СІМЕЙСТВО ТРОСТНИКОВОКРИСИНИЕ (THRYONOMYIDAE)

У це сімейство виділяють великих гризунів довжиною тіла від 35 до 60 див, хвоста від 7 до 25 див, масою —4—7 кг. Зубов усього 20 (корінних 4). Різці дуже широкі, попереду жовтогарячі, із трьома поздовжніми борозенками на кожному з верхніх різців. Округлі вуха ледь виступають із хутра. Перші пальці на всіх ногах скорочені, а на інших пальцях – товсті сильні пазурі. Тверді, щетинисті, без підшерстя волосся ростуть пучками. Хвіст покритий лусочками й рідкими короткими щетинками. Поширені в екваторіальній і Південній Африці, де населяють вологі, заболочені місця в заплавах рік і заросли очерету. Там вони влаштовують наземні гнізда в непролазної густіше прибережної рослинності. Тростниковокрисиние харчуються зеленими частинами околоводних рослин, молодими пагонами, корою й різними плодами. Особливо вони люблять відвідувати плантації цукрового очерету, де ласують його солодкими пагонами. Самки очеретяних пацюків народжують у різну пору року від двох до чотирьох дитинчат – велик
Очеретяні пацюки служать улюбленим видобутком великих змій, мангустов; їх поїдають також леопарди й багато пернатих хижаків. Активно переслідують очеретяних пацюків як шкідників плантацій цукрового очерету місцеві жителі. Для охорони цих плантацій у деяких районах випускають пітонів і мангустов. Крім того, у ряді місць аборигени вживають у їжу смачне м’ясо очеретяних пацюків. Близько 6 видів ставляться до роду Thryonomys.