ПІДРОДИНА ХОМЯКОВИЕ (CRICETINAE)

Рисові пацюки (рід Oryzomys) зовні нагадують пацюків або мишей. Довжина тіла 10-20 див, маса – 30-80 р. Хвіст майже позбавлений волосся, приблизно дорівнює або небагато перевищує довжину тіла. Фарбування звичайних для дрібних гризунів непоказних коричнюватих або сіруватих тонів. Хутро частіше м’який і густий, лише в деяких видів з домішкою на спині щетинистих волосків.
Біля сотні видів цього роду поширено від півдня США до. Аргентини й Чилі, майже по всій Центральній і Південній Америці. Якимсь дивним образом ці тварини зуміли проникнути також на вилучені від материка вулканічні Галапагосские острова й розмножитися у великій кількості. Живуть рисові пацюки в різноманітних лісових, чагарникових і гірських ландшафтах. Більшість їх все-таки віддає перевагу близькість сирих, болотистих місць. Своя назва гризуни одержали за те, що один з видів один раз дуже сильно розмножився на рисових полях південно-сходу США й наніс величезну втрату врожаю. Більшість їх все-таки віддає перевагу життю в дикій природі. За рідкісним винятком у будівлі людини вони не проникають. Рисові пацюки – одні із самих масових ссавців. Всі види по біології й способу життя досить близькі.
Активні ці тварини в будь-який час доби. Звичайно кілька годин підвищеної активності перериваються короткочасним відпочинком. Притулку можуть улаштовувати в неглибоких норах, частіше навіть просто на поверхні землі під прикриттям поваленого дерева, між корінь або в каменях. На болотах гніздо із сухої трави часто поміщають над поверхнею в галузях густого чагарнику, серед стебел трав типу очерету або на високій купині. Воно являє собою кулю до напівметра в діаметрі із входом збоку або знизу. Зсередини гніздо вистилають тонкими травинками й рослинним пухом.
Незважаючи на добре виражену горбкувату «семеноядную» структуру жувальних зубів, гризуни у великій кількості споживають також соковиту зелень трав і молодих пагонів дерев і чагарників, при нагоді із задоволенням їдять рибу.
Самі вони піймати її не можуть, хоча добре плавають і поринають, а задовольняються загиблої або доїдають чужі залишки. Також регулярно харчуються різними комахами й деякими іншими безхребетними тваринами.
У тропічних широтах розмноження триває цілий рік, а в помірних областях і високо в горах — з невеликою перервою. Через 25 днів вагітності самка народжує 3-4 (рідко 7-8) дитинчати. Немовлята мають масу від 2 до 5 м кожний (залежно від розмірів самки) і зовсім безпомічні. Перший час вони голі й сліпі. Проходить, однак, усього два тижні, і молоді рисові крисята вже переходять на рослинні корми, а у віці двох місяців вони вже готові включитися в турботи по продовженню роду. Усе самки майже цілий рік вагітні, тому що кожна з них дає по 8-10 поносів за цей час. У природі величезна кількість рисових пацюків гине від хижаків і хвороб і тільки їхня неймовірна плідність компенсує втрати. Рідкі особини доживають до року, але в неволі ці гризуни добре живуть по нескольку років. Останнім часом їх розводять у лабораторіях як об’єкт для різноманітних досліджень по біології й медицині.
Плаваючі пацюки (рід Nectomys) дуже схожі на рисових пацюків, але бувають трохи крупніше (масою 150—400 г). Вони цілком виправдують назву ratos de aqua (водяного пацюка), під яким відомі серед жителів Центральної Америки, Венесуели й Тринідаду, де поширені два види цього роду. Плаваючі пацюки досить численні в болотах, прибережних лісах і чагарниках. Нерідко їх можна зустріти й у сільських житлах людини. Уздовж рік і струмків піднімаються в гори до висоти 2000 м.
Характер притулків, гнізда, біологія розмноження — всі дуже подібно з таким у рисових пацюків. Харчування теж схоже, але плаваючі пацюки більше їдять траву й пагони чагарників. Із цим зв’язані й особливості в будові їхніх зубів, які бувають горбкуватими лише в дуже молодих звірків. З віком жувальні поверхні уплощаются.
Ще на початку нашого століття на Малих Антильських островах жило 3 види гігантських пацюків (рід Megalomys) розміром до напівметра й масою до 3 кг. Харчувалися вони горіхами з кокосових пальм й іншою рослинною їжею. Ці звірі по своїй будові, крім величезних розмірів, досить близькі до рисових пацюків. Уважається, що гігантські антильські пацюка зараз уже повністю вимерли. Однак є поки ще оптимісти, що не залишають думку про те, що де-небудь на маленькому незаселеному острові серед коралових рифів Карибського моря ще живуть ці звірі, жують кокосові горіхи й чекають, коли їх знову виявлять живими й непошкодженими.
Темні пацюки (рід Melanomys) — дрібні (довжина їх близько 15 див) гризуни майже чорного фарбування. Хвіст трохи коротше тіла, в іншому схожі на рисових пацюків.
Вісім видів живуть в Андах северозападной частини Південної Америки й у Центральній Америці до Нікарагуа. Дотримуються околоводной рослинності. Гнізда поміщають у неглибоких норах. Основу харчування становлять зелені частини рослин. Розмноження можливо цілий рік. За один раз самка приносить біля п’яти дитинчат. У багатьох місцях ареалу вони бувають самими масовими з околоводних гризунів.
Щетинисті миші (рід Nacomys) розміром з будинкову мишу, хвіст дорівнює довжині тіла. На спині в них темна трубчаста щетина й тонкі голки перемішані із червонясто-жовтогарячим хутром. Кількість видів точно не встановлено. Водяться вони в лісах Центральної Америки, Еквадору, Перу, Бразилії. У гори піднімаються на висоту до 1000 м. Поселяються серед бурелому й скель. У харчуванні головне місце займають плоди й насіння з додаванням зелені молодих пагонів і комах.
Дрібні крисовидние гризуни з роду рипидомис (рід Rhipidomys) схожі на щетинистих мишей, але крупніше, і їхнє коричневе хутро не збройне щетиною. Більше 20 видів рипидомис поширено в лісах Колумбії, Еквадору, Перу, Болівії, Бразилії, Гвіани, Венесуели, Тринідаду, на північ до Панами. Це деревні мешканці.
Миші Томаса (рід Thomasomys) — одноманітна група, що включає близько 40 видів сигмодонтних гризунів. Розміри тіла частіше близько 15 див (як велика миша або дрібний пацюк), а хвіст значно длиннее – близько 20 див. Вуха невеликі, маслинові-маслинову-маслинове-маслинова-сірувато-маслиновий або темно-коричневе хутро м’який, без щетини.
Поширено цих звірків у Південній Америці, особливо численні по лісистих східних схилах Анд, де проникають у гори до висоти 4000 м над рівнем моря. Ведуть переважно деревний спосіб життя, використовуючи довгий хвіст як балансир при пересуванні по тонких галузях. Гнізда влаштовують у дуплах, серед галузей й у норах або в порожнечах між коріннями дерев. Їжа різноманітна, головним чином складається із плодів, насінь, а також молодих пагонів і квітів дерев і з комах. Розмноження може проходити в будь-який сезон року, однак переважна більшість звірків обмежується двома виводками по 3-4 дитинча в кожному. Їхній розвиток типово для мишачих.
Крисоподобние хом’яки (рід Tylomys) дуже схожі на чорного пацюка, відрізняються лише деталями будови зубів (адже це представник хомякових, а не мишачих у вузькому змісті слова). Відомо 7 видів цього роду. Поширено вони від півдня Мексики до Еквадору. Маса до 250 р. Поселяються серед скель, розсипів каменів й у буреломі неподалік від ріки або озера. Ведуть деревний спосіб життя.
У пошуках фруктів улазять на дерева (на висоту 10—15 м) і багато часу проводять там, не спускаючись на землю. Гніздо поміщають у дуплах або в наземних притулках. Самка приносить по 2-3 дитинча звичайно не більше трьох разів у рік.
Соневидние хом’яки (рід Nyctomys) зовні нагадують маленьку белочку або соню. N. sumichrasti по величині схожий на садову соню. Величезні чорні очі надають гризунові вираження крайнього подиву. Темні кільця навколо очей ще більше підсилюють виразність погляду. М’яке й густе шовковисте хутро зі спинної сторони каштановий, по хребті майже чорний, а черевна сторона й лабети білий-білу-біле-біла-чисто-білі. Пухнатий хвіст коричневий.
Розповсюджений соневидний хом’як від Мексики до Панами. Він населяє ліси й веде винятково деревний спосіб життя, займаючи в біоценозі те ж місце, що й соні в лісах Євразії й Африки. Часто утворить невеликі колонії. Звичайно на галузях будує кулясте гніздо, схоже на мініатюрне біляче гайно. Присмерком маленькі ошатні звірки просипаються й виходять із гнізд. Першою справою вони прагнуть угамувати голод і направляються до відомого їм плодоносним деревам. Особливо любить соневидний хом’як дикі фіги й авокадо. Він не ладь також поласувати на плантаціях бананів.
Відомі випадки завезення цих гризунів у США з вантажем бананів. Неабияк змерзлі в холодильниках банановоза, соневидние хом’яки не губили за дорогу властивої їм бадьорості, тим більше що їжа удосталь їхала разом з ними. Видимо, в одержувачів бананів було не менш здивоване вираження особи, чим у хом’яків, коли у зв’язках фруктів виявлялася маленька копія белочки з більшими чорними очами.
За один раз самка приносить від 2 до 4 дитинчат. Це може відбутися в будь-який час року, але частіше немовлята з’являються перед сезоном найбільш масового плодоносіння дерев. Протягом року кожна самка, видимо, вигодовує 2-3 виведення.
Полеві хом’яки (рід Reithrodontomys) зовні дуже схожі на будинкових мишей різноманітного фарбування. Бувають коричневі, рудуваті, сірі й майже чорні. Хвіст двоколірний: зверху темний, а із черевної сторони білий, покритий лусочками. По розмірах є зовсім малюсінькі види (5-7 див), а є й великі, крисовидние (до 20 див). Вуха більші. На відміну від будинкових мишей хвіст більше покритий вовною, на різцях є поздовжні жолобки.
Відомо 16 видів польових хом’яків, які поширені від Південно-Західної Канади до Колумбії й Еквадору. Живуть у різноманітних умовах: від солоних боліт і мангрових заростей до прерій і вічнозелених тропічних лісів. У гори йдуть до верхньої границі лісу. Предпочитают трав’янисті або чагарникові ландшафти без особливо густої й високої рослинності. Незважаючи на свою назву, на оброблюваних полях зустрічаються рідко (тільки в період дозрівання врожаю).
Белоногие хом’ячки (рід Peromyscus) — назва більше точне, чим белоногие або оленячі «миші» американських авторів, тому що ставляться вони до підродини хомякових. Зовні белоногие хом’ячки схожі на лісових і польових мишей Старого Світла й біологічно заміняють їх у відповідних ландшафтах Нового Світла, де місцевих видів підродини мишачих немає (крім завезених уже в історичний час будинкових мишей і пацюків). Довжина тіла їх від 8 до 17 див, хвоста – від 4 до 21 див. Маса дорослих звірків від 20 до 60 р. Фарбування хутра на спині й боках різна, але черевна сторона й лабети завжди чисто-білі.
Усього американські систематики розрізняють 55 видів белоногих хом’ячків, группируемих в 5 підродів. Поширено вони від Аляски й Лабрадору до півдня Центральної Америки, і один вид проникає в Південну Америку. Поселяються вони переважно в лісах і заростях чагарнику. У гори піднімаються до 4000 м – до верхньої границі субальпийского (чагарникового) пояса. Активні головним чином уночі.
День проводять у гнізді із сухої трави, улаштованому в неглибокій норі, під труском або в дуплі.
Белоногий хом’ячок (P. leucopus), як і кілька інших видів цього роду, повно вивчені в природі.
По їхньому способі життя видані об’ємисті монографії й численні статті. Нижче викладені дуже короткі відомості стосуються головним чином белоногого хом’ячка, типового для всього роду.
У лісових умовах з достатком корму у вигляді деревних насінь і горіхів, фруктів, ягід, грибів і комах індивідуальна ділянка кожного звірка або пари дуже невелика. Площа його від 0, 05 до 0, 3 га} причому сусідні ділянки нерідко значно перекриваються. Розмноження присвячене в північних районах до теплої половини року, але при сприятливих погодних умовах воно не переривається цілий рік. На відміну від переважної більшості інших видів мишевидних гризунів белоногий хом’ячок і багато інших видів цього роду живуть постійними парами. Самець не залишає самку після появи молодняку, а чекає нової можливості продовжити рід за участю своєї обраниці. Вагітність триває 3-4 тижня. В одному виводку може бути від 1 до 9 немовлят, але найчастіше 4. Приблизно через місяць молоді ці хом’ячки стають самостійними, а в півтора місяця, ще не до* стигнув розмірів дорослих і не перемінивши хутро на доросле вбрання, уже можуть розмножуватися.
Але найчастіше, досягши тримісячного віку, гризуни приступають до «створення родини». Тривалість життя в природі – до двох років, але більше половини звірків, що вже стали самостійними, гине від несприятливих умов, хижаків або хвороб. Особливо незначні шанси на виживання мають виводки, що з’явилися до осені. Один раз перезимовані вже хом’ячки можуть потім прожити 2-3 роки. У неволі ж вони живуть майже 6 років.
Різні види белоногих хом’ячків дуже широко використаються як лабораторних тварин для медичних, фізіологічних, генетичних й екологічних експериментів. Ці гризуни досить невимогливі до великого простору, корму й світлу. Вони легко розмножуються цілий рік, даючи до 10 виводків по 4-5 дитинчат.
Золотаві хом’ячки (рід Ochrotomys) — дрібні звірки. Хом’ячок О. nuttali по величині відповідає середній миші (маса-15-30 г), фарбування коричнювато-золотава, хвіст приблизно дорівнює довжині тіла.
Звірок веде деревний, лазающий спосіб життя. Як й у миші-крихітки, у золотавого хом’ячка хвіст може обвиватися навколо гілочок. Крім функції «п’ятої кінцівки», хвіст служить також балансиром при пересуванні в кронах дерев і чагарників. Поширено золотавих хом’ячків у східних і центральних районах США, де живуть у лісах, а також знайдені в болотах Флориди й у безлісних місцях Техаса. В останні вони живуть на землі, хоча регулярно обстежать невеликі чагарники.
Звірки живуть у гніздах кулястої форми, які сплітають із сухих трав, а усередині вистилають рослинним пухом, пір’ям і хутром лісових звірів. У гнізді живе ціла родина, і воно використається декількома поколіннями. Поміщають його на галузях дерева в густій кроні на висоті 4-5 м. Крім дійсних гнізд, золотаві хом’ячки в різних місцях крони до висоти 15 м над землею влаштовують плоскі настили з гілочок, які використаються як столики для їжі, щоб шматочки корму не падали й можна було зручно сидіти на задніх лабетах з орешком у передні. Основний корм звірків – різноманітні деревні насіння. У Східному Техасі, де золотаві хом’ячки живуть у безлісному районі, вони також харчуються різними насіннями трав і чагарників. Гнізда влаштовують у наземних притулках або між каменів. Кожен звірок має свою індивідуальну ділянку, рівний приблизно 0, 6 га.
У південних районах розмножується цілий рік, однак, якщо влітку буває сильна посуха, строки зрушуються на зимові місяці. Північніше, навпаки, розмноження доводиться на період з березня по жовтень. Вагітність триває біля місяця. У виводку буває 2-3 дитинчата. На 11 – 15-й день вони прозрівають, а через місяць стають самостійними, хоча якийсь час ще можуть жити в батьківському гнізді. Молодь взрослеет повністю через півроку. Середня тривалість життя в природі, видимо, біля року або навіть менше, хоча окремі особини живуть по 2-3 роки.
Карликові хом’ячки (рід Baiomys) — самі дрібні з мишевидних гризунів Нового Світла. Довжина їхнього тіла 5-8 див, хвіст небагато коротше. Маса дорослих екземплярів не перевищує 7-8 р. Звичайно вони сірувато-коричнюваті зі спини й світлі знизу.
Карликовий хом’ячок Тэйлора (В. taylori) розповсюджений в Аризоне, Техасі й на півдні до Центральної Мексики, у Південній Мексиці й Центральній Америці до Нікарагуа; а на островах Кюрасао й Аруба — В. hummelincki. Звірки живуть звичайно серед високої густої трави або в лісах на трав’янистих узліссях і галявинах. Під сплетенням трав розташовується мережа стежок, прокладених цими гризунами. У невеликих поглибленнях під захистом куща або каменю влаштовується гніздо.
У харчуванні карликових хом’ячків переважають рослинні корми (насіння й пагони трав), але значне місце часом приділяється також і комахою. Ці звірки активні в темний час доби. Індивідуальна ділянка в хом’ячка Тэйлора має радіус близько 30 м. Звичайно на одному гектарі живе до 15-20 особин. Розмноження з різною інтенсивністю триває цілий рік. Через 20 днів вагітності самка робить на світло від 1 до 5 дитинчат (частіше 3). У природі в рік може бути більше 10 виводків. У неволі одна самка за 202 дня дала 9 поносів. Немовлята відносно великі: кожний має масу близько 1 р. Під час вигодовування дитинчати самець залишається з родиною й навіть доглядає за дітьми, що взагалі не характерно для мишевидних гризунів. Через 20 днів молоді стають самостійними й залишають батьківське гніздо. В 10 тижнів молоді самці й самки здатні до розмноження.
Карликові хом’ячки дуже добре живуть у неволі, майже відразу ж стають ручними й не кусаються. Можуть жити більшими групами в одному тераріумі.
Акодони (рід Acodon) називаються по-іспанськи звичайно ratoncitas de campos, що значить «польові мишки». Зовні, та й по способі життя й навіть по будові зубів вони подібні з полівками. Фарбування непоказний, буруватий, сірувато-коричневий або рудувата, хвіст приблизно в половину довжини тіла (довжина тіла від 7 до 14 див). Усього налічується більше 60 видів акодонов, які поширені в Південній Америці від окраїни амазонських гилей до Вогненної Землі. У гори проникають до висоти 5000 м над рівнем моря. Багато видів акодонов – ландшафтні, самі масові мишевидние гризуни різних районів материка. Так, бразильський акодон (A. arviculoides) домінує серед всіх інших звірів Південно-Східної Бразилії. Він займає різноманітні (відкриті, чагарникові й навіть лісові) ландшафти, а також проникає на посівні землі й у будівлі людини. Цей вид, як і багато хто інші, прокладає в підстилці або серед густої трави систему ходів і стежок, що з’єднує між собою сусідні нори або веде до кормової ділянк
Харчуються вони різноманітною рослинною їжею, у тому числі й зелених частинах трав і чагарників. Розмноження присвячене до березня й до листопада. Кожна самка два рази в рік приносить по 4-5 дитинчат (до 7). Розвиток подібно з іншими групами мишевидних гризунів. У віці 3-4 місяці молоді вже можуть самі розмножуватися.
Скорпионовие хом’ячки (Onychomys leucogaster й О. torridus) величиною із середню полівку: довжина тіла 9—13 див, маса — 40—60 р. Хвіст коротше половини довжини тіла. Поширені від Південної Канади до Північної Мексики.
Своя назва звірки одержали за нібито особливу схильність до поїдання скорпіонів. Вони дійсно нерідко можуть з’їсти й скорпіонів, але частіше їдять комах й інших дрібних безхребетних. Рослинні корми в їхньому харчуванні грають лише підсобну роль. При нагоді скорпионовие хом’ячки можуть убити й з’їсти навіть невеликого гризуна або ящірку.
Активні по ночах протягом цілого року. Цікава звичка часом видавати високий писк тривалістю близько 1-2 секунд. При цьому звірок сідає на задні лабети, витягає голову до піднебіння й широко розкриває рот. Поза хом’ячка мимоволі нагадує виючого вовка.
Звірки займають різноманітні притулки на поверхні землі або ж у норах. Нерідко вони попередньо поїдають законних хазяїв і влаштовуються потім у чужому будинку як у своєму. Розмноження може протікати весь рік, але особливо часто навесні й восени самка приносить по 3-4 дитинча. Вагітність триває близько 30-35 днів. Молоді після виходу із гнізда у віці біля трьох тижнів розселяються поблизу, а в три-чотири місяців уже самі обзаводяться потомством.
Землеройковий хом’ячок (Blarinomys breviceps) так названий за подібність із дрібною землерийкою з роду Blarina. Звірки дрібні, темного кольори. Довжина тіла близько 9 див, хвоста близько 5 див. Очі й вуха дуже маленькі, майже заховані в густій вовні. Зате пазурі розвинені добре, пристосовані до риття. Характерні гострі горбки на жувальних зубах. Поширення обмежене вічнозеленими вологими лісами Східної Бразилії. Звірок риється в підстилці й прокладає також довгі ходи в самих верхніх шарах ґрунту. Харчується комахами й іншими тваринами. Розмножується, видимо, цілий рік. Непогано живе в неволі, при пійманні не кусається.
Хом’ячки альтиплано (рід Eligmodontia) одержали назву завдяки приуроченості до сухих високогірних рівнин Анд. Зовні ці гризуни схожі на піщанок або мишей і пацюків з добре опушеними хвостами. Довжина тіла від 8 до 17 див, хвіст приблизно такої ж. Хутро коричнювато-жовтуватих тонів, густий і м’який. Черевна сторона або хоча б горло й груди чисто-білі.
Живуть від півдня Болівії й півночі Чилі в Андах на висоті 4000—4600 м, головним чином на скелястих і кам’янистих ділянках. Активні вночі. Протягом зими звірки не подають ознак своєї діяльності, можливо, вони впадають у спячку. Харчуються в значній мірі комахами. Один із самих звичайних видів – Е. elegans
не риє власних нір, а влаштовує гніздо серед каменів або в чужих притулках, виганяючи нерідко первісного хазяїна.
Бувають випадки проникнення хом’ячків альтиплано в будівлі людини, але житла людей занадто рідкі в такому високогір’ї.
Листоухие хом’ячки (рід Phyllotis) іменуються також ушастими, що підкреслює їхню основну рису зовнішності. Водяться ці гризуни у високогір’ях Анд й у лісах півдня Чилі й Аргентини (в основному в лісах з південного бука). Широко розповсюджений у Чилійських Андах хом’ячок Дарвіна (P. darwini).
З роду Chinchillula високогірний гризун шиншилула (Gh. sahamae) одержав таку назву за густе й м’яке хутро, схожий на хутро знаменитої шиншилли. Шиншилула – єдиний вид роду. Довжина тіла цього звірка 15-17 див, пухнатий хвіст його 10-11 див. Спинна сторона жовтувато-коричнева із чорними лініями, черевна сторона й лапки чисто-білі.
Шиншилула живе на альтиплано Чилі, Північної Аргентини, Перу й Болівії. Віддає перевагу висоті від 4000 до 4600 м над рівнем моря. Поселяється серед скель й осипів, по яких пересувається з великою спритністю в сутінках і вночі. Харчується зеленими частинами різних рослин. Розмноження буває наприкінці посушливого сезону. Коли в жовтні- листопаді з’являються дитинчата, рослинність навколо перебуває в розпалі росту. У багатьох місцях шиншилулу промишляють заради шкурки, незважаючи на те що для однієї хутряної куртки потрібно до 200 шкурок. Через непомірне полювання подекуди ці гризуни стали рідкими, хоча взагалі у своїх звичних місцях перебування вони можуть бути численними.
Хом’як пуни (Punomys) — єдиний представник особливого роду гризунів, описаний лише в 40-х роках нашого століття. Загальним виглядом він нагадує полівку, довжина його тіла близько 14 див, а хвоста – 6 див. Довге м’яке хутро зі спини сіруватий, а знизу білий або ясно-сірий. Живе цей хом’як у пуні Перу.
Пуна — область високогір’я, вище верхньої границі лісу. Хом’як пуни займає найсуворіші частини альпійського пояса, він живе на висоті від 4400 до 5200 м над рівнем моря. Тут царство голих скель і кам’янистих розсипів і росте дуже мало трав і чагарничків. Цим і порозумівається те, що хом’як пуни так довго був невідомий науці. У місцях свого перебування ці тварини не представляють рідкості. Їх можна побачити серед каменів, тому що звірки активні в денний час (по ночах на такій висоті завжди бувають заморозки й у цей час краще сидіти в теплому гнізді). Піймані звірки майже не бояться людину, оскільки на таких більших висотах вони взагалі рідко бачать людей і звірів.
Харчується хом’як пуни переважно (якщо не винятково) двома видами рослин: Senecio adenophylloides, що утворить невеликі зарості, і травою Werneria digitata. Обоє рослини дуже пахучі, але це не робить їх менш привабливими для гризуна. У теплий дощовий час із листопада по квітень з’являються дитинчата. В одному виводку звичайно бувають два близнюки. У хом’яка пуни порівняно мало ворогів і багато корму.

* * *

Андийская болотний пацюк (Neotomys ebriosus) зовні схожий на нашого водяного пацюка (Arvicola terrestris) по розмірах і пропорціям тіла. Пофарбована в темні тони, характерні рудий ніс і довгі вуси (вибрисси). Широкі верхні різці мають попереду поздовжній вузький жолобок. Живе у високогір’ях Перу, Болівії й Аргентини на висоті від 3400 до 4600 м над рівнем моря. Поселяється по берегах рік і струмків у заболочених трав’янистих ділянках на рівних, позбавлених скель сирих лугах з рідкими чагарниками. Активна в будь-який час доби. Харчується зеленою травою. Поселення її ізольовані друг від друга. Притулки розташовуються під прикриттями окремих каменів або кущів на рівні землі.
Кроликові пацюки (рід Reithrodon) порівняно невеликі для пацюків тварини: довжина тіла 15—20 див, хвоста — 10 див, маса — 80—100 р. Густе й м’яке хутро коричневий із чорнуватим нальотом за рахунок чорних кінців окремих волосків. Крайні пальці на задніх лабетах недорозвинені, а між середніми є невелика плавальна перетинка. Вуха більші. Верхні різці з жолобками. Найбільш відомий і місцями численний вид R. Physodes
розповсюджений у Чилі, Аргентині, Уругваєві, оббита в різноманітних трав’янистих місцеперебуваннях пампи й на посівах. Другий вид – R. typicus рідкий, відомий з Уругваю й півдня Бразилії, живе в скелястих пагорбах або по обривах серед берегів рік. Кроликові пацюки активні як уночі, так і вдень. Серед густої трави й у чагарниках вони прокладають мережу помітних стежок. Гніздо міститься в простій норі або в наземному притулку. Харчуються звірки в основному рослинним кормом. Розмноження протікає цілий рік. У виводку буває від 2 до 8 (частіше 3-4) дитинчати. Нерідко приносить шкода на полях.
Перепончатопалие пацюка (рід Holochilus). Два види цього роду відрізняються розмірами. Більша перепончатопалая пацюк (Н. magnus) має довжину тіла до 22 див, а хвоста до 23 див. Мала перепончатопалая пацюк (Н. brasiliensis) відповідно має 13-15 й 14-15 див. Живуть обидва види в Південній Америці по берегах рік й озер, на болотах, серед сирих заростей очеретів і високотравья. Суцільних густих лісів уникають. Спинна сторона коричнева, боку світлі, а черевна сторона найчастіше біла. Хутро щільний, що взагалі властиво водною твариною, майже голий хвіст знизу має бахрому із твердих волосків. Задні ноги з перетинкою. Загальний вигляд крисо-видний. У подібних умовах нерідко живуть різні види бавовняних пацюків, які, однак, відрізняються відсутністю перетинок на лабетах, а також мають дуже твердий мех.
Гніздо перепончатопалие пацюка влаштовують на березі або ж у густих очеретах над водою. Це міцне спорудження з переплетених між собою стебел рослин. Нижня половина гнізда заповнена м’яким рослинним матеріалом, вихід розташований ближче до вершини. Діаметр такого житла близько 40 див. Якщо звірка потурбувати, він прагне швидше пірнути у воду й спливти. Часом перепончатопалие пацюка залишають свої болота й стають шкідниками полів. Така навала пов’язане зі спалахом розмноження, що, у свою чергу, пов’язана з гарним урожаєм насінь бамбука Nerostichis. Однак чисельність недовго залишається високої й швидко приходить у норму завдяки зростанню смертності в популяції. Перепончатопалие пацюки звичайно харчуються також різноманітними соковитими околоводними рослинами й молюсками. Указується два основних сезони розмноження: від лютого до квітня й у серпні-листопаді. В одному виводку буває від 5 до 8 (рідше до 10) дитинчат.
Бавовняні пацюки (рід Sigmodon) по пропорціях тіла й загальному вигляду дуже нагадують звичайних пасюков (сірих пацюків), але звичайно бувають ледве менше. Вовна зі спинної сторони середньої довжини й дуже тверда, майже щетиниста. Коричневі волоски в суміші із чорними дають загальне чорнувато-коричневе фарбування. Черевна сторона ясно-сіра або біла з жовтуватим відтінком. Майже голий хвіст небагато коротше тіла, вуха невеликі й округлі. Кілька десятків відомих видів цього роду поширено від південних частин США до Перу й Венесуели включно. Типовий представник групи – північноамериканський бавовняний пацюк (S. hispidus). Своя назва гризун одержала на півдні США, тому що неодноразово відзначався як шкідник бавовняних полів – його приваблюють маслянисті насіння цієї культури. У різних частинах свого поширення види бавовняних пацюків населяють лугу, заболочені трав’янисті й чагарникові зарості, береги водойм, гірські території. Уникають вони лише густих лісів. Нерідко бувають дуж
Звичайна їжа бавовняних пацюків — плоди й насіння, бульби, цибулини, соковиті кореневища й стебла, зелені пагони трав і чагарників. При нагоді вони охоче поїдають комах, молюсків, раків, снулую рибу й падло, а також можуть розорити гніздо птаха й поласувати його вмістом.
Бавовняні пацюки активні переважно вдень, але можуть робити й нічні вилазки. У невеликій норі, у природному наземному притулку, у густих кущах або траві із сухих стебел улаштовується гніздо. Зсередини воно вистилається м’яким рослинним пухом (часто використається очищений від насінь бавовна). Самки вкрай плідні. В умовах достатнього корму вони можуть кожні 27 днів приносити потомство з 4-5 дитинчат. Через кілька годин після пологів самки здатні знову спаровуватися. Молоді у віці двох місяців можуть уже розмножуватися. У самих північних частинах ареалу розмноження протікає в період з лютого по листопад, у більше південних – цілий рік. Природно, що при такій високій потенційній здатності до розмноження й великій «життєвій енергії» бавовняні пацюки досить значимі в природних біоценозах. Тут вони порівняно мало змінюють рік у рік свою чисельність, перебуваючи в рівновазі із сумою факторів зовнішнього середовища. Однак в антропогенних ландшафтах зі збідненими й малоразнообразними биотическими співтовариствами бавовняні пацюки перетворюються у велике зло для людини.
Приблизно кожні 4—5 років відбувається масове розмноження цих звірків, дійсний «екологічний вибух», що приносить більші збитки. У місцях контакту полів і заболочених «первинних» вогнищ виплода чисельність бавовняних пацюків досягає фантастичних величин – 100 тисяч особин на 1 км2, що відповідає біомасі порядку 10 т на цю площу. Але потім, уже після знищення ними врожаю на більших площах, достаток звірків починає різко падати від хвороб, бескормици, хижаків і т.п. На більших площах ці тварини зовсім пропадають, і тільки в окремих вогнищах ледь тепліє життя популяції. Однак уцілілі звірки без сторонніх перешкод знову можуть швидко розмножитися, і через кілька років усе повторюється знову.
Бавовняні пацюки добре живуть і розмножуються в неволі. Ці звірки вже давно використаються як лабораторні тварини для різноманітних медико-біологічних досліджень. Полеві роботи з динаміки популяцій цих гризунів, освітлені в численних книгах і статтях, дозволили з’ясувати ряд цікавих загальних проблем динаміки чисельності й будови популяцій тварин.
Вулкановая миша (Neotomodon alstoni) представляє окремий рід мишевидних гризунів. Розміри тіла з велику мишу (10-13 див), хвіст ледве коротше. Маса дорослих близько 40-60 р. Густе й м’яке хутро сіруватого цвіту. Добре опушений хвіст зверху коричневий, знизу білий. Очі й вуха більші, останні майже цілком голі. Вулка-новие миші близькі до оленячих мишей по зовнішньому вигляді й деяких особливостях будови й способи життя. Поширені на лугах і лісових галявинах вулканічних гір Центральної Мексики в інтервалах абсолютних висот від 2600 до 4300 м.
Активні вночі й присмерком. У коротких і неглибоких норах, розташованих серед густої трави, міститься гніздо. Із квітня по жовтень самка 2-3 рази приносить по 3-4 дитинча. Багатьма рисами біології вулкановая миша близька до обитающему тут же черноухому хом’ячка (Peromyscus melanotis), але в харчуванні першої більша частка доводиться на зелені рослинні корми.
Неотоми (рід Neotoma) по величині й вигляду відповідають пацюкам: довжина тіла від 15 до 23 див, хвоста від 8 до 24 див (може бути коротше або небагато длиннее тіла). Маса дорослих особин від 190 до 430 р. Фарбування різноманітних коричневих і сірих тонів, із черевної сторони чисто-біла або сірувата. В сіркою неотоми (N. cinerea) пухнатий, як у білки, хвіст. В пенсильванской неотоми (N. pencylvanica) добре опушений, але не белковидний хвіст. Деякі види мають типово щурячий, голий хвіст. Усього відомо 22 виду, які поширені на заході США від Британської Колумбії й до півдня доходять до Нікарагуа й Гватемали, а на схід – до Південної Дакоти, Міссурі й Алабами. Окремі ізольовані плями охоплюють частина штату Нью-Йорк і північ Алабами, Східну Флориду, Джорджию й крайній південь Південної Кароліни. Живуть неотоми від жарких і сухих пустель до вологих густих лісів, у гори проникають вище верхньої границі лісу. Як правило, скрізь вони предпочитают скелясті або кам’янисті діля
Досить примітні їхні гнізда. Це більші наземні спорудження, що нагадують курені або хатки із прутиків і трави, часто із вмонтованими зовні колючими стеблами кактусів. Діаметр такого житла до 2 м. Воно розташовується звичайно серед скель і каменів, під деревом або в кущах. Іноді відзначаються навіть надземні гнізда, улаштовані в кронах дерев на висоті до 6 м над землею. До жител неотом завжди ведуть добре протоптані й очищені від каменів стежки. Відзначено їхні поселення в затоплюваній мангровій зоні водойм, що заросла деревами й чагарником. Тут гнізда неотом містилися на 50-70 м від суши над поверхнею води, і звіркам доводилося плисти до берега щораз, тому що їжу свою гризуни добувають на березі.
Їжу неотом становлять кореневища, цибулини, стебла, листи й насіння різних рослин, комахи й інші безхребетні тварини. У посушливих районах вони довго обходяться без води, проробляючи в м’ясистих стеблах кактусів більші ходи в пошуках вологи. Зрідка гризуни можуть шкодити розташованим поблизу полям, але звичайно вони більше характерні для дикої природи. Розмноження може протікати цілий рік, але звичайно (у північних або пустельних областях) самка двічі в рік приносить по 2-3 дитинча. Тривалість вагітності від 30 до 37 днів. Молоді неотоми починають розмножуватися у віці біля року. Видимо, середня тривалість життя цих тварин близько 2-3 років. У неволі жили по 4 роки.
Іноді всіх неотом називають деревними пацюками, тому що всі вони можуть добре лазать по деревах (якщо такі є). Однак дійсно деревний спосіб життя ведуть лише деякі види (наприклад, N. phenax й N. fuscipes), які майже завжди роблять гнізда високо над землею.
Близько 16 видів гризунів із Центральної й Південної Америки, які групуються в 5 пологів, називаються рибними пацюками. Ці тварини вдруге перейшли до водного й м’ясоїдного способу життя. Основу їхнього харчування становить якщо й не завжди риба, те обов’язково різноманітні водні тварини: молюски, краби, безхвості амфібії. Самі великі представники – 7 видів рибних пацюків, або ихтиомисов (рід Ichtyomys), по величині й додаванню що нагадують пасюка. На відміну від його ихтиомиси мають явно приплющену голову, маленькі вуха й очі, блискучий і густу темний зі спини й сріблисто-сірий знизу хутро й розширені задні лабети з густими рядами твердих щетинок, що утворять своєрідні «весла». У підстави пальців є й дійсна плавальна перетинка. Типовими представниками групи можуть служити розповсюджені у Венесуелі, Колумбії, Перу й Еквадорі I. stolzmani й I. Hydrobates.
Всі ихтиомиси живуть по берегах швидких гірських рік і струмків з холодною й чистою водою в інтервалі висот від 600 до 2800 м над рівнем моря. Нора цих тварин має вихід безпосередньо у воду й зовні не видна, що характерно для багатьох інших водних гризунів (ондатри, бобра й т.п. у випадку коли вони не будують свої хатки). По ночах звірки випливають на полювання. Особливо люблять вони місця з перекатами й водоспадами, де більше риби й завжди легше піймати видобуток накоротке, не переслідуючи її довгий час. Ихтиомиси вистачають жертву передніми різцями, убивають її, а потім поїдають неподалік від входу у свій притулок де-небудь на камені. Вони здатні активно ловити риб розміром до 15 див, тобто майже такого ж розміру, як і самі (довжина тіла ихтиомисов 15–21 див, хвіст небагато коротше). Крім того, у регулярне меню гризунів входять усілякі водяні комахи, молюски й раки. Ихтиомиси не упустять також можливості піймати струмок, що перепливає, дрібного звірка.
До ихтиомисам дуже близькі по вигляду й способу життя 6 видів з роду рэомисов (Rheomys), які поширені в горах Центральної Америки, частково в Мексиці й Колумбії. Рэомиси менше (довжина тіла 11-19 див), і рибу вони їдять рідко. Основа їхнього харчування – молюски. Порожні раковини завжди удосталь розкидані по берегах струмків неподалік від нір цих гризунів.
Всі рибні пацюки можуть розмножуватися в будь-який час року, тому що водний спосіб життя робить їх малозависимими від сезонних коливань клімату, крім, звичайно, рівень і витрата води в гірських потоках. Стабільна й добре забезпечена кормова база порівняно мало регулює їхня чисельність. Важливіше для рибних пацюків закріпити за собою зручний для пристрою притулків ділянка берега. Ці тварини розмножуються з низкою для гризунів інтенсивністю, але живуть довго – по нескольку років.
Представник роду Calomyscus — мишевидний хом’ячок (С. bailwardi) зовні дуже нагадує будинкову мишу, відрізняючись від її добре опушеним хвостом з невеликим вузьким пензликом на кінці. Характерні також надзвичайно довгі вибрисси (вуси), що дістають стегна. Хвіст звичайно небагато длиннее тіла, фарбування спинної сторони пустельного, палево-піщаного цвіту, знизу біла. Мишевидний хом’ячок – приклад не вирішеної дотепер морфологічної й філогенетичної загадки. Він різко відрізняється від всіх інших хомякових Старого Світла, але досить близький до американських видів підродини, хоча сам розповсюджений у Південній Туркменії, Афганістані, Белуджистане, Ірані й Нахічеванської АРСР. Він живе серед гірських пустель і напівпустель із рідким чагарником, деревцями фісташки й кам’янистих розсипів.
Серед скель і каменів міститься притулок звірка. Основу харчування становлять насіння різних рослин й орешки фісташки. З березня по липень, до початку літньої посухи, самка двічі робить на світло по 3-4 дитинча. Через два тижні молоді прозрівають, а ще через такий же час стають самостійними. Через 6-8 місяців вони можуть почати розмножуватися, ще не перемінивши сіре вбрання молоді.
Мохноногі хом’ячки (рід Phodopus) характеризуються густим хутром, що покриває також підошви задніх ніг, дрібними розмірами (до 10 див) і дуже коротеньким хвостиком. Відомо 2 види, які загалом дуже подібні. Краще вивчений джунгарський хом’ячок (Ph. sungarus), що живе в степах і напівпустелях Центральної Азії, Південного Сибіру й Північно-Східного Казахстану. Хом’ячок Роборовского з пустель Центральної Азії, включаючи південь Тувинської АРСР, вивчений мало, але, видимо, близький по способі життя до першого виду.
Активні джунгарські хом’ячки присмерком і вночі. Нори мають по нескольку входів, отнорков і гніздову камеру. Основу харчування становлять насіння й зелені частини рослин, а також комахи. На зиму звірок готовить запаси насінь. У спячку не впадає. Видимо, нерідко й узимку виходить із нори назовні, тому що в місцях зі сніговим покривом звірки майже повністю біліють до листопада – грудню. З березня по вересень самка 3-4 рази приносить по 6-9 (іноді до 12) дитинчат. Потомство джунгарського хом’ячка швидко взрослеет, і молоді з першого виводка можуть розмножуватися в перший же рік життя, у віці близько 4 місяців. Ці звірки дуже приємні й добре живуть у неволі.
Хом’ячки (рід Cricetulus) характеризуються досить довгим хвостом (0, 2—0, 5 довжини тіла) і розмірами тіла, як у великих мишей. Виключення становить далекосхідний крисовидний хом’ячок (С. triton) завбільшки з пацюка. Нараховують 5-7 видів, розповсюджених переважно в лісостепових, степових і пустельних ландшафтах Європи й Північної Азії. Спосіб життя всіх хом’ячків загалом подібний.
Характерний представник — сірий хом’ячок (С. migratorius). Він населяє як цілинні степові, напівпустельні й пустельні ділянки, так і посівні землі й будівлі людини. Звірок поїдає насіння, зелені частини рослин і безхребетних тварин (в основному саранових, чернотелок і мурах, а також наземних молюсків).
У норі звірок улаштовує комори з різних насінь (у тому числі із зерен хлібів), які розташовуються в численних отнорках. Узимку може на якийсь час упадати в спячку, але в основному гризун підтримує себе запасами й просто буває малоактивним. Із квітня по березень самка 2-3 рази приносить дитинчати. В одному виводку може бути до 10 (частіше 7-8) немовляти. Вагітність триває близько 20 днів. Молоді з перших виводків устигають у тому ж році обзавестися потомством. Місцями сірий хом’ячок буває численним і помітно шкодить полям або харчовим запасам людини в будинках і складах.
Крисовидний хом’ячок, що живе в у Примор’ї, Кореї й Китаєві, присвячений до долин рік. Його нори відрізняються найбільшою складністю в порівнянні з іншими видами роду. У коморах він улаштовує дуже більші запаси насінь (при нагоді – зерна з полів), які їсть всю зиму. Улітку харчується також різноманітними насіннями з додаванням зеленого й тваринного корму. Із квітня по жовтень самка встигає вигодувати до трьох виводків. Число дитинчат може досягати 20 у кожному, але звичайно буває 8-10. Корейські й китайські селяни восени спеціально розшукують комори крисовидного (а заодно й інших) хом’ячка й можуть таким шляхом істотно поповнити власні запаси. Останнім часом цих хом’ячків використають як лабораторних тварин.
Звичайний хом’як (Cricetus cricetus) дуже гарний.
.
Із цим погодиться більшість читачів, глянувши на кольорове зображення звіра. Величиною він з дуже великого пасюка (довжина тіла 25-30 див). Іноді зустрічаються майже чорні або чорно-білі екземпляри. Хом’яки живуть у степових і лісостепових районах півдня Європи, Західного Сибіру, у Північному Казахстані й на схід до Єнісею. Окремими плямами проникають північніше. Охоче заселяють сільськогосподарські вгіддя по границі полів і чагарників. Хом’як поводиться як дбайливий хазяїн, що любить у всьому обґрунтованість і солідність. Він будує добротні й складні нори із численними отнорками-кладовими, тунелями й гніздовими камерами. Глибина нір доходить до 2, 5 м. Ближче до осені звірок старанно заповнює свої засіки різними припасами: зерном, картоплею, кукурудзою, морквиною й іншими подібними продуктами. Загальна маса таких запасів звичайно досягає 10-20 кг, але приводяться навіть відомості про комори хом’яка із зерном до 90 кг. Цими запасами тварини харчуються взимку, коли вони на час відволікаються від спячки й набивають шлунки новою порцією їжі, а також навесні до появи потрібної кількості їжі. Улітку звірі поїдають також зелень трав, різні насіння й коріння, комах й інших дрібних тварин (зрідка він може закусити навіть мишею). Активні хом’яки вночі. Якщо ворог (наприклад, лисиця, собака або людина) зненацька відрізає тварині шлях у нору, звір сміло сам кидається на ворога й може його боляче вкусити, пробиваючи дорогу додому.
Із квітня по жовтень самка двічі або навіть тричі вигодовує численне потомство. В одному виводку найчастіше буває близько 10 дитинчат, але в окремих випадках навіть до 20.
Хом’як у багатьох місцях помітно шкодить полям, і його доводиться винищувати. Його шкурки знаходять застосування як дешеве хутро.
Середніх хом’яків (рід Mesocricetus, 2 види) нерідко поєднують в один рід зі звичайним хом’яком у ранзі підроду. Многим відомий переднеазиатский хом’як (М. auratus), розповсюджений у Передній Азії, на Балканах, у Туреччині й Ірані. Його звичайно називають просто хом’ячок, а також сірійський, або золотавий, хом’ячок. Разводимие будинку й у лабораторіях звірки походять від сірійської форми цього виду, що іноді відокремлюють від наших закавказьких і дагестанських представників в окремий вид.
Переднеазиатские хом’яки населяють передгірні степові ландшафти, лугові степи й посіви. Харчування як в інших хом’яків. На зиму робить запаси, активний уночі й присмерком. Нори не такі складні, як у звичайного хом’яка, але глибокі – до 2 м. Узимку теж упадає в спячку, що часом переривається для прийому їжі. За літо самка 2-3 рази приносить по 4-16 дитинчат (звичайно близько 10).
Південноафриканський хом’як (Mystromys albicaudatus) — єдиний представник окремого роду хом’яків, ізольований від всіх інших видів підродини. По розмірах і вигляду нагадує переднеазиатского хом’яка. Невеликий хвостик білого цвіту. На відміну від багатьох хом’яків не має розвинених защічних мішків. Складних нір не споруджує, задовольняючись звичайно невеликою реконструкцією природних поглиблень і порожнеч у землі. Веде нічний спосіб життя, харчуючись насіннями трав і чагарників, зеленими пагонами й комахами. Особливо активний у дощову погоду, що буває нечасто в посушливих влеях Південної Африки. Багато хижаків не їдять хом’яка, що порозумівається наявністю в нього виділень, що роблять м’ясо несмачним. Розмноження протікає цілий рік. Після 37 днів вагітності самка приносить 4-5 дитинчати. Південноафриканський хом’як добре живе й розводиться в неволі, будучи таким же невибагливим і забавним звірком, як і домашні золотаві хом’яки.