СІМЕЙСТВО ПИЩУХИ, АБО СЕНОСТАВКИ (LAGOMYIDAE)

До сімейства пищух належать дрібні зайцеобразние, довжина тіла яких не більше 25 див. Вуха короткі й відносно широкі. Довжина вух у більшості видів не перевищує половину довжини голови. Задні ноги майже такої ж довжини, як і передні. Хвіст дуже короткий і зовні не помітний. Вибрисси (вуси) дуже довгі, у деяких видів більше третини довжини голови. Подушки пальців голі або покриті щітками волосся. Хутро більш-менш однотонний: улітку бурий, вохристо-піщаний, рудий; узимку частіше сірий або піщано-сірий. Шкіра тонка й ще більш неміцна, чим у зайців.
Зубна формула:
Живуть пищухи в норах. Багато видів пищух риють їх самі, інші вкриваються в порожнечах кам’янистих розсипів. Не менш типово запасание корму на зиму. Бігають не швидко, короткими стрибками. Більшість видів поширена на відкритих просторах гірських країн і рівнин Південно-Східної Європи, Азії й північно-заходу Північної Америки. Деякі види живуть у тайзі, у третинний час жили й у Західній Європі. Селяться частіше колоніями, але іноді й поодиноко. Безпосереднього господарського значення не мають. Шкурка неміцна, і як хутро її не використають. Місцями шкодить пасовищам, знищує рослинність.
У сучасний час 14 видів, з яких тільки один (степова пищуха) є в Південно-Східній Європі; один вид у Північній Америці; всі інші поширені в Азії.
Большеухая пищуха (Ochotona roylei) має довжину тіла до 23 див й, порівняно з іншими видами, дуже довгі вуха (до 31 мм). Вибрисси до 80 мм. Улітку загальне фарбування вохристо-бура, узимку – рудувато-сіра. Ця пищуха поширена на сході Паміру, у східній частині Алайского хребта, у Центральному Тянь-Шані, у Пакистані, Індії, Бірмі, Китаєві. Високогірний вид, що місцями поширюється до 5000 м над рівнем моря. Селиться невеликими колоніями переважно в кам’янистих розсипах, звичайно звернених на південь. Рідше її поселення можна зустріти на високогірних лугах. Нір, як правило, не риє й гніздо влаштовує в порожнечах кам’янистих розсипів або під каменями.
Із середини літа большеухая пищуха починає запасати на зиму корм. Зрізані рослини вона розкладає на каменях, а коли вони висохнуть, збирає їх і ховає в щілинах і під каменями біля гнізда. Розмножується ця пищуха кілька разів у році, але точне число поносів невідомо. На Тянь-Шані вагітних і недавно, що народили самок, знаходили із травня по серпень. Число дитинчат у калі — 4-7.
Червона пищуха (О. rutila) біологічно й систематично близька до болипеухой. Вона приблизно такого ж розміру й з досить великими вухами (до 28мм), ио добре відрізняється фарбуванням хутраа, що улітку червонясто-рудий цвіт, узимку сірий. Це гірський вид, розповсюджений на Тянь-Шані, Памірі, хребтах Гиссаро-Алая, Наньшаня (Північно-Західний Китай).
Селиться серед кам’янистих розсипів, не уникаючи й ділянок, зайнятих лісом, на висоті 2000—3500 м над рівнем моря. Земляних нір не риє й, як і большеухая пищуха, гнізда влаштовує в порожнечах серед каменів. У таких же місцях зберігає й запаси корму на зиму. Запасати корм починає із червня, найбільше інтенсивно – у липні й серпні. На відміну від большеухой пищухи сгризенние рослини не підсушує. Загальна маса запасених в одному місці рослин досягає 5-8 кг. У році із квітня по серпень буває три виведення з 2-5 дитинчат. Половозрелости звірки досягають на наступну весну.
Даурская пищуха (О. daurica) трохи дрібніше попередніх видів: довжина її тіла 17 — 22 див. Відрізняється вона й короткими вухами (15-18 мм). Улітку фарбування хутра вохристо-сіра, узимку – сіра. Поширена в степах і пустелях від Південно-Східного Алтаю й далі на схід у Південному Забайкалье, Монголії, Китаєві. У більшій (південної) частини ареалу це пустельний звірок, а на півночі живе й у степах. Місцями пищухи так численні, що дрібний, як дріб, кал їх суцільно усипає всі западини ґрунту. Отворів нір буває дуже багато, і важко розрізнити границі окремих поселень. В опустиненних степах пищухи поселяються на знижених, більше зволожених ділянках, де більше рослинності. У силу цього поширення їх тут більше спорадическое, і колонії вилучені друг від друга іноді на значну відстань. Ця пищуха зустрічається й на гірських лугах.
Жваво звірків, що бігають, часто можна бачити вдень, але й уночі вони нерідко бодрствуют. Під час годівлі або збору запасу корму пищуха часто видає довгу розкотисту, поступово згасаючу трель.
Даурская пищуха риє нори, що мають досить складну систему ходів і кілька вихідних отворів. Запасає на зиму корм: листи іриса, рідше злаків і полиню, які складає в стіжки діаметром до 50 див і висотою 30-40 див.
Запасені листи й стебла час від часу перекладає для просушування.
Розмножуються із квітня по вересень. У рік буває 2-3 виводки по 3-8 дитинчат.
Монгольська пищуха (О. pricei) розмірами не відрізняється від даурской, але вуха в неї значно длиннее (20 — 26 мм) і фарбування влітку вохристо-рудувата. Узимку фарбування сіра, з буруватим або жовтуватим нальотом. Основна частина ареалу присвячена до Монголії; у СРСР ця пищуха зустрічається в Чуйской степу на Алтаєві й у південній частині Казахського мелкосопочника (до озера Балхаш).
У Казахському мелкосопочнике пищуха поселяється на кам’янистих осипах, серед каменів, у місцях, де в кам’яних плитах багато тріщин. У зниженнях між сопками, де добре розвинений ґрунтовий шар, вона риє складні нори з багатьма виходами. Загальна довжина однієї нори коливається від 4 до 10 м. Узимку пищуха риє нори в снігу й улаштовує в них наземні гнізда із трави, звичайно кулястої форми. У Монголії часто зустрічаються нори в скелях, порізаних тріщинами, із численними нішами. Тут часто можна бачити пищух, що лежать на плоских вершинах скель і гріються на сонце. При вітрах і дощах вони відпочивають у нішах каменів. Біля скель і більших каменів риють нори. Значно рідше нори цієї пищухи виявляються в пустелях, позбавлених скель. Монгольські пищухи живуть колоніями, часто далеко між собою роз’єднаними.
Запасений на зиму корм пищуха ховає в щілинах і нішах скель, а на рівнинах улаштовує стіжки, часто накладаючи на них камінчики, що охороняє запаси від роздування вітром.
Ця пищуха дуже обережна й від притулку не відходить далі 20—30 м. Тривалого свисту, характерного для даурской пищухи, ця пищуха не видає; її лемент при небезпеці – коротке й дзвінке циканье.
Розмножується 2—3 рази в рік; число дитинчат у калі може досягати 12, але в середньому воно дорівнює 6—8. Немовлята, як й в інших видів пищух, сліпі й голі, але на 3-4-й день вони покриваються низькою шерсткою. Вагітність триває близько 25 днів.
Місцями монгольська пищуха трохи шкодить пасовищам.
Рудувата пищуха (О. rufescens) — типово гірський вид — поширена в Південно-Західній Туркменії, Ірані, Афганістані й західній частині Пакистану. Розміри цієї пищухи середні: довжина тіла 18-22 див, юшка-21-27 мм. Літнє хутро сіро-бурий, зимовий – темно-сірий. Живе як у горах, так й у передгір’ях. Гнізда влаштовує частіше в кам’янистих осипах, під каменями, рідше в місцях з добре вираженим шаром ґрунту, риє земляні нори. Як й інші гірські види, стіжків сіна не робить, а запаси корму на зиму ховає між каменями.
Північна пищуха (О. alpina) — один із самих великих видів сімейства пищух. Довжина тіла звірка досягає 25 див, частіше трохи менше. Вуха середніх розмірів (15-26 мм). Літнє фарбування пищух вохристо-бура, зимова – буро-сіра, місцями зустрічаються суцільно чорні звірки.
Поширені від південно-східних окраїн Західного Сибіру по Східному Сибіру на північ, місцями до південних окраїн тундр, на Камчатці, Сахаліні, у Монголії, Північно-Східному Китаєві, на півночі Кореї й у Японії (острів Хоккайдо). Ізольована ділянка ареалу є на Північному Уралі.
Північна пищуха присвячена переважно до гірських ландшафтів, до місць, де є кам’янисті розсипи й скельні уламки. Рідше поселяється на рівнинах, звичайно по берегах рік. Ділянок лісової рослинності не уникає. У місцях, де дозволяє ґрунт, риє нори, на кам’янистих ділянках гнізда влаштовує, як й інші гірські пищухи, у щілинах, під каменями. Стіжків не робить і запаси корму ховає під навісами каменів й у щілинах між ними. Запасає не тільки траву, але й гілочки чагарників. Розмноження починається у квітні – травні, і в році буває не менш двох поносів з 3-6 дитинчат.
На північно-заході Північної Америки, на Алясці й у Кордильєрах поширена систематично близька до тільки що описаного виду американська пищуха (О. princeps). Типовим її місцеперебуванням служать кам’янисті осипи у верхньої границі лісу й вище. Корм, що запасає на зиму, складає у вигляді стіжків висотою близько 50 див. Ділянка перебування кожної пищухи, у центрі якого перебуває стіжок, охороняється частими лементами й погонею за вторженцем. Місцями пищух дуже багато, і на 1 га нараховували до 25 стіжків; частіше на 1 га колонії буває 5 стіжків. Розмножуються із травня по вересень, приносячись два кали по 2-5 дитинчат.
Степова пищуха (О. pusilla) — самий дрібний вид сімейства: довжина її тіла 15—19 див, вуха в неї короткі (12— 16 мм). Загальне фарбування хутра темно-бура або вохристо-бура, узимку трохи більше світла. У цей час цей вид розповсюджений на півдні Уралу й у прилежащих степах до півдня до м. Уральська, на захід до Оренбурзької й Саратовской областей. Є також у степах Східного Казахстану (на південний схід до хребта Тарбагатая) і передгір’їв Алтаю. У минулому столітті була поширена в степах басейну Дону, на правобережжя Волги й, бути може, у степах і лесостепье України. У четвертинних відкладеннях знайдена й у Західній Європі.
Степова пищуха частіше зустрічається в заростях степових чагарників і бур’янів, як на рівнинах, так і на височинах, по їхніх схилах, у ярах, по берегах рік. Місцями тримається по окраїнах лісових колков або навіть у самому лісі. У гори не піднімається вище 1500 м. Запасений на зиму корм вона складає в стіжки, розташовані біля нір, які неглибокі, мають кілька отворів. Розмножується пищуха із травня по серпень, не менш двох разів у році. У калі – 6-12 дитинчат. Вони народжуються сліп і голими, прозрівають на 8-й день; у тижневому віці в них з’являється шерстний покрив.
Як й інші види пищух, що живуть на пасовищах або біля посівів, степова пищуха іноді приносить шкоду.