ПІДРОДИНА МИШАЧІ (MURINAE)

Мишачі поєднують основну частину видів «дійсних» мишей і пацюків із трехрядним розташуванням горбків на верхніх кутніх зубах. Поширені в Євразії, Африці й Австралії. У Нове Світло завезені людиною в історичний час.
Обезьяновая миша (Hapalomys longicadatus) уважається найбільш примітивної з мишей. Розміром цей коричнюватий звірок з велику мишу (наприклад, лісову) і має дуже довгий хвіст. Веде нічний і деревний спосіб життя. Живе у вологих тропічних лісах Індонезії, Таїланду й прилежащих територій. Харчується різними плодами й насіннями дерев. Гніздо влаштовує в дуплах.
Довгохвоста миша (Vandeleuria oleгасеа) при довжині тіла 6—8 див має хвіст довжиною 10—13 див, що добре опушений. Перший і п’ятий пальці замість звичайних коготков несуть плоскі нігті. Спосіб життя винятково деревний. День проводить у гнізді, що розташовує в дуплах або в густих галузях. Уночі звірок швидко бігає по галузях у пошуках плодів і насінь. Хвіст служить йому балансиром і також може обхоплювати гілки, перетворюючись в «п’яту кінцівку». Розмноження триває цілий рік. В одному виводку звичайно буває від 3 до 6 мишенят.
Поширено довгохвостих мишей у вологих тропічних лісах Південно-Східної Азії, на півдні Індії й на Цейлоні, на північ доходять до китайської провінції Юньнань. Ці маленькі гризуни добре живуть у неволі.
Миша-крихітка (Micromys minutus) — самий дрібний звірок із всіх видів сімейства. Довжина тіла 6-7 див, хвоста – 5- 7 див, маса – 5-6 р. Зверху фарбування хутра коричнювата, на грудях і череві що світлішає. Хвіст хватальний, може обвивати стебла трав і кущів при лазании. Серед високих трав і кущів миша-крихітка споруджує кулясте гніздо зі стебел діаметром 6-13 див. Висота гнізда від поверхні звичайно біля метра. Гніздо призначене для виведення дитинчат. В одному виводку буває від 5-9 до 12 мишенят. Вагітність триває 21 день. Поза періодом розмноження миші-крихітки живуть у різних наземних притулках – серед труску, під скиртами й стогами. На зиму роблять запаси насінь. Улітку, крім насінь, охоче поїдають також комах. Поширено мишей-крихіток у помірних широтах Євразії. У СРСР на Далекому Сході місцями може шкодити посівам. Ці маленькі мишки досить мало полохливі. У неволі вони прекрасно живуть, харчуючись тим же, чим їхній хазяїн.
У помірних і субтропічних широтах Старого Світла поширені 7 видів родa Apodemus. Це середнього й великого розміру миші (довжина тіла 7-12 див), хвіст звичайно дорівнює або небагато перевершує довжину тіла. Маса дорослих від 15 до 30 р. Вагітність триває 21-29 днів; 3-4 рази в рік народжується по 2-9 дитинчат (звичайно 4-6). Гніздо міститься в норах або в закритих наземних притулках. Деякі види селяться в дуплах. Найбільш масові й відомі види – лісова й желтогорлая миші (A. sylvaticus й А. flavicollis), що живуть у змішаних і листяних лісах західної половини Євразії. Перший вид проникає також у Північну Африку. На Далекому Сході й у Східному Сибірі їх заміняє азіатська миша (A. speciosus). У лісостеповій і степовій зонах Євразії зустрічається польова миша (A. agrarius) – гарний звірок рудуватого фарбування, із чорним «ремінцем» уздовж спини. Усе миші також регулярно поїдають комах й інших безхребетних тварин.
Зовні подібні з піщанками 5 видів африканських мишей з роду Thamnomys. Це порівняно великі звірки з довжиною тіла 10-14 див, хвоста – 14-20 див. Спина їх каштанова або світло-червонясто-коричнева. Черево біле. На кінці добре опушеного хвоста – невеликий пензлик з волось. Живуть у лісах і чагарниках від Гани до Західної Уганди. У гори йдуть до висоти 4000 м над рівнем моря. У дуплах або в розвилках галузей улаштовують гніздо із трави й сухих листів. Ведуть винятково деревний і нічний спосіб життя. Харчуються плодами й листами. Розмножуються майже цілий рік. На відміну від більшості інших видів мишачих вони часто живуть у вологих екваторіальних лісах, наприклад Т. Venustus
— у Конго й Західній Уганді.
До попередньої групи близькі чагарникові пацюки, або курку (рід Grammomys), 8 видів яких поширені в Африці, від Судану до півдня до кінця материка. Довжина тіла 10-16 див, хвоста – 13- 20 див, маса -20-60 р. Верх темно-коричневі, червонуваті або сірувато-коричневий, боки й низ світлі. Хвіст покритий лусочками, майже позбавлене волосся. Самка приносить 3 дитинчати, розмноження переривається в посушливі сезони року. Живе курку в лісах і серед заростей чагарнику. Активний у будь-який час доби. Добре лазает по галузях. Гніздо будує серед галузей. Іноді займає пташині гнізда, причому може при цьому заодно поснідати їхнім умістом. Взагалі ж харчується головним чином зеленими частинами рослин і плодами. Довгохвоста курку (G. dolichurus) зі Східної Африки – улюблений видобуток змії Boaedon lineatus.
Кроликові пацюки (Conilurus) — великі (довжина тіла 16—20 див і хвоста — 18—21 див), чорнувато-коричневі або піщані гризуни. Низ білий або жовтуватий. Хвіст покритий густим хутром. Відомі 2 види. Чернохвостая пацюк (С. penicillatus) поширена в Північній Австралії й на Новій Гвінеї. Займає прибережні зарості чагарників, трав, живе в лісі й на болотах. Часто на морському березі в смузі прибою збирає їжу, викинуту хвилями. Між товстих галузей або в дуплі самка влаштовує гніздо. Новонароджені кроликові крисята, на відміну від інших представників мишачих, покриті хутром, швидко прозрівають і розвиваються.
Мантбули (довжина тіла 24—35 див, хвіст небагато длиннее тіла) звичайні у світлих евкаліптових лісах Австралії. Мантбул Гулъда (Mesembriomys gouldi) живе в північних частинах материка й у Квинсленде, інший вид (М. macrurus) – у прибережних частинах Західної Австралії. Мантбул Гульда зверху пофарбований у сірувато-жовтий цвіт, ноги чорні, але пальці білі. Веде нічний спосіб життя. Більшу частину часу проводить на деревах, у дуплах яких улаштовує гніздо із сухих листів і трави. Дуже любить плоди пандануса. У свою чергу, місцеві жителі вважають мантбула більшими ласощами й тому посилено на нього полюють
У роді Oenomys ржавоносая пацюк (Oenomys hypoxanthus) — єдиний представник.
Довжина тіла 14—18 див, хвоста — 17—20 див, маса — 60—90 р. М’ЯКИЙ И пухнате хутро варіює від коричнювато-червонуватого до темно-маслинового відтінку. Верх носа рудувато-червоний, за що звірок й одержав свою назву. Низ білий або ясно-коричневий. Хвіст лускатий, майже без волось. Поширена ржавоносая пацюк від Кенії й Уганди до Гани й на південь до Анголи й Конго. У горах вона зустрічається до висоти 3000 м. Численна в розчищених лісах, на вирубках, по краях полів, де може приносити шкода врожаю. Харчується насіннями й зеленими частинами рослин. Споруджує під землею складні нори, із численними тунелями. Больших скупчень не утворить, частіше живе поодинці. Розмноження присвячене до сезону від вересня до квітня. Африканці ловлять ржавоносую пацюка через смачне м’ясо.
Кошлатий пацюк (Dasymys incomtus) також єдиний представник окремого роду. Коричнювато-маслинового цвіту, приблизно такого ж розміру, як і ржавоносая пацюк, але хвіст небагато коротше. Маса близько 60 р. Поширена від Центральної до Південної Африки. Селиться головним чином по болотах і на берегах водойм, у заростях очерету й у висо-котравье. Зустрічається й високо в горах. У місці свого перебування численна. Дуже добре плаває. У порожнечах під берегом або на поверхні в густій рослинності, під колодами, у підставах кущів улаштовує гніздо з переплетених сухих трав. Самка Звичайно народжує 2-4 дитинчати, розмноження триває цілий рік, але особливо інтенсивно із червня по жовтень. Активні звірки зустрічаються в будь-який час доби. Харчується околоводной і болотною рослинністю, переважно зеленими частинами трав.
Одні із самих численних африканських гризунів — трав’яні миші (Агvicanthis), 4 види яких поширені на більшій частині континенту, а також на півдні Аравійського півострова. Особливо помітні вони в Східній Африці, до півдня до Малаві.
Розмір трав’яних мишей великий: довжина тіла 12—19 див, хвоста 9—16 див, маса — 50—100 р. Фарбування сірувато-коричнева, низ злегка світліше. Хутро довгий з окремими колючими щетинками, у деяких видів з дійсними тонкими голками. Населяють савани, чагарникові зарості, світлі ліси. Живуть у норах, іноді займають порожні термітники. Часто утворять колоніальні поселення, уторовуючи в густій траві доріжки, подібні з ходами полівок. Харчуються різноманітною рослинною їжею, часто шкодять посівам і запасам зерна в коморах, можуть селитися в житлах людини. Активні вдень і вночі. У неволі звірок живе до 7-8 років. В Уганді A. Niloticus
розмножується цілий рік, але максимум розмноження доводиться на кінець дощового й початок сухого сезону. Звичайне число немовлят – 4. Особливо любить годуватися листами й стеблами Ameranthus polygamus. Нори частіше риє в куп труску або в підстави кущів. Гніздову камеру поміщає на глибині 20-60 див. В одній системі нір звичайно живе не менш 4-5 пара дорослих звірків. Часто є основним кормом хижих птахів, особливо чернопле-чего шуліки (Elanus coeruleus).
Миша Эллиота (Golunda ellioti) поширена на Цейлоні, у Західному Пакистані, Пенджабі, Непалі й Бутані. Довжина тіла 11-15 див, хвіст трохи коротше. Зверху сірувато-жовтувато-коричнева, знизу майже біла. По загальному вигляді нагадує велику лісову полівку з родa Clethrionomys. Серед густого м’якого хутра на спині є тверді колючі щетинки. Верхні різці – з жолобками. Живе на болотах, лугах, по краї густих джунглів і біля посівів. Активна ранком і ввечері. Живе сімейними групами. Нори риє рідко, гніздо звичайно влаштовує в яких-небудь наземних притулках начебто купи труску або під стовбуром поваленого дерева. Гніздо являє собою кулю діаметром 15-23 див, зроблений із щільної рослинної повсті. Самка народжує звичайно по 3-4 дитинча кілька разів у рік. Звірки добувають корм на землі й на деревах, по яких можуть пересуватися з великою спритністю. Харчуються винятково рослинною їжею. На Цейлоні бувають у великій кількості на кавових плантаціях, де приносять велика шкода, поїдаючи бруньки й к
Струмкові пацюки (Pelomys) зовні подібні із трав’яними мишами, але різці в них жолобчасті. Фарбування різноманітних відтінків коричневого цвіту, хутро твердий, частково щетинистий. У деяких видів (усього відомо 9) на спині – вузький поздовжній «ремінець». Довжина тіла 12-22 див, хвіст може бути длиннее й коротше тіла. Звичайно живуть у вологих місцях у рік, струмків, озер і на болотах, також можуть бути зустрінуті по узліссях лісів. У Східній Африці P. fallax може розмножуватися цілий рік, приносячись в одному калі до 7-9 дитинчат. Цей вид у Південно-Західній Африці веде денний спосіб життя, в інших частинах ареалу переважно нічний. У Танзанії відомий як шкідник полів. В Анголі споруджує глибокі нори, але в інших районах Африки будує наземні гнізда.
Строкаті миші (Lemniscomys) живуть на більшій частині Африки південніше Сахари. Усього відомо 6 зовні подібних видів.
Живуча в Гані й прилежащих країнах Західної Африки L. Striatus

— характерний представник групи.
Довжина тіла строкатих мишей 10—14 див, хвоста — 10—16 див. На темному тлі спини й боків простягаються переривчасті світлі смужки. Живуть у високотравной савані й по узліссях лісів, у гори піднімаються до висоти 2100 м. Часто поселяються в чужих норах, хоча взагалі ж здатні влаштовувати й свої. В одному калі звичайно буває 2-5 дитинчат, хоча ловилися вагітні самки навіть із 12 ембріонами. Розмноження можливо цілий рік, хоча деякі види припиняють розмножуватися в сухі сезони. Активні переважно вдень. Харчуються головним чином рослинною їжею, в основному плодами, коренеплодами, м’якими насіннями. Іноді поїдають комах.
Смугаста миша (Rhabdomys pumilio) — представник монотипического роду. Довжина тіла близько 11 див, хвіст приблизно такої ж довжини. Дуже характерне фарбування: на спині чергуються темні (коричневі) і світлі (жовтуваті) смуги. Хвіст із рідкими щетинистими волосками. Живе у високотравье серед чагарників і сухого буша, уздовж русявів висохлих водотоків, по узліссях лісів й у посівів. У ряді місць звичайна. Активна вдень. У Східній Африці селиться переважно в горах. Може пересуватися серед галузей дерев і чагарників. Риє нори або влаштовує гніздо серед корінь й у густій траві. Самка приносить від 3 до 10 дитинчат за один раз. Розмноження буває з вересня по квітень (кінець дощового – початок сухого сезону). Звичайні 4 виведення в рік. У віці 3 місяців здатна взяти участь у розмноженні. В одному гнізді часто живе родина в 10-30 особин (батьки й разновозрастное потомство).
Акацієві пацюки (Thallomys) — досить численна група мишачих в Африці, від Кенії до Анголи. Довжина тіла 12-16 див, хвоста – 13-21 див. Хутро високий, коричнювато-сіркою фарбування. Боки сіруваті, низ білий.
Відомо 5 видів. Часто акацієвих пацюків бачили й добували в куртинах акацій. Гнізда влаштовують у дуплах, галузях і на землі, між коріннями акацій. У більших старих деревах утворяться цілі колонії акацієвих пацюків. День проводять у гнізді, активні присмерком і вночі. Можуть зовсім не пити води, задовольняючись вологою трав, насінь і плодів. Нерідко поїдають також смолисті патьоки на стовбурах. Розмноження доводиться на вологий літній період. Самка народжує від 1 до 4 дитинчат.
Дійсні пацюки (Rattus) — одні з найбільш відомих гризунів, два види яких — сірий пацюк, або пасюк (R. погvegicus), і чорний пацюк (R. rattus) – за допомогою людини розселилися майже по всіх країнах миру. Альбіноси чорних пацюків розводяться в лабораторіях. Крім того, ряд інших видів численні в тропічних і субтропічних широтах Старого Світла. Довжина тіла від 8 до 30 див, хвіст може бути коротше або длиннее тіла. Фарбування зверху сіра, чорна, коричнювата або рудувата, знизу сірувата або біла. Ведуть наземний, що риє, лазающий й околоводний спосіб життя. Відповідно притулки можуть розташовуватися в найрізноманітніших умовах: у норах, серед каменів і скель, у дуплах, у деревних гніздах. Є види, що ведуть денну активність (полинезийская пацюк – R. exulans), більшість – нічних звірків. Їжа дуже різноманітна, часто зі значною часткою тваринних кормів. Вагітність триває 21-30 днів, більшість видів має більший потенціал розмноження й може давати спалаху високої
Пасюк (R. norvegicus) у зоологічній, навчальній, популярній, виробничій і медичній літературі називається просто пацюком, звичайної, сіркою, бурою або комірної, пацюком. Все це стосується одного виду. Довжина тіла пасюка 18-25 (до 27) див; хвіст становить близько 80% від довжини тіла, а довжина юшка близько 2/3 довжини ступні.
Розповсюджений майже по всьому світлу. У СРСР присвячений головним чином до лесолуговой і степового зонам, а також до морських портів і річкових пристаней.

У вододільних ландшафтах тундри, лісотундри, тайги, напівпустель і пустель не зустрічається. В 40-х роках завезений у Ташкент, де вкоренився й розселився по місту й околишнім селищам.
Живе звичайно в будівлях людини, але на півдні країни селиться й по берегах водойм, удалині від будівель. Розмножується в природних біотопах тільки в теплі місяці, а в будівлях – цілий рік. У кожному приплоді буває від 1 до 17 (у середньому 8-10) дитинчат. За рік самка приносить 1 або 2 (рідше3) приплоди. Харчується різноманітної, але переважно тваринної й у меншому ступені рослинною їжею. Приносить шкода винищуванням і псуванням продовольчих продуктів, псуванням будівель і меблів. Основне джерело чуми, щурячого риккетсиоза, лептоспирозной жовтяниці й біля трьох десятків інших небезпечних для людини хвороб. Самий шкідливий із гризунів усього миру.
Австралійські миші (рід Gyomys, 8 видів) населяють весь австралійський континент, за винятком лише вологої півночі. Довжина тіла 7-13 див, хвоста – 6-14 див. Ці миші бувають всіляких відтінків: маслинового, піщаного й попелястого. Низ світлий, часто білий. Австралійські миші живуть у високотравье й евкаліптових лісах (в останніх G. fumeus – масовий вид). Населяють також скелясті ділянки гір, піщані рівнини. Селящийся по пісках G. albocinereus риє глибокі, до 1 м, системи нір з декількома виходами. Харчуються головним чином комахами з додаванням насінь і зелені трав. Розмноження присвячене до австралійської весни. У листопаді – грудні народжується по 3-5 дитинчат.
В Австралії ж живуть 3 види прутогнездних пацюків (Leporillus): L. conditor й L. apicalis. Довжина їхнього тіла 14 -20 див. Хвіст добре опушений, з невеликим пензликом на кінці. У спокійному положенні звірки нагадують невеликих кроликів з довгим хвостом, тому що мають довгі вуха. Недарма буквальний переклад латинської родової назви означає «зайчик». Два види (L. conditor й L. jonesi) споруджують «будинку» із прутів. Будова являє собою складену у вигляді плоского конуса купу прутів діаметром близько 6м і висотою до 1, 3 м. Прути, що йдуть на будівлю, досягають довжини 1 м і товщини 2-3 див. На будівлю притулку витрачається багато сил і старань, прути ретельно монтуються, і в результаті будівля виходить дуже міцної. «Будинок» служить для пристрою усередині гнізд, захищених від хижаків й особливо від частих сильних вітрів. Залежно від місцевих умов він може мати більш-менш витягнуту форму. Іноді будівлю роблять навколо невеликого куща або каменю. У місцевості без достатньої кількості хмизу прутогнездние пацюки м
Деякі хижі птахи в безлісній місцевості необачно влаштовують свої гнізда на «даху будинку» L. conditor. У цьому випадку гризуни нерідко поїдають відкладені яйця й навіть маленьких пташенят свого заклятого ворога. Взагалі ж прутогнездние пацюка переважно вегетаріанці. Ці звірки добре живуть у неволі, де швидко звикають і можуть розмножуватися.
У Центральній, Східній і Південній Австралії, а також на Тасманії звичайні гризуни-представники роду псевдомисов (Pseudomys), у який поєднують 10 видів. Фарбування їх сіруватих, жовтуватих і коричневих тонів. Низ світлий. Довжина тіла 7 -16 див, хвіст приблизно дорівнює довжині тіла. Найбільш типові представники роду-австралійський (P. minnie) і тасманийский (P. higginsi) псевдомиси, з довжиною тіла близько 13 див і масою близько 70-80 р. Живуть у трав’янистих рівнинних і горбкуватих місцях, нерідкі в заростях чагарнику в русявів пересихающих водотоків, у боліт і невеликих солоних водойм. Риють неглибокі нори з одним входом, де влаштовують свої гнізда. Самка приносить від 2 до 4 дитинчат.
Дванадцять видів бананових мишей (рід Melomys) поширені на Новій Гвінеї й прилежащих островах, на півночі Австралії, у Квинсленде, Новому Південному Уельсі, на архіпелазі Бісмарка й на Соломонових островах. Довжина тіла цих гризунів від 9 до 18 ледве, хвіст довгий (11 – 18 див). М’яке й довге хутро коричнюватого або рудуватого розцвічення. Знизу фарбування біла або кремова. Хвіст голий і лускатий, на кожну лусочку доводиться один волосок. Поверхня хвоста нагадує поверхня напилка, виложена дрібними опуклими лусочками у формі своєрідної мозаїки. Бананова миша поселяється на лугах, болотах, на плантаціях цукрового очерету, у заростях трав і чагарників, біля рік й озер. Добре лазает, причому хвіст може служити додатковою «зачіпкою». Гніздо у вигляді кулі діаметром 12-20 див із трави поміщає в кущах, кроні дерева або в густій траві, рідше – у просто влаштованій норі з одним входом. Розмножується протягом сезону дощів (звичайно з листопада по березень). Одне- і двотижневі дитинчата чіпляються за матір, щ
Два види болотних пацюків (Malacomys) водяться в Західній Африці, від Ліберії до Нігерії (М. edwardsi) і від Анголи й Конго до Ліберії (М. longipes). Довжина тіла близько 15 див, хвіст трохи длиннее, маса – 90-100 р. Звірки покриті густим бархатистим хутром, на спині темно-коричневим, на боках з охристим відтінком і знизу сірим. Характерні довгі ноги. Живуть у густий околоводной рослинності, а також у вологих лісових ділянках; гнізда вони роблять на поверхні землі у вигляді* трав’яної кулі. Нерідко (особливо в занадто мокрих місцях) гніздо поміщають і над поверхнею в кроні куща або низького густого дерева. Розмножуються з березня по червень, але окремі особини й в інші місяці. Найчастіше народжуються 3 дитинчати. Крім зелені трав, соковитих стебел, кореневищ, насінь і плодів, охоче поїдають комах, слизней, навіть жаб і жаб.
Найбільш відомі нам домовики миші (рід Mus), а також їхні одомашнені альбіноси — білі миші, які використаються як лабораторні тварини. Усього відомо 16 видів цього роду, розповсюджених у тропічних, субтропічних зонах і на півдні помірних широт Євразії й Африки. Будинкова миша (Mus musculus) разом з людиною розселилася по всіх континентах, оббита як у будівлях людини, так й у природі. Довжина тіла її 6-10 див, хвоста – 5-11 див, маса – 18- 30 р. Фарбування різних відтінків, з перевагою сірого цвіту.
Більшість інших видів дійсних мишей з роду Mus зовні досить подібні з домовик. Широко поширена в Уганді й прилежащих країнах мала миша (М. minutoides) масою всього 6 – 6, 5 р.
Досить близька зовні до будинкових мишей група австралійських мишей, 7 видів яких об’єднані в р о д Leggadiпа. Поширено австралійських мишей переважно на півночі й сході континенту. Довжина їхнього тіла 5-10 див, хвоста – 5-9 див. Фарбування коричнювата, іноді жовтувато-коричнева, знизу більше світла, майже біла. Живуть по сухих трав’янистих рівнинах, в узлісь лісів, по морських узбережжях. Будують прості нори, з одним входом. Глибина нір в L. delicatula до 60 див, а довжина тунелю не більше 2 м. Інший вид (L. hermannsburgensis) риє ще більш прості притулки г глибиною не більше 20 змі довжиною ходу 1 м. В одній норі живе родина до 5-6 особин. Гніздо влаштовують із сухої трави й листів. Особливо сильної інтенсивності розмноження досягає в сезон дощів, хоча не припиняється цілий рік. За один раз самка приносить 3-4 дитинчати. Харчуються гризуни рослинною їжею: насіннями, зеленню й коріннями трав. У посушливих районах кілька родин можуть селитися разом, розташовуючи свої нор на ділянці діаметром 1 м. При цьому звірки споруджують у входів загальний плоский курганчик з гальки. На каменях по ранках збираються краплі роси, що служать єдиним напоєм для мешканців колонії.
Жесткошерстние миші (Lophuromys) — одні із самих масових представників сімейства на великих просторах Африки, від Ефіопії, Кенії, Уганди, Танзанії до Камеруну, Гани, Габону й Анголи. Відомо 10 видів цих звірків. Довжина тіла їх від 10 до 14, 5 див, хвіст звичайно коротше (5- 11, 5див). Є два типи фарбування: темна, коричнева або оливковатая, або строката, коли на темному тлі розташовані окремі білуваті, жовтуваті або оранжеватие пестрини. У деяких видів підстава волосся хутра жовтогарячий або тьмяно-жовтогарячий кольори. Така риса унікальна для африканських ссавців.
Жесткошерстние миші живуть у різноманітних місцях: у лісах, заростях трав і чагарнику, на болотах, на полях, у заростях очерету. У гори піднімаються до верхньої границі лісу (до 4000 м). Активні в будь-який час доби. Гнізда влаштовують у норах або наземних притулках: під колодами, труском, у густій рослинності. Харчуються в значній мірі комахами й іншими безхребетними тваринами, а також жабами, дрібними ящірками. З рослинної їжі предпочитают соковиті коренеплоди й фрукти.
Кенгурові миші (Notomys) по вигляду нагадують не стільки мініатюрного кенгуру, скільки тушканчика.
Це великі для мишей гризуни (довжина тіла 9—18 див, хвоста — 12—26 див), піщаний, попелястий або коричневий кольори зі спини й білі знизу. У них дуже більші вуха й очі, на довгому хвості – невеликий пензлик, задні ноги сильно подовжені, характерні більші й сильні різці. Звичайно бігають на всіх ногах, але при зупинках опираються тільки на задні. Відомо 10 видів, що живуть на більшій частині Австралії: у пустелях, степах, заростях чагарнику й у світлих сухих лісах.
Активні присмерком і вночі, а день проводять у гнізді, що поміщають у норах. Звичайно самка сама риє нору й улаштовує гніздо, перш ніж зробити на світло 2-5 дитинчат. Сумчасті звірки з роду Antechinomys досить схожі на кенгурових мишей і ведуть подібний спосіб життя. Більше того, обоє «двійника» нерідко займають одну систему нір і буквально живуть пліч-о-пліч. Харчуються зеленню трав, насіннями і ягодами. Австралійські аборигени охоче ловлять кенгурових мишей заради їхнього смачного м’яса.
Колючі миші (Acomys dimidiatus й 3 або 4 близьких до них виду) — «мишачої» величини (довжина тіла 7—12 див, хвоста 6—12 див), з колючками серед грубих волось. Їх голий лускатий хвіст дуже ламкий і легко губиться в складних життєвих ситуаціях, тому серед особин, що живуть у природі, багато хто мають придбану короткохвостость. Вуха більші, стоячі. На верхніх різцях – поздовжні жолобки. Поширені майже по всій Африці, Аравії, в Ірані й Пакистані. Живуть у сухих саванах і напівпустелях на кам’янистих або піщаних ділянках. Укриваються в норах або серед кам’яних розсипів й у тріщинах скель. В Африці часто займають термітники. Самки масою 50-90 м з лютого до вересня, після 42 днів вагітності, приносять по 1-3 дитинча (рідше до 5) масою 5-6 м кожний. Немовлята мають відкриті очі й уже у віці двох тижнів перестають харчуватися молоком. Самці у віці 7 тижнів уже можуть брати участь у розмноженні. Колючі миші всеїдні, але предпочитают рослинні корми, особливо зерна злаків.
Каїрська миша (A. cahirinus) у Єгипті живе головним чином у будівлях людини й дуже подібна по способі життя з будинковою мишею.
Рід бандикотов (Bandicota).
Індійська й бенгальська бандикоти (В. indica і В. Ьепgalensis)— великі крисовидние гризуни
довжина тіла 16—36 див, хвоста — 14—26 див, маса — 600—1100 р. Морда тупа, широка. На передніх лабетах довгі й міцні пазурі. Фарбування верху від сірого й коричневого до майже чорного, низ білі-білу-біле-біла-грязно-білий. Різці жовті або жовтогарячі. Поширені в тропічній Азії: Цейлон, Индостан, Непал, Ассам, Бірма, Південний Китай, Таїланд, Індокитай, Малайзия, Суматра і Ява. Індійська бандикота завезена на Тайвань, де сильно розмножилася.
Бандикоти риють глибокі нори з окремими камерами для гнізда й для кормових запасів із зерен, горіхів і фруктів. У кожній норі живе звичайно один, самець або самка з дитинчатами. Активні вночі й присмерком. Добре плавають. Індійська бандикота на півдні Індії й на Цейлоні розмножується цілий рік. Самка приносить відразу 10-12 дитинчати (вона має 12 – 18 сосків). Заподіює шкода на посівах чорнових культур і коренеплодів. Шкодить на плантаціях каучуку й кава. Місцеві жителі іноді ловлять бандикот на м’ясо, а також регулярно розривають нори в пошуках зібраних там запасів.
Пластинчатозубая пацюк (Nesokia indiса) — єдиний представник роду Nesokia. Кремезного додавання, довжина тіла 14-21, 5 див, хвоста – 9-13 див, маса близько 150 р. Хвіст голий. Фарбування верху сірувато- або жовтувато-коричнева. Ноги з більшими пазурами. Різці широкі й міцні. Поширена в Єгипті, Сирії, Ізраїлі, на півночі Аравійського півострова, в Ірані, Іраку, Афганістані, Західному Пакистані, на півночі Індії й звичайна в нас на півдні Середньої Азії. Типовий житель долин рік й оазисів. Веде образ, що риє, життя. На глибині 15-70 див споруджує складну систему нір. При цьому може шкодити іригаційним спорудженням. Харчується рослинною їжею, головним чином підземними частинами трав. Улаштовує запаси їжі. По ночах виходить на поверхню на короткий час. У системах нір живе по нескольку родин, образуя колонію. Іноді може селитися в будівлях людини. Самка 3-4 рази в рік приносить по 3-5 дитинчат. Може досягати високої чисельності й сильно шкодити на поливних землях посівам кормових трав,
Мешотчатие пацюка (Beamys) характеризуються наявністю защічних мішків для переносу їжі. У Кенії водиться В. hindei розміром 11 див, хвіст ледве коротше тіла. У Малаві й Замбії живе В. major більшого розміру: довжина тіла 14, 5- 16 див, хвоста – 13 – 14, 5 див. Хвіст голий, з білим кінцем, без лусочок. Звірок веде деревний спосіб життя, рідко ловиться. Самка народжує 4 дитинчати.

* * *

Короткохвостий пацюк (Saccostomus campestris) — кремезний звірок, з довжиною тіла 12—15 див, з коротким (3—6 див) хвостом. Маса – 50-70 р. Високе, густе й м’яке хутро зверху сірий, нижня половина й лабети білі. Хвіст покритий короткими волосками, кінець хвоста весь білий. Вуха короткого, округлі, ока невеликі.
Має защічні мішки, які відкриваються із внутрішньої сторони губ і тягнуться назад майже до плечей. Різці без жолобків і борозенок. Поширена від Кенії, Уганди, Танзанії на південь до кінця материка. Живе в рідколіссях і світлих лісах, у трав’янистих і чагарникових заростях, на болотах і на посівних землях. Нічний звірок. Досить повільний у рухах. Копає індивідуальні нори з одним входом. На самому півдні Африки, у більше помірних широтах, улаштовує запаси їжі, які переносить у нору в защічних мішках. Харчується зерном, насіннями акацій, плодами й комахами. Розмноження відзначене в грудні (Південно-Західна Африка), у липні (Східна Африка), у січні (Малаві). У багатьох місцях м’ясо короткохвостих пацюків їдять.
Хомяковая пацюк (Cricetomys gambianus) також представник монотипического роду й характеризується наявністю защічних мішків. Поширено цього пацюка на більшій частині Африки південніше Сахари. Довжина тіла 25-45 див, хвоста – 36-45 див, маса близько 1 кг. Коротке хутро зверху коричнювато-сірий, низ білий або кремовий. Кінець лускатого хвоста також білий. В окремих особин можуть бути світлі пестрини з боків. Живуть хо-мяковие пацюка в найрізноманітніших місцях, але віддають перевагу лісам і чагарникам. Нерідко селяться поруч із полями й будівлями людини, а в деяких містах Західної Африки досить звичайні в системі каналізації, де живуть разом із чорними пацюками. Нерідко займають старі термітники. Кожен звірок сам риє собі індивідуальну нору з декількома отнорками й входами. Найчастіше такий притулок улаштовується в підстави стовбура дерева або густого куща. Гніздова камера вистилається сухою травою й листами. Розмноження можливо в будь-який час року. Після 42 днів вагітності самка на