СІМЕЙСТВО ВОДОСВИНКОВИЕ (НУDROCHOERIDAE)

У сімействі тільки 2 види.
Капибара (Hydrochoerus capybara) відома зоологам як самий великий у світі гризун. У Європі його називають водосвинкой, але на батьківщині, у Південній і Центральній Америці, цей гризун називається капибара, а також корпинчо, каприн-чо, капугиа, пончо або чигуирэ.
Зовні капибара схожа на гігантську большеголовую морську свинку. Довжина її тіла близько 1, 5 ж, а маса 50- 60 кг. Пальці ніг мають невеликі плавальні перетинки. Тіло покрите рудувато-бурими волоссями, твердими, як щетина. По своїх звичках капибара подібна з тапіром. Вона живе в низинних високотравних ділянках по берегах рік від Панами до Аргентини. Улюблена їжа капибари – усілякі водяні рослини. Прекрасно плаває й поринає. Самець звичайно має невеликий гарем з різних за віком самок. Через чотири місяці вагітності народжуються 2-4 цілком розвинених і видючих дитинчати. У рік буває до трьох поносів.
Головний ворог капибари (після людини ) — ягуар. На молоді може нападати також кайман. Однак дорослих гризунів не торкає. У багатьох місцях на капи-бару полюють через м’ясо, і її чисельність зменшується. Піймані звірі швидко стають ручними й можуть дружити навіть із собаками. Люди, що тримали капибар у неволі, відзначають дивну лагідність і пестливість тварин.