СІМЕЙСТВО ДОЛГОНОГОВИЕ (PEDETIDAE)

Долгоног (Pedetes caffer) — єдиний вид, виділений у це сімейство. Зовні звірок дуже нагадує мініатюрного кенгуру або гігантського тушканчика (ростом із зайця). Місцева назва долгонога означає «заєць-стрибун». Волосяний покрив на спині долгонога сірувато-коричневий, а на череві – білий. Довгий пухнатий хвіст на кінці темний.
Задні ноги довгі, а передні дуже маленькі, але збройні міцними більшими пазурами. Крім чотирьох різців, долгоног має ще 16 жувальних зубів без корінь. Ці зуби ростуть все життя, тому що їхні поверхні швидко стираються від грубої їжі.
Долгоног розповсюджений у Південній і Східній Африці (на північ до Анголи й Східної Кенії). Під час небезпеки звір рухається тільки на задніх ногах більшими стрибками (по 1, 5-2 м). Звичайно він пересувається на всіх лабетах, викопуючи передніми коріння, цибулини й бульби різних рослин. Крім того, поїдає листи, траву, соковиті плоди, великих комах й ящірок; любить лизати виступаючу на ґрунті сіль.
Частіше долгоноги поселяються на піщаних рівнинах і біля долин рік, що поростили рідколіссям. Вони влаштовують цілі поселення з нір, які легко виявити по викидах ґрунту. Коли звірок залазить ранком у нору, він затикає вхід зсередини земляною пробкою на випадок візиту непрошеного гостя (наприклад, пітона) і для збереження печенею вдень свіжості й прохолоді в норі. М’ясо долгонога смачне, тому місцеві жителі часто на нього полюють із рушницею або заливанням нір водою. Місцями долгоноги шкодять посівам. У неволі вони стають ручними через 2-3 тижні.