель шлунки бувають порожні.
Сині кити плодяться через кожні два роки в теплих водах, переважно взимку. Але різка різниця у величині зародків, добутих у те саме час, указує на більшу розтягнутість строків спарювання. Вагітність триває близько 11 місяців. Дитинча народжується довжиною 6-8, 8 м і масою 2-3 га. Самки годують їхнім молоком близько 7 місяців. За цей строк дитинча виростає до 16 ле й має масу 23 га. За добу він додає в масі 80-100 кг, а до півтора років збільшується до 20 ле й 45-50 т. Полова зрілість наступає в 4-5 років, як про тім свідчать 8-10 шарів у вушних пробках, по яких визначають вік. Південні самки (не пігмеї) у цей час досягають 23, 8 ле, а північні -23 ле. Повного росту й фізичної зрілості вони досягають при довжині тіла 26-27 ле, що буває, імовірно, в 14-15 років.
Синій кит не збирає в череди, а тримається поодинці, рідше — попарно або по трьох разом. На воді він здається спокійніше й марудніше інших видів полосатиков.
Після тривалого (від 5 до 50 хвилин) і глибокого пірнання випливають від 6 до 15 коротких виринань і дрібних занурень; кожне таке виринання займає 6—7 секунд, а дрібне занурення—15—40 секунд, за яке кит устигає пропливти 40—50 м під самою поверхнею води. Найвищими виринаннями в серії бувають перше (після підйому із глибини) і останнє (перед зануренням у глибину). У першому випадку кит, слабко згинаючи тіло, показує спочатку верхівку голови з дихалом, потім широку спину, спинний плавець й, нарешті, хвостове стебло. У другому випадку він круто изгибается, нахиляючись униз, і високо виставляє верхню крайку зігнутого дугою хвостового стебла; тому спинний плавець показується, коли голова й передня частина спини вже встигають зникнути під водою, і займає найвищу крапку в той момент, коли «дуга» хвостового стебла максимально піднімається з води.
Потім «дуга» стає усе нижче, і звір ховається, не показавши хвостових лопат. При кожнім виринанні, коли відбувається видих – вдих, злітає фонтан висотою 6-9, рідко до 12 м. Форма фонтана нагадує вузький конус вершиною вниз, але сильно міняється залежно від погоди.
Пасущийся синій кит пересувається зі швидкістю 11—15 км/ч, а наляканий розвиває швидкість до 33—40 км/ч. Але настільки стрімко він може рухатися лише кілька хвилин: адже при такій швидкості його величезне тіло повинне розвивати потужність до 500 л. с.
На шкірі синього киту іноді живуть паразити із класу ракоподібних — китові воші (пенелли) і усоногие рачки (коронули й ксенобалануси), черепашки яких своєю підставою поринають у шкіру звіра. У ротовій порожнині на китовому вусі знайдені веслоногие рачки (баленфилуси) і круглий хробак одонтобиус. У північній півкулі цей кит заражений эктопаразитами менше, ніж у південному. У районах нагулу його шкіра, як й у всіх інших полосатиков, обростає зеленою плівкою з діатомових водоростей, що зникає в помірних і теплих водах. Такі «зелені кити» бувають масніше ще не оброслих, прибулих у райони нагулу пізніше. Максимальна кількість «зелених китів» зустрічається наприкінці китобійного сезону.
Від одного синього киту одержують у середньому 15—20 т жиру й утроє більше цього їстівного м’яса.

Финвал (Balaenoptera physalus) — другий по величині полосатик. Рекордний розмір (27, 3 м) мала самка, убита в 1925 р. біля Південних Шетландских островів. Середня довжина самок у північній півкулі -19, 4 м, самців -18, 6 м, а в південному відповідно 21 м й 20 м.
Тіло финвала дуже струнке, витягнуте. Його товщина в 6-6, 5 рази менше довжини. Спинний плавець удвічі вище, ніж у синього киту, а голова набагато вже: якщо дивитися зверху, вона має вигляд рівнобедреного трикутника, із прямими, а не опуклими краями рила. Тіло зверху темно-сіре, у тільки що вбитих китів воно із блакитнуватим відтінком, знизу – порцеляново-біле, а в поглибленнях черевних смуг – сірувате. Фарбування на голові асиметрична: праві нижня щелепа й кінчик верхньої щелепи світлі, а ліві – темні.

Лопати хвоста й ланцетоподібні грудні плавці зверху темні, а знизу й зсередини білі. На боках тіла багато ясно-сірих цяток, але вони не створюють мармурового малюнка, як у синіх китів. Ротова порожнина й піднебіння між рядами китового вуса білі або розоватие. Кількість пластин китового вуса в середньому 360 у кожному ряді. Вони сіро-блакитнуваті із сіркою щетиновидной бахромою. Однак 20-30% пластин у правому ряді (у передній частині) білі. Нормальна висота найбільших пластин у цедильном апарату- 60-90 див. Серед багатьох десятків тисяч тварин лише двоє виявилися з ненормально високими пластинами – до 142 див.
Финвал — космополіт. У південній півкулі він більше численний, чим у північному. Як і синій кит, финвал проникає у високі широти обох півкуль до крижаних полів, але тримається далі від екватора: звичайно финвал навіть узимку не спускається південніше 30° с. ш. і північніше 20—25° ю.ш.
У радянських морях частіше зустрічається в Беринговім і Чукотському, менше — в Охотськім й Японському, дуже рідко — у Баренцевом і Білому. У Карському й Балтійськом морях відомо лише кілька випадкових запливів. У межах великого ареалу финвали тримаються, видимо, відособленими популяціями. Можливо, тому японські дослідники виявили у финвалов північної частини Тихого океану 12 різних груп крові, причому групи крові із західних і східних частин не збігалися.
У північній половині Тихого океану існує щонайменше дві череди — азіатське й північноамериканське. Перша череда мігрує навесні від Жовтого моря й південних володінь Японії до північних частин Охотського моря, Камчатки й Чукотського півострова, а восени у зворотному напрямку. Друга череда навесні рухається від Нижньої Каліфорнії до Британської Колумбії, півострова Аляска, потім уздовж Алеутської гряди до Камчатки, Анадирского затоки, Берингове протоки й Чукотського моря. Частина такого шляху підтверджена міткою финвала, позначеного біля Уналашки й убитого через рік у районі Камчатки. У Чукотському морі й Берингове протоці нагулюють жир обоє череди, але не встановлено, чи тримаються вони окремо.
У Східно-Китайському морі відокремилася локальна група финвалов, що не мігрує на північ.
У Північній Атлантиці финвали зустрічаються від Білого, Баренцева, Норвезького, Північного, Середземне морів до берегів Гренландії, Канадського архіпелагу, Баффиновой Землі, Лабрадору, Ньюфаундленду й східних берегів США. Навесні вони з’являються в північних частинах Атлантики, а восени (із серпня по жовтень), раніше всього вагітні самки, відходять у більше південні води. Частина з них досягає Біскайської затоки, Середземного моря, Азорських островів, а інша – Нантукета й Бермудських островів. Внаслідок впливу Гольфстріму міграції в Північній Атлантиці менш регулярні, чим у Тихому океані.
Самі більші скупчення финвалов спостерігаються в Антарктиці: тут з жовтня по травень кити відгодовуються на найбагатших полях нагулу. У цій області під впливом рясного корму й низкою температури сформувалися найбільш великі, південні підвиди полосатиков – финвала й інших видів. Південні финвали виявилися в середньому на метр крупніше північних, живучих у менш холодних умовах.
Головна їжа финвалов в Антарктиці складається з рачка-черноглазки, а на північних полях нагулу — зі стайних риб, ракоподібних і головоногих молюсків. Склад їжі міняється залежно від місця й сезону року. З риб у шлунках північних финвалов звичайні оселедець, мойва, піщанка, види сімейства тріскових, а з ракоподібних – багато видів эвфазиид і веслоногих рачків. Головоногих молюсків знаходили звичайно в шлунках китів біля Курильської гряди і Японії. Найбільше число кальмарів в одному шлунку досягало 2800 (560 кг), риби сайри -4640 (550 кг), оселедця -2550 (610 кг), тріски -800.
У теплих водах на місцях зимівель финвали майже не годуються й сильно худнуть.
кити, Що Харчуються, рухаються боком з розкритою пащею й заковтують видобуток більшими порціями; при лові риби роблять різкі рвучкі рухи, іноді повертаються по осі тіла черевом нагору; такий рух заважає ускользанию риби з пащі й прискорює закривання рота.
Вагітність триває в середньому 11, 5 місяця. Сезон спарювання буває взимку, коли більшість финвалов перебуває в теплих водах. Однак можливі випадки спарювання й у будь-яку іншу пору року, про тім свідчить різна величина одночасно добутих зародків; 99% самок в Антарктиці спаровується від квітня до серпня, з кульмінацією в червні – липні.
Немовлята в північній півкулі бувають 6 м довжиною й масою 1, 5 т, а в Антарктиці —6, 4 м, при масі 1, 86 т. Найбільший зародок в Антарктиці мав 729 див, а найменший сисунець у північній півкулі – 518 див.
Дитинча півроку годується дуже живильним молоком, у якому 22, 2—45, 8% жиру, 10, 5—13, 5% білка й 0, 2—1, 8% цукру. За цей строк він виростає до 12-13, 5 м. Полова зрілість наступає в 4-6 років при довжині тіла 18-19 м. Уперше, що розмножуються самки, з одним рубцем у яєчниках мають 11 -12 шарів
у своїх вушних пробках, що відповідає віку 5, 5 років. Фізичної зрілості (повного росту, більше 21-22 м) досягають не раніше чим в 15-17, а можливо навіть в 22-25 років. Дві самки, позначені в Антарктиці й убиті 30 років через, досягали в довжину 22 м 56 див й 22 м 86 див. До старості довжина тіла финвала зменшується на 30 див. Самі старі самки доживають до 50, а самці – до 50, 5 років; у їхніх вушних пробках буває 100 й 101 шар. Найбільша кількість фляків на обох яєчниках у старейщих самок в Антарктиці досягає 54, а у водах Камчатки -43. Самки можуть втратити здатність до розмноження й при набагато меншому числі фляків. Так, явні ознаки клімаксу замічені в самки при 33 фляках на дуже в’ялих яєчниках (19 фляків на одному й 14- на іншому).
При годівлі финвали поринають на 5—8 хвилин, потім зринають 5—8 разів з інтервалом в 10—30 секунд, даючи щораз при подиху фонтан висотою 5—6, рідко до 9 м. В обсохлих особин ритміка подиху зовсім інша; наприклад, молодий финвал, викинутий на берег Провинстауна, дихав у середньому через 1, 5—2 хвилини при пульсі 27 ударів у хвилину. При проміжних зануреннях кит майже не изгибается, але, ідучи на глибину, дуже круто згинає хвостове стебло, виставляючи його з води у вигляді півкола. Найбільша тривалість занурення 20-30 хвилин.
Форма тіла новонароджених і дорослих навіть у деталях однакова. Видимо, дитинчата швидкохідних полосатиков з моменту народження наділені гідродинамічними властивостями своїх батьків. Швидкість руху пасущихся особин 5-8 км/ч, ходових – 14-17 км/ч, наляканих -25-30 км/ч, а в момент ривка навіть вище 40 км/ч. Плавають звичайно поодинці, іноді парами або трійками. На полях нагулу звичайно тримаються за межами крайки льоду. Але, виявившись в ополонці, финвал кладе кінчик морди, як сейвал або малий полосатик, на край крижини й, опираючись на неї, то виставляє дихало на повітря, то занурює його на кілька хвилин у воду.
Під поверхнею моря финвал видає стогони, що іноді нагадують звуки флейти від низького до високого тону; такий сигнал звучить біля секунди й повторюється протягом напівхвилини.
На молодих китів зрідка нападають косатки. Біля китів нерідко промишляють нахлібники із чайок і трубконосих птахів, які підбирають залишки їжі, що випадають із пащі що годуються финвалов. Зовнішні паразити, гельмінти й комменсали ті ж, що й у синього киту.
Від одного финвала в північних водах одержують 6—7 т жиру й 20—23 т м’яса, а в Антарктиці — 9—10 т жиру й 25—30 т м’яса. Це вдвічі менше, ніж одержують із одного синього киту.

Внаслідок різкого зменшення чисельності финвала сучасний китобійний промисел перемкнувся на третього по величині полосатика — сейвала, або сайдяного киту (Balaenoptera borealis).
Розмір сейвала в Антарктиці, як й інших видів полосатиков, помітно більше, ніж у північній півкулі, і досягає як максимум 18 м. Північні сейвали стають статевозрілими в 5-7 років при довжині самців 12, 8 м і самок 13, 5 м, а повного росту досягають в 10- 15 років при середніх розмірах 13, 6 м у перших й 14, 7 м у других. Південні сейвали стають статевозрілими при довжині тіла на 70-100 див більше, а фізично зрілими – на 140-180 див більше, ніж у північних.
Сейвал у порівнянні з финвалом менш стрункий, тіло його відносно толще, грудні плавці коротше, а спинний плавець більше й сильніше висунуть уперед — до початку задньої третини тіла тварини. Фарбування спини темно-сіра, боків – ледве світла, а на череві – непостійна, варіює від сіркою до частково білої (але весь низ білий, як у финвала, ніколи не буває). Поглиблення смуг темні, сірі або світлі. На боках, особливо на хвостовому стеблі, рідше на спині – невеликі світлі численні плями, сліди діяльності эктопаразитов і мікроорганізмів. Спинний плавець і лопати хвоста зверху того ж цвіту, що й спина, а грудні плавці зверху такі ж, як боку тіла; знизу хвостові лопати й грудні плавці блідіше й звичайно сірі.

Голова становить приблизно 1/4 довжини тіла, при цьому в молодих вона менше, ніж у старих, і в самок менше, ніж у самців. Піднебіння вузьке, біле або рожеве. З боків його розташоване по 300-400 усових пластин з тонкою, волосоподібною кучерявою сірою бахромою. Пластини сірий-сіру-сіре-сіра-чорно-сірі, але кілька десятків передніх білі; найвищі до 80 див. Пластини наростають із підстави по 6-9 див у рік. На череві 40-64 смуги, длиннейшие з них закінчуються, не досягаючи пупка. У черепі характерні довгі й вузькі носові кості.
Сейвал розповсюджений так само широко, як і финвал, але в Арктиці й в Антарктиці звичайно уникає льодів, з’являється там пізніше, ніж великі види полосатиков, і менш регулярний у своїх міграціях, У північній півкулі він проникає до Девисова протоки, Шпицбергена, Нової Землі, Аляски, Охотського моря, Камчатки й дуже рідко до Чукотського моря. В екваторіальному поясі буває лише в зимовий час у невеликій кількості. Більше численний у водах Японії, у південної частини Курильської гряди, біля острова Південна Георгія й берегів Південної Африки. У тихоокеанських берегів Північної Америки тримається від Аляски до Мексики. У Північній Атлантиці частіше буває у водах Норвегії, Гебридських й Оркнейські островів, рідше – у Баренцевом і Білому морях. У Балтійськом море сейвал дуже рідкий.
Їжа більше різноманітна в північній півкулі, а в південному представлена лише рачком-черноглазкой, У Північній Атлантиці сейвал харчується різними видами веслоногих й эвфазиевих рачків; у морях Далекого Сходу, крім того, рибою (сайра, тихоокеанська сардина, корюшка, піщанка, сайда, мойва* навага, скумбрія, оселедець, морський ленок, минтай, морський йорж), а в Курильської гряди і Японії — головоногими молюсками. Максимально наповнений шлунок сейвала, убитого біля Курильських островів, містив 3100 кальмарів загальною масою 600 кг.
Один раз в Антарктиці в дорослого сейвала витягли з туго набитого шлунка 60 цебер крилю (масу рачков-черноглазок), що склало 550 кг.
Вагітність сейвала триває біля року; спарювання розтягнуте на півроку з піком у середині зими. Дитинча народиться 4, 5 м довжиною, годується молоком 5-6 місяців і за цей строк виростають до 8-9 м.
Сейвал, на відміну від финвала, поринає отлого слабко изгибаясь; тому крайка його хвостового стебла або зовсім не показується з води, або виставляється низько й не утворить півкола. Кількість фонтанів нерегулярне, варіює від 1 до 5, з паузами між ними від 4 до 22 секунд, висотою від 2 до 5 м. Пірнання триває від півхвилини до 12 хвилин. Найбільша швидкість пересування в поранених мітками в перший момент досягає 40-50 км/ч, у пасущихся знижується до 5 км/ч. Звір плаває звичайно неглибоко, і тоді на поверхні помітні вири, викликані роботою хвостових лопат. Звичайно тримаються поодинці або попарно, але в місцях достатку їжі утворять групи в кілька десятків голів.
Эктопаразити ті ж, що й у перших двох видів полосатиков.
Поки запаси финвалов були численні, за сейвалом полювали в деяких місцях, головним чином з берегових баз Японії, Бонинских островів, Південної Георгієві, Південної Африки, Норвегії. Тепер, однак, китобійна промисловість стала базуватися й на цих китах, більше дешевих, чим финвали. У північних водах сейвал дає жиру 2 т, а в Антарктиці – 4 т.
За увесь час промислу у Світовому океані взяте близько 100 000 сейвалів, з них 50% у південній півкулі (головним чином, в Антарктиці), 10% у Північній Атлантиці й 40% у північній половині Тихого океану. Міжнародна комісія з регулювання китобійного промислу в 1965 р. визначила чисельність сейвалів для Антарктики в 44 000 голів, а група японських учених визначила запаси сейвалів для північної частини Тихого океану в 35 000-45 000.

Полосатик Брайда (Balaenoptera edeni) по фарбуванню, статурі й черепу дуже нагадує сейвала, але в середньому на 1—1, 5 м менше його й стрункіше. Довжина найбільших самок досягає 15 м, а самців-14, 3 м. Полова зрілість наступає в 5-6 років, при довжині тіла самців 11, 9 м і самок – 12, 2 м. Самка, добута 8 років через послу мечения, виросла до 12, 8 ле. На відміну від сейвала піднебіння полосатика Брайда в 2-3 рази ширше, смуги на череві досягають пупка або тривають за нього, а середня смуга проходить до сечостатевої щілини. Пластини китового вуса теж темні, але більше численні (250-280 штук у кожному ряді), нижче (звичайно 20-25 див висотою) і грубіше, з некучерявою бахромою, удвічі більше товстої, чим у сейвала.
Це самий теплолюбний полосатик, живе в теплому поясі Світового океану (між 40° с. ш. й 40° ю.ш.), де температура води не опускається нижче 20° С: у водах Нижньої Каліфорнії, Еквадору, Японії, Бонинских островів, Індонезії, Бірми, Західної Австралії, Південної Африки (Дурбан, Салдановий затока), Анголи, Конго, Французької Екваторіальної Африки, Вест-Індії й Бразилії.
Різко виражена шарувата структура вушних пробок свідчить про сезонні міграції цього киту, але вони вивчені слабко. У північній частині Тихого океану з області зимівель, розташованих південніше Бонинских островів, він мігрує на літо у води Кюсю, Санрику й Хоккайдо (але не вище 40° с. ш.). Одна мітка показала переміщення міченого киту за 69 днів на 900 км до півночі від Бонинских островів.
Сезонні міграції відзначені й у прибережній зоні Південної Африки, можливо, у зв’язку з пересуванням сардини.
Біологія розмноження полосатика Брайда, видимо, подібна з такий сейвал. Їжу становлять стайние риби – оселедець, макрель, анчоус, сардини, іноді дрібні стайние акули до 90 див довжиною, а також эвфазиевие й веслоногие рачки в обсязі 100-200 кг. За рибою цей полосатик полює й поблизу й удалині від берегів. Один кит у Салдановом затоці проковтнув 15 пінгвінів й олуш, питавшихся поживиться рибою з його пащі.
Эктопаразити: ракоподібні (пенелли) і миксини, видимо, викликають гнійні ранки до 10 див довжиною й 2—4 див глибиною, що гояться при весняній міграції.
Промисел ведеться головним чином у водах Японії й Бонинских островів. В інших районах видобуток буває одинична. Поголів’я цих китів у північній частині Тихого океану до 1965 р., по визначенню японських учених, досягало 10 000.

Малий полосатик (Balaenoptera acutorostrata) — самий мініатюрний представник полосатиков, не більше 10 ле довжини.

По білому череву й формі тіла дуже схожий на дитинчат финвалов, однак здається толще й має інші пропорції тіла (його довжина в 5—5, 5 рази більше максимальної товщини).
Чітко відрізняється білими, низькими (не вище 25 див) усовими пластинами, по 270— 330 у кожному ряді. Пластини щорічно відростають на 4-4, 5 див і стільки ж зношуються з вершини. Бахрома близько 0, 3 мм товщини. Різко помітна ознака – білий поперечний пасок на грудних плавцях – мають тільки малі полосатики північної півкулі, а в південній півкулі його немає. Волоски на морді китів, що живуть у північній півкулі, втрачені більше, ніж у південному; це, імовірно, пов’язане з рибоядностью киту на півночі й планктоноядностью на півдні. На череві 50-70 смуг-складок.
Малий полосатик розповсюджений від льодів Арктики до льодів Антарктики. Найбільш рідкий у тропічному поясі. У північній півкулі тримається ближче до берегів, часто заходить у бухти й затоки.
У Північній Атлантиці зустрічається від Шпицбергена, Нової Землі й Білого моря до Іспанії, Італії, Північно-Західної Африки й від Девисова протоки й моря Баффина до Мексиканського узбережжя. У Західної Норвегії, у водах Великобританії, Південної Гренландії й Ньюфаундленду іноді зустрічається й узимку.
У північній частині Тихого океану водиться від Чукотського й Охотського морів до берегів Китаю, Каліфорнії й Мексики. Усюди робить регулярні міграції. Частіше зустрічається біля Британської Колумбії, штату Вашингтон, Японії й у Жовтому морі. Найбільш численний в Антарктиці. Тут він втрачає свій прибережний характер, збирається в череди до сотні голів і далеко проникає в льоди, використовуючи проходи, зроблені айсбергами. Трапляється, що льоди відрізають цілі групи цих китів, змушуючи їх зимувати в ополонках.
Зовнішні відмінності південних малих полосатиков від північних дуже чіткі: перші в середньому крупніше других, не мають білого паска на грудних плавцях, а їх білі усовие пластини несуть темний зовнішній край і більше товсту бахрому. Тому деякі систематики вважають південного малого полосатика самостійним видом – Balaenoptera bonaerensis.
У північній півкулі кит харчується рибою, ракоподібними, рідко головоногими молюсками, а в Антарктиці тільки рачком-черноглазкой. З риб поїдає таких, як мойва, оселедець, тріска, мерланг, минтай, навага, сайка, терпуг, сайда, піщанка, сайра, івасі, собача акула. У пошуках риб цей кит іноді попадає в рибальські снасті.
Полова зрілість наступає при середній довжині тіла 7—7, 3 м у самок й 6, 7—7 м у самців. Дитинча народиться довжиною 2, 1 – 2, 7 ле, у середньому 2, 5 ле, через 10 місяців після зачаття. Більшість спаровується взимку. Найбільше число фляків жовтих тіл на обох яєчниках у самок досягало 35. Кит виставляється з води лише на 2-2, 5 секунди, з них дихальний акт займає 1, 2 секунди. При видиху відчувається специфічний захід на відстані до 50 ле. Фонтан маленький (висотою 1-2 ле), швидкий, у вигляді перекинутого конуса. У морозний час пар при видиху піднімається до 5 ле. Число фонтанів варіює від 1 до 5-8, звичайно ж 2-3. Кит поринає на 1-6 хвилин, частіше на 2-3 хвилини.
При пірнанні малий полосатик згинає стебло хвоста менше, ніж финвал, і рухається повільніше великих полосатиков. Швидкість його досягає 26-33 км/ч. Іноді, випливаючи за судами, вистрибує цілком з води; зрідка обсихає на берегах. У неволі японці містили цього киту до трьох місяців.
Эктопаразити заражають його рідше, ніж інших полосатиков, і не викликають на його шкірі появи світлих плям. Це, імовірно, пов’язане з меншими міграціями в напрямку до екватора, а отже, і з меншими можливостями нападу эктопаразитов.
Регулярно промишляють малих полосатиков лише Норвегія і Японія; полювання ведуть із невеликих швидкохідних судів, збройних дрібнокаліберними гарпунними пушками. Убитого киту витягають на палубу через ворота у фалипфор-те за допомогою лебідки й тут обробляють. Продукцію складають у трюм з льодом.
Угодовані великі особини масою 6—7 т дають до 1 m жиру й 2, 5 т м’яса.

Інший рід сімейства полосатиков — горбаті кити (Megaptera). У роді один вид – горбатий кит (Megaptera поvaeangliae). Тіло його стовщеною, коротке, довжиною до 18 м. Грудні плавці дуже більші (становлять 1/3 – 1/4 Длини тіла), з нерівним, горбистим краєм. Смуги на череві великі, в 2-3 рази ширше й глибше, ніж у финвала, нечисленні (від 17 до 36, а звичайно 25-30 смуг). Спинний плавець у вигляді горба, товстий, порівняно низький; задній край його крутий, часто з виїмкою; передній край піднімається отлого, з невеликою східчастою западиною. На голові 3-5 рядів великих бородавок – шишок з одним волоском на кожній з них. Між правим і лівим рядами усових пластин широке біле або рожеве піднебіння із двома поздовжніми борозенками. Голова дорослих звичайно в 3, 2-3, 5 рази коротше довжини тіла. В одному ряді китового вуса 270-400 попелясто-чорних пластин із твердої, бурою (у молодих ясно-сірої) бахромою, до 100 див (звичайно не більше 85 див) висотою. Щорічно пластини відростають із підстави на 8-11 див. Спина, плавец

Горбач розповсюджений від Арктики до Антарктики. У північній півкулі, більше чим у південному^ дотримується під час міграції прибережної області.
У північній частині Тихого океану живуть дві череди: одне мігрує від Чукотського моря до берегів Каліфорнії й Мексики, інше — від Алеутської гряди, півостровів Аляска й Камчатка до Тайваню, Бонинских островів і Марианских. Обидві популяції частково змішуються в області Алеутських островів; про тім свідчать мітки, добуті в южнояпонских водах (острів Окінава) від китів, позначених у східній частині Алеутської гряди.
У північній частині Атлантичного океану існують теж дві череди: східне — мігрує від Шпицбергена, Нової Землі й Финмаркена до Північно-Західної Африки й островів Зеленого Мису; західна череда рухається від Гренландії й Ісландії до Антильських островів (можливо, обоє спілкуються на північних полях нагулу).
В Антарктиці горбачі, як показало мечение, утворять п’ять черід, що мігрують на північ:
1) до західного берега Південної Америки (Чилі й Перу),
2) до східної сторони Південної Америки й до Південно-Західної Африки (Ангола й Конго),
3) до Південно-Східної Африки й Мадагаскару,
4) до Західної Австралії,
5) до Східної Австралії, Новій Зеландії й деяким островам Меланезії й Полінезії.
Між цими чередами можливий деякий взаимообмен. Усього у Світовому океані виділяють три підвиди горбачів: один північний і два південних, з яких австралійсько-новозеландський порівняно светлоокрашенний, а атлантическо-африканский більше темний і великий. Мігруючі горбачі утворять групи одного віку або підлоги, а також групи вагітних або самок, що годують.
В Антарктиці харчуються тільки рачком-черноглазкой, у районах зимівель голодують, а в інших районах поїдають досить різноманітну їжу — придонних і пелагических масових рачків, стайних риб (тих же, що й малий полосатик), рідко головоногих молюсків. У набитих шлунках виявлялося те 600 великих оселедців, тих 800 минтаїв, те полтонни рачків, а кілька разів витягали навіть рибоядних птахів. При лові їжі поблизу дна кити круто йдуть униз, показуючи над водою лопати хвоста.
Спаровуються вони майже весь рік, але переважно взимку. На думку одних учених, самки плодяться через рік, а на думку інших – щорічно. Іноді зародків довжиною до 130 див знаходять у ще лактирующих самках. Дитинча народиться довжиною від 4 до 5, 2 м, у середньому 4, 5 м, після И-12-місячної вагітності. Молоком харчуються 5-10 місяців і за цей строк виростають до 8-9 м. У трьох пробах молока було виявлено: жиру – 45- 49%, білка – 8, 6-9, 7%, цукру – 0, 35- 1, 03%, золи – 1, 9-2, 5% й інше – води.
Поранених дитинчат батьки виштовхують на поверхню, чим викликають у них дихальний акт.
Полова зрілість наступає в 5—6 років, коли у вушних пробках утвориться 10— 11 шарів, а довжина тіла самок досягає в середньому 12 м і самців — 11, 7 м. Повного росту досягають в 15-17 років, маючи 30-35 шарів у вушних пробках, при середній довжині самок 14, 8 м і самців 13, 6 м. Самі старі самці мали 48 років, а самі старі самки – 38 років.
Під водою горбачі часто міняють напрямок свого ходу. Іноді підпливають до кораблів, грають біля борта й подовгу супроводжують судна. Звичайно поринають на 3-6 хвилин, максимум до напівгодини. На дрібних місцях під водою тримаються менше, ніж на глибокі. Фонтанів дають від 3 до 8 з інтервалами 4-15 секунд. У швидкості ходу вони уступають сьогоденням полосатикам, роблячи 13-15, а при пораненні 25 км/ч. Нерідко повністю вистрибують із води
ударяють і ляскають грудними плавцями об поверхню моря, виставляють на повітря голову або хвіст. Під час спарювання під водою видають виття, начебто сирени, – від низького тону до високого й знову до низького, а поранені видають дуже голосні й уривчасті гудки. Ще більш короткий звук горбатих китів, начебто «бр-р-брр», чули в гідрофон і записали на плівку.
Горбач обростає набагато сильніше інших полосатиков китовими вошами, усоногими раками
на раковинах яких поселяються грона морських уточек. На китовому вусі поселяються комменсали – круглі хробаки одонтобиуси.
У цей час полювання на горбатий кит заборонена.
Від цього киту одержують жиру 4—7 т, а м’яса — утроє більше.