ПІДРОДИНА БОЛОТНОКРИСИНИЕ (OTOMYINAE)

Болотні пацюки (24 виду роду Otomys) поширені по всій Африці, від Судану до Капской провінції. Вони дотримуються вологих місць: боліт, прибережної рослинності й лісів, у тому числі гірських. Довжина тіла 13-20 див, хвоста – 5, 5-17 див. Фарбування спини від коричневої до темно-сірої, майже чорної, низ світлий або чисто-білий. Хвіст покритий коротким хутром. На всіх чотирьох різцях – ясні жолобки. Голова округла, вуха невеликі. По загальному виді нагадують нашу водяну полівку. Різні види селяться як у норах, так й у наземних притулках. Активність цілодобова. У густій рослинності прокладають постійні доріжки. Прекрасно плавають, а у випадку небезпеки можуть поринати. Розмножуються цілий рік. Самка народжує звичайно 3 дитинчати. Харчуються зеленню, насіннями, коріннями й плодами. На посівах зустрічаються рідко.
Капские пацюка (Paratomys luttledalei) живуть у Південній Африці по сухим суглинним плато, у піщаних долинах і сухих пагорбах Капской провінції й Південно-Західної Африки. Довжина тіла 14 – 17 див, хвоста – 8-12 див. Фарбування верху жовтувато-коричнева. Колониальни. Активні вдень. Живуть у норах. Будують гнізда з переплетених галузей і трав висотою близько 60 див, які поміщають у підстави куща й прикривають входи в нори. Від цього притулку звірки далеко не йдуть.
Харчуються соковитими листами солянок й інших суккулентов. Розмножуються 4 рази в рік. У виводку буває 2-4 дитинчата. В 3 місяці молоді можуть приступати до розмноження.