ПІДЗАГІН ВУСАТІ КИТИ (MYSTACOCETI)

Вусаті кити — самі великі тварини у світі. Вони добувають свій корм за допомогою цедильного апарата – китового вуса, що міститься в роті. Тому голова вусатих китів дуже велика, займає 1/3-1/5 частину тіла тварини. Зубов ні, вони розсмоктуються ще в зародків, не прорізаючись із ясен. Вузьке загострене рило складається з верхніх щелеп й, коли рот закритий, охоплюється нижніми щелепами, вигнутими з боків і попереду зчленованими рухливо. На дні рота між нижніми щелепами залягає величезний мешковидний язик; він важить до 3 т (у синіх китів) і наполовину складається з жиру. На голові й кінчику нижніх щелеп розташовано кілька десятків дотикальних волосків. Китовий вус утворить гігантське сито: 130-400 пара рогових трикутних пластин свешиваются вниз.
Одним краєм кожна пластина укріплена в яснах верхньої щелепи, іншим звернена назовні й третім — у ротову порожнину. На цьому внутрішньому краї пластини размочалени на щетинки або бахрому. Кит, захопивши масу рачків або риб, піднімає до бахроми язик і вичавлює їм залишки води з рота.
Осілі на бахромі, як на ситі, дрібні організми потім проштовхуються язиком у глотку. У китів, що харчуються порівняно великими рачками й стайной рибою, пластини грубі, низькі, з товстою бахромою (полосатики). Кити, що споживають малюсіньких рачків, постачені еластичними й високими пластинами з тонкою волосоподібною бахромою (гладкі кити). А кити, що зачерпують донних рачків із дна разом з рідким мулом, мають грубі й низькі пластини з товстою, нееластичною бахромою (сірі кити).
У новонароджені пластини виставляються з ясен лише на кілька сантиметрів. Вуси ростуть дуже повільно до кінця молочного харчування, а потім різко збільшують темп росту, щоб дитинча могло харчуватися самостійно.
Ніздрі парні, щелевидние, відкриваються на тімені. Вода не попадає в дихальні шляхи ні при ковтанні їжі, ні при подиху. При ковтанні надгортанник насувається на черпаловидние хрящі й щільно закриває вхід у гортань; у момент же дихального акту, коли надгортанник відкриває вхід у гортань, воді перепиняє шлях переднеглоточний сфінктер, що роз’єднує носоглотку й ротову порожнину. Ковтка морських гігантів вузька й не пропускає великий видобуток. Голова росте щодо швидше тіла. Череп симетричний і низький. Нижні щелепи не коротше черепа. Барабанна кістка яйцеподібна. Грудина зчленовується тільки з однією парою ребер. Самки вусатих китів, на відміну від зубатих, крупніше самців і масніше.
У підзагоні 3 сімейства: гладкі кити, полосатики й сірі кити.