СІМЕЙСТВО СКАЛЬНОКРИСИНИЕ (PETROMYIDAE)

Скельний пацюк (Petromys typicus) — єдиний вид, виділюваний у це сімейство. Скельна пацюк-невеликий гризун (довжиною 14-20 див), з довгим хвостом (до 18 див). Вовна м’який і шовковиста, голова сплощена, вуха короткі. Передні лапки із чотирма, задні – з п’ятьма пальцями. Всі пальці збройні короткими пазурами. Зубов усього 20, з кожної сторони верхньої й нижньої щелепи по 4 корінні (разом із предкоренними).
Скельні пацюки поширені в пустелях Південної Африки, де живуть у виходах скель, по кам’янистих розсипах. Скельні пацюки мають сплощений череп, рухливими гнучкими ребрами й завдяки цьому можуть сильно уплощать тулуб і пролазити в самі вузькі щілини між каменями. Активні головним чином після сходу сонця й перед його заходом, тобто коли світло, але немає палючої жари. Скельні пацюки харчуються зеленими частинами рослин, квітками, насіннями й плодами

Розмножуються скельні пацюки в грудні — січні, самки приносять по 1—2 дитинча, видючих і покритих вовною.