СІМЕЙСТВО ЗАЙЦІ (LEPORIDAE)

Це сімейство включає найбільш великих представників загону, довжина тіла яких 30—60 див, рідко більше. Вуха в них довгі (не менш 50% довжини голови), загострені на кінці, у підстави вони утворять трубку. Задні ноги в болипинства видів значно длиннее передніх (по кістяку на 20-35%). Хвіст дуже короткий, але, за винятком одного виду, помітний зовні. Тіло в більшості випадків струнке, трохи стисле з боків.
Волосяний покрив різноманітний — від пишного й м’якого до короткого й щетинистого. У багатьох видів довжина волосся і їхня густота, а також фарбування міняються по сезонах.У цілому фарбування хутра частіше тьмяна, сіро-бура. Підошви лабетів покриті густою щіткою волось, і подушечки пальців ніколи не бувають голими. Шкіра відносно тонка, неміцна.
Характерно, що, крім звичайного, твердого калу, у зайців утвориться в сліпій кишці особливий, м’який кал, що вони поїдають і піддають вторинному переварюванню. Зубна формула:
Зайці населяють досить різноманітні ландшафти від тундр до екватора, але повсюдно в тім або іншому ступені пов’язані з деревинно-чагарниковою рослинністю, що служить важливим кормовим засобом, а також маскує тварин, особливо в період розмноження. Активні протягом усього року. Запасів корму не роблять.
Поширені по всіх материках (в Австралії й на багатьох островах акліматизовані). Усього в сучасній фауні близько 45 видів, які повинні бути об’єднані в 3 групи:
1) дійсні зайці (15 видів), що живуть у відкритих просторах і лісах помірного клімату; найбільш різноманітні в Північній Америці, у Південній Америці їх немає;
2) кролики (15 видів), також найбільш різноманітні в Північній Америці, менш різноманітні в Південній Америці й Африці, у Європі — один вид, а в Азії їх немає;
3) жесткошерстние, деревні, або древні, зайці (15 видів), в основному сконцентровані в Південній Азії (по одному виді є в Африці й Північній Америці).
Зайці мають істотне практичне значення. Власне кажучи всі вони служать об’єктами спортивного полювання, а деякі й хутровий промисел. Зайці можуть ушкоджувати фруктові дерева, а деякі із цих звірів можуть зберігати небезпечні для людини інфекції (наприклад, туляремії), носити на собі кліщів – передавачів хвороб. У цілому ж зайці заслуговують охорони.
Заєць-біляк (Lepus timidus) порівняно великий звірок, довжина тіла його трохи різна в різних частинах його ареалу.

Найбільш великі біляки живуть у тундрі Західного Сибіру, довжина їхнього тіла до 70 див, а маса до 5, 5 кг. Сама дрібна раса біляків населяє тайгу Якутії, маса такого біляка 2, 5-3 кг. Вуха в біляка не дуже довгі й пригнуті вперед; вони лише досягають кінця носа або злегка видаються за нього. Хвіст суцільно білий або з невеликою домішкою темних волось зверху; він відносно короткої й округлої форми. Лабети порівняно широкі, ступні покриті густою щіткою волось. Це забезпечує кращу опору на снігу. Навантаження маси тіла на 1 див2 площі лабетів у біляка всього 9-12 м, у той час як у лисиці вона дорівнює 40-43 м, у вовка -90-103 м, а в гончої собаки – 90-110 р.
У більшості районів свого поширення фарбування різко міняється по сезонах. Улітку цвіт хутра на спині коричнево-бурий із чорнуватими брижами, боку більше світлі, а черево біле. Узимку біляк цілком виправдує свою назву. У цей час він одягнений у чисто-біле хутро й тільки кінчики вух у нього чорні.
Однак так буває не скрізь. В Ірландії, де немає стійкого снігового покриву, заєць на зиму не біліє. На узбережжі Гренландії живуть зайці, у яких зимове фарбування біла, а влітку лише незначно темніє, а потім стає бурувато-білою. На Баффиновой Землі (північний схід Північної Америки), де навіть липнева температура звичайно в межах від 0 до +5 °С, заєць-біляк цілий рік білого цвіту. Зміна фарбування супроводжується зміною хутра, що стає більше густим і довгим. Особливо подовжуються волосся на нижній стороні тіла; це, видимо, пов’язане з тим, що при добовому відпочинку біляка саме нижня поверхня тіла стикається зі снігом або промерзлою землею. Помітно відростають узимку волосся, що покривають підошви лабетів і краю ніздрів.
Біляк розповсюджений дуже широко. Він заселяє тундрові й лісові області Північної Європи, ізольований вогнище є в Альпах. У Сибіру біляк звичайний по всій тундрі, тайзі й місцями в лісостепу, є також у східних районах Казахстану (біля озера Алакуль, у горах Саур, Тар-багатай, Джунгарський Алатау), у Північній Монголії, Північно-Східному Китаєві, на острові Хоккайдо (Японія), у північній частині Північної Америки (у районі Гудзонова затоки на південь до 50° с. ш.), на вузькій смузі південного й західного узбережжя Гренландії. Акліматизований у Південній Америці (Чилі й Аргентина). У порівняно недалекому минулому біляк був розповсюджений значно південніше. У плейстоцене він був навіть у Криму. Його ізольована ділянка ареалу у Швейцарських Альпах – свідчення більше широкого в минулому перебування в Західній Європі.
Місця перебування біляка досить різноманітні. У північних частинах ареалу він зустрічається в різноманітних типах тупдр, хоча явно предпочитает тундри чагарникові, навіть на Таймирі (самій північній ділянці материкової суши). Він звичайний й в узбережжя моря. Заселяє різні по характері райони тайгової зони, предпочитая, однак, лісу, розріджені лугами, заростями чагарників, гарами й вирубками, де є гарні кормові й захисні умови. На південній межі поширення, у лісостепу Західного Сибіру й Казахстану, тримається переважно в березових колках, у заростях очерету й високої густої трави. В Альпах біляк частіше поселяється у верхньої межі лісової рослинності й на альпійських лугах (буває й серед кам’янистих накопичень).
Місця перебування трохи міняються по сезонах року. Найбільше рівномірно біляк розселений улітку, коли кормів багато й пересуватися легко. До зими зайці збираються біля заростей чагарників і молодих дерев, які взимку служать основним джерелом їжі. У цей час помітно також тяжіння до узлісь, де сніг не такої пухкий. У гірських країнах узимку біляки спускаються в нижні, менш сніжні пояси.
У більшій частині ареалу біляк — осілий звір, і його переміщення обмежуються зміною вгідь. Однак місцями в європейських тундрах, на Таймирі й у Гренландії відзначені закономірні масові сезонні переміщення, при яких зайці збираються в череди по нескольку десятків, а іноді й більше сотні голів. Восени зайці мігрують на південь, а навесні – у зворотному напрямку. Осінні концентрації помітніше, ніж весняні. Довжина міграційного шляху становить десятки й навіть більше сотні кілометрів. Причина міграцій в основному в сніговому покриві, що робить скрутним використання як корм низькорослої тундрової рослинності.
От що повідомили авторові цих рядків співробітники полярної станції, розташованої на північному березі Таймирського озера. У середині вересня зайці почали з’являтися у великій кількості в прибережній тундрі, де раніше їх не було. Спочатку вони рухалися на схід уздовж берега озера. Їхній рух особливо гарно було помітно вечорами, коли зайці бігли в самої води низками по нескольку десятків звірків у кожній. Після появи снігу рух припинився й зайці трималися групами по 30-40 голів. Багато їх було й у самої полярної станції, на метеорологічній площадці. Коли озеро покрилося льодом, зайці пішли на південь, і останнього одиночного звірка спостерігали 17 січня.
У більшості районів свого поширення біляк бодрствует переважно вночі, а найбільша активність у нього буває в передранкові й передвечірні годинники. Денний час проводить на лежанні в затишному місці, під кущем, під вивернутим коренем дерева, у куртині густої трави. Постійного притулку в зайців у більшості районів ні, і місця лежань звичайно щодня бувають новими. Вибір місця для лежання міняється по сезонах і залежить від стану погоди. Улітку й узимку заєць днює, де є густі кущі або багато труску, часто в глибині лісового масиву. Восени в період листопаду й особливо при капелі з дерев часто лягає на відкритих місцях у траві.
У роки, коли зима запізнюється й довго немає сніги, що побіліли звірки добре помітні, лежать вони дуже «міцно», і до них без праці можна підійти на 2—3 м.
У лісосмузі біляки лише при сильних морозах викопують у снігу нору довжиною 0, 5—1, 5 ж. При небезпеці звірок залишає лежання й вискакує з нори. Інакше буває в тундрі. Тут узимку зайці зосереджують у місцях, де виникають більші вибої снігу, звичайно в крутих схилів річкових долин. У снігу вони виривають дуже глибокі нори довжиною до 8 м, які використають як постійні притулки. На відміну від лісових біляків, що залишають снігову нору при небезпеці, тундрові біляки ховаються в норах, як тільки помітять що-небудь підозріле. Вигнати забіглого в нору зайця не вдається ні лементом, ні пострілом, ні стукотом об сніг над норою.
Цікаво, що в тундрі біляки іноді й улітку користуються норами, але вже земляними. Звичайно вони не копають їх самі, а залазять у нори, що пустують, песців або бабаків (у Східному Сибірі). Використання зайцями земляних нір улітку спостерігали й на півночі тайгової зони Якутії.
Хоча біляк в основному нічна тварина, у тундрі взимку він бодрствует і вдень. У лісосмузі на початку весни зайці також нерідко виходять на годівлю задовго до заходу сонця.
Ідучи на лежання, біляк два-три разу робить так називані «вздвойки». Суть їх у тім, що заєць зупиняється й повертається через якийсь час назад по своїх же слідах. Потім він робить великий стрибок убік. Мисливці це називають «кмітливістю» або «знижкою». Так виникає свого роду тупик сліду зайця, що, звичайно, дуже сильно утрудняє його вистежування хижаками.
У біляка найкраще розвинений слух, що в основному попереджає його про небезпеці. Зір і нюх розвинені, навпаки, слабко, і до нерухомо вартої людини, навіть на відкритому місці, заєць підбігає іноді дуже близько. Єдине власне кажучи засіб захисту від переслідування – це вміння швидко бігати. При цьому переслідуваний біляк, як тільки він трохи відірвався від переслідувача, робить «вздвойки» й «знижки».
Харчування істотно по-різному по сезонах. Улітку біляк поїдає різноманітні трав’янисті рослини, предпочитая при можливості бобові. Охоче їсть хвощі й підземні бесшляпочние гриби (оленячий трюфель-парга), які легко викопує. Місцями можна бачити безліч покопок зайців.
Узимку в більшості районів трав’яниста рослинність стає для біляка недоступної, а висохла на корені трава мало живильної. Основною їжею в цей час служать дрібні гілки й кора різноманітних дерев і чагарників. Особливо охоче біляк поїдає вербу, осику, березу, на півдні – ліщина. У Східному Сибірі одним з основних зимових кормів служать молоді модрини. В інших районах хвойні породи поїдаються рідко.
Місцями в Якутії при масовому розмноженні біляків вони знищують більше 50% порослей молодих модрин і верб, на деяких ділянках — повністю.
Навесні, після зимового якісного голодування, зайці концентруються там, де з’являється моріг, що з жадібністю поїдають. У цей час вони скапливаются на галявинах групами в 10-30 голів і бувають настільки захоплені трапезою, що гублять свою звичайну обережність.
Біляк досить плідна тварина. Половозрелось наступає в 10 місяців. У середній смузі Європейської частини СРСР бувають 3 окоти: на початку травня, наприкінці червня й на початку серпня. У європейській тайзі й у тайзі півдня Сибіру більшість самок приносять тільки два кали, а в північній смузі сибірської тайги й у тундрі тільки один позначок, на початку – середині червня. Чудово, що величина виводка найбільша в северотаежних і тундрових зайців, у середньому вона дорівнює 7; тут часто доводилося добувати самок з 9-10 ембріонами, а в деяких самок число їх доходило до 12. У середніх і південних частинах ареалу величина виведення помітно менша: 2-5, тільки одиничні самки приносять тут 7-8 зайчати. У підсумку річна плідність у південних біляків лише трохи більше, ніж у північних.
Гони в біляків проходить бурхливо, і між самцями часто бувають бійки. Вагітність триває 47-55, частіше – 50 днів. Окіт звичайно буває на поверхні землі, у кущах, серед труску, і тільки в тундрі й місцями в якутській тайзі – у норах. Зайчата народжуються масою 90- 130 м, видючою й покриті густою шерсткою. Уже з першого дня після народження вони здатні бігати, а трьох-, чотириденного зайчати піймати дуже важко. Виводок тримається біля матері, не розбрідаючись. Буває, що зайчиха, подібно багатьом птахам, намагається відвести від виводка людини, імітуючи хвору або поранену. Зайчата ростуть дуже швидко, тому що молоко дуже поживно, містить близько 12% білків і близько 15% жиру. Уже наприкінці першого тижня життя зайчата починають їсти траву.
У тих випадках, коли зайчиха приносить кілька поносів у рік, вона криється самцем незабаром, а іноді негайно після пологів. У природних умовах біляки живуть 8-9 років. Найбільш плідними вони бувають у віці 2-7 років, але вже із четвертого року життя плідність починає знижуватися.
Майже такий же розвиток одержують кишечно-глистние захворювання, викликувані нематодами й цестодами. Місцями зайці дивуються й печіночними трематодами, кокцидіозом, особливо небезпечним для молодняку. Відомі епізоотії й бактеріальна природа – туляремія, псевдотуберкулез й ін.
У роки високої чисельності зайців зростає й кількість їхніх хижаків, що винищують: рисі, лисиці, беркута, пугача. При епізоотії, що почалася, хижаки прискорюють вимирання зайців, а після її закінчення вони затримують відновлення кількості їх. Роки високої й низької чисельності повторюються з відомою правильністю. На півночі більші «урожаї» біляка бувають через 10-12 років. Південніше – трохи частіше, але з меншою правильністю. При цьому встановлено, що високі «урожаї» і мори біляка ніколи не охоплюють одночасно всього його ареалу й масове розмноження зайців в одних областях супроводжується низькою чисельністю в інші.
Заєць-біляк має істотне значення як об’єкт хутрового промислу й спортивного полювання. У загальних заготівлях хутра в СРСР вартість шкурок біляка становить приблизно 3-4% . Особливо великий видобуток цього зайця в Якутії, де в «урожайні» роки населення одержує кілька мільйонів кілограмів гарного м’яса. Місцями (наприклад, у Верхоянье) з 100 км2, угідь добувають до 200 біляків.
Способи видобутку досить різноманітні. Промисловий видобуток здійснюється переважно дротовими петлями, установленими на заячих тропах* і загоном. Останній спосіб особливо розвинений у Якутії, де він дає дуже гарний результат. Іноді за один день десяток мисливців добувають до 200-300 зайців. У Європейській частині СРСР широко розвинене полювання з гончими собаками, при якій собаки женуть із гавкотом зайця по сліду, а мисливець, знаючи місця найбільш імовірного його ходу, вартує й стріляє з рушниці звірка, що вибіг. Місцями поширене полювання, при якій мисливець, знайшовши нічний слід зайця, намагається відшукати його на лежанні. Полювання на біляка, особливо з гончими собаками, представляє винятковий спортивний інтерес, а його промисел у тайгових районах дозволяє втягувати в господарський оборот багато м’яса й хутра.
Американський, або малий, біляк (Lepus americanus) систематично й біологічно дуже близький до заєц-біляка Євразії. Він трохи дрібніше розміром: довжина тіла в нього 41-52 див. Пропорції тіла й фарбування як у нашого біляка. Узимку повсюдно хутро стає білою-білим-сніжно-білим і тільки кінчики вух залишаються чорними.
Цей вид розповсюджений у хвойних і змішаних лісах Північної Америки, на півдні до Каліфорнії й Аппалачів. У деякі роки буває досить численний – у кращих угіддях до 10 особин на гектар. Спосіб життя досить осілий. Добова індивідуальна ділянка в середньому дорівнює 2, 5 га, а в самок, що годують, і того менш. У самців ділянка перебування значно більше й дорівнює сумі ділянок самок, що покривають самцем. Тип харчування такий же, як й у євразійського белйка. Подібний в основних рисах у них і характер розмноження. У південних частинах ареалу плодиться 2-3 рази в рік, при цьому більшість самок дає тільки два кали (із травня по липень). На Алясці не буває більше двох поносів, принесених з кінця травня до середини липня.
Плідність американського біляка невелика: середня величина виведення 3, а максимальна —7, тобто помітно менше, ніж у біляка в Північно-Східному Сибірі, де в самки буває до 12 ембріонів. Самі великі виводки бувають у середині літа. Вагітність більше коротка, чим у європейського біляка (36- 40 днів); це пов’язане з меншими розмірами американського зайця. Зайчата народжуються видючі й у вовні, молочна годівля триває 30-35 днів, але вже з 10-денн-12-денного віку зайчата починають їсти траву. Тривалість життя -7-8 років.
Чисельність американського біляка дуже сильно міняється по роках. У роки масового розмноження мисливець за сезон може добути кілька сотень цих пухнатих звірків. Причини нестійкості чисельності складні, але, видимо, велике значення мають епізоотії гель-минтозной й інфекційної природи, при яких гине головним чином молодняк. Відомий американський біолог Э. Т. Сэтон спостерігав таке масове розмноження цього зайця, що фермери почали побоюватися за свої поля. «Але, – пише Сэтон, – страх був безпідставний. До зими мор пройшов через ліси й зробив свою роботу, приходячи й працюючи таємниче й тихо, але ефективно. Країна від Уайтмоус до Уайтсанд, довжиною 250 миль і шириною 150 миль, була засіяна трупами білих зайців».
Висока чисельність зайців спостерігається періодично, приблизно через кожні 10—12 років, як й у нашій країні, на північному сході Сибіру.
Американський біляк регулярно добувається не тільки аматорами, але й мисливцями-професіоналами .
Заєць-русак (Lepus europaeus) у більшості районів свого поширення трохи крупніше біляка.

Особливо це помітно в північних і північно-східних частинах його ареалу. Тільки біляки з тундр Західного Сибіру так само великі, як і великі русаки. Довжина тіла русака до 70 див, частіше – 55-60 див., маса до 7 кг, частіше – 4-5 кг. Русак зовні добре відрізняється від біляка більше довгими вухами (100-120 мм), більше довгим хвостом, гострим і зверху чорним. Фарбування хутра в русака жовтувато-палево-руда, іноді ол ив-ково-рижая різних відтінків з великими чорно-бурими пестринами. Підшерстя із чорними або чорно-бурими кінцями, дуже шовковистий, на відміну від інших зайців фауни СРСР; волосся підшерстя не прямі, а звиті. Краю вух чорно-бурі.
Лабети в русака коротше, ніж у біляка: довжина ступні— 125—170 мм (у біляка 130—190 мм), і вже.
Це пряме відбиття того, що русак живе переважно в областях, де сніг порівняно дрібний і твердий. Вагове навантаження на 1 див2 опорній поверхні всіх лабетів 16-18 м, тобто значно більша, ніж у біляка. Бігає русак швидше біляка, стрибки його длиннее; на сліді відстань між відбитками передніх і задніх лабетів більше, ніж у біляка. На короткій відстані русак здатний розвивати швидкість перегони до 50 км/ч.
Між біляком і русаком можливі помісі, так називані стусани. Їх знаходили в природній обстановці й одержували при змісті зайців у зоопарку. В умовах змісту в неволі стусани здатні розмножуватися.
Русак — исходно степова тварина, що поширювалася в степових областях Європи, Передньої й Малої Азії й Північної Африки. Лише, імовірно, із середини четвертинного часу почалося його розселення на північ, а надалі й на схід.
У цей час заєць-русак розповсюджен у степах, лесостепях і малих-малих-залісених областях лісової зони Європи на північ до Британських островів (включно), Південній Швеції, Південній Фінляндії, а в СРСР — до південних районів Архангельської області, Пермської області. У тайговій частині Уралу русака немає: цей хребет границя поширення русака обгинає з півдня. У недавній історичний час русак розселився й у південних районах Західного Сибіру, у Курганських, Омської областях, у Північному Казахстані, у низов’ях ріки Сирдарьи. Є він на Кавказі, у Закавказзі, місцями в Ірані, Туреччині, північних частинах Аравійського півострова й у Північній Африці.
Область поширення русака розширена штучно. Починаючи з 1936 р. кілька партій цих зайців (усього близько 2600 особин) були випущені для акліматизації в степові вгіддя Новосибірської, Кемеровської й Читинской областей, Алтайського, Красноярського й Хабаровського країв. Місцями русаки прижилися й досить широко розселилися (місцями на 100 км і більше). Однак ніде русаки не досягли такої високої щільності, як у себе на батьківщині. В Іркутській області в 1962 р. на 100 км2 доводилося до 10 зайців. Близька картина й в інших областях.
Русак штучно розселений також у Північній Америці (у Канаді в 1912 р. і США в 1889 р.). Випущено близько 1000 зайців. Вони тут прижилися й досить широко розселилися. Незабаром у Канаді на 1 км2 гарних угідь нараховували близько 10 русаків, місцями ж щільність доходила до 45 зайців. У США русаки ніколи не досягали такої щільності, а в останні десятиліття його чисельність помітно зменшилася. Гарні результати були отримані при акліматизації русака в Новій Зеландії й у південних районах Австралії. Ці зайці давно вже стали об’єктом полювання.
У межах свого природного ареалу русаки географічно істотно варіюють. Найбільш велика раса (маса до 7 кг) населяє Башкирію, северовосточние райони ареалу (Татарію, Кировскую й суміжні області). На зиму ці русаки сильно біліють, але все-таки вони не бувають суцільно білими, як зайці-біляки. Особливо багато темних волось буває на спині. У центральних областях русак трохи дрібніше (до 5, 5 кг) і зимове побіління виражене слабкіше. У Криму, на Кавказі й у степах Нижнього Поволжя русаки ще дрібніше, і зимове фарбування хутра в них не має істотних відмінностей. Розміри їх дрібні: маса – 4-4, 5 кг. Самий дрібний русак живе в Закавказзі й Ірані (маса – до 3, 5 кг); сезонні зміни фарбування хутра в нього немає. Русаки, акліматизовані в Сибіру, зберегли великі розміри, хутро їх став густіше й длиннее. На зиму вони біліють ще більше, ніж північноєвропейські русаки.
Русак любить відкриті місця й селиться переважно в степах, полях, особливо якщо там є зарості бур’янів, густої трави або куртини чагарників. Зустрічається на хлібних полях, лугових заплавах. Восени й на початку зими, коли сніг ще не дуже глибокий, полючи зі сходами озимих – улюблені місця русака. Тут він знаходить рясний смачний корм, а лягає на денне лежання в найближчих кущах, на ділянках зябу, на узліссі лісу.
У глибині хвойних масивів русак зустрічається рідко, предпочитая їм опушки, іноді вирубки й гару. У листяних лісах, особливо в осичняках, верболозах, дібровах, русак більше звичайний, хоча й тут предпочитает місця розріджені. Місцями, у західній частині ареалу, у лісах зі значною домішкою широколиственних порід (наприклад, у Біловезькій пущі) русак чисельно переважає над біляком.
Боліт русак виразно уникає. У горах (наприклад, на Кавказі й в Альпах) він розповсюджений усюди, за винятком більших масивів лісу. Нагору влітку піднімається до 1500-2000 ж, узимку спускається вниз. Заєць не уникає сільських селищ, а в північних лісових районах навіть тяжіє до них. Тут більше відкритих просторів і більше їжі у вигляді зростаючих сільськогосподарських рослин або їхніх залишків.
Русаки в загальному оседли, і окремі звірки завзято тримаються певних місцевостей. Але в степовій смузі в багатосніжні зими із сильними буранами спостерігаються їхні масові перекочівлі в пошуках багатих кормом місць.
Улітку русак їсть досить різноманітні трав’янисті рослини, віддаючи перевагу злакам і бобові. Харчування цими рослинами зберігається й узимку, якщо дозволяє глибина сніжного покриву; охоче поїдає в цей час насіння різних бур’янів. В умовах, коли розкопування снігу утруднене, русак переходить на харчування деревною й чагарниковою рослинністю. Найбільше охоче він їсть пагони й кору верби, клена, в’яза, рокитника, а також яблунь і груш. Цим русаки природно шкодять садам, але боротьба з ними не представляє праці.
Як і біляк, русак переважно нічний звір. Ідучи з годівлі на лежання, воно часто виходить на дороги, на яких робить такі ж «вздвойки» й «кмітливості», як і біляк.
Лежання влаштовує в борознах зябу, у стерн, у куртині високої трави, а при можливості під кущем або поваленим деревом. Частіше русак улаштовує лежання без попередньої будівлі її. Іноді заєць обкушує мешающие йому влаштуватися на день гілки або травинки. Але в піщаних дюнах при сильній жарі русаки копають нору, у якій і днюють. Нори влаштовують іноді й узимку, особливо при сильних буранах.
Нерідко русака, що закопався в сніг, повністю заносить снігом, і велике буває подив мисливця, набредшего на місце, де лежить заєць, коли він вискакує буквально в самих ніг, з-під казавшейся незайманої завіси снігу, де ніщо не видавало присутність «косого».
Розмножується русак частіше на поверхні землі, улаштовуючи в затишному місці лише невелику ямку. Рідше, переважно в жарких країнах, окіт буває в спеціально виритій норі. Русак розмножується в різних областях по-різному. У Західній Європі розмноження триває із середини березня до середини вересня. За цей час близько 75% самок дають по 4 виводок. У роки з дуже теплою зимою й провесною може бути й 5 виводків. Найбільше, що народили самок, буває в травні-червні. За рік зайчиха приносить 9-11 зайчати, тому що величина виводка маленька (2-4 зайчати).
У центральних і східних областях СРСР русак дає 2, рідше 3 кали в рік. Перший окіт буває тут наприкінці квітні-початку травня, другий – наприкінці червні-початку липня. Число ембріонів варіює від 2 до 8, частіше 3-4, тобто помітно більше, ніж у Західній Європі, але, тому що число поносів тут менше, річна плідність виявляється подібною (7-8 зайчати за рік).
Інакше проходить розмноження в рівнинних і передгірних областях Кавказу. Вагітні самки виявляються тут в усі місяці, але частіше в лютому – липні. Число ембріонів мінімальне взимку – 1, 5, а максимальне навесні – 3, 3, у середньому за рік – 2, 5. Число поносів в однієї самки 3-4, і, отже, за рік вона приносить 8-10 зайчати.
Вагітність приблизно така ж, як у біляка, — 45—50 днів. Зайчата народжуються ц вовни, видючі, масою близько 100 р. У віці двох тижнів вони досягають 300-400 м і починають їсти траву. Половозрелости досягають звичайно на наступну весну, дуже рідко, у західних частинах ареалу, самки стають здатними до розмноження в те ж літо, коли вони народилися. Тривалість життя близько 7-8 років.
Чисельність русаків по роках міняється, хоча й не в таких межах, як біляків, і в силу кілька інших причин.
Русаки менш піддані захворюванням легочно-глистной хворобою й рідше заражаються печіночними трематодами. Однак серед них широке поширення роками одержує кокцидіоз, особливо в молодих. Масова загибель від цієї хвороби буває у віці від 5 тижнів до 5 місяців. Відомі епізоотії пастереллеза, туляремії, бруцельозу (свинячого) і інших інфекційних хвороб. Русаки частіше, ніж біляки, страждають від несприятливих умов погоди. Особливо згубні багатосніжні, хуртовинні зими, що позбавляють зайців можливості нормально годуватися, і нестійка весна з відлигами, що чергуються, і заморозками, під час яких гинуть перші виводки. У посушливі роки знижується плідність, тому що їжа стає неповноцінною. Деяку роль у зміні чисельності русака грають хижаки.
Загальновідоме значення русака як мисливського об’єкта. У СРСР найбільший промисловий вихід шкурок дає Україна. Способи полювання різноманітні, хоча й трохи інші, чим на біляка. На русака часто полюють із гончими собаками, які мають дуже гарне чуття й можуть швидко бігти. Русак бігає швидше біляка; він часто користується добре укоченими дорогами, нерідко забігає навіть у населені пункти. Настільки ж правильних «кіл» гонний русак не робить і найчастіше не повертається до лежання, від якого при переслідуванні йде іноді за кілька кілометрів. Розвинено й тропление русака, тобто вистежування по сліду до лежання. Цей спосіб дає більші результати, чим тропление біляка, тому що русак лягає в більше відкритих місцях. У Казахстані зберігся дуже цікавий спосіб видобутку з ловчими птахами (ястребом-тетеревятником і беркутом), яких кінний мисливець випускає в повітря, коли виявлений і піднятий заєць. Відроджується полювання з борзими собаками, що ловлять зайців, піднятих мисливцями або гончими собаками. Іноді вартують русаків у місячні ночі в садах, на городах або в місцях, де їх спеціально прикормлюють. Застосування самоспритне розвинено слабко. У Західній Європі розвинене полювання загонами, або «казаном», коли мисливці розташовуються ланцюгом у коло, що поступово стискується. У СРСР таке полювання на зайців заборонена.
Заяц-толай, або піщаник (Lepus tolai), по зовнішньому вигляді трохи схожий на дрібного русака. Довжина тіла в нього 39- 55 див, маса – 1, 5-2, 5 кг. Вуха довгі й відігнуті вперед, вони далеко заходять за кінець носа, рідше тільки доходять до його кінця. Загальне фарбування тіла бурувато-сіра або вохристо-сіра із дрібним штриховим малюнком. Значної сезонної різниці у фарбуванні хутра в більшості районів немає. Тільки зайці, що живуть високо в горах й у самих північних частинах ареалу, на зиму трохи світлішають (але не біліють). Хвіст, як й у русака, клиноподібної форми, довжиною 75-115 мм, зверху чорний. Ступні задніх лабетів порівняно вузькі й до пересування по глибокому снігу цей заєць не пристосований.

Розповсюджений повсюдно в Середній Азії, у Казахстані (трохи північніше Каспійського моря й озера Балхаш), на Алтаєві, у Чуйской степу, у степах Забайкалья, до півночі приблизно до Улан-Уде й Чити, у пустельних-степових районах Монголії, Китаю, Північно-Західної Індії, Афганістану й Північно-Східного Ірану, у пустелях Аравії й Північно-Східної Африки. Забайкальські й монгольські толаи більші, чим середньоазіатські, а фарбування хутра в них узимку помітно більше світла.
Місця перебування цього мініатюрного зайця дуже різноманітні, хоча він явно віддає перевагу пустельним просторам із чагарником або куртинами високої трави. Однаково часто його можна зустріти як у піщаних, так й у глинистих пустелях, у місцях з горбкуватим рельєфом і на ідеальних рівнинах. Нерідкий у тугаях, особливо там, де є галявини. У саксаульниках він селиться менш охоче. Солончаків з бідною рослинністю й тим більше марних такиров виразно уникає. У гірських країнах тримається по долинах рік, у нагорних степах, по узліссях ділянок лісу. У Тянь-Шані розповсюджений по схилах до 3000 м над рівнем моря, а на Памірі ще вище. Помічено тяжіння до водойм, хоча заєць цей може тривалий час обходитися без води. Явно уникає глибоких снігів й у горах узимку спускається в нижні, менш сніжні пояси.
По характері харчування заяц-толан схожий на заєц-біляка. Улітку він годується різноманітними трав’янистими рослинами, віддаючи перевагу злакам й осоку, рідше в цей час їсть полинь. Уже восени поступово толай переходить на харчування гілками й корою дерев і чагарників. Особливо охоче він поїдає гребенчук, чингил, гілки й молоді пагони яких при масовому розмноженні зайців бувають суцільно знищені на більших площах. Охотнее всього ці зайці поїдають гілки товщиною до 1 див, у більших відгризають кору. Менш охоче вони їдять гілки саксаулу й піщаної акації. Місцями основним зимовим кормом їм служить полинь. Навесні нерідко зайці викопують коріння й бульби трав’янистих рослин, і сліди їхньої кормової діяльності добре помітні по численним ямкам-копкам. Толай годується частіше вночі й день проводить на лежанні, але у високогірних областях його можна бачити що годується й удень або в сутінках.
У Середній Азії нір, як правило, не риє, виключення бувають у жарких піщаних пустелях, де викопує неглибокі нори близько 50 див довжиною. Молоді часто забігають у нори інших звірів. У Центральній Азії, навпаки, толай дуже охоче користується для вкриття норами бабаків, рідше він використає розширені нори ховрашків.
Гони починаються рано: біля озера Балхаш — на початку січня, а в Кизилкуме навіть у грудні, у Центральній Азії — у лютому. За однією самкою бігають 3-5 самців, між якими бувають бійки, часто супроводжувані пронизливим лементом. Б’ються зайці звичайно передніми лабетами, піднімаючи при цьому на задніх лабетах. Супротивники часто кусають один одного за вуха й зашийок.
Вагітні зайчихи тримаються дуже обережно, на годівлю далеко не відходять і на лежанні тримаються дуже «міцно», вискакуючи буквально з-під ніг людини, що наближається. Підняті з лежання, вони знову незабаром же затаюються.
У Середній Азії толай за рік приносить 3, рідше — 4 кали, у Центральній Азії — 2—3. У жарких пустелях перший окіт буває в березні, а у високогірних районах значно пізніше – у травні. Розмноження закінчується у вересні. У калі до 9 зайчат; при першому окоті частіше буває 1-2 зайчата, при другому – 3-5, при третьому приблизно стільки ж.
Вагітність триває 45—48 днів, і зайчата народжуються видючі й у вовні, масою 65—95 р. Статевозрілими стають на наступний рік, тобто у віці близько 6—8 місяців.
Чисельність цього зайця по роках дуже нестійка. Авторові доводилося спостерігати в пустелі біля озера Іссик-Куль така безліч толаев, коли на ранковій зорі в горбкуватій місцевості, коштуючи на вершині бугра, одночасно можна було бачити кілька десятків звірків. В інші роки в Середній Азії за кілька днів полювання не вдавалося зустріти жодного зайця. Основна причина періодичних вимирань той-гавкаючи – епізоотії, наприклад, туляремії. Згубні також багатосніжні зими й затяжні холодні весни, коли гине молодняк. Паразитичні хробаки вражають цього зайця рідше, ніж русака й особливо біляка.
Добувають толая переважно при полюванні з рушницею. Улаштовують загони або стріляють звірків, піднятих з лежання. Деякі мисливці застосовують капкани й хортиць собак. У цілому видобуток розвинений слабко, і число шкурок, що надходять у заготівлю, з 100 км2 дорівнює в Узбекистані – 2, 5, у Казахстані – 1, 5, а в Туркменістані всього 0, 6.
У високогірних пустелях Центральної Азії (у Тибеті, Кашмірі, Непалі) на висоті 3000—5000 м розповсюджений своєрідний, але систематично близький до толаю тибетський кучерявенький заєць (Lepus osiostolus), що цілком виправдує своє найменування, тому що м’який волосяний покрив у нього хвилястий або кучерявенький. Загальне фарбування хутра вохристо-рожева або бура з рожевим відтінком, з великим темно-строкатим малюнком. Низ тіла білий. По сезонах фарбування майже не міняється, тільки область хрестця помітно світлішає. Живе на гірські плато, по схилах гір серед каменів і куртин трави.
Близькі до толаю й кілька видів африканських зайців, наприклад капский заєць (L. capensis), чагарниковий заєць (L. saxatilis), розповсюджені в південних областях Африки у відкритих просторах, у заростях чагарників, по узліссях лісових насаджень, і широко розповсюджений рижебокий заєць (L. crawshayi). Він зустрічається від Південної до Північної Африки, але тримається у відкритих просторах, у саванах й у розріджених лісових насадженнях. Ці зайці трохи дрібніше толая, і довжина їхнього тіла 35-54 див; вуха, навпаки, відносно довгі, до 13 див. Лабети короткими, покритими кучерявенькими волоссями.
Кілька видів зайців, що систематично також наближаються до толаю, поширені в Північній Америці, у Мексиці, Техасі, Аризоне, Колорадо, Каліфорнії й суміжних просторів. Такі, наприклад, чорно-бурий заєць (L. insularis), мексиканський заєць (L. теxicanus), каліфорнійський, або чернохвостой, заєць (L. californicus) і деякі інших.
.
Останній зі згаданих видів поширюється північніше інших, на північ до Орегона, Небраски, Канзаса й півдня штату Вашингтон. Цей заєць трохи крупніше толая, бурувато-сірого фарбування, що не міняється по сезонах. Вуха в нього помірної довжини, дуже широкі, що, видимо, пов’язане з перебуванням переважно у відкритих просторах. Чернохвостий заєць зустрічається на трав’янистих рівнинах, у посушливих степах і різноманітному типі пустелях. Він не уникає горбкуватої місцевості й безлісних гір, поширюючись нагору до 2000 м.
Ці зайці біологічно близькі до степових і пустельних зайців інших країн. Бігають вони швидко; каліфорнійський заєць розвиває швидкість до 40 км/ч, але міграції їм невластиві: наприклад, у штаті Айдахо 95% позначених звірків навіть через 2-3 роки повторно ловилися на відстані близько 500 м від місця випуску.
Розмножуються більшу частину року, приносячись до 5 виводків, але розміри виводка невеликі (2—3); у північних частинах ареалу виводків менше, але розміри їх більше.
Найбільш відмінний серед зайців цієї групи белохвостий заєць (L. campestris), розповсюджений місцями в південних провінціях Канади (Альберта, Саскачеван, Манитоба) і в Сполучених Штатах Америки на південь до Оклахоми, Аризони, Північної Невади. На відміну від інших зайців описуваної групи белохвостий заєць

міняє фарбування по сезонах: улітку вона бурувато-сіра, узимку біла й лише на вухах, морді й лабетах зберігається темне фарбування. Тільки на самому півдні ареалу немає повної зміни фарбування. Відрізняється цей заєць і тим, що хвіст у нього в усі сезони білий не тільки знизу, але й зверху (звідси і його найменування белохвостий).
Живе в заростях чагарників, по узліссях лісу, часто у відкритих просторах . Чисельність белохвостого зайця різко міняється по роках у результаті періодичні епізоотії, гельмин-тозов, туляремії й інших заразних хвороб. Плідність цього зайця більше, ніж у каліфорнійського; у виводку в середньому буває 4 дитинчата. Вагітність триває трохи більше 40 днів. За рік приносить 3 й, бути може, 4 виведення. Гони починаються в лютому-березні.
Всі перераховані американські види зайців служать об’єктами спортивного полювання.

Кролики

Вище були описані види, що ставляться до групи властиво зайців (Leporini). Другою такою же великою групою служать кролики (Orycto-lagini). Це порівняно дрібні звірки з відносно короткими вухами й короткими ж задніми ногами й хвостом. Фарбування їх неяскрава, у загальному сіра з буруватими або охристими тонами. Низ тіла білий. Сезонної зміни фарбування немає. Біологічно характерні порівняно короткою вагітністю й народженням слаборозвинених, а в ряду видів голих і сліпих дитинчат. Окіт буває в норі або (у деяких американських кроликів) у гнізді, улаштованому в ямко-образном поглибленні в ґрунті, під кущем. Більшість видів живе в областях з м’яким кліматом, і тільки деякі американські види живуть у місцевостях, де взимку встановлюється сніговий покрив. Поширені в Середній і Південній Європі, в Африці, у південній частині Північної Америки, у Центральній і Південній Америці. Крім того, у багатьох країнах акліматизовані.
Європейський дикий кролик (Oryctolagus cuniculus) — єдиний вид, що був одомашнений і дав велику розмаїтість порід, разводимих у цей час. Дикий кролик має довжину тіла 35-45 див, а вуха в нього довжиною всього 6-7 див.
Фарбування хутра бурувато-сіра із дрібним штриховим малюнком. Низ тіла білий або з домішкою сіруватого тону. Верх хвоста сірий.
Розповсюджений у Західній і Середній Європі, у Північній Африці. Акліматизований в Австралії, Новій Зеландії, у Північній і Південній Америці й на багатьох островах, зокрема в субантарктических районах. У нашу країну завезений й акліматизований на півдні України в минулому сторіччі. У цей час кілька колоній цих звірків є біля Одеси, по узбережжю Ходжибейско-го, Куяльницкого й Тилигульского лиманів, у районі між Дністром і Південним Бугом, у Миколаївській і Херсонській областях. Судячи з тому, що в цих місцях є кролики досить різного фарбування, імовірно, до диких звірків неодноразово приєднувалися й здичавілі домашні кролики.
Місця перебування кроликів досить різноманітні; вони населяють невеликі ліси, заросли чагарників, парки, сади й відкриті простори, віддаючи перевагу ділянкам з піщаним ґрунтом і порізаним рельєфом, з ярами й пагорбами. Близькості людського житла не уникають й іноді селяться безпосередньо біля будівель. Живуть у норах, частіше колоніями. У норі кролик живе рік у рік, збільшуючи в ній число ходів. У підсумку давно населена нора представляє досить складне спорудження. Охоче селяться на старих каменоломнях (наприклад, на Україні) і використають для житла порожнечі в них.
На відміну від зайців, при годівлі далеко не ходять і при найменшій небезпеці ховаються в нору. Бігають не дуже швидко, на коротких дистанціях (до 20- 25 км/ч), але дуже вертко, так що піймати дорослого кролика на поверхні землі важко навіть досвідченим собакам. Хижаки частіше ловлять їх, підкрадаючись або підстерігаючи. Бодрствующих кроликів можна бачити в будь-який час доби, однак найбільша активність у них буває вночі. Прихильність до певної ділянки перебування велика, особливо в дорослих самок із кроленятами, які неохоче допускають на свою ділянку інших дорослих кроликів. У деяких місцях спостерігали, що й дорослі самці дотримуються певної ділянки в безпосередній близькості від самки.
Більшість кроликів полігамори, але деякі самці проявляють явно моногамні властивості й тримаються на ділянці однієї певної самки.
Розмножуються дуже швидко. Статевозрілими стають у віці менш року, частіше на наступну весну. Окремі звірки дозрівають в 5-6 місяців. На Україні розмноження починається в березні, і кролики приносять 3-4 кали по 3-7 кроленят, а всього за рік на одну котную самку доводиться від 15 до 20 кроленят. Трохи більше плідний кролик у південних країнах Західної Європи, де він з березня по жовтень приносить 3-5 поносів з 5-6 кроленят; максимальне число дитинчат у виводку – 12.
Ще швидше розмножується він в Австралії й Новій Зеландії. Тут кролик плодиться майже весь рік. В Австралії буває перерва в розмноженні в середині літа, коли вигорає трава; у Новій Зеландії, навпаки, розмноження майже припиняється взимку, коли тільки близько 10% самок бувають вагітними. Масове розмноження починається тут у червні-липні. У молодих самок (моложе 10 місяців) середнє число дитинчати дорівнює 4, 2, а в цілком дорослих – 5, 1, але із трирічного віку плідність самок помітно знижується. У Новій Зеландії одна самка приносить за рік у середньому 20 кроленят, а в Австралії навіть 40.
Вагітність триває 28—30 (до 40) днів, і кроленята народжуються голими й сліпими.
Ока в них відкриваються на 10-й день. Молочна годівля триває біля місяця. Смертність молодняку більша, особливо в дощовий час, коли намокають або навіть заливаються нори. За перші три тижні гине близько 40% молодняку. Замічено, що найменша смертність буває в місцях з піщаним ґрунтом. Місцями багато кроликів, особливо молодих, гине від кокцидіозу. Тривалість життя в середньому 5-6 років (максимально до 10 років).
У багатьох областях Західної Європи, у Новій Зеландії й особливо в Австралії кролики приносять велику шкоду, виедая рослинність на пасовищах, ушкоджуючи посіви й псуючи вгіддя своїми норами. Уважають, що 4-5 кроликів з’їдають стільки ж корму на пасовищах, як й одна вівця. Давно вже ведеться боротьба із кроликами. В Австралію й Нову Зеландію завезли хижих ссавців, що не зустрічалися там раніше: лисицю, тхора, горностая, пещення. Це не принесло результату, і кролики продовжували розмножуватися. Місцями в Австралії влаштовували загороді із сітки з метою запобігти заселенню кроликом нових районів, і, хоча довжина огорож місцями доходила до декількох десятків кілометрів, цей захід теж не запобігло «кролячу небезпеку».
На початку 50-х років цього сторіччя жителі Австралії почали «бактеріологічну війну», заражаючи кроликів гострою вірусною хворобою — миксома-тозом. Цією хворобою не хворіють люди, домашні тваринні й інші види диких звірів. Первісний ефект був дуже більшим, у багатьох областях Австралії було знищено близько 90% всіх кроликів, але до 60-м років стало усе більше звірків, що не гинуть від миксоматоза, що мають уроджений або вироблений імунітет, і чисельність кроликів знову початку відновлюватися. Кроляча проблема коштує в Австралії й донині. Треба згадати, що в 1840 р. сюди ввезли всього 16 кроликів з Європи.
Історія походження численних порід одомашнених кроликів й їхня класифікація досліджені недостатньо. Немає сумнівів, що ще в середні століття розводили кроликів різноманітних порід. Особливо інтенсивне утворення нових порід відбувалося наприкінці XIX і початку XX в. У цей час нараховують більше 50 нечітко виражених порід. В основу їхньої класифікації покладене переважне значення одержуваної продукції. Розрізняють мясо-шкурковие й пухові породи. Найбільш звичайними представниками першої групи є шиншилла, віденський голубой, шампань й ін.
Сріблисто-сіре хутро шиншилли у відомій мері схожий на хутро однойменного эндемичного гризуна Південної Америки. Середня маса дорослих тварин становить 3-4 кг, а довжина тіла – 40-50 див.
Фарбування віденського блакитного кролика блакитнувато-сіра. Хутро його густої, м’який, середньої висоти, з порівняно короткими й ніжними остями, а пухнув досить густий. Шкурки цього кролика використають переважно для імітації під більше дорогі хутра (наприклад, під котика).
Фландр, або бельгійський велетень, і білий велетень мають головним чином значення як м’ясна порода. Зовні фландр схожий на заєц-русака* Вуха його довгі (15-18 див), щільні й прямі. Середня маса дорослого 6, 5 кг, але іноді досягає 9 кг. Довжина тіла не менш 65 див (іноді до 1 м).
Основною пуховою породою вважають ангорського кролика, довжина вовни якого досягає 12 див і більше. При цьому пух становить приблизно 90% всієї вовни. Найчастіше зустрічаються білі ангорські кролики, але відомі також рожеві, блакитні, чорні, руді й пегие пухові. Звичайно від дорослої тварини одержують у рік 150-300 (до 500) г пуху, використовуваного для виготовлення фетру й трикотажних пухових виробів. З одного кілограма пуху можна виткати 2, 5 м вовняної тканини.
Американські жесткошерстние кролики (Sylvilagus) розміром трохи крупніше європейських, і довжина тіла в никнув 38—54 див. Крім того, вони відрізняються грубим волосяним покривом із твердих, іноді навіть кілька щетинистих волось. Загальне фарбування сіро-бура або сіра, що не міняється істотно по сезонах року. Вуха й хвіст короткі. Задні лабети, як й у європейського виду, короткі. На відміну від європейського кролика нір звичайно не риють, а для відпочинку й народження молодих улаштовують гнізда в природних поглибленнях ґрунту або самі викопують неглибокі ямки. Використають також занедбані нори інших звірів, наприклад лисиць.
Усього трохи більше 10 видів, з них два поширені в Південній Америці, інші в Північній Америці, переважно в її південній частині.
Типовий вид цієї групи флоридский кролик, або ватяний-ватяний-ватний-кролик-ватяний хвіст (Sylvilagus floridanus). Остання назва цей вид одержала за свій короткий округлий хвіст, білий знизу й з боків.
Розміри його середні: довжина тіла 38—46 див, юшка — 5—7 див. Загальне фарбування хутра бурувато-коричнева, на череві білувата. Розповсюджений від північно-західних районів Південної Америки, через Центральну Америку, Мексику, багато штатів Північної Америки на північ до Миннесоти, Мічигану. На цьому великому просторі живе в досить різноманітній обстановці, від тропіків до областей зі сніжною зимою. Населяє лісу, заросли чагарників, прерії. Місцями досить численний і шкодить сільському господарству. Бігає, як й інші кролики не швидко, але дуже вертко й з першою нагодою намагається затаїтися.
Розмножуються протягом більшої частини року, приносячись іноді 5 й, як указують деякі автори, наприклад Бэртон, навіть до 7 поносів. У виводку буває 2-7 молодих. У південних частинах ареалу поносів буває більше, але величина їх менше, у середньому 4, 8, проти 6, 2 на півночі. Вагітність коротка (27-30 днів), немовлята ледь покриті шерсткою й сліпі. Очі відкриваються у віці 5-8 днів. Гніздо залишають через два тижні після народження. Молочна годівля триває біля місяця. Статевозрілими стають в 4-5 місяців, а іноді й в 3 місяці. Тривалість життя близько 8 років. Чисельність цього кролика по роках досить непостійна. Основними причинами підвищеної загибелі служать епізоотії інфекційної природи й холодна дощова погода, при якій гинуть немовлята.
Болотний і водяний кролики (S. palustris; S. aquaticus)
поширені в болотистих рівнинах Алабами, Південної й Північної Кароліни, Флориди, Міссісіпі й півдня Міссурі. Вони живуть по узбережжю рік й озер у заростях густої трави й у лісах, частіше по болотистих рівнинах. Добре плавають і при переслідуванні часто йдуть у воду. Гнізда влаштовують у природних поглибленнях у ґрунті й вистилають їхньою сухою травою й власними волоссями (пухом), які самки вискубують із власної шкіри. Розмножуються у квітні й у вересні, приносячись у калі 2-6 молодих.
Кролик-пігмей — самий маленький кролик, він має довжину тіла всього 25—29 див .
Хутро в нього, на відміну від інших американських кроликів, густий і дуже м’який, майже шовковистий. Загальне фарбування верху тіла й вух сіра, з буруватим відтінком. Низ тіла білий. Цей кролик, як й європейський, риє нори, у яких і народжує голих, сліпих дитинчат. У калі в середньому буває 6 кроленят. Розмножується кролик-пігмей із травня по серпень. Живе в чагарникових заростях на півдні Північної Америки (Айдахо, Орегон, Невада, Каліфорнія).
У Південній Америці широко розповсюджений бразильський кролик (Sylvilagus brasiliensis) — порівняно дрібний звірок, довжина тіла в нього 38—42 див. Загальне фарбування хутра вохристо-руда. Хвіст зверху й знизу бурі-буру-буре-бура-іржаво-бурий. Населяє досить різноманітні вгіддя, від вологих тропічних лісів до безлісних степів.
До особливого роду належить один вид африканських кроликів — курчавохвостий кролик (Pronolagus crassicaudatus). Це середніх розмірів звірок з довжиною тіла 35-49 див. Волосяний покрив у нього м’який, що добре відрізняє його від більшості американських кроликів. Загальне фарбування бурувато-сіра, але низ тіла білий. Хвіст досить довгий (до 13 див), частіше коротше й покритий густими кучерявенькими волоссями. Розповсюджений у південній смузі Африки, до півдня від Конго, Анголи, Танганьїки, у заростях чагарників, у саванах. Спосіб життя не вивчений.

Жесткошерстние, або древні, зайці

Третьою, останньою групою зайців служать так називані жесткошерстние, або древні, зайці (Pentalagini). У їхній організації збереглися риси, властиві предковим формам зайців третинного часу. Це переважно дрібні звірки, з короткими вухами й короткими задніми ногами. Волосяний покрив у більшості видів твердий, у деяких навіть трохи щетинистий. Загальне фарбування сірий АБО бура, причому низ тіла часто пофарбований так само, як і верх.
Більшість видів жесткошерстних зайців біологічно малоспециализиро-вани й пе мають здатність до швидкого бігу, як дійсні зайці, і до риття нір, як кролики. Географічно поширені переважно в тропічних і субтропічних областях Азії, як у материковій її частині, так і на островах Малайського архіпелагу. Один вид розповсюджений у тропічній Африці. Живуть у різноманітній обстановці в лісах, заростях чагарників, у саванах, деякі види в горах.
Серед цих зайців, яких близько 15 видів, укажемо на своєрідного японського деревного зайця (Pentolagus furnessi) — дрібного звірка, довжина тіла якого близько 40 див. Він має однотонне чорно-буре фарбування, і до середньої частини черева й груди проходять вузька біла смужка. Вуха дуже короткі, майже згорнуті в трубку; притиснуті до голови, вони ледь доходять до заднього краю очей. Ноги короткі, пальці збройні товстими, довгими й злегка вигнутими пазурами. З їхньою допомогою заєць успішно лазает по деревах. Хвіст дуже короткий, зовні майже непомітний.
Розповсюджено цього зайця в Японії. Він живе в лісах і гніздиться в дуплах. На деревах він частково й годується, але по тонких галузях лазать не може.
На острові Суматра розповсюджена такий же дрібний, короткоухий і коротконогий смугастий заєць (Nesolagus netscheri). Верх тіла в нього жовто-сірий, низ білий. На голові, уздовж тіла й на лабетах є чітко виражені чорні смуги. Такого смугастого фарбування немає в представників інших видів зайців. Цей заєць живе як на рівнинах, так й у горах. Спосіб життя нічний. Удень смугастий заєць ховається в норах, частіше виритих і кинутих іншими звірами; рідше сам риє нори. Бігає він повільно.
Ряд видів жесткошерстних зайців розповсюджений у материковій частині Південної Азії. Такі, наприклад: щетинистий заєць (Caprolagus hispidus), що населяє Індію й Непал; бірманський заєць (С. pegnensis), що живе в Індокитаєві.
Тільки один вид із групи жесткошерстних зайців є в СРСР. Це чагарниковий, або маньчжурський, заєць (Caprolagus brachyurus) – порівняно дрібний вид з довжиною тіла 42-54 див. Задні ноги й вуха в нього відносно короткі.

Прикладені до голови вуха не заходять за кінець носа. Хвіст дуже короткий. Волосяний покрив менш твердий, чим в інших видів цієї групи. Загальний тон фарбування вохристо-бурий, з великими коричневими пестринами. Низ тіла білий. Сезонної зміни фарбування хутра немає. У південній частині ареалу нерідко зустрічаються меланистические екземпляри, у яких верх голови, спина й боки чорного цвіту.
Цей вид розповсюджений у Японії, Північно-Східному Китаєві, Кореї й на півдні Приморського краю СРСР, на північ до 49° с. ш., а по Амуру до 51° с. ш.
Тримається в лісах і заростях чагарників, причому хвойних насаджень рішуче уникає, предпочитая їм листяні, зокрема широколиственние, лісу. Він звичайний по схилах сопок, у заплавах рік, що поростили дубом, ліщиною, верболозом. Старих, зімкнутих насаджень не любить і селиться лише по їхніх окраїнах. Спосіб життя нічний. Днює на лежанні, вибираючи для неї не тільки затишні місця під корчами, кущами, але часто лягає в дуплах лежачих дерев й у кинутих норах інших звірів, наприклад борсуків. Як і багато інших зайців, на лежанні тримається дуже «міцно», підпускаючи людини на 2-3 м, а те й ближче. Узимку, особливо при більших снігопадах, чагарниковий заєць заривається в сніг. У негоду звірок не виходить удень на поверхню, а годується під снігом, у якому прокладає систему ходів. Перед тим як лягати на лежання, воно, подібно білякові, робить «вздвойки» й «кмітливості».
По характері харчування маньчжурський заєць схожий на біляка й узимку годується гілками й пагонами листяних порід і корою, переважно тополі й осики.
Розмноження цього зайця вивчено погано. Вагітні самки в Примор’я зустрічаються з березня по червень. Число дитинчат у калі невелике, частіше 2-3. Видимо, у році буває 2-3 кали.
Маньчжурського зайця добувають попутно при полюванні на іншу дичину. Промислового значення він не має.