СІМЕЙСТВО АПЛОДОНТОВИЕ (APLODONTIDAE)

Аплодонтия (Aplodontia rufa) — єдиний вид, виділений у цьому сімействі, що явно близько до сімейства білячих. Це середніх розмірів кремезний гризун. Довжина тіла його 30-33 див. Хвіст дуже короткий, близько 2, 5 див. Маса – 0, 9-1, 4 кг. Самці трохи крупніше самок. Очі маленькі. Вушні раковини короткі, округлі, тільки-но виступаючі з хутра. Пальці передніх лабетів з довгими потужними (роющими) пазурами. Хутро густий, невисокий, що вертикально коштує на спині, буруватий, на боках бурувато-коричневий, знизу сірий. Біля рота густі пучки довгих вибрисс. Череп масивний, широкий і гребнистий у потиличному відділі. Кутніх зубів з кожної сторони по 5 у верхній і по 4 – у нижній щелепі.
Поширена аплодонтия уздовж Тихоокеанського узбережжя Північної Америки від півдня Британської Колумбії до Середньої Каліфорнії. Там вона поселяється в густих лісах із чагарниковим ярусом і заростями папоротей, де є достатня потужність придатної для риття ґрунту. У гори піднімається до висоти 2750 м над рівнем моря.
У ґрунтовому обрії аплодонтия прокладає складну систему ходів діаметром близько 15—25 див і загальною довжиною до багатьох десятків метрів. Підземні ходи повідомляються з поверхнею більшим числом виходів. Одну таку систему займає лише одна доросла аплодонтия. Якщо нора заливається дощовою водою, то звірок плаває в ній. Плаває він добре. Узимку прокладає нори під снігом, а іноді подорожує по насту. Харчується майже будь-якими рослинними кормами, але предпочитает один з місцевих видів папороті. Листи й стебла рослин розгризає на частині й складає в стіжки біля нір або несе в підземні камери. Запасає їжі набагато більше, ніж з’їдає. Залишки нез’їдених запасів викидає назовні при очищенні нори. У молодих і більших дерев згризає кору, особливо взимку під снігом. Шматки кори теж тягне в комори. Гілочки й молоді деревця зрізує одним косим укусом. Деякі зрізані трав’янисті рослини залишає на відкритих місцях для сушіння, а коли вони висохнуть, то використає для вистилки гніздової камери, але не для їжі. На вид незграбна, аплодонтия піднімається по кущах і деревному подросту, як по трапі, з гілки на гілку, по черзі обрізаючи їх. Коли буває зрізана й вершина, звірок спускається вниз по стовбурі.
Аплодонтия видає різні звуки: швидке клацання зубами, грубий звук із придихом, а схоплена, голосно кричить і виє. Хода її повільна, скрадлива, але може переходити в галоп. При їжі аплодонтия сідає подібно білці й тримає шматок їжі передніми лабетами з подушечками на долонях. Вона часто й багато п’є. Мускусний захід, відчутний у населених нір, безсумнівно, служить засобом спілкування. Активним звірок частіше буває до ночі й сутінків, але з’являється на поверхні й у похмурі дні.
У лютому-березні наступає шлюбний період. Вагітність триває біля місяця. У березні – квітні приноситься єдине в рік потомство з 2-6, звичайно 2-3 дитинчати. Новонароджений сліпий, покритий гладким, гарним, блідо-коричневим хутром, щільно притиснутим до поверхні шкіри. Зрілість наступає біля двох років.
Поселення аплодонтии в молодих лісових посадках, лісових розплідниках і садах небажані. Але в гірських лісах за рахунок підгризання дерев і подроста створюються відкриті галявини з рясними кормами для оленів й інших диких копитних .