СІМЕЙСТВО ГЛАДКІ, АБО ДІЙСНІ, КИТИ (BALAENIDAE)

Це найбільше жироносние, масивні, незграбні й большеголовие кити. Називаються гладкими тому, що на їхньому череві немає смуг. Звід піднебіння дуже високий внаслідок вигнутих верхніх щелеп. Тому ротова порожнина дуже висока. У ній уміщається на обох сторонах 500-800 еластичних і вузьких рогових пластин висотою до 2-4, 5 ле. Правий і лівий ряди вусів поперед піднебіння не з’єднуються. Ротова щілина побачивши збоку дугоподібна. Нижні щелепи підтримують дуже високі губи. Бахрома на внутрішньому краї пластин тонка, як волоски, і довга. Грудні плавці короткі й широкі. На спині плавця немає (є лише в карликового киту). Фонтани двухструйние, розходяться в сторони, тому що ніздрі розставлені широко. Гладкі кити їдять лише дрібний зоопланктон (наприклад, рачків калянусов) і рибою не харчуються. Плавають повільно, глибоко не поринають і дотримуються приповерхніх шарів води. Ці кити тихохідні, дуже жирні й, будучи вбитими, не тонуть у воді, тому вони були вже сильно винищені ще до ме
Полювання на гладких китів у цей час заборонені.
У сімейство гладких китів входять 3 різко розрізняються монотипических роду: гренландский, або полярний, кит, південний кит і карликовий кит.

Гренландский (полярний) кит (Balaena mysticetus) досягає розмірів 21 м і маси до 150 т. Величезна його голова займає третину тіла й відділена від тулуба добре помітною шиєю. Загальне фарбування дорослих темна, іноді з білим горлом, у статевонезрілих – сірувато-темна. Високі щелепи сильно вигнуті у вигляді дуги. У роті міститься 300-400 пластин китового вуса на кожній стороні. Найбільші з них досягають 4, 5 м висоти. Пластини в дорослих чорні, а в сисунців сірі.
Шкіра на тілі гладка, без рогових наростів і шишок, раковинами усоногих раків не обростає. Грудні плавці короткі, широкі, із закругленими кінцями. Оббита у високих широтах Арктики, гренландский кит чудово орієнтується серед плавучих льодів і здатний спиною пробивати «продухи» у льоді товщиною 20—30 див. Колись у кругополярном ареалі існувало три череди: шпицбергенское, западногренландское й берин-гово-чукотское. Перше мігрувало уздовж східного берега Гренландії, островів Ісландія і Ян-Майен до Шпицбергену; деякі звідси проникали до Нової Землі й Карського моря. Друга череда мігрувала з Девисова протоки в море Баф-фина й назад. Третє навесні пересувалося з морів Чукотського й Бофорта через Берингове протоку в Берингове море, а восени назад. На південь кити спускалися до Лабрадору й Камчатки. Самий південний захід для годиться відзначений 29 червня 1969 р. до 33°29′ с. гл.: у затоці Осака була піймана мережею дитинча 6, 4 м довжиною* ще живим доставлений у порт Сакаи (Японія).
У цей час перші дві череди майже повністю винищені, а третє збереглося лише в незначній кількості.
Кити тримаються поодинці й тільки дуже рідко збираються по нескольку разом. На поверхні води перебувають 1-3 хвилини й дають за цей час від 4 до 12 роздвоєних фонтанів, потім поринають на 5-10 хвилин. Поранені залишаються під водою до години. Головною їжею їм служать малюсінькі рачки калянуси (3-4 мм), а іноді крилоногие молюски.
Розмноження китів вивчене дуже мало. Молоді народяться навесні, довжиною близько 4, 5 м. Тривалість життя близько 40 років. Незважаючи на гарне орієнтування в льодах, все-таки бувають випадки загибелі китів під льодом. Такі місця чукчі виявляють по спучуваннях льоду.

Інший представник гладких китів — південний кит (Eubalaena glacialis). Він відрізняється від гренландского киту меншою величиною голови, що займає близько 1/4 довжини тіла й не відділеної шийним перехопленням» більше складним вигином ротової щілини (у вигляді латинської букви «S», покладеної на бік) і наявністю на верху рила одного або декількох рогових наростів, засіяних полчищами китових вошей. Шишки меншої величини є й на нижній щелепі. Рогові нарости й шишки вже є в зародків довжиною 2, 4-3 м. Верхня крайка м’ясистої нижньої губи хвиляста. Пластини китового вуса менш гнучкі, чим у гренландского киту, темні, висотою до 2, 6 м, по 200- 260 штук із правої й з лівої сторони. Фарбування тіла звичайно цілком чорна, або, що буває рідше, біла на череві й боках, або ж пегая. Ці кити поширені в помірних водах. Шкірний шар жиру на спині досягає 36 див, а на боці – 20-25 див. У середньому з одного киту знімають 15-20 т сала.
Південний кит має 3 підвиди (іноді вони розглядаються і як окремі види): японський кит (Eubalaena glacialis sieboldi), біскайський кит (Е. g. glacialis) і австралійський кит (Е. g. auslralis). Ареали їх широко розділені тропічним поясом і материками.

Японський кит — найбільш великий підвид, максимум до 20—21 м, у розмірах не уступає гренландскому киту. У североазиатской частини Тихого океану зимує на 20—40° с. ш., у південній частині Японського, у Жовтому й Східно-Китайському морях й у водах біля Тайваню. Навесні, з березня по травень, він починає просуватися на північ, літо проводить в Охотське море, у районі Курильської гряди, у берегів Камчатки й Командорських островів. У жовтні – листопаді йде на південь у райони зимівель.

З американської сторони японські кити зимують у водах Південної Каліфорнії й Мексики, а жир нагулюють у районі Алеутської гряди й східної частини Берингового моря.

Біскайський кит (довжиною до 17 м) живе в помірних водах Північної Атлантики: від архіпелагу Шпицберген, Кольського півострова й північних берегів Норвегії, острова Ян-Майен, Ісландії, Нью-Фаундленда й Девисова протоки на південь до Північно-Західної Африки, Середземного моря, острова Мадейри, Азорські й Бермудського островів* Нової Англії й Флориди. В області тропіків і високих широт відсутній.

Австралійський кит по розмірах близький до бискадскому. Живе в південній півкулі від 15 до 60° ю.ш., але головним чином між 30 й 50° ю.ш. Зустрічається в берегів Південної Америки, Південної Африки, Австралії, Новій Зеландії, у районі островів Крозе, Кергелен, Амстердам, Сен-Поль й у відкритих водах Антарктики.
Біологія цих трьох підвидів дуже подібна. Всі вони плодяться взимку в порівняно теплих водах, іноді в закритих бухтах, народжують дитинчати 4, 5-6 м довжиною; плід виношують 11-12 місяців і вигодовують сисунця 6-7 місяців. Батьківський інстинкт сильно розвинений. самки, Що Годують, звичайно не залишають дитинчат у небезпеці й тримаються поблизу обсохлих особин по нескольку днів. Один раз у затоку Сан-Себастьян в Іспанії зайшла самка біскайського киту із сисунцем. Дитинчати вбили. Але коли його буксирували по затоці, самка плила поруч і намагалася за допомогою грудних плавців відтягнути дитинчати ладь від корабля. Ударом ласта їй удалося порвати міцний канат. Наступного дня дитинчати знову взяли на буксир і привезли в гавань, куди слідом увійшла й самка.
Молоді, досягши розміру 10, 6 м, починають годуватися самі. Головна їжа в північній півкулі — дрібні рачки (різні види калянусов), а в Антарктиці— масовий рачок черноглазка. За їжею кити поринають неглибоко, усього лише на 15—18 м. Це пов’язане з розміщенням їхньої їжі в поверхневому шарі моря. У пошуках корму іноді заходять у невеликі протоки глибиною лише 12 м. У спокійному стані південні кити пливуть зі швидкістю 7 км, а налякані — до 14 км/ч. Іноді зринають настільки стрімко, що виставляються наполовину з води й падають на бік із хмарою бризів. У фонтанах струменя різко розходяться під кутом майже в 45°. Після 5-6 фонтанів кити поринають на 10-20 хвилин, а потривожені навіть на 30-50 хвилин. Ідучи в глибину після серії фонтанів, вони показують над водою хвостові лопати, немов «метелика». Тримаються звичайно поодинці, але на скупченнях корму збираються групою. На тілі численні китові воші (розміром до 2 див), раковини усоногих – коронули.
Чисельність південного киту була підірвана промислом у минулому столітті. Спочатку винищування торкнулося біскайського киту, потім японського й австралійського. У перше десятиліття XIX в. щорічно добувалося майже 14 000 австралійських китів. Зараз промисел південних китів заборонений міжнародною угодою.

Самий маленьких і рідкий з вусатих китів — карликовий гладкий кит (Сарегеа marginata). У довжину він досягає 6, 4 м. Звичайно чорний, іноді з білою смугою на череві. Ротова порожнина й цедильний апарат білі. Голова помірної величини, в 4, 5 рази коротше самого киту. На спині на початку задньої третини тіла перебуває стрункий плавець висотою до 25 див. Грудні плавці в 10 разів коротше довжини тіла, вузькі, чотирипалі. Порожнина рота і язик чисто-білого цвіту. Пластини китового вуса, по 230 у кожному ряді, дуже пружні, жовтувато-білі, часто з темним зовнішнім краєм. Найбільші 70 див висотою й 12 див шириною. Бахрома вуса тонка, волосоподібна. Як й у всіх гладких китів, шийні хребці злиті. Досить примітні ребра (17 пара), вони дуже широкі й сплощені (особливо задні). По припущенню одних зоологів, такі ребра – додатковий захист внутрішніх органів при глибокому пірнанні, а на думку інших – пристосування для тривалого лежання на дні водойм. Але спосіб життя цього найрідшого киту не вивчений. Живе він поодинці, переважно у водах,
Карликового киту вважають древнім, архаїчним видом. Але є ще більш древні вусаті кити – це сірі кити.