СІМЕЙСТВО БІЛЯЧІ (SCIURIDAE)

Гризуни, що входять у це сімейство, мають середні й великі розміри (У великих — довжина тіла 70 див, а маса — 9 кг). Задні ноги білячих не більш ніж в 2 рази перевищують по довжині передні. Хвіст їхньої різної довжини й завжди покритий волоссями. Череп із широким межглазничним проміжком. Зубов усього 22 або 20. Кутніх зубів (разом із предко-ренними) з кожної сторони верхньої щелепи по 5 (в одного виду 4), нижньої – в усіх по 4. Передній верхній предкоренной завжди менше інших; у білок він у вигляді тонкого стовпчика, а в перської білки взагалі відсутній. Жувальна поверхня кутніх зубів горбкувата або бугорчато-гребенчатая. Викопні залишки білячих відомі иа олігоцену північної півкулі в Старому й Новому Світлі.
Сучасне поширення білячих охоплює всі материки, крім Австралії й Антарктиди. Немає їх у Гренландії, на інших арктичних островах, у Новій Зеландії, Новій Гвінеї й на Мадагаскарі. У горах білячі зустрічаються до нижньої крайки льодовиків.
Багато білячі мають істотне практичне значення: одні — як коштовні промислові види, інших -— як шкідники в сільському господарстві або хоронителі інфекцій, небезпечних для людини.
До складу цього сімейства поєднуються бабаки, ховрашки, бурундуки, білки (усього близько 30 пологів). По кількості видів (поки точно не встановленому) білячі уступають тільки сімейству мишачих. У фауні СРСР більше 15 видів з 5 пологів.

Бабаки

Бабаки (рід Marmota) — відносно однорідна й добре відособлена від інших білячих група. Розміри їх великі: довжина тіла дорослих від 40 до 70 ледве, маса від 2, 5 до 9 кг. Хвіст становить біля половини довжини тіла або менш половини. Він густо покритий довгими грубими волоссями без яких-небудь слідів «расчеса» на дві сторони знизу (на відміну від інших білячих). Голова трохи сплощений. Шия коротка. Очі великі, високо розташовані. Вушні раковини маленькі, що ледве виступають із хутра. Волосяний покрив відносний пишний, більше високий на спині й боках і нижче на череві. Остьові волосся товсті, прямі й довгі (25-55 мм), а подпушь приблизно вдвічі коротше, тонка й звита. Остьових волось майже в 10 разів менше, ніж пухових. Фарбування звичайно однотонна, лише в деяких гірських видів яскрава, без смуг або плям.
Бабаки поширені в степових і гірських ландшафтах ряду областей Євразії

і Північної Америки.
Єдиного погляду на систематику роду немає. Нижче приводиться один із імовірних варіантів, заснований на визнанні широкої політиповості виду.
Бабак звичайний (Marmota bobak) утворить кілька географічних форм (підвидів), що мають особливі російські назви: байбак, або степовий бабак; алтайський, тянь-шаньский, або сірий, бабак; монгольський, сибірський бабак, або тарбаган; черношапочний, або камчатський, бабак; американський, або сивий, бабак й ін. Спочатку ці форми вважали різними видами, потім їх об’єднали в один вид, а в останні роки черношапоч-ного й сивого бабаків відокремили як особливі види .

Ця група форм поширена від Лівобережної України й Воронезької області до устя Лени, Камчатки й Коряцького нагір’я; від Аляски до Західної Канади й штату Монтана в США; у горах Середньої Азії — до нижньої крайки льодовиків (3700 м).
Біологія бабаків добре вивчена, особливо радянськими зоологами, і повно викладена в книзі Д. И. Бібікова «Гірські бабаки Середньої Азії й Казахстану» (М., «Наука», 1967).
По євразійській частині ареалу

видно, наскільки різноманітні умови перебування звичайного й черношапоч-ного бабаків: від помірковано теплих рівнинних степів України й Поволжя до пояса альпійських степів Тянь-Шаню й низкогорних арктичних тундр правобережжя нижньої Лени й Колими.
Близько 9/10 всього життя бабаки проводять у норах. Нори бувають різного призначення й складності. Захисні нори – невеликі, короткі, з одним входом, без гніздової камери й гнізда. Літні (виводковие) нори представлені складною системою ходів із гніздовою камерою й пов’язані з поверхнею звичайно декількома (до 6-15) виходами (лазами). Зимові нори можуть бути нескладними по будові, але гніздові камери в них розташовуються звичайно в непромерзаемих обріях ґрунту на глибині до 5-7 м від поверхні. Бувають і постійні (літньо-зимові) нори, складно влаштовані.
Загальна довжина ходів постійної нори становить до 57—63 м, обсяг гніздових камер до 0, 5—0, 8 м3. Є в норі й спеціальні отнорки – убиральні. Будь-які інші відрізки нори й камери ніколи не забруднюються. При пристрої складної нори на поверхню викидається до десятка кубометрів ґрунту, з якого утвориться пагорб, називаний сурчиной. Висота сурчини до 1 м і більше, а поперечник – від 8-9 до 15- 18 м. У густонаселених бабаками місцях сурчинами покрите до 10% земної поверхні. Вони надають ландшафту специфічний вигляд. Серед навколишнього степу з весни до осені сурчини виділяються як темно-зелені трав’яні плантації.
Харчуються бабаки трав’янистими рослинами, набір яких перевершує сотню видів. Кормова спеціалізація бабаків полягає не у виборі видів рослин, а в перевазі частин рослини в різні сезони. Провесною бабаки поїдають переважно кореневища й цибулини, улітку – молоді паростки злаків і різнотрав’я, а також квіти, що містять легко засвоювані речовини, особливо протеїни. Зрілі плоди рослин у шлунках бабаків не переварюються, тому бабак не знищує насіння, а робить їхній посів. Причому порція посіяних насінь виявляється в порції органічного добрива, прикритого тонким шаром землі. За день бабак з’їдає до 1 -1, 5 кг рослинної маси. Воду бабаки звичайно не п’ють. До рослинного корму бабаки додають і тварин, що поїдають – саранових, молюсків, гусениць, мурашиних лялечок; звичайно з’їдають їх разом із травою, але іноді маса тваринного корму становить до половини вмісту шлунка. У неволі бабаки охоче їдять м’ясо, у тому числі м’ясо й жир бабаків, але в природі вони своїх родичів й інш хребетних не поїдають. За весну й літо на високопитательном кормі бабак нагромаджує до 800-1200 м жиру, що становить до 20-25% маси звірка.
Наприкінці серпня — вересні бабаки поселяються тільки в постійних і зимівельних норах родинами й групами від 2—5 до 20—24 особин в одній норі. Входи в зайняту нору вони закривають пробками із суміші землі й каменів і впадають у глибоку спячку, що триває 6-8 місяців. За цей строк вони не харчуються, тому що кормових запасів у нори не збирають. Енергетичні витрати під час спячки знижуються в десятки разів, і навесні пробуджуються вони навіть непогано вгодованими, із запасом близько 100-200 м жиру. Пробуджуються вони рано (наприкінці лютого- березні), коли ще всюди лежить сніг.
Шлюбний період проходить звичайно у квітні — травні, але в посушливих степах Казахстану спарювання й вагітність протікають наприкінці періоду спячки й у деяких самок навіть народжуються дитинчата до першого виходу звірків на поверхню (И. Г. Шубін, 1962). Період вагітності близько 30-35 днів. Ембріонів від 1-2 до 10-11 (у середньому 4-6). Немовлята сурчата голі й сліпі. Довжина тіла немовляти 9-11 див, маса близько 30-40 м, що становить лише близько 1% від маси матері. Очі відкриваються лише на 23-й день і пізніше. Молочна годівля триває близько 50 днів, хоча у віці 40 днів сурчата починають виходити на поверхню й харчуватися травою.
Раніше думали, що в постійній або зимівельній норі живе пари батьків і два їхні виведення — поточного й минулого року народження. Однак детальні спостереження за міченими звірками показали, що частина подростков-годовиков ідуть зі своєї родини, але поселяються не окремо, а в іншій родині на положенні приймаків і з ними залягають у другу спячку, а їхні батьки у свою чергу приймають дитинчат з інших сімейств.
Взагалі, характер бабаків мирний. Їхні ігри й метушня – явище звичайне, особливо навесні. Сурчата постійно грають один з одним і з матір’ю. Бійки серед родичів і сусідів бувають рідко, але далеких прибульців або всесвітів людиною бабаків вони виганяють.
Крім родин, у бабаків утворяться більші об’єднання — колонії з общинним використанням ділянки й мирним взаимоотношением між сусідами.
Лемент бабаків, дуже голосний і різкий (чутний більш ніж за 0, 5 км), у цього виду завжди двусложний. А. Н. Формозов (1929) передавав його як зичне, небагато хрипловатое «кви-квить» у дорослих й «фить-филть» у молодих. Слух бабака розвинений слабкіше, ніж зір. Тому в сигналі лементом виражається тільки перша інформація навколишнім, означаюча щось начебто «увага!». Головні ж сигнали сприймаються зрительно. Людини бабак бачить метрів за 300-400. Вид бегущего до нори й бабакЪа, що змахує хвостом, викликає негайну реакцію всіх членів родини й сусідів, навіть якщо при цьому не було лементу.
Сурчата, піймані в перші дні їхнього виходу на поверхню, легко звикають до людини й стають зовсім ручними.
Ворогів у бабака небагато. Головні з них — вовки й бродячі собаки. Інші хижі звірі й птахи нападають головним чином на сурчат і хворих. З паразитів бабака найбільше значення мають блохи.
Через коштовне м’ясо, жиру й хутра бабаки здавна стали об’єктом полювання. Від кожного добутого бабака одержують 2-3 кг м’яса. Жир бабаків використається в техніку й народній медицині. Хутро бабаків завжди користувався більшим попитом на світовому ринку.
Черношапочного бабака (М. camschatica) знову стали виділяти як особливий вид із трьома підвидами: северобайкальским, лено-колимским і камчатським. Северобайкальский підвид біологічно подібний із забайкальсько-монгольським звичайним бабаком— тарбаганом (М. b. sibiriса), а лено-колимский підвид придбав ряд пристосувань до життя в дуже суворих умовах Північної Якутії. За спостереженнями В. Н. Капітонова (1955—1957), на правобережжя низов’їв Лени, у Харау-лахских горах, бабаки живуть роз’єднаними сімейними поселеннями. У кожнім поселенні є звичайно одна зимівельна нора, до 4—5 літніх і близько 10 (до 17) тимчасових (жировочних) нір. Розташовуються поселення на малосніжних сухих південних і південно-західних схилах гір і пагорбів на висоті до 1200 м над рівнем моря. Ходи й камери зимівельної нори прокладаються на невеликій глибині (від 22 до 70 див) у промерзаемом шарі ґрунту, температура якого в лютому — березні знижується до —14, —16° С, а до кінця літа прогрівається тіл
У спячку лено-колимские бабаки залягають із другої половини вересня — початку жовтня, коли вже встановився сніжний покрив і температура повітря зовні знижується до —10, —20° С. Всі бабаки одного поселення (до 25-30 особин) залягають в одній камері. Крім зовнішніх земляних пробок, вони роблять кілька трав’яних пробок біля гніздової камери. Бабаки залягають, тісно пригорнувшись друг до друга в один ряд, а якщо їх багато, те у два яруси. Пробудження відбувається в травні, хоча сніг стаивает тільки в середині червня.
Спарювання відбувається в норах у другій половині квітня, за 3—4 тижні до виходу на поверхню. В одному виводку буває в середньому 5-6 (від 3 до 11) сурчат. У розмноженні беруть участь близько 75% статевозрілих самок. За цими показниками плідність лено-колимских бабаків вище, ніж форм, розповсюджених південніше.
Сивий бабак (М. caligata) пофарбований світліше черношапочних. На голові в нього від чорної шапочки залишилася лише крайова чорна скоба. Населяє він південну частину Аляски, гольці нагір’я Юкон і хребта Маккензи на заході Канади; до півдня йде до штатів Вашингтон і Монтана. Живе на зелених ділянках серед скельних оголень й осипів. В одному приплоді буває до 5 дитинчат.
Альпійський бабак (М. marmota) середніх розмірів: довжина тіла близько 55 див, хвоста — 14—15 див, маса 3—4 кг. Хутро високий, грубуватий. На голові чорна шапочка. На передніх кінцівках першого пальця немає. Розповсюджений в Альпах і Західних Карпатах на висоті від 900-1000 до 3200 ле. Камери зимових нір розташовує на глибині до 2 м і рясно вистилає сіном, маса якого досягає 10-15 кг. Період вагітності 34 дня. Ока в сурчат відкриваються на 23-й день. До 40-му дня весь виводок починає виходити з нори на поверхню і є конюшина.
Бабак Мензбира (М. menzbieri) — самий дрібний: довжина тіла його 40— 45 див, хвоста — 7—9 див, маса — 2—3 кг. Волосся грубі, довгі (на спині близько 33мм). Темне фарбування всього верху й боків тіла різко відмежоване від світлих щік, боків шиї, всієї нижньої сторони й кінцівок. Хвіст майже одноколірний, чорнуватий. Ареал бабака Мензбира самий маленький із всіх євразійських видів. Живе він на хребтах Західного Тянь-Шаню на площі близько 2000 км2, у поясі альпійських степів і верхньої суб-альпики, на висоті 2500-3000 м, у виходів ґрунтових вод й у сніжників. Гніздові камери зимівельних нір розташовує на глибині 2, 5-3 м. Тривалість спячки близько 7 місяців (з вересня до квітня). У розмноженні бере участь менш половини (іноді лише близько 13%) самок. В одному приплоді звичайно 3-4 дитинчата.
Червоний бабак (М. caudata) середніх розмірів: довжина тіла до 57 див; довжина хвоста з кінцевими волоссями становить біля половини довжини тіла (голови й тулуби); тому його часто називають (відповідно до латинській назві) довгохвостим. Волосяний покрив високий (до 30-45 мм) і грубий. Фарбування волось яскрава, жовтувато-руда, майже однакова на всій поверхні. Лише кінцева третина хвоста чорна, бура або коричнева.
Живе цей бабак на хребтах Західного й Центрального Тянь-Шаню (від південних схилів Киргизького хребта, Таласского й Ферганського хребтів), на Памиро-Алае, Гиссаро-Дарвазе, Західному Куньлуне, Гіндукушу, Афганському Бадахша-ні, у Кара-Коруме й на південно-сході Північного Кашміру. Поселяється на висоті від 1200-1300 м на хребтах Казахстану й Киргизії й до 4700 м над рівнем моря на Східному Памірі. У Тянь-Шані він зустрічається в ялинниках й арчевниках, а на Памірі – у поясі високогірних пустель, на маленьких, недовге час зелених галявинах, в оточенні голих скель і кам’яних осипів, зовсім позбавлених рослинності, що нагрівають тільки в сонячні літні дні, але в літні ночі й іншу пору року постійно холодних.
Гніздові камери в зимових норах червоний бабак розташовує на глибині до 3, 3 м. Тривалість спячки близько 7-7, 5 місяця. Самка приносить у середньому 4-6 дитинчат. Серед червоних бабаків бувають епізоотії чуми.
Гімалайський бабак (М. himalayana) дуже великий (довжина тіла дорослих до 65—70 див), короткохвостий, грубоволо-сий, однотонно пофарбований у сірувато-палевий цвіт із чорнуватими брижами на спині й з яскраво-рудими вухами. Населяє високогір’я Центральної Азії, від Західних Гімалаїв (Непал) і Куньлуня до Східного Нанипаня й гір провінції Синань на сході. Спосіб життя поки не вивчений.
Лісовий бабак (М. топах) невеликий: довжина тіла 32—40 див; хвіст відносно довгий, 10—15 див. Хутро грубоволосий, майже на всій поверхні рудуватий або червонясто-коричневий, з нальотом сивини від світлих кінчиків остьових волось. Голова й щоки темні, біля носа біла пляма. Низ світліше. Лабети чорні або майже чорні. Молоді пофарбовані менш яскраво. Маса до 4, 5-6, 3 кг.
Розповсюджено лісового бабака від Східної Аляски, Юкону й Британської Колумбії по Південній Канаді до Атлантичного узбережжя, населяє схід США до півдня до Арканзасу, Алабами й Південної Кароліни. Відособлена ділянка ареалу є в східній частині Лабрадору. У межах цього ареалу він поселяється на сухих ґрунтах у прояснених лісах, на лісових галявинах, у заростях чагарників, на кам’янистих схилах, на пасовищах, біля полів і на самих полях. Нори мають по нескольку виходів і вистелені травою камери.
Харчується лісовий бабак люцерною, конюшиною, лісовим різнотрав’ям і зерновими культурами, випадково поїдає равликів і комах. Активний раннім ранком і ввечері. Часто встає стовпчиком. Видає пронизливий свист, що рідко слили приглушений гавкіт, а під час бійки – вереск. Жити предпочитает уединенно. До осені стає жирним. Багато особин уже в середині серпня малоактивні, але інші виходять із нір і після настання морозів; особливо самці бувають активними до випадання снігу. Спячка лісових бабаків не така глибока, як в інших видів. Тривалість її близько 4-5 місяців. У березні – квітні самці бродять у пошуках самок й, можливо, спаровуються з декількома самками. Період вагітності 31-32 дня. Самка приносить у середньому 4 (3-5) дитинчати. У розмноженні беруть участь близько 70-80% самок. Дитинчата народяться голими й сліпими. Очі відкриваються на 26-28-й день. Хутряний покрив до місячного віку вже добре розвинений. Мати в цей час приносить їжу в нору, але дитинчата під її спостереженням годуються на поверхні й самі. Ще через 2-3 тижні вони залишають матір або вона їх виганяє. Дозрівання наступає після першої спячки. У неволі живуть по 4-5 років.
Лісові бабаки заподіюють шкоду в садах і на полях.
Желтобрюхий бабак (М. caligata) небагато крупніше лісового: довжина тіла 34—48 див, хвоста — 13—22 див. По фарбуванню схожий на лісового бабака, але між рудуватими боками тіла й желтовато-охристим черевом проходить виразна границя. Щоки відносно світлі й майже не контрастують зі світлою плямою біля носа. Часто зустрічаються чорні, місцями до 25% від загального поголів’я. Розповсюджений желтобрюхий бабак на заході США, до півдня від південної границі лісового бабака до Південної Каліфорнії й Нью-Мексико. Віддає перевагу гірським ландшафтам, де поселяється на зелених галявинах, оточених голими скелями й осипами, від низьких долин до 3000 м над рівнем моря. Гніздові нори мають звичайно по 3 виходи. Годуються вдень; часто відходять на значну відстань від нір. Заходять і на поля із сільськогосподарськими культурами. Спарювання відбувається приблизно наприкінці березня, а до травня народяться дитинчата, до 8 в одному приплоді. В іншому, видимо, подібний з лісовим бабаком.

Лугові собачки

Лугові собачки (рід Cynomys, 2 види) зовні схожі на наших жовтих, або більших, ховрашків, яких раніше систематики теж відносили до цього роду. Тіло масивне, на коротких ногах. Хвіст, покритий недовгими волоссями, становить близько 1/А-76 довжини тіла. Замість вушних раковин – невисокий шкірястий валик. Є защічні мішки (не покриті волоссями, тонкостінні). Поширено лугові собачки в центрэ й на південно-заході США.
Чернохвостая собачка (Cynomys ludovicianus) відрізняється фарбуванням волось на хвості (на кінцевій третині вони чорні); довжина хвоста більше 1/5 довжини тіла. Фарбування хутра на спині й боках від блідо-коричнюватої до коричневої; низ світліше. Молоді пофарбовані світліше дорослих. Маса – 0, 7-1, 3 кг. Самки менше самців.
Поширена чернохвостая собачка від штатів Монтана й Північна Дакота до півдня до Аризони, Нью-Мексико й Техаса. Там вона поселяється в низкотравних преріях. Поселення впадають в око по кратеровидним горбках висотою до 60 див і діаметром до 120 див. Устя входу в нору шириною 15-20 див незабаром звужується до 10-13 див, іде прямовисно вниз на глибину до 1-2 м, потім стає горизонтальним або злегка похилим. На тій же глибині розташовується камера, називана слуховой або сторожовий. У горизонтальній частині ходів, звичайно в бічному отнорке, розташовується гніздова камера. Інший отнорок використається як убиральня.
звірки, Що Вийшли на поверхню, видають різкі звуки, що трохи нагадують уривчастий гавкіт, і ці звуки супроводжують легкими ударами хвоста. Харчуються вони в основному трав’янистими рослинами й чагарничками в преріях і поїдають деяку кількість комах. Рослини висотою більше 15 див на великому радіусі навколо нори звірки підрізають повністю як для їжі, так і для кращої видимості навколишньої території. При густих поселеннях, багато хто з яких займають сотні квадратних миль, собачки практично повністю оголюють земну поверхню. Підраховано, що 32 лугові собачки з’їдають раціон вівці, а 256 собачок – денний раціон корови. В Америці ходить легенда про мирне співжиття лугових собачок з норовими совами, що поселяються в їхніх норах. Але це міф, тому що сови поїдають молодих собачок, а собачки поїдають совині яйця й пташенят. Восени лугові собачки стають дуже жирними. Вони, можливо, залягають у зимову спячку. Однак у м’яку зимову погоду їх можна бачити активними на поверхні.
Спарювання цих звірків відбувається в лютому — квітні. Вагітність триває (за непрямими показниками) близько 27-33 днів. Старі самки лугових собачок народять від 2 до 10 (звичайно близько 5) дитинчат, а молоді в першому приплоді можуть принести тільки 2-3. Немовлята – голі й сліпі. Маса кожного близько 14 р. До 26-му дня шкіра їх покривається вовною. Очі відкриваються тільки на 33-37-й день, і тоді вони вже «гавкають». У віці близько 6 тижнів вони вже переходять на зелену їжу, хоча харчування молоком триває ще біля тижня. Незабаром після цього мати риє собі нову нору або займає іншу, вільну. Більша частина молодих через кілька тижнів теж виселяється з материнської нори й поодинці займає порожні нори в колонії. Деякі самки в однорічному віці вже спаровуються. У неволі одна самка жила 8, 5 років, а самець – більше 10 років.
Белохвостая собачка (С. gunnisoni) схожа на чернохвостую, але має темна пляма над оком і на щоці. До цього виду в останніх зведеннях відносять 4 форми, що розділялися раніше як різні види.
Поширені белохвостие собачки від південної границі Монтани до Аризони й Нью-Мексико включно. Там вони поселяються на трав’янистих нагір’ях. По способі життя схожі на чернохвостих собачок, хоча менш колониальни.

Ховрашки

Ховрашки (рід Citellus) — гризуни середніх розмірів: довжина тіла 20—38 див. Довжина хвоста в більшості менш половин довжини тіла; він покритий довгими розчесаними з боків волоссями. Вушні раковини недорозвинені й звичайно мають вигляд шкірного валика навколо слухового проходу. Є голі защічні мішки. Задні кінцівки небагато длиннее передніх. Череп і зуби, як у бабаків і лугових собачок: з кожної сторони верхньої щелепи по 5 кутніх зубів (разом із предкоренними), у нижній щелепі – по 4. Поширені в Європі, Азії й Північній Америці (від берегів Середземного моря, пустель Центральної Азії й Мексики до півночі місцями до берегів Льодовитого океану). Усього близько 20 видів, з них близько 10 – у фауні СРСР.
Спосіб життя ховрашків різних видів має деякі загальні для всіх особливості. Живуть вони переважно у відкритих ландшафтах від пустель і гір Середньої Азії до якутських степів і тундр. Живуть на лугах, пасовищах, вигонах, на межах полів. Активні вдень. Харчуються головним чином соковитими трав’янистими рослинами, цибулинами, зернами (м’якими пли в ранніх стадіях зрілості).
Ховрашки деяких видів заподіюють значну шкоду в сільському господарстві, бувають джерелами хвороб (особливо малий ховрашок), небезпечних для людини й свійських тварин (чуму, бруцельоз й ін.)- Шкурки ховрашків використають як хутрову сировину. Витоплений з тушок жир може бути використаний для технічних цілей.
Сірий ховрашок (С. citellus) середніх розмірів: довжина тіла до 23, 5 див. Хвіст помірної довжини: до 7 див. Підошви задніх лабетів покриті волоссями майже до мозоль у підставі пальців. Фарбування верху однотонна буровато-охристая, нерідко з помітними світлими плямами. Розповсюджений на півдні Західної й Середньої Європи до сходу до Західної України й Молдавії. Близька форма є у Вірменії.
Поселяється цей ховрашок у рівнинних і гірських ландшафтах лісостепової й степової зон, на пасовищах, цілинних ділянках і незручних для обробки місцях (наприклад, сильно кам’янистих). На орних землях він улаштовує тільки тимчасові нори, що руйнують пізніше при оранці. За спостереженнями И. Грулиха, у Чехословакии в травні – червні активність ховрашків двухфазовая: перший вихід з нір на поверхню буває через 1-2 години після сходу сонця (годин до 11), а другий – з 14-15 годин і майже до заходу сонця. Перед спячкой дорослі ховрашки виходять рідше й у різний час світлої половини доби.
Нори сірого ховрашка бувають тимчасові й постійні. Постійні нори мають тільки 1 або 2 виходи; у половини нір виходи тільки вертикальні, у чверті – тільки похилі й в інших – по одному похилому й одному вертикальному. Загальна довжина ходів постійної нори від 14 до 105 м (у середньому близько 40 м). У більшій частині з них по 1-2 камери, рідше виявляється до 3-5 камер. Всі ходи й камери підземного спорудження розташовуються на глибині, що не перевищує 80 див. Така глибина розташування камер (і ходів) в умовах Чехословакии годиться й для зимівлі, тому що земля там промерзає не більше 20-35 див.
Їжу ховрашка в другій половині травня становлять майже що винятково дозрівають насіння лугових злаків, наприкінці червня — плоди різних видів гераней й інших видів степового й пасовищного різнотрав’я. На межах, що заросли ожиною, ховрашки охоче поїдають соковиті ягоди. У період дозрівання зернових культур сірі ховрашки роблять набіги на поля і їдять насіння, що не дозріли. На посіви кукурудзи ховрашки прибігають із нір, розташованих на відстані до 200 м від поля. На вузьких полях (шириною 10-15 м), розташованих поблизу від селищ, сірі ховрашки знищують майже весь урожай.
Число ембріонів у самок сірого ховрашка буває від 2 до 8, а кількість дитинчат, що харчуються молоком у розкопаних норах, — від 2 до 6. Молоді ховрашки вперше виходять із нір наприкінці травня. Розселення молодих відбувається, коли довжина тіла їх досягає 13-15 див, а маса – 50-60 м і більше. Якщо поблизу є поля, то більша частина молодняку переселяється на них. Біля посівів дорослі ховрашки копають тимчасові нори, а молоді їх заселяють. Фенологически розселення пов’язане з періодом молочної й воскової зрілості ячменя. У червні в молодих буває однофазова активність із 9-10 до 15-16 годин, а пізніше вони годуються двічі – у поздне-утренние й ранневечерние годинники.
У першій декаді липня дорослі самці й самки, що не народили, уже залягають у спячку. самки, Що Годували, залягають пізніше – до першої декади серпня, а молоді бувають активними до початку вересня.
Жовтий ховрашок (С. fulvus) самий великий: довжина тіла до 38 див, довжина хвоста до 12 див (23—40% довжини тіла). Підошви задніх лабетів голі. Фарбування хутра піщано-жовта, злегка поцяткована чорними кінцями остьових волось. Хвіст із чорною перед-кінцевою облямівкою. Розповсюджений від лівобережжя Волги, нижче м. Вольська, до сходу до озера Кургальджин і лівобережжя ріки Або, до півдня до північних районів Ірану й Афганістану. Живе в напівпустелях і пустелях глинистих (лесових) і піщаних, але голих пісків уникає. Нори розташовуються звичайно групами. Поселення (колонії) часто вилучені одне від іншого на відстані в десятки й сотні кілометрів. Нора жовтого ховрашка має звичайно хід, що складається із двох відрізків – похилого й вертикального. Загальна довжина ходів однієї нори близько 106 м. Середня глибина розташування гніздової камери близько 210 див від поверхні. У найбільш сприятливих місцях перебування буває до 25 житлових нір на 1 га.
По північному березі Аральського моря й правобережжю Сирдарьи цей ховрашок зустрічається разом з малим ховрашком. Для цих же місць характерні більші поселення степових орлів й інших денних хижаків (орла-могильника, канюка-курганника), що харчуються головним чином ховрашками.
У приплоді жовтого ховрашка буває від 1 до 15 і навіть 17 (звичайно 6—8) дитинчати. Як дорослі, так і самостійним молодняк, що став, харчуються напівпустельними й пустельними эфемерами (пустельна осока, гусячий цибуля), пагонами полинів, злаків й ін. Дорослі зовсім не їдять астрагали, эбелек й адраспан, що ростуть біля нір. Молоді менш розбірливі. У період активного життя проходить линяння. До початку спячки звірки одягаються густим і м’яким хутром. Швидко нагромадивши жирові запаси, дорослі самці і ялові самки в південних пустелях уже в червні – початку липня, а в північній частині ареалу – з кінця липня залягають у спячку до весни наступного року. Навесні пробуджуються й виходять на поверхню: на півдні – з кінця лютого, а північніше – у березні. При невисокій чисельності жовтий ховрашок помітної шкоди не заподіює. Хутро цього ховрашка найцінніший, і в пуш-но-заготовительной термінології жовтого ховрашка називають піщаником.
Великий ховрашок (С. major) мінливий по розмірах. Великі форми небагато уступають жовтому ховрашкові: довжина тіла їх 24-33 див, а довжина тіла дорослих особин дрібних підвидів не більше 21-25 див. Мінлива й фарбування їхнього хутра.
У межах великого ареалу, витягнутого довгою смугою від Центральної Азії на північний захід до середньої Волги, зміна розмірів тіла, довжини хвоста й фарбування хутра йде поступово.
Розходження між крайніми варіантами виходять настільки значними, що різними систематиками цей вид ділився на 2—3 і навіть 4 «види». Кожному з них дані особливі російські назви: заволзького ховрашка називали більшим або рудуватим (С. m. major); населяющего заіртишський Західний Сибір і північний схід Казахстану – червонощоким ховрашком (С. m. erythrogenys); пустелі від Карсакпая, Караганди й Усть-Каменогорська до Прибалхашья – середнім ховрашком (С. m. intermedins), а монгольського – светлохвостим ховрашком (С. т. pallidicauda). При вивченні каріології, по кількості й деталям будови хромосом всі форми великого ховрашка виявилися тотожними. На стиках їхніх ареалів виявляються цілі популяції із проміжними ознаками.
Більші ховрашки живуть у різних ландшафтах, від північних пустель і напівпустель до північних степів і лесостепья. На півдні й південно-сході ареалу великий ховрашок поселяється в місцях, які південніше зайняті жовтим ховрашком. А в лісостепових ландшафтах Заволжя він живе в біотопах, не властивих іншим ховрашкам, – серед високотравья й чагарникових заростей. Якщо південні форми по поводженню схожі на інших ховрашків, зокрема для огляду навколишнього простору встають стовпчиком, то в заволзьких ховрашків така типова манера втратилася. Серед високого травостою поза стовпчиком не розширює кругозору.
Постійні (зимівельні й виводковие) нори мають довжина на півночі ареалу від 3 до 9 ж, а на півдні — до 15—20 м. Характерна коленчатость ходів (різний напрямок окремих відрізків). Характерно також невелике число виходів з нори (звичайно один вихід з похилого й один – з вертикального ходу) і відсутність перед виходами з похилих ходів пагорба (бутану, або сусликовини). Викинуту на поверхню землю ховрашки, видимо, рівномірно розкидають на великій ділянці. Гніздових камер – 1, 2 або 3. Вони розташовуються на глибині 0, 6-1, 8 м. У число рослин, що поїдають охоче, включаються астрагали ( непоїдамайже жовтим ховрашком), різні насіння, включаючи сільськогосподарські культури, з яких особливо охоче поїдають зерна вівса. У зернах кукурудзи предпочитают зародкові частини.
Через 2—4 дні після весняного виходу на поверхню починається шлюбний період. Великого ховрашка вважають моногамом. Після 25-30 днів вагітності з’являється численне потомство – до 16-17 дитинчат. Серед ховрашків це самий високоплодовитий вид.
При гарному харчуванні дорослі самці, що нагромадили жир, залягають у спячку вже в першій декаді червня, потім ідуть дорослі самки, а до кінця липня – початку серпня впадають у спячку до весни й молоді.
Великий ховрашок ставиться до числа шкідників сільськогосподарських культур і пасовищ.
Малий ховрашок (С. pygmaeus) — один із дрібних видів. Довжина тіла дорослих 19-21 див. Хвіст становить близько 16- 20% від довжини тіла. Підошви задніх лабетів голі. Волосяний покрив короткий, з рідкої подпушью. Фарбування верху звичайно бліда, бурувато-сіра, з домішкою охристих тонів і з неясними, більше світлими крапинами; низ пофарбований світліше.
Розповсюджено цього ховрашка від Перекопського перешийка й низов’я Дніпра (лівого берега) до сходу майже до Караганди й середнього плину Сирдарьи, до півночі — до Куйбишева й верхів’їв рік Уралу, Тоболу, Ішиму, а до півдня — до Кавказу, Центрального Устюрту, Аральського узбережжя й лівого берега Сирдарьи й у її нижньому плині. Основна частина ареалу займає зону європейської й казахстанської напівпустелі, до півночі заходить у сухі степи, а до півдня – у північні пустелі. У напівпустелях з мозаїкою ґрунтових і рослинних угруповань зі світло-каштанових ґрунтів у комплексі із солонцями й солончаками, що поростили полинями з домішкою засухостійких і солеустойчивих злаків (мятликов, типчака, пиріїв й ін.), бувають найбільш щільні його поселення. На Ергенинской височини (до півдня від Волгограда) і в Західному Казахстані навесні живе до 50, а влітку (після розселення молодняку) до 120-150 звірків на 1 га. Інші види ховрашків таких щільних поселень не утворять.
Уперше вирита зимівельна нора малого ховрашка має просту й однотипну будову: похилий хід з купою викинутого на поверхню ґрунту (бутаном, або сусликовиной), гніздову камеру, розташовану на глибині до 1, 5—2 м, і за камерою — вертикальний хід, спочатку на 10—25 див не доведений до поверхні. Приповерхній відрізок зсередини закупорюється земляною пробкою. Навесні, що прокинувся ховрашок, виходить на поверхню тільки через маленький округлий отвір з вертикального ходу. Такий отвір називають веснянкою. Лише через 3-4 дні після першого виходу на поверхню хазяїн нори вже зовні відкопує пробку похилого ходу. У норах, зайнятих десятиліттями, прокладено вже до 30-40 похилих і вертикальних ходів (звичайно 12-15), відкритих улітку й закупорюють на зиму. Висота бутану за десятиліття піднімається до 45-60 див, а діаметр збільшується до 5-8 м. У місцях із древніми поселеннями малих ховрашків рельєф на величезних територіях стає мелкобугристим, бугри ці – викиди ховрашків. Сумарна площа бутанов становить до половини всієї площі напівпустельних пасовищ.
Бутан утвориться з викинутого ховрашком на поверхню звичайно засоленого (карбонатного) ґрунту. Свіжі викиди бувають зовсім голими. Пізніше на них поселяються солеустойчивие рослини (наприклад, чорні полині), поїда не ні ховрашками, ні домашньою худобою.
Харчуються малі ховрашки переважно м’якими й соковитими частинами рослин — проростками, стеблами, листами, цибулинками (живородного мятлика, лілейних). Семена їдять лише м’які, недоспілі. З культурних злаків охоче їдять лише вівсяні зерна.
Навесні першими пробуджуються й виходять на поверхню самці, потім самки, і незабаром починається період гонів. Ховрашків, що спаровуються на поверхні, ніхто ніколи не бачив. Тривалість вагітності, імовірно, 22-26 днів. У сприятливі роки розмножується до 95-98% самок, включаючи самок народження минулого року, але в інші роки, як було, наприклад, в 1945 р., розмножувалося лише близько 25% , а в 1942 р.- тільки 11, 8 і навіть 5%. Ембріонів буває від 1 до 15, але народиться звичайно від 5 до 9 дитинчат. У несприятливі роки частина ембріонів припиняє розвиток і розсмоктується (резорби-руется).
Маса немовляти 3, 5—4 м, а в тритижневому віці вже близько 25 р. На 15—16-й день сусленок покривається темним у цяточку хутром. У віці 20- 25 днів уже видючі суслята починають виходити з нір і поступово переходять до самостійного харчування рослинними кормами. Мати в цей час копає на околицях своєї нори кілька нових нір, призначених для свого потомства, незабаром залишає свій виводок і сама поселяється в іншій норі. Через 5-10 днів після першого виходу на поверхню осиротілі суслята починають розселятися з материнської нори в нори, які їм побудувала мати, або в інші, за якимись причинами вільні. Весь молодняк починає рухатися. У пошуках окремої квартири сусленок заглядає в кожну нору. Якщо дорослого звірка в норі ні, її займають молоді, що спочатку мирно ставляться друг до друга. Іноді в одній норі скапливается по нескольку дитинчати з різних родин. Пізніше кожний намагається відшукати собі «особняк». Канюки-курганники, луні, шуліки, балобани, навіть ворони й сороки нападають на молодих малих ховрашків.
При розселенні молодняку різко зростає обмін паразитами між звірками. Якщо в даному місці були ховрашки, хворі чумою, то блохи, що заразилися від них, нападають на здорових суслят. Сприйнятливість дитинчати до збудника чуми вище, ніж дорослого ховрашка. Так починається передача мікроба від одного сусленка іншому й виникає чумна епізоотія. Пік епізоотії зв’язаний саме з кінцем періоду розселення молодих ховрашків. Місця, у яких протікає епізоотія, стають небезпечними для людини.
Малий ховрашок — один із вреднейших гризунів нашої фауни. Він псує пасовища викидами засоленого ґрунту, поїдає коштовні кормові рослини. Малий ховрашок небезпечний для худоби й тим, що на ньому паразитують кліщі-переносники бруцельозу.
Даурский ховрашок (С. dauricus) по розмірах, зовнішньому вигляду й будові черепа схожий на сірого ховрашка. Розповсюджений від Південно-Східного Забайкалья через степи Східної Монголії до Північного й Північно-Східного Китаю. У Китаєві представлений декількома підвидами.
Від спячки даурский ховрашок пробуджується (у Забайкалье) у другій половині квітня. Наприкінці травня самці знову залягають у спячку, а молоді нерідко бодрствуют до пізньої осені. Вертикальних ходів даурский ховрашок не риє. Зимівельні нори бувають із одним виходом і без бутану. У Забайкалье вони використаються для зимівлі тільки по одному разі. Самці після пробудження переселяються в тимчасові нори, їх буває звичайно до 10. Самки риють виводковие нори нові або займають під житло нори даурской пищухи. Тваринна їжа (комахи і їхні личинки) зустрічається в 90% шлунків і досягає 50% їхнього вмісту. У рослинних кормах переважають злаки, квітки й плоди різнотрав’я. Молоді даурские ховрашки стають статевозрілими на другому році життя. Середнє число ембріонів даурского ховрашка в умовах Забайкалья близько 8. У Китаєві місцями шкодить на посівах чумизи й гаоляну, а також буває джерелом зараження чумою.
Реліктовий ховрашок (С. relictus) теж схожий на сірого й даурского, але підошви задніх лабетів у нього голі. Поширення звірка обмежене окремими роз’єднаними ділянками на гірських хребтах Тянь-Шаню й Памиро-Алая. Там він живе в гірських степах від сухих полин-но-типчакових (на лесових, рідше – на щебнистих ґрунтах) до злаково-разнотрав-них альпійських степів і лугостепей (на висоті від 500-800 до 3000-3300 м над рівнем моря), предпочитая м’які, добре за дерненние схили. Живе в негустих арчевниках. У передгірній смузі охоче поселяється серед бур’янів у старих зимовищ, у руїнах глинобитних будівель і під дувалами в селищ. На розораних землях звичайно не поселяється. Густих поселень не утворить.
Нори порівняно простої будови, як у даурского й сірого ховрашків. Більша частина постійних нір лише з одним вихідним отвором й однією гніздовою камерою. Така ж подібність по режиму активності й харчуванню. Зокрема, у раціоні реліктового на частку комах доводиться до 50% загальної їжі.
Період гонів, через різночасність пробудження від спячки, розтягується майже на місяць. Самці в цей час багато бігають у пошуках самок, навіть у погану погоду, мало їдять і до кінця гонів сильно худнуть, витрачаючи залишки збереженого після спячки жиру. Вагітність триває 25-28 днів. У розмноженні беруть участь до 86-87 і навіть 90-92% самок, хоча бувають роки, коли плідність знижена до 66%. Ембріонів буває від 4-6 до 10-12. Вихід молодняку починається із середини травня й тягнеться до середини червня. Залягають у спячку в тій же послідовності, як й інші види, але трохи пізніше, ніж на жарких рівнинах. Перед заляганням вихід нори вони забивають землею протягом близько 0, 5 м. Через складність гірських умов вихід із зимівельних нір розтягується майже на місяць в одному місці, а між, що живуть на різних хребтах і висотах різниця ще більше – від кінця лютого в Іссик-Кульській улоговині до початку травня на Чаткальском хребті. Іноді, що прокинувся ховрашок, перед виходом з нори прокопує над нею шар снігу товщиною до 40-70 див. Навесні на ніч, а іноді й удень виходи гніздових нір ховрашки забивають земляною пробкою. У період цвітіння карагани реліктові ховрашки забираються на гілки цього чагарнику.
Краплистий ховрашок (С. suslicus) завбільшки з малого ховрашка, але фарбування верху контрастна-плямиста: на темному тлі спини чітко виділяються майже білі округлі плями. Підошви задніх ніг покриті волоссями. Розповсюджений у чорноземних степах й у лесостепье Європи, від Центральної Польщі до сходу до Волги. Південна границя його ареалу примикає до північної границі малого ховрашка. Його відсутність у подзоне сухих степів пояснюють не конкуренцією з малим ховрашком (явно більше життєздатним), а фізіологічними особливостями виду, зокрема більше повільним нагромадженням жиру, отчого звірок не може впадати в літнє теплове заціпеніння. Поселяється він на неораних смужках степів: на вигонах, по узбіччях ґрунтових доріг, межам полів, схилам балок й іншим «неудобьям». Нори простіше, ніж у малого ховрашка: з меншим числом виходів і з малопомітним викидом – бутаном. Селиться як колоніями, так й в одиночних норах. Активний переважно в ранкові й вечірні годинники. У раціоні переважають злаки:
Довгохвостий ховрашок (С. undulatus) має середні й великі розміри: довжина тіла 21—33 див, хвіст близько 40% довжини тіла (длиннее, ніж у всіх інших ховрашків Євразії). Низ хвоста рудий, у кінця чорний, а з боків облямований білим. На середині ступні густий пучок довгих волось, у багатьох (особливо молодих особин) волоссями покрита й пятка. Фарбування верху буровато-охристая, з розпливчастими світлими крапинами.
Розповсюджено цього ховрашка від Східного Тянь-Шаню, Джунгарського Алатау, у Середній і Західній Монголії через південь Середнього Сибіру (до півночі майже до Ангари й верхньої Лени) по горах Забайкалья, на півночі Великого Хінгану; від центральної Якутії (ділянки між Вілюєм і Леною) до Камчатки й східного берега Чукотського півострова. За Берингове протокою він населяє майже всю Аляску й Північну (материкову) Канаду до сходу до Гудзонова затоки, а до півдня – до Британської Колумбії. У межах такого величезного ареалу довгохвостий ховрашок утворить кілька географічних форм. При невеликих морфологічних розходженнях ці форми різноманітні по способі життя. Тут ми приведемо лише деякі відомості по біології частини підвидів.
На Джунгарському Алатау живе запад-номонгольский підвид (С. undulatus stramineus), детально вивчений А. Бекеновим (1967). Цей ховрашок населяє три висотних пояси: горностепной, субальпийский (із заростями арчевого стланца і ялівця) і пояс альпійських лугостепей. У межах цих поясів він неуважний окремими колоніями.
У гніздовій (виводковой) норі ховрашка є лише один вихід, звичайно одна гніздова камера, розташована на глибині 54—75 див і звичайно вище вхідного отвору. Крім основного ходу й камери, є отнорки (довжиною до 70 див), частина яких використається як убиральні, а інших – для кормових запасів. З липня до залягання в спячку основу раціону довгохвостого ховрашка (до двох третин) становлять насіння трав’янистих рослин. Семена ховрашок не тільки їсть на лузі, але притягає їх у нору (у защічних мішках). Маса запасених насінь буває до 900 р. Інші види ховрашків нашої фауни кормових запасів не збирають. Крім рослинних кормів, довгохвостий ховрашок їсть хробаків і комах, особливо саранових, за яких він спритно й успішно полює. Зрідка в шлунках знаходять залишки дрібних звірків.
Пробуджуються довгохвості ховрашки на Джунгарському Алатау наприкінці березня — початку квітня. Гони проходять із кінця квітня до кінця травня. В одному приплоді буває близько 5 дитинчат. Розселення їх починається з липня й тягнеться майже цілий місяць.
Характерні висока рухливість довгохвостих ховрашків і видалення їх від своїх нір часом на кілька сотень метрів. ховрашок, Що Біжить, легко перестрибує невеликі камені, западини й кущі арчи. При крутих поворотах він балансує своїм довгим хвостом. Обережний. Людини не підпускає ближче 70-§0 м. Переляканий, він часто біжить убік від своєї нори й укривається серед каменів або в норі бабака. З різноманітних звуків, видаваних звірком, особливо характерно уривчасте стрекотіння, схоже на стрекотіння сороки. У спячку залягають у середині вересня – початку жовтня, а на південних схилах бувають активними до листопада.
У Північній Монголії довгохвості ховрашки (С. u. undulatus) живуть не тільки в гірських степах, але також на галявинах й узліссях світлих модринових гаїв. По враженнях А. Г. Банникова, у цих місцях довгохвостий ховрашок, і без того схожий на білку, вражає своїм білячим виглядом, особливо коли він ховається за стовбур дерева, біля якого буває його нора.
В Амурській області великі довгохвості ховрашки (з довжиною тіла в самців до 33 див) часто поселяються на межах полів і на самих полях. Після збирання врожаю як спостережливий пункт ховрашок використає купу снопів. Він збирає запаси із зерен культурних рослин: пшениці, ячменя, вівса, гречки, соняшника, гороху й ін. У защічний мішок уміщається більше 100 зерен пшениці. У запас збирає тільки гладкі, повновагі зерна (до 6 кг). Укладає їх на підстилку із сухої трави, причому різні культури – у різні комори. Гніздові камери там розташовуються на глибині до 315 див.
Біля Якутська (за спостереженнями П. Д. Ларионова) довгохвості ховрашки поселяються в тайгових ділянках корінного лівого берега Лени — на гривах остепненних лугів, а також на галявинах і вирубках соснових борів. Нори довжиною до 21 м прокладають на глибині до 2 м, але гніздові камери (до 3-5 в одній норі) розташовують на глибині 60- 72 див (реже-до 1 м). Виходів на поверхню буває до 10. Крім рослинних кормів, вони поїдають комах (особливо кобилок), падло й кухонні покидьки. У неволі їдять м’ясо навіть охотнее, чим траву. В одній норі було виявлено більше 2 кг пророслих насінь пшениці. Залягають у спячку біля Якутська наприкінці вересня – жовтні.
До сходу від Верхоянського хребта поширена американська форма ховрашка (С. u. parryi), по розмірах подібна з амурської. За спостереженнями С. А. Бутурлина, довгохвості ховрашки поселяються там на схилах річкових долин і морського берега, а іноді – під підлогами нежилих будівель, що відзначалося й на Алтаєві, де місцеве населення навіть називає довгохвостих ховрашків пацюками. На Колимі вони залягають у спячку наприкінці вересня.
На східному березі Чаунекой губи, біля Певека (за спостереженнями А. П. До у-з я к и н а), у кам’янистій арктичній тундрі нори ховрашків розташовуються серед заростей ерника, а на східному березі Чукотки — на невеликих пологих карнизах прибережних скель, що поростили високим і густим різнотрав’ям.
У канадській частині ареалу довгохвості ховрашки, яких там називають арктичними, поселяються на добре дренированних ділянках. У віці старше року вони спаровуються. Після 25-26 днів вагітності самка приносить від 5 до 10 дитинчат (у травні). Через 4 місяці вони досягають приблизно половини маси дорослих і до кінця літа живуть із родителями. По звуках голосу вони схожі на якутських ховрашків, у норах також улаштовують запаси корму.
Ховрашок Таунсенда (С. townsendi) середніх розмірів: довжина тіла близько 18— 20 див, довжина хвоста варіює від 3 до 7 див, маса близько 250 р. Фарбування хутра на спині порівнюють зі цвітом кориці, низ і боки білуваті. Розповсюджений на заході США, у штатах Невада, Орегон і суміжних з ними. Поселяється він там у заростях кущів шавлії, у долинах і на вододілах, покритих ялівцем; часто піднімається на кущі. Голос його – протяжливий, переривчастий свист.
У спячке він перебуває з липня до лютого. Вагітність триває близько 24 днів. У приплоді буває 7-10 дитинчат.
Колумбійський ховрашок (С. columbianus) великий (довжина тіла 24—30 див), довгохвостий (8—12 див), із чітко виступаючими вухами. Хвіст густоопушенний, як у довгохвостого ховрашка; середина й верх хвоста рудуваті, а з боків його світла облямівка. Спина пофарбована як у довгохвостого ховрашка: серо-охристая, з неясними крапинами. Низ від голови дощенту хвоста й ноги покриті рудими волоссями. Розповсюджений у Британській Колумбії, Альберті, а південніше – у штатах Вашингтон, Айдахо й Монтана. Живе цей ховрашок на відкритих і частково залісених схилах гір на висоті до 2600 м. Він видає різкий лемент і свист, повторюваний кілька разів. Пробуджується в лютому – початку березня. Спарювання буває в другій половині березня. Після 23-24 днів вагітності народжуються від 2 до 7 дитинчат. В 30-денному віці молоді вже переходять на рослинну їжу. Ріст закінчується на другий рік. У спячку залягають із липня.
Тринадцатиполосий ховрашок (С. tridecemlineatus) дрібний (довжина тіла 11 — 16 див), довгохвостий (6—13 див), своєрідно пофарбований: по голові на темно-коричневому тлі тягнуться 13 вузьких білуватих або жовтуватих смуг, 5 з них розділені на лінійно розташовані плями. За формою черепа цей ховрашок більше схожий на бурундука, чим на ховрашка. Його передній предкоренной зуб маленький. По цій й іншій ознаках тринадцатиполосого ховрашка виділяють в особливий підрід (Ictidomys). Він широко розповсюджений у більшості центральних штатів США й на півдні Канади, від Альберти до Манитоби. Живе в трав’янистих степах, на кам’янистих ділянках й у чагарниках по узліссях лісів. Голос його нагадує високотональное «чур-р-р-р». Пробуджується від спячки в березні або квітні. Незабаром після пробудження проходить спарювання, і після 28 днів вагітності народяться від 5 до 13 дитинчат. У віці 26-28 днів вони бувають уже густо покриті волоссями зі смугастим малюнком і стають видючими. У норах збирає запа
Плямистий ховрашок (С. spilosoma) дрібний (довжина тіла 13—15 див), довгохвостий (6—9 див), по типі фарбування схожий на європейського краплистого ховрашка, але округлі плями в нього розсіяні на червонясто-коричневому тлі. Це звичайний мешканець посушливих областей південно-заходу США до півдня до Середньої Мексики. Він залягає в короткочасну спячку, але зустрічався на поверхні й у середині зими. Самки можуть приносити 2 приплоди в рік по 5-8 дитинчат у кожному.
Ховрашок Франкліна (С. franklini) великий: довжина тіла 24—25 див, довжина хвоста 13—15 див. По відносно великих вушних раковинах і довгому пухнатому хвості схожий на американську сіру білку. Розповсюджений у центральних штатах США й у Південній Канаді. Живе в степах, на полях, по краях пасовищ і на лісових галявинах. Укривається в норах. Скрізь живе в невеликій кількості. Голос його – чистий птицеподобний свистячий щебет. У нори збирає запаси корму. З осені до квітня спить. У травні – червні самка народжує 5-8 дитинчати.
Кам’яний ховрашок (С. variegatus) крупніше ховрашка Франкліна, хвіст його теж довгий. Хутро чорнувато-коричневий з гарним струйчатим малюнком. Цей ховрашок розповсюджений на південно-заході США (від штатів Невада й Колорадо до півдня до Середньої Мексики). Поселяється він на крутих гірських схилах й у кам’яних ущелинах. Часто сидить на валунах, видаючи окремі голосні різкі свисти. Він добре може лазать по кущах і деревам. На короткий час упадає в спячку, але зустрічається на поверхні й узимку. У неволі жив до 10 років. Самка може приносити 2 приплоди в рік: у травні – червні й у серпні – вересні. У кожному приплоді 5-7 дитинчат.
Золотаві ховрашки (рід Callospermophilus) досить близькі до попередньої групи видів і до дійсних ховрашків Старого Світла. Іноді їх поєднують в один рід. Довжина тіла золотавих ховрашків 15-22 див, хвоста – 5-12 див, маса – 170-290 р. У фарбуванні характерні поздовжні світлі (білої або жовтувато-коричневі) смуги з боків спини, облямовані більше темним хутром. Між цими смугами фарбування сірувата або коричнювата із золотавим відтінком. Хутро, м’як і густий, міняється раз у рік. Є защічні мішки, у яких ховрашок переносить їжу.
Два види золотавих ховрашків — С. lateralis і С. saturatus — поширені в США, від Скелястих гір до Тихоокеанського узбережжя й по Каскадних і Скелястих горах Канади, а один (С. madrensis) — у мексиканському нагір’ї Сьерра-Мадре. Заселяють скелясті й кам’янисті ділянки, узлісся лісу, вирубки й старі гари. Тут серед каменів або під захистом поваленого стовбура дерева золотаві ховрашки влаштовують притулки.
Звірок сам копає невелику нору до чверті метра глибиною й менше метра довжиною. Більшу частину часу він проводить на землі, але іноді забирається на дерева або в крону чагарників. У підземних коморах накопичує запаси корму до весни. На зиму (з жовтня до березня) упадає в глибоку спячку. Щорічно один раз у травні, червні або липні самка приносить від 2 до 8 дитинчат. Звірки можуть носити збудників туляремії й чуми.
Антилоповие ховрашки (рід Ammospermophilus) одержали назву за добірність звірків й їхній швидкий біг.
По розмірах близькі до дрібних видів наших ховрашків: довжина тіла 14—15 див, довжина хвоста 5—10 див. Маса 100-150 р. Спинна сторона ясно-сіра або світла червонясто-коричнева. На боках гарна біла смужка, облямована більше темними краями. Черевна сторона біла. Зверху хвіст темний, з білою вершиною, нижня сторона його також майже біла. Хутро не занадто густої й твердий. Защічні мішки добре розвинені.
П’ять форм цього роду поширені по пустельних районах південно-заходу США від Колорадо через штати Юта, Північна Аризона, Невада, південь Каліфорнії, униз по долині Рио-Гранде-Дель-Нор-те до заходу Техаса й прилягаючих областей півночі Мексики. Антилоповие ховрашки – самі помітні звірки сухою, покритою рідкою рослинністю (включаючи кактуси) областей так називаного «Дикого Заходу». Вони самі риють собі нори, подібні по будові з норами багатьох наших ховрашків. Активні цілий рік. У спячку не впадають, але при похолоданнях можуть по нескольку днів не виходити зі своїх притулків, використовуючи заготовлені заздалегідь запаси або впадаючи в легке заціпеніння.
У їжу антилоповим ховрашкам ідуть різні насіння й плоди, цибулини й кореневища, зелені частини рослин, комахи, іноді також падло, дрібні ящірки й інші подібні по розмірах тварини. Будучи потривоженим, антилоповий ховрашок повідомляє це іншим своїм родичам пронизливим свистом. При цьому він може вставати на задні лабети й подрагивать пухнатим хвостом, що звичайно буває закинуть у нього за спину. Якщо небезпека реальна, звірок швидко мчиться своїм витонченим галопом до нори, переборюючи при цьому із грацією повітряного акробата скелясті обриви й розсипи каменів.
Африканські сусликобелки (рід Xerus) по зовнішньому вигляді нагадують білок, але живуть у земляних норах. Два види: червона (X. rutilus) з довжиною тіла 23- 25 див і хвоста 18-21 див й смугаста білка (X. erythropus) з довжиною тіла 25-30 див, хвоста 23-28 див. Хутро грубий, рідкий, без підшерстя. Вушних раковин майже немає.
Африканські сусликобелки поширені на північному сході й заході Африки, де живуть у саванах, світлих лісах, напівпустелях і пустелях.
Мандрівник, що прибув в Африку, швидко знайомить із земляними білками, які часто перебігають дорогу перед автомобілем. У багатьох африканських мовах цих тварин так і називають – «перебегающие шлях».
Харчуються земляні білки насіннями й плодами різних рослин, а також у великій кількості викопують їстівні кореневища й цибулини. Вони можуть помітно шкодити посівам земляного горіха й посадкам солодкої картоплі й інших коренеплодів. Регулярно споживають також саранових й інших комах, а іноді розоряють гнізда птахів або ловлять дрібних ящірок.
Земляна білка (Geosciurus inauris) — родинна попередній групі й іноді поєднується в ранзі підроду в один рід Xerus. По загальному вигляді схожа на попередніх, але в самок більше число сосків (4-6). Довжина тіла 22-26 див, хвоста 20-25 див. Хутро рідкий і твердий, без підшерстя. Верх світлий рудувато-коричневими або рудувато-сірий із дрібними чорними крапками через чорні вершинки в окремих волосків. З боків від плечей до стегон проходить біла смужка. Пазурі довгі, білі або жовті. Живе в Південній Африці до півдня до ріки Жовтогарячої й у пустелі Карру в кам’янистих місцях. Звірки риють короткі (до 1-2 м) нори з декількома виходами, іноді з’єднані з норами сусідів. У спячку не впадають. Самка один або два рази в рік приносить від 1 до 6 (звичайно 4) дитинчати. Відзначено цікаве співжиття земляних білок з колоніальним же хижаком із сімейства виверрових – сурикатой (S. suricata).
Молоді земляні білки й сурикати ходять у гості друг до друга, щоб разом пограти серед скель і каменів.
Земляних білок нерідко тримають у будинках і садах як забавних свійських тварин. Вони швидко звикають до хазяїна й не намагаються тікати.
До роду Atlantoxerus ставиться магрибская білка (A. getulus), що по розмірах і зовнішньому вигляді
схожа на земляну білку. У фарбуванні характерні світлі поздовжні смуги з боків. Живе в скелястих гірських і передгірних районах Марокко й Алжиру. Активна рано ранком і ввечері. Пекучі полуденні годинники проводить у норах, виритих серед каменів або корінь арганового дерева (Argana suderoxylon), насіннями й фруктами якого вона харчується. При неврожаї або підвищенні щільності популяції магрибские білки роблять масові переселення в сусідні райони.
Тонкопалий ховрашок (Spermophilopsis leptodactylus) — морфологічно близький до трьох попередніх груп африканських сусликобелок і деякими систематиками виділяється разом з ними в особливу підродину Xerinae. Розміри його тіла як й у жовтого ховрашка. Пальці кінцівок довгі, тонкі, з дуже довгими порожнього вигнутими пазурами. Ступні густо опушені. Бічні пальці задніх ніг постачені пучками довгих вигнутих волось. Кінцева частина хвоста знизу чорна зі світлою облямівкою. Улітку тіло покрите дуже короткими (2-4 мм) твердими сплощеними зверху й припасованими волоссями, а взимку – нормальним високим (15-18 мм) хутром з густим підшерстям. Фарбування волось однотонна піщана. Череп із широким межглазничним проміжком, як у дійсних білок.
Розповсюджено тонкопалого ховрашка в піщаних пустелях Південного Казахстану, Середньої Азії й північних районів Ірану й Афганістану. Нору глибиною до 5 з одним входом копає на схилі піщаного бугра або гряди. У камері, розташованої на глибині 2-3 ле, рослинної вистилки (гнізда) звичайно не буває. Більшість молодих звірків залишається в материнській норі й на зиму, але мати в таких випадках від них іде.
При розріджених поселеннях тонкопалі ховрашки колоній не утворять. При одиночній (роз’єднаної) життя вони рідко видають звуки.
Думають, що чорна пляма в кінцевій частині хвоста використається як зоровий сигнал.

Бурундуки

Бурундуки (2 близьких роди). Сибірський бурундук (Eutamias sibiricus) – типовий представник роду бурундуків. Довжина тіла його 14-15 див, довжина пухнатого хвоста 9-10 див. На спині й боках характерні для всіх бурундуків 5 поздовжніх темних смуг на ясно-сірому або рудуватому тлі
.
Розповсюджено сибірського бурундука від Кировской області й Комі АРСР через Урал до Сахаліну й верхів’їв Анадиру (на Камчатці його немає). До півдня йде до Ветлуги, Казані, Південного Уралу, Північної Монголії, Середнього Китаю і Японії.
Живуть бурундуки в лісах хвойн, змішаних і листяних, віддаючи перевагу узліссям, прояснені ділянки, ветровали й захламления. Гніздо міститься під зваленим вітром більшим деревом, у порожнечах серед корінь або каменів, рідше – у дуплах дерев і шпаківнях (у заповідних лісах). Звірки добре лазают по деревах, але у випадку тривоги ховаються у своїх підземних або наземних притулках. Активними бувають у світлий час доби.
Харчуються бурундуки насіннями, у хвойних лісах віддають перевагу насінням хвойних дерев, від урожаю яких залежить їхнє життєве благополуччя. Їдять також ягоди, гриби, лишайники, комах й інших безхребетних. На зиму запасають до 5 кг добірних насінь.
Узимку сибірський бурундук упадає в неглибоку спячку. Незабаром після весняного пробудження проходить гони. У єдиному в році приплоді буває від 2 до 10 (звичайно 4-6) дитинчати.
У Північній Америці живуть бурундуки, дуже схожі на сибірського. Усього там значиться 16 «видів», реальність більшості з яких сумнівна. Поширено вони там від Центрального Юкону й Маккензи до Мексики.
Восточноамериканского бурундука (Таmias strialus) виділяють в особливий рід, що відрізняється по відсутності малого верхнього предкоренного зуба. Розміри тіла його 14-19 див, хвоста 8-11 див; маса 70-140 р. Спина червонясто-коричнева з п’ятьма вкороченими майже білими смужками, облямованими темним хутром. Хвіст рудувато-коричневий. Населяє він майже весь схід США й південний схід Канади. Живе там у листяних лісах, заростях чагарників, серед скель і кам’янистих розсипів. Під каменем або упалим стовбуром дерева влаштовує неглибоку нору із гніздовим розширенням наприкінці. По способі життя подібний з дійсними бурундуками.
Бурундукові білки (рід Tamiasciurus) називаються також американськими червоними білками. По розмірах близькі до звичайної білки: довжина тіла 16- 23 див; маса 140-130 р. Хвіст помітно коротше тіла (9-15 див). Фарбування червонувата. Два види бурундукових білок живуть у Північній Америці. Ареал Т. hudgsoni простирається від Аляски й Квебека до півдня по Скелястих горах до Нью-Мексико й включає також лісу в Аппалачах. Другий вид (Т. douglasii) розповсюджений від Британської Колумбії до Каліфорнії.
По способі життя бурундукові білки досить близькі до звичайної білки, але будовою й деякими деталями біології вони істотно відрізняються від всіх деревних білок.
Скелясті білки (рід Sciurotamias). По розмірах скелясті білки близькі до нашої звичайної білки. Обитающая в Північному Китаєві S. davidianus із черевної сторони біла. Фарбування спинної сторони утворені змішаними в різних пропорціях чорними й червонясто-коричневими волосками. Навколо очей тонке світле кільце, вуха майже чорні. Розповсюджений у Південно-Західному Китаєві й у Юннани S. forresti – сірувато-коричнева, з вузькою білуватою бічною смугою, з темним верхнім краєм, що простягається від плечей до стегон. Боки червонуваті, горло й груди білі, черевна сторона світла, червонясто-коричнева. В S. davidianus підошви ніг покриті хутром.
Спосіб життя скелястих білок майже як у бурундуків. На відміну від останніх білки не впадають у спячку, але влаштовують більші запаси їжі, що приносять у маленьких защічних мішках. Живуть у лісових або чагарникових заростях серед скель. Можуть улазити при нагоді на дерева, але більшу частину часу бігають по землі й по скелях. У зручних нішах серед скель або під каменями влаштовують гніздо. Розмножуються, видимо, до двох разів у рік, в одному калі в середньому 4 дитинча. Перед настанням холодного або посушливого періоду неподалік від гнізда звірки влаштовують комору, де запасають до 10 кг різних насінь і горіхів, сушених плодів і грибів високої якості.

Ратуфи

Ратуфи (рід Ratufa), або азіатські гігантські білки, представлені чотирма видами. Довжина їхнього тіла близько 50 див, а маса до 3 кг. Хвіст у всіх приблизно дорівнює довжині тіла. Самий дрібний вид значно уступає по розмірах: довжина тіла близько 25-30 див, але й це відповідає самим великим з наших звичайних білок.
Фарбування дуже різноманітне, від ефектного сполучення блискучої чорної спини з жовтогарячою або жовтувато-коричневою черевною стороною тіла до менш помітних коричневих і сірих тонів. Вуха короткі й округлі, в большехвостой ратуфи (R. macroura) вони прикрашені пензликами. Передні лабети з довгими пальцями й розвитий подушечкою.
Болипехвостая ратуфа поширена в Південній Індії й на Цейлоні; двоколірна ратуфа (R. bicolor) займає область у межах Непалу, Бірми, Індокитаю, Східної Індії; малайська ратуфа (R. affinis) водиться в Індонезії й на півострові Малакка; індійська ратуфа (R. indica) займає майже весь півострів Индостан на північ до Орисси й Сурата. Ці великі барвисті білки живуть у вологі й сезонносухих тропічних лісах. Майже все їхнє життя проходить у кронах високих дерев. Під час пересування ратуфи роблять із незвичайною легкістю й моторністю стрибки до 6 м довжиною. Вони можуть при цьому також стрибати на 5-10 м униз, використовуючи як амортизатори більші широкі подушечки на лабетах. Їжа всіх ратуф складається зі звичайного білячого раціону: фруктів, горіхів, насінь дерев, їхніх молодих пагонів і бруньок, грибів і лишайників, великих комах, а іноді – яєць і пташенят різних птахів.
Ратуфи схильні до самітності, і більше двох в одному місці попадаються рідко. Індивідуальна ділянка їх може дуже сильно змінюватися в різних районах і по сезонах, залежно від достатку корму. Притулок улаштовується в дуплах або в гніздах, у середній або верхній частині крони. Через 28 днів вагітності (строк для большехвостой ратуфи) з’являються 1-2 дитинчати. Як й інші білченята, вони гол і сліпі, розвиваються порівняно повільно. Мати годує молоком своє потомство приблизно півтора місяця. Молоді білки досягають полової зрілості після 6 місяців. У році буває, видимо, три виведення, а в більше посушливих районах – два. У природі ратуфи живуть у середньому близько 5-6 років. У неволі вони нерідко доживають до 15 років. На цих звірків у деяких районах полюють через м’ясо.

Білки

Олійна білка (Protoxerus stangeri) одержала свою назву через схильність до плодів олійної пальми. Розміром вона подібна зі звичайною білкою або небагато крупніше (довжина тіла 23-33 див), хвіст на 3-4 див длиннее тіла. Фарбування дуже мінливе. Спинна сторона буває маслинова або майже зовсім чорна. На щоках біла або сірувата смужка. Черевна сторона жовтувата. Довгий пухнатий хвіст буває білий-білим-чорно-білим або рудий-рудим-чорно-рудим. Черевна сторона покрита рідким хутром, що майже зовсім відсутній на животі. Хутро на спині густий, але твердий і без підшерстя. Ареал олійної білки охоплює райони від Гани до Кенії, до півдня – до Анголи й ост-рова По. Олійна білка – мешканець верхніх ярусів лісу. У пошуках їжі іноді може спускатися на землю. Часто звірок буває попереду «пофарбований» жовтогарячим соком плодів олійної пальми. Крім них, харчується звичайним для білок асортиментами кормів. Гнізда влаштовуються в дуплах. В одному виводку буває 3-4 дитинчата. Розмноження відзначене д
Сонячні білки (рід Heliosciurus) по розмірах близькі до звичайної білки, але мають трохи більше довгий хвіст. Фарбування дуже різноманітне: зеленувато-сіра, коричнева, майже чорна зі спини й знизу від жовтуватої до яскравої червоно-коричневої. Пухнатий хвіст має темне хутро зі світлими вершинами на кожному волоску. Відомі 13 видів розділені на два підроди: номінативний – з одного виду – гамбийской білки (Н. gambianus) і підрід Aethosciurus, що поєднує інші види.
Остання група включає найбільше яскраво пофарбованих представників. Сонячні білки поширені від 15° північної широти до 15° південної широти майже по всій Африці. Живуть як у густих лісах, так й у відкритих саванах з окремими куртинами дерев і чагарників.
Ці звірки ранком і ввечері люблять «загоряти», розтягшись на гілці дерева. Ця звичка й дала привід для їхньої назви. Активні вони ранком і ввечері, воліючи влаштовувати в жаркі годинники дня «сієсту», відпочиваючи в дуплі. Харчування звичайне для білок. Сонячні білки часто поїдають плоди олійної пальми, а також плоди дерев Carapa, Urera, Conopharyngia. Гамбийская білка відома як шкідник на плантаціях кава й какао. Для цього виду відзначена схильність до колективізму: іноді 6-8 білок проводять ніч в одному дуплі. Дрібна Н. poensis у Гані нерідко поселяється в садах біля будинків; Н. ruvensorii навіть може поселятися під дахами будинків, що відзначено для сільських районів серед лісів на схід озера Киву. Деякі види при недоліку дупел улаштовують невисоко від землі гайно, вистилаючи його свіжими листами. Розмножується 2-3 рази в рік, в одному виводку буває 3-4 дитинчата. Місцеві жителі переслідують сонячних білок через смачне м’ясо.
Пальмові білки (Funambulus) по розмірах менше нашої білки й за цією ознакою близькі до бурундуків. Багато видів взагалі схожі на них, тому що мають на спині поздовжні смуги. Звичайно на темному коричневий-коричневому-коричневім-сірувато-коричневому або навіть майже чорному тлі різко виділяються 3 світлі смуги, іноді по хребті проходить ще одна світла смужка. Черевна сторона в пальмової білки F. layardi – яскрава, темно-червона.
Пальмові білки поширені в Індії, Белуджистане й на Цейлоні. Живуть вони як у густих лісах, так й у відкритих пальмових гаях серед полів і селищ. Спосіб життя їх переважно деревний, але часто звірки перебігають по землі й годуються там недовгий час. Їжа звичайна для білок. У ряді районів відзначена шкода пальмових білок на плантаціях кава, де звірки об’їдають бруньки й бутони. Є повідомлення про те, що ці тварини споживають нектар деяких рослин і беруть участь у запиленні квітучих дерев гревелеи (Grevelea robusta). В Індії звірків можна побачити селищ, що розгулюють на деревах у дворах, і навіть міст. Кулясте гніздо з рослинних волокон (часто для цього використаються міцні листові жилки пальм) міститься в кронах дерев. Там через 40-45 днів вагітності з’являються 2-4 немовлят (до трьох разів у рік). Близько 2 місяців потрібно для вигодовування молодих молоком, а до 6-8 місяців вони вже можуть самі брати участь у розмноженні.
Смугасті білки (рід Funisciurus) — африканські родичі пальмових білок Індії. Розмір і загальний вигляд їх подібний. По фарбуванню всі види діляться на дві групи: в одних на спині є поздовжні смуги, в інших немає. Але зате у видів другої групи на боках проходять світлі риски. Фарбування спини червонясто-чорна, тому що окремі руді волоски змішані із чорними. Черевна сторона біла або кремова. Хвіст майже такої ж довжини, як тіло, пухнатий і темний.
Ареали 15 видів смугастих білок охоплюють простір між Берегом Слоновой Кості й Сьєрра-Леоне на південь до Анголи й Південно-Західної Африки, на схід до Танзанії й Верхнього Конго. Ці гризуни населяють густі екваторіальні ліси, рідколісся, чагарники й савани. Ідуть у гори до висоти 2500 м над рівнем моря. Активні ранком і ввечері, тримаються переважно в нижніх ярусах лісу й багато бігають по землі. Кулясті гнізда з пальмових волокон містяться на висоті від 2 до 6 м над землею. Обитающая в гірських лісах екваторіальної Африки F. carruthersi дотримується берегів рік, що поростили бамбуком. Відзначено поїдання нею плодів Bridelia, Alchornea й Carapa.
Одна із самих помітних білок Гани й сусідніх країн — белополосая білка (F. leucostigma), зі світлими штрихами з боків тіла. Цей звірок часто зустрічається групами по нескольку особин, які побачивши людини починають збуджено кричати, піднімаючи паніку серед мешканців лісу. Ці білки розмножуються 3-4 рази в рік, в одному виводку звичайно буває 2-3 дитинчата. Смугасті білки добре живуть у неволі, швидко звикають до хазяїна й не намагаються втекти навіть при змісті поза клітиною.
Чагарникові білки (рід Paraxerus) по розмірах і пропорціям тіла близькі до попередніх видів смугастих і пальмових білок. Частина видів зовні подібна з бурундуками – у них на спині 4 темні смуги чергуються із трьома світлими. Ці види, як правило, менше (маса 40-100 м, довжина тіла 110-170 мм). Більші звірки (до 25 див довжиною) не мають смуг, пофарбовані зі спини в коричнюваті, сіро-зелені й жовтувато-сірі тони, іноді з явним сивим нальотом (наприклад, угандийские P. palliatus й P. ochraceus). Налічується 12 видів чагарникових білок, розповсюджених у районах з деревною рослинністю в країнах Східної й Південної Африки.
Сероногая чагарникова білка (Р. сеpapi) — сама численна з деревних гризунів південної половини континенту. Вона живе не тільки серед дерев, але й у скелях, що поростили чагарником. По розмірах близька до нашої звичайної білки, але вуха не мають пензликів. Зеленувато-сіре хутро дуже добре маскує звірка на галузях і серед покритих лишайниками скель. Сероногая білка особливо активна ранком і ввечері, а під час жари відпочиває в себе в гнізді, що влаштовує в дуплах або підходящих виїмках скелястих обривів; особливо часто притулку розташовує в дупластих деревах мопани, гаю яких зустрічаються навіть у досить посушливих областях. Дно дупла встеляє сухою травою й листами. Сероногая білка харчується фруктами, плодами й насіннями; крім того, вона їсть пилок і нектар рослин, а також комах. Під час зимової посухи цей гризун багато часу проводить на землі, де серед опалого сухого листя розшукує комах й інших безхребетних тварин, який споживає також і для заповнення потреб у воді. На околицях мі
Вагітність у чагарникових білок триває біля місяця або до 5 тижнів. У виводку частіше 3-4 дитинчати. У посушливих областях буває не більше 2 поносів у рік, для вологих екваторіальних районів указується до 3-4 виводків. Останнє, однак, сумнівно.
Мишачі білки (Myosciurus) — самі дрібні із всіх білок. М. pumilio по розмірах приблизно дорівнює середньої миші (довжина тіла 60-75 див, довжина хвоста 5 див). Фарбування спинної сторони жовтувато-зеленувата, низ білий з маслиновим відтінком. Округлі вушка з білими краями. Мордочка помітно витягнута. З кожної сто«-рони верхньої щелепи є по одному предкоренному зубі. Це маловивчений мешканець густих і вологих тропічних лісів Габону, Камеруну й, видимо, інших країн басейну ріки Конго.
Прекрасні білки (рід Callosciurus) — більша й різноманітна група видів, багато хто з яких носять місцеві назви, що означають «прекрасно прикрашені білки», «красуні» і т.п. І дійсно, більшість видів дуже гарні. Серед них є майже цілком білі або кремові (наприклад, С. finlaysoni). Цей же вид може бути не тільки білим, але майже повністю блискучо-чорним. Цілий ряд прекрасних білок зі спинної сторони пофарбований у сіруваті або коричнюваті кольори, а знизу в яскраво-червоні або червоно-коричневі. Багато хто мають триколірне фарбування. Наприклад, велика С. prevosi зі спини блискучо-чорна, із черевної сторони яскрава кашта-ново-красная, а збоку облямована широкою чисто-білою смугою. Навіть менш яскраві представники цієї групи ошатні. Так, сива білка (С. caniceps) зверху коричнева із сіруватим сивим нальотом, а знизу ніжного сірого тону. Цей вид міняє відтінки в різні сезони й найбільш яскравий у період розмноження. У С. erythraeus нижня частина тіла (груди й черевце) може мати я
Близько 20 видів прекрасних білок поширені в країнах Південно-Східної Азії, включаючи острова Індонезії й Філіппіни, а також Тайвань. Сива білка завезена в Японію й там добре акліматизувалася на південних островах країни. Живуть прекрасні білки в лісах різного типу, а також досить звичайні в міських і сільських садах і парках. По способі життя вони – типові білки. Активні у світлий час доби, більшу частину життя проводять на деревах, у дуплах або серед галузей споруджують гніздо. В одному виводку буває по 3-4 дитинча (максимум – 6). Вагітність біля місяця. Протягом року, видимо, одна самка розмножується 2-3 рази. Всі прекрасні білки здавна втримуються місцевими жителями в неволі в якості забавних і приємних ручних тварин. Вони у великій кількості продаються для зоопарків і для окремих аматорів.
Незважаючи на родинні зв’язки із прекрасними білками, два види окремого роду Sundasciurus різко відособлені по способі життя. Ці білки живуть у лісах Індонезії й на півострові Малакка переважно на землі й харчуються головним чином комахами й іншими безхребетними тваринами.
Білки-крихти (рід Nannosciurus) — дрібні звірки. Довжина тіла всього 7-10 див, пухнатий хвіст ледве коротше. Незважаючи на «мишачі» розміри, загальний вигляд тварин цілком відповідає звичайним поданням про білки. Коротке й м’яке хутро звірків по своїй текстурі схожий на вельвет. Фарбування спинної сторони звичайно від сіруватої до коричневої із золотавим відтінком. Черевна сторона жовтувато-коричнева, іноді ж – майже червоного цвіту. Хвіст темного цвіту, а в деяких білок облямований білою смугою. Характерні різного роду чорно-білі смуги з боків голови.
Черноухая крихта (N. melanotis) живе на Яві, Калимантане й Суматрі.
Інші 4 види цього роду поширені на Філіппінських островах. Всі білки-крихти предпочитают густі ліси, часто в горах на висоті 1500-1700 м над рівнем моря. Вони ведуть переважно деревний спосіб життя, подібний з іншими білками. Іноді спускаються на землю, бігаючи по упалих стовбурах у пошуках деяких видів особливо смачних для них грибів. Білки-крихти зустрічаються по 3-4 звірка разом, які, спускаючись на нижні галузі дерев, із цікавістю розглядають людини. Розмножуються ці білки в будь-який час року (дитинчата виводяться до трьох разів у рік).
Дремомиси (рід Dremomys) по вигляду й розмірам нагадують звичайних білок. Зверху вони темні, сірувато-коричневі, а із черевної сторони – білі, сірі або жовтогарячі. Навколо очей тонке біле кільце. В D. lokriach на стегнах яскраві руді плями. 5 видів цієї групи поширені в лісах Непалу, півдня Тибету й Китаю, Ассаму, Бірми, Таїланду, в Індокитаєві й Малакці, на островах Калимантан і Тайвань. У горах дремомиси доходять майже до верхньої межі деревної рослинності, а іноді зустрічаються серед чагарників і криволесья, на висоті 3400 м над рівнем моря. Звичайно ведуть деревний спосіб життя, але багато часу проводять і на землі або в чагарниковому ярусі лісу. Часто живуть у тих же місцях, що й прекрасні білки. У дуплах або в нижній частині крони до висоти в 5 м улаштовується гніздо. 1-2 рази в рік у самки з’являється потомство з 3-4 (до 6) білченят.
* * *
Білка Бердмоура (Menetes berdmorei) подібна по вигляду з нашою білкою, але небагато дрібніше. Маса її близько 180-200 р. Густе й м’яке хутро спинної сторони сірувато-коричневий, голова й боки сірі, черевна сторона жовтувато-біла. З боків простягається чорно-світло-коричнева смужка. Пухнатий хвіст темний, подібний по фарбуванню зі спиною.
Білка Бердмоура поширена в Бірмі, Таїланді й на півостровах Індокитай і Малакка. Заселяє густі ліси, узлісся, чагарникові зарості біля рисових полів, що поростили чагарниками скелі. У гори піднімається на висоту до 1200 м. Більшу частину часу проводить на землі, хоча може прекрасно влазити на дерева. По окраїнах рисових полів, серед заростей бамбука й високотравья з колючими чагарниками вона може сильно розмножуватися й приносити збиток урожаю. Особливо активними звірки стають перед заходом сонця, коли спадає жару, але ще світло. Вони влаштовують гнізда в низьких дуплах й у наземних притулках. Розмножуються 2-3 рази в рік. Число дитинчат може бути до 6, але звичайно не більше 4.
Довгоноса білка (Rhinosciurus laticaudatus) розмірами подібна з нашою білкою, хвіст приблизно вдвічі коротше тіла. Фарбування верху червоно-коричнева, боку ясно-коричневі, черевна сторона майже біла. Короткий хвіст пухнатий, темного цвіту з білим кінцем. Дуже характерна витягнута мордочка й довгі витягнуті нижні різці, які діють як щипці, коли білка схоплює комах (основу її харчування). Крім того, довгоноса білка поїдає фрукти. Жувальні зуби звірка дуже великі. Довга мова може далеко витикатися з рота, що допомагає цій білці діставати із усіляких тріщин і щілин мурах, термітів і дрібних жуків.
Довгоноса білка — мешканець лісів півдня Малакки й островів Суматри й Калимантана. Багато часу проводить на землі, але може добре пересуватися й по деревах. Гнізда розташовуються частіше в наземних притулках (серед бурелому, скель і каменів) або в низьких дуплах.
Білка Сулавеси (Hyosciurus heinrichi) — велика (довжина тіла 20—25 див, хвоста 10—13 див) і також дуже довгоноса, що живе в горах острова Сулавеси в лісах на висоті 1700—2300 м. Фарбування майже цілком темно-коричнева, і тільки на черевній стороні від горла до живота простягається біла смужка. Характерний дуже довге й м’яке хутро, добре розвинені вибрисси. Гнізда влаштовує в норах, які самі звірки викопують під коріннями дерев. Незважаючи на таку схильність «до землі», ця білка багато часу проводить серед чагарнику й у кронах низьких дерев.
Кистеухая білка (Rheithrosciurus macrotis) — гігант серед білок.
Довжина тіла від 30 до 53 див, хвіст трохи коротше, маса від 1 до 2 кг. Фарбування дуже ошатне: спинна сторона світлий шоколадний або каштаново-коричневий кольори, уздовж світлих жовтувато-білих боків простягаються широка темно-коричнева смуга. Щоки сірі, передні лабети в темних «рукавичках», задні – яскраво-коричневі. Черевна сторона біла, дуже пухнатий темний хвіст, що як би заиндевели через те, що кінці покриваючих його темних волосків білі або ясно-сірі. Довгі вуха прикрашені пензликами.
Кистеухая білка поширена на острові Калимантан у лісових ділянках. Більшу частину часу вона проводить на землі, хоча може також добре пересуватися по деревах. Звірок улаштовує гніздо в низько розташованих дуплах, серед каменів, скель і бурелому – на поверхні землі. Харчування подібно з типовими деревними білками, особливо любить молоді паростки бамбука. Іноді може шкодити плантаціям і садам, об’їдаючи кору молодих пагонів, бутони й квіти дерев.
Білки (рід Sciurus) — центральна група сімейства якщо не за значенням, то по популярності й по числу видів. Звичайну білку (S. vulgaris) знають усе.

Подання про неї цілком відповідає загалом і для інших 54 видів цього роду. Довжина тіла білок буває 20-32 див, довжина хвоста 19-31 див. Маса від 180 до 1000 р. Фарбування варіює не тільки від виду до виду, але й у межах одного виду залежно від району, сезону, віку або просто від індивідуальності звірка. Досить указати, що звичайна білка може бути рудої, попелястої, майже чорної й т.д. Більшість видів Sciurus не має пензликів на вухах. Вони є лише у звичайної білки й у північноамериканської (S. aberti). Білки помірних широт два рази в році линяють, але хвіст линяє за цей період тільки один раз. Зимове хутро в білок з холодних районів сильно відрізняється від літнього.
Усе білки харчуються різноманітним рослинним кормом: деревними насіннями, ягодами й фруктами, горіхами, грибами, бруньками й пагонами, корою й лишайниками. До рослинної їжі додаються тваринні корми: комахи й інші дрібні безхребетні, яйця птахів, ящірок і змій, пташенята й навіть дрібні гризуни і ящірки.
Звичайна білка, як й інші види цього роду, — типово деревна тварина. Вона прекрасно лазает по галузях і легко перестрибує з одного дерева на інше. Якщо буде потреба білка може без шкоди для себе стрибнути з вершини високого дерева на землю. Вона влаштовує гніздо в дуплах або галузях дерев. Гніздо з галузей має форму кулі з бічним входом. Зсередини таке гніздо (гайно) вистелено м’яким рослинним матеріалом. Відомі випадки пристрою білками своїх притулків у шпаківнях і навіть у будівлях людини.
Звичайна білка, а також північноамериканські сіра білка (S. carolinensis) і лиса білка (S. niger) два рази в рік, протягом весни й літа, приносять дитинчати. Вагітність триває від 38 до 44 днів. У звичайної білки в одному виводку буває від 3 до 10 білченят. У сірої білки – від 1 до 5, найчастіше 3-4. Саме ця кількість характерно для переважної більшості видів цього роду. Білченята з’являються на світло сліпими й голими. Протягом 6 тижнів вони перебувають у гнізді, харчуючись молоком матері. Коли самка відлучається із гнізда, вона накриває дітей м’якої вистилкой. Тому при будь-яких спробах вигодувати білченяти штучно, за допомогою соски, варто пам’ятати про необхідність для них постійно теплого притулку. Через місяць після народження білченята відкривають очі. Вони стають дорослими через 10-12 місяців після народження.
Для деяких південних видів білок, зокрема для обитающей у нас у Закавказзя перської білки (S. anomalus), указується до трьох виводків у рік.
Різні види білок поширені майже по всіх лісах півночі Азії і Європи, а також представлені більшим числом видів у Північній, Центральній і Південній Америці, від Канади до Аргентини. Багато хто з нас звикли зв’язувати образ білки із хвойним засніженим лісом. Це справедливо лише почасти. Так, перська білка характерна для горіхових і каштанових лісів за участю різноманітних плодових порід. Латинська назва цього виду переводиться як «ненормальна білка», що пов’язане з відсутністю в неї у верхній щелепі малого предкоренного зуба. Перська білка поселяється в дуплах або навіть у притулках на поверхні землі, під коріннями більших дерев.
Переважно з листяними породами зв’язана сіра білка. Багато хто ж тропічні види – звичайні мешканці вічнозелених або частково листопадних (у сухий сезон) тропічних ландшафтів з пальмами, ліанами й ін.
Звичайна білка останнім часом акліматизована в лісах Криму, Кавказу й Тянь-Шаню. У багатьох цих місцях вона швидко розмножилася й навіть подекуди шкодить садам і лісам. Сіра білка завезена в XVIII в. у Великобританію. З тих пор вона там широко розселилася й стала витісняти споконвічного мешканця – звичайну білку (англійці називають останню червоною білкою). Багатьох білок помірних і північних широт промишляють через їхні шкурки. Особливу цінність представляють наші белки-телеутки. Так називають великих, переважно серохвостих, білок з борів деяких районів долин Обі й Іртиша, а також Курганської й півдня Тюменської областей. Фарбування зимового хутра телеутік дуже світлого, сріблисто-сіра, пензлика на вухах руді або чорнуваті. Телекачка – це не окремий вид і навіть не підвид (серед них виділене два підвиди), а більш-менш однорідна по якості хутра група усередині ареалу нашої звичайної білки.
Майже все білки, що навіть живуть у тропіках, запасають у дуплах або під коріннями дерев й в інших затишних місцях різний корм, що використають у найбільш голодний сезон. Звичайна білка в роки неврожаю шишок й інших деревних насінь може робити далекі масові кочівлі. По врожаї шишок можна пророчити «урожайні» по білці роки. На білок полюють не тільки через хутро. У тропіках, де шкурка білок не представляє цінності, більшою мірою їх переслідують из-эа смачного м’яса.
Карликові білки (рід Microsciurus) відрізняються маленькими розмірами (довжина тіла близько 15 див, хвіст небагато длиннее), по загальних пропорціях схожі на типових білок. Фарбування у відомих 17 видів досить різноманітні, є дуже яскраві й гарні. Так, що живе в лісах по схилах вулкана Чирики в Панамі М. boquetensis має яскраво-червоний мех. Поширена ця група в лісах Центральної й Південної Америки.
Бороздчаторезцовие білки (рід Syntheosciurus) — єдина група серед неотропических видів сімейства, у якої на передній стороні різців є поздовжні жолобки. Це дрібні звірки з густим і довгим хутром. Черевна сторона гарного жовтогарячого розцвічення, спина темна червонясто-маслинова. Відомо всього по нескольку екземплярів кожного із двох видів роду. S. brochus добутий у Панамі, a S. poaensis – у Коста-Рике. Ці рідкі тварини водяться у важкодоступному й маловивченому гірському тропічному лісах на абсолютній висоті 2000-2200 м.
Рід білок-мошок (Sciurillus) монотипический, зовсім не родинний іншим американським білкам. Білка-мошка (Sciurillus pusillus) – самий маленький звірок сімейства в Новому Світлі, довжиною всього в 10-11 див.
Живе білка-мошка у вологих тропічних лісах (гилеях) басейну Амазонки й у Гвіані.