СІМЕЙСТВО КОЛЮЧЕСОНЕВИЕ (PLATACANTHORNУIDAE)

У сімейство колючесоневих поєднують усього 2 види дрібних гризунів, родинних соням і селевиниям. На відміну від дійсних сонь колючесоневие мають на одну пару жувальних зубів менше в кожній щелепі, у такий спосіб у них усього по 16 зубів.
Краще інших колючесоневих вивчена колюча соня (Platacanthomys lasiurus). Зовнішній вигляд звірка й розміри близькі до садової соні. Маса його 60-80 р. Спинна сторона тіла густо покрита гострими плоскими голками, перемішаними з м’яким підшерстям.
Колючі соні живуть у горбкуваті й низкогорних районах Південної Індії, до висоти 900 м над рівнем моря. Вони поселяються в лісах і скелях, що поростили чагарником. З листів і трави в дуплі або в скелястій ніші соні будують кулясте гніздо. Харчуються звірки насіннями, фруктами й зеленими пагонами. У деяких місцях поїдають перець, що зріє.