СІМЕЙСТВО ВОСЬМИЗУБИЕ (OCTODONTIDAE)

Восьмизубие — крисовидние гризуни середніх розмірів: довжина тіла 12—30 див. Хвіст (4-18 див) покритий волоссями з пензликом на кінці. Вуха середніх розмірів, округлі; хутро довгий, шовковистий. Великий палець на ногах скорочений. Самка має 5 пару сосків. Кутніх зубів 16. Живуть у сухих низменностях і горах Перу, Болівії, Аргентини, Чилі. У гори піднімаються до висоти 4000 м над рівнем моря. Восьмизубие – гарні землерои. Вони будують складні системи нір і відкритих тунелів. Часто селяться колоніями. Більшість веде нічний спосіб життя. Харчуються рослинною їжею. Звичайно в рік буває два кали по 2-5 немовлят. У сімействі Octodontidae 8 видів, що групуються в 5 пологів.
Дегу (Octodon degu й 2 близьких види) по зовнішньому вигляді нагадують одночасно пацюка й білку.
При русі пухнатий хвіст часто загинається на спину. Живуть у прибережних сухих рівнинах Перу й Чилі. У горах зустрічаються на висоті 1200 м. По сухих горбкуватих передгір’ях живе О. lunatus. На західних схилах Анд живе великий О. bridges. Дегу звичайні в багатьох частинах свого ареалу. На відміну від інших восьмизубих вони активні в денний час. Колонії розташовуються між низькорослою поплутаною рослинністю. Двічі в рік самка народжує 2-3 дитинчати.

* * *

Соневидний дегу (Octodontomys gliroides) — єдиний представник роду Octodontomys. Довжина тіла близько 13 див, хвоста -15 див. Фарбування хутра зверху сіра з окремими чорними волосками, знизу – сніжно-біла. Хвіст пухнатий, іноді закидає на спину, як у білки. Живе соневидний дегу на піднесених плоскогір’ях (альтиплано) Болівії й Чилі. Активний уночі.
У роді Octomys вискачевая пацюк (Осtomys mimax) теж єдиний вид. Довжина тіла 16-17 див, хвоста -17-18 див. Рідка нічна тварина, живе в сухих горах Аргентини; на відміну від інших восьмизубих, дає в рік кілька поносів.
Куро-куро (Spalocopus cyanus) і близький до нього S. tabanus – види тварин, довжина тіла яких 14-20 див, хвоста – 4-7 див. Куро-куро
темно-коричневі, з дуже маленькими вухами звірки. Живуть вони в Чилі в горах до 3000 м висоти. Куро-куро риють дуже довгі горизонтальні тунелі. Харчуються вони цибулинами, кореневищами й бульбами рослин, улаштовуючи більші запаси провізії до холодного періоду року. У році самка приносить по 5-6 дитинчат.
Коричневий аконэмис (Aconaemys fus-cus) і близький до нього A. ported живуть у високогір’ях Центрального Чилі й Аргентини. Іноді їх називають скельними пацюками або тундуко, що не зовсім вдало, тому що є інші звірки з такими ж назвами.
Довжина тіла аконэмисов близько 20—24 див, хвоста —7—8 див, маса —120—150 р. Ці темно-коричневі крисовидние звірки живуть у крайніх високогір’ях Анд, половину року покритих глибоким снігом. Аконэмиси воліють улаштовувати свої складні підземні тунелі в рідколіссях з південного бука й серед чагарників барбарису в добре оструктуренной і дренированной ґрунту. Зустрічаються й вище, у зовсім відкритих трав’янистих місцеперебуваннях . Систему горизонтальних ходів розташовують на глибині біля метра. Гніздові камери вистилають тонкою сухою травою й навіть «прикрашають» колекцією із сухих комах. Донедавна вважалося, що аконэмиси взимку впадають у спячку, але це спростовано недавніми дослідженнями. Гризуни активні всю зиму й навіть з’являються на поверхні. Розмноження присвячене до весняних і літніх місяців. Один раз у рік (у листопаді або грудні) самка народжує двох дитинчати.