ПІДРОДИНА БОБРОВОКРИСИНИЕ (HYDROMYINAE)

У цю підродину виділяють напівводних гризунів, що населяють Австралію, Нову Гвінею й прилягаючі острови.
Бобровий пацюк (Hydromys chrysogaster)-великий гризун, масою 500—1300 р. Довжина тіла 21—36див, хвоста — 20—36 див. Хутро, як у багатьох водних тварин, складається із твердих остистих волось і дуже густого й м’якого підшерстя. Верх темно-коричневий, майже чорний, знизу хутро ясно-жовтий або яскраво-жовтогарячий. Темний в основній частині хвіст покритий волоссями. Вуха невеликі, ніздрі висунуті вперед і нагору, щоб можна було дихати, зануривши іншу частину тіла під воду. Лабети, широкі й перетинчасті, добре пристосовані до плавання. Боброві пацюки живуть у ріках, озерах, болотах і навіть в естуаріях на морському узбережжі.
День пацюка проводять у гнізді, улаштованому в різних наземних притулках, або в берегових норах. Присмерком вони полюють. Головна їхня їжа – молюски, раки, риби, жаби, а також прибережні рослини. Нерідко їм вдається знайти гніздо качки або пастушка з яйцями або навіть утянуть під воду невеликого водяного птаха.
Провесною самка народжує 4 або 5 дитинчати, який довго годує молоком. Молоді повністю виростають тільки через рік, але ще раніше, при масі 400-600 м, уже можуть розмножуватися. Боброві пацюки підлягають охороні.