СІМЕЙСТВО СОНЕВИЕ (GLIRIDAE)

Соневие — дрібні й середні по розмірах гризуни, зовні схожі на мишей або на білок. Довжина тіла їх від 6 до 20 див, хвіст ледве коротше (4-17 див), часто пухнатий, як білячий, рідше покритий коротким хутром. Очі й вуха добре розвинені, останні округлі й не мають пензликів. На передніх лабетах добре розвинені лише 4 пальці, на задніх – 5. Всі вони збройні короткими міцними пазурами. У сонь із кожної сторони верхньої й нижньої щелепи по 4 жувальних зуби. Сліпої кишки немає.
Соні активні вночі (крім деяких видів влажнотропических лісів). Всі вони, крім мишевидной соні, типово деревні лазающие гризуни. Притулки розташовуються в дуплах, у норах, під коріннями дерев або під упалими стовбурами, у зовнішніх гніздах серед галузей. Харчуються переважно рослинною їжею.
Більшість соневих поширена в межах Палеарктики, у її південних районах від Північної Африки, півдня Європи й Малої Азії до Японії. У середині Азії (від Алтаю до Японії) ареал сімейства перерваний. Види одного роду заселяють Африку південніше Сахари.
Соня-полчок (Glis glis) — відносно велика (довжина тіла 15—20 див) з пухнатим хвостом.
Маса дорослих особин приблизно 150—180 р. Густе й м’яке хутро зі спинної сторони сірий-сірий-димчасто-сірий або сірий-сірий-коричнювато-сірий зі сріблистим відтінком. Вуха округлі, без пензликів (на відміну від звичайної білки). Черевна сторона біла з жовтуватим відтінком.
Соня-полчок поширена в листяних лісах майже по всій Європі, у Малій Азії й на Кавказі. Акліматизована у Великобританії. Цей вид воліє населяти лісу з помітною домішкою плодових дерев і чагарників, а також забезпечують потреби гризуна в горіхах, жолудях або каштанах. Нерідко поселяється також у більших садах. Спосіб життя типовий для соневих: нічний, деревний, із зимової спячкой.
Притулок майже завжди міститься в дуплах. Гніздо побудоване з мохів, рослинних волокон, пуху. Раз у рік, звичайно наприкінці липня, після тритижневої вагітності самка приносить від 2 до 10 (частіше 4-6) дитинчати. Під час зимової спячки в одному гнізді можуть бути трохи (до 10) особин. У теплих районах може переривати спячку й підгодовуватися приготовленими раніше запасами кормів. До осені полчки сильно жиріють.
Лісова соня (Dryomys nitedula) відрізняється меншими розмірами (довжина тіла 8—12 див, хвоста 6—11 див). Фарбування спинної сторони рудувата, боку сіруваті, черевна сторона світла жовтувато-сіра. Через око проходить чорна смужка .

Лісова соня поширена майже по всій Європі (у листяних лісах), крім Північної й Північно-Східної; у Малій Азії й на Кавказі, у гірських лісах Середньої Азії, півдня Казахстану й Алтаю. Іноді проникає по заростях чагарників у безлісні ділянки. Зустрічається в старих запущених садах і парках у межах селищ.
Видимо, частіше бігає по землі, чим полчок, нерідко також користується підземними притулками, особливо в гірських безлісних районах. Частіше ж гніздо поміщає в дуплах або кронах дерев. У період із травня по серпень самка приносить один раз від 2 до 6 дитинчат. На зиму робить запаси їжі, якими може користуватися, перериваючи на час спячку.
Приручається із працею, хоча в неволі живе добре. Воду хлебтає, як собака або кішка. Удень спить згорнувшись у пухнатий клубок.
Садова соня (Eliomys quercinus) і близька до неї Е. melanurus небагато крупніше лісовий: довжина тіла 11 —16 див, хвоста — 10—14 див. Фарбування спини бурувато-коричнева, черевна сторона й лапки білі. Від ока до вуха проходить чорна смуга. Пухнатий хвіст на кінці білий із чорної предконцевой чвертю.
Садова соня водиться в листяних лісах і старих садах на більшій частині Європи. У нашій країні на північ проникає до півдня Карелії, Калінінської, Горьковской і Пермської областей, до сходу до Уралу, Оренбурзької й Куйбишевської областей. На Кавказі не живе, але чернохвостая форма властива Малій Азії й Північній Африці. Спосіб життя обох подібний.
Своє кулясте гніздо звірки влаштовують у дуплах, у старих пташиних або білячих гніздах або прямо в густих галузях. Соні можуть розоряти гнізда птахів, а також шкодити плодовим садам. Іноді вони поселяються в будівлях людини в безпосередній близькості від саду. Щорічно із травня по жовтень самка після 22-28 днів вагітності приносить від 2 до 7 (частіше 3-5) дитинчати. У південних районах Європи, у Малій Азії й Північній Африці буває й по двох виведення в рік. Молоді народжуються сліпими й голими. На 21-й день вони прозрівають, а через півроку стають зовсім дорослими.
Восени звірки жиріють і впадають у спячку. У південних районах спячка коротка й неглибока, із частими перервами, під час яких соні харчуються припасеним заздалегідь кормом.
Африканські соні (рід Graphiurus) — єдина група сімейства, що поширена в Африці південніше Сахари. Описано близько 20 видів, але багато зоологів уважають, що реально рід представляють тільки 3 види. Хвіст майже дорівнює довжині тіла й лише ледве коротше. Загальний вигляд звірків білячий, подібний з більшістю інших видів (особливо з полчком, садовою й лісовою сонями). Фарбування найчастіше сіра з різноманітними ніжними й гарними відтінками рожевого, коричнюватого, блакитного або сріблистого нальоту. Хвіст темніше спини, через око проходить темна смуга, звичайно облямована білим. Черевна поверхня чисто-біла або светлосерая. Нерідко підборіддя й груди звірка бувають пофарбовані жовтогарячим або жовтим соком якого-небудь плода (наприклад, олійної пальми).
Африканські соні заселяють різноманітного типу лісу, савани з окремими куртинами дерев, що поростили чагарником безлісні скелі й розсипи каменів у гірських умовах. Прикладом групи може служити G. ocularis середнього розміру або велика сірувато-коричнева більша соня G. huerti з лісів Західної Африки.
Більшість африканських сонь ведуть нічний спосіб життя, але деякі мешканці густих і вологих екваторіальних лісів можуть бути активні й удень, бігаючи по галузях у зеленому півмороку під пологом високоствольного лісу.
У районах з вираженим посушливим періодом африканські соні можуть упадати в спячку. Вони також улаштовують запаси кормів, як й їх більше північні родичи. У їжі поряд зі звичайними для сонь насіннями, фруктами й комахами іноді помітну частку становлять ящірки й навіть дрібних гризунів. Нерідко в запасах великої соні зберігається багато «м’ясних» продуктів у вигляді великих комах, ящірок або дрібних гризунів.
Свої гнізда африканські соні влаштовують найчастіше в дуплах, іноді відкрито — у густій кроні. У безлісних районах (особливо часто в нагір’ях Південної Африки) нерідко використають під притулки ніші й тріщини скель й обривів по берегах тимчасових водотоків. Місцями ці гризуни – звичайні мешканці сіл і поселяються в дахах будинків. Два рази самка приносить по 2-5 дитинчат. Відзначено колективність африканських сонь – інше дупло заселяють 8-10 звірків. Нерідко там же живуть кажани й безліч більше дрібних тварин (наприклад, таргани).
Ліщинова соня (Muscardinus avellanarius) — невеликий звірок, ростом з мишу (7—9див)в але відрізняється добре опушеним хвостом. Фарбування червонувате або світло-коричнювата, горло й груди бувають кремові. Пальці білі, черевна сторона з палевим відтінком.
,
Ліщинова соня поширена в листяних лісах і на півдні змішаних лісів Європи й Малої Азії, отсутствуя на Кавказі. Вона живе переважно в підліску, активна вночі. З більшим мистецтвом лазает по чагарниках, утримуючись навіть на самих тонких і гнучких гілочках. Улітку кожен звірок будує собі гніздо у вигляді сплетених у кулю травинок, скріплених клейкою слиною. Зсередини його вистилає більше м’яким рослинним матеріалом. Гніздо поміщає на гілках чагарників на Еисоте 1-2 м над землею або в низьких дуплах. Якщо в лісі розвішані будиночки для залучення дрібних корисних птахів, то ліщинова соня часто займає і їх.
Харчуються ліщинові соні різними горіхами, жолудями, ягодами, комахами. Запасають ці корми. Вчасно зимової спячки залишають свої зовнішні гнізда й улаштовуються у всіляких наземних притулках: під коріннями дерев, під упалими стовбурами й т.п. Навіть навесні й улітку при зниженні температури до +15°С и нижче соні можуть на кілька днів упадати в заціпеніння й спати у своїх гніздах, згорнувшись у щільну волохату кульку. Під час глибокої зимової спячки температура тіла ліщинових сонь падає від нормальної (+34_36°) до 0, 2-0, 5°.
Двічі за літо самка приносить після тритижневої вагітності від 2 до 9 (частіше 3—5) дитинчати.
Японська соня (Glirulus japonicus) — сама маленька із всіх сонь, розміром з будинкову мишу: довжина тіла 6—8 див, хвоста — 4—6 див. Зовні нагадує ліщинову. Фарбування спинної сторони маслиново-коричнева, уздовж хребта хутро темніє, образуя розмиту, майже чорну смугу. Черевна сторона світла. Перед вухом невеликий пучок волосків у вигляді рідкого пензлика.
Японська соня водиться в гірських лісах островів Хонсю, Кюсю й Сикоку до висоти 2000 м. Один раз цей звірок був пійманий у будинку в альпійській безлісній зоні на висоті 2900 м над рівнем моря.
Активна вночі. Лазает по деревах і чагарникам у пошуках насінь, фруктів і комах. Гніздо споруджує в дуплах або галузях низьких дерев і чагарників. У цьому випадку зовні вплітає шматочки лишайників, які прекрасно маскують житло японської соні. Зсередини звірок вистилає притулок м’якими травинками й пружними смужками м’якої кори зі стовбурів сосни. Іноді соня поселяється в будинках і шпаківнях. Під час літніх похолодань навіть у середині літа вона впадає в неглибоку спячку (на кілька днів). У червні – жовтні раз у рік самка приносить 2-7 дитинчати (частіше 3-4). Вагітність японської соні триває приблизно місяць.
Мишевидная соня (Myomimus personatus) — представник окремого роду, що різко відрізняється від інших сонь тонким хвостом, покритим хутром, але не таким пухнатим, як в інших звірків цього сімейства. Мишевидная соня невелика, але крупніше, ніж ліщинова: довжина тіла 10-11 див, хвоста – 7-8 див. Спина її сірувато-коричнева з жовтуватим або рудуватим відтінком, черево майже біле.
Уперше мишевидная соня була описана в 1924 р. С. И. Вогневим по екземплярі із Західного Копетдагу. З тих пор зоологи виявили всього кілька особин цього рідкого звірка в районах, близьких до першої знахідки. Кілька років назад мишевидную соню добули також у Болгарії. Ця тварина веде наземний спосіб життя, живе в кам’янистих пустельних горах, що поростили рідкими низькими чагарниками. Нора мишевидной соні має кілька входів, довжина її лише небагато більше метра. Харчується звірок насіннями й комахами.